TK M. Pelty – jmenování nového kouče reprezentace (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k příležitosti jmenování nového trenéra české fotbalové reprezentace

cz Piatok 08.07.2016, 14:00Tlačové konferencie
     
    Část tiskové konference týkající se jmenování nového trenéra české fotbalové reprezentace je u konce. Definitivní výsledek jsme se nedozvěděli, ale předseda svazu Miroslav Pelta deklaroval, že jedná s Karlem Jarolímem. Ten se tedy s největší pravděpodobností stane novým koučem fotbalového národního týmu. Jednání s předsedou Mladé Boleslavi by měla být v pondělí. Pelta totiž řekl, že nechce boleslavský celek nechat na holičkách. (14:30:49)
     
    Pelta: Abych řekl pravdu, tak včera večer ani dnes ráno jsme neřešili další pozice. Zajímalo nás jen ano či ne. Pan Jarolím nám poté sdělí, s kým by chtěl odstartovat.
     
    Pelta o šancích národního týmu: Postupujeme pravidelně na mistrovství Evropy, s MS máme trochu větší problémy, na to se ale rozhodně více zaměříme. Velkou a důležitou roli hraje psychika. Věřím, že zdravotně, po stránce výběru hráčů i taktiky se vše podaří dobře.
     
    Pelta o Petru Čechovi, který ukončil reprezentační kariéru: Vážím si toho, že Petr Čech tak dlouho a v takové kvalitě odváděl věrné služby reprezentaci. Je to ztráta nejen na hřišti, ale i v kabině. Je potřeba před ním smeknout a poděkovat mu, že byl jasnou brankářskou jedničkou. Byl na něj vždy spoleh, velký dík!
     
    Pelta: Když mi trenér řekne, že má zájem a má výstupní klauzuli, tak můžeme Boleslavi oznámit, že ho musí uvolnit. To ale nechceme, jde nám o poctivou dohodu. Nechceme Boleslav nechat na holičkách, protože bojuje o koeficient pro české týmy. To jsou věci, které český fotbal hodně zajímají.
     
    Pelta o případném lidském zklamání od Vrby: Rozhodně mě lidsky nezklamal. To, že jsme ho měli ve službách trenéra reprezentace, bylo velice příjemné. Očekávání na mistrovství Evropy bylo vyšší, to musíme hodnotit jako neúspěšné, ale na vztahy mezi mnou a panem Vrbou budu vzpomínat jen v pozitivním.
     
    Pelta o případné výstupní klauzuli pro Jarolíma: Jestli tam bude, to je otázka do budoucna. V případě Pavla Vrby bylo angažování složitější, museli jsme daný kompromis udělat. Platové podmínky mezi trenérem Jarolímem a svazem jsou interní věcí.
     
    Pelta: Osobně si myslím, že jsme země, kde jsou důležité i jazykové bariéry. Cizí trenér by mohl mít problémy s pochopením naší mentality a seznámením se s hráči, byla by to velká časová prodleva. Chtěli jsme někoho, s kým to půjde rychle.
     
    Pelta: Další jednání s prezidentem klubu FK Mladá Boleslav máme v pondělí. Karel Jarolím tam v průběhu jara prodloužil smlouvu, ale má výstupní klauzuli, která mu umožňuje odejít. Uvědomujeme si ale, že Boleslav má ambice postoupit do skupin EL. Proto chceme, aby to vyhovovalo jak klubu, tak svazu a i trenérovi.
     
    Pelta: Nikoho jiného jsem nekontaktoval. To uvažování o jiných kandidátech samozřejmě bylo, přemýšlel jsem tak o třech lidech, ale vzhledem k dohodě s Karlem Jarolímem by bylo nefér mluvit s dalšími. Všichni ostatní ale byli Češi, cizinec v úvahu nepřipadal.
     
    To je momentální situace a doufám, že to dopadne tak, že Karel Jarolím povede naší reprezentaci na začátku kvalifikace, řekl Pelta. Nyní přecházíme k dotazům přítomných novinářů.
     
    Pelta: V neděli vyjednáváte s hráčem X a už si myslíte, že ho máte, ale najednou vám řekne, že jde do Sparty nebo někam jinam. Takhle to prostě chodí, to samé i s panem Vrbou. Už v průběhu Eura se mluvilo o nějakém zájmu, ale ta nabídka přišla až poté a bylo jen na trenérovi, jestli ji využije.
     
    A nyní už Pelta k otázce nového trenéra reprezentace: Když měl Vrba za sebou významné úspěchy na klubové scéně v Plzni, což nikdo nemohl očekávat, tak poptávka po jeho práci byla ohromná. Když jsme si řekli, že začneme českou cestou, tak jsem se rozhodl, že oslovím jako jediného Karla Jarolíma. Po návratu z dovolené jsem s ním mluvil telefonicky, včera jsme spolu jednali a dnes ráno jsme se domluvili, že si ty věci potvrdíme. Jeho zájem je za předpokladu, že dojde k jeho ukončení angažmá v Mladé Boleslavi.
     
    Předseda pokračuje: Položil jsem Pavlu Vrbovi dotaz, zda chce odejít do klubu Anži Machačkala, a on řekl, že ano. A tak využil výstupní klauzuli. Navíc mne poprosil, zda by si s sebou mohl vzít dosavadního manažera reprezentace Dušana Fitzela. A já mu vyhověl.
     
    Miroslav Pelta: Myslím si, že v posledních pár dnech to je velice zajímavé téma. Podpořil jsem pana Vrbu i po Euru, zatímco on deklaroval zájem pokračovat u reprezentace. Na pravou míru chci uvést fakt, že bych já nebo on věděl o nabídce Machačkaly. Ta přišla až po mistrovství Evropy, na tiskové konferenci tedy Vrba nikomu nelhal.
     
    Ondřej Lípa, tiskový mluvčí národního týmu, právě zahájil tiskovou konferenci. Slovo dostává Miroslav Pelta.
     
    Novináři už jsou pevně usazeni na svých místech a tisková konference by měla každou chvíli začít.
     
    Mezi fanoušky a experty se hojně diskutuje o kouči Mladé Boleslavi Karlu Jarolímovi, Zdeňkovi Zemanovi, předchůdci Miroslava Pelty v křesle prvního muže českého fotbalu Ivanu Haškovi, Jaroslavu Hřebíkovi, nebo lodivodovi reprezentační "jednadvacítky" Vítězslavu Lavičkovi. Některé hlasy volaly také po stratégovi ze zahraničí.

    Kdo je Vaším favoritem? Nebo Pelta vytáhne doposud nezmíněné jméno?
     
    Už teď je jasné, že se nový kouč bude muset obejít bez dlouhodobé brankářské jedničky Petra Čecha, jenž dnes po 124 zápasech ukončil svou bohatou reprezentační kariéru.

    Tomáš Pavlík

    Michal Belšán