Sev. Írsko – Nemecko 0:1 (kon.) | Ukrajina – Poľsko 0:1 (kon.) | Chorvátsko – Španielsko 2:1 (kon.)
Česko – Turecko 0:2 (kon.)
koniec
Ukrajina
0:1 (0:0)
Poľsko
Utorok 21.06.2016, 18:00Majstrovstvá Európy • Skupina C
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Ukrajina

    Jedno z najväčších, ak nie najväčšie sklamanie celého šampionátu. V skupine s Poľskom, Nemeckom a Severným Írskom sa húževnatí Ukrajinci mali pobiť o postup, ale ich púť sa skončí už v skupine. Po dvoch zápasoch bolo jasné, že naši východní susedia nepôjdu ďalej. Väz im zlomila prekvapivá prehra s nováčikom Eura zo Severného Írska. V stretnutí proti nemu prehrali 0:2. V 49. minúte sa presadil obranca Gareth McAuley a v nadstavenom čase aj Niall McGinn. V úvodnom zápase rovnakým pomerom prehrali aj s Nemeckom. Tam sa o góly postarali Skhodran Mustafi a taktiež v nadstavenom čase pridal poistku Bastian Schweinsteiger. Proti Poľsku však určite nič nenechajú na náhodu a budú sa chcieť s nevydareným turnajom rozlúčiť dôstojne a aspoň prikrášliť svoje hrozné skóre. Ani jeden strelený gól je celkom málo.
     
    Poľsko

    Za určitých okolností môžu skonči Poliaci v skupine C prví, ale aj tretí. Nejdeme tu teraz pred zápasom kalkulovať, ale možné je ešte všetko. Takmer s istotou by ale mali postúpiť, keďže už štyri body majú. Ani to ale ešte nie je isté.

    Naši severní susedia sú stále bez prehry. Na úvod vyhrali proti Severnému Írsku síce len tesne, no predsa. Tri body sú tri body a tie jediným gólom vystrelil útočník Arkadiusz Milik.

    Druhé stretnutie malo parametre jedného z najnudnejších na šampionáte, ale šťastnejší po ňom môže byť poľský tím, ktorý si dokázal proti úradujúcim majstrom sveta z Nemecka udržať čisté konto. Remíza 0:0 na ich úkor sa cenní.
     
    Tabuľka skupiny C pred posledným kolom

    1. Nemecko 2 1 1 0 2:0 4
    2. Poľsko 2 1 1 0 1:0 4
    3. Severné Írsko 2 1 0 1 2:1 3
    4. Ukrajina 2 0 0 2 0:4 0
     
    Úvodné zostavy:

    Ukrajina: Pjatov – Fedeckij, Kučer, Chačeridi, Butko – Stepanenko, Rotaň (C) – Jarmolenko, Zinčenko, Konopljanka – Zozulja.
    Náhradníci: Bojko, M. Ševčenko – Tymoščuk, Kovalenko, Selezňov, Ševčuk, Budkivskij, Sydorčuk, Rybalka, Garmaš, Rakyckyj, Karavajev.

    Poľsko: Fabiański – Cionek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Zieliński, Jodłowiec, Krychowiak, Kapustka – Milik – Lewandowski (C).
    Náhradníci: Szczęsny, Boruc – Mączyński, Linetty, Grosicki, Stępiński, Wawrzyniak, Błaszczykowski, Peszko, Salamon, Piszczek, Starzyński..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Rozohrávku obstarali Poliaci s prihrávkou dozadu. Ukrajinci okamžite faulujú Krychowiaka.
     
    2
    Oba tímy si loptu prekopávajú dosť nepresne v strede poľa, takže prihrávky sa často ocitnú v zónach, kde nestoja buď žiadny, alebo hráči súperovho tímu.
     
    3
    Lewandowski sa dostal z krídla za obranu Ukrajiny a prešiel až pred brankára Pjatova. Vo veľkej šanci však nastrelil iba strážcu svätyne zo Šachtaru Doneck.
     
    4
    Hneď na to prichádza ďalšia obrovská šanca kapitána poľského národného tímu. Tentoraz asi ešte väčšia, pretože po centri zľava ostal Lewandowski úplne sám pred prázdnou časťou brány, ktorú prestrelil.
    4.
     
    5
    Nepríjemný center do šestnástky Poľska sa jeho obrancom nepodarilo dostať do bezpečia a lopta nepríjemne skočila, takže takmer prekvapila Fabianskeho, ktorý však včas reflexívne zakročil.
     
    5
    Na druhej strane mohol byť Lewandowski v tretej veľkej šanci za tri minúty, lenže prihrávku, ktorú spracoval za obranu a pred Pjatovom dostal do ofsajdu.
     
    6
    Ukrajinci dlhší časový úsek držali loptu na svojich kopačkách, avšak ďaleko od brány súpera. Keď sa k nej chceli priblížiť, Rotan sa dopustil faulu.
     
    7
    Prechod Ukrajincov dopredu po ľavom krídle nedopadol úspešne, pretože center Butka trafil priamo do iného obrancu na druhej strane a síce Cioneka.
     
    8
    Poliaci sa snažia upokojiť hru prihrávkami vzadu a až potom zo zabezpečenej defenzívy vyraziť smerom dopredu.

     
    9
    Konopljanka perfektne vysunul do voľného priestoru Zinčenka a ten prestrčil na šestnástky do šance pre Jarmolenka, lenže jeho strelu z výbornej pozície zrazil Jodlowiec a ten istý Poliak pomohol Fabianskemu aj s pokusom Zozulju.
     
    10
    Poľsko na lopte veľmi dlho neostalo a prišlo o ňu už po prekročení poliacej čiary.
     
    11
    Center Fedeckeho do šestnástky z krídla sa neujal, pretože našiel iba pripravených obrancov Poľska v srdci defenzívy.

     
    12
    Zozulja po ďalšom centri dokázal hlavou zakončiť smerom na bránu Fabianskeho, lenže nebolo to ideálne zakončenie, keďže lopta skončila v náruči gólman Swansea.
     
    13
    Ukrajinská snaha na polovici súpera k ničomu nevedie, jej hráči síce držia loptu, ale nedarí sa ju dostať do nebezpečných pozícií.
     
    15
    Ďalšia ofenzívna snaha Ukrajincov končí nevydarene. Tentoraz to bol Konpljanka, kto dokázal poslať center, avšak pas do šestnástky zase nikoho nenašiel.
     
    16
    Butkov pas na Jarmolenka síce bol presný, lenže útočník Ukrajiny padá a faul sa nepíska, čo sa našim východným susedom nepáči.
     
    17
    Obrovská šanca Ukrajiny po zaváhaní v zadných radoch Poľska! Jarmolenko sa rútil sám na Fabianskeho, no poľský gólman loptu za svoj chrbát nepustil.
    17.
     
    20
    Ruslan Rotan tvrdo sklzom zašiel do Krychowiaka a dá sa polemizovať nad tým, prečo teraz kapitán Ukrajiny nevidel žltú kartu, ktorú by si zaslúžil.
     
    22
    Butko má na ľavej strane zatiaľ veľmi veľa roboty a teraz nedokázal ubrániť ofenzívnu dvojku poľského tímu, ktorá sa dostala do šance zakončenej Lewandowskim. Nasledovať bude roh.
     
    23
    Po rohovom kope poľských hráčov sa zakončenie nezrodilo a tak Ukrajina prešla dopredu. Ich finálna fáza nestojí za reč, veľká nepresnosť dáva lopta Fabianskemu.
     
    24
    Priamy kop pre Ukrajiny po faule od Kapustku rozohrá Fedeckij, ale ten skončil iba v náručí brankára Fabianskeho.
     
    25
    Žltú kartu dostáva Ruslan Rotaň (Ukrajina).
     
    26
    Cionekova akcia na pravom krídle sa s úspechom nestretla, Butko si všetko postrážil a nechal loptu prejsť za bránkovú čiaru.
     
    28
    Zinčenko preniesol hru zo stredu od krídla na Konopljanku, ktorý sa pozrel a až tak odcentroval, no iba priamo do rukavíc brankára Fabianskeho.
     
    30
    Po chybe poľských hráčov sa k zakončeniu po navedení lopty do streleckej pozície dostal Konopljanka, avšak svoj pokus do priestoru troch žrdí nenasmeroval.
    30.
     
    31
    Tvrdá rana od Jodlowieca nepriniesla úspech, pretože trafila len do obrancov Ukrajiny pred ním. Poľsko sa po dlhšom čase dostalo k zakončeniu.
     
    33
    Pravý obranca Poľska Cionek si zastal v strede poľa svoje miesto pri snahe súpera prejsť do ofenzívnej akcie. Následne neváha, poslal pas smerom dopredu, avšak aj keď našiel Milika, ten už na Lewandowskeho do šance cez Pjatova neprihral.

     
    35
    Napádanie rozohrávky v podaní Roberta Lewandowskeho neslávi úspech, ale takmer malú domov na Pjatova vystihol, ten však včas odkopol.
     
    37
    Lopta sa pasom od Rotaňa cez Zinčenka dostala až k Jarmolenkovi, ktorý si už pomaly mohol hľadať streleckú parketu, to by ho však nemohli zradiť vlastné nohy a spracovanie lopty.
     
    38
    Žltú kartu dostáva Olexandr Kučer (Ukrajina).
     
    39
    V tíme Ukrajiny sa opäť ukázala ľavá strana a síce Butko s Konopljankom. Práve táto dvojica bola zamotaná do akcie, ktorý mohla skončiť gólom. Ľavý bek Butko prešiel do šestnástky, prihral do šance spomínanému záložníkovi Sevilly, ktorý však nedokázal zakončiť.
    39.
     
    40
    Center do šestnástky Poľska odvrátil Glik hlavou priamo k hráčom Ukrajiny, avšak tí to nedokázali využiť a ďalšia akcia sa končí smolne.
     
    41
    Jarmolenko bol faulovaný Krychowiakom v stredovom kruhu a tak sa Ukrajina síce poľahky dostala k lopte, no nedokázala s ňou nič vymyslieť.
     
    43
    Lewandowskeho snaha sa ukázala v konečnom dôsledku ako zbytočná, pretože po prihrávke na spoluhráča sa lopty ujíma obranca súpera Butko.
     
    44
    Dnes stredný záložník, inokedy aj obranca, Jodlowiec, vyslal, ak dobre počítam, druhú, alebo tretiu svoju strelu v tomto zápase, ale pre brankára Pjatova to nebol problém.

     
    45
    V závere je ešte faulovaný Robert Lewandowski, no zdá sa, že nič sa už nestane a polčas sa skončí bez gólov.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Úvod zápasu patril veľkým šanciam poľského tímu, ale postupom času začali v hre dominovať ukrajinskí futbalisti. Ani jedna strana však gól nestrelila a preto sa do kabín ide za bezgólového skóre.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Piotr Zieliński, prichádza Jakub Błaszczykowski.
     
    46
    Hneď na úvod uvidíme priamy kop Ukrajiny, pretože Jarmolenko sa uvoľnil cez Jędrzejczyka a dokázal aj odcentrovať, ale ľavý bek Poľska situáciu pomerne dobre zvládol. Rohový kop k ničomu nevedie, Poliaci sa teda oslobodili a lopta sa následne dostala až k brankárovi Pjatovovi.
     
    48
    Skackavá lopta pred šestnástkou súpera sa odrazila k Milikovi a ten sa ju pokúsil poslať do šestnástky pre Lewandowskeho, lenže kapitán tímu sa cez dvojicu protihráčov nepresadil.
     
    49
    Mladý Zinčenko hrá dnes veľmi dobrý zápas a teraz mohol poslať svoj tím do vedenia, pretože po centri z krídla ostal na päťke úplne sám, hlavou však bránu prestrelil.
    49.

     
    50
    Ťažké prihrávky pri postrannej čiare prichádzajú z oboch strán a je menšou záhadou, že lopta sa stále drží v hre. Nakoniec sa mimo odráža po zlom dotyku od Krychowiaka.
     
    51
    Dlhý nákop Butka na krídlo pre Jarmolenka sa neujal, lopta pristála presne na hlave Jędrzejczyka, ktorý rozohráva smerom dopredu.
     
    52
    Konopljanka bol v strede poľa zostrelený Pazdanom. Hlavný arbiter síce nechal najprv pokračovať v hre, no následne do píšťalky piskol.
     
    53
    Błaszczykowski faulovaný pri postrannej čiare a tak bude Poľsko zahrávať priamy kop, ale nedá sa očakávať, že to bude center.
     
    54
    Poľsko dalo gól!

    Lopta sa postupne dostala až k Lewandowskemu, ktorý získal rohový kop a po ňom sa presadzuje JAKUB BLASZCZYKOWSKI, ktorý dostal veľmi veľa priestoru v šestnástke, ktorý dokonale využil.
    54. Jakub Błaszczykowski (POL) - 0:1


     
    56
    Po góle na 0:1 pre Poľsko mohol nasledovať aj na 0:2, pretože Lewandowski vysunul do obrovskej šanci Kapustku, ktorý sa dostal až pred brankára Pjatova, avšak zakončenie povedľa gólmana ide do bočnej siete.
    56.
     
    57
    Stepanenko sa snažil odpovedať na druhej strane, rana defenzívneho záložníka mieri vysoko nad bránu súpera, takže Fabianski nemal problém.
     
    59
    Hra sa po prvom góle a následných náznakov šancí teraz dostala do stredu poľa a do pokojnejších koľají.
     
    60
    Žltú kartu dostáva Bartosz Kapustka (Poľsko).
     
    61
    Konopljanka sa dostal k centru z krídla a následne dostal loptu k Zinčenkovi, ktorý po odraze od hráča súpera pálil z voleja, ale veľmi nepresne.
     
    62
    Opäť zakončoval mladý Zinčenko. Tentoraz to bolo spoza šestnástky a veľmi nepresne, bránu minul.

     
    64
    Ukrajina drží loptu na svojich kopačkách a hľadá spôsob, ako prekvapiť defenzívu Poľska, čo sa jej v druhom polčase nedarí.
     
    66
    Stepanenko nedočiahol na ťažký pas do šestnástky Poľska od spoluhráča menom Jarmolenko. Zviedol ešte náročný súboj s Glikom, no k lopte sa nedostal.
     
    67
    Stepanenko poriadne premasíroval Krychowiaka v strede poľa, ale záložník Sevilly bude v poriadku a pokračuje v hre.
     
    68
    Poliaci držali určitý časový úsek loptu na svojich kopačkách, avšak následne o ňu prišli a dopredu už idú hráči z Ukrajiny.
     
    69
    Konopljanka sa síce dostal k centru, ale dostal ho len na hlavu Glika. V snahe Poliakov vrátiť sa do ofenzívy ich faulom zastavil Zinčenko.
     
    71
    Striedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Bartosz Kapustka, prichádza Kamil Grosicki.
     
    72
    Strela Konopljanku spoza šestnástky preletela cez dvoch hráčov Poľska, no tretieho už trafila. Následne Zinčenko dorážka spred päťky, no vysoko nad, takže Fabiaski prácu nemal.
     
    73
    Striedanie v tíme Ukrajina: z ihriska odchádza Olexandr Zinčenko, prichádza Viktor Kovalenko.
     
    74
    Fedeckij fauluje tesne vedľa vlastnej šestnástky a tak uvidíme center Grosickeho pred Pjatova. Na ten najlepšie zareagoval Milik, uvoľnil sa od svojho strážcu, ak nejakého vôbec mal a zakončil hlavou tesne vedľa brány.
    74.

     
    76
    Grosicki prestrčil loptu cez Fedeckeho do krídla na Jędrzejczyka, avšak ten ju už na hracej ploche nestihol dobehnúť.
     
    78
    Butko na krídle dostal nepresnú prihrávku a tak sa akcia Ukrajiny končí, keďže lopta sa následne odrazila za autovú čiaru.
     
    80
    Lewandowski bol v strede poľa faulovaný, avšak Poliaci nikam neprešli, keďže na krídle dobre zasiahol Fedeckij.
     
    80
    Takmer bolo vyrovnané! Roman Zozulja dostal prihrávku centrom sprava, zavesil sa do vzduchu a trafil takmer presne, ale lopta žrď brány tesne minula.

     
    82
    Rotaň napriahol spoza šestnástky k veľmi dobrej strele, ale Fabianski predviedol rýchly presun k žrdi a skvelý zákrok. Následne sa po lopte hodil, čím zabránil dorážke, lenže Fedeckij ho sklzom trafil. Bude v poriadku.
    82.
     
    84
    Fabianski si pripisuje ďalší zákrok, no tento je už o niečo pohodovejší, pretože rana spoza šestnástky ide priamo do stredu brány, kde Poliak stál.
     
    85
    Ukrajina predviedla veľmi peknú súhru s centrom Butka na malé vápno, lenže Krychowiak bol na správnom mieste a v páde loptu zachytil pred Zozuljom, ktorý by inak asi mohol strieľať spred Fabianskeho a vo veľkej šanci.
     
    87
    Ofenzívna snaha Ukrajiny neutícha, aj keď je jasné, že naši susedia na turnaji končia, ale chceli by odísť aspoň s jedným bodom.

     
    88
    Lewandowski sa dostal do ťažkej situácie medzi dvoch obrancov súpera a tak sa mu nepodarilo vôbec nič vymyslieť, iba loptu stratiť.
     
    89
    Grosicki je ďalším hráčom, ktorý aspoň na kus prerušil snahu Ukrajiny o vyrovnanie. Navyše vybojoval faul, takže Poliaci čas ešte natiahnu.
     
    90
    Jarmolenko si pomohol pri spracovaní ťažkého pasu rukou, takže Poľsko zbiera čas, Fabianski sa s rozohrávkou neponáhľa.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90+2
    Konopljanka v ofsajde, Ukrajine sa skracuje čas ešte niečo vymyslieť.
     
    90+2
    Striedanie v tíme Ukrajina: z ihriska odchádza Roman Zozulja, prichádza Anatolij Tymoščuk.
     
    90+3
    Striedanie v tíme Poľsko: z ihriska odchádza Arkadiusz Milik, prichádza Filip Starzyński.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Ukrajina dokonala svoju blamáž, keď nedokázala na Eure získať ani jeden bod. Všetko to ukončilo Poľsko, ktoré vyhralo nad našimi východnými susedmi najtesnejším rozdielom 1:0, gól strelil Błaszczykowski. Poliaci teda skončili v skupine druhí za Nemeckom, tretie je Severné Írsko a posledná Ukrajina. To znamená, že Slovensko s istotou postúpilo do osemfinále! (19:54:29)

    Matej Kubove

    Góly: 54. Błaszczykowski

    Karty:   25. Rotaň (UKR), 38. Kučer (UKR) – 60. Kapustka (POL)


    Ukrajina: Pjatov – Fedeckij, Kučer, Chačeridi, Butko – Stepanenko, Rotaň (C) – Jarmolenko, Zinčenko (73. Kovalenko), Konopljanka – Zozulja (90+2. Tymoščuk).
    Náhradníci: Bojko, M. Ševčenko – Tymoščuk, Kovalenko, Selezňov, Ševčuk, Budkivskij, Sydorčuk, Rybalka, Garmaš, Rakyckyj, Karavajev.

    Poľsko: Fabiański – Cionek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Zieliński (46. Błaszczykowski), Jodłowiec, Krychowiak, Kapustka (71. Grosicki) – Milik (90+3. Starzyński) – Lewandowski (C).
    Náhradníci: Szczęsny, Boruc – Mączyński, Linetty, Grosicki, Stępiński, Wawrzyniak, Błaszczykowski, Peszko, Salamon, Piszczek, Starzyński.