Tisková konference před startem Synot ligy (kon.) | Tisková konference FC Baník Ostrava (kon.)
Tisková konference FC Zbrojovka Brno (kon.) | Tisková konference FC Fastav Zlín (kon.)
Tisková konference SK Slavia Praha (kon.) | Tisková konference FK Teplice (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference před startem Synot ligy

cz Štvrtok 11.02.2016, 10:00Tlačové konferencie
     
    Díky za pozornost, přejme si pěkné zápasy v jarní části fotbalové Synot ligy a spoustu branek. (10:47:48)
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce.
     
    Svoboda: Případné snížení počtu účastníků je nereálné. Ze šestnácti sestupují každý rok dva týmy. Pokud by se jeden rok řeklo, že sestoupí čtyři týmy, najednou by se o to mohlo i deset klubů bát, je to nereálné. Upřímně řečeno, ani mě by se to nelíbilo. Mám rád derby, mám rád zápas o první místo. Nechtěl bych, aby se hrály třeba čtyřikrát do roka. Několik soutěží se pravda hraje na čtyři kola, ale mně osobně se to moc nelíbí.
     
    Dušan Svoboda o FNL: S kluby z FNL se o tom bavím. Sestupovat bude jeden, nahoru půjdou dva. Nevidím ze strany klubů nějakou vůli tuto věc měnit. Čekají nás další sezony ve FNL se 16 účastníky.
     
    Dušan Svoboda o možném novém ligovém modelu: Zejména bych nabízel Polsko. Fotbal je však nesmírně konzervativní prostředí. trvalo mi čtyři, možná pět let, než jsem získal pro myšlenku samostatné ligy podporu. Možná by tam byl i nějaký barážový prvek směrem k spodní polovině tabulky, možná i k horní polovině tabulky v boji o titul. Nikdo to nepostaví a nemá to 30-40 let stejné. Je potřeba na tu situaci adekvátně reagovat.
     
    Kdyby však došlo k odtržení ligy, pohár by byl i nadále zastřešován FAČR.
     
    Dušan Svoboda o Ligovém poháru: Je to věc, o níž se dá debatovat. Musíme teď ale intenzivně zapracovat na lize. Musíme zejména zapracovat také na pohárové soutěži a její atraktivitě. Nemá to tu prestiž, kterou vidíme v jiných zemích. Jsem rád, že firma MOL do toho vstoupila. Jedna z věcí, o nichž bychom se měli bavit, je zvýšit množství utkání v Synot lize. V okamžiku, kdy na jaře hrajeme 14 kol a máme jeden klub evropské poháry, tak si nemyslím, že bychom nesnesli větší herní zatížení. Máme nasmlouvané hráče na rok, kluby na ně rok platí, pokud to zvládnou fyzicky, může se plánovat více zápasů v lize. Plynou z toho větší příjmy z vstupenek, z prodeje vysílacích práv, a tak dále.
     
    Dušan Svoboda o placených kanálech a lize: Jestli něco zvedne hodnotu televizních práv, to je konkurenční prostředí na televizním trhu. Buďto to prodáme za částku, kterou ten konrétní partner nabízí anebo to neprodáte vůbec a v televizi to nebude. V okamžiku, kdy je na trhu více subjektů, soutěž zde zvedá cenu na trhu. Situace na českém trhu se z mého pohledu vyvíjí ku prospěchu. Dneska vidíme, že na trh vstoupila razantně O2 TV, jsou tu najednou dva silné subjekty, které mají o vysílání ligy zájem. Proběhlo také médii, že další subjekt investoval nemalé subjekty do španělské ligy. To pomůže tomu, aby se cena práv posouvala nahoru a kluby měly vyšší příjmy. Je to jako se Škodovkou a Bentley. Hodnota české ligy je strašně podhodnocena. Snad si to ty firmy budou rychle uvědomovat. Premier League nebo Bundesliga stojí strašné peníze, k české lize ale má řada lidí svůj vlastní vztah. Neznám země, kde by byl fotbal volně přístupný na volně dostupných kanálech ve 100%. To je cesta i pro ČR a český fotbal.
     
    Svoboda: Debata o samostatné lize je mezi mnou a asociací. Debata o sponzorském poolu ligy je debatou pro STES. Paradoxně si myslím, že shánění sponzora může osamostatnění soutěže pomoci. Liga v nějaký okamžik potřebuje nový impuls, nový partner s tím může být spojen, může to pro něj být i příležitost.
     
    Dušan Svoboda o konci ligy pod hlavičkou FAČR: Nejsem o tom přesvědčený, ale přeju si to. Je to jako obchodní jednání.
     
    Jak se k tomu vyjadřují jednotlivé kluby? Svoboda: Kluby vyjádřily vůli, aby se tento projekt realizoval. Na mě je, abych jim představil podmínky, s nimiž budou spokojené. Pro mě je t ovelká dávka osobní odpovědnosti. Nechci jim představit něco, co profesionálnímu fotbalu do budoucna nepomůže. Je to o nastavení profesionálního fotbalu na příští dlouhé období. Musím jim to představit. Zatím nemůžu dílčí věci z těchto jednání výkonného výboru představit ani klubům.
     
    Dušan Svoboda: Dokud jednání na výkonném výboru nebudou uzavřena, dokud zde nezazní shoda, nechci interní průběh jednání komentovat. V okamžiku, kdy bude jasno, budu potřebovat pomoc médií, abych jim i celé široké fotbalové veřejnosti vysvětlil, o co přesně v samostatné lize jde.
     
    Dušan Svoboda ohledně své kandidatury na post předsedy: Jsem s tímto projektem spjatý, pracuji na něm intezivně. Na zákaldě stanovení kompetencí pro členy vedení ligy budeme hledat vhodné kandidáty. Já se odpovědnosti nezříkám. Je možné, že budu kandidovat na post předsedy ligy.
     
    Otázka na osamostatnění ligy na Dušana Svobodu: Vidím to stejně, že by se o tom mohlo rozhodnout v březnu. Na konci února máme Výkonný výbor. Chtěli jsme tomuto tématu věnovat zvláštní zasedání, členům výboru to budeme navrhovat. Vidím to optimisticky.
     
    Dušan Svoboda: Týmů, které tímto pohárem prošly, bylo dost. Často se navíc daleko dostávají i týmy z nižších soutěží. Díky této statistice se mohou dohledat střelci, brankáři, i z tohoto pohledu je zajímavá konfrontace ryze profesionálního týmu s amatéry či poloprofesionály. Na stejné platformě můžete najít statistiky Milana Baroše nebo Davida Lafaty a také hráče z nižší soutěže, který hrál kdysi první kolo.
     
    Daniel Hajný: Nechtěli jsme, aby nové stránky byly čistě obsahové. Ale aby po vzoru Synot ligy byl i dostatečným statistickým zdrojem. Jsou na to pochopitelně navázány i sociální sítě. Snad dáme tímto prostřednictvím větší prostor soutěži, která má svou tradici. Statistiky zde jsou již od té první sezony po rozdělení federace od sezony 1992/1993.
     
    Nyní bude představen i nový web MOL cupu.
     
    Do ceny Lukáše Přibyla zapojíme i vybrané marketingové pracivníky jednotlivých klubů, zapojíme také i média, která nám s hodnocením klubů pomohou. Jedná se také o vztah klubů s fanoušky prostřednictvím médií.
     
    Nové projekty Synot ligy:

    Víkend otců – 24. kolo

    Duel rivalů:
    OLO vs OVA 23. kolo
    BRNO vs SPA 29. kolo

    Souboj plejerů – březen nebo duben dle účasti pražské Sparty v Evropské lize

    "Nové ankety":
    Osobnost ligy
    Cena Lukáše Přibyla

    Radek Barkman