koniec udalosti
Tour de San Luis - 3. etapa Potrero de Los Funes - La Punta (Cabildo)

Víťaz Peter Koning (Drapac)

Streda 20.01.2016, 19:00Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 19:00.
     
    ÚVOD

    Tour de San Luis sú týždenné etapové preteky, ktoré sa každoročne uskutočňujú v Argentíne. Každoročne zavíta do Južnej Ameriky množstvo skúsených borcov, ktorí chcú najazdiť potrebné pretekové kilometre v teple a zároveň aj v kvalitnej konkurencii.

    Celkovým víťazom sa v roku 2015 stal domáci borec Daniel Diaz, pre ktorého to bol už druhý triumf po roku 2013. Predvlani sa stal celkovým víťazom neskorčí kráľ Gira d'Italia Nairo Quintana.

    Tento rok sú na štarte hneď viaceré zvučné mená. O celkový triumf by mali podľa svojich schopností zabojovať Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Jean-Christophe Peraud, Alexis Vuillermoz, Daniel Moreno, no počítať treba aj s Diazom alebo mladým borcom z Etixxu Rodrigom Contrerasom, ktorý by sa mohol postarať o veľké prekvapenie.
    Okrem nich nájdeme na štarte Fernanda Gaviriu (Etixx), ktorý je jeden z najrýchlejších jazdcov v hromadných dojazdoch a práve tu pred rokom porazil aj Marka Cavendisha. Za Taliansky výber štartuje Elia Viviani, ktorý bude chcieť získať nejaký etapový triumf. Okrem nich budú v hromadných dojazdoch vysoko Richeze, Sabatini, Bole, Mareczko či Cimolai.

    Spomedzi našich je v Argentíne aktuálny majster sveta Peter Sagan. Sám pred pretekmi uviedol, že by rád sezónu začal víťazne a po včerajšom druhom mieste má dnes veľkú šancu na triumf, keďže profil trate mu veľmi vyhovuje.
     
    3. ETAPA

    Tretia etapa je mierne zvlnená, no stále sa jedná o pomerne rovinatý profil. Tri vrchárske prémie čakajú na jazdcov počas 131 kilometrovej cesty z Portrero de Los Funes do La Punty.

    Veľkú šarapatu narobí vrchol 2. kategórie, ktorého vrchol sa týči len 11 kilometrov pred cieľom a práve tu by mohol tím Tinkoff pre Petra Sagana preriediť pelotón a zbaviť ho od typických šprintérov. Nasleduje rýchly zjazd a posledné 2 kilometre sa idú po rovine.

    Favoritom dnešnej etapy je Peter Sagan, no takisto treba počítať aj s Fernandom Gaviriom, ktorý dokáže prejsť podobné kopce. Takisto netreba vylúčiť ani útok niekoho v spomínanom stúpaní.

    Predpokladaný dojazd je okolo 22:15.
    PROFIL 3. ETAPY
     
    Výsledky 2. etapy (San Luis – Villa Mercedes, 181.9km):

    1. Fernando Gaviria (Etixx – Quick Step) – 4:23:54
    2. Peter Sagan (Tinkoff)
    3. Elia Viviani (Taliansko)
    4. Eduard Michael Grosu (Nippo – Vini Fantini)
    5. Lucas Sebastian Haedo (Jamis)
    6. Maximiliano A. Richeze (Etixx – Quick Step)
    7. Francesco Chicchi (Androni – Sidermec)
    8. Jason Lowndes (Drapac)
    9. Jakub Mareczko (Taliansko)
    10. Marco Canola (UnitedHealthcare) všetci rovnaký čas
     
    Celkové poradie po 2. etape:

    1. Fernando Gaviria – 04:47:37
    2. Maximiliano A. Richeze
    3. Lukasz Wisniowski (všetci Etixx – Quick Step) + 0:10
    4. Dayer Quintana
    5. Adriano Malori
    6. Nairo Quintana
    7. Marc Soler
    8. Daniel Moreno (všetci Movistar) + 0:18
    9. Peter Sagan (Tinkoff) + 0:27
    10. Valerio Agnoli (Astana) + 0:27
     
    131
    3. etapa Tour de San Luis odštartovala. Jazdci by mali finišovať okolo 22:15.
     
    130
    Záujem dostať sa do úniku má dnes niekoľko jazdcov. Atakovať sme videli jadzcov z Cannondalu aj Astany. Uvidíme, kto sa dostane do úniku dňa.
     
    127
    Etixxu dnes opäť nikto nepomáha, a tak sme videli, že Stijn Vandenbergh, jazdiaci práve za belgický tím, odskočil ku jazdcom, ktorí atakovali.
     
    125.5
    Zatiaľ idú všetci jazdci pohromade. Za pár kilometrov začne stúpanie na prémiu 2. kategórie Alto los Puquios. Ak tam jazdci vletia v podobnej rýchlosti, môžeme čakať, že hlavný balík sa poriadne potrhá.
     
    123
    V roku 2012 sa tretia etapa končila na kopci El Mirador de Portero, ktorého vrchol sa dnes týči 11.4 kilometra pred cieľom. Vtedy sa z triumfu tešil Alberto Contador, ktorý predstihol Leviho Leipheimera. El Pistolero napokon o etapu a aj druhé miesto v celkovom poradí prišiel kvôli dopingu.
     
    121
    Okruh favoritov na dnes je dosť široký. Peter Sagan je mnohými pasovaný za obrovského favorita a aktuálny majster sveta by mohol očakávania naplniť. Ďalším favoritom je aj Vincenzo Nibali, ktorý by mohol nastúpiť v kopci a následnom zjazde by ukázal svoje skvelé zjazdárske schopnosti.
     
    119
    Argentínska réžia práve ukazuje zostrihy zo včerajšej etapy, ktorú ovládol Fernando Gaviria. Informácie z trate nemáme, no podľa posledných informácií by mal ísť pelotón pohromade.
     
    117
    Veľmi dobrý výkon sme včera videli aj v podaní šestice utečencov. V závere ostali vpredu len traja, z ktorých sa rozhodol v poslednom kilometri zaútočiť Genki Yamamoto, no pelotón ho doslova zvalcoval a Japonec si cenné víťazstvo nepripísal.
     
    110
    Okrem pretekov Tour de San Luis sa konajú ďaleko prestížnejšie etapové preteky v Austrálii. Santos Tour Down Under má sebou dve etapy. Na štartovej listine môžeme nájsť mená bratov Velitsovcov a Čecha Petra Vakoča, ktorý dnes ráno finišoval vo zvlnenej etape na výbornom 5. mieste. Z výhry sa tešil Saganov tímový kolega Jay McCarthy.
     
    103
    Peter Sagan sa nachádza bezpečne skrytý v pelotóne. Informácie o úniku alebo o tom, že by bol hlavný balík ešte neboli poskytnuté.
     
    101
    Pelotón práve prešiel šprintérskou prémiou. Na čele sa nachádzal jeden jazdec Etixxu – Quick Step a s najväčšou pravdepodobnosťou to bol Stijn Vandenbergh. Zdá sa, že vpredu nemáme nikoho a na únik si ešte budeme musieť počkať, prípadne sa bude útočiť až v poslednom stúpaní, ktoré vyvrcholí 11.4 kilometra pred cieľom.
     
    98
    Áno, je to tak. 199 cm vysoký Stijn Vandenbergh, špecialista na kockované klasiky, sa stará o tempo pelotónu. Do cieľa ostáva menej ako sto kiloemtrov a približne za hodinu a pol by sme mohli vidieť prvé náznaky poriadneho jazdenia.
     
    96
    Za Vandenberghom je zoradený francúzsky tím Delko Marseille KTM, ktorý má vo svojich radoch dvojnásobného víťaza a zároveň obhajcu celkového triumfu Daniela Diaza.
     
    94
    Informácie o počasí z trate sú pre nás neuveriteľné. Zatiaľ čo sa každé ráno zobúdzame do poriadne chaldného dňa, v Argentíne panujú teploty okolo 35ºC.
    Peter Sagan ide v pelotóne po boku bývalého kolegu Eliu Vivianiho.

     
    88
    V úniku by mali údajne mať svoje zastúpenie tímy Drapac, S.E.P. San Juan a výber Čile. Náskok trojice je momentálne 6 a pol minúty.
     
    85
    Na čele pelotónu je zoradený aj výber Argentíny, ktorý sa chce prezentovať v čo najlepšom svetle.
     
    83
    Podľa záberov môžeme vidieť, že pelotón sa rúti celkom dobrou rýchlosťou a po včerajšej skúsenosti si nebude chcieť narobiť zbytočné problémy so sťahovaním úniku.
     
    80
    Zatiaľ čo kamery ukazujú niekoľkokrát spomínaný kopec Mirador del Potero, náskok úniku sa zmenšil, no stále je približne šesťminútový. Pre pelotón to nepredstavuje hrozbu, keďže hlavný balík je schopný stiahnuť na 10 kilometroch aj viac než minútu.
     
    78
    Kým je čas, mohli by sme si predstaviť Fernanda Gaviriu, víťaza včerajšej etapy a aktuálneho lídra pretekov. Je to 21-ročný kolumbijský megatalent a majster sveta na dráhe v omniu. Minulý rok sa dostal do povedomia fanúšikov cestnej cyklistiky dvoma víťazstvami práve na Tour de San Luis, kde dva razy porazil Marka Cavendisha podobne ako včera Petra Sagana. V nohách má neskutočnú dynamiku a takisto vie prežiť aj nie príliš dlhé kopce. Všetko toto presvedčilo ľudí v Etixxe, aby mu ponúkli zmluvu. Už minulý rok bol v belgickom tíme na stáži, počas ktorej vyhral dve etapy na kvalitne obsadených pretekoch Czech Cycling Tour. Na tieto výkony nadviazal ešte aj v Británii, kde vyhral etapu pred Andrém Greipelom a Edvaldom Boassonom Hagenom.
     
    75
    Peter Sagan je skrytý v pelotóne a snaží sa pošetriť čo najviac síl na záver, ktorý mu dnes vyhovuje.
     
    72
    Veľakrát bol v online komentári spomenutý kopec Mirador del Portrero, no údaje o ňom sme vám zatiaľ neposkytli. Jedná sa o stúpanie 2. kategórie s dĺžkou 4.8km a priemerným sklonom takmer 7%. V minulosti bol väčšinou dojazdovým, no dnes to bude úplne iné ako pri triumfe Diaza, Contadora, Arredonda či Vallsa, keďže jeho vrchol sa nachádza až 11.4km pred cieľom.
     
    70
    Únik sa skladá zo štyroch jazdcov: Tello (Čile), Najar (S.E.P. San Juan), Guevara (San Luis) a Koning. Za nimi je so stratou troch minút Rojas z výberu Kostariky. Pelotón stráca šesť minút.
     
    68
    Únik klesol pod šesť minút. Štvorica na čele má k dobru 5 a pol minúty.
     
    64
    Náskok čelnej skupiny je 5 minút a 40 sekúnd. Do cieľa ostáva stále dosť kilometrov a v stúpaní bude mať hlavná skupina veľkú silu.
     
    58
    Jazdci sa pomaly, ale isto blížia do záveru etapy, ktorý je zvlnený a prinesie nám veľa akcie.
     
    52
    Zábery z pelotónu nám prezrádzajú, že tímoví kolegovia sú pri svojich autách, aby doniesli pre ostatných v tíme občerstvenie a hlavne vodu, keďže je dosť teplo.
     
    50
    Štvorica na čele pretekov (Tello, Najar, Guevara a Koning) má 5 a pol minútový náskok.
    Zábery z tímovej časovky na nohy Petra Sagana, ktorý sa asi zabudol oholiť.

     
    46
    V cieľovom meste La Punta vidno podľa vlajok, že momentálne fúka veľmi silný vietor. Všetko je pripravené na dojazd dnešnej etapy. O pár desiatok minút začne súboj na Portrere a následne budeme vidieť rýchly a technický zjazd do cieľa.
     
    42
    Pelotón sa nachádza na rovine a práve silný vietor do chrbta spôsobuje to, že balík letí veľkou rýchlosťou.
     
    39
    Na čele pelotónu pracuje dvojica z Tinkoffu, ktorá sa podieľa na sťahovaní úniku. Peter Sagan sa nachádza asi na 40. pozícii.
     
    37
    Jazdci momentálne zjazdujú pod Mirador del Portrero, kde začnú poriadne preteky.
     
    35
    Koning sa rozhodol, že to vyskúša sám a nastúpil svojim trom kolegom z úniku!
     
    30
    Pelotón je vedie Etixx spoločne s Tinkoffom. Náskok klesol na 4 minúty a 45 sekúnd.
     
    27
    Najsilnejšie tímy sa zoradili na čele pelotónu a robia si pozície pred stúpaním na Portrero.
     
    25
    Na čele je Tinkoff, Etixx, Movistar. Peter Sagan je približne na pätnástej pozícii.
     
    23
    Stúpanie začne za menej ako 10 kilometrov. Papierovými favoritmi sú: Sagan, Nibali, Vuillermoz, Moreno a mnoho ďalších. Veľmi zaujímavé bude sledovať, ako si so stúpaním poradí Fernando Gaviria.
     
    21.5
    Peter Koning z Drapacu stále ide sám. Jeho náskok postupne klesá, no vidno, že Holanďan sa snaží a ide naplno.
     
    19
    Pád v pelotóne! Hlavná skupina išla po motoristickom okruhu, kde v jednej zo zátačiek padlo pár ľudí v strede pelotónu.
     
    18
    Pelotón už stúpa, no je to akási predohra pred Porterom, kde sa začne jazdiť a budeme svedkami zaujímavej šachovej partie.
     
    17
    Zatiaľ čo sa Koning blíži pod stúpanie, v pelotóne sa bojuje o pozície. Na čele vidíme hneď niekoľko tímov, no najviac vidno Etixx, Astanu, Movistar a Tinkoff.
     
    15
    Koning už stúpa na Mirador del Portero. Zatiaľ je kopec tempársky a Holanďan sa snaží držať takmer 2 a pol minútový náskok, no ide s vypätím všetkých síl.
     
    14.5
    Pelotón už tiež stúpa a ihneď vidíme poriadnu redukciu hlavnej skupiny. Gaviria sa nachádza blízko Sagana a obaja zatiaľ držia nastolené tempo.
     
    14
    Reč Koningovho tela je jasná. Holandský jazdec v službách Drapacu ide naplno, no po dlhých kilometroch v úniku príliš veľa energie nemá. Aj tak sledujeme veľmi sympatický výkon v podaní tohto borca.
     
    13
    Elia Viviani sa nachádza za pelotónom. Tento Talian je predsa len jazdec na etapy, ktoré neobsahujú stúpania podobné Porteru.
     
    12.5
    Koning stále ťahá na čele pretekov a v prípade, že by sa preklopil cez stúpanie ako prvý s patričným náskokom, mohol by pomýšľať na víťazstvo v etape.
     
    12.3
    Hlavná skupina je stále celkom veľká a nachádza sa v nej približne 60 ľudí.
     
    12
    Peter Koning je majstrom Holandska v individuálnej časovke juniorov a do 23 rokov takže problém udržať kvalitné konštantné tempo by nemal mať.
     
    11.4
    Peter Koning vyhral vrchársku prémiu a už zjazduje do cieľového mesta!
     
    11
    Pelotón sa poriadne rozdrobil a za Koningom ide asi 20-členná skupina, kde je Peter Sagan, no aj Francesco Gaviria!
     
    10
    Koning má dobrý náskok a v zjazde by oň nemusel prísť tak rýchlo. Bude ešte veľmi tuhý boj do posledných metrov.
     
    9.5
    Sagan s Gaviriom zjazdujú spolu s ďalšimi dvoma jazdcami a snažia sa utiecť ostatným zo skupiny, ktorá stíha Koninga.
     
    8
    Vincenzo Nibali predvádza svoje zjazdárske schopnosti. Za ním je líder pretekov Gaviria, ktorý vydržal kopec a teraz sa pokúša pomôcť stíhať Koninga.
     
    7
    Koningovi ostáva do cieľa 7 000 metrov. Peter Sagan, Nibali a Diaz sa snažili uniknúť z 15-člennej skupiny, no pokus bol neúspešný.
     
    5.8
    Zozadu dostihol skupinu, v ktorej je aj Sagan Matej Mohorič a je to ďalší zaujímavý zaujímavý jazdec do záveru.
     
    4.5
    Koning ide parádne a vyzerá to tak, že by to mohol dotiahnuť do zdarného konca.
     
    3
    Matej Mohorič nastúpil a rozhodol sa, že skúsi dostihnúť Koninga!
     
    2
    V skupine prenasledovateľov sa taktizuje a Koning si ide po víťazstvo.
     
    1
    Posledný kilometer pre Koninga!
     
    0.3
    Peter Koning oslavuje víťazstvo v tretej etape Tour de San Luis!
     
    Cieľ
    Peter Koning z Drapacu vyhráva etapu číslo 3 s cieľom v La Punte!
     
    Cieľ
    Fernando Gaviria prehľadom vyhral šprint o druhé miesto a s úsmevom na perách preťal cieľovú pásku. Peter Sagan skončil tretí!
     
    Opakované zábery odhalili, že tretí skončil Travis McCabe, Peter Sagan nakoniec štvrtý!
     
    Výsledky 3. etapy, 131km:

    1. Peter Koning (Drapac) 3:08:41
    2. Fernando Gaviria (Etixx – Quick Step)
    3. Travis McCabe (Holowesko-Citadel)
    4. Peter Sagan (Tinkoff)
    5. Mauro Richeze (San Luis)
    6. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale)
    7. Julien Loubet (Fortuneo – Vital Concept)
    8. Daniel Moreno (Movistar)
    9. Dayer Quintana (Movistar)
    10. Miguel Ángel López (Astana) všetci + 1:37
     
    Celkové poradie po 3. etape:

    1. Peter Koning (Drapac) 07:57:43
    2. Fernando Gaviria + 0:06
    3. Maximiliano Richeze + 0:22
    4. Rodrigo Contreras (všetci Etixx – Quick Step) + 0:22
    5. Dayer Quintana + 0:30
    6. Nairo Quintana + 0:30
    7. Daniel Moreno (všetci Movistar) + 0:30
    8. Peter Sagan (Tinkoff) + 0:39
    9. Miguel Ángel López + 0:39
    10. Vincenzo Nibali (obaja Astana) + 0:39
     
    Videli sme výbornú etapu, v ktorej sa z víťazstva tešil Peter Koning. Holanďan jazdiaci za Drapac naskočil do úniku dňa a následne išiel viac než 35 kilometrov osamote. Jeho fantastický výkon mu okrem etapového prvenstva priniesol aj možnosť obliecť si dres pre lídra pretekov.
    V skupine za ním sa špurtovalo o druhé miesto, kde súboj poľahky vyhral Gaviria pred McCabeom a Saganom.
    Peter Sagan je v celkovom poradí po dnešnej etape na 8. priečke s 39-sekundovou stratou.

    Ďakujem Vám za pozornosť a dovidenia zajtra. (22:23:15)

    Roland Hric