3. etapa: Granville – Angers Mark Cavendish (Dimension Data) (kon.)
koniec udalosti
3. etapa: Granville – Angers

Mark Cavendish (Dimension Data)

Pondelok 04.07.2016, 11:55Tour de France
    Konečné poradie dnešnej etapy!

     
    Takmer po šiestich hodinách víťazí v dnešnej etape Mark Cavendish. Britský pretekár si na svoje konto pripisuje 28. víťazstvo na Tour de France, čím vyrovnáva legendárneho Francúza Bernarda Hinaulta. V závere tesne zdolal Andrého Greipela, čo potvrdila aj cieľová fotografia. Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na štvrtom mieste, no udržal si žlté tričko pre lídra celkovej klasifikácie. Na druhej strane však žilinský rodák prichádza o zelený dres, ktorý získava víťaz dnešných pretekov. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem vám ešte pekný zvyšok dňa. (18:11:20)
    To ale bolo tesné! Víťazom tretej etapy Tour de France 2016 sa stáva britský pretekár Mark Cavendish.

     
    Cieľová fotografia rozhodla! Víťazom dnešnej etapy je skutočne MARK CAVENDISH. Peter Sagan napokon končí na štvrtom mieste, keď ho ešte predstihol Bryan Coquard.
     
    Tak to bol záver! Vyhral zrejme MARK CAVENDISH, ktorý tesne predstihol Andrého Greipela. Ešte si však počkajme na oficiálne výsledky etapy.
     
    1
    POSLEDNÝ KILOMETER! Pripomínam, 200 metrov pred cieľom je nepríjemná zákruta doprava a koniec etapy je tiež mierne do kopca!
     
    2
    Posledné dva kilometri. Etixx-Quick Step má pekný vláčik a videli sme aj menší pád jedného z členov tímu Orica Greenedge. Záver je poriadne napínavý.
     
    3
    Záver dnešnej etapy je pomerne technický. Vidíme veľa nepríjemných zákrut. Už teraz rozhodne musia byť šprintéri na čele, pretože im v zadných pozíciach hrozí pád. Cyklisti sú v chránenej zóne.
     
    4
    Posledné štyri kilometre, tak ako to dopadne? Peter Sagan môže získať svoje šieste víťazstvo na Tour de France. Zrejme si bude strážiť zadné koleso Marcela Kittela.
     
    5,5
    Na čele pretekov je Petr Vakoč. Spoločne s Tonym Martinom sa bude snažiť vytvoriť pozíciu pre Marcela Kittela, ktorý je zrejme najväčším favoritom etapy.
     
    7
    Tak teraz je v pelotóne poriadny zmätok. Snáď päť tímov sa snaží postaviť si svoj špurtérsky vláčik. Peter Sagan sa ale zrejme bude musieť spoľahnúť na seba.
     
    8,5
    Je koniec úniku! Thomas Voeckler a najmä Armindo Fonsecu sú dobehnutí. Teraz nám tak začína skutočné pretekanie. Favoritov na víťazstvo je hneď niekoľko.
     
    10
    Posledných desať kilometrov tretej etapy tohtoročného ročníka Tour de France. Náskok už spadol pod úroveň desiatich sekúnd. Pelotón má únik na dosah.
     
    11
    Pelotón stále vyčkáva. Akoby chcel únik dobehnúť až v samotnom závere. Samozrejme, francúzske duo bojuje, no nemôže stačiť sile pelotónu.
     
    12,5
    Julien Vermote z tímu Etixx-Quick Step sa stará o dobehnutie náskoku unikajúcej skupiny. Zatiaľ manko pelotónu zredukoval na 15 sekúnd.
    Aktuálna situácia pred cieľovým mestom Angers

     
    14
    Náskok klesol na úroveň 20 sekúnd! S najväčšou pravdepodobnosťou sa dočkáme vyvrcholenia v podobe záverečného špurtu.
     
    15
    Lotto Soudal formuje svoj vláčik po ľavej strane vozovky. Na jeho konci je samozrejme André Greipel. Dobrou správou je, že aj Peter Sagan tam stále má dvoch tímových kolegov.
     
    17
    Najmä Thomas Voeckler sa ale nechce vzdať. Snaží sa ísť podobnou rýchlosťou ako pelotón, no jeho náskok je len 30 sekúnd. To zrejme nebude stačiť.
     
    18,5
    Začína boj o pozície! Julien Vermote poriadne sťahuje náskok prvých dvoch francúzskych jazdcov. Pelotón teraz doslova letí rýchlosťou 55 km/h.
     
    20
    Posledných dvadsať kilometrov dnešnej etapy. Vedúca dvojica v zložení Thomas Voeckler a Armindo Fonseca má k dispozícii 50-sekundový náskok.
    V cieľovom meste Angers to žije cyklistikou. Aj takto sa domáci priaznivci tešia z Tour de France.

     
    23
    Thomas Voeckler poriadne dupol do pedálov a vedúcej skupine vypracoval náskok 55 sekúnd. Skúsený 37-ročný cyklista nechce vzdať boj o etapové víťazstvo.
     
    25
    V predných pozíciach pelotónu vidíme aj Petra Sagana, ktorý sa snaží vybojovať si bezpečné miesto, kde nedochádza tak často k pádom.
     
    28,5
    Team Sky a Lotto-Soudal. Práve tieto tímy sa starajú o tempo, hoci majú odlišné ambície. Etixx-Quick Step sa zatiaľ príliš dopredu netlačí. V jeho farbách vidíme na čele len, ak sa nemýlim, Juliena Vermotea.
     
    31
    Máme pred sebou posledných tridsať kilometrov pretekov. Celá etapa nám vyvrcholí hromadným špurtom, ktorý pred dvanástimi rokmi vyhral Tom Boonen. Kto dokáže napodobniť tohto Belgičana?
     
    33,5
    Situácia v pelotóne sa upokojila a vedúca skupina mierne unikla partii okolo žltého Petra Sagana. Jej náskok činí aktuálne 42 sekúnd.
    Ešte raz si zopakujme výsledky šprintérskej prémie

     
    36
    Pelotón má vedúcu dvojicu už na dosah. Na víťazstvo pretekára z úniku to tak rozhodne nevyzerá. Myslím si, že spokojný bude aspoň Armindo Fonseca, ktorý sa ukázal televíznym kamerám a zajtra by mohol nastúpiť v červenom čísle.
     
    38
    Etapa nám pomaly vrcholí. Už je cítiť isté napätie aj v pelotóne. Vidíme najmä dresy Lotto Soudal, Etixxu-Quick Step či ruskej Katuše.
     
    40,5
    Dlhé kilometre udávali tempo pelotónu jazdci tímu Tinkoff. Teraz preberajú taktovku pretekári tímu Lotto Soudal, ktorí pôjdu na Andrého Greipela. Náskok sa znížil o ďalších desať sekúnd.
     
    43
    Jednominútový náskok sa zredukoval presne o tretinu. Pelotón má ešte manko 40 sekúnd, no pre početnú skupinu by to nemal byť žiaden problém.
     
    45
    Náskok vedúcej skupiny spadol na úroveň jednej minúty. Pomaly sa nám budú tvoriť skupiny, ktorých úlohou bude pripraviť šprintérom pozíciu pre finiš.
     
    48,5
    Tak konečne sme mali na trati trochu vzrušenia. Peter Sagan si odniesol zo šprintérskej prémie pekné body, no určite sa viac bude snažiť v záverečnom dojazde v meste Angers.
    Dojazd najlepších špurtérov o cenné body do bodovacej súťaže o zelený dres.

     
    50
    Peter Sagan si na šprintérskej prémii pripísal ďalších 11 bodov do súťaže o zelený dres a máličko navýšil svoje vedenie pred Markom Cavendishom, ktorý skončil tesne za ním.
     
    52,5
    Víťazom šprintérskej etapy sa stáva Armindo Fonseca, ktorého Thomas Voeckler gentlemanský pustil pred seba. Ďalšie miesto obsadil Marcel Kittel, za ním skončil Alexander Kristoff a piate miesto obsadil Peter Sagan.
     
    54
    Náskok unikajúcej dvojice v priebehu niekoľkých chvíľ klesol o jednu minútu. Náskok francúzskej dvojice je tak už len 75 sekúnd. Tí sa už blížia na šprintérsku prémiu.
     
    56
    Už len tri kilometre nás delia od šprintérskej prémie. Kto zoberie dvadsať bodov do klasifikácie o zelený dres, bude to Armindo Fonseca alebo Thomas Voeckler?
     
    58
    Pelotón nesťahuje náskok unikajúcej dvojice, ale kontroluje situáciu. Náskok je na úrovni 135 sekúnd, ktorý by však pre pelotón nemal byť v záverečnej fáze etapy problém zlikvidovať.
     
    60
    Cyklisti už prešli mesto Razené, teda rodisko bratov Marca a Yvona Madiotových. Tí sú súčasní športoví riaditelia francúzskeho tímu FDJ.
     
    62,5
    Tempo pretekov sa nám zvýšilo nad hranicu 40 km/h. Skutočne sa už začína pretekať. Napriek tomu sa nám predpokladaný záver etapy určite posunie o nejaké minúty.
    Poradie bodovacej súťaže pred dnešnou šprintérskou prémiou a záverečným finišom.

     
    66
    Za uplynulé minúty sa nám prakticky nič nezmenilo. Jazdci Tinkoffu kontrolujú situáciu, sú na čele balíka a pekne si strážia Petra Sagana.
     
    69
    Vedúci pretekári stratili ďalšiu pol minútu. Osobne som zvedavý, či sa pelotón bude snažiť zlikvidovať náskok ešte pred šprintérskou prémiou, ktorá je na 171. kilometri.
     
    71
    Náskok francúzskeho dua sa opäť stenčil o jednu minútu. Pred sebou máme posledných 70 kilometrov, ktoré okorení aj jedna šprintérska prémia.
     
    73,5
    Práve sme spomínali Andrého Greipela a domáca réžia nám okamžite ponúkla jeho vyjadrenie pred dnešnými pretekmi. „Prvá etapa bola pre nás sklamaním, pretože sa mi nepodarilo dostať do správnej pozície. Práve to dnes bude kľúčové, aby som si vybojoval dobrú pozíciu a mohol čo najlepšie špurtovať. “
     
    76
    Tempo pelotónu sa opäť ustálilo. V jeho zadnej časti si svoje miesto našiel aj André Greipel, ktorý nosí dres nemeckého šampióna.
    Vedúca dvojica Francúzov - Thomas Voeckler a Armindo Fonseca.

     
    79,5
    Thomas Voeckler doslova vyprovokoval pelotón k aktivite. Dopredu okamžite išli jazdci Tinkoffu a s prispením Etixxu či Lotta skresali náskok unikajúcej dvojice len na úroveň štyroch minút.
     
    81
    Tak konečne sa nám deje niečo zaujímavé. Thomas Voeckler sa spojil s Armindom Fonsecom, no v pelotóne sa opäť začalo jazdiť, a tak je strata početnej skupiny o minútu menšia.
     
    83
    Strata pelotónu sa opäť natiahla až na šesť minút. Dá sa očakávať, že francúzske unikajúce duo sa spojí a bude sa snažiť dotiahnuť svoj únik do úspešného konca.
     
    85
    Tak ako je na tom Thomas Voeckler? Skúsený francúzsky veterán sa doťahuje na svojho krajana a jeho strata momentálne činí len 1:45 min.
    Thomas Voeckler sa odpojil od pelotónu a vybral sa sťahovať náskok, ktorý si vybojoval Armindo Fonseca.

     
    88
    Tak to je neskutočné! Thomas Voeckler sa opäť ukazuje televíznym kamerám a vo svojich 37 rokoch sa vyberá sťahovať náskok vedúceho pretekára. To som teda zvedavý, ako si jazdec tímu Direct Energie poradí.
     
    90,5
    Strata pelotónu na vedúceho jazdca bola už aj na hranici 2:30 min. ale teraz sa zdvojnásobila a vyšplhala sa na úroveň piatich minút. Do konca je veľmi ďaleko, no pre Arminda Fonsecu sa naskytá šanca na zisk šprinterskej prémie.
     
    93
    Dnešná etapa vyhovuje najmä Albertovi Contadorovi. Ten v úvodných dvoch etapách spadol, utrpel niekoľko zranení a určite je veľmi rád, že sa ide tak pomaly ako sa ide. Náskok úniku je 4:35 min.
     
    96
    Snáď mi to odpustíte, no kým vo Francúzsku bojuje Peter Sagan, v anglickom Londýne postúpila do štvrťfinále Wimbledonu Dominika Cibulková. Skvelé správy na Slovensko, snáď sa o ďalšiu našu radosť postará aj majster sveta v cyklistike.
     
    98,5
    Vstupujeme do posledných 100 kilometrov dnešnej etapy. Medzičasom už narástol náskok vedúceho muža na 4:30 minúty. V pelotóne je stále pokoj.
     
    101
    V meste Vitré sa naposledy končila etapa Tour de France pred desiatimi rokmi. V záverečnom špurte mal vtedy najviac síl Robbie McEwen, ktorý je v súčasnosti už televíznym komentátorom.
     
    104,5
    Ako sme mohli vidieť na obrázku, v pelotóne sa viac debatuje ako jazdí. Aj preto sa náskok vedúceho muža Arminda Fonsecu vyšplhal na hranicu štyroch minút.
     
    107
    Cyklisti prichádzajú do ďalšieho pekného mestečka Vitré. Žije tu 17-tisíc obyvateľov a dominantným je najmä textilný a elektrotechnický priemysel. Z kultúrnych pamiatok stojí za zmienku kaštieľ Château de Vitré, ktorý bol postavený medzi 11. a 16. storočím.
    Peter Sagan má dokonca čas aj debatovať

     
    109
    Náskok úniku sa zredukoval už len na 180 sekúnd. Opäť sa o tempo starajú najmä jazdci Tinkoffu, ktorí pracujú pre slovenského Tourminatora.
     
    112
    Na pred mikrofónom Eurosportu sa vystriedalo viacero favoritov na titul. Alexander Kristoff sa vyjadril, že sa cíti dobre, no v závere dnešnej etapy mu citeľne bude chýbať Michael Morkov.
     
    114
    Nejakého vzrušenia sa dočkáme zrejme až o nejakých 60 kilometrov. Vtedy je totiž naplánovaná šprintérska prémia a následne si už tímy budú vytvárať pozície pre záverečný finiš. Teraz môžeme konštatovať – "Na západe nič nové".
     
    117
    Čelo pelotónu prevzal jeden jazdec Lotta Soudal a jeden člen tímu BMC Racing. Tí idú výletným tempom, no napriek tomu náskok vedúceho jazdca nenarastá (3:25 min).
     
    119,5
    Ani sme sa nenazdali a cyklisti majú za sebou viac ako 100 kilometrov. Na trati vidíme množstvo francúzskych fanúšikov, ktorí podporujú svojho dnešného hrdinu.
     
    122
    Tempo tretej etapy tohtoročných pretekov Tour de France sa výrazne upokojilo. Pelotón znížil náskok úniku na rozdiel 3:25 min. a kontroluje situáciu.
    Armindo Fonseca si dnešnú etapu nesmierne užíva.

     
    125
    Náskok jazdca tímu Fortuneo-Vital Concept klesol pod úroveň štyroch minút. Za tento pokles náskoku ale môže spomínaná občerstvovacia stanica.
     
    128
    Armindo Fonseca sa pomaličky blíži k miestam určeným pre občerstvenie. Francúz si už zobral tašku od svojho tímu a vyberá z nej potrebné tekutiny a energetické tyčinky.
     
    130,5
    Na čele pelotónu je pätica jazdcov v drese Tinkoffu. Tí sa snažia skresať náskok vedúceho Francúza. Ten je aktuálne na úrovni 5 minút a 5 sekúnd.
    Aktuálny obrázok z dnešnej etapy.

     
    133
    Teraz nasleduje pomerne dlhý zjazd, ktorý zrejme bude viacej vyhovovať Armindovi Fonsecuovi. Ten si stále drží náskok na úrovni 5:25 minúty.
     
    136
    Cyklisti už zamierili do mesta Fougéres, ktoré je tretím najväčším mestom v departmente Ille-et-Vilaine v regióne Bretónsko. Veľa si vytrpelo počas druhej svetovej vojny, keď bolo bombardované. Nachádza sa tu aj najväčší francúzsky hrad Château de Fougères.
     
    138,5
    Na čelo balíku opäť nastupuje ruský tím Tinkoff. Saganovi tímoví kolegovia ale poriadne zabrali a stiahli náskok vedúceho pretekára o celú jednu minútu.
     
    141
    Na tohtoročnej Tour de France sme videli viacero pádov, ktorým sa nevyhol ani jeden z favoritov Alberto Contador. Dnes sme ale zatiaľ žiadne správy o páde, prípadne technických problémov nezaznamenali.
     
    143
    Televízne kamery si vybrali Petra Sagana. Žilinský rodák je v absolútnej pohode a debatuje s jedným z jazdcov kazašského tímu Astana. Jeho strata na vedúceho pretekára momentálne činí sedem minút.
    Pozrime sa na priestory cieľa v meste Angers. V roku 2004 tú triumfoval Tom Boonen. Kto napodobní tohto belgického cyklistického velikána?

     
    145,5
    Ešte nadviažem na svoj predošlý príspevok. Snaha jednotlivých tímov závisí od ich šance na zisk etapového víťazstva. Najväčšími favoritmi sú Marcel Kittel (Etixx-Quick Step), André Greipel (Lotto Soudal) alebo Mark Cavendish (Dimension Data). Preto budú mať tieto tímy, podobne ako Tinkoff, určite veľký záujem zlikvidovať náskok Arminda Foncescu.
     
    148
    Ruský tím Tinkoff zrejme nemá na čele pelotónu dostatočnú podporu od iných tímov, a tak náskok domáceho pretekára stúpol o ďalších dvadsať sekúnd. Postupom času sa ale dá očakávať aktivita zo strany Etixxu-Quick Step, Katuše či Lotta Soudal.
     
    150,5
    Priemerná rýchlosť pretekov mierne klesla. Druhá hodina sa išla rýchlosťou 30 km/h. Určite však treba vyzdvihnúť výkon domáceho jazdca tímu Fortuneo-Vital Concept, ktorý si drží šesťminútový náskok.
     
    153
    Na čelo pelotónu ide tím Tinkoff, čo je viac než logické. Ruský tím sa bude snažiť udržať žlté tričko, ktoré má oblečené Peter Sagan. Náskok vedúceho Arminda Fonsecu je už len približne 5:40 min.
    Oleg Tinkov bol včera veľmi, veľmi spokojný.

     
    156
    Vo Francúzsku panuje pomerne pekné počasie. Je 24°C a fúka len slabučký vietor. Medzitým pelotón oddychuje, jeho strata narástla o nejaké sekundičky.
     
    158,5
    Dnešná etapa je pomerne pokojná. O zábavu sa nám stará najmä Armindo Fonseca, ktorý získal horskú prémiu a osamotene si jazdí na čele. Jeho náskok ale klesá a zrejme to nebude stačiť ani na šprintérsku prémiu.
     
    162
    A ďalšie dve minúty z náskoku francúzskeho pretekára sú preč. Pelotón poriadne šliapol do pedálov a náskok Arminda Fonsecu znížil už len na 6:10 min.
     
    166,5
    Armindo Fonseca má za sebou už takmer 60 kilometrov a pomaly vstupuje do malej obce Saint-Hilaire-du-Harcouët, ktorá leží na rozmedzí provincii Mnache, Ille-et-Vilaine. Z tejto dedinky pochádza aj Jean-Claude Bagot, ktorý deväťkrát štartoval na Tour de France.
     
    169
    V týchto chvíľach vás môžeme informovať akurát o zmene náskoku francúzskeho pretekára. Pelotón odvádza dobrú prácu a svoju stratu skresal pod osem minút.
     
    172,5
    Pozrime sa opäť na trať. Vpredu ide osamotený Armindo Fonseca, ktorého náskok sa pomaly stenčuje. Už je len na úrovni 8 minút a 20 sekúnd. Pripomínam, že pelotón už stiahol približne tri minúty.
    Pohľad na pelotón, ktorý prechádzal okolo Villedieu-les-Poêles.

     
    177
    Máme za sebou niečo viac ako hodinu dnešnej etapy. Pretekári zatiaľ idú priemernou rýchlosťou 38 km/h. Na čele je od úvodných metrov stále Armindo Fonseca, ktorý už stúpa na kopec La Chapelle-Urée.
     
    180
    Pelotón si zrejme povedal dosť a začal aspoň trochu šliapať na pedále. Náskok tak zrazu klesá a pomerne výrazne. Za posledné tri kilometre klesol o 1:30 min.
     
    183
    Armindo Fonseca vo svojej profesionálnej kariére vážnejší úspech nedosiahol. V tomto roku prestúpil do tímu Fortuneo – Vital Concept, no predstavoval sa zväčša na domácich pretekoch vo Francúzsku. Celkovo štartuje na Tour de France po tretíkrát. Vlani skončil v celkovej klasifikácii na 119. mieste.
     
    187,5
    V týchto chvíľach sa toho na trati z Granville do Angers príliš veľa nedeje. Akurát stále narastá náskok vedúceho pretekára. Ten je už na úrovni jedenástich minút. Armindo Fonseca sa tak virtuálne dostáva do čela pretekov.
     
    190
    Oficiálna stránka pretekov našla zaujímavú informáciu. Armindo Fonseca je od roku 2013 prvým pretekárom, ktorý sa na Tour de France pokúsil o sólo únik hneď po štarte. Naposledy niečo podobné predviedol španielsky cyklista Luis Angel Maté.
     
    194
    Pelotón je ešte len na začiatku horskej prémie. Na vedúceho jazdca dnešných pretekov už stráca presne 9 minút. To však ešte vôbec nič neznamená.
     
    197,5
    A teraz je to potvrdené! Armindo Fonseca z tímu Fortuneo – Vital Concept získava na horskej prémii jeden bod a zapisuje sa do súťaže o bodkovaný dres. Napriek tomu si dres pre najlepšieho vrchára udržal včerajší hrdina Jasper Stuyven.
    Pozeráme sa na vedúceho jazdca dnešnej etapy. Je ním Armindo Fonseca (FTC).

     
    200
    Minimálna aktivita pelotónu znamená, že náskok vedúceho pretekára sa vyšplhal už na 7 minút a 40 sekúnd. Je jasné, že horská prémia tak ostane doma.
     
    203,5
    Armindo Fonseca je už na vrchole maličkého stúpania. Teraz ho čaká krátky zjazd a následne stúpanie na horskú prémiu štvrtej kategórie Côte de Villedieu-les-Poêles, ktoré je dlhé 1,5 kilometra.
     
    207
    Jazdec tímu Fortuneo – Vital Concept má za sebou viac ako dvadsať kilometrov z dnešnej druhej najdlhšej etapy Tour de France 2016. Jeho náskok sa aktuálne pohybuje na úrovni piatich minút.
     
    211,5
    Arminda Fonsecu čaká na 15. kilometri prvá horská časť dnešných pretekov. Kopec zvaný Champrepus je ale len akousi predzvesťou horskej prémie, ktorú si zrejme uchmatne práve tento francúzsky cyklista.
     
    214
    Armindo Fonseca si užíva svoje chvíle slávy. Už v prvých dvoch etapách stratil na Petra Sagana viac ako tri minúty, a tak dnes nemá čo stratiť. Jeho náskok osciluje práve okolo 180 sekúnd.
    Vysmiaty Peter Sagan na štarte dnešnej etapy. Po prvýkrát ho na Tour de France vidíme v žltom drese.

     
    217,5
    Samozrejme, náskok domáceho pretekára utešene narastá. Pelotón sa zatiaľ prezentuje vychádzkovým tempom a vie, že v úvode pretekov by nebolo najrozumnejšie plytvať silami. Náskok Arminda Fonsecu stúpa už k dvom minútam.
     
    220
    Hneď v úvode dnešnej etapy tu máme prvý únik. Mierny náskok si vytvára Armindo Fonseca z tímu Fortuneo – Vital Concept. Jeho náskok je už na úrovni 70 sekúnd.
     
    223,5
    Tretia etapa cyklistických pretekov Tour de France bola odštartovaná! V prvom rade sme videli v žltom drese Petra Sagana, ktorý je lídrom celkovej klasifikácie. Dnes sa tak prepisuje história slovenského športu.
     
    Vážení športoví priatelia, vítam vás pri sledovaní tretej etapy 103. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Tá odštartuje v meste Granville a s najväčšou pravdepodobnosťou vyvrcholí záverečným špurtom v Angers. Začiatok etapy je naplánovaný o 11:55 hod.

    Legendárne cyklistické preteky Tour de France majú za sebou úvodné dve etapy a musíme povedať, že pohľad na celkovú klasifikáciu nás nesmierne teší. Slovenský cyklista Peter Sagan totiž triumfoval vo včerajšej náročnej etape a po prvýkrát sa na „Starej dáme“ oblečie do žltého dresu. Jazdec tímu Tinkoff zaznamenal svoje piate víťazstvo na Tour de France a aj dnes bude patriť k favoritom etapy. Okrem toho patrí aktuálnemu majstrovi sveta prvé miesto aj v bodovacej súťaži, kde má pred Markom Cavendishom náskok 24 bodov. Červené číslo bude nosiť Jasper Stuyven, ktorý bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca nedeľnej etapy.

    Dnes na nás čaká druhá najdlhšia etapa tohtoročného cyklistického dobrodružstva. Pretekári 22 tímov zamieria do vnútrozemia krajiny a ich cieľom bude mesto Angers. Celková dĺžka etapy je 223,5 kilometra. Svojim profilom nepatrí medzi najnáročnejšie, pretože má prevažne rovinatý povrch. V meste Angers sa naposledy finišovalo v roku 2004, keď triumfoval belgický cyklistický velikán Tom Boonen. Na 25. kilometri pretekárov čaká horská prémia štvrtej kategórie, no v hre je len jeden bodík. Už teraz je tak jasné, že bodkované tričko, určené pre najlepšieho vrchára Tour de France, si udrží včerajší smoliar Jasper Stuyven z tímu Trek – Serafredo.

    Približne 50 kilometrov pred cieľom sa bude špurtovať aj o body do súťaže o zelený dres. Víťaz šprintérskej prémie získa na svoje konto 20 bodov a pokiaľ by uspel aj na cieľovej páske, získal by ďalších 50 bodov a bonusové sekundy. Favoritov na etapové víťazstvo je tradične hneď niekoľko. Najväčšie šance sa dávajú najmä šprintérskych esám. Chuť po neúspešných etapách si bude chcieť napraviť najmä nemecké duo Marcel Kittel a André Greipel, no šancu uspieť má nepochybne aj Peter Sagan. Prvú etapu pomerne prekvapujúco vyhral Mark Cavendish, a tak s ním rozhodne treba počítať.

    Dnešná etapa by výrazne nemala zasiahnuť do poradia celkovej klasifikácie. Samozrejme, prípadný pád by mohol všetko zmeniť a poriadne zamiešať karty. Pádu sa hneď v prvej etape nevyhol Alberto Contador a včera mal technické problémy aj ďalší favorit na celkové víťazstvo – jazdec tímu BMC Racing Richie Porte. Napriek niekoľkým nepríjemným pádom by sa na štart tretej etapy malo postaviť všetkých 198 pretekárov.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:55.

    Miroslav Kováčik