Rusko – Fínsko 4:2 (kon.) | Česko – Slovensko 4:3 (po pr.)
koniec
Rusko
4:2 (1:0, 2:0, 1:2)
Fínsko
cz Sobota 09.04.2016, 14:00 • ZS Václava Nedomanského, Hodonín • Turnaj štyroch krajín U19
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Opět zdravím všechny příznivce mezinárodního hokeje z jihu Moravy. Dnes odpoledne je na programu duel dvou celků, které v úvodních střetnutích nestačili na své soupeře. Rusko včera podlehlo po nájezdech české reprezentaci po naprosto vyrovnaném průběhu střetnutí. Finové ve včerejším zápase, kdy zahajovali celý turnaj, naprosto dominovali nad výběrem Slovenska. Jenže v závěrečné třetině dvakrát výrazně propadli v obranné fázi, a tak si svěřenci trenéra Bokroše připsali cenný skalp úřadujících mistrů světa.
     
    Finská reprezentace
    „Juniorští mistři světa a stroj na výrobu univerzálních hokejistů“ – ano, i tak by se dala pojmenovat reprezentace hrající pod modrobílou vlajkou Suomi. Finové v poslední době ukazují, že jejich systém výchovy mladíků už mílovými kroky dohání kanadskou hokejovou školu. Možná je to lehce nadnesené tvrzení, ale pro příklad můžeme jít do týmu nově známého jako „floridský Jagrteam“. Zde působí na centru první formace Alexander Barkov. Ten Barkov, jemuž v této sezóně pomalu připadá nálepka skvělého „two-way“ hráče, tedy hráče, který dokáže hrát skvěle na obou stranách kluziště – a na to se přesně v „zemi tisíců jezer“ zaměřují při výchově mládeže.
    Finskému týmu šéfuje zkušený stratég Rauli Urama, mimochodem jedním z jeho asistentů je otec již zmíněného Alexandera Barkova. Co se týče kádru, Finové mají také několik hráčů, kteří již poznali draft NHl. Jedním z nich je Markus Ruusu, na kterého vlastní práva tým Dallas Stars. Dalšími jsou Veti Vainio (Columbus Blue Jackets) a Jonne Tammela (Tampa Bay Lightning). Svou vyspělost předvedl v přátelském utkání s českým týmem i kapitán Arttu Ruotsalainen, který již pravidelně nastupuje ve finské SM Lize (51z, 5+5) a stává se velmi kvalitním univerzálním bekem. Zkušenosti ve finské nejvyšší soutěži získává také Otto Leskinen , Joonas Niemilä nebo Teemu Väyrynen.
    Tým Suomi bude pravděpodobně největším favoritem celého Turnaje čtyř zemí. Úřadující mistři světa zkouší pár nových hráčů, ale jejich herní projev se neliší od toho klasického finského – tedy výborné
     
    Ruská reprezentace
    „Mladá sborná“ si na nedostatek talentovaných hráčů skutečně nemůže stěžovat a rok co rok zásobuje National Hockey League mladíky, kteří jsou předurčeni k tomu, aby byli nejlepší. Pro příklad můžeme zmínit například letošního aspiranta pro zisk Calder Trophy za nejlepšího nováčka sezóny, Artěmije Panarina, jemuž se náramně daří vedle šikuly Patricka Kanea, a je bezesporu jedním z důkazů dobré ruské práce s mladíky.

    A o talentu můžeme mluvit i dále, jelikož ruská skvadra touto surovinou opravdu překypuje. Mezi nejvýraznější postavy týmu kolem trenéra Valerije Bragina patří bezesporu Kirill Kaprizov, jenž byl draftován Minnesotou Wild na 135. místě a už má své stálé místo v kádru Metallurgu Novokuzněck (11+16), Denis Gurjanov, který přišel na draftu na řadu ještě v prvním kole, kde si jej t dvanácté pozice vybraly Hvězdy z Dallasu, a který stejně jako Kaprizov pravidelně nastupuje v KHL, tentokrát v dresu Lady Togliatti. Své zkušenosti s ruskou nejvyšší soutěží mají také Jevgenij Mitjakin, Kirill Beljajev a například Michajl Vorobjev, který byl ze 104. pozice draftován týmem Philadelphia Flyers.

    Na Mistrovství světa hráčů do dvaceti let Rusové v základní skupině ztratili pouze jeden bod, o který je shodou okolností připravila česká reprezentace v zahajovacím utkání skupiny B. Sborná nakonec dokráčela až do finále, kde nestačila na Finy, kteří tak ukořistili titul mistrů světa v juniorské kategorii.
    Trénink české reprezentace.

     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Cirkul (Konstantin Volkov) – Sidorov, Rykov (C), Arťjem Volkov, Kudako, Platonov, Čmychov, Fazylzjanov, Bannikov – Kaprizov (A), Vorobjev, Gurjanov – Podlubošnov, Kvartalnov (A), Alexander Volkov – Mitjakin, Beljajev, Čebykin – Glotov, Li, Jemec.
    Trenér: Valerij Bragin.

    Finsko: Ruusu (Kaaerlehto) – Vainio, Jesper Mattila (A), Torpström, Leskinen, Ruuskanen (A), Parikka, Tiuraniemi, Rautanen – Niemelä, Ruotsolainen (C), Vidgren, Väyrynen, Borgström, Embrich, Nevalainen, Julius Mattila, Juhola, Kokkola, Heikkinen, Nylund
    Trenér: Rauli Urama.

    Rozhodčí: Čech, Pešina – Špůr, Zavřel.
     
    Nyní zazní hymny obou zúčastněných zemí, tak jak se sluší a patří. Jako první zazní podle protokolu hymna Finska, vedeného v zápise jako hostující mužstvo.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Kapitán Rykov se pokoušel poslat do samostatného průniku parťáka Kaprizova, jenže finská defenzíva tento záměr dobře přečetla.
     
    01:24
    Rusové už byli na ledě dlouho, takže si pomohli lehkým obloučkem do obranného pásma Seveřanů. Novou ofenzivní akci rozjíždí za brankou obránce Parikka.
     
    02:43
    Borci v rudých dresech předvedli výborný přechod přes střední pásmo, zásluhou Glotova se Sborná usadila v pásmu soupeře.
     
    03:18
    Vainiovi se hrubě nepovedla rozehrávka, která byla příliš prudká a nenašla žádného příjemce. Zatím bylo k vidění velice málo střeleckých pokusů.
     
    04:24
    Alexander Volkov doslova nacentroval kotouč na Kvartalnova, který mu za tuto přihrávku zřejmě na střídačce nepoděkuje. Po cestě z ledu vytřepává bolest z levé ruky.
     
    04:51
    Niemilä byl blízko úvodní brance. Obratně sipřehodil kotouč z forhendu na bekhend, zbavil se obránce a vystřelil, jenže Cirkul byl na svém místě.
     
    05:45
    Jesper Mattila byl pod tlakem, proto se raději schoval za vlastní branku a počkal, až mu vystřídají spoluhráči. Stejnou činnost provádí i hráči Sborné.
     
    06:42
    Kaprizov obkroužil celé pásmo s kotoučem přilepeným na holi a oslovil parádní přihrávkou obránce Rykova, ten bohužel pro Rusko vysoko přestřelil z pozice mezi kruhy.
     
    07:48
    Väyrynen na druhé straně kluziště kontruje obtížným pokusem z ostrého úhlu. Mířil mezi betony, jenže Cirkul si tam učebnicově nechal příložník hole.
     
    09:28
    Hráči Suomi dostávali soupeře pod tlak, jenže Kudako jim za brankou čistě odebral kotouč a vyváží jej do neutrální zóny.
     
    10:28
    Embrich si dobře sjel do mezikruží na střelu z první, kotouč mu ovšem vůbec nesednul a odklouzal se do rohu kluziště.
     
    10:55
    Máme tu první přesilovku, Otto Leskinen (FIN) si pomohl háčkem v souboji s Kaprizovem a odchází pykat.
     
    11:45
    Vorobjev se natlačil k levé tyči finské brány a šel do zakončení, jenže Jesper Mattila mu zaklínil hůl a znemožnil mu tak ohrozit brankáře Ruusua.
     
    12:55
    Finsko se až na tuto příležitost bránilo exclentně a po zásluze odchází z tohoto oslabení s čistým štítem.
     
    13:33
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Jenže to hráče v rudých dresech vůbec nerozhodilo a i přesto se ujímají vedení. Čebykin předvedl brilantní hokejové myšlení v praxi, když narýsoval milimetrovou přihrávku do prostoru mezi kruhy, kam si sjel ANDREJ BANNIKOV. Ruský obránce zamířil přesně mezi betony. Asistence: Nikolaj Čebykin.
     
    15:09
    Väyrynen pouze nahodil ktoouč tak, aby Cirkul musel podržet kotouč ve výstroji. Lehce získané obranné pásmo pro Finy.
     
    16:37
    Ruotsolainen hledal žabičkou hůl Embricha na modré čáře, jenže tomu neposedný kousek pryže přeskočil hůl a doklouzal do rohu kluziště, kde vládnou Rusové.
     
    17:40
    Čmychov nahodil kotouč švihem ještě před modrou čárou a sám celou situaci dobruslil, tudíž Ruusu musel podržet puk v rukavici.
     
    18:42
    Chvíli se hrálo nahoru dolů, což Sborné těsně před koncem první periody nevyhovuje, a tak se ruská defenzíva rozhodla uklidnit hru a zvolna rozjíždí akci z vlastního pásma.
     
    19:42
    Ruotsolainen se rozhodl vypálit kolem holenních chráničů bránícího Bannikova, Cirkul byl v brankovišti pozorný a hbitým rozklekem tuto ránu zneškodnil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dvacetiminutovka byla velmi pohledná, oba celky se tlačily do zakončení, led je plný osobních soubojů. Obraz hry je prozatím vyrovnaný, Finsko mělo dostatek příležitostí ke skórování. Jenže jako první rozvlnili síť Rusové, když si mezi kruhy sjel Andrej Bannikov a prostřelil brankáře Suomi. Další třetina začne přibližně v 14:42.
     
    Statistiky po 1. třetině:

    Vyloučení: 0:1
    Vhazování: 7:4
    Střely: 10:5
    Blokované střely: 0:4
    Trestné minuty: 0:2
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:48
    Rusko je zkraje třetiny aktivnější, první lajna si protahuje střídání. Rychlé založení útoku po křídle a Kaprizov uhání do pásma.
     
    21:24
    Väyrynen pálil z Borgströmovy přihrávky, jeho projektil mířil jen těsně vedle pravé tyče ruské brankové konstrukce!
     
    22:08
    Juhola si odmítnul Andreje Bannikova (RUS) a tlačil se před Cirkula, ten jej bez bázně a hany podťal, takže si jde odpočinout na trestnou lavici za podražení.
     
    23:17
    Ruští hokejisté využili zaváhání Torpströma na modré čáře a prchli do přečíslení tři na jednoho, jenže to Rykov s kaprizovem překombinovali a nakonec se sami vytlačili ze střelecké pozice!
     
    24:18
    Jen co Bannikov naskočil do hry, osazenstvo na trestné lavici se mění. Tentokrát se na ni posadí finský hráč, Jarkko Parikka (FIN) dostává menší trest za krosček.
     
    25:35
    Sborná na dobrou minutu vytvořila finské defenzívě poměrně rychlý kolotoč, nakonec se Finsko osvobozuje zásluhou Vidgrena.
     
    26:07
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Tým Suomi pyká za svoji nedisciplinovanost a v oslabení inkasuje. Přízemní ránu Sidorova mohl finský brankář pouze vyrazit betony, před brankou hlídkoval pozorný DENIS GURJANOV, který pohotově zavěsil do poloprázdné branky. Asistence: Michajl Sidorov, Kirill Kaprizov.
     
    26:38
    I Rusové si vyzkouší hru v oslabení, Artěm Čmychov (RUS) je vyloučen za nedovolené bránění.
     
    28:05
    Jenže finští hráči si v přesilovce vůbec neví rady, borci v červeném dobře brání a navíc napadají rozehrávku soupeře.
     
    28:38
    Sborná je v plném počtu, Čmychov se již zapojil do hry.
     
    30:27
    Obránci Platonovi se vytvořila dálnice od modré čáry až k mezikruží, kterou využil k tvrdé ráně zápěstím. Ruusu s obtížemi krotí puk ve výstroji.
     
    31:10
    Píská se zakázané uvolnění Finů, kteří se momentálně nachází v těžké herní krizi a pouze se brání.
     
    31:42
    A z toho pramení další a další vyloučení na straně Suomi, Veeti Vainio (FIN) předvedl surový zákrok v podobě krosčeku. Podaří se ruským hokejistům opět využít přesilovku?
     
    32:27
    To prozatím odmítá obránce Rautanen, který vstoupil do ruské kombinační hry a vyhazuje kotouč až k Cirkulovi.
     
    33:42
    A takhle to taky zůstane, Seveřané i s kouskem štestí přežili náročné oslabení. V posledních minutách se do dvojitého zakončení dostal Vorobjev, jenže ten nedokázal zvednout puk nad beton Ruusua.
     
    34:37
    Další zbytečné vyloučení pro mladíky v bílo – modrém, Aartu Ruotsalainen (FIN) pošťoural vysokou holí obličej soupeře.
     
    35:04
    Pavel Podlubošnov (RUS) zajistil, že se bude opět hrát v rovnovážném stavu. Dostává menší trest za sekání.
     
    35:43
    Jesper Mattila připomněl, že i Finové umějí střílet na branku, jenže trefil brankáře Cirkula přímo "do desítky".
     
    36:34
    Niemilä nedokázal dobruslit nahozený kotouč za červenou čárou ještě před Rykovem, píská se zakázané uvolnění.
     
    36:37
    Finům začíná kratičká, půlminutová přesilovka pět na čtyři.
     
    37:04
    Jenže tu si Rusové bez problémů pohlídali a nenechali svého protivníka ani vystřelit. Sborná je kompletní.
     
    38:33
    Glotov neměl ponětí, co s pukem na holi vymyslet, a tak jej lehounce nahodil na branku a zabrzdil těsně před finským gólmanem. Vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    39:43
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Finové dostávají gól do šatny v signalizované výhodě, z toho se budou jen těžce vzpamatovávat. Nenápadné nahození obránce Rykova skončilo po šikovné teči NIKOLAJE ČEBYKINA za zády bezmocného brankáře Ruusua. Asistence: Jegor Rykov, Michajl Sidorov.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    I díky nedisciplinovanosti finského mužstva dokázali Rusové zcela přesvědčivě překlopit vedení na svou stranu. Hráči Suomi dostali dva góly v oslabení a jeden v signalizované výhodě. Nejprve se v sedmadvacáté minutě dostal k dorážce Denis Gurjanov, pak těsně před druhou sirénou navýšil ruské vedení Nikolaj Čebykin ideální tečí mimo dosah Ruusua. Další třetina začne přibližně v 15:29.
     
    Statistiky po 2. třetině:

    Vyloučení: 3:4
    Vhazování: 22:14
    Střely: 24:12
    Blokované střely: 2:11
    Trestné minuty: 6:8
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:36
    Finové začínají aktivně, Ruotsolainen krouží jako sup kolem ruské brány, jenže neměl komu přihrát, a tak Suomi ztrácí kotouč.
     
    41:34
    Finové jsou vzápětí pod obrovským tlakem. Kvartalnov se dostal ke dvěma dobrým šancím na ose hřiště, jenže Ruusu se pokaždé dokázal roztáhnout na brankové čáře a zneškodnit střelu soupeře.
     
    42:52
    Rusové jsou evidentně nabuzení i ve třetí třetině, dohrávají tvrdě souboje a napadají rozehrávku Finů, kteří působí bezzubým dojmem druhou polovinu zápasu.
     
    44:11
    Ale teď po dlouhé době vystrčili růžky! Jesper Mattila získal kotouč na středovém kruhu, nabral roychlost a prohnal se kolem jednoho z obránců do bekhendového zakončení. Poté v pádu vyhodil bránu z původního psotavení, takže jeho spoluhráči nemohli dorážet.
     
    45:16
    Kotouč ze od zadního mantinelu odrazil nepříjemně k Cirkulovi, který byl donucen okolnostmi pokrýt puk lapačkou. Buly v obranném pásmu Ruska.
     
    46:23
    Finové dostávají příležitost k tomu, aby vykřesali alespoň jiskřičku naděje. Nikolaj Čebykin (RUS) přidržel háčkem pronikajícího soupeře a je potrestán dvěmi minutami pobytu na lavici hříšníků.
     
    47:00
    Borgström zkusil překvapit ruského gólmana tvrdou ránou z velice ostrého úhlu, nakonec o něj otřel kotouč, který poté putoval do ochranné sítě.
     
    47:20
    Finští mladíci se sami vyhnali nepřesnou kombinací, zcela novou akci zahajuje obránce Vainio.
     
    48:23
    Sborná naprosto bez problému přestála oslabení a je v plném počtu.
     
    49:35
    Když nemáte svůj den, tak to prostě nejde. Hráčům Suomi naprosto zásadním způsobem stagnuje rozehrávka, Rusové si ještě ke všemu výborně najíždí rozjetá křídla, a nutí tak obránce Finska chybovat.
     
    50:51
    Obránce Čmychov si sjel hluboko do útočného pásma, odrazil se k němu kotouč, který se snažil bezprostředně dopravit do sítě. Jenže v cestě stála lapačka finského brankáře, který parádně máchnul do prostoru a zmařil tuto gólovku.
     
    51:28
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Rusové přidávají definitivní pojistku do finské sítě. Hráči Sborné to udělali perfektně, kombinaci minimálně na dva doteky zakončil do poloprázdně branky kapitán JEGOR RYKOV. Asistence: Kirill Kaprizov, Michajl Vorobjev.
     
    53:39
    Hráči v červených dresech byli malinko nedočkaví při přechodu středního pásma, je jim odpískáno postavení mimo hru.
     
    54:34
    Rusové faulovali v útočném pásmu, Finům je dána signalizovaná výhoda.
     
    54:56
    Na trestnou lavici míří Ivan Jemec (RUS) za hákování, Finové tak mohou vstřelit alespoň čestnou branku. Vybírají si proto oddechový čas.
     
    55:09
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A to se jim krátce po vhazování daří! Leskinen na modré čáře otočil hru na HENRIKA BORGSTRÖMA, který udělal dva rychlé kroky, naznačil přihrávku bekhendem a poté bleskurychle vystřelil ke vzdálenější tyči. To byl moc pohledný gól. Asistence: Otto Leskinen.
     
    56:59
    Seveřané si mohou přesilovou hru zopakovat, Michajl Vorobjev (RUS) je vyloučen za zbytečné podražení při napadání v útočném pásmu.
     
    57:40
    Finsko obléhá branku soupeře a nepustili Rusy z obranného pásma, ovšem bez jakéhokoliv střeleckého efektu.
     
    58:36
    23 sekund, to je časový úsek, po který se budou muset Rusové bránit dvojnásobné přesilovce soupeře. Nikita Li (RUS) je vyloučen na 2+2 minuty za vysokou hůl.
     
    58:36
    Finové to ještě zkoušejí bez brankáře! To znamená, že se hraje v poměru šest proti třm. To bude obrovský tlak pro ruskou obranu.
     
    58:49
    Po menší šarvátce jsou vyloučeni hráči na obou stranách za hrubost, Teemu Väyrynen (FIN) a Michajl Sidorov (RUS). Hra logicky pokračuje v poměru šest na tři.
     
    58:58
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Že by Finové ještě zadělali na drama? Dokázali totiž proměnit přesilovku a zbývá jim ještě minuta a dvě vteřiny na to, aby vstřelili dva góly. AARTU RUOTSALAINEN předvedl ukázkovou střelu na bližší tyč a dramatizuje utkání. Asistence: Henrik Borgström.
     
    59:54
    Zbývá nám šest sekund do konce, Cirkul drží kotouč pod lapačkou. To už vypadá velice dobře pro ruskou reprezentaci.
     
    Konec zápasu.
     
    Krátce po ukončení utkání se vše chystá k udělení cen pro nejlepší hráče utkání.

    Mistři světa z Finska nezískali ani ve svém druhém utkání na turnaji žádný bod. Rusko zdolalo Suomi zaslouženě 4:2. Všechny dosavadní výsledky turnaje: http://bit.ly/TurnajCtyrZemi

    Zveřejnil(a) SHK Hodonín dne 9. duben 2016
     
    Za Finsko je odměněn Henrik Borgström, který si v dnešním utkání připsal jeden gól a jednu asistenci. Na ruské straně byl vybrán Nikita Cirkul, který předvedl velice jistý výkon v brankovišti.
     
    Mně nezbývá nic jiného, než Vás pozvat ke sledování večerního textového přenosu z pera kolegy Adama Krátkého, který Vás provede utkáním mezi českou reprezentací a Slovenskem. Přeji krásný zbytek sobotního dne. (16:06:23)

    Tomáš Chramosta

    Góly a asistencie: 14. Bannikov (Čebykin), 27. Gurjanov (Sidorov, Kaprizov), 40. Čebykin (Rykov, Sidorov), 52. Rykov (Kaprizov, Vorobjev) – 56. Borgström (Leskinen), 59. Ruotsalainen (Borgström)


    Rusko: Cirkul (Konstantin Volkov) – Sidorov, Rykov (C), Arťjem Volkov, Kudako, Platonov, Čmychov, Fazylzjanov, Bannikov – Kaprizov (A), Vorobjev, Gurjanov – Podlubošnov, Kvartalnov (A), Alexander Volkov – Mitjakin, Beljajev, Čebykin – Glotov, Li, Jemec.
    Trenér: Valerij Bragin.

    Fínsko: Ruusu (Kaaerlehto) – Vainio, Jesper Mattila (A), Torpström, Leskinen, Ruuskanen (A), Parikka, Tiuraniemi, Rautanen – Niemelä, Ruotsolainen (C), Vidgren, Väyrynen, Borgström, Embrich, Nevalainen, Julius Mattila, Juhola, Kokkola, Heikkinen, Nylund
    Trenér: Rauli Urama.

    Rozhodca: Čech, Pešina – Špůr, Zavřel