Dortmund – Ingolstadt 2:0 (kon.) | Leverkusen – Hannover 3:0 (kon.) | Augsburg – Frankfurt 0:0 (kon.)
Brémy – Hertha 3:3 (kon.) | Darmstadt – Schalke 0:2 (kon.) | Stuttgart – Hamburger 2:1 (kon.)
koniec
SV Darmstadt 98
0:2 (0:1)
FC Schalke 04
Sobota 30.01.2016, 15:30 • Merck-Stadion am Böllenfalltor (Darmstadt) • Nemecká Bundesliga • 19. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Vážení diváci vítam vás pri sledovaní online prenosu z nemeckej Bundesligy. Spoločne budeme svedkami súboja medzi nováčikom súťaže z Darmstadtu a Schalke 04. Zápas sa začína o 15:30 hod.

    SV DARMSTADT 09

    Darmstadt je nováčikom tejto bundesligovej sezóny a aktuálne sa nachádza na 12. mieste. V doterajšom priebehu sezóny získal 21 bodov a jarnú časť sezóny začal cenným víťazstvom nad Hannoverom (1:2). Na spomínanej výhre sa dvoma gólmi podieľal Sandro Wagner, ktorý je spoločne s Marcelom Hellerom najlepším strelcom tímu, keď sa presadil 6-krát. V domácom prostredí sa zverencom Dirka Schustera absolútne nedarí. V siedmich zápasoch vyhrali len nad Brémami 2:1 a na domáce víťazstvo čakajú už viac ako štyri mesiace. Výbornou správou je, že Darmstadt nastúpi v dnešnom zápase v kompletnej zostave.

    SCHALKE 04

    Tím z Gelsenkirchenu sa v tabuľke nemeckej ligy nachádza na siedmej priečke. V 18 dueloch získal celkovo 27 bodov, no na tretiu priečku Mönchengladbachu stráca len 2 body. V posledných dueloch zverenci Andrého Breitenreitera pravidelne striedajú výhry s prehrami. Do jarnej časti vstúpilo Schalke 04 nečakanou prehrou s Werderom Brémy. V štvrtej minúte sa síce gólom Matipa dostalo do vedenia, no nakoniec prehralo 1:3. Na ihriskách súperov sa Schalke 04 tešilo z výhry trikrát, raz remizovalo a prehrali až štyrikrát. V dnešnom dueli nebudú hosťujúcemu trénerovi k dispozícii zranení Dennis Aogo, Benedikt Höwedes, Matija Nastasić a tiež Atsuto Uchida.

    VZÁJOMNÉ ZÁPASY

    22.08.15 BUN Schalke – Darmstadt 1:1
    25.09.13 POK Darmstadt – Schalke 1:3
    12.12.01 POK Darmstadt – Schalke 0:1pp
     
    Úvodné zostavy:

    SV Darmstadt 98: Mathenia – Garics, Sulu, Rajković, Caldirola – Heller, Niemeyer, Gondorf, Rausch – Rosenthal – Wagner.
    Náhradníci: Załuska – Sailer, Stroh-Engel, M. Vrančić, Kempe, J. Díaz, Jungwirth.

    FC Schalke 04: Fährmann – Caiçara, Matip, Neustädter, Kolašinac – Geis, Goretzka – Sané, Meyer, Choupo-Moting – Huntelaar.
    Náhradníci: Giefer – Friedrich, Belhanda, Sam, Højbjerg, Riether.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop zápasu mali futbalisti Schalke 04. V prvej útočnej akcii neuspeli, no na druhej strane sa nepresadil ani Marcel Heller.
     
    2
    Prvý útočný výpad podnikol aj Leroy Sané. Jeho center z ľavej strany ale dokázal odpratať do bezpečia pozorný turecký kapitán Aytaç Sulu.
     
    3
    Zatiaľ to obe mužstvá skúšajú cez krídelne priestory. Podobne ako Sané sa dostal k centru aj Konstantin Rausch, no jeho pas odvrátil Joël Matip.
     
    4
    Zápas zatiaľ chýba potrebné tempo. Po prvýkrát sa do hry zapojil aj domáci brankár Christian Mathenia, ktorý odkopol loptu pred dobiedzajúcim Huntelaarom.
     
    5
    V úvodných minútach je to skôr boj o stred ihriska. Pri lopte ostanú domáci, pretože Leon Goretzka zozadu fauloval Rauscha.
     
    6
    Sám faulovaný hráč poslal center do šestnástky hostí, no tí si bez problémov poradili. Na druhej strane utekal za loptou Max Meyer, ale pred ním nechal loptu prejsť za postrannú čiaru Jérôme Gondorf.
     
    7
    Útočný faul v podaní Sandra Wagnera. Rozohrávať tak bude hosťujúci stopér Roman Neustädter.
     
    8
    Leon Goretzka si nabehol do pokutového územia a v súboji s domácimi obrancami vybojoval rohový kop. Zahrávať ho bude Johannes Greis.
     
    9
    Po Greisovom centri sa v ťažkej pozícii dostal do zakončenia Roman Neustädter, no jeho zakončenie chrbtom k bráne išlo mimo priestoru troch žrdí.
     
    10
    Pekná akcia hostí. Krajný obranca Sead Kolašinac si nabehol za obranu, hľadal Huntelaara, no v čase prihrávky stál v tesnom ofsajde.
     
    11
    Schalke 04 sa čoraz častejšie dostáva k lopte a má hernú prevahu. Po ľavej strane sa opäť snažil presadiť Kolašinac, ale tentokrát nedostal dobrú prihrávku.
     
    12
    Tentokrát pohrozili aj domáci. Z ľavej strany centroval Marcel Heller a nechýbalo veľa, aby sa Jérôme Gondorf dostal do zakončenia. Nakoniec situáciu upokojuje brankár Ralf Fährmann.
     
    13
    Leroy Sané bol faulovaný, a tak malo Schalke výhodu priameho kopu. Center smeroval na Eric Maxima Choupo-Motinga, no pred ním odvrátil loptu na rohový kop Jan Rosenthal.
     
    14
    Ani následný rohový kop nepriniesol strelecký pokus. Hlavný rozhodca Daniel Siebert totiž píska útočný faul jedného z hráčov tímu z Gelsenkirchenu.
     
    15
    Tentokrát to v súboji prehnal s dôrazom Leroy Sané a môže byť rád, že za následne protesty nevidel žltú kartu. Hlavný rozhodca mu výrazne dohovára.
     
    16
    Akoby sa nám roztrhlo vrece s nedovolenými zákrokmi. Proti pravidlám sa previnil Luca Caldirola, ktorý fauloval Maxa Meyera.
     
    17
    Hra je opäť prerušená kvôli postaveniu mimo hry. Tento raz si nedal na svoje postavenie pozor domáci hrotový útočník Sandro Wagner.
     
    18
    Schalke 04 bolo obrané o pokutový kop! Klaas-Jan Huntelaar dobre signalizoval hlavnému rozhodcovi, že Slobodan Rajković zahral rukou, no ten jeho protesty nebral vážne.
     
    19
    Opäť bol v akcii Slobodan Rajković. Ten síce poriadne prešiel cez nohy Johannesovi Greisovi, no napriek tomu získal pre svoj tím faul. Skutočne zaujímavý verdikt Daniela Sieberta.
     
    21
    Schalke 04 kombinuje na polovici súpera a snaží sa čo najbližšie dostať k jeho šestnástke. Zatiaľ sa mu to ale príliš nedarí. Darmstadt bráni veľmi svedomito.
     
    22
    Nepresný pas na Sead Kolašinaca. Bosniansky obranca si opäť dobre nabehol za obranu domáceho tímu, no prihrávku od Saného nedokázal zachytiť na hracej ploche.
     
    23
    Krásne to teraz spravil Leroy Sané. V obkľúčení dvoch domácich obrancov si pomohol spätnou kľučkou a napokon získal priamy kop približne 18 metrov od brány.
     
    25
    Obrovská smola na strane hostí. Johannes Greis krásne zatočil loptu svojou pravačkou, ale trafil len ľavú žrď brány Christiana Mathenia.
    25. Johannes Geis (SCH)
     
    26
    Na druhej strane treba po niekoľkýkrát v zápase pochváliť Seada Kolašinaca. Ten sa rýchlo dokázal vrátiť späť a zastaviť útočnú akciu Marcela Hellera.
     
    27
    Tentokrát sa už Heller dostal po prihrávke od Jérôma Gondorfa k centru. Svojim pasom hľadal Sandra Wagnera, no ten bol v pokutovom území sám proti trom futbalistom Schalke 04.
     
    28
    Christian Mathenia zbytočne chyboval, a tak mali hostia výhodu rohového kopu. Ten tradične zahral Johannes Greis, ale tento raz z toho vážnejšie nebezpečenstvo nebolo.
     
    29
    Zápas konečne nabral na obrátkach a akcie sa striedajú z jednej strany na druhú. V drese Darmstadtu je aktívny najmä Marcel Heller, no potreboval by väčšiu podporu od spoluhráčov.
     
    30
    Máme za sebou úvodnú tretinu zápasu. Tú ukončil ofsajdový verdikt postranného rozhodcu, ktorý postrehol, že Leroy Sané bol v postavení mimo hry.
     
    31
    V Darmstadte sa rozpršalo čo v kombinácii s nie príliš kvalitným trávnikom môže robiť obom mužstvám značné problémy.
     
    32
    Eric Maxim Choupo-Moting zbytočne stratil loptu v strede ihriska a domáci tak okamžite vyrazili dopredu. Skvelý pas za obranu dostal Marcel Heller, no jeho strieľaný center odvrátil Roman Neustädter.
     
    33
    S nasledujúcim rohovým kopom domáceho tímu si obrana Schalke 04 bez problémov poradila. Mám pocit, že to bol Sead Kolašinac, ktorý odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    34
    Na druhej strane sa nepresadil Klaas-Jan Huntelaar. Holandský kanonier je v dnešnom zápase prakticky neviditeľný, podobne ako jeho útočný partner Eric Maxim Choupo-Moting.
     
    35
    Luca Caldirola spadol v pokutovom území hostí po súboji s Júniorom Caiçaraom, no hlavný arbiter pokutový kop napriek protestom nepíska.
     
    36
    Konstantin Rausch sa ocitol na trávniku po súboji s Júniorom Caiçaraom, a tak Darmstadt bude zahrávať priamy kop. Brazílsky obranca žltú kartu nedostal.
     
    37
    Priamy kop domácemu tímu vôbec nevyšiel. Na jeho rozohrávke sa podpísala aj spomínaná nekvalita trávnika.
     
    39
    Na trávniku sa fauluje až príliš. Zatiaľ nevidíme na oko príliš pohľadné stretnutie. Hrá sa ale o dôležité body, a tak možno očakávať snahu najmä od hosťujúceho tímu.
     
    40
    Niečo vymyslieť sa snažil Klaas-Jan Huntelaar, no v súboji proti rakúskemu obrancovi Györgymu Garicsovi si pomohol nedovolene.
     
    41
    Máme pred sebou posledných 5 minút prvého polčasu. Hra je veľmi rozháraná a už dlho sme nevideli nejakú peknú ucelenú akciu.
     
    43
    Schalke 04 dalo gól! V závere prvého polčasu udreli hostia ako blesk z jasného neba. Leroy Sané dostal od Leona Goretzku peknú prihrávku za obranu a okamžite hľadal pred bránou Klaas-Jana Huntelaara. Namiesto Holanďana sa však dostal k lopte MAX MEYER, ten obišiel padajúceho brankára a poslal loptu do siete.
    43. Max Meyer (SCH)
     
    44
    Prekvapujúci záver prvého dejstva. Schalke 04 síce v prvom polčase trafilo žrď, no herne sklamalo. Napriek tomu vedie 0:1, čím sa dostáva na priebežné piate miesto.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Máme za sebou prvých 45 minút a treba skonštatovať, že vedenie hostí je zrejme zaslúžené. Darmstadt smerom dopredu nepredviedol absolútne nič a brankára Ralfa Fährmanna neohrozil ani raz. V druhom polčase tak rozhodne potrebuje niečo zmeniť, inak domáca bez víťazstva bude pokračovať. Jediný gól stretnutia strelil Max Meyer, ktorý ťažil z dobrej práce Leroya Saného. Druhý polčas sa začne približne o 10 minút.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Obe mužstvá nastúpilo do druhého polčasu v nezmenenej zostave. Po aktivite Maxa Meyere bude Johannes Greis zahrávať rohový kop.
     
    47
    Po zahraní rohového kopu bol najviac aktívny Eric Maxim Choupo-Moting, no do zakončenia sa napriek veľkej snahe nedostal.
     
    48
    Opäť sa hrá prevažne v strede poľa – oba tímy si vymieňajú loptu. Teraz ju budú mať domáci, keďže Huntelaar zahral rukou.
     
    49
    Za postrannou čiarou vidíme niekoľkých hráčov Darmstadtu, ktorí sa intenzívne rozcvičujú. Medzi tým Jan Rosenthal fauloval vo vzdušnom súboji Leona Goretzku.
     
    50
    Vstup do druhého polčasu sa veľmi podobá tomu prvého. Hráme sa veľmi ďaleko od priestorov, z ktorých by mohli tímy ohroziť súperovho brankára.
     
    51
    Turecký obranca Aytaç Sulu to teraz zahral veľmi dobre, poradil si v súboji s Maxom Meyerom a vybojoval odkop od domácej brány.
     
    53
    Schalke 04 dalo gól! Krásna akcia hostí prináša druhý gól v zápase. Max Meyer získal loptu na polovici ihriska, potiahol ju dopredu a presnou kolmicou našiel LEROYA SANÉHO. Ten si loptu spracoval a strelou medzi nohy prekonáva Christiana Matheniu.
    53. Leroy Sané (SCH)
     
    54
    Domáci tréner nemá na čo čakať! Jeho tím je smerom dopredu absolútne nulový a pokiaľ chce aspoň vyrovnať musí niečo zmeniť. Myslím si, že striedania sú len otázkou času.
     
    55
    Peter Niemeyer sa dopustil nedovoleného zákroku v strede poľa. To sa nepáčilo Konstantinovi Rauschovi, ktorý za protesty vidí absolútne zbytočnú žltú kartu.
     
    56
    Konstantinovi Rauschovi to teraz nevyšlo. Akciu domácich síce pekne potiahol, no nepresnou prihrávkou na krídlo všetko pokazil.
     
    57
    Darmstadtu viazne kombinácia. Napriek tomu ostáva pri lopte, pretože fauloval strelec druhého gólu Leroy Sané.
     
    58
    Jérôme Gondorf poslal od polovice ihriska center do hosťujúcej šestnástky, ale žiadneho svojho spoluhráča v modrom drese nenašiel.
     
    59
    Po aktivite Seada Kolašinaca mali hostia výhodu rohového kopu, no loptu dobre vyboxoval od svojej brány Christian Mathenia.
     
    60
    Max Meyer dostáva len žltú kartu! Domáci hráči vyrazili do rýchlej kontry a strelec prvého gólu v súboji bez lopty poslal na zem Sandra Wagnera. Môže byť rád, že nevidel červenú kartu.
     
    61
    Domáci tréner sa rozhodol pre dvojnásobné striedanie. Konstantin Rausch ide dole a na miesto neho prichádza Tobias Kempe. Končí aj Jan Rosenthal, ktorého nahradil Mario Vrančić.
     
    62
    K strele spoza šestnástky sa dostal Max Meyer. Jeho technická strela ale končí iba v náručí brankára Christian Matheniu.
     
    63
    Na druhej strane sa dostal k strele aj Jérôme Gondorf, ale strela nemeckého futbalistu mierila vysoko nad bránu Schalke 04.
     
    65
    V krátkom časovom úseku registrujeme ďalší strelecký pokus. Z ťažkej pozície sa oň postaral Klaas-Jan Huntelaar, ale brankára domáceho tímu neprekonal.
     
    66
    Daniel Siebert vyťahuje zo svojho vrecka ďalšiu žltú kartu. Po tvrdom faule na Johannesa Greisa ju dostáva domáci stredopoliar Peter Niemeyer.
     
    67
    Po rozohraní priameho kopu sa do zakončenia pretlačil Eric Maxim Choupo-Moting. Kamerunský útočník si ale v hlavičkovom súboji počínal nedovolene, a tak sa jeho strelecký pokus nepočíta.
     
    68
    Slobodan Rajković elegantne obral o loptu Huntelaara. Ten mu to následne chcel vrátiť, no podobne ako Eric Maxim Choupo-Moting sa previnil voči pravidlám.
     
    69
    Stále platí, že brankár Ralf Fährmann nemusel v dnešnom zápase ani raz zasahovať. Teraz si siahne na loptu aspoň pri rozohrávke odkopu od svojej brány.
     
    70
    Pekná akcia dvojice Leroy Sané a Max Meyer. Títo mladíci si narazili loptu a ich akciu zakončil druhý menovaný. Meyerovi ale strela nevyšla, a tak sa stala ľahkou korisťou pre domáceho brankára.
     
    71
    Dnešné stretnutie sleduje priamo na štadióne 17 000 divákov. Väčšina z nich ale zatiaľ nemá dôvod na radosť.
     
    72
    O prvú strelu Darmstadtu v zápase sa zaslúžil striedajúci Mario Vrančić. Bosniansky futbalista si loptu stiahol na os ihriska, ale jeho strela bránu hostí minula.
     
    74
    Schalke 04 kontroluje zápas a zahrávalo ďalší roh. Do zakončenia sa dostal Choupo-Moting, ale jeho hlavička tesne minula bránu.
     
    75
    Tvrdý súboj medzi Huntelaarom a Suluom. Turecký kapitán domáceho tímu sa veľmi hnevá na rozhodcu a osobne si tiež myslím, že Huntelaar mal dostať za svoj zákrok žltú kartu.
     
    76
    Možno po hodine hry sme v útočnej akcii videli aj Marcela Hellera. Ten však proti presile hosťujúcich futbalistov (Kolašinac a Goretzka) neuspel.
     
    77
    Posledné striedanie Darmstadtu. Na ihrisko vybehol Marco Sailer, ktorý na záverečnú štvrťhodinu nahradil Jérôma Gondorfa.
     
    78
    Mohlo byť vymaľované. Hostia postupovali k bráne domáceho tímu v prečíslení 3 na 2, no prihrávka Saného na úplne voľného Huntelaara neprešla.
     
    79
    Na hranici šestnástky sa dostal k strele domáci Peter Niemeyer, no ani on svojou strelou neohrozila Ralfa Fährmanna.
     
    80
    Fauly na oboch stranách stále pribúdajú. Teraz sa proti pravidlám previnil aj možno trochu frustrovaný kamerunský útočník Choupo-Moting.
     
    81
    Dlhú loptu dopredu si na prsiach spracoval Sandro Wagner a z 25 metrov vystrelil. Jeho pokus síce na prvý pohľad vyzeral nebezpečne, ale bránu Schalke 04 minul o poriadny kus.
     
    83
    Max Meyer bol faulovaný a následne sa na ihrisku strhla poriadna mela. Som zvedavý ako nakoniec vyhodnotí situáciu hlavný rozhodca Daniel Siebert.
     
    84
    Za svoj faul na Maxa Meyera dostáva žltú kartu Slobodan Rajković a za následne strkanice je potrestaný aj Leon Goretzka.
     
    85
    Prvé striedanie hostí. Z ihriska odchádza strelec prvého gólu Max Meyer a na trávnik prichádza Pierre Højbjerg.
     
    86
    Za 85 minút nevystrelil Darmstadt na bránu hostí ani raz, no teraz sme v priebehu minúty videli dva strelecké pokusy od Sandra Wagnera. Najmä jeho druhá bola veľmi pekná a Ralf Fährmann ju musel vyraziť na roh.
     
    87
    Na druhej strane sa okamžite po svojom príchode na trávnik mohol presadiť Pierre Højbjerg. Dánskemu futbalistovi pekne priťukol loptu Klaas-Jan Huntelaar, no striedajúci hráč trafil len pripraveného domáceho brankára.
     
    88
    Zápas sa už iba dohráva. Schalke 04 by o cenné tri body mohol pripraviť len veľký futbalový zázrak.
     
    89
    V závere zápasu využíva hosťujúci tréner ešte svoje striedanie. V zápase končí strelec druhého gólu Leroy Sané a na trávnik prichádza Alessandro Schöpf.
     
    90
    V poslednej minúte zápasu prichádza na rad posledné striedanie. Zápas nedohrá ani Klaas-Jan Huntelaar, ktorého vymenil defenzívnejší Marvin Friedrich.
     
    90+1
    V dnešnom zápase sa budú nadstavovať ešte tri minúty. Tá prvá bude vyplnená rohovým kopom tímu z Gelsenkirchenu.
     
    90+2
    Schalke 04 účelne drží loptu na svojich kopačkách a domácim nedáva šancu ani na strelenie čestného gólu.
     
    90+3
    V poslednej akcii duelu musel predviesť svoje brankárske kvality aj Christian Mathenia. Ten vyrazil technickú strelu Loena Goretzku na rohový kop.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Dnešný zápas priniesol zaslúžené víťazstvo Schalke 04 v pomere 0:2. Domáci sa len v závere zápasu zmohli na dve strely na bránu, čo bolo jednoducho málo. Výhru hostí zariadila dvojica Max Meyer a Leroy Sané. Práve po ich spolupráci v 43. minúte Meyer otvoril skóre a v 53. minúte ho Sané uzavrel. Schalke 04 sa tak posunulo na piate miesto tabuľky, Darmstadt sa prepadol na 14. priečku. Ja sa s vami lúčim a prajem pekný sobotný večer. (17:28:43)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 43. Meyer, 53. Sané

    Karty:   55. Rausch (DAM), 66. Niemeyer (DAM), 84. Rajković (DAM) – 60. Meyer (SCH), 84. Goretzka (SCH)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 6:10. Střely mimo: 2:7. Rohy: 2:9. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:19.
    SV Darmstadt 98: Mathenia – Garics, Sulu, Rajković, Caldirola – Heller, Niemeyer, Gondorf (77. Sailer), Rausch (61. Kempe) – Rosenthal (61. M. Vrančić) – Wagner.
    Náhradníci: Załuska – Sailer, Stroh-Engel, M. Vrančić, Kempe, J. Díaz, Jungwirth.

    FC Schalke 04: Fährmann – Caiçara, Matip, Neustädter, Kolašinac – Geis, Goretzka – Sané, Meyer (85. Højbjerg), Choupo-Moting – Huntelaar (90. Friedrich).
    Náhradníci: Giefer – Friedrich, Belhanda, Sam, Højbjerg, Riether, Schöpf.

    Rozhodca: Daniel Siebert

    Diváci: 17 000