Cyklistická klasika: Paríž - Roubaix 2016 Mathew Hayman (Orica-GreenEdge) (kon.)
koniec udalosti
Cyklistická klasika: Paríž - Roubaix 2016

Mathew Hayman (Orica-GreenEdge)

Nedeľa 10.04.2016, 10:50Cyklistika
     
    Krásne cyklistické preteky máme za sebou. Z víťazstva na napokon teší Austálčan Mathew Hayman, ktorý bol takmer počas celých pretekov v úniku. V závere šetril sily a na velodróme prešpurtoval štvornásobného víťaza Paríž-Roubaix Toma Boonena. Tretí skončil jazdec tímu Sky – Ian Stannard. Bohužiaľ, Peter Sagan mal na trati smolu a do cieľa prišiel jedenásty. Po nepríjemnom páde prešiel velodrómom aj Fabian Cancellara, pre ktorého to bolo posledné Peklo severu. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem ešte pekný nedeľný večer. (17:09:41)
    Paríž-Roubaix: TOP 10


     
    Víťazom 114. ročníka cyklistický pretekov Paríž-Roubaix sa stáva Mathew Hayman! Austrálčan sa v záverečnom špurte dostal pred Toma Boonena a na svoje konto si pripisuje najväčší úspech kariéry.
     
    1
    Posledný kilometer. Pretekári sú už na velodróme – rozhodne sa až v záverečnom špurte.
     
    2
    K ataku sa odhodlal ten najpovolanejší – Tom Boonen. Dnešné preteky sa už ale únikom zrejme neskončia.
     
    3,5
    Pretekári sa striedajú v útokoch. Zatiaľ sa k útoku neodhodlali len Edvald Boason Hagen a Mathew Hayman.
     
    5
    Ani Stannard nedokáže pretaviť svoj únik do víťazstva. Jazdec tímu Sky je dostihnutý skupinou prenasledovateľov.
    Útok v podaní Iana Stannarda

     
    6
    Ian Stannard sa dokázal neuveriteľne schopiť a útočí. Pred svojimi súpermi si vypracoval náskok približne piatich sekúnd.
     
    7
    Zaútočiť sa opäť snažil Sep Vanmarcke. Tentokrát si ale nevypracoval náskok, ako pred niekoľkými momentmi. Opäť troška stráca Stannard.
     
    8,5
    Prvá pätica pretekárov má pred štvoricou prenasledovateľov náskok 23 sekúnd. To je už zrejme veľa. Nasleduje predposledné pavé – Willems to Hem.
    Kto prejde cieľovým priestorom ako prvý?

     
    10
    Pred sebou máme posledných 10 kilometrov. Pätica jazdcov má komfortný náskok a taktizuje. Zrejme sa rozhodne až na legendárnom velodróme.
     
    11,5
    Sep Vanmarcke zvesil nohy a nepokračuje v úniku! Opäť tak máme v hre o víťazstvo kvinteto pretekárov.
     
    12,5
    Sep Vanmarcke má výbornú formu, pred týždňom skončil na pretekoch okolo Flámska tretí a dnes má veľkú šancu na mimoriadne cenné víťazstvo. Jeho náskok je 8 sekúnd.
     
    14
    Ian Stannard i Mathew Hayman si dotiahli Edvalda Boasona Hagena a Toma Bonnena. Toto kvarteto bude v záverečných kilometrov naháňať Sepa Vanmarckea.
     
    15
    Ian Stanaard nestačí. Ostatní dvaja jazdci sa ešte snažia zlikvidovať nástup Belgičana, no ten má približne 10-sekundový náskok.
    Sep Vanmarcke útočí!

     
    16,5
    Sep Vanmarcka útočí! Na rozhodujúcom pavé – Carrefour de l’Arbre to skúsil a vypracoval si mierny náskok.
     
    18
    Z elitnej desiatky ostala len pätica. Slabší jazdci nestačili tempu Boonena či Vanmarcka a odpadávajú z boja o výhru. V popredí sa ešte drží Boasson Hagen, Stanaard a Hayman.
     
    20
    Peter Sagan to už vzdal. Jeho strata na popredných jazdcov je už na úrovni 80 sekúnd. Je to škoda, pretože Peter na víťazstvo určite mal.
     
    21
    Aktuálne je na čele pretekov Luke Rowe. Jeho výkon je obdivuhodný, spomeňte si na jeho pád 52 kilometrov pred cieľom.
     
    23,5
    Zaujímavosťou je, že v elitnej desiatke má najväčšie, dvojnásobné, zastúpenie okrem tímu Sky aj IAM Cycling. Veľkým prekvapením je pozícia lotyšského šampióna Aleksejsa Saramotinsa.
     
    25
    Dlažobný úsek išlo čelo pretekov v obrovskom tempe. Na čele bol Tom Boonen, ale Sep Vanmarcke mu nedal žiadnu šancu na únik.
     
    26,5
    Jazdci vchdzdajú na jeden z posledných dlažobných úsekov. Cysoing to Bourghelles má tri hviezdičky a meria 1,3 kilometra.
     
    27,5
    Medzičasom strata Petra Sagana opäť narástla na jednu minútu. Bohužiaľ, víťazného hattricku sa rodák zo Žiliny s najväčšou pravdepodobnosťou nedočká.
     
    29
    Vo vedúcej skupine sa začína nastupovať. O prvý útok sa pokúsil nestarnúci Belgičan Tom Boonen. Belgičanov útok však zneutralizoval Sep Vanmarcke.
     
    30,5
    Saganova skupina medzičasom stiahla 15 sekúnd, no napriek tomu jej na Vanmarckea a spol. chýba ešte 58 sekúnd.
    Aktuálna situácia na čele pretekov

     
    33
    Na trati sa aktuálne nič zaujímavého nedeje. Čelná skupina si drží náskok, vážnejšie pokusy o únik sme nevideli. Okrem Vanmarckea sú favoritmi na triumf aj špurtér Edvald Boasson Hagen či štvornásobný víťaz Pekla severu – Tom Boonen.
     
    35
    Za najväčšieho favorita na triumf z čelnej skupiny by sa dal považovať belgický jazdec tímu LottoNL-Jumbo Sep Vanmarcke. Ten tu už v roku 2013 obsadil druhé miesto. Na minulotýždňových pretekoch Okolo Flámska skončil na tretej priečke.
     
    36,5
    Peter Sagan predvádza obdivuhodný výkon, ale jeho skupina nemá potenciál na to, aby stiahla elitnú skupinu. Aktuálne Peter stráca už 1:10 minúty.
     
    38,5
    38,5 kilometra pred cieľom nasleduje ďalší úsek mačacích hláv. Orchies je ohodnotený tromi hviezdičkami a meria 1,7 kilometra.
     
    40
    Štyridsať kilometrov pred cieľom je vpredu desaťčlenná skupina pretekárov, v ktorej sú Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Mathew Hayman, Edvald Boasson Hagen, Maarten Wynants, Imanol Erviti Ollo, Ian Stannard, Luke Rowe, Heinrich Haussler a Aleksejs Saramotins.
     
    42
    Fabian Cancellara sa vrátil do pretekov, no jeho strata na čelo je už viac ako trojminútová. Napriek tomu, klobúk dole pred Švajčiarom, ktorý po ťažkom páde pokračuje.
     
    44,5
    Na čele pretekov máme veľmi silnú dvojicu Sep Vanmarcke a Ian Stanaard. Títo dvaja majú pred ďalšími prenasledovateľmi náskok už 1:02 minúty.
    Pád Cancellaru pochoval jeho šance na víťazstvo. Sagan sa pádu fantasticky vyhol!

     
    46
    Fabian Cancellara spadol! To je obrovská škoda. Pre Spartakusa je to posledné Paríž-Roubaix a vyzerá to tak, že jeho šance na výhru sú preč.
     
    47
    Tak toto nie je dobré. Strata Petra Sagana narástla na rozdiel 45 sekúnd. Bohužiaľ, nikto nechce dvom najväčším favoritom pomáhať.
    Jazdci sa pokúšajú vyhnúť dlažobným kockám pri každej príležitosti
     
    48,5
    Peter Sagan sa už tradične rozčuľuje. Opäť totiž musí náskok vedúcej skupiny sťahovať úplne sám. Jediným, kto mu aspoň sčasti pomáha, je švajčiarsky Spartacus Fabian Cancellara.
     
    51
    A ďalší pád pretekára Sky. Po sú obrovské komplikácie pre celú elitnú skupinu a najmä pre Iana Stannarda. Ten tak prišiel hneď o troch svojich tímových kolegov.
    Jazdci tímu Sky sa ocitli na zemi.

     
    52,5
    V mokrej zákrute prišlo ku kolízii hneď dvoch jazdcov Sky. Jedným z nich bol aj líder britského zoskupenia Luke Rowe! Pre elitnú skupinu to znamená veľkú stratu.
     
    53,5
    Niečo viac ako 50 kilometrov pred cieľom sa nám začínajú tie pravé preteky! Každý z jazdcov ide momentálne "úplný šrot".
     
    55
    Náskok elitnej skupiny len veľmi pomaličky klesá. Aktuálne je rozdiel na hranici 37 sekúnd. Peter Sagan to bude mať veľmi ťažké.

     
    57
    Peter Sagan je na čele svojej skupiny. Síce míňa cenné sily, no už zrejme nemá inú možnosť. Podobne je na tom aj Spartakus, pre ktorého je to posledné Paríž-Roubaix.
     
    59
    Peter Sagan a Fabian Cancellara vzali osud pretekov do svojich rúk a spoločne doťahujú prvú skupinu! Náskok klesol už len na 35 sekúnd.
    Peter Sagan vo svojej skupine
     
    61,5
    Na čele pretekov sú už len dve skupiny. Peter Sagan je v tej druhej, ktorej strata predstavuje 50 sekúnd. Medzitým sme zaznamenali informáciu o tom, Elia Viviani zo Sky v pretekoch po páde skončil.
     
    63,5
    Cyklisti majú dnes za sebou už štrnásty úsek dlažobných kociek – Beuvry-la-Forêt to Orchies. Dlhotrvajúci únik je takisto minulosťou.
    Unikajúca skupina si uvedomuje, že jej náskok je už iba veľmi malý
     
    66
    Náskok unikajúcej skupiny je už len 17 sekúnd. Vyzerá to tak, že pre patriu okolo Sylvaina Chavanela sa končia ich chvíle slávy.
     
    68
    Jazdec tímu Trek-Segafredo Yaroslav Popovich dostal do vysielačky pokyn počkať na Fabiana Cancellaru a tak v úniku máme opäť o jedného jazdca menej.
     
    69,5
    Tempo skupiny Toma Boonena narastá, a to najmä vďaka skvelej robote jazdca tímu Sky Lukea Rowa. Ten by mal dnes patriť do širšieho okruhu favoritov, keďže práve takýto profil trate je preňho ako stvorený.
    Fabian Cancellara mal menšie problémy, no nakoniec sa vyhol nepríjemnému pádu.

     
    71
    Tím Trek-Segafredo výrazne pomáha nielen Fabianovi Cancellarovi, ale aj Petrovi Saganovi. Strata tejto skupiny na čelo pretekov je už len na úrovni 72 sekúnd.
    Skupina Toma Boonena
     
    72,5
    Únik Mathewa Haymana je minulosťou. Austrálčana jeho prenasledovatelia dostihli a spolu pokračujú v pretekoch.
     
    73,5
    Aktuálne sa nachádzame na na úseku číslo 14 Warlaing to Brillon. Ten je označený štyrmi hviezdičkami a meria 2400 metrov.
     
    76
    Opäť treba pochváliť skupinu Petra Sagana. Títo jazdci výborne spolupracujú a druhú skupinu stiahli už o viac ako 20 sekúnd. Tony Martin momentálne oddychuje.
    Unikajúci Mathew Hayman
     
    78,5
    Z elitnej skupiny sa odpojil jazdec tímu Orica-GreenEdge – Mathew Hayman. Tento Austrálčan uniká a získava si solídny náskok na svojich konkurentov.
     
    80
    V Saganovej skupine sa prestalo taktizovať a jazdci začali vzorne spolupracovať. Je to vidieť aj na klesajúcej strate na skupinu Tonyho Martina a Toma Boonena.
     
    81,5
    Skupina Sepa Vanmarckea sa postupne spája s tou, na ktorej čele neustále pracuje Tony Martin. Jazdci sa o chvíľu dostanú na sektor 16 Hornaing to Wandignies.
     
    84
    Na čele Saganovej skupiny je už aj švajčiarsky veterán Fabian Cancellara. Aj Spartakus vie, že jeho strata na čelo je pomerne veľká a nebude ju ľahké dohnať.
     
    86
    Ako sa hovorí v cyklistickom žargóne, Tony Martin ide absolútny šrot. Nemecký reprezentant sťahuje vedúcu skupinu, ktorej náskok je už len 55 sekúnd.
     
    87,5
    Peter Sagan je na čele svojej skupiny, čo ho stojí obrovské množstvo síl. Ako tak mu pomáhajú aspoň jazdci tímu Giant-Alpecin.
    Strata Martinovej skupiny je 1:18 minúty.

     
    90
    Skupine Toma Boonena sa darí sťahovať stratu. Tá je aktuálne na 1:18 minúty. Na druhej strane skupina Petra Sagana príliš nespolupracuje a jediným, kto sa ako-tak snaží zmazať stratu je práve jazdec v dúhovom drese.
     
    92
    Saganova skupina stráca na únik 2:40 minút. Najväčšia vôľa po stiahnutí straty je vidieť práve na našom pretekárovi, s ktorým nechce spolupracovať takmer nikto z jeho kolegov.
    Časť pelotónu, v ktorej je aj Peter Sagan
     
    94
    Jazdci z úniku vchádzajú do legendárneho Arenbergu. V úniku sa spolupracuje, aktuálne ho ťahá jazdec tímu Sky Salvatore Puccio.
     
    95,5
    V druhej skupine sa okrem Toma Boonena nachádza aj Edvald Boasson Hagen z tímu Dimension Data i výborný klasikár Ian Stannard z tímu Sky.
     
    97,5
    Situácia sa stabilizovala. Na čele skupiny, ktorá stíha pelotón, je stále Tony Martin. V tejto skupine sa nachádza aj Tom Boonen z Quick Stepu, ktorý by dnes mohol zaknihovať už svoj piaty triumf na Paríž-Roubaix a stal by sa tak najúspešnejším jazdcom v histórii tohto monumentu.
    Minuloročný víťaz John Degenkolb bol najmladším víťazom Pekla severu od roku 2006.

     
    100
    Máme pred sebou záverečných 100 kilometrov. Peter Sagan stráca na čelo pretekov stále 3,5 minúty a na pelotón o minútu menej.
     
    102
    Prvá skupina dnešných pretekov má za sebou už aj ďalší z 27 sektorov. Haveluy to Wallers merajúci 2,5 kilometra prešiel ako prvý Sylvain Chavanel.
     
    104,5
    Peter Sagan na tom nie je práve najlepšie. Jeho skupina, v ktorej je napríklad aj Fabian Cancellara či Alexander Kristoff stráca na čelo už 3:33 minúty.
    Skupina, na čele ktorej pracuje najmä Tony Martin, sa snaží zlikvidovať stratu na unikajúcu skupinu.

     
    107
    Najaktívnejšími tímami na čele Saganovej skupiny sú Giant Alpecin a Trek-Segafredo. Skvelú robotu odvádza najmä jazdec luxemburského tímu Markel Irizar Aranburu.
     
    109
    Pelotón sa rozdelil na tri časti. Bohužiaľ, Peter Sagan je až v poslednej z nich a na pelotón, ktorý ťahajú jazdci Etixxu-Quick Step stráca 40 sekúnd.
     
    111
    Tony Martin predvádza skvelý výkon. Na čele pelotónu je ešte len približne štyri kilometre, no na vedúcu skupinu dokázal stiahnuť už takmer minútu. Aktuálna strata je 2:55.
     
    113
    Na čele skupiny favoritov stupňuje tempo mimoriadne silný tím Etixx-Quick Step. Zaberá najmä nemecký trojnásobný majster sveta v časovke Tony Martin.
    Pád Alexandra Porseva, ktorý spôsobil rozdelenie pelotónu

     
    114,5
    Ďalšie problémy v pelotóne! Na zemi sa ocitol člen pôvodného úniku z tímu Kaťuša Alexander Porsev. Okrem neho spadli aj ďalší traja pretekári. Pravdepodobne išlo aj o dvoch spolujazdcov Fabiana Cancellaru z tímu Trek-Segafredo.
     
    115,5
    Quérénaing to Maing vedúca skupina doslova preletela. Ani sme sa nenazdali a už je na ôsmom úseku, ktorý sa nazýva Maing to Monchaux-sur-Écaillon. Jeho dĺžka je 1,6 kilometra.
    Pred legendárnym Arenbergom jazdci absolvujú ešte dva úseky na mačacích hlavách.

     
    118
    Nasleduje siedmy dlažobný úsek – Quérénaing to Maing. Ten bude mať opäť viac ako dva kilometre. Priemerná rýchlosť pretekov je zatiaľ na úrovni 44,3 km/h.
    Peter Sagan debatuje s tímovým kolegom
     
    120,5
    V priebehu necelých dvoch kilometrov sa náskok zvýšil o ďalších 30 sekúnd. Elitná skupina ide skutočne veľmi rýchlo.
     
    122,5
    Elitná trinástka má na čele pretekov už trojminútový náskok. Výborne spolupracujú a na sociálnych sieťach sa začína špekulovať o tom, že by mohlo ísť o najrýchlejšie preteky v histórii Paríž-Roubaix.
     
    126
    V problémoch sa ocitá kanadský špecialista na jazdu proti chronometru Svein Tuft z Oricy-GreenEdge, ktorý začína zaostávať za zvyškom štartového poľa.
    Pelotón 127 kilometrov pred cieľom
     
    128,5
    Jazdci z úniku práve absolvujú sektor číslo 22 Capelle to Ruesnes. Ich náskok je 2:07 minúty.
     
    130
    Jelle Wallays z tímu Lotto Soudal sa už nevydržal pozerať na nečinnosť pelotónu, a tak sa rozhodol vedúcu skupinu stíhať sám. Aktuálne stráca len 38 sekúnd.
    Hromadný pád na úseku Vertain to Saint-Martin-sur-Écaillon.

     
    132,5
    Máme tu prvý hromadný pád! Ten spôsobil jazdec tímu Lampre-Merida Federico Zurlo. Bohužiaľ tým spomalil aj Michaela Kolářa z Tinkoffu.
     
    134
    Medzitým ako pretekármi prechádzajú cez v poradí 23. dlažobný sektor Vertain to Saint-Martin-sur-Écaillon. Náskok vedúcej skupiny narástol už na viac ako 100 sekúnd.
     
    136
    Prekvapujúco má veľké problémy líder kazašskej Astany – Lars Boom. Ten opäť jazdí za pelotónom v sprievode tímového vozidla.
     
    138,5
    Po prvých nepríjemných úsekoch sa náskok prehupol cez 80-sekundovú hranicu. Do cieľa síce ostáva viac ako 140 kilometrov, no tento náskok nevyzerá vôbec zle.
     
    141
    Dlažobné kocky poriadne vyčerpali aj Yannicka Martineza z tímu Delko Marseille. Ten je tak po Morkovovi druhým mužom, ktorý opúšťa vedúcu skupinu.
     
    143
    V plynulom tempe nasledoval aj ďalší úsek dlažobných kociek – Saint-Python. Bohužiaľ, pomaly začína zaostávať slovenský reprezentant Michael Kolář.
     
    145,5
    Ani Quiévy to Saint-Python neprinieslo žiadny vážnejší pokus o únik. Vedúca, 15-členná skupina naďalej spolupracuje a drží si komfortný náskok.
    Jazdci z úniku na najdlhšom dlažobnom úseku.

     
    150
    Cyklistický pelotón prechádza najdlhším úsekom, ktorý je vyskladaný mačacími hlavami. Quiévy to Saint-Python má 3700 metrov a opäť má za následok miernu stratu vedúcej skupiny.
     
    152
    Z vedúcej skupiny nám odpadol jazdec tímu Kaťuša Michael Mørkøv. Priemerná rýchlosť pelotónu počas druhej hodiny bola 45,8 km/h.
     
    154,5
    Po dvoch hodinách jazdy máme prvý z obávaných úsekov s mačacími hlavami za sebou. Náskok vedúcej skupiny klesol na 40 sekúnd.
     
    158
    A je to tu! Cyklisti prechádzajú prvým z 27 úsekov, ktoré sa jazdia po mačacích hlavách – Troisvilles to Inchy. Ten bude mať dĺžku 2200 metrov.
     
    160
    Ešte pred dlažobnými kockami tu máme prvý pád dnešných pretekov. Na zemi sa ocitol Portugalčan Nelson Oliveira z tímu Movistar. Tento pád mierne spomalil pelotón, a tak sa náskok vedúcej skupiny navýšil na rovných 60 sekúnd.
     
    163,5
    Elitná skupina skvelo spolupracuje a svoj náskok zvýšila na 55 sekúnd. Pomaly sa nám blíži prvý úsek s dlažobnými kockami a tak vymenili svoj bicykel aj favoriti pretekov – Sep Vanmarcke a Lars Boom.
    Posledným úradujúcim majstrom sveta, ktorý vyhral Paríž-Roubaix bol legendárny Bernard Hinault ešte v roku 1981. Napodobní ho dnes Peter Sagan?

     
    168,5
    Náskok unikajúcej skupiny opäť narástol. Najväčšiu zásluhu má na tom, Sylvain Chavanel, ktorý bol dlho na čele pretekov a ukázal svoje časovkárske kvality. Teraz sa ale zaraďuje na koniec vedúcej skupiny, kde si oddýchne.
     
    173
    Tím Etixx-Qiuck Step sa pred štartom ukazoval byť tým najsilnejším. Teraz sa dostal na čelo pelotónu a nielenže znížil náskok vedúcej skupiny (17s), ale aj odčlenil časť pelotónu.
     
    177
    Vedúca skupina sa rozrástla až na 16 pretekárov a aktuálne má 25-sekundový náskok. Medzi nimi je aj dvojnásobný majster sveta v časovke a víťaz troch etáp na Tour de France – Sylvain Chavanel.
     
    181,5
    Veľkú pochvalu si teraz zaslúžia Marcel Seeberg a Mathew Hayman. Tí sa intenzívne snažili o únik a napokon k sebe prilákali aj ďalších jazdcov. Na čele sa tak vytvorila početná skupina, ktorá získala 26-sekundový náskok.
     
    185
    Prvýkrát počas pretekov si televízne kamery vybrali aj Petra Sagana. Ten mal zrejme nejaké menšie problémy, keďže sa pohybuje v sprievode tímového vozidla. Jeho strata na pelotón je ale minimálna a navyše je tam s ním aj jeho brat.
     
    190,5
    A je po úniku. Trojica pretekárov sa poslušne vracia do pelotónu, v ktorom sa zatiaľ veľmi dobre pohybuje aj skupina slovenských cyklistov.
     
    193
    Skupina v úniku má momentálne náskok 17 sekúnd, no vyzerá veľmi unavene. Pelotón opäť ukazuje svoju silu a každým kilometrom sťahuje svoju stratu.
     
    197,5
    Z pelotónu sa pokúšal uniknúť aj Rakúšan v službách tímu IAM Cycling Matthias Brändle, toho však skupina favoritov dokázala pohltiť.
    Takáto je situácia v úniku. Náskok tria pretekárov sa medzičasom zvýšil až na 24 sekúnd.

     
    205,5
    Z početnej skupiny ostalo už len trio pretekárov. Pred pelotónom ostávajú Elia Viviani z tímu Sky, Alexander Porsev z Katuše a Boy van Poppel z tímu Trek-Segafredo. Aktuálne majú náskok 15 sekúnd.
     
    208
    Pretekárov začína trápiť silný bočný vietor, ktorý má pravdepodobne za následok aj spomínaný pokles náskoku vedúcej skupiny.
     
    212,5
    Televízne kamery si z početného úniku všímajú najmä britského jazdca tímu Dimension Data Marka Cavendisha. Ten jazdí na konci vedúcej skupiny, ktorej náskok však klesol za posledné kilometre o dvadsať sekúnd.
     
    217
    Náskok elitnej skupiny sa postupne prehupol cez polminútovú hranicu. Tento únik sa snažia zlikvidovať najmä jazdci tímu Astana, no v popredí sme videli aj dresy tímov Lampre-Merida a Tinkoff.
     
    220,5
    V pretrvávajúcom úniku sa nachádza aj niekoľko veľmi zaujímavých mien. Pred pelotónom môžeme vidieť napríklad Marka Cavendisha, Mattea Trentina či Eliu Vivianiho.
     
    225
    Skupina v úniku sa rozrástla na 25 jazdcov. Tí si aktuálne vytvorili pred pelotónom štvrťminútový náskok. Ten ale pomaličky začína klesať, keďže náskok bol už aj na úrovni 20 sekúnd.
     
    231,5
    Máme tu ďalší pokus o únik. Tentokrát sa pokúša z pelotónu odtrhnúť početnejšia, približne 15-členná skupina borcov. Až troch členov má tím Trek-Segafredo, no Fabian Cancellara medzi spomínaným triom nie je.
    Na trati by síce malo prevládať pekné počasie, no silný vietor určite skomplikuje život nejednému pretekárovi.

     
    237
    Úvodný pokus o únik sa nevydaril. Šestica pretekárov nemala šancu a po chvíli sa opäť pridala späť do pelotónu. Sme si však istí, že ďalšie pokusy nenechajú na seba dlho čakať.
     
    239
    V pelotóne je zatiaľ pokoj. Hlavní favoriti sa držia v balíku a šetria sily pre ďalší priebeh pretekov. Prvý úsek na "mačacích hlavách" nás čaká až na 98,5 kilometri – Troisvilles to Inchy. Ten bude mať dĺžku 2200 metrov.
     
    242,5
    Na čele máme spomínanú šesticu pretekárov, ktorá si vypracovala trinásťsekundový náskok. Okrem dvojice litovských pretekárov sú v úniku aj Nemec Nils Politt, Francúz Benoit Jarrier, a dvaja Belgičania Kenneth Van Bilsen a Robin Stenuit.
     
    247,5
    Úvod pretekov sa jazdí vo vysokom tempe. Pomaly sa už formuje únik, v ktorom je poltucet pretekárov. Medzi nimi sú aj dvaja Litovci Gediminas Bagdonas a Evaldas Siskevicius.
     
    254
    V pelotóne registrujeme prvé pokusy o únik. Na čele sa pohybuje kazašský tím Astana, no zatiaľ sa žiadnemu z jazdcov vážnejšie odpútať nepodarilo.
     
    257,5
    Preteky boli oficiálne odštartované!
     
    257,5
    Jazdci sa momentálne nachádzajú v neutrálnej zóne a čakajú na štartovací pokyn od riaditeľa pretekov. Bude zaujímavé sledovať, či na prvý úspešný únik budeme musieť čakať tak dlho, ako tomu bolo pri minulotýždňových pretekoch Okolo Flámska. Do pretekov napokon nezasiahol jazdec tímu Katuša – Jacopo Guarnieri.
     
    257,5
    Začal sa 114. ročník prestížnych pretekov Paríž-Roubaix. Na štarte je presne 200 pretekárov, vrátane troch Slovákov z tímu Tinkoff Petra Sagana, Juraja Sagana a Michaela Kolářa. Nechýbajú ani zástupcovia Českej republiky: jazdec tímu Etixx-QuickStep Zdeněk Štybar a člen stajne Bora-Argon 18 Jan Bárta.
    257,5 kilometrov, 27 sektorov dlažobných kociek a 200 hrdinov. O tom bude dnešné "Peklo severu".

    Víťaz pretekov z roku 2007 Stuart O'Grady praje všetkým jazdcov veľa šťastia. Kto ďalší sa zapíše do histórie Paríž-Roubaix?

     
    Vážení priaznivci cyklistiky, vítame vás pri sledovaní online prenosu zo 114. ročníka cyklistickej klasiky Paríž-Roubaix. Tieto preteky patria medzi najprestížnejšie a preťať pomyslenú cieľovú pásku na legendárnom velodróme je snom každého cyklistu.

    Tento rok majú pretekári pred sebou 257,5 kilometra. Preteky Paríž-Roubaix sú zaujímavé najmä svojim profilom, keďže až 52,5 kilometra cyklisti absolvujú na dlažobných kockách, tzv. mačacích hlavách. Tento úsek trate je rozdelený do 27 sektorov, ktoré sú podľa náročnosti označené 1 až 5 hviezdičkami. Často o osude pretekov rozhoduje úsek zvaný Le Carrefour de l'Arbre. Ten je hodnotený piatimi hviezdičkami a príde na rad 15 kilometrov pred cieľom. Samotný finiš je na legendárnom velodróme v Roubaix.
    Slovenskí fanúšikovia budú určite s napätím sledovať počínanie jazdca v dúhovom drese Petra Sagana. Ten momentálne prežíva azda najkrajšie dni vo svojej kariére, keď v priebehu týždňa dokázal ovládnuť dva monumenty. Najskôr triumfoval na Gent-Wevelegem a o týždeň neskôr sa tešil aj z víťazstva na pretekoch Okolo Flámska. Stal sa tak ešte len piatym úradujúcim majstrom sveta, ktorý uspel na tejto belgickej klasike. Na ceste za triumfom budú 26-ročnému Žilinčanovi pomáhať aj ďalší dvaja jazdci spod Tatier – Petrov starší brat Juraj Sagan a Michael Kolář.

    Vlaňajší triumf nebude obhajovať nemecký cyklista John Degenkolb, ktorý tentokrát v štartovej listine chýba. Najväčšími konkurentmi Petra Sagana tak budú Fabian Cancellara, Zdeněk Štybar či Sep Vanmarcke. Švajčiar Cancellara má vo svojom životopise okrem iných veľkých úspechov aj tri vavríny z tohto podujatia. Český jazdec tímu Etixx-QuickStep je typom jazdca ako stvoreným pre preteky, akými sú práve Paríž-Roubaix. No a Sep Vanmarcke svoje kvality na tejto mimoriadne náročnej trati dokázal v roku 2013, keď tu v tesnom finiši podľahol práve Cancellarovi.

    Preteky Paríž-Roubaix priniesli v uplynulých rokoch veľké cyklistické bitky a pravdu povediac, nič iné neočakávame ani dnes. Šancu na výhru má viacero pretekárov a budú rozhodovať zdanlivé maličkosti. Viacero cyklistických legiend sa vyjadrilo, že Peter Sagan má veľkú šancu na triumf. V ceste mu však budú stáť viacerí konkurenti, z ktorých môže vyhrať každý. Úvod pretekov je naplánovaný o 10:40 hod. a predpokladaný záver približne o 17:00 hod.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:40.

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek

    Štartová listina
    Team Giant-Alpecin
    Bert De Backer (BEL), Søren Kragh Andersen (DEN), Nikias Arndt (GER), Roy Curvers (NED), Koen de Kort (NED), Ramon Sinkeldam (NED), Tom Stamsnijder (NED), Lars van der Haar (NED).

    Etixx - Quick-Step
    Tom Boonen (BEL), Iljo Keisse (BEL), Nikolas Maes (BEL), Tony Martin (GER), Zdeněk Štybar (CZE) , Niki Terpstra (NED), Matteo Trentin (ITA), Guillaume Van Keirsbulck (BEL).

    BMC Racing Team
    Marcus Burghardt (GER), Jean-Pierre Drucker (LUX), Floris Gerts (NED), Stefan Küng (SUI), Daniel Oss (ITA), Taylor Phinney (USA), Manuel Quinziato (ITA), Rick Zabel (GER).

    Astana Pro Team
    Lars Boom (NED), Maxat Ayazbayev (KAZ), Laurens De Vreese (BEL), Dmitriy Gruzdev (KAZ), Arman Kamyshev (KAZ), Gatis Smukulis (LAT), Lieuwe Westra (NED).

    IAM Cycling
    Heinrich Haussler (AUS), Matthias Brändle (AUT), Reto Hollenstein (SUI), Roger Kluge (GER), Oliver Naesen (BEL), Vicente Reynes Mimo (ESP), Aleksejs Saramotins (LAT), Jonas Van Genechten (BEL).

    Orica-GreenEdge
    Jens Keukeleire (BEL), Sam Bewley (NZL), Mitchell Docker (AUS), Luke Durbridge (AUS), Mathew Hayman (AUS), Luka Mezgec (SLO), Magnus Cort (DEN), Svein Tuft (CAN).

    Team Sky
    Luke Rowe (GBR), Andrew Fenn (GBR), Christian Knees (GER), Gianni Moscon (ITA), Salvatore Puccio (ITA), Ian Stannard (GBR), Danny van Poppel (NED), Elia Viviani (ITA).

    Lotto Soudal
    Jürgen Roelandts (BEL), Lars Ytting Bak (DEN), Tiesj Benoot (BEL), Jasper De Buyst (BEL), Frederik Frison (BEL), André Greipel (GER), Marcel Sieberg (GER), Jelle Wallays (BEL).

    Team Katusha
    Alexander Kristoff (NOR), Marco Haller (AUT), Vladimir Isaychev (RUS), Vyacheslav Kuznetsov (RUS), Michael Mørkøv (DEN), Nils Politt (GER), Alexander Porsev (RUS).

    Team LottoNL-Jumbo
    Sep Vanmarcke (BEL), Twan Castelijns (NED), Timo Roosen (NED), Mike Teunissen (NED), Maarten Tjallingii (NED), Tom Van Asbroeck (BEL), Robert Wagner (GER), Maarten Wynants (BEL).

    Bora-Argon 18
    Andreas Schillinger (GER), Shane Archbold (NZL), Jan Bárta (CZE) , Sam Bennett (IRL), Zakkari Dempster (AUS), Rudiger Selig (GER), Scott Thwaites (GBR), Michael Schwarzmann (GER).

    Tinkoff Team
    Peter Sagan (SVK) , Adam Blythe (GBR), Pavel Brutt (RUS), Oscar Gatto (ITA), Michael Gogl (AUT), Michael Kolář (SVK), Juraj Sagan (SVK), Nikolay Trusov (RUS).

    Cofidis, Solutions Credits
    Florian Sénéchal (FRA), Borut Bozic (SLO), Hugo Hofstetter (FRA), Gert Jõeäär (EST), Christophe Laporte (FRA), Cyril Lemoine (FRA), Kenneth Van Bilsen (BEL), Michael Van Staeyen (BEL).

    Wanty - Groupe Gobert
    Marco Marcato (ITA), Frederik Backaert (BEL), Dimitri Claeys (BEL), Kenny De Haes (BEL), Tom Devriendt (BEL), Roy Jans (BEL), Robin Stenuit (BEL), Björn Thurau (GER).

    Trek-Segafredo
    Fabian Cancellara (SUI), Marco Coledan (ITA), Stijn Devolder (BEL), Markel Irizar Aranburu (ESP), Yaroslav Popovych (UKR), Grégory Rast (SUI), Jasper Stuyven (BEL), Boy van Poppel (NED).

    AG2R La Mondiale
    Sébastien Turgot (FRA), Gediminas Bagdonas (LTU), Maxime Daniel (FRA), Nico Denz (GER), Damien Gaudin (FRA), Hugo Houle (CAN), Sébastien Minard (FRA), Jesse Sergent (NZL).

    FDJ
    Matthieu Ladagnous (FRA), Mickaël Delage (FRA), Murilo Antonio Fischer (BRA), Daniel Hoelgaard (NOR), Ignatas Konovalovas (LTU), Johan Le Bon (FRA), Olivier Le Gac (FRA), Marc Sarreau (FRA).

    Fortuneo - Vital Concept
    Steven Tronet (FRA), Franck Bonnamour (FRA), Vegard Breen (NOR), Yauheni Hutarovich (BLR), Benoit Jarrier (FRA), Daniel McLay (GBR), Francis Mourey (FRA), Boris Vallée (BEL).

    Direct Energie
    Sylvain Chavanel (FRA), Ryan Anderson (CAN), Antoine Duchesne (CAN), Yohann Gène (FRA), Fabien Grellier (FRA), Julien Morice (FRA), Adrien Petit (FRA), Alexandre Pichot (FRA).

    Topsport Vlaanderen - Baloise
    Preben Van Hecke (BEL), Tim Declercq (BEL), Maxime Farazijn (BEL), Sander Helven (BEL), Jonas Rickaert (BEL), Stijn Steels (BEL), Gijs Van Hoecke (BEL), Bert Van Lerberghe (BEL).

    Dimension Data
    Mark Cavendish (GBR), Edvald Boasson Hagen (NOR), Matthew Brammeier (IRL), Nicholas Dougall (RSA), Bernhard Eisel (AUT), Tyler Farrar (USA), Reinardt Janse Van Rensburg (RSA), Jay Robert Thomson (RSA).

    Lampre - Merida
    Davide Cimolai (ITA), Mario Jorge Faria da Costa (POR), Chun Kai Feng (TPE), Roberto Ferrari (ITA), Marko Kump (SLO), Luka Pibernik (SLO), Gang Xu (CHN), Federico Zurlo (ITA).

    Movistar Team
    Imanol Erviti Ollo (ESP), Jorge Arcas (ESP), Juan José Lobato (ESP), Javier Moreno Bazan (ESP), Nelson Oliveira (POR), Dayer Uberney Quintana Rojas (COL), Jasha Sütterlin (GER), Francisco José Ventoso Alberdi (ESP).

    Cannondale Pro Cycling
    Sebastian Langeveld (NED), Jack Bauer (NZL), Phillip Gaimon (USA), Kristijan Koren (SLO), Alan Marangoni (ITA), Ryan Mullen (IRL), Dylan van Baarle (NED), Wouter Wippert (NED).

    Delko Marseille Provence KTM
    Mikel Aristi Gardoki (ESP), Romain Combaud (FRA), Fredrik Strand Galta (NOR), Benjamin Giraud (FRA), Martin Laas (EST), Christophe Laborie (FRA), Yannick Martinez (FRA), Evaldas Siskevicius (LTU).