Real Madrid – Benfica 2:0 (kon.) | Anderlecht – Barcelona 2:0 (kon.)
koniec
R.S.C. Anderlecht
2:0 (0:0)
FC Barcelona
cz Utorok 08.03.2016, 18:00 • Van Roystadion (Denderleeuw) • UEFA Youth League • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    Fotbalisté RSC Anderlecht Brusel dokázali využít výhodu domácího prostředí a hráče FC Barcelona porazili rozdílem dvou branek. Vše podstatné se odehrálo až po změně stran, kdy padly obě branky. V 53. minutě otevřel gólový účet zápasu Vancamp a na jeho trefu v závěru střetnutí navázal Bernier. Přestože hosté disponovali územní převahou a působili lepším dojmem, z Belgie se vrátí jako poraženi a v mládežnické Lize mistrů končí. Vítězné mužstvo v semifinále narazí na lepšího z dvojice Chelsea – Ajax Amsterdam. (19:59:24)
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Za zákrok na Berniera ve středu hracího pole ještě uviděl žlutou kartu Carles Aleñá (FC Barcelona). Po tomto faulu vzplály na hřišti emoce, které ázerbájdžánští rozhodčí krotili už pouze slovní domluvou.
     
    90+2
    Domácí tým bude závěr zápasu dohrávat v devíti hráčích v poli. Orel Mangala (RSC Anderlecht) totiž mimo souboj o míč atakoval Mújicu, hlavní arbitr byl neoblomný a ze své kapsičky vytasil rovnou červenou kartu.
     
    90+1
    Hlavní arbitr nastavil druhý poločas o čtyři minuty.
     
    90
    Střídání v týmu RSC Anderlecht: ze hřiště odchází Jorn Vanсamp, přichází Clement Petit.
     
    90
    Po sraženém centru z rohového kopu se na opačné straně hřiště dostal ke střele Carles Pérez, jeho pokusu z hranice vápna však scházela potřebná přesnost.
    88. Antoine BERNIER - 2:0
     
    88
    Anderlecht právě vstřelil branku!
    Náskok domácího týmu je v závěru utkání už dvoubrankový! Když už to vypadalo, že se Anderlecht uchyluje k bránění hubeného vedení, vystihl přihrávku soupeře ANTOINE BERNIER. Ten přesprintoval více než polovinu hřiště, na pravé straně se mu ještě nabízel spoluhráč, ale situaci vzal na sebe a individuální průnik zakončil razantní střelou podél vyběhnuvšího brankáře.
     
    86
    Katalánci zahrávali dva rohové kopy, ale obrana domácího týmu situaci zvládla bez potíží.
     
    84
    A nebezpečí pro Svilara z toho opravdu vzniklo. Aleñá míč posunul pro Seungwooa Leeho a jeho následnou pumelici letící do středu brány zneškodnil právě gólman Anderlechtu. Střela ho ale musela minimálně pořádně štípnout. V tuto chvíli bych na jeho místě rozhodně nechtěl stát.
     
    83
    Rio byl faulován Faesem v těsné blízkosti hranice šestnáctky. Bude z toho zajímavá standardní situace Barcelony.
     
    82
    Vanсamp se mylné domníval, že stojí v ofsajdu, a proto přestal hrát. Podle názoru pomezního arbitra se však v postavení mimo hru nenacházel.
     
    80
    Už třetí střídání v týmu FC Barcelona: odpracováno má Ferran Sarsanedas, místo něhož přichází na trávník Marc Rio. Ten by měl hostujícímu celku dopomoci k vyrovnání.
     
    79
    Domácí tým pak rozehrával hned dva rohové kopy v krátkém časovém sledu, nicméně ani po jednom z nich nedokázal znovu zahrozit.
     
    77
    Náskok belgického mužstva mohl zdvojnásobit Vanсamp. Ten se totiž z hranice vápna prezentoval nesmírně jedovatou střelou, po které míč orazítkoval břevno Casesovy svatyně! Gólman Barcelony si tak pro tuto chvíli mohl hlasitě oddechnout.
     
    76
    Míč dolétl pouze do připravené náruče brankáře.
     
    76
    Chendriho pokus z hranice vápna srazil obránce. Praporek asistenta rozhodčího míří k rohovému praporku.
     
    74
    Španělský celek měl možnost rozehrávky kopu od rohového praporku, centrovaný balon však defenziva Anderlechtu zneškodnila.
     
    73
    Z pravé strany pokutového území napřáhl ke křižné střele Vanсamp a jeho prudký přízemní pokus Andreu Cases vyrazil do bezpečí.
     
    71
    Střídání v týmu RSC Anderlecht: ze hřiště odchází Nelson Janelas, na závěrečnou dvacetiminutovku nastupuje do hry teprve šestnáctiletý Francis Amuzu.
     
    70
    Seungwoo Lee byl lapen v ofsajdu, nepřímý volný kop pro Anderlecht Brusel.
     
    68
    Hráči týmu z Pyrenejského poloostrova poměrně dlouho obléhali šestnáctku svých soupeřů. Poté se přesnou přihrávkou za obranu prezentoval Seungwoo Lee, který našel nabíhajícího Franquesu. Ten se s míčem dostal až do bezprostřední blízkosti vyběhnuvšího brankáře, jehož se snažil obstřelit. Z ostrého úhlu však balon napálil pouze do boční sítě.
     
    66
    O jeho rozehrávku se postaral Aleñá, avšak domácí tým se dokázal ubránit.
     
    65
    Barcelonští se vydali do pokutového území a po skvělém zákroku obránce budou kopat roh.
     
    64
    Avizované střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Seung Ho Paik, na hrací plochu skutečně nastupuje Carles Pérez.
     
    63
    Trenér katalánského celku se rozhodl pro další střídání, zahrát by si měl podle všeho Pérez.
     
    61
    K vidění teď byla série několika faulů na obou stranách.
     
    59
    Bernier se dopustil faulu, když v rozporu s pravidly atakoval Palenciu. Míč pro hráče Barcelony.
     
    57
    Oba celky mají za sebou první střídání, v dalším průběhu zápasu uvidíme, nakolik to oživí hru.
     
    56
    Střídání také v týmu FC Barcelona: hřiště opouští Oriol Busquets, nahrazuje ho Théo Chendri.
     
    54
    Střídání v týmu RSC Anderlecht: ze hřiště odchází Siebe Van Der Heyden, přichází Franc Silinou.
    53. Tony AMRANI - 1:0
     
    54
    Střídání v týmu RSC Anderlecht: ze hřiště odchází Siebe Van Der Heyden, přichází Franc Silinou.
    53. Jorn VANCAMP - 1:0
     
    53
    Anderlecht právě vstřelil branku!
    K obrovské radosti příznivců domácího týmu se Anderlecht ujímá vedení! Exekutorem nařízeného rohového kopu se stal Tony Amrani, jenž balon prudce poslal k přední tyči. Tam brankáři Barcelony stínil JORN VANCAMP, jenž balon lehce tečoval a ten dopadl až do sítě.
     
    52
    RSC Anderlecht Brusel bude zahrávat roh.
     
    51
    Zpoza šestnáctky vypálil Aleñá, ale mířil jen doprostřed brány, kde stál pozorný Svilar.
     
    49
    První šanci utkání si vytvořil výběr Barcelony. Svilar musel vyběhnout z brány proti útočícímu hráči, jenž balon přihrál doprava lépe postavenému Aleñovi. Ten na nic nečekal a z vápna vystřelil rovnou na bránu, kde však míč vyrazil obránce Faes. Tím útočná akce hostujícího mužstva neskončila, protože k dorážce se ještě dostal Seung Ho Paik, ale před brankovou čárou hlavou znovu skvěle zakročil Faes, který brankáře Anderlechtu zastoupil v krátkém časovém sledu podruhé.
     
    48
    V postavení mimo hru se pak na opačné straně nacházel také Seung Ho Paik, takže i druhý asistent rozhodčího se mohl zapojit do hry.
     
    47
    Hned v úvodu druhé půle byl Vanсampovi odmáván ofsajd.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hráči už se pomalu vrací zpět na hrací plochu, druhý poločas tak bude zahájen za okamžik. Buďte u toho!
    Úvodní dějství skončilo bez branek, kdo se nakonec bude radovat z postupu mezi nejlepší čtveřici celků?
     
    Úvodní poločas nabídl spíše podprůměrnou podívanou, ve které nebyla k vidění ani jedna střela na bránu. Hrálo se především ve středu hřiště a po obě pokutová území, střeleckých pokusů tak bylo poskrovnu. Územní převahu si vytvořili fotbalisté Barcelony, domácí tým se snažil útočit zejména po rychlých přechodech středem hřiště a pokud chce uspět, měl by po změně stran svůj styl hry podstatně změnit.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nad rámec řádné hrací doby první půle byla nastavena jedna minuta.
     
    45
    Španělé se v závěru prvního poločasu zřejmě ještě pokusí zahrozit, přihrávky si totiž vyměňují na polovině svých protivníků.
     
    43
    Z uctivé vzdálenosti se opřel do míče Van Der Heyden, ale jeho rána ze záklonu proletěla vysoko nad břevnem, takže gólman barcelonského mužstva zůstal bez práce.
     
    42
    Fotbalisté domácího celku se pokusili zahrozit dlouhým nákopem, po hlavičce obránce však balon skočil do rukavic Casese, jenž jej poté rozdal svým spoluhráčům v poli.
     
    40
    Pomalu, ale jistě se blíží závěr úvodního dějství, ve kterém žádná větší šance k vidění nebyla.
     
    39
    Berniera na útočné polovině nedovoleně zastavil Palencia, který by si měl na podobné fauly dávat pozor, neboť v dnešním utkání už byl jednou potrestán.
     
    38
    Útočný výpad belgického celku zastavil zdviženým praporkem asistent rozhodčího, jenž v ofsajdovém postavení přistihl Vanсampa.
     
    36
    Exekutorem standardní situace se stal Aleñá, nicméně jeho centr byl obranou Anderlechtu úspěšně odvrácen.
     
    35
    Teď byl pro změnu faulován Palencia, Amrani (RSC Anderlecht) byl v souboji příliš pozdě a Aghajev neváhal vytáhnout žlutý kartónek ani tentokrát.
     
    33
    Sergi Palencia (FC Barcelona) na útočné polovině nejprve ztratil míč a poté fauloval Faese. Domácí si chystali balon k rozehrávce, ale Palencia jej odkopl do zámezí a za nesportovních chování byl naprosto oprávněně potrestán kartou žluté barvy.
     
    32
    Míč se nachází na kopačkách hráčů hostujícího týmu, kteří právě hledají skuliny v obraně svých soupeřů.
     
    30
    Podél pravé postranní čáry běžel Sergi Palencia, před nímž se uvolnil prostor. Obránce Barcelony však nedokázal udržet míč na hrací ploše.
     
    29
    Ofenzivní tažení španělského celku bylo zakončeno střeleckým pokusem Mújici, jenž z hranice šestnáctky zamířil zhruba metr nad horní konstrukci brány. Svilar měl ale situaci plně pod kontrolou a v případě střely letící mezi tři tyče by dokázal zasáhnout.
     
    28
    Amrani vlétl do souboje s Sarsanedasem jako utržený ze řetězu a od hlavního sudího si vyslechl slovní varování.
     
    26
    Barca se pokusila zaútočit pomocí dlouhého nákopu, balon ale zachytila pozorně bránící defenziva týmu ze západní Evropy.
     
    25
    S kombinační souhrou Barcelony to vypadalo velmi nadějně, ale míč nakonec skončil v rukavicích brankáře domácího týmu.
     
    23
    Po uvedení míče do hry se dostal do střelecké pozice Franquesa, jeho zakončení však gólmana Svilara nikterak neohrozilo.
     
    22
    Standardní situace byla rozehrána krátkou přihrávkou, po které následovala tvrdá střela. Balon trefil Faese do obličeje a hosté budou kopat roh.
     
    21
    Siebe Van Der Heyden (RSC Anderlecht) na obranné polovině nedovoleným způsobem atakoval Mújicu, za což mu byl udělen žlutý trest.
     
    20
    Následně se míč dostal na kopačku Berniera, který si jej po levé straně posunul vpřed, avšak předkopl si ho daleko od sebe a hra bude navázána pouze odkopem od brány.
     
    19
    Domácí se krásnou kombinační souhrou dostali až na hranici šestnáctky, kde však jejich ofenzivní akce byla ukončena.
     
    17
    Týmům chybí zejména častější střelba, obě defenzivy brání velmi svědomitým způsobem.
     
    16
    Rohovému kopu Aleñi se domácí ubránili a poté se okamžitě vydali do útoku, který pouze za cenu faulu a následné žluté karty zastavil Ferrán Sarsanedas (FC Barcelona).
     
    15
    Hostující tým se po nevydařené akci Anderlechtu dostal do přečíslení čtyř na tři, z pravé strany vnikl do šestnáctky Seung Ho Paik a jeho pokus Faes srazil na roh.
     
    13
    V držení míče jsou fotbalisté ve žlutých dresech, kteří disponují mírnou územní převahou.
     
    12
    Katalánci chvíli kombinovali před pokutovým územím, poté ale míč ztratili.
     
    10
    První střelecký pokus utkání zaznamenal v desáté minutě Mangala, střele domácího hráče však scházela potřebná přesnost a Cases tak nemusel zasahovat.
     
    9
    Na levé straně Van Camp podstoupil souboj s obráncem Campenym. Dokázal přes něj odcentrovat do předbrankového prostoru, ale jeho vzdušný pas správného adresáta nenalezl.
     
    8
    Uprostřed hřiště Van Der Heyden zezadu srazil k zemi Aleñu, míč tak zůstane na kopačkách Katalánců.
     
    7
    Domácí se snaží napadat rozehrávku Barcelony, vybojovat míč se jim ovšem nedaří.
     
    6
    Tempo hry se začíná mírně zvyšovat, zdá se, že hráči jsou už dostatečně zahřátí.
     
    5
    Po centru z levé strany si míč ve vápně zpracoval Janelas, ale od balonu ho v souladu s pravidly odstavil pozorný obránce.
     
    4
    Fotbalisté belgického klubu se prezentovali nákopem podél levé postranní čáry a po zásahu obránce budou vhazovat. Míč do hry uvede Amrani.
     
    3
    Hra probíhá v blízkosti středové čáry, oba týmy se v úvodních minutách jen oťukávají,
     
    2
    Hosté zatím rozvážně kombinují na vlastní polovině hřiště a přemýšlejí, jak proniknout hlouběji do pole.
     
    1
    Úvodní výkop utkání provedli fotbalisté FC Barcelona.
    1. Fotbalisté obou celků bezprostředně před zahajovacím výkopem
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hráči RSC Anderlecht do utkání nastoupí ve fialových dresech, fotbalisté španělského týmu oblékli dresy žluté barvy.
     
    Hlavní rozhodčí Alijar Aghajev z Ázerbájdžánu právě přivádí fotbalisty obou mužstev na hrací plochu.
     
    Úvodní sestavy:

    RSC Anderlecht: Svilar – Adjei, De Medina (C), Faes, Amrani – Bourard, Van Der Heyden – Janelas, Mangala, Bernier – Van Camp
    Náhradníci: D'Alberto – Mikal, Petit, Amuzu, Morias, Glecio, Silinou

    FC Barcelona: Cases – Palencia, Campeny, J. García (C), Franquesa – Sarsanedas – Baek, Aleñà, Busquets, Lee – Mújica
    Náhradníci: Peña – Vilanova, Rio, Chendri, Pérez, Fati, R. García

    Rozhodčí: Aghajev – Zejnalov, Mammadov (všichni Ázerbájdžán).
     
    Osmifinálovým soupeřem FC Barcelona byl FC Midtjylland, jehož hráči ve Španělsku po prvním poločase překvapivě vedli. Krátce po změně stran se však domácím podařilo vyrovnat a v samotném závěru utkání dvěma slepenými brankami nepříznivý vývoj otočit ve svůj prospěch.
     
    RSC Anderlecht se v osmifinále utkal s výběrem Dinama Záhřeb, a přestože v domácím prostředí chorvatskému celku podlehl 0:2, díky následné kontumaci zápasu se z postupu do další fáze turnaje mohli radovat právě fotbalisté belgického týmu. Ti do úterního souboje vstoupí v roli mírného outsidera.
     
    Junioři obou mužstev se v UEFA Youth League utkali již třikrát a všechny tyto duely byly na góly poněkud skoupé. Rok 2012 nabídl hned dvě vzájemná střetnutí, která se odehrála v rámci základní skupiny. První z nich byl sehrán na půdě Španělska a hráči Anderlechtu si z něj odvezli bod za remízu 1:1. Smírně se fotbalisté rozloučili také v hlavním městě Belgie, kde utkání skončilo bez branek. Do následných vyřazovacích bojů pak postoupila obě mužstva. K doposud poslednímu vzájemnému měření sil mezi oběma celky došlo v únoru předchozího roku, kdy Anderlecht Brusel v osmifinále Juniorské ligy porazil svého španělského konkurenta nejtěsnějším možným rozdílem.
     
    Příjemný úterní podvečer přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. V rámci čtvrtfinálového utkání UEFA Youth League změří síly výběry RSC Anderlecht a FC Barcelona. Zápasem, jehož úvodní výkop je naplánován na 18 hodin, vás prostřednictvím textové online reportáže provede Lukáš Jasoněk a gif animace pro vytvoří Lukáš Pospíšil. Oba vám přejeme příjemnou zábavu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 53. Vanсamp, 88. Bernier

    Karty:   21. Van Der Heyden (AND), 35. Amrani (AND) – 16. Sarsanedas (BAR), 33. Palencia (BAR), 90+3. Aleñá (BAR)   90+2. Mangala (AND)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 4:4. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 19:16.
    R.S.C. Anderlecht: Svilar – Adjei, De Medina (C), Faes, Amrani – Bourard, Van Der Heyden (54. Silinou) – Janelas (71. Amuzu), Mangala, Bernier – Vancamp (90. Petit)
    Náhradníci: D'Alberto – Mikal, Petit, Amuzu, Morias, Glecio, Silinou

    FC Barcelona: Cases – Palencia, Campeny, J. García (C), Franquesa – Sarsanedas (80. Rio) – Paik (64. Pérez), Aleñà, Busquets (56. Chendri), Lee – Mújica
    Náhradníci: Peña – Vilanova, Rio, Chendri, Pérez, Fati, R. García

    Rozhodca: Aghajev – Zejnalov, Mammadov (všichni Ázerbájdžán)