Španielsko – J. Kórea 6:1 (kon.) | Česko – Rusko 2:1 (kon.) | Nórsko – Island 3:2 (kon.)
Poľsko – Holandsko 1:2 (kon.) | Belgicko – Fínsko 1:1 (kon.)
koniec
Poľsko
1:2 (0:1)
Holandsko
cz Streda 01.06.2016, 20:45 • Stadion Energa Gdańsk (Gdańsk) • Medzinárodné zápasy
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemný středeční večer, vítejte u sledování podrobné textové online reportáže z mezinárodního přípravného utkání, ve kterém změří síly fotbalové reprezentace Polska a Nizozemska. Zápasem, jehož úvodní výkop je stanoven na 20:45, vás bude provázet Lukáš Jasoněk.
    Dějištěm utkání bude Stadion Energa Gdańsk
     
    Polsko

    Polsko se v rankingu FIFA nachází na 27. pozici se ziskem 821 bodů. V letošním roce sehrálo dva přátelské zápasy, v nichž se prezentovalo zabezpečenou defenzivou, která neinkasovala gól. Na domácí půdě naši severní sousedé nejprve těsně udolali Srbsko a poté uštědřili pětigólový nášup Finsku. Jejich šňůra neporazitelnosti se tímto prodloužila už na sedm utkání.
     
    Nizozemsko

    Nizozemsko v žebříčku FIFA zaujímá 17. místo a na svém kontě má aktuálně 931 bodů. Jeho fotbalisté letos stihli odehrát už tři přátelská utkání, a to se střídavými úspěchy. K prvnímu z nich si přizvali Francii a reprezentaci země galského kohouta podlehli 2:3. Svěřenci trenéra Blinda poté vycestovali do Londýna, kde Anglii překvapivě zdolali 2:1, a v posledním měření sil na půdě Irska remizovali 1:1.
     
    Delegace rozhodčích

    Důvěru odřídit utkání dostala trojice českých arbitrů. Hlavním z nich bude Miroslav Zelinka a v rolích jeho asistentů se objeví Ondřej Pelikán a Jan Paták. Funkci čtvrtého sudího pak bude vykonávat Daniel Stefanski z Polska.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Szczęsny – Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski, Mączyński, Zieliński, Grosicki – Milik, Lewandowski
    Náhradníci: Fabiański, Boruc – Cionek, Wawrzyniak, Salamon, Jodłowiec, Linetty, Peszko, Kapustka, Starżyński, Stępiński

    Nizozemsko: Cillessen – Willems, van Dijk, Bruma, Tete – Bazoer, Wijnaldum, van Ginkel – Promes, Berghuis, Janssen
    Náhradníci: Zoet, Vermeer – van Aanholt, Anita, Bazoer, Clasie, Depay, Dost, Fosu-Mensah, de Jong, Karsdorp, Letschert, Locadia, Narsingh, Pieters, Propper, Ramselaar, Rekik, Veltman, Vilhena, Vlaar

    Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Paták (všichni Česko).
     
    Čeští rozhodčí už přivedli reprezentanty obou mužstev na hrací plochu, kde také zazněly hymny. Utkání tak bude za malou chvíli zahájeno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli hosté, kteří hrají v modrých dresech, reprezentanti Polska oblékli dresy bílé barvy.
     
    2
    Míč mají stále na kopačkách fotbalisté Nizozemí, kteří si prozatím vyměňují přihrávky výhradně na své polovině hřiště.
     
    3
    Hostům se podařilo proniknout na útočnou polovinu a balon po centru Willemse dolétl do náruče Szczęsného.
     
    4
    Před hranicí pokutového území zahrál rukou Jędrzejczyk a uvidíme tedy standardní situaci Nizozemska z nadějné pozice.
     
    5
    K její exekuci se postavil Berghuis, který jedovatým přízemním pokusem mířícím doprostřed brány prověřil schopnosti brankáře polského výběru.
     
    7
    Polský reprezentační celek se už po několika minutách mohl ujmout vedení! Ve vápně se totiž zjevil nikým nehlídaný Milik a svou razantní pumelicí rozezvučel břevno.
    7. Milik orazítkoval břevno
     
    8
    Domácí pokračovali v útočné akci a ke střele ze střední vzdálenosti napřáhl Mączyński, ovšem Cillessen byl na svém místě připraven, přestože tvrdý pokus krotil nadvakrát.
     
    10
    Hra se přesunula do středu hřiště, kde probíhají četné souboje o míč, ten častěji zůstává v držení fotbalistů středoevropské země.
     
    12
    Hosté se pokusili zahrozit dlouhým nákopem směřujícím na Berghuise, ten se po zpracování míče snažil najít cestu do šestnáctky, tam ho ale pozorná polská defenziva nepustila.
     
    14
    Na levém křídle se před Promesem otevřel prostor a ten posléze adresoval přihrávku na okraj vápna pro Janssena, jehož následný křižný pokus proletěl kolem vzdálenější tyče.
    14. Janssen (NED)
     
    16
    Bazoer se v krátkém časovém sledu uprostřed hracího dopustil dvou zákroků, které nebyly v souladu s fotbalovými pravidly. Nejprve nedovoleně atakoval Lewandowského a poté fauloval také Mączyńského.
     
    19
    Promes založil individuální akci, ale po ztrátě míče u pokutového území se provinil útočným faulem, když k zemi poslal Glika.
     
    21
    Poláci rozvinuli ofenzivní výpad a vytěžili rozehrávku rohového kopu. Grosicki svým centrem našel hlavu Lewandowského, jakož pokus prolétl nad horní konstrukcí brány.
     
    23
    Míč mají v moci fotbalisté Nizozemska, kterým se ale nedaří probojovat středem hřiště. Ten totiž velice pečlivě střeží záložní řada domácího reprezentačního týmu.
     
    24
    Po zisku balonu domácí zaútočili po levé straně a po zblokovaném centru budou v ofenzivních choutkách pokračovat díky rohovému kopu.
     
    25
    Míč do hry od rohového praporku uvedl Milik, nicméně zkonsolidovaná obrana Nizozemska žádné nebezpečí nepřipustila.
     
    27
    Piszczek podrazil Promese a s míčem mohou hrát Nizozemci.
     
    29
    Ti se ale daleko nedostali a ihned nato podnikli útočné tažení fotbalisté Polska, kteří po faulu Willemse budou zahrávat přímý volný kop kousek od pravého rohu šestnáctky.
     
    30
    Podle očekávání zvolil Milik přímý střelecký pokus. Balon mířil k přední tyči, kterou minul zhruba o metr, možná dva.
     
    33
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Hosté po půlhodině hry otevírají gólový účet zápasu. Berghuis na hrací ploše zachytil míč po Wijnaldumově přetaženém centru z levé strany, jednomu ze svých strážců udělal kličku a dostal se k centru, který nasměroval rovnou do předbrankového prostoru na hlavu VINCENTA JANSSENA, jenž se z malého vápna prosadil přesně umístěnou střelou pod břevno.
    33. Vincent Janssen (NED) - 0:1
     
    35
    Reprezentace Polska se na inkasovaný gól snažila rychle zareagovat, střelecký pokus Lewandowského však zblokovala připravená obrana.
     
    37
    Szczęsny zabránil tomu, aby byl rozdíl ve skóre dvoubrankový! Reprezentační gólman Polska totiž bravurně zlikvidoval přízemní jedovatou ránu Janssena z levé strany vápna.
     
    40
    Další příležitost Nizozemska! Pazdan nedokázal ubránit Berghuise, přestože ho několik vteřin držel za dres, a ten z hranice velkého vápna vypustil tvrdou ránu, která směřovala do levého dolního rohu brány. Skvělý zákrok ale opět předvedl Szczęsny, který skočil ke své tyči a míč vytěsnil na roh.
     
    41
    Po Promesově centru se v zakončení objevil Bazoer, neměl ale dostatečně přesně seštelována mířidla, a cílené zařízení tak netrefil.
     
    42
    Útočná akce Nizozemí byla zastavena zdviženým praporkem jednoho z českých sudí. V postavení mimo hru se ocitl Janssen.
     
    44
    Janssen se odhodlaně vydal na útočnou polovinu a zhruba pět metrů od pravého rohu vápna byl faulován Zielińským.
     
    45
    Exekuci nařízené standardní situace si vzal na starost Willems, ale po jeho nepřesné ráně Szczęsny nemusel zasahovat.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní poločas nabídl poměrně vyrovnanou partii, při které se obě reprezentační mužstva v držení míče a podnikání útočných akcí střídala. Nebezpečnější však přeci jen byli fotbalisté Nizozemska. V první šanci utkání se sice objevil Milik, který za Cillessenovými zády rozezvučel břevno, ale hosté si v následujících minutách vytvořily tři šance, z nichž proměnili jednu. Přestože Szczęsny v dosavadním průběhu předvedl dva výtečné zákroky, míč po Janssenově hlavičce ze 33. minuty před brankovou čárou neudržel, a inkasoval tak rozdílový gól.
     
    Reprezentanti obou zemí už se vrací na hrací plochu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nizozemsko o poločasové přestávce vystřídalo: do druhé půle se nepodívá Willems, místo nějž se na trávníku objevil Van Aanholt.
     
    46
    Střídali také Poláci: na hřiště už se nevrátili Piszczek ani Błaszczykowski, nahradili je Cionek a Kapustka.
     
    47
    Rohový kop pro zemi tulipánů.
     
    48
    Na rohový čtvrtkruh si položil míč Promes a v chumlu hráčů vyskočil nejvýše jeden z polských zadáků, který balon odvrátil do bezpečného prostoru.
     
    49
    Wijnaldum si nepohlídal ofsajdovou linii, a tak bude hra navázána nepřímým volným kopem hráčů polského výběru.
     
    51
    Nizozemci jsou na začátku druhého dějství aktivnější a směle kombinují na polovině svých protivníků, kde hledají skuliny v jejich defenzivě.
     
    53
    Pazdan musel přerušit kombinační souhru hostujícího celku faulem, kousek od půlící čáry skolil Janssena.
     
    55
    Svěřenci trenéra Adama Nawalky získali míč a neváhali proniknout na nizozemské území, kde se dalekonosnou střelou prezentoval Mączyński. Trefil ale pouze jednoho z dobře postavených obránců.
     
    56
    Grosicki prošel z pravé strany do vápna a snažil se naservírovat přihrávku Lewandowskému. K němu ale balon neprošel, bude z toho roh.
     
    57
    Bíločervení kopali hned dva rohy v krátkém časovém sledu, ovšem ani po jednom z nich se nedokázali střelecky prosadit.
     
    60
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Po necelé hodině hry je vyrovnáno! Diváky dostal do varu ARTUR JĘDRZEJCZYK, který byl adresátem Milikova centru z rohového kopu a balon hlavou usměrnil mezi obránce a pravou tyč.
    60. Artur Jędrzejczyk (POL) - 1:1
     
    63
    Lewandowski se snažil podrazit Wijnalduma, ten si to ale nenechal líbit a okamžitě běžel polskému hráči vyčinit. Horké hlavy obou zúčastněných pak sudí Zelinka zchladil udělením žlutých karet.
     
    65
    Poláci zahrávali přímý volný kop z pravé strany. Milik svým stříleným centrem hledal na zadní tyči nabíhajícího Pazdana a míč proletěl jen těsně kolem jeho kopačky.
     
    67
    Střídání v týmu Nizozemsko: hrací plochu opouští Berghuis, opačným směrem míří Narsingh.
     
    67
    Střídání proběhlo také v reprezentačním celku Polska: ze hřiště odešel Lewandowski a jeho místo zaujal Linetty.
     
    69
    Střeleckou pozici si dokázal vyhledat střídající Linetty, jenže neměl dostatečně přesně srovnaná mířidla, a vměstnat balon mezi tři tyče se mu tak nepovedlo.
     
    71
    Další střídání v týmu Nizozemsko: dohráno má Van Ginkel, nastupuje Strootman.
     
    73
    V nizozemském mužstvu se připravuje další střídání, ještě před jeho uskutečněním však budeme sledovat počínání Promese při rozehrávce rohového kopu.
     
    74
    U zadní tyče si na nadýchaný centr naskočil Bruma, ze záklonu poslal balon vysoko nad břevno.
     
    74
    Avizované střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Janssen, na zelený pažit vbíhá Dost.
     
    76
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    Hosté si čtvrthodiny před koncem utkání berou vedení zpět! Narsingh přesnou přihrávkou ze skrumáže utvořené uvnitř pokutového území našel GEORGINIA WIJNALDUMA, který se objevil před Cillessenem a nasměroval míč do levé části jeho svatyně.
    76. Wijnaldum (NED) - 1:2
     
    77
    Trenér Polska reaguje na inkasovaný gól střídáním: ze hry stahuje Grosického a místo něj posílá do utkání Peszka.
     
    79
    Čeští rozhodčí přistihli Narsingha v ofsajdu. Nepřímý volný kop pro domácí.
     
    80
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Mączyński, nastupuje Jodłowiec.
     
    82
    Promesův střelecký pokus byl pro Szczęsného doslova lahůdkou, na které si polská gólmanská jednička s chutí smlsla.
     
    84
    Cillessen se připravuje, po Van Dijkově faulu totiž bude čelit přímému volnému kopu z nějakých dvaceti metrů od jeho svatyně.
     
    85
    V exekutora nařízené standardní situace se proměnil Milik, jeho pokus ale skončil nad horní konstrukcí brány, takže Cillessen mohl zůstat v klidu.
     
    86
    Polští hráči v blízkosti pokutového území vydolovali míč pro Peszka a po jeho zblokované ráně se budou moci ujmout rozehrávky rohového kopu.
     
    87
    S Milikovým centrem obrana Nizozemska neměla potíže.
    87. Peszko (POL)
     
    87
    Střídání v týmu Polsko: Milik zápas nedohraje, v jeho závěru je totiž nahrazen Stępińským.
     
    89
    Středoevropané získali výhodu rozehrávky rohového kopu, ovšem Zielińského centr byl prodloužen pouze do zámezí. Vhazovat budou domácí.
     
    90
    V rukou čtvrtého arbitra se objevila světelná tabule. Ta ukazuje, že sudí Zelinka nastavil nad rámec řádné hrací doby tři minuty. Polsku tak už moc času na vyrovnání nezbývá.
     
    90+2
    Domácí hráči obléhají pokutové území, ke střelám se ale nedostávají.
     
    90+3
    Bruma na své polovině skluzem atakoval Stępińského a výběr kouče Nawalky tak měl ještě poslední možnost vyrovnat, jenže po Kapustkově vzdušném pasu se už nic podstatného nestalo. Balon se totiž od jednoho z útočících hráčů odrazil za koncovou čáru a po Cillessenově výkopu foukl sudí Zelinka do píšťalky naposledy.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Polsko nedokázalo využít výhodu domácího prostředí a v Gdańsku podlehlo Nizozemsku těsně 1:2. Země tulipánů tak přetrhla dlouhou sedmizápasovou šňůru bez porážky, kterou se před tímto utkáním mohl polský reprezentační celek pyšnit. (22:46:31)

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 60. Jędrzejczyk (Milik) – 33. Janssen (Berghuis), 76. Wijnaldum (Narsingh)

    Karty:   63. Lewandowski (POL) – 63. Wijnaldum (NED)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 5:4. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 8:18.
    Poľsko: Szczęsny – Piszczek (46. Cionek), Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski (46. Kapustka), Mączyński (80. Jodłowiec), Zieliński, Grosicki (77. Peszko) – Milik (87. Stępiński), Lewandowski (67. Linetty)
    Náhradníci: Fabiański, Boruc – Cionek, Wawrzyniak, Salamon, Jodłowiec, Linetty, Peszko, Kapustka, Starżyński, Stępiński

    Holandsko: Cillessen – Willems (46. Van Aanholt), van Dijk, Bruma, Tete – Bazoer, Wijnaldum, van Ginkel (71. Strootman) – Promes, Berghuis (67. Narsingh), Janssen (74. Dost)
    Náhradníci: Zoet, Vermeer – van Aanholt, Anita, Bazoer, Clasie, Depay, Dost, Fosu-Mensah, de Jong, Karsdorp, Letschert, Locadia, Narsingh, Pieters, Propper, Ramselaar, Rekik, Veltman, Vilhena, Vlaar

    Rozhodca: Zelinka – Pelikán, Paták (všichni Česko)