Muži HS127, Kuopio Vítěz: M. Hayböck (AUT) (kon.)
koniec udalosti
SP - muži HS127, Kuopio

Vítěz: M. Hayböck (AUT)

cz Utorok 23.02.2016, 19:00Skoky na lyžiach
     
    S konstatováním, že závod v Kuopiu vyhrál Michael Hayböck a po dvou výhrách v Lahti kompletuje zlatý hattrick, se s Vámi loučí a snad při o něco lepších podmínkách v kazašských Almatách se opět u onlajnu těší Tomáš Lysý. (21:10:25)
     
    Roman Koudelka si oproti prvnímu kolu mírně polepšil. Nejprve za poměrně normálních podmínek nebyl vpuštěn do stopy, ač měl dobrý protivítr, poté za bezvětří šel na 113 metrů a jen ironicky ukázal dvakrát palec nahorů směrem k jury. Nakonec ze to z 23. místa po prvním kole konečná dvacátá pozice.
     
    Druhé kolo bylo také hodně ovlivněno větrem. Kolkrát se stalo, že skokané odpočítali čtyři pět bodů, ale vítr jim vůbec nepomohl a srazil je dolů. Za všechny můžeme jmenovat po prvním kole čtvrtého Jana Maturu, jenž se propadl na třiadvacáté místo, nebo po prvním kole pátého Kamila Stocha, jenž v konečném pořadí figuruje až na sedmadvacáté pozici. Druhý muž průběžného pořadí světového poháru Severin Freund šel ze třetího místa na osmé. Jediní dva skokané, kteří udrželi pozice po prvním kole, byli zvítězivší Michael Hayböck a druhý Daniel-André Tande z Norska. Hayböcka doplnil na stupních vítězů třetím místem jeho reprezentační kolega Stefan Kraft z Rakouska.
     
    Konečné pořadí:
    1. Michael Hayböck (AUT) 264,5 bodů
    2. Daniel-André Tande (NOR) 257,2 b.
    3. Stefan Kraft (AUT) 245,2 b.
    4. Peter Prevc (SLO) 240,3 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 239,7 b.
    6. Stefan Hula (POL) 231,8 b.
    7. Dawid Kubacki (POL) 229,0 b.
    8. Severin Freund (GER) 228,0 b.
    9. Richard Freitag (GER) 227,8 b.
    9. Taku Takeuči (JPN) 227,8 b.
    11. Andreas Wank (GER) 227,5 b.
    12. Andreas Stjernen (NOR) 227,2 b.
    13. Philipp Aschenwald (AUT) 223,5 b.
    14. Noriaki Kasai (JPN) 221,5 b.
    15. Robert Kranjec (SLO) 219,0 b.
    16. Piotr Żyła (POL) 218,2 b.
    17. Gregor Deschwanden (SUI) 215,8 b.
    18. Kenneth Gangnes (NOR) 212,0 b.
    19. Simon Ammann (SUI) 209,3 b.
    20. Roman Koudelka (CZE) 205,8 b.
    21. Joachim Hauer (NOR) 205,0 b.
    22. Daiki Ito (JPN) 204,7 b.
    23. Jan Matura (CZE) 201,1 b.
    24. Jurij Tepeš (SLO) 199,7 b.
    25. Karl Geiger (GER) 199,2 b.
    26. Stephan Leyhe (GER) 198,9 b.
    27. Kamil Stoch (POL) 195,8 b.
    28. Anders Fannemel (NOR) 192,9 b.
    29. Andreas Wellinger (GER) 191,6 b.
    30. Markus Eisenbichler (GER) 179,6 b.
     
    Konec
    Závod skončil.
    Letecká fáze Michaela Hayböcka a jeho radost se Stefanem Kraftem
     
    1
    Michael Hayböck už jde na svůj skok a je vše jasné. Rakouský hattrick je tu, 129 metrů rovných znamená bezproblémové první místo pro Michiho, který vyhrál s náskokem 7,3 body na Daniela-André Tandeho.
     
    1
    Já se tedy nechci nikoho dotknout, ale nevím, jestli by jiný skokan byl do těchto podmínek vpuštěn či nikoliv. No, je to na hodně velkou polemiku.
     
    1
    Zatím těžko říct, protože na hraně je vítr o rychlosti 2 metry za sekundu. Hayböck zatím čeká a čeká.
     
    1
    Dokončí Michael Hayböck zlatý hattrick a připíše si po dvou výhrách v Lahti vítězství i v Kuopiu?
    Daniel-André Tande
     
    2
    Danielu-André Tandemu se v Kuopiu daří, ať je zaďák nebo protivítr, ať sněží nebo prší, prostě za jakýchkoliv podmínek. Tande drží rekord můstku a dnes je blízko výhře, za 127 metrů jde do vedení s náskokem přesně 12 bodů. Tohle je výzva pro Michi Hayböcka!
     
    3
    Jak to na můstku vypadá, ukazuje Severin Freund. 114,5 metrů, maličký zaďák, přípočet 1,6 bodů. Šesté místo.
     
    4
    Bohužel, naděje na vyrovnání dvou čtvrtých míst v podání Romana Koudelky je ta tam. Hodně směšně nyní působí fakt, že český skokan odečítal 3,4 bodů. Je to 105 metrů a další díl dnešního závodu s názvem "Jak skokanovi znechutit skok" je zde. Dvacáté místo a, tady musím říct bohužel, si Roman Koudelka opět polepší.
     
    4
    Jak to vyjde Janu Maturovi?
     
    5
    Tak tohle se vůbec nepovedlo a nyní je jasné, že na vině je vítr. Pokud Kamil Stoch zná písničku Foukej foukej větříčku, neradno jí nyní před ním zpívat. Zaďák, přípočet 2 body a jen 102 metrů. Třiadvacáté místo až za Koudelkou.
     
    6
    Nyní už Peter Prevc jede dolů, lépe napsáno skáče, ovšem spokojený není. Nevím, jestli Prevcovi maličko neodchází forma nebo jsou opravdu větrné problémy tak velké, faktem je, že odečítá jen 1,2 bodů. Je to 123,5 metrů a druhé místo.
     
    6
    Co se dá dělat, Prevc jde z nájezdové lavice.
     
    6
    Peter Prevc na svůj skok zatím nepůjde, vítr se nad bubnem hodně točí a prakticky ve všech částech má nyní slovinský skokan červenou.
     
    7
    V neděli hráli Stefanu Hulovi v Lahti hudební hit Hula-hula-hu, dneska je to bez hudební produkce. Za 121 metrů může být spokojen, řadí se za Krafta a Forfanga na třetí místo a bude v TopTen.
     
    7
    Předposledním polským skokanem dnešního závodu je Stefan Hula.
     
    8
    Andreas Stjernen rozhodně nepřidal o moc metrů více než Kubacki, konkrétně o jeden. 120 metrů, což je oproti prvnímu kolu pohoršení o tři metry. Sedmá pozice a také Nor může na první desítku zapomenout.
     
    9
    Vítr nad bubnem opět hodně zlobí. Dawid Kubacki musel čekat delší dobu, než vůbec dostane zelenou, a asi se to na něm trošku projevilo. Jen 119 metrů a Polák může být rád za náskok v prvním kole, proto je průběžně třetí.
     
    10
    Tohle je velký propad v podání Roberta Kranjece. Pouze 115 metrů rovných a až osmá pozice. Robby dnes v první desítce určitě nebude, je hodně rozladěn, tento skok o další sebevědomí pokazil.
     
    Nyní už půjde na řadu závěrečná desítka, ve které je na skvělém čtvrtém místě Jan Matura. Zbývá dodat, že Roman Koudelka bude nejhůře na 22. místě.
    Stefan Kraft
     
    11
    Druhou desítku finálové rundy uzavírá Stefan Kraft skokem dlouuhým 128 metrů a i když jde o metr a půl méné než Forfang, jeho náskok z prvního kola mu stačí. 4x 19, 1x 18,5 a první místo s náskokem 5,5 bodů
     
    12
    Andreas Wank jde o další dva metry dále než Aschenwald, takže znamená, že jej na čtvrtém místě přeskočí. Ale nic více. Vede stále Forfang, na děleném druhém místě je se stejným počtem bodů Freitag a Takeuči.
     
    13
    Ani Philipp Aschenwald vyloženě nezklamal. 120,5 metrů jej řadí na průběžné páté místo a na závod v Kuopiu bude Rakušan vzpomínat jako na jeden z nejlepších v této sezoně.
     
    14
    Začíná se skákat daleko. Richard Freitag včera skákal parádně v týmovém závodě. Dnes se mu první kolo nevydařilo, ale druhým si spravuje chuť. 123,5 metrů znamená druhé místo za Forfangem.
     
    15
    Nyní už Forfang dostal povolení letět a je z toho 129,5 metrů. Parádní to let a není co řešit, Takeuči s Kasaiem jdou o patro níže. Nor vede se suverénním náskokem 11,9 bodů.
     
    15
    Závod se nám bohužel trošku natahuje, jelikož vítr se na stráni pořádně točí. Johann Andre Forfang tak musí čekat.
     
    16
    Mistr oslav směřovaných do kamery Piotr Zyla se popasoval s finálovým kolem také velmi slušně. 119,5 metrů ovšem také nestačí na suverénní dvojici Takeuči – Kasai. Oba dva Japonci se posouvají výrazně dopředu, protože skokané, co jdou po nich, atakují tak maximálně třetí pozici.
     
    17
    Velmi dobře skočil ve druhém kole Vincent Descombes Sevoie. 118 metrů budiž toho důkazem a Francouz velmi rychle střídá Francouze na průběžném třetím místě.
     
    18
    Tohle příliš nevyšlo. Norský závodník a třetí muž průběžného pořadí světového poháru šel na 117 metrů, což nebude znamenat lepší než třetí místo za dvojicí japonských letců.
     
    18
    Co předvede Kenneth Gangnes? To by mohlo být měřítko skoku Kasaie a Takeučiho.
     
    19
    Japonsko ve dvojím vedení! Taku Takeuči skokem dlouhým, 125 metrů střídá Noriaki Kasaie na piedestalu o 6,3 bodů a Norimu tak nezbylo nic jiného než svému soupeři sympaticky zatleskat.
     
    20
    Tady musí být opravdu něco špatně. Vítr zlobí hlavně za hranou. Ač měl Eisenbicher podporu a odečítá 7,9 bodů, zlý vánek si s ním hrál jako s papírovým drakem a sfoukl jej na 103,5 metrů. Až jedenáctá a poslední pozice.
    Noriaki Kasai tímto skokem průběžně vede
     
    Průběžné pořadí:
    1. Noriaki Kasai (JPN) 221,5 bodů
    2. Simon Ammann (SUI) 209,3 b.
    3. Roman Koudelka (CZE) 205,8 b.
     
    21
    Stephan Leyhe odečítá čtyři body a skáče na 111 metrů. Nejenže jury zatím kazí druhé kolo snížením okna o pozici níže, navíc si skokany pouští, jak se jim zachce. Německý skokan jde na průběžné osmé místo, což znamená jediné – Roman Koudelka si oproti druhému kolu nepolepší. Tyhle skoky ale nebaví.
     
    22
    Nyní vidíme, že Roman Koudelka šel téměř do bezvětří, podobně jako Daiki Ito nyní. Ten měl o něco lepší vítr, zatímco Roman odpočetl 1,3 bodů, tak Ito 2,9 bodů. Ve výsledku je to také 113 metrů a páté místo.
     
    23
    Nejlepší český skokan sezony sice předvedl parádní styl, ovšem délkově to nebylo ono. A Roman ukazuje ironický palec nahoru směrem k jury. Tady se není čemu divit, opravdu nevím, proč nebyl Koudy vpuštěn napoprvé... Nevysvětlitelné. 113 metrů, 97,6 bodů, dohromady 205,8 bodů a třetí místo.
     
    23
    Bohužel, Roman je odvolán z nájezdové lavice.
     
    23
    Roman má silný protivítr, ale na druhou stranu, do těchto podmínek byl Joachim Hauer vpuštěn...
     
    23
    Připraven je Roman Koudelka. Bude atakovat Noriaki Kasaie a zkusí posun alespoň do první dvacítky?
     
    24
    Je to jen 110 metrů při odpočtu 6,5 bodů za protivítr. Němec v poslední době boduje zřídkakdy a nyní to také žádný přísun bodů nebude. Až poslední místo, na kterém asi zůstane pevně přikován.
     
    24
    Co předvede Andreas Wellinger, kterému se v posledních závodech hrubě nedaří?
     
    25
    Od Simona Ammanna jsme mohli čekat o něco delší skok, než v podání Hauera, což se také potvrdilo. Ovšem 119 metrů moc velký posun znamenat nebude. Navíc 4x 16 a 1x 16,5 za styl, hlavně tedy za dopad na obě nohy. Třetí místo.
     
    26
    Už jsem si myslel, že jury zase chystá něco dělat s nájezdem. Naštěstí nikoliv, na vině byl silnější vítr. Joachim Hauer sice odečítá 6,6 metrů, ale nezdálo se mi, že by mu vítr nějak pomohl. Spíš se to dole hodně točí, Nor jde jen na 116,5 metrů a bude druhý, na Kasaie má ztrátu 15,5 bodů.
    Noriaki Kasai
     
    27
    Tohle je od Noriho mnohem lepíš výkon než v prvním kole, kdy šel na 117 metrů. Teď přidává Japonec o 8,5 metrů více a myslím si, že se může delší čas udržet na prvním místě. Jeho náskok je 21,8 bodů a obrovsky se raduje!
     
    28
    Ani Jurij Tepeš nepředvedl skok, za který by se měl nějak výrazněji posunout výše. 112,5 metrů sice je první místo, ovšem to asi dlouho nevydrží, neboť je připraven Noriaki Kasai.
     
    29
    Anders Fannemel předvádí ještě o 2 metry kratší skok než Geiger a tohle už zavání trošku fraškou. Možná měla jury nechat nájezd tak, jak je.
     
    30
    Karl Geiger jde na 112,5 metrů, s čímž určitě nemůže být spokojen. Bodový součet je 96,5 metrů. Ano, skáče se z okna č. 12, což je o okno méně než v kole prvním, ale i tak je to málo.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    Druhé kolo začne přibližně v 20:10.
     
    Do druhého kola vedle výborného Jana Matury postupuje také Roman Koudelka, který měl, podobně jako spoustu skokanů světové špičky, nepříjemné podmínky a je zatím na 23. místě.
     
    První kolo je za námi a musím smeknout před Janem Maturou. Český závodník se startovním číslem 21 předvedl parádní skok a dalších 23 skoků se držel na první pozici, než jej přeskočil Daniel André Tande. Z první desítky se podobný kousek povedl ještě Severinu Freundovi, jenž je třetí a vedoucímu Michaelu Hayböckovi. Český skokan průběžným čtvrtým místem atakuje nejlepší české umístění sezony, jímž jsou dvě čtvrtá místa Romana Koudelky, a je dokonce o dvě pozice před suverénním Peterem Prevcem.
     
    1.kolo
    Pořadí po prvním kole:
    1. Michael Hayböck (AUT) 132,9 bodů
    2. Daniel-André Tande (NOR) 127,0 b.
    3. Severin Freund (GER) 123,3 b.
    4. Jan Matura (CZE) 122,0 b.
    5. Kamil Stoch (POL) 121,7 b.
    6. Peter Prevc (SLO) 119,7 b.
    7. Stefan Hula (POL) 118,4 b.
    8. Andreas Stjernen (NOR) 117,8 b.
    9. Dawid Kubacki (POL) 117,3 b.
    10. Robert Kranjec (SLO) 116,5 b.
    ...
    23. Roman Koudelka (CZE) 108,2 b.
    – postoupili do druhého kola
    35. Lukáš Hlava (CZE) 96,9 b.
    – nepostoupil do druhého kola.
     
    1.kolo
    První kolo skončilo.
     
    50
    Posledním skokanem prvního kola je Peter Prevc, jenž šel na 123,5 metrů. Tohle určitě nebude stačit na první tři místa, ani na čtvrtého Maturu a pátého Stocha. Suverén letošní sezony je až na šesté pozici.
     
    49
    Severin Freund odečítá jen tři desetiny bodů, což jsou podobné podmínky jako u Jana Matury. Jeho 124,5 metrů a bodový součet 123,3 bodů stačí na třetí místo, jde před Jana Maturu o 1,3 body.
     
    48
    Kenneth Gangnes skáče na 117 metrů a zklamaně odchází za červenou Wiessmann branku. Také on bude útočit ve druhém kole, jeho výkon stačí jen na šestnáctou pozici.
    Michael Hayböck
     
    47
    Neskutečnou formu si do Finska přivezl Michael Hayböck. Dvě výhry v Lahti, nyní průběžné první místo v Kuopiu za 131 metrů. To je skvělý skok, navíc oproti Tandemu odečítá o pět bodů méně za vítr. První místo o 5,9 bodů před Tandem a o 10,9 bodů před Maturou.
     
    46
    Jan Matura atakuje dokonce pozice v první pětce! Johann Andre Forfang totiž při bezvětří, které je ale vyjádřeno spíše měřiči větru, jde na 120 metrů rovných. Dvanáctá pozice pro Nora.
     
    45
    Tande měl opravdu štěstí na podmínky, neboť Stefan Kraft jde na 122 metrů při odpočtu 1,6 bodů. Nevypadá spokojeně, ale svůj první skok určitě nepokazil. Osmá pozice.
    Daniel-André Tande
     
    44
    Veleskok v podání Daniela-André Tandeho, který za první měl parádní podporu vzduchu a za druhé je držitelem rekordu můstku, což znamená, že se mu zde tradičně daří. 131,5 metrů, neskutečné. Odpočítá 7,2 bodů a jde do vedení o pět bodů před Jana Maturu.
    Někteří fanoušci si závod v Kuopiu užívají a to je hlavní...
     
    44
    Daniel-André Tande ještě na můstek nemůže, nad bubnem je vítr o rychlosti 4,1 km/h, který se hodně točí.
     
    43
    Když ani Noriaki Kasai nepředvede dlouhý skok, ač měřiče ukazují odpočet 1,1 bodů, to už je co říct. Populární Nori nepokazil svůj skok, ale prostě vítr někde zlobí. Až dvacátá pozice pro Japonce, který bude, stejně jako spousta dalších, útočit z druhého kola.
     
    42
    Richard Freitag ještě nikdy nebyl v Kuopiu v první dvacítce a tentokrát by to vyjít mohlo. 122 metrů, deváté místo těsně za reprezentačním kolegou Wankem.
     
    41
    Přátelé, věřte tomu, nebo ne, ale Jan Matura je ve vedení již dvacet skoků a jde do první desítky. Anders Fannemel skočil jen 116 metrů, otázka však je, zda to vůbec šlo dál či nikoliv. Je dvacátý, což je poslední místo, které stačí na druhé kolo.
     
    40
    Už to chvíli vypadalo, že Andreas Stjernen půjde do zaďáku. Nakonec se vítr lehce otočil a Nor skáče na 123 metrů, což stačí na solidní čtvrté místo.
    Roman Koudelka
     
    39
    Roman Koudelka měl protivítr, odpočítá 3,1 bodů, ovšem ani on se nedostal za 120 metrů. Konkrétně je to 118,5 pro Koudyho, ovšem tady musí být něco špatně. Skokané odečítají body za protivítr, který je neznámo kde. Také Roman po dojezdu jen rozhodil rukama... Čtrnácté místo.
     
    39
    Věřme, že k Janu Maturovi se přiblíží Roman Koudelka, jenž byl v Lahti na středním můstku čtvrtý.
     
    38
    Další německý skokan Andreas Wellinger také nepřekonává hranici 120 metrů. O to cennější skok Jana Matury je. 117,5 metrů za podpory větru, při které odečítá 2,4 bodů, a je čtrnáctý. Ale Wellingerovi se v posledních závodech moc nedaří, navíc nyní uspěchal odraz.
     
    37
    Simon Ammann předvedl svůj hodně šizený telemark, budiž mu k dobru, že se o něj alespoň náznakem pokusil. Jenže rozhodčí nepřiměl k lepší známce než 17 bodů, skáče na 116,5 metrů a je čtrnáctý.
     
    36
    Daiki Ito potřeboval na vedení 125 metrů, nakonec jde na vzdálenost o šest metrů kratší. Připočítává tři body za vítr a to mu oproti ostatním skokanům také moc nepomůže. Průměrný skok na 13. místo za 109,2 bodů.
     
    35
    Další skokan, kterého Jan Matura poráží, je Joachim Hauer, jenž už měl zase protivítr, odečítá dva body, přesto se o dva metry nedostal na stodvacítku. Až třinácté místo a postup s hodně odřenými uši.
     
    34
    Andreas Wank skákal v bezvětří, neodečítá ani nepřičítá vůbec nic. Přesto je nespokojený, ač šel také na 121 metrů jako Kranjec. Shodný skok, shodné známky od sudích, pouze o sedm desetin méně za vítr, proto je šestý spolu s Aschenwaldem.
     
    33
    Jan Matura předvedl vskutku parádní skok. Nestačí na něj ani letec Robert Kranjec, který šel na 121 metrů. Ovšem pozor, Slovinec měl maličký zaďák a přičítá sedm deseti bodů. Je pátý.
     
    32
    Taku Takeuči nepřekročil hranici 120 metrů o metr a půl a jde na osmou pozici. Druhé kolo to je, ale to je tak vše, za co se může Japonec pochválit.
     
    31
    Kamil Stoch vyhrál včera kvalifikaci a dnes se mu také daří. 125 metrů je nejdelší skok dnešního dne. Od sudí dostává Polák také stejně jako Jan Matura, 55,5 bodů, ale protože má větší bodový odečet za vítr, jde na druhé místo, ač za vzdálenost dostal o devět desetin více. Matura vede o tři desetiny!
    Toto pořadí se nám hodně líbí, snad tomu tak bude co nejdéle
     
    30
    První třicítku uzavírá Stephan Leyhe a protože jde na 118 metrů, je jasné, že Jan Matura stále povede a navíc bude po prvním kole v první dvacítce. Leyhe dostává od rozhodčích 53,5 bodů, neodepisuje za vítr téměř nic a je na osmé pozici.
     
    29
    Ovšem Rakušan dostává po chvilce zelenou a skáče na 115 metrů. Vítr jej možná trošku srazil. Je to o půl metru dále než Hlava, proto jde Rakušan na třinácté místo před českého skokana, který je čtrnáctý. Tady to na postup nevypadá. Ani v podání Hlavy, ani v podání Poppingera.
     
    29
    Vítr začíná poprvé zlobit. Kolem dopadu se točí zlověstná větrna všemi směry, proto si Manuel Poppinger na svůj pokus počká.
     
    28
    Po skoku Jurije Tepeše může být Jan Matura také naprosto v klidu. Slovinec je po dopadu na sebe hodně naštván, možná trošku uspěchal odraz. 118,5 metrů dává až osmé místo, ovšem také jistotu druhého kola.
     
    27
    Tohle už bude hodně těsné. Stefan Hula skáče naprosto stejně jako Jan Matura, ovšem je nutné si uvědomit, že Hula měl větší podporu větru než český skokan, proto také více odečte. Stylově je to také stejně Hula i Matura dostávají 55,5 bodů, ovšem Polák odečítá za vítr o 3,6 bodů více než Honza a je druhý.
     
    26
    Ten určitě nepřijde v podání Vincenta Descombese Sevoie, jenž šel na 121,5 metrů a obrovsky se raduje. Není se čemu divit, tohle byl dobrý pokus, ovšem s protivětrem. Proto je Francouz na páté pozici se ztrátou přes 10 bodů na vedoucího Jana Maturu.
     
    25
    Karl Geiger obrovsky překvapil třetím místem na středním můstku v Lahti, ale v Kuopiu to není to pravé ořechové. Jen 116 metrů a až šesté místo a také Němec musí čekat jeden horší skok, který jej pustí do druhého kola.
     
    24
    Dawid Kubacki potřeboval 127 metrů na vedení, je to o 3,5 metrů méně, proto jde na druhé místo o 4,7 bodů za Jana Maturu. Ale také Polák si vyzkouší druhé kolo.
     
    23
    Tak už jenom pět, protože Andrzej Stekala šel jen na 110 metrů. Tento polák jednou skočí skvěle, jednou se jeho skok zařadí do šedi. Navíc naprosto odevzdaný odjezd. až čtrnáctá pozice.
    Lukáš Hlava
     
    22
    Jana Maturu bohužel úplně přesně nenapodobil Lukáš Hlava, jenž si připisuje 114,5 metrů a s bodovým součtem 96,9 jde na osmé místo. Pokud dobře počítám, potřeboval by šest horších skoků, aby postoupil.
    Jan Matura
     
    21
    Ja voll, řekli by moji němečtí kolegové. Honza natáhl skok a dostává dokonce jednu devatenáctku. Krásná práce za 124,5 metrů a se 122 body jde do vedení. Další známky byly 1x 18,5 a 3x 18, to je vskutku parádní! Výborně Honzo, výborně!
     
    21
    Nyní už se začne skákat o přímý postup do druhého kola a věřme, že se podaří Janu Maturovi.
     
    20
    Tom Hilde končí druhou dvacítku a nebyl to na něj až tak dlouhý skok. Ale také nikoliv krátký, nějaký takový průměr. 114,5 metrů s minimální podporou větru jej řadí na čtvrté místo.
     
    19
    Andreas Kofler už jen doskákává svojí kariéru a pokud se v následujících závodech nezlepší, možná už za rok v Kuopiu startovat nebude. Jen 103,5 metrů a až třináctá pozice.
     
    18
    Piotr Zyla si musel na svůj pokus maličko počkat, jinak tedy dnešní závod odsýpá hodně plynule. Polák dává 122 metrů a tohle by mělo stačit, a také že stačí, na druhé místo. 113,2 bodů, Zyla se přiblížil o 2,6 bodů k Aschenwaldovi a uvidíme jeho svéráznou oslavu skoků asi i ve druhém kole.
     
    17
    Markus Eisenbichler má také v poslední době výbornou formu a skokem dlouhým 120 metrů to potvrzuje. Navíc dostává dobře zaplaceno od sudích, 52,5 bodů, více dostal jen vedoucí Aschenwald. Němec je na druhé pozici o 6,1 bodů.
     
    16
    Jestli Ville Larinto finské diváky trošku potěšil, tak Lauri Asikainen je zase o něco více zmrazil. Tohle je opravdu špatné, finský skok je v obrovské krizi a 101 metrů od Asikainena to potvrzuje. Dvanáctá pozice. No, aspoň pomohl Larintovi k naději na druhé kolo, která je už tak malá.
     
    15
    Klemens Muranka se možná také bude moci těšit z druhého kola, jelikož 117,5 metrů by již na postup mělo stačit. Polák jako druhý skokan dnešního dne překračuje hranici 100 bodů, přesněji o tři desetiny.
     
    14
    Kento Sakujama předvedl nevýrazný skok vlastně už od odrazu. Vůbec se nedostal mezi lyže, k dobru mu také nepřidaly překřížené patky. 109,5 metrů, až sedmá pozice.
     
    13
    Ale už to neplatí. Philipp Aschenwald má dobrou formu a potvrzuje to skokem dlouhým 123,5 metů. Jasné první místo, vedení o 16,2 bodů. Podle mě bude Rakušan tímto skokem hodně dlouho na prvním místě.
     
    12
    Máme tady prvního muže, který by mohl atakovat druhé kolo. Mackenzie Boyd-Clowes totiž skáče 116,5 metrů, což je zatím nejdelší let dnešního finského mrazivého večera. 51,5 bodů od sudích celkově 99,6 bodů a vedení o 3,1 bod.
     
    11
    Ronan Lamny Chappuis dává 111 metrů a myslím si, že Francouz si oddychne, až tato sezona skončí. Ze začátku výborné, od Turné čtyř můstků rapidní sešup dolů. Nyní je druhý.
     
    10
    První desítku prvního kola uzavírá Šohei Točimoto a bude zajímavé sledovat srovnání jeho skoku s Ville Larintem, oba dva šly na 110 metrů. Japonec domácího skokana překračuje a jde na třetí místo, opět měl lepší styl a také výrazně menší bodový odpočet.
     
    9
    Lyže Elan vynesly Jaka Hvalu na 113 metrů, což je navlas stejná vzdálenost jako skočil Kenširo Ito. Ovšem Hvala měl výrazně lepší podmínky, navíc dostává zaplaceno od sudích o bod méně, proto je druhý.
     
    8
    Ville Larinto skočil ze tří domácích skokanů zatím nejdále, je to rovných 110 metrů a 83,3 bodů. Ačkoliv je Larinto z trojice Suomi nejlepší, v minulosti byl zvyknutý na lepší skoky.
     
    7
    Kenširo Ito musel na svůj skok trošku čekat a vyplatilo se, Japonec je totiž v průběžném vedení. 113 metrů už byl přece jen o něco lepší skok, než který předvedlo předchozích šest závodníků. 96,5 bodů, vedení.
     
    5
    Neskáče se daleko. Vladimir Zografski, jediný bulharský kočovník celého světového poháru, zapisuje 99,5 metrů, což stačí na průběžné čtvrté místo za potupenou domácí dvojici Määttä a Ojala.
     
    5
    Ani další domácí skokan, Jarko Määttä, nikterak výrazněji nevybočil z šedi výsledků. 97,5 metrů, průběžné čtvrté místo a horší už je pouze jeho krajan Ojala.
     
    4
    Žiga Jelar se dostává do průběžného vedení skokem dlouhým 107 metrů. Slovinec dostává zaplaceno za 81,6 bodů, avšak ani tohle by nemuselo stačit na druhé kolo. Od rozhodčích je to jen 49 bodů.
     
    3
    Ještě kratší skok než Tomaž Naglič si připisuje domácí Juho Ojala, pro kterého je úspěch zejména postup z kvalifikace. Tohle bude asi na poslední místo v celém závodě.
     
    2
    O něco lépe na tom byl Luca Egloff, ovšem 106 metrů by na druhé kolo stačit také nemělo. Švýcar každopádně vede.
     
    1
    Tomaž Naglič se spustil z můstku, ovšem jeho 98 metrů z nájezdového okna č. 13 určitě stačit nebude. Bodový součet jen 68,2.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Peter Prevc (SLO) 1648 bodů
    2. Severin Freund (GER) 1107 b.
    3. Kenneth Gangnes (NOR) 999 b.
    4. Michael Hayböck (AUT) 918 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 845 b.
    6. Stefan Kraft (AUT) 779 b.
    7. Daniel-André Tande (NOR) 651 b.
    8. Noriaki Kasai (JPN) 621 b.
    9. Richard Freitag (GER) 509 b.
    10. Anders Fannemel (NOR) 485 b.
    ...
    13. Roman Koudelka (CZE) 423 b.
    25. Jakub Janda (CZE) 164 b.
    34. Lukáš Hlava (CZE) 80 b.
    35. Jan Matura (CZE) 78 b.
    64. Tomáš Vančura (CZE) 7 b.
    70. Čestmír Kožíšek (CZE) 3 b.
     
    Do závodu vedle hlavních favoritů postoupila i trojice Čechů – Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Jan Matura. Zejména první jmenovaný zde má parádní formu, v Lahti byl devátý a čtvrtý. Doufejme, že také v Kuopiu se Koudy vejde do první desítky. Bohužel sítem kvalifikace neprošel Jakub Janda, což je překvapení. Druhý nejlepší český skokan této sezony skončil v kvalifikačním klání první pod čarou.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu ve skocích na lyžích. Skokanský svět je nyní již pátý den ve Finsku. Po pátečním a nedělním závodě v Lahti a včerejším přeloženém týmovém závodě v Kuopiu (měl se konat také v Lahti) bude dnes na programu individuální závod mužů na můstku velikosti HS127 v Kuopiu. Jedná se o večerní závod, první kolo začne v 19 hodin.
     
    Startovní listina:
    1. Tomaž Naglič (SLO)
    2. Luca Egloff (SUI)
    3. Juho Ojala (FIN)
    4. Žiga Jelar (SLO)
    5. Jarkko Määttä (FIN)
    6. Vladimir Zografski (BUL)
    7. Kenširo Ito (JPN)
    8. Ville Larinto (FIN)
    9. Jaka Hvala (SLO)
    10. Šohei Točimoto (JPN)
    11. Ronan Lamy Chappuis (FRA)
    12. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    13. Philipp Aschenwald (AUT)
    14. Kento Sakujama (JPN)
    15. Klemens Murańka (POL)
    16. Lauri Asikainen (FIN)
    17. Markus Eisenbichler (GER)
    18. Piotr Żyła (POL)
    19. Andreas Kofler (AUT)
    20. Tom Hilde (NOR)
    21. Jan Matura (CZE)
    22. Lukáš Hlava (CZE)
    23. Andrzej Stękała (POL)
    24. Dawid Kubacki (POL)
    25. Karl Geiger (GER)
    26. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    27. Stefan Hula (POL)
    28. Jurij Tepeš (SLO)
    29. Manuel Poppinger (AUT)
    30. Stephan Leyhe (GER)
    31. Kamil Stoch (POL)
    32. Taku Takeuči (JPN)
    33. Robert Kranjec (SLO)
    34. Andreas Wank (GER)
    35. Joachim Hauer (NOR)
    36. Daiki Ito (JPN)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Andreas Wellinger (GER)
    39. Roman Koudelka (CZE)
    40. Andreas Stjernen (NOR)
    41. Anders Fannemel (NOR)
    42. Richard Freitag (GER)
    43. Noriaki Kasai (JPN)
    44. Daniel-André Tande (NOR)
    45. Stefan Kraft (AUT)
    46. Johann André Forfang (NOR)
    47. Michael Hayböck (AUT)
    48. Kenneth Gangnes (NOR)
    49. Severin Freund (GER)
    50. Peter Prevc (SLO)
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí 1. kola
    1. Michael Hayböck (AUT) 264,5 bodů
    2. Daniel-André Tande (NOR) 257,2 b.
    3. Stefan Kraft (AUT) 245,2 b.
    4. Peter Prevc (SLO) 240,3 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 239,7 b.
    6. Stefan Hula (POL) 231,8 b.
    7. Dawid Kubacki (POL) 229,0 b.
    8. Severin Freund (GER) 228,0 b.
    9. Richard Freitag (GER) 227,8 b.
    9. Taku Takeuči (JPN) 227,8 b.
    11. Andreas Wank (GER) 227,5 b.
    12. Andreas Stjernen (NOR) 227,2 b.
    13. Philipp Aschenwald (AUT) 223,5 b.
    14. Noriaki Kasai (JPN) 221,5 b.
    15. Robert Kranjec (SLO) 219,0 b.
    16. Piotr Żyła (POL) 218,2 b.
    17. Gregor Deschwanden (SUI) 215,8 b.
    18. Kenneth Gangnes (NOR) 212,0 b.
    19. Simon Ammann (SUI) 209,3 b.
    20. Roman Koudelka (CZE) 205,8 b.
    21. Joachim Hauer (NOR) 205,0 b.
    22. Daiki Ito (JPN) 204,7 b.
    23. Jan Matura (CZE) 201,1 b.
    24. Jurij Tepeš (SLO) 199,7 b.
    25. Karl Geiger (GER) 199,2 b.
    26. Stephan Leyhe (GER) 198,9 b.
    27. Kamil Stoch (POL) 195,8 b.
    28. Anders Fannemel (NOR) 192,9 b.
    29. Andreas Wellinger (GER) 191,6 b.
    30. Markus Eisenbichler (GER) 179,6 b.

    Pořadí po prvním kole
    1. Michael Hayböck (AUT) 132,9 bodů
    2. Daniel-André Tande (NOR) 127,0 b.
    3. Severin Freund (GER) 123,3 b.
    4. Jan Matura (CZE) 122,0 b.
    5. Kamil Stoch (POL) 121,7 b.
    6. Peter Prevc (SLO) 119,7 b.
    7. Stefan Hula (POL) 118,4 b.
    8. Andreas Stjernen (NOR) 117,8 b.
    9. Dawid Kubacki (POL) 117,3 b.
    10. Robert Kranjec (SLO) 116,5 b.
    ...
    23. Roman Koudelka (CZE) 108,2 b.
    - postoupili do druhého kola
    35. Lukáš Hlava (CZE) 96,9 b.
    - nepostoupil do druhého kola.
    Startovní listina:
    1. Tomaž Naglič (SLO)
    2. Luca Egloff (SUI)
    3. Juho Ojala (FIN)
    4. Žiga Jelar (SLO)
    5. Jarkko Määttä (FIN)
    6. Vladimir Zografski (BUL)
    7. Kenširo Ito (JPN)
    8. Ville Larinto (FIN)
    9. Jaka Hvala (SLO)
    10. Šohei Točimoto (JPN)
    11. Ronan Lamy Chappuis (FRA)
    12. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    13. Philipp Aschenwald (AUT)
    14. Kento Sakujama (JPN)
    15. Klemens Murańka (POL)
    16. Lauri Asikainen (FIN)
    17. Markus Eisenbichler (GER)
    18. Piotr Żyła (POL)
    19. Andreas Kofler (AUT)
    20. Tom Hilde (NOR)
    21. Jan Matura (CZE)
    22. Lukáš Hlava (CZE)
    23. Andrzej Stękała (POL)
    24. Dawid Kubacki (POL)
    25. Karl Geiger (GER)
    26. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    27. Stefan Hula (POL)
    28. Jurij Tepeš (SLO)
    29. Manuel Poppinger (AUT)
    30. Stephan Leyhe (GER)
    31. Kamil Stoch (POL)
    32. Taku Takeuči (JPN)
    33. Robert Kranjec (SLO)
    34. Andreas Wank (GER)
    35. Joachim Hauer (NOR)
    36. Daiki Ito (JPN)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Andreas Wellinger (GER)
    39. Roman Koudelka (CZE)
    40. Andreas Stjernen (NOR)
    41. Anders Fannemel (NOR)
    42. Richard Freitag (GER)
    43. Noriaki Kasai (JPN)
    44. Daniel-André Tande (NOR)
    45. Stefan Kraft (AUT)
    46. Johann André Forfang (NOR)
    47. Michael Hayböck (AUT)
    48. Kenneth Gangnes (NOR)
    49. Severin Freund (GER)
    50. Peter Prevc (SLO)

    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Peter Prevc (SLO) 1648 bodů
    2. Severin Freund (GER) 1107 b.
    3. Kenneth Gangnes (NOR) 999 b.
    4. Michael Hayböck (AUT) 918 b.
    5. Johann André Forfang (NOR) 845 b.
    6. Stefan Kraft (AUT) 779 b.
    7. Daniel-André Tande (NOR) 651 b.
    8. Noriaki Kasai (JPN) 621 b.
    9. Richard Freitag (GER) 509 b.
    10. Anders Fannemel (NOR) 485 b.
    ...
    13. Roman Koudelka (CZE) 423 b.
    25. Jakub Janda (CZE) 164 b.
    34. Lukáš Hlava (CZE) 80 b.
    35. Jan Matura (CZE) 78 b.
    64. Tomáš Vančura (CZE) 7 b.
    70. Čestmír Kožíšek (CZE) 3 b.