Kvalifikace HS142 Titisee-Neustadt Vítěz: D. Prevc (SLO) (kon.)
koniec udalosti
SP - kvalifikace HS142 Titisee-Neustadt

Vítěz: D. Prevc (SLO)

cz Piatok 11.03.2016, 14:00Skoky na lyžiach
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (15:25:15)
     
    1. Domen Prevc (SLO) – 135,0 bodů (148 metrů – nový rekord můstku)
    2. Jurij Tepeš (SLO) – 133,6 bodů
    3. David Siegel (GER) – 126,1 bodů
    4. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) – 124,8 bodů
    5. Andreas Wank (GER) – 122,7 bodů
    6. Andrzej Stękała (POL) – 121,7 bodů
    7. Philipp Aschenwald (AUT) – 121,6 bodů
    8. Robert Kranjec (SLO) – 121,1 bodů
    9. Bartłomiej Kłusek (POL) – 117,8 bodů
    10. Joachim Hauer (NOR) – 117,2 bodů
    ...
    14. Lukáš Hlava (CZE) – 113,2 bodů
    16. Jan Matura (CZE) – 111,4 bodů
    Viktor Polášek – DSQ
    ...
    Roman Koudelka (CZE) – 138 metrů
     
    Až na diskvalifikovaného Viktora Poláška se do hlavního závodu bez větších problémů probojovali Lukáš Hlava i Jan Matura. Roman Koudelka, který měl postup zaručený, předvedl v kvalifikaci skok dlouhý 138 metrů a mohl být taktéž spokojený.
     
    Dnešní kvalifikaci jinak vyhrál díky rekordnímu skoku Domen Prevc (SLO), druhý skončil jeho kolega z reprezentace Jurij Tepeš (SLO). Na třetím místě se umístil trošku překvapivě David Siegel (GER).
     
    Martti Nõmme (EST), Niko Kytösaho (FIN), Paul Brasme (FRA), Vladimir Zografski (BUL), Hung-čchol Čchö (KOR), Marat Žaparov (KAZ), Radik Žaparov (KAZ), Sebastian Colloredo (ITA), Florian Altenburger (AUT) a diskvalifikovaný Viktor Polášek (CZE), to je desetice závodníků, kterou zítra v hlavním závodě neuvidíme.
     
    Kvalifikace skončila.
     
    60
    Peter Prevc (SLO) letěl hodně daleko i z nájezdového okna sedm. 145,5 metrů! Oproti Domenovi se opravdu výrazně nelišil. Slovinci dnes tuhle kvalifikaci jasně ovládli.
     
    59
    Severin Freund (GER), druhý muž světového poháru. musel zase čekat na svůj skok. Pořád je vítr dost nestálý. Předvedl jinak slušný výkon – 136,5 metrů.
     
    58
    Michael Hayböck (AUT) kvalifikační skok neabsolvoval.
     
    57
    Kenneth Gangnes (NOR) a jeho výkon 137,5 metrů je něco, co si nejlepší Nor letošní sezóny určitě představoval. I nadále si evidentně drží konstantní výsledky.
     
    56
    Johann André Forfang (NOR) skončil na značce 131 metrů. Nor trošku vypustil telemark, což by si určitě neměl dovolit v hlavním závodě.
     
    55
    Stefan Kraft (AUT) jel z nájezdového okna číslo sedm. 130,5 metrů je spíše takový průměr. Rakušan umí rozhodně lepší výkon, to tedy ano.
     
    54
    Daniel-André Tande (NOR) skočil 143,5 metrů! To je druhý nejdelší skok této kvalifikace. Nor může být nadmíru spokojený.
     
    53
    Noriaki Kasai (JPN) jako již tradičně kvalifikační skok neabsolvoval.
     
    52
    Nájezdové okno se posunulo na osmičku. Richard Freitag (GER) dostal zelenou až po nějaké době. Skočil 133,5 metrů, takže slušný výkon.
     
    51
    Roman Koudelka (CZE) započal skoky nejlepší desítky a ukázal, že formu má skvělou. 138 metrů! Čech si jen zvedl sebevědomí, i zde v Německu by mohl rozhodně bojovat o dobré umístění stejně jako ve Wisle, kde nečekaně zvítězil.
     
    Konečné pořadí:

    1. Domen Prevc (SLO) – 135,0 bodů (148 metrů – nový rekord můstku)
    2. Jurij Tepeš (SLO) – 133,6 bodů
    3. David Siegel (GER) – 126,1 bodů
    4. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) – 124,8 bodů
    5. Andreas Wank (GER) – 122,7 bodů
    ...
    14. Lukáš Hlava (CZE) – 113,2 bodů
    16. Jan Matura (CZE) – 111,4 bodů
    Viktor Polášek – DSQ
     
    50
    Anders Fannemel (NOR) také nijak nezazářil. Jen 115 metrů. V hlavním závodě ho uvidíme, každopádně s tímhle skokem by v hlavním závodě asi opravdu jen těžko uspěl.
     
    49
    Andreas Stjernen (NOR) si postup pohlídal. 117 metrů pro Nora. Evidentně mu vůbec nevadí, že je až na 30. příčce. Každopádně jeho forma jde stále více a více dolů.
     
    48
    Domen Prevc (SLO) sice dopadl bez telemarku, ale tady se není čemu divit. 148 metrů! To je nový rekord můstku. Tak tohle se od tohoto Slovince určit nečekalo. Fantazie, prostě fantazie. Dostal se samozřejmě na první příčku, byť díky daleko lepším podmínkám hodně bodů ztratil.
     
    47
    Andreas Wellinger (GER) mohl skočit dál na to, jaké měl podmínky. Ale nestalo se tak. Jen 128,5 metrů pro domácího závodníka. Je až na 19. příčce.
     
    46
    Je to už trošku větrná loterie. I Daiki Ito (JPN) si musel na zelené světýlko chvilku počkat. 132 metrů pro Japonce. Postup v pohodě zaručený.
     
    45
    Simon Ammann (SUI) naprosto bez telemarku, jako už tradičně. 129,5 metrů je slušný výkon, ale na nejlepší desítku stačit nemůže. Dokonce je z toho až 19. pozice.
     
    44
    Další prodleva. Vítr se stále nepříjemně točí. Teď už by se ale měla kvalifikace za každou cenu doskákat, nezbývá z ní mnoho. Robert Kranjec (SLO) potvrdil, že mu můstek sedí, a i když ve vzduchu ne úplně dobře plachtil, vytřískal 137 metrů. Je sedmý.
     
    43
    Andreas Wank (GER) a jeho 133 metrů. Dobře si nyní vedl tenhle Němec. Zasloužený postup, k tomuhle skoku není moc co dodávat. Zařadil se na čtvrtou příčku.
     
    42
    Prodlevy se v této kvalifikaci objevují, ale nejsou nijak výrazné. Taku Takeuči (JPN) musel čekat na svůj skok, ale nakonec povinnost splnil. 127,5 metrů je postupových.
     
    41
    I když Joachim Hauer (NOR) skočil na značku 136,5 metrů, pod můstkem se držel za hlavu. Mohl zřejmě vytřískat ještě o nějaký ten metřík navíc. Zařadil se na sedmé místo.
     
    40
    Kamil Stoch (POL) si představoval určitě lepší výkon. 115,5 metrů není něco, s čím by mohl být spokojený. Je až dvacátý, každopádně postupuje.
     
    39
    V tréninkových kolech skákal daleko, daleko lépe. Stephan Leyhe (GER) neměl dobré podmínky a bylo to vidět. 110,5 metrů, ale dobré přípočty bodů, takže do hlavního závodu proklouzl.
     
    38
    Jurij Tepeš (SLO) umí zaskákat v kvalifikaci, u několikrát to v této sezóně ukázal. Teď zapsal 138,5 metrů. A dostal se na průběžné první místo!
     
    37
    Stefan Hula (POL) dopadl na hranici 132,5 metrů. Polák se zařadil na šestou příčku. Už dlouho jsme neviděli žádný nepovedený skok, pomalu a jistě se nám rýsuje startovní listina na hlavní závod.
     
    36
    Manuel Fettner (AUT) předvedl takový průměrný skok, ten mu hlavní závod zaručil. O nic jiného v kvalifikaci vlastně nejde. Pro Rakušana 126 metrů.
     
    35
    Vincent Descombes Sevoie (FRA) doplachtil na značku 129 metrů. Skočil tedy stejně jako před malou chvilkou Kubacki. Patnáctá příčka pro Francouze, postup zajištěn.
     
    34
    Také Dawid Kubacki (POL) polské fanoušky rozhodně nezklamal. nepřekonal sice stotřicetimetrovou hranici, a to o jeden metr, každopádně i jeho pochopitelně uvidíme v hlavním závodě.
     
    33
    Tahal skok, co to dalo, a nakonec postup v pohodě urval. Byť na dopadu měl menší problémy. Maciej Kot (POL) se zařadil na desátou pozici.
     
    32
    Už od odrazu to vypadalo dobře. 128 metrů pro Jana Maturu (CZE). Postup zajištěn, hlavní cíl mise splněný. Vlastně předvedl obdobný skok jako Hlava.
     
    31
    Andrzej Stękała (POL) zaskákal skvěle. 137,5 metrů! I tak se však Siegel drží na první pozici, byť Němec skočil jen 135 metrů. Bodově na tom totiž Polák nebyl tak dobře. Druhý je Boyd-Clowes.
     
    30
    Piotr Żyła (POL) doplachtil na značku 122,5 metrů. Šedý průměr. Jedno je ale jisté – Polák si splnil svou povinnost a postoupil.
     
    29
    Lukáš Hlava (CZE) skočil slušně. Nezklamal, postoupil. 127 metrů, šestá pozice, Čech si nemůže na tuto kvalifikaci v žádném případě stěžovat.
     
    28
    Gregor Deschwanden (SUI) byl pod můstkem hodně napjatý. Ale nakonec i jeho 110 metrů stačilo na postup. Patnáctá příčka mu hlavní závod zaručuje.
     
    27
    Philipp Aschenwald (AUT) skočil 138 metrů! perfektní délka. Jenže bodově na tom nebyl tak dobře. Je až třetí za vedoucím Siegelem a Boydem-Clowesem.
     
    26
    Rjoju Kobajaši (JPN) skočil 118,5 metrů. Je z toho pohodový postup.
     
    25
    Kento Sakujama (JPN) skočil 124 metrů. Takový průměr. Ale kvalifikaci úspěšně zvládl, s tímhle faktem musí být spokojený.
     
    24
    Zase vznikla prodleva kvůli nestálému větru pod hranou. A pauza tomuhle závodníkovi neprospěla. Lauri Asikainen (FIN) skočil 112 metrů a trochu se strachoval o postup. Nakonec pro něj vše dopadlo dobře, zařadil se na 12. příčku.
     
    23
    Jaka Hvala (SLO) měl sice dobré podmínky, ale nevyužil je úplně podle svých představ. 117,5 metrů je každopádně postupových. Slovinec je sedmý.
     
    22
    Také tohle byl skvělý skok. 135 metrů je něco, za co diváci museli tomuhle závodníkovi zatleskat. David Siegel (GER) byl nakonec i lépe bodově hodnocený, takže se dostal do vedení.
     
    21
    Začíná se skákat daleko. 139,5 metrů! Kanaďan letos prožívá životní sezónu. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) je suverénně na první příčce. A s tímhle výkonem zaútočil na přední pozice.
     
    20
    Moc pěkná délka skoku, 132,5 metrů! Útočil na průběžné vedení, každopádně měl vysoký odpočet bodů. I tak však může být Thomas Hofer (AUT) se svou druhou příčku nadmíru spokojený. Pod můstkem zářil, mával do kamery divákům.
     
    19
    Takový průměr, ale Ronan Lamy Chappuis (FRA) se svými 122 metry postupuje. A to je v tuhle chvíli vůbec to nejdůležitější Je čtvrtý.
     
    18
    Šohei Točimoto (JPN) předvedl skok dlouhý 129 metrů, a to znamená druhou pozici. Japonec určitě může být s kvalifikací spokojený.
     
    17
    Ville Larinto (FIN) předvedl postupový výkon. 114 metrů a postoupil na čtvrté místo. Fin může být z tohoto pohledu rozhodně spokojený.
     
    16
    Sebastian Colloredo (ITA) je osmý. Takže je pod čarou, a to o dvě příčky. Skočil jen 107,5 metrů.
     
    15
    Vladimir Zografski (BUL) se zařadil na 11. místo. Nebyl to od něj povedený skok. Pouze 94,5 metrů, to hovoří zajisté za vše.
     
    14
    Viktor Polášek (CZE) byl diskvalifikován! Tak to je pro tohoto mladíka velká škoda. Pravděpodobně ho zradila špatná kombinéza.
     
    13
    Michael Glasder (USA) a jeho 105,5 metrů je slabý výkon. Je pravda, že neměl ideální podmínky a vítr se dost točil. Zařadil se na šestou příčku. Musí počkat na svou šanci, v tuhle chvíli je pod čarou.
     
    12
    Bartłomiej Kłusek (POL) sice musel na svůj skok dlouho čekat kvůli větru, ale vyplatilo se. 133 metrů! Tohle bude na dlouho jasné vedení.
     
    11
    Hung-čchol Čchö (KOR) skočil 100,5 metrů. Je to slabší výkon, se kterým se zařadil až na osmou pozici. Neměli bychom ho vidět v hlavní fázi závodu.
     
    10
    Američan Nicholas Alexander (USA) taktéž vyhlíží postup do hlavní fáze. Výkon 118 metrů stačí na třetí pozici.
     
    9
    Také Švýcar Luca Egloff (SUI) se řadí mezi jasné kandidáty postupu. Nebylo to sice tak daleko jako u Rakušana, ale výkon 120,5 metrů ho řadí na druhou pozici.
     
    8
    Ulrich Wohlgenannt (AUT) skočil hodně daleko a 126 metrů je jasný postup, tohle byl vskutku povedený skok!
     
    7
    So-u Čchö (KOR) skočil 113 metrů a řadí se do čela závodu, na postup by mu to mohlo stačit.
     
    6
    Radik Žaparov (KAZ) skočil 112,5 metrů, jenže odečítal dost bodů, takže z toho průběžné vedení nakonec není. Každopádně je to celkem slušný příslib do této kvalifikace.
     
    5
    110 metrů, to je délka skoku pro Rakušana. Florian Altenburger (AUT) se zařadil na první pozici. Postup ještě není sice zaručený, ale vypadá to pro něj slibně.
     
    4
    Paul Brasme (FRA) přijel hlavně sbírat zkušenosti. A nepředvedl úplně špatný skok. Přístroje mu naměřily hodnotu 96 metrů, se kterou se zařadil na druhou příčku.
     
    3
    Niko Kytösaho (FIN) skočil podobně jako Estonec se startovním číslem 1, konkrétně doplachtil na značku 89,5 metrů. Je druhý, ale na další kolo to určitě nevypadá.
     
    2
    Marat Žaparov (KAZ) doplachtil na značku 108 metrů. I tenhle skok není příliš dlouhý. Ale v postup by mohl možná v koutku duše přece jenom doufat.
     
    1
    Martti Nõmme (EST) skočil jen 88,5 metrů. Dal se tenhle výkon od tohoto Estonce očekávat. Na postup by to stačit určitě nemělo. Je zklamaný.
     
    Kvalifikace začala.
     
    Startovní listina:

    1. Martti Nõmme (EST)
    2. Marat Žaparov (KAZ)
    3. Niko Kytösaho (FIN)
    4. Paul Brasme (FRA)
    5. Florian Altenburger (AUT)
    6. Radik Žaparov (KAZ)
    7. So-u Čchö (KOR)
    8. Ulrich Wohlgenannt (AUT)
    9. Luca Egloff (SUI)
    10. Nicholas Alexander (USA)
    11. Hung-čchol Čchö (KOR)
    12. Bartłomiej Kłusek (POL)
    13. Michael Glasder (USA)
    14. Viktor Polášek (CZE)
    15. Vladimir Zografski (BUL)
    16. Sebastian Colloredo (ITA)
    17. Ville Larinto (FIN)
    18. Šohei Točimoto (JPN)
    19. Ronan Lamy Chappuis (FRA)
    20. Thomas Hofer (AUT)
    21. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    22. David Siegel (GER)
    23. Jaka Hvala (SLO)
    24. Lauri Asikainen (FIN)
    25. Kento Sakujama (JPN)
    26. Rjoju Kobajaši (JPN)
    27. Philipp Aschenwald (AUT)
    28. Gregor Deschwanden (SUI)
    29. Lukáš Hlava (CZE)
    30. Piotr Żyła (POL)
    31. Andrzej Stękała (POL)
    32. Jan Matura (CZE)
    33. Maciej Kot (POL)
    34. Dawid Kubacki (POL)
    35. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    36. Manuel Fettner (AUT)
    37. Stefan Hula (POL)
    38. Jurij Tepeš (SLO)
    39. Stephan Leyhe (GER)
    40. Kamil Stoch (POL)
    41. Joachim Hauer (NOR)
    42. Taku Takeuči (JPN)
    43. Andreas Wank (GER)
    44. Robert Kranjec (SLO)
    45. Simon Ammann (SUI)
    46. Daiki Ito (JPN)
    47. Andreas Wellinger (GER)
    48. Domen Prevc (SLO)
    49. Andreas Stjernen (NOR)
    50. Anders Fannemel (NOR)

    Předkvalifikovaná desítka:
    51. Roman Koudelka (CZE)
    52. Richard Freitag (GER)
    53. Noriaki Kasai (JPN)
    54. Daniel-André Tande (NOR)
    55. Stefan Kraft (AUT)
    56. Johann André Forfang (NOR)
    57. Kenneth Gangnes (NOR)
    58. Michael Hayböck (AUT)
    59. Severin Freund (GER)
    60. Peter Prevc (SLO)
     
    Pozorně bychom měli sledovat hlavně výkon Romana Koudelky, který se díky poslednímu parádnímu vítězství ve Wisle dostal v žebříčku do první desítky. Postup do hlavního závodu má zajištěný, ať už dopadne v kvalifikaci jakkoli. Každopádně formu z Polska chce rozhodně přenést i do těchto závodů.
     
    Několik zemí přece jenom nominovalo na německé závody některé mladíky. A mezi nimi není výjimkou ani Česka republika, která chce, aby Viktor Polášek sbíral zkušenosti. Ten nahradil v nepříliš dobré formě skákajícího Jakuba Jandu. Dále jsou na startovní listině Lukáš Hlava, Jan Matura i Roman Koudelka.
     
    Německý Titisee-Neustadt, to je předposlední zastávka v rámci světového poháru skokanů na lyžích. Pak už budou následovat pouze lety ve slovinské Planici. V Německu nás čekají pouze závody jednotlivců a program započne klasickou páteční kvalifikací. Nehledejte žádné záludnosti, z 60 přihlášených závodníků postoupí dál nejlepší padesátka.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Patrik Sandev

    Konečné pořadí:
    1. Domen Prevc (SLO) – 135,0 bodů (148 metrů – nový rekord můstku)
    2. Jurij Tepeš (SLO) – 133,6 bodů
    3. David Siegel (GER) – 126,1 bodů
    4. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) – 124,8 bodů
    5. Andreas Wank (GER) – 122,7 bodů
    6. Andrzej Stękała (POL) - 121,7 bodů
    7. Philipp Aschenwald (AUT) - 121,6 bodů
    8. Robert Kranjec (SLO) - 121,1 bodů
    9. Bartłomiej Kłusek (POL) - 117,8 bodů
    10. Joachim Hauer (NOR) - 117,2 bodů
    ...
    14. Lukáš Hlava (CZE) – 113,2 bodů
    16. Jan Matura (CZE) – 111,4 bodů
    Viktor Polášek – DSQ
    ...
    Roman Koudelka (CZE) - 138 metrů
    Startovní listina:
    1. Martti Nõmme (EST)
    2. Marat Žaparov (KAZ)
    3. Niko Kytösaho (FIN)
    4. Paul Brasme (FRA)
    5. Florian Altenburger (AUT)
    6. Radik Žaparov (KAZ)
    7. So-u Čchö (KOR)
    8. Ulrich Wohlgenannt (AUT)
    9. Luca Egloff (SUI)
    10. Nicholas Alexander (USA)
    11. Hung-čchol Čchö (KOR)
    12. Bartłomiej Kłusek (POL)
    13. Michael Glasder (USA)
    14. Viktor Polášek (CZE)
    15. Vladimir Zografski (BUL)
    16. Sebastian Colloredo (ITA)
    17. Ville Larinto (FIN)
    18. Šohei Točimoto (JPN)
    19. Ronan Lamy Chappuis (FRA)
    20. Thomas Hofer (AUT)
    21. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    22. David Siegel (GER)
    23. Jaka Hvala (SLO)
    24. Lauri Asikainen (FIN)
    25. Kento Sakujama (JPN)
    26. Rjoju Kobajaši (JPN)
    27. Philipp Aschenwald (AUT)
    28. Gregor Deschwanden (SUI)
    29. Lukáš Hlava (CZE)
    30. Piotr Żyła (POL)
    31. Andrzej Stękała (POL)
    32. Jan Matura (CZE)
    33. Maciej Kot (POL)
    34. Dawid Kubacki (POL)
    35. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    36. Manuel Fettner (AUT)
    37. Stefan Hula (POL)
    38. Jurij Tepeš (SLO)
    39. Stephan Leyhe (GER)
    40. Kamil Stoch (POL)
    41. Joachim Hauer (NOR)
    42. Taku Takeuči (JPN)
    43. Andreas Wank (GER)
    44. Robert Kranjec (SLO)
    45. Simon Ammann (SUI)
    46. Daiki Ito (JPN)
    47. Andreas Wellinger (GER)
    48. Domen Prevc (SLO)
    49. Andreas Stjernen (NOR)
    50. Anders Fannemel (NOR)

    Předkvalifikovaná desítka:
    51. Roman Koudelka (CZE)
    52. Richard Freitag (GER)
    53. Noriaki Kasai (JPN)
    54. Daniel-André Tande (NOR)
    55. Stefan Kraft (AUT)
    56. Johann André Forfang (NOR)
    57. Kenneth Gangnes (NOR)
    58. Michael Hayböck (AUT)
    59. Severin Freund (GER)
    60. Peter Prevc (SLO)