Albánsko – Katar 3:1 (kon.) | Nemecko – Slovensko 1:3 (kon.) | Španielsko – Bosna 3:1 (kon.)
Rumunsko – Ukrajina 3:4 (kon.) | Turecko – Čierna Hora 1:0 (kon.) | Taliansko – Škótsko 1:0 (kon.)
Portugalsko – Nórsko 3:0 (kon.)
koniec
Španielsko
3:1 (2:1)
Bosna a Hercegovina
Nedeľa 29.05.2016, 18:00 • AFG Arena, St. Gallen, Švýcarsko (kapacita 19694 míst) • Medzinárodné zápasy
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanynky a fanoušky! Evropský šampionát ve Francii se neúprosně blíží a přípravy jednotlivých týmů tak vrcholí. Jeden z favoritů turnaje ze Španělska se v současné době připravuje na soustředění ve Švýcarsku, kde se v přátelském utkání dnes utká s Bosnou a Hercegovinou.
     
    ŠPANĚLSKO

    Španělsko se v základní skupině D utká hned v prvním zápase s Českou republikou. Španělé ovládli poslední dva evropské šampionáty v letech 2008 a 2012 a mezi velké favority bude patřit celek trenéra Vicente del Bosqueho i letos ve Francii.

    Kvalifikací Španělé prošli celkem v klidu, až na zápas na Slovensku (prohra 1:2) všechno vyhráli a ovládli svou skupinu. V dnešním zápase bude Španělům chybět ještě velká řada opor z madridských týmů, kteří včera hráli finále Ligy mistrů.

    Kádr Španělska se postupem let mění, ačkoliv jádro úspěšného týmu z posledních let stále zůstává. O post jedničky se ještě svede boj mezi Cassilasem a De Geou.

    Obranu budou opět řídit Sergio Ramos s Gerardem Piquém, ve středu pole budou operovat Busquets a Iniesta. Do středu zájmu se ale tlačí také mladá krev jako Koke, Álvaro Morata, Thiago Alcántrata nebo Isco.
     
    BOSNA A HERCEGOVINA

    Ani přes rozšíření účastníku Eura z 16 na 24 se Bosně a Hercegovině nepodařilo proklouznout na závěrečný turnaj. Po překvapivé účasti na světovém šampionátu před dvěma lety cestu na letošní Euro zastavili v podzimní baráži Irové.

    V kvalifikační skupině B skončili Bosňané na třetím místě za Belgií a Walesem. Po dnešním zápase se Španělskem bude Bosnu čekat turnaj v Japonsku zvaný Kirin Cup, kde se kromě domácích ještě představí další dvě neúspěšné evropské země – Dánsko a Bulharsko.
     
    AFG ARENA

    Dnešní zápase se odehraje na stadionu ve švýcarském St. Gallenu, který je domovem prvoligového švýcarského týmu ze stejného města. Stadion byl otevřen v roce 2008, evropský šampionát ve stejném roce se zde ale nehrál. Kapacita arény je 19694 míst.
     
    Úvodné zostavy:

    Španielsko: Asenjo – Bellerín, Bartra, San José, Azpilicueta – Fábregas, Bruno – M. Asensio, Silva, Nolito – Aduriz
    Náhradníci: Pau López – Oiarzabal, Iñaki Williams, Lekue, D. Suárez, Pedro, D. Llorente, Meré, Fornals. Tréner: Vicente del Bosque.

    Bosna a Hercegovina: Begović – Vranješ, Kolašinac, Spahić, Zukanović – Hadžić, Bešić, Pjanić, Višća – Hodžić, Džeko
    Náhradníci: Karačić, Šehić – Bajić, Memišević, Duljević, Grahovac, Đurić, Cocalić, Hajrović, Medunjanin. Tréner: Mehmed Baždarević..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Španieli sa postarali o rozohrávku dnešného prípravného stretnutia vo švajčiarskom St. Gallene.
     
    1
    Stále aktuálny majster Európy sa mohol ujať vedenia! Nolito centrom našiel vo vnútri šestnástky Aduriza, ktorého volej vyrazil Begović!
     
    3
    Aktuálne sledujeme kombinujúcich hráčov Bosny a Hercegoviny.
     
    4
    Dlhý nákop na dopredu odvrátil jeden z hráčov Španielska. Bosna zahrala roh, o ktorý sa postaral Miralem Pjanić, no po jeho centri neprišlo ohrozenie brány.
     
    5
    Spahić fauloval v strede ihriska a Španieli môžu v pokoji rozohrať.
     
    6
    Ďalšiu dobre vyzerajúcu akciu La Furia Roja zastavil postranný rozhodca, ktorý zbadal Aduriza v postavení mimo hry.
     
    7
    Tím, ktorý vedie Vicente del Bosque sa prezentuje typickou hádzanárskou rozohrávkou, ktorú sa však snažia aktívni hráči Bosny narušiť.
     
    8
    Džeko nezachytil prihrávku, ktorá prišla ku Brunovi. Ten síce založil akciu svojho tímu, no stroskotala na pravej strane.
     
    8
    Silvovu dlhú prihrávku stihol Nolito na trávniku, no po následnom súboji s Vranješom skončila lopta vedľa po dotyku Španiela.
     
    10
    Videli sme rýchlu akciu Zmajevi, ako sa bosnianska reprezentácia prezýva, no Višća na dlhý pas dosiahnuť nemohol.
     
    11
    Prvý roh rozohrajú Španieli, keď nakopol Silva Vranješa, od ktorého zamierila lopta mimo ihriska.
     
    11
    Španielsko dalo gól!

    La Furia Roja otvára skóre dnešného duelu! Španieli rozohrali roh nakrátko a odrazenú loptu si v šestnástke prebral DIEGO NOLITO, na ktorého strelu si Begović siahol, no nedokázal ju už vyraziť!
    11. Nolito (ESP) - 1:0
     
    12
    Bosne sa nepodarilo podržať loptu v strede ihriska a jeden z najväčších favoritov Eura 2016 môže kombinovať na vlastnej polovici.
     
    13
    Nolitov obranný zákrok na Hodžića bol posúdený ako nedovolený a zverenci Mehmeda Baždarevića získavajú voľný kop.
     
    14
    Vzápätí však faulovali hostia dnešného duelu, pretože Španielsko je písané ako domáci tím. Del Bosque musel predýchať pokazenú kombináciu svojich zverencov.
     
    15
    Silva posunul loptu Nolitovi, ktorý pri autovej čiare zviedol tvrdý súboj s Vranješom. Útočník Celty Vigo následne aktívneho protihráča postrčil.
     
    16
    Tentoraz si musel na ľavej strane dávať pozor Azpilicueta, cez ktorého sa chcel predrať Višća, ale krajný obranca Chelsea Londýn odvrátil na aut.
     
    18
    Španielsko dalo gól!

    Španieli dnes preukazujú aj v slabšej zostave výbornú efektivitu! DIEGO NOLITO bol nikým nepokrytý a až nepochopiteľne dostal veľa voľného času, počas ktorého si zmyslel, že prekvapí Begovića nádherným lobom!
    18. Nolito (ESP) - 2:0
     
    19
    Marco Asensio vošiel do veľkého vápna, ale Spahić ho vyhnal von. Stopér Bosny však situáciu nezvládol a Fábregas si hotuje loptu, keďže bude zahrávať zaujímavý priamy kop.
     
    20
    Cesc Fábregas napálil loptu popod dvojicu hráčov v múre, no Begović vyrazil nabok. Následný center záložníka Chelsea Londýn odvrátili obrancovia do bezpečia.
     
    21
    Bosna a Hercegovina prišla s prvým striedaním: Edin Džeko skončil a namiesto neho si zahrá Đurić.
     
    22
    Medzitým sa Španielsko mohlo radovať po tretí raz! Asensio zaviezol loptu na ľavú stranu, odkiaľ prihral Nolitovi, no toho tentoraz Begović vychytal!
     
    23
    San José sa vybral dopredu sám a ihneď sa dostal pod tlak, no urobil to šikovne, keď cítil dotyk s Hodžićom a rozhodca mu faul odpískal.
     
    24
    Azpilicuetovi sa nepodarilo doručiť do šestnástky dobrý center, keď jeho krížny pas zľava skončil u pripraveného gólmana Bosny.
     
    25
    Aduriz nestihol pas cez šírku trávnika v hre, no nemusí ho to mrzieť, pretože Bosna a Hercegovina o loptu vzápätí prišla.
     
    26
    Fanúšikovia Bosny sa snažia nabudiť svoj národný tím k lepšiemu výkonu. Je nutné povedať, že je ich tu hádam plný štadión.
     
    27
    Azpilicueta ihneď po zisku lopty prihral Silvovi, no ten už svojou prudkou prihrávkou Aduriza nenašiel.
     
    28
    Avšak Bosna a Hercegovina je v dnešnom zápase smerom dopredu bezzubá. Opäť jej akcia po pravej strane a lacný zisk lopty pre Španielov.
     
    29
    Najaktívnejším hráčom Bosny je Višća, ktorý sa dostal s loptou do šestnástky a Azpilicueta musel jeho pas pred bránu odvrátiť na roh.
     
    29
    Bosna a Hercegovina dala gól!

    AFG Arena v St. Gallene vybuchla od radosti! Miralem Pjanić poslal center do stredu šestnástky, kde sa dostal ku hlavičke stopér EMIR SPAHIĆ a Asenjovi nedal najmenšiu šancu!
    29. Emir Spahić (BSN) - 2:1
     
    31
    Španielsko sa chcelo postarať o rýchlu odpoveď a opätovný návrat do dvojgólového vedenia, ale Asmir Begović napokon zasahovať nemusel.
     
    32
    Zamestnanec Chelsea Asmir Begović sa nemusel obávať o gól ani teraz. Po nepresnosti v podaní Španielov nasleduje jeho odkop.
     
    33
    Úlohu hlavného tvorcu hry Španielska dnes dostal mág z modrej časti Manchestru David Silva, ktorý rozhadzuje loptu na obe strany.
     
    34
    Del Bosqueho zverenci opäť zle rozohrali a lopty sa dotkol pri rozohrávke Bosny a Hercegoviny aj Begović.
     
    35
    Bosna sa postupným útokom dostala do sľubnej príležitosti, keď Pjanićov center Asenjo zastavil s veľkými problémami.
     
    36
    Po parádnom úvode sa Španieli trocha utiahli, no aj tak sú smerom dopredu veľmi nebezpečný. Po zlej prihrávke sa rútil do príležitosti David Silva, no Vranješ sa stihol vrátiť. Ten si pri sklze poranil pravé rameno a potrebuje ošetrenie.
     
    38
    Kamery nám priblížili Edina Džeka, ktorý si poranil pravú nohu. Toto je pre celý bosniansky národ veľmi zlá správa.
     
    39
    Aritz Aduriz dostal pas do šestnástky a dokázal ho spracovať v ťažkej pozícii, z ktorej dokázal vyťažiť aspoň rohový kop.
     
    39
    Jeho exekútorom bol David Silva, no jeden z hráčov Bosny odvrátil hlavou do bezpečia.
     
    40
    Vzápätí však Španieli ukázali peknú akciu po pravej strane, na jej konci bola hlavička nad v podaní Aduriza.
     
    41
    V posledných minútach sa pri lopte striedajú tímy v pomerne pravidelných intervaloch. Tempo hry je stále vysoké.
     
    42
    Vranješ je na trávniku v plnej sile a postaral sa o akciu po pravom krídle, ktorá skončila ofsajdom.
     
    43
    Fábregas našiel prienikovou prihrávkou Aduriza, ktorý ešte posúval doľava Silvovi, no to už bolo moc a Bosna sa dokázala ubrániť.
     
    44
    Španielsku to smerom dozadu celkom škrípe. Najprv lopta preskočila Bellerína a po Kolašinaćovom pase pálil do Bartru Hadžić.
     
    45
    Miestny hlásateľ oznámil, že prvý polčas sa predĺži o jednu minútu.
     
    45+1
    Tá začala zostra a po strkanici Silvu s Vranješom sa strhla hotová šarvátka.
     
    45+1
    Emir Spahić neudržal nervy na uzde a udrel Azpilicuetu do tváre! Za toto nemohol čakať nič iné okrem červenej karty!
    45+1. Emir Spahić (BSN)
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Úvodná 45-minútovka sa vôbec nejavila ako prípravný zápas. Španieli vstúpili do zápasu veľmi aktívne a už po 18. minútach viedli po presných zásahoch Nolita 2:0. Bosna však zapla a po rohu znížil na 1:2 Spahić. Ten istý hráč sa pred koncom prvého dejstva neudržal a udrel Azpilicuetu do tváre. Za tento prečin dostal oprávnenú červenú kartu a Španielsko bude hrať presilovku.

    Druhý polčas začne približne o 19:04.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Španielsko predviedlo dve zmeny: dnes už neuvidíme Silvu a Aduriza, namiesto nich prišli do hry Pedro s Denisom Suárezom.
    Striedala aj Bosna, keď sme na trávniku zaregistrovali Izeta Hajrovića, ktorému miesto prepustil Edin Višća.
     
    47
    Španieli sa dostali ku lopte v úvode a odvtedy kombinujú v strede ihriska.
     
    48
    Opäť sme videli hru nervov po tom, čo do Asenja vletel Hajrović. Tentoraz sa to zaobišlo bez bitky, ale hráči si vymenili tvrdé slová.
    48. Hajrović (BSN)
     
    50
    Milan Durić sa rútil sám po pravej strane, no Asenjo mu zmenšil strelecký uhol a podržal spoluhráčov vo vedení!
     
    50
    Na druhej strane sa dostal ku strele Pedro, ale chýbala jej patričná presnosť.
     
    51
    Hrá sa v obrovskom tempe zo strany na stranu. Pjanić padol vedľa šestnástky, no faul sa nepískal a Španieli na druhej strane vybojovali rohový kop.
     
    52
    Ten nepriniesol nič zaujímavé, ale na druhú stranu vyrážajú Bosniaci.
     
    54
    Španielsko sa snaží upokojiť priebeh zápasu rozvážnou kombináciu v strede ihriska.
     
    55
    Iker Casillas pozoruje svojich tímových kolegov z pozície diváka, pretože on má svoju účasť na Eure istú.
     
    56
    Vranješ sa postavil do cesty Denisovi Suárezovi, ktorý do neho vrazil ako do steny.
     
    57
    Bosna streida po tretí raz: namiesto Hodžica prišiel na trávnik Aris Duljević.
     
    58
    Stále sa hrá zo strany na stranu, no väčšiu kontrolu nad zápasom postupne preberajú Španieli.
     
    59
    Nová muž na trávniku Aris Duljević si vypýtal faul v strede ihriska.
     
    60
    Mikel Oiarzabal taktiež ukáže svoj výkon a bude sa snažiť presvedčiť Vicenteho del Bosqua, že patrí na Euro. Spolu s ním prišiel do hry aj Iňaki Williams a Diego Llorente. Naopak skončil Fábregas, Nolito a Asensio.
     
    61
    Mikel Oiarzabal sa chcel ihneď zapísať do streleckých štatistík, no jeho pokus spoza veľkého vápna skončil na blokujúcom hráčovi.
     
    63
    Už takmer dvadsať minút sledujeme druhý polčas, no nevšímajúci si divák by len ťažko prišiel na to, že Bosna hrá v desiatich mužoch. Veľmi solídny výkon predvádzajú zverenci Mehmeda Baždarevića.
     
    65
    Oiarzabal a Suárez ťahali rýchly útok Španielska, no napokon to celé prekombinovali a z ich aktivity nevzišlo nič.
     
    67
    Bosna mohla vyrovnať! Duljevićov center z pravej strany síce Durić netrafil, ale aj tak lopta trafila žrď!
    67. Duljević (BSN)
     
    67
    Anel Hadžić prepustil svoje miesto Harisovi Medunjaninovi.
     
    68
    Bosna je veľmi aktívna a opäť sledujeme útočnú aktivitu tohto reprezentačného tímu z bývalej Juhoslávie.
     
    69
    Španieli sa nevedia vymaniť spod tlaku a už pár minút neprešli na útočnú polovicu. Tentoraz Suárez neprešiel cez Kolašinaca.
     
    70
    Haris Duljević je obrovským prínosom pre Bosnu! Jeho nepríjemnú strelu vytlačil Asenjo v poslednej chvíli!
    70. Duljević (BSN)
     
    72
    Španielom sa opäť nepodarilo podržať loptu na svojich kopačkách, ale Bosna tentoraz nedokázala zaváhanie favorita využiť.
     
    73
    Hajlović povykrúcal na pravej strane Azpilicuetu, no bosniansky hráč to s kľučkami prehnal a o loptu napokon prišiel.
     
    74
    Zverenci Vicenteho del Bosqua dokázali dostať hru pod svoju kontrolu a aktuálne si loptu posúvajú z kopačky na kopačku v strede ihriska.
     
    75
    La Furia Roja sa napokon chcela dostať dopredu po pravej strane, ale prihrávka na Oiarzabala skončila vedľa ihriska.
     
    75
    Vzápätí sa dostal do zakončenia Oiarzabal, no jeho pokus o obhodenie Begovića skončil tesne vedľa!
     
    77
    Hra je prerušená z dôvodu vniknutia fanúšika Bosny a Hercegoviny na hraciu plochu.
     
    78
    Máme tu v poradí piate striedanie Bosny: trávnik opustil Milan Durić, do hry naopak prišiel Srdan Grahovac.
     
    80
    Začala plynúť záverečná desaťminútovka tohto veľmi zaujímavého zápasu, ktorý sa vôbec nepodobá na priateľský zápas. Oba celky hrajú vo vysokom nasadení a po každom faule vidíme hru nervov.
     
    81
    Španieli sa postupným útokom dostali ku centru, no Pedro, ktorý hrá s ochrannou maskou stál v postavení mimo hry.
     
    82
    Bosna sa snaží tlačiť na pílu, pretože čas na vyrovnanie sa jej neúprosne kráti. Tentoraz skončila akcia nepresnou prihrávkou smerujúcou na Grahovaca.
     
    84
    V dnešnom zápase si ešte zahrá aj Pablo Fornals, ktorý prišiel do hry na úkor Mikela San Josého.
     
    85
    Španielsko mohlo rozhodnúť o svojom triumfe! Azpilicueta prenikol po ľavej strane do vápna, odkiaľ prihral Oiarzabalovi, no ten pod tlakom neusmernil loptu do odkrytej brány!
    85. Oiarzabal (ESP)
     
    86
    Ďalší sľubný útok Bosny, ktorú dopredu ženú jej priaznivci skončil v strede ihriska.
     
    87
    Bešićov center zablokoval na roh Azpilicueta. Jeho exekútorom bol Hajrović, ktorý trafil bočnú sieť.
     
    89
    Iňaki Williams ostal nepochopiteľne nepokrytý a zdalo sa, že mu v ceste ku bráne nestojí v ceste vôbec nič, no v poslednej chvíli ho zastavil Vranješ.
     
    90
    O pravdepodobné posledné striedanie sa postaral tréner Bosny a Hercegoviny, ktorý z hry stiahol Ognjena Vranješa, v posledných minútach si zahrá Samir Memišević.
     
    90+1
    Začala plynúť nadstavená štvorminútovka zápasu, v ktorom sa Bosniaci stále snažia o vyrovnanie.
     
    90+2
    Zverenci Mehmeda Baždarevića držia loptu na útočnej polovici, no defenzíva Španielska zatiaľ funguje.
     
    90+3
    Tím Vicenteho del Bosqua urobil dobrý krok k výhre, keď získali loptu a kombinujú ďaleko od brány.
     
    90+4
    Sergio Asenjo si pravdepodobne už môže vydýchnuť, pretože jeho spoluhráči hrajú veľmi ďaleko od jeho brány a pripíšu si výhru.
     
    90+5
    Španielsko dalo gól!

    La Furia Roja pečatí víťazstvo v dnešnom zápase! Asmir Begović dokázal chytiť strelu Iňaki Williamsa, no na dorážku PEDRA bol prikrátky!
    Pedro (ESP) - 3:1
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase sme videli nemenej atraktívny duel, ktorý napokon skončil výsledkom 3:1 pre úradujúcich majstrov Európy zo Španielska. Bosna sa snažila streliť druhý gól, no nie a nie využiť aspoň jednu z dobrých príležitostí. Napokon sa v posledných sekundách zápasu presadil Pedro, ktorý spečatil výhru Španielov.

    Ďakujem vám za pozornosť a prajem príjemný zvyšok večera. (19:55:18)

    Roland Hric

    Góly: 11. Nolito, 18. Nolito, 90+5. Pedro – 29. Spahić

    Karty:   45+1. Spahić (BSN)


    Španielsko: Asenjo – Bellerín, Bartra, San José (84. Fornals), Azpilicueta – Fábregas (60. Llorente), Bruno – Asensio (60. Williams), Silva (46. Suárez), Nolito (60. Oiarzabal) – Aduriz (46. Pedro)
    Náhradníci: Pau López – Oiarzabal, Iñaki Williams, Lekue, D. Suárez, Pedro, D. Llorente, Meré, Fornals. Tréner: Vicente del Bosque.

    Bosna a Hercegovina: Begović – Vranješ (90. Memišević), Kolašinac, Spahić, Zukanović – Hadžić (67. Medunjanin), Bešić, Pjanić, Višća (46. Hajrović) – Hodžić (57. Duljević), Džeko (22. Durić, 78. Grahovac)
    Náhradníci: Karačić, Šehić – Bajić, Memišević, Duljević, Grahovac, Durić, Cocalić, Hajrović, Medunjanin. Tréner: Mehmed Baždarević.