koniec zavodu
Veľká cena Monaka

Lewis Hamilton

Nedeľa 29.05.2016, 14:00Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.
     
    Zdravím nadšencov kráľovskej kubatúry motoršportu. Dnes je na programe tradičný 3,34 km dlhý okruh v Monaku. Spoločne s nedeľným upršaným počasím sme svedkami aj výraznej zmeny vo vybavení tímov. Pribudli nám ultra-mäkké pneumatiky vybavené fialovým pruhom. Mali by sme byť teda svedkami stratégie dvoch zastávok. Monako je špecifický okruh, kde sa nezvykne veľmi predbiehať. Dôležité je dobre sa kvalifikovať.

    Kvalifikácia
    Boj až do konca. Tak by sa dala nazvať sobotná kvalifikácia, o ktorej Lewis Hamilton povedal, že je dôležitejšia ako samotné preteky. Nádherná ukážka jazdeckej školy vyniesla na pole position Daniela Ricciarda. Za ním skončili jazdci Mercedesu v poradí Rosberg, Hamilton. Nešťastná udalosť sa prihodila vychádzajúcej hviezde Maxovi Verstappenovi, ktorému sa v Q1 podarilo poškodiť náves a skončiť v zákrute.

    O 14:00 sa na vás teší komentátor Richard Eisner.
     
    Peknú nedeľu pre všetkých fanúšikov F1. Preteky budú odštartované o 5 minút. Kvôli nepriaznivým podmienkam na trati štart prebehne pod safety carom.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Preteky sú odštartované! Na trati je extrémne veľa vody a piloti sú nútení zvoliť zelenú sadu pneumatík. Jazdci idú pekne pomaly za safety carom, aby sa zistilo, či sa môžu vyvesiť zelené vlajky.
     
    2
    Daniil Kvyat opustil okruh a vyrazil do boxovej uličky, kde mu bol vymenený volant. Tým spadol na úplne poslednú priečku.
     
    3
    Kvyat sa stažuje na problémy s elektronikou. Ani výmena volantu zrejme nepomohla. Torro Rosso jednoducho nie je Red Bull.
     
    4
    Safety car stále ostáva na trati. Daniil Kvyat zamieril znova do boxovej uličky. Za jazdcami sa na trati tvorí vodná clona, cez ktorú nie je absolútne nič vidieť.
     
    5
    Momentálne očakávame len na pokyn veliteľstva FIA, ktorý by vyvesil zelené vlajky a zaručil nám ostrý štart. Magnussenovi prišla správa, že trať je pripravená. Lewis Hamilton taktiež potvrdzuje, že je pripravený odštartovať.
     
    7
    Konečne prišla správa "Safety car in this lap". Tešíme sa na ostrý štart.
     
    7
    Daniel Ricciardo si musí presne načasovať, kedy bude musieť zrýchliť. Skutočne si svoje miesto postrážil. Jazdci Mercedesu si dávajú po minulom incidente väčší pozor.
     
    8
    Julion Palmer vo zvodidlách ! Jazdec Renaultu to nezvládol hneď v prvej zákrute a trafil prechod pre chodcov. Je spustený virtuálny safety car.
     
    9
    Všetci jazdci sú nútení spomaliť na rýchlosť, po ktorou jazdí skutočný safety car. Na rovinke je skoro nulová viditeľnosť v dôsledku vodnej clony. Palmer trafil prechod pre chodcov, ktorý bol klzkejší než normálny asfalt.
     
    10
    Virtuálny Safety Car skončil, a preteká sa naostro. Daniel Ricciardo sa stal autorom najrýchlejšieho kola a zabezpečil si 4,5 sekundový náskok.
     
    11
    Vo zvodidlách končí aj Romain Grosjean a Kimi Raikkonen. Fínsky jazdec odchádza z miesta nehody s poškodeným predným spoilerom. Prechádza tunelom a svoje Ferrari odstavuje v neďalekej šikane.
     
    13
    Priebežné poradie v 13. kole

    Ricciardo
    Rosberg
    Hamilton
    Vettel
    Hulkenberg
     
    14
    VC Monaka v daždi má jednoznačne svoje čaro. Daniel Ricciardo prekonáva svoj osobný rekord a zvyšuje časovú medzeru na druhého Rosberga.
     
    14
    V Monaku nám prestalo pršať, čo znamená že trať nám začne schnúť a postupne sa nám zrýchľuje. To podnecuje aj jazdcov, ktorí volia výmenu pneumatík do prechodných podmienok.
     
    16
    Lewis Hamilton predbehol Nica Rosberga. Rosberg bol v stúpajúcej zákrute Cassino hodne pomalý, čoho využil jeho tímový kolega Hamilton.
     
    17
    Líder pretekov Daniel Ricciardo zvýšil svoj náskok na 13 sekúnd. Sebastian Vettel si skrátil cestu cez šikanu a predbehol Massu. Podľa pravidiel však musel následne spomaliť a pustiť Massu pred seba.
     
    18
    Prebieha bitka o šieste miesto v zostave Massa, Vettel, Hulkenberg, Alonso. V tuneli sa nám tvorí vláčik. Predbiehacie manévre sú však v Monaku veľmi vzácne.
     
    19
    Max Verstappen sa z posledného miesta pretlačil už na štrnáste. Je vidieť že mu predbiehanie ide, avšak každý manéver mimo ideálnu stopu je v Monaku nebezpečný.
     
    20
    Lewis Hamilton sa stal autorom najrýchlejšieho kola. Stále je to však málo na vedúceho Ricciarda.
     
    21
    Kolízia mezdi Daniilom Kvyatom a Kevinom Magnussenom. Najprv šlo len o nevinný kontakt, neskôr v poslednej zákrute Kvyat podľahol emóciam a asertívne vrazil do dánskeho jazdca.
     
    23
    Z prvého miesta vyráža do boxov Daniel Ricciardo. Prepadá sa na druhé miesto. Lewis Hamilton ešte v boxoch nebol.
     
    23
    Veliteľstvo FIA povolilo spustenie DRS, ktoré by malo zaručiť predbiehanie na rovinkách.
     
    24
    V Monaku vyšlo slnko a trať nám pomaly vysychá. Je to vidieť aj na časoch. Najrýchlejšie kolo zajazdil Max Verstappen, ktorý je aktutálne na desiatom mieste.
     
    25
    Lewis Hamilton sa nerozhodol zastaviť ani v tomto kole. Volí odvážnu stratégiu vyčkávania. Keď trať vyschne, bude môcť použiť mäkkú sadu pneumatík.
     
    26
    Takto sa nám vytvorila bitka o prvé miesto. Ricciardo dotiahol Hamiltona. Rozdiel medzi nimi je len pol sekundy. Austrálčan len čaká na vhodnú príležitosť.
     
    28
    Aby sa Hamiltonovi vyplatila táto taktika, musel by vydržať ešte 7 kôl. Medzitým sa autorom najrýchlejšieho kola stal Esteban Guttieréz.
     
    30
    Pre Daniela Ricciarda je ešte skoro na to, aby sa púšťal do agresívneho útoku. Trať je na niektorých miestach stále mokrá a pneumatiky sa šmýkajú.
     
    31
    Marcus Ericsson sa stal prvým, kto obul ultra mäkkú pneumatiku. Pre VC Monaka je to premiéra.
     
    32
    Lewis Hamilton v boxovej uličke. Obul si taktiež ultra mäkkú sadu. Môže sa postupne doťahovať na Ricciarda, ktorý jazdí na prechodnej zelenej sade.
     
    32
    Hrubá chyba v podaní Red Bullu ! 13.6 sekundový pit stop pre Ricciarda. Mechanici nemali pripravené pneumatiky a tak musel Austrálčan čakať.
     
    33
    Kevin Magnussen skončil vo zvodidlách a utrhol si predné krídlo. Pokračuje však do boxovej uličky, kde mu bude vymenené.
     
    34
    Ricciardo sa pokúša predbehnúť Lewisa Hamiltona. Časový rozdiel je len 0.3 sekundy. Boj o prvé miesto nebolo v Monaku už dlho.
     
    35
    Max Verstappen už potretí krát v tento víkend končí v bariére. Dokonca v tej istej, ako v prvej časti kvalifikácie. Poškodenie je veľké a je nútený odstúpiť z pretekov.
     
    35
    Kvôli Maxovej nehode je spustený virtuálny safety car.
     
    37
    Virtuálny safety car skončil a Ricciardo s Lewisom Hamiltonom zvádzajú boj o prvé miesto. Lewis Hamilton urobil v šikane chybu čo malo za následok jeho spomalenie. Aj tak nedal žiadnu šancu Ricciardovi. Za následok to malo vystrčený prostredník v podaní Ricciarda.
     
    39
    Lewis Hamilton na prvom mieste si zabezpečil veľkú časovú medzeru. Druhé miesto patrí Ricciardovi. Prekvapením je Sergio Perez, ktorý sa zubami nechtami drží tretieho miesta.
     
    41
    Preteky sa nám dostali do pokojnejšej časti. Priebežné poradie :

    Hamilton
    Ricciardo
    Perez
    Vettel
    Alonso
     
    43
    Bitka o prvé miesto pokračuje. Hamilton na ultra mäkkých gumách sa drží len pol sekundy pre Ricciardom na super mäkkých. Ricciardo stále nemôže nájsť vhodnú príležitosť k obehnutiu. Navyše Lewis Hamilton je nekompromisný a nedovolí, aby mu niekto dýchal na chrbát.
     
    45
    Riaditeľstvo pretekov neudelilo penalizáciu ani jednému z vedúcich pilotov.
     
    46
    Penalizácia sa ušla pre Pascala Wehrleina, ktorý prekročil rýchlosť pri virtuálnom safety caru. Dostal 10 sekúnd, ktoré musí prečkať v boxoch.
     
    48
    Bitka o tretie miesto medzi Sergiom Perezom a Sebastianom Vettelom. Ferrari je určite lepšie nastavené, avšak Perez je v dobrej jazdeckej forme. To značí aj to, že sa stal autorom najrýchlejšieho kola.
     
    50
    14 dní po tom ako sa nám vyradili jazdci Mercedesu, sa nám vyradili jazdci tímu Sauber ! Marcus Ericsson a Felipe Nasr skončili v poslednej zákrute spolu vo zvodidlách.
     
    51
    Virtuálny safety car je u konca a Ricciardo atakuje Hamiltona. Najlepšia príležitosť sa mu naskytla vo výjazde zo šikany, avšak Lewis mal skvelý výjazd a nepustil ho.
     
    Felipe Nasr oznámil, že cíti z auta dym. Vchádza do boxovej uličky a odstupuje z pretekov.
     
    54
    Fernando Alonso je vedúci vláčiku v poradí Rosberg, Hulkenberg, Sainz, Button. Aj keď má za sebou autá majstrov sveta, nikoho nepustí pred seba.
     
    56
    Po Nasrovi odstupuje aj Marcus Ericsson. Je to veľká rana pre tím Sauber, ktorí už aj tak trpí problémami s financiami.
     
    57
    Priebežné poradie :

    Hamilton
    Ricciardo
    Perez
    Vettel
    Alonso
     
    58
    Hamiton si drží svoje prvé miesto s časovým odstupom skoro 2 sekundy. Toto všetko len kvôli neštastnému Ricciardovému pit stopu.
     
    59
    Esteban Guttierez nepremohol zákrutu La Rascasse a končí vo zvodidlách.
     
    60
    Nico Rosberg predbehol v šikane Alonsa, avšak dopustil sa chyby v prejazde a musel svoje čerstvo vybojované miesto vrátiť Alonsovi.
     
    61
    Buttonovi prišla správa, ktorá varuje pred prehánkou zhruba 8 kôl pre koncom. Táto správa by mohla preteky ešte viac zdramatizovať.
     
    62
    Najrýchlejšie kolo patrí Sebastianovi Vettelovi. Zďaleka to ale nie sú tie časy, ktoré sa jazdili v kvalifikácií. Medzitým sú jazdci už 30 kôl bez zastávky v boxoch. To je znak toho, že pneumatiky v Monaku nedostávajú až tak zabrať.
     
    64
    Do konca pretekov ostáva 14 kôl. Okrem súboja o tretie miesto je trať relatívne pokojná a poradie je ustálené.
     
    65
    Sebastian Vettel prebrzdil v zákrute Cassino. Tým pádom odstup medzi ním a Perezom je štvorsekundový a doťahuje na sa neho vláčik na čele s Alonsom.
     
    67
    Priebežné poradie:

    Hamilton
    Ricciardo
    Perez
    Vettel
    Alonso
    Rosberg
    Hulkenberg
     
    67
    Na cieľovú rovinke spadla igelitová plachta. Z toho dôvodu bol spustený virtuálny safety car.
     
    69
    Rovinka bola uprataná a virtuálny safety car bol zrušený.
     
    70
    Daniel Ricciardo bude očakávať ospravedlnenie od svojho tímu. Dnešná hrubá chyba v boxoch nebola jediná. Kvôli zlým nastaveniam prišiel o svoju pozíciu aj vo VC Španielska.
     
    72
    Fernando Alonso oznámil kvapky na svojej helme.
    Medzitým Lewis Hamilton posúva svoj náskok na 3 sekundy.
     
    73
    5 kôl do konca a v pretekoch skočilo už 5 jazdcov. To je klasický obraz VC Monaka.
     
    74
    Premiéra ultra mäkkých pneumatík nedopadla úplne najlepšie. Očakávaný boom, ktorý mal vylepšiť časy všetkých jazdcov nenastal.
     
    76
    Poradie je už ustálené a pokiaľ sa nič nestane, všetci dorazia do cieľa v tomto počte.
     
    77
    Začalo pršať, avšak objem dažďa by nijako nemal ohroziť Hamiltona, ktorý si ide po víťazstvo.
     
    78
    Máme tu posledné kolo a Lewis Hamilton si drží 6 sekundový náskok na Ricciarda. Dokonca aj vláčik za Alonsom je už ustálený. Posledné zákruty delia Hamiltona od víťazstva.
     
    Koniec závodu.
     
    Máme za sebou najobľúbenejšiu VC Monaka. Víťazom sa stal Lewis Hamilton po hrubej chybe v tíme Red Bull, keď sa Ricciardo nedočkal v boxovej uličke svojich pneumatík. Druhé miesto sa ušlo pre Daniela Ricciarda. Prekvapením je tretie miesto pre mexického jazdca Sergia Pereza. Ku klasickému obrazu VC Monaka prispelo aj 7 vyradených jazdcov, veľa nehôd a dokonca aj havária tímu Sauber, ktorého jazdci sa zrazili navzájom.
    To je pre dnes všetko, ďakujem za pozornosť a vidíme sa o 14 dní v Kanade. Lúči sa s vami komentátor Richard Eisner. (16:17:22)

    Richard Eisner