Muži HS145, Willingen Vítěz: P. Prevc (SLO) (kon.)
koniec udalosti
SP - muži HS145, Willingen

Vítěz: P. Prevc (SLO)

cz Nedeľa 10.01.2016, 15:45 • Mühlenkopf, Willingen (GER) • Skoky na lyžiach
     
    S konstatováním, že individuální závod v norském Willingenu měl jasného vítěze – Petera Prevce, který o parník porazil všechny ostatní skokany a vyhrál závod světového poháru počtvrté za sebou, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (17:49:12)
     
    Výborně se závod vydařil i českým skokanům. Pokud se podíváme na první patnáctku, největší zastoupení pěti skokanů mělo Norsko a tři zástupce má právě Česká republika a Německo. Nejlepší z našich byl desátý Roman Koudelka, o příčku za ním skončil Jan Matura a výborné české výsledky završil dvanáctým místem Jakub Janda.
     
    Ve druhém kole sice skokany trošku zlobil vítr, který se sem tam točil, avšak znovu se ukázalo, kdo je nejsilnějším skokanem startovního pole. Peter Prevc totiž skočil 145,5 metrů a závod vyhrál s náskokem 15,4 bodů. I když skok Kennetha Gangnese byl podařený, 141,5 metrů, na Prevce to prostě nestačilo. To už ani nemluvím o tom, že výborně skočil i Severin Freund, ale domácí závodník dnes prostě na tyto dva skokany neměl.
     
    Konečné pořadí:
    1. Peter Prevc (SLO) 264,9 bodů.
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 249,4 b.
    3. Severin Freund (GER) 234,2 b.
    4. Stefan Kraft (AUT) 225,2 b.
    5. Andreas Wellinger (GER) 222,7 b.
    6. Daniel-André Tande (NOR) 221,1 b.
    7. Anders Fannemel (NOR) 217,9 b.
    8. Andreas Stjernen (NOR) 206,6 b.
    9. Johann André Forfang (NOR) 205,2 b.
    10. Roman Koudelka (CZE) 204,2 b.
    11. Jan Matura (CZE) 199,1 b.
    12. Jakub Janda (CZE) 196,4 b.
    13. Jurij Tepeš (SLO) 194,8 b.
    14. Andreas Wank (GER) 191,7 b.
    15. Vincent Descombes Sevoie (FRA) 191,6.b
     
    Konec
    Závod skončil.
    Peter Prevc - opět suverénní vítěz
     
    1
    Nade všemi skokany ční jméno PETER PREVC. 3x 19, 2x 19,5 při 145,5 znamená jasné první místo a Slovinec nemá naprosto žádnou konkurenci. Drtí jednoho skokana za druhým, vyhrál s náskokem 15,5 bodů. Nádhera a velká gratulace do Kranje.
    Kenneth Gangnes
     
    2
    Ovšem Kenneth Gangnes naprosto překonává Severina Freunda. 141 metrů je opravdu parádní výkon, navíc v horších podmínkách než měl Freund. Tomu odpovídá i náskok, který je 15,2 bodů. Gangnes bude velkým favoritem příští týden při letech v Kulmu.
    Severin Freund
     
    3
    Severin Freund je po krátkém čekání vpuštěn na můstek a skáče výborně. Vítr se zcela otočil, šel mu proti a Němec toho využívá. 133 metrů je dost, navíc mu sudí udělili 4x 19 metrů. Domácí fanoušci mohou být jistí, že Freund bude na bedně, protože je nyní první o devět bodů.
     
    3
    Severin Freund zatím do druhého kola není vpuštěn, fouká mu velký vítr dozadu. Škoda, vítr bohužel ničí dnešní pohledný závod.
     
    4
    Stefan Kraft předvedl fantastické první kolo, kdy skočil 147 metrů, nyní je to o dvacet metrů méně. Jenže téměř v bezvětří, odečítá jen 1,7 bodů. Na vedení to však rakouskému skokanovi stačí, přesně o 2,5 bodů. Pořadí se nyní hodně mění.
     
    5
    Daniel-André Tande ale na prvním místě dlouho nevydržel, protože Andreas Wellinger skočil 129,5 metrů a aktuálně mu po 1,6 bodů patří první místo i proto, že odečítá výrazně méně za vítr.
     
    6
    Tak už to neplatí. Anders Fannemel totiž skáče na 130,5 metrů a Norům patří první čtyři místa. Neskutečná to věc a to je nahoře ještě Kenneth Gangnes. Pět norských skokanů bude zřejmě v první desítce, neuvěřitelné.
    Daniel-André Tande
     
    7
    Vídíme jasného lídra prvního kola, protože Daniel-André Tande nyní již sesazuje Stjernena z prvního místa za 133 metrů. Parádní let, Norům se prostě daří. Jsou na prvních třech místech, další tři jsou čeští skokané.
    Roman Koudelka
     
    8
    Roman Koudelka je vpuštěn do druhého kola. Potřeboval něco kolem 125,5 metrů na vedení, nakonec je to o metr méně. Je to škoda, tohle bylo hodně těsné, český skokan ale z podmínek nemohl vytěžit více. Třetí místo o bod za Forfanga a o 2,4 body za Stjernena. Ale je to desítka a Koudy má radost.
     
    8
    Podmínky se hodně otočili a Roman Koudelka není vpuštěn do nájezdové stopy, má boční vítr zleva.
     
    9
    Richard Freitag svůj skok naprosto kazí. 111,5 metrů je málo, ale odpočet není tak velký, pouze 6,2 bodů. Německý skokan se propadá až na 21. místo, tohle byl vůbec nejhorší výkon druhého kola.
    Jan Matura
     
    10
    Z prvního místa sice Jan Matura nesesadí Stjernena, dává přesně 125 metrů, ale i tak je to dobré. Bude to nejhůře dvanácté místo, protože nyní je třetí. Jan Matura může být se závody ve Willingenu spokojen.
     
    10
    Finálovou desítku začne Jan Matura. Doufejme, že Stjernen půjde z prvního místa.
     
    11
    Druhou desítku završuje Johann André Forfang, který šel na 128 metrů. Měl podobné podmínky jako Jakub Janda, ale skočil o tři metry dále, proto jde před českého skokana na druhé místo. Stjernen atakuje první desítku.
    Jakub Janda
     
    12
    Jandys potřeboval na vedení něoc kolem 133 metrů, jenže měl jedny z nejhorších podmínek prvního kola. Připočítává pouze 7,3 bodů, ale zkoušel svůj skok natáhnout co nejdále. Nakonec se mu podařilo dopadnout na 124 metrů, což dává druhé místo o 10 bodů za Stjernena. Dobře!
     
    12
    Doufejme, že vítr přijde Jakubu Jandovi.
     
    13
    Mackenzie Boyd-Cloowes se jakoby trošku zaskočil parádního umístění po prvním kole. Nyní jde na 123 metrů a čeká jej také propad někam na začátek třetí desítky. Je devátý. Škoda pro Kanaďana.
     
    14
    Vincent Descombes Sevoie přece jen má lepší formu a také vytěžil pro svůj skok lepší podmínky. Dopadá těsně před stotřicetimetrovou hranici, je to přesně 129,5 metrů. Ani dojezd nebyl úplně čistý, proto je to čtvrté místo. Ale Francouz je spokojený.
     
    15
    Ani Manuel Poppinger neskáče příliš dobře. Co příliš dobře, tohle je hodně špatný skok od Rakušana. 116,5 metrů je málo a délku neomlouvá ani slabší větrná podpora. 14. místo.
     
    16
    Jurij Tepeš nakonec předvedl dobrý let, se 133 metry může být spokojen. Navíc se líbil i rozhodčím, dostává 5x 18 bodů. Na Stjernena to samozřejmě nestačí, ale na třetího Wanka už ano. Slovinec může být spokojen, přece jen letos se mu příliš nedaří.
     
    16
    Bohužel Slovinec je zatím odvolán z nájezdové lavice.
     
    16
    Před skokem Jurije Tepeše se kamera zastavila na 152 metrech, protože Slovinec touto metou ustanovil rekord můstku. Co předvede nyní? První kolo mu vyšlo na 134 metrů.
     
    17
    Gregor Deschwanden rozhodně Stjernena nenapodobil, 122,5 metrů bude znamenat pro Švýcara pořádný pokles výsledkovou listinou. Ze 17. místa bude někde v polovině třetí desítky.
    Andreas Stjernen
     
    18
    Andreas Stjernen, to je jiná liga. 136 metrů je parádní let, kterým může atakovat i první desítku, vede totiž s náskokem téměř 15 bodů. Norský letec se sice na dopadu seznámil s tvrdostí německého sněhu, ale bylo to až za zelenou linií, takže body neodečítává.
     
    19
    Naopak Maciej Kot se zřejmě propadne. Musel hodně korigovat skok, navíc po dojezdu mu opět vyplo vázání. Tohle by se Polákovi opravdu vůbec nemuselo vyplatit. Až desáté místo a spolu s Stekalou a Wolnym je na chvostu výsledkové listiny.
     
    20
    Andy Wank má ve druhém kole co napravovat a zdá se, že zatím se mu to povede. Přičítá 10,2 bodů, to je tak nějak průměr druhého kola, jenže dopadá na 128 metrů, což je vůbec nejlepší skok finálové části. Zasloužené první místo.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Joachim Hauer (NOR) 186 bodů.
    2. Ville Larinto (FIN) 184,9 b.
    3. Stefan Hula (POL) 184,3 b.
    4. Denis Kornilov (POL) 182,9 b.
    5. Michael Neumayer (GER) 179,0 b.
    6. Stephan Leyhe (GER) 178,4 b.
    7. Simon Ammann (SUI) 177,8 b.
    8. Ilmir Hazetdinov (RUS) 174,7 b.
    9. Andrzej Stekala (POL) 173,8 b.
    10. Jakub Wolny (POL) 165,4 b.
     
    21
    První desítku finálového kola uzavírá Joachim Hauer skokem dlouhým 125 metrů, což je stejně jako Larinto. Fina nakonec o 1,1 bodů poráží, ale spokojen asi příliš nebude, skončí na hranici druhé a třetí desítky.
     
    22
    Skokané nyní dopadají do prakticky podobných vzdáleností. 125 metrů ale už na Hulu stačit bude, ač Polák dostal od jury o půl bod více. Fin však měl náskok oproti prvnímu kolu, proto jde o šest desetin do vedení.
     
    23
    Denis Kornilov bude mít body, s tím je určitě spokojený, ale možná mohl jít dál než na 124,5 metrů. Je to spíše letec, nyní to nepotvrdil. Druhé místo za Hulou.
     
    24
    Michael Neumayer dostává jednu z největších větrných podpor v rámci druhého kola, ovšem 125,5 metrů není zas tak hodně. Všimli si toho i rozhodčí, 3x 17,5 a 2x 17. Neumayer si zatím pohoršuje o jednu pozici, na Hulu německý skokan nestačí.
     
    25
    Stefan Hula napravuje nevydařené skoky Stekaly a Wolneho. 126,5 metrů je lepší skok než u dvou jeho reprezentačních kolegů, což stačí na průběžné vedení o téměř šest bodů. Ale že by Hula zářil spokojeností, to se říci nedá.
     
    26
    Ještě méně skáče Andrzej Stekala. 118,5 metrů je podobný výkon jako Wolny, Poláci se zařazují svými dvěma skoky k zatím tomu nejhoršímu, co jsme ve druhém kole viděli. Čtvrté místo, pátý je Jakub Wolny. Se Stekalou to hodně házelo a je nespokojený.
     
    27
    A zůstane ve vedení i nadále, neboť Ilmiru Hazetdinovovi se druhé kolo nevydařilo a nepotvrdil tak skok z úvodního kola. 119,5 metrů, to je až třetí místo za Layhem a Ammannem.
     
    28
    Stephan Leyhe přeskočil Simona Ammanna o 1,5 metrů, ale měl o něco lepší vítr. Odpočítává o pět bodů více, za metry bude brát o tři body více. Je to těsné, ale Němec jde o šest desetin před Ammanna.
     
    29
    Ani Simon Ammann neletěl tak daleko, jak by asi chtěl. Je třeba říct, že vítr proti trošku ochabl. Skokani odečítají jen 8,2 bodů a skáčou z nájezdového okna č. 14. Pro Simiho je to 123 metrů.
     
    30
    Zahájil jej Jakub Wolny skokem dlouhým 118 metrů. To asi nebude žádné velké zlepšení pro Poláka.
     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    Druhé kolo bude zahájeno v 16:57.
     
    První kolo ukázalo výborné české skoky. Dlouho se ve vedení držel Jan Matura (po prvním kole desátý), kterého později na druhém místě doplnil Jakub Janda (12. po prvním kole). Až Anders Fannemel s číslem 38 sesadil Jana Maturu z první pozice. Roman Koudelka skočil také výborně, připsal si 139,5 metrů, což nakonec stačilo na osmé místo. Jury se hodně unáhlila po skoku Stefana Krafta, který šel na 147 metrů, a snížila o okno nájezd. Na to doplatilo několik skokanů a vypořádali se s tím pouze tři nejlepší muži světového poháru. Do druhého kola půjde z nejlepší pozice Peter Prevc, který vede o 8,4 bodů před Kennethem Gangnesem a o 8,6 bodů před třetím Severinem Freundem.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Peter Prevc (SLO) 128,9 bodů.
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 120,5 b.
    3. Severin Freund (GER) 120,3 b.
    4. Stefan Kraft (AUT) 119,4 b.
    5. Andreas Wellinger (GER) 113,0 b.
    6. Anders Fannemel (NOR) 111,1 b.
    7. Daniel-André Tande (NOR) 110,3 b.
    8. Roman Koudelka (CZE) 108,1 b.
    9. Richard Freitag (GER) 105,9 b.
    10. Jan Matura (CZE) 105,2 b.
    11. Johann André Forfang (NOR) 103,3 b.
    12.Jakub Janda (CZE) 99,7 b.
    ...
    35. Lukáš Hlava (CZE) 84,1 b.
     
    1.kolo
    První kolo skončilo.
    Peter Prevc - jasný vítěz prvního kola
     
    50
    Pokud jsem říkal, že Freund s Prevcem jsou někde jinde, tak Peter Prevc je ještě o stupínek výše. Pánové a dámy, 148,5 metrů je naprosto jasné první kolo. Prevc by šel na první místo, i kdyby snad skákal z nájezdového okna číslo jedna. Slovinec vede o 8,4 bodů!
    Severin Freund
     
    49
    Severin Freund je naprosto někde jinde. Jemu je celkem jedno, jestli je nájezd níže o okno nebo dvě. Jenže pozor, Freund i se sníženým nájezdem odečítá 28,4. Němec měl jednu z největších podpor větru, co byla k vidění. Proto je Severin až na druhém místě, o dvě desetiny.
     
    48
    Výborný skok předvedl Kenneth Gangnes. 139,5 metrů je výborné, Nor si krátce po dopadu ještě radostí povyskočil. A má proč, jelikož vede o 1,1 bodů před Kraftem. Odečítal jen 16,4 bodů...
     
    47
    A výmysl jury s nižším větrem odnáší i Michael Hayböck. Nájezd šel o okno níže, navíc nebyl tak velký protivítr. Hayböck odečítá jen 20,8 bodů i s nájezdovou kompenzací. Rakušan je až na 34. místě.
     
    46
    Tohle jury opravdu nezvládla. 134 metrů pro Johanna André Forfanga je také málo a nedivím se zlostnému odchodu z dojezdu v podání Nora. Dovolím si říct – jury, styď se! Až osmé místo.
     
    45
    Na Richardu Freitagovi se to podepisuje, z nižšího nájezdu jde na 134 metrů. Freitagovi patří šesté místo o 2,2 bodů za Romanem Koudelkou. Škoda toho, jury možná mohla nechat nájezd tak, jak je.
     
    45
    Jenže bohužel Richard Freitag jde dolů z okna číslo 11, ostatní skokané skákali z dvanáctky.
    Stefan Kraft
     
    44
    Fantazie v podání Stefana Krafta. Od sudích dostává 3x 19, což je při 147 metrech a pokusu o telemark naprosto zasloužené. Krásná práce, 119,4 bodů a vedení o 6,4 bodů před Wellingerem. Máme se tedy na co těšit!
     
    43
    Daniel-André Tande neprokazoval na Turné 4 můstků tak dobrou formu. Nyní si připisuje 139,5 metrů a o 2,2 bodů jde na třetí místo před Romana Koudelku. Může být spokojen, ale ukazuje, že vítr trošku zlobí.
     
    42
    Domen Prevc si kalich negativa prvního rozmaru větru vypil až do dna. 122 metrů je málo, jenže Prevc měl vůbec nejhorší podmínky v prvním kole, odečetl jen 9,9 bodů. Vztekle odchází a není se čemu divit, ve druhém kole nebude, nyní je třicátý.
    Andreas Wellinger jde do vedení
     
    41
    Tohle je vskutku krásný závod. Andreas Wellinger šel na 143,5 metrů, což je vůbec nejdelší skok dnešního dne. Tady není co řešit, Němec jde k radosti domácího publika na první místo. Jeho náskok na Fannemela je 1,9 bodů, na Koudelku pak 4,9 bodů.
    Roman Koudelka
     
    40
    A potvrzuje jí. 139,5 metrů je také parádní skok, to si pojďme říct na rovinu. Odpočet 24,5 bodů, od rozhodčích 4x 18,5 a jedna devatenáctka. Druhé místo o tři body zpět za Anderse Fannemela. Tři čeští skokané v první čtyřce, to je paráda!
     
    40
    Pojďme na Romana Koudelku, který má na můstku Mühlenkopf super formu.
     
    39
    Andymu Stjernenovi se skok tolik nepodařil, ač měl podobné podmínky jako Fannemel. 132 metrů jej řadí až na deváté místo. Nor chtěl určitě dál.
    Anders Fannemel
     
    38
    Anders Fannemel jde do průběžného vedení! 141,5 metrů při podpoře větru, za kterou odečítá 24,1 metrů, je první místo s náskokem 5,9 bodů. Po šestnácti skokanech jde Jan Matura z prvního místa o příčku dolů.
     
    37
    129,5 metrů není tolik, ovšem Simon Ammann se pokusil o telemark, což je u něj něco těžko uvěřitelného. Jestli slovenský trenér udělil 16 bodů, tak si zřejmě někde zapomněl brýle. Až osmnácté místo a musí čekat na zaváhání jednoho skokana.
     
    37
    Připravme se možná na daleký skok, nahoře je Simon Ammann.
     
    36
    Ani Andreas Wank určitě neletěl tak daleko, jak by chtěl. Němcovi vítr tolk nepřišel, to bylo stejné jako u Stephana Leyheho. Až devátá pozice pro Němce. Jde sice dále, ale na žádný top výkon to dnes nebude.
     
    35
    Ani Joachim Hauer neohrozí české závodníky. Odečítá téměř stejně bodů jako Jakub Janda, ale dává o čtyři metry méně než průběžný druhý závodník. Ale Joachim Hauer dává palec nahorů, je devátý a do druhého kola půjde.
     
    34
    Nyní můžeme říct, že Jan Matura s Jakubem Jandou skočili opravdu dobře. Ano, měli výborné podmínky na protivítr, ale ostatní jej mají také a nedokážou toho využít. 120 metrů pro Anže Lanišeka, juniorského mistra světa, je opravdu málo a až 26. místo.
     
    33
    Dlouho jsme neviděli, aby dva čeští skokané byli po třiatřiceti skocích na prvních dvou místech, protože Manuel Fettner je za 128 metrů rozhodně neohrozí. Až osmnácté místo pro Rakušana
    Jakub Janda jde do druhého kola
     
    32
    Tohle se nám musí líbit, i když Jakub Janda není až tak spokojen, stejně jako český trenér. 135,5 metrů je ale dobrý pokus a jasný postup do druhého kola. Jandys měl mnohem lepší vítr než Leyhe, navíc za styl dostává 55 bodů. Druhé místo.
     
    32
    Doufejme, že vítr naopak přijde Jakubu Jandovi, který zde má super formu.
     
    31
    Kdepak, Stephan Leyhe bude muset hodně čekat, aby šel do druhého kola. Neměl takový protivítr, odpočítá jen 15,7 bodů. Němce to neneslo, je patnáctý.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Jan Matura (CZE) 105,2 bodů.

    2. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN) 99,4 b.
    3. Vincent Descombes Sevoie (FRA) 98,7 b.
    4. Manuel Poppinger (AUT) 96,3 b.
    5. Jurij Tepeš (SLO) 94,9 b.
     
    30
    První třicítku uzavírá Manuel Poppinger skokem dlouhým 134 metrů. Je to o metřík méně než Descombes-Sevoie, proto jde na průběžné třetí místo. Jan Matura už bude nejhůře jednadvacátý.
     
    29
    Výborný skok v podání Vincenta Descombese Sevoie. Francouz má dobrou formu a prokazujeto, 135 metrů je velmi dobré. Ale pořád to nestačí na Jana Maturu, Francouz je třetí a Matura na něj hledí s náskokem 5,8 bodů.
     
    28
    Stefan Hula šel o čtyři metry dále než Lukáš Hlava a potřebuje, aby jeden skokan skočil hůře, čímž by ho pustil do finálového kola. Zatím je devátý.
    Lukáš Hlava do druhého kola nepůjde
     
    27
    Lukáš Hlava to bude mít s postupem hodně složité. 127,5 metrů při protivětru, za který odečítá 23,4, jde na patnácté místo. Bude asi ve čtvrté desítce výsledkové pořadí.
     
    27
    Pojďme na Lukáše Hlavu.
     
    26
    Gregor Deschwanden skáče na 131 metrů a i z jeho strany je to poměrně slušné. Odpočítává ale už o něco méně, 20,4 bodů. Stačí to na průběžné čtvrté místo a postup do druhého kola.
     
    25
    Ani Maciej Kot neohrozí Lukáše Hlavu, byť 133 metrů je poměrně dobrá práce. Polák měl velké štěstí, neboť mu krátce po dopadu vyskočila bota z bezpečnostního vázání. Být to v letu, hrozí vážné zranění. Čtvrté místo.
     
    24
    Nyní je to o 18 metrů méně, to není zas tak dobré, jak by si Tepeš mohl přát. Slovinec je vyložený letec a nyní tolik neletěl. Třetí místo.
     
    24
    Jurij Tepeš je rekordman tohoto můstku, v roce 2014 skočil 152 metrů.
     
    23
    Lauri Asikainen ukazuje, že oproti Janu Maturovi neskáče dobře. 121,5 metrů je málo, až sedmnáctá pozice. Je to tím, že odpočítá hodně bodů.
    Jan Matura jde za 138 metrů do vedení
     
    22
    Jan Matura dostává zelenou, odečítá 23,2 bodů a je to parádní let. Honza je spokojen a má proč, 138 metrů je výborné! Samozřejmě první místo pro českého skokana, 105,2 a postup do závodu.
     
    21
    Jan Matura potřebuje k vedení něco kolem 133 metrů. Má silný vítr proti, proto jde z nájezdové lavice zpět.
     
    21
    Věřme, že Jan Matura si povede lépe.
     
    21
    Nikoliv. 119 metrů, to je na Robbyho opravdu málo. Nepovedený skok, pokus o telemark žádný, dokonce 14,5 od jednoho ze sudích. Až osmnácté místo.
     
    21
    Robert Kranjec je letec, tomu by mohly podmínky svědčit.
     
    20
    Druhou dvacítku uzavírá Ronan Lamy Chappuis. Francouz ale nyní nemůže být spokojen, je to pouze 124 metrů při podobném odpočtu, jako mají ostatní skokané. Tohle opravdu není moc dobrý skok, který řadí zástupce galského kohouta na třináctou pozici.
     
    19
    Jevgenij Klimov nenapodobil své reprezentační kolegy Kornilova a Hazetdinova. Již včera se mu v týmech příliš nedařilo, dnes je to stejné. 125 metrů, odpočet 28,1 bodů a až třináctá pozice.
     
    18
    Domácí závodník Michael Neumayer zná Mühlenkopf dokonale, je to zkušený závodník. 131 metrů je lehce nadprůměr, který řadí Němce na čtvrté místo. Pokud bude šest skokanů horších, půjde Michi dále.
     
    17
    Pro Ilmira Hazetdinova se podmínky opět vrátily zpět. Opravdu nepamatuji, aby skokané odečítali takovéhle množství bodů. Rusové potvrzují, že jsou letci a že by se jim za týden v Kulmu mohlo dařit. 133 metrů, páté místo.
     
    16
    Karl Geiger naopak neměl toliko štěstí na vítr, odpočítá o deset bodů méně než ostatní skokané. Protivítr nebyl tak silný, z tohoto důvodu je to pouze 124 metrů. Geiger se zřejmě s druhým kolem rozloučí.
     
    15
    Také Andrzej Stekala se nemusí za svůj skok stydět. Pouze o tři metry méně než Boyd-Clowes. Vzhledem k tomu, že odpočet za vítr je velký, patří Polákovi až čtvrté místo, ač předvedl druhý nejdelší skok dnešního dne.
     
    14
    Kanadský skokan Mackenzie Boyd-Clowes předvedl výborný let. 136 metrů je parádní skok, tady opravdu využil větrných podmínek. První místo s náskokem 6,7 bodů.
     
    13
    Philipp Aschenwald předvedl o něco lepší skok než Bojarincev. Další skokan, který jde na 128,5 bodů, jenže také on má velký odpočet za vítr. -23,5 bodů, dohromady získal 84,8. Jde na šesté místo.
     
    12
    Vladislav Bojarincev odečetl ještě více bodů, -29,8 za vítr. Takže v tomto ohledu je 122,5 metrů hodně málo. Ruský skokan má jen 66,2 bodů.
     
    11
    Harri Olli odečítá 25,4 body za vítr, to je něco neuvěřitelného. Ale Enfant Terrilbe finského skoku toho nikterak nevyužil, 126 metrů. Až šesté místo a Olliho se druhé kolo týkat nebude.
     
    10
    Radik Žaparov se zařadil ke svému bratru Maratovi, dává ještě o 1,5 metrů méně. Nejhorší skok dnešního dne, Kazachstánci se nepovedlo vůbec nic.
     
    9
    Denis Kornilov by mohl atakovat první místo, neboť sice šel na 126,5 metrů, avšak odečítá o pět bodů méně než Larinto. Nakonec stály Rusa první místo menší body za styl, dostává o 1,5 bodů od jury méně. Je druhý o tři desetiny.
     
    8
    Jakub Wolny je třetím skokanem za sebou, který míří na 128,5 metrů. Možná však mohl jít dále. Od sudích je to také 52,5 bodů, které ho dostávají na druhé místo před Žiobra.
     
    7
    Dvojici Poláků za sebou startuje Jan Žiobro, který předvedl shodný skok jako Ville Larinto. Od sudích dostává za styl o 1,5 bodů méně, o tři body více odečítá za vítr. Nakonec mu patří druhé místo za Larintem.
     
    6
    Ville Larinto předvedl ještě o 2,5 metrů delší skok než Luca Egloff. Finský skokan bude na čekané, postup do druhého kola by pro něj byl velkým úspěchem. Dostává 4x 17 a jednou 17,5 a jde do vedení o 5,1 bodů.
     
    5
    Marat Žaparov nakonec dostal povolení vjet do závodu, jenže 114,5 metrů je nejhorším skokem dnešního dne.
     
    5
    Do závodu postoupili také bratří Žaparovovi. Marat bohužel zatím nebyl do závodu vpuštěn, vítr proti zesílil.
     
    4
    Kevin Bickner jako druhý americký skokan do závodu nenastoupí, byl diskvalifikován za špatnou kombinézu.
     
    3
    Luca Egloff předvádí zatím nejdelší let ze všech tří skokanů. 126 metrů je výkon, který bude někde na hraně postupu a nepostupu prvního kola.
     
    2
    Michael Glasder šel o 2,5 metrů dále, jenže odpočítává 21,9 bodů. Pokud vítr proti zůstane, čekejme skoky na 150 metrů.
     
    1
    Jako první se z můstku ve Willingenu spustil Andraž Pograjc. 118 metrů by byl na jiný velký můstek dobrý skok, ovšem Willingen můžeme brát jako poloviční mamut.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    Tréninkové kolo vyšlo výborně Romanu Koudelkovi, který skončil na osmém místě při parádních 139,5 metrech. Tentokrát vyhrál Peter Prevc, kterému chybělo půl metrů k doskoku na stopadesátimetrovou hranici. Ale i ostatním českým skokanům to šlo. Jan Matura byl čtrnáctý (137,5 metrů), Jakub Janda o dvě místa pod ním (136 metrů) a do dvacítky se vešel i devatenáctý Lukáš Hlava za 132 metrů!
     
    Kvalifikace na tento závod byla na programu již v pátek a vyzněla velmi dobře pro české barvy. Čtveřice Roman Koudelka, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Jan Matura si totiž zajistila postup do hlavního závodu a máme se na co těšit, protože zejména Jandys a Koudy podávali včera skvělé výkony.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu světového poháru skokanů na lyžích v německém Willingenu. Po sobotním týmovém závodu, který byl tedy hodně ovlivněný větrem a např. Severin Freund skočil na vzdálenost 149 metrů, se v neděli představí skokané v klasickém individuálním závodě, který startuje v 15:45.
     
    Startovní listina:
    1. Andraž Pograjc (SLO)
    2. Michael Glasder (USA)
    3. Luca Egloff (SUI)
    4. Kevin Bickner (USA)
    5. Marat Žaparovu (KAZ)
    6. Ville Larinto (FIN)
    7. Jan Žiobro (POL)
    8. Jakub Wolny (POL)
    9. Denis Kornilov (RUS)
    10. Radik Žaparov (KAZ)
    11. Harri Olli (FIN)
    12. Vladislav Bojarincev (RUS)
    13. Philipp Aschenwald (AUT)
    14. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    15. Andrzej Stekala (POL)
    16. Karl Geiger (GER)
    17. Ilmir Hazetdinov (RUS)
    18. Michael Neumayer (GER)
    19. Jevgenij Klimov (RUS)
    20. Ronan Lamy Chappuis (FRA)
    21. Robert Kranjec (SLO)
    22. Jan Matura (CZE)
    23. Lauri Asikainen (FIN)
    24. Jurij Tepeš (SLO)
    25. Maciej Kot (POL)
    26. Phillip Deschwanden (SUI)
    27. Lukáš Hlava (CZE)
    28. Stefan Hula (POL)
    29. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    30. Manuel Poppinger (AUT)
    31. Stephan Leyhe (GER)
    32. Jakub Janda (CZE)
    33. Manuel Fettner (AUT)
    34. Anže Lanišek (SLO)
    35. Joachim Hauer (NOR)
    36. Andreas Wank (GER)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Anders Fannemel (NOR)
    39. Andreas Stjernen (NOR)
    40. Roman Koudelka (CZE)
    41. Andreas Wellinger (GER)
    42. Domen Prevc (SLO)
    43. Daniel-André Tande (NOR)
    44. Stefan Kraft (AUT)
    45. Richard Freitag (GER)
    46. Johann-André Forfang (NOR)
    47. Michael Hayböck (AUT)
    48. Kenneth Gangnes (NOR)
    49. Severin Freund (GER)
    50. Peter Prevc (SLO)
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:45.

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí:
    1. Peter Prevc (SLO) 264,9 bodů.
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 249,4 b.
    3. Severin Freund (GER) 234,2 b.
    4. Stefan Kraft (AUT) 225,2 b.
    5. Andreas Wellinger (GER) 222,7 b.
    6. Daniel-André Tande (NOR) 221,1 b.
    7. Anders Fannemel (NOR) 217,9 b.
    8. Andreas Stjernen (NOR) 206,6 b.
    9. Johann André Forfang (NOR) 205,2 b.
    10. Roman Koudelka (CZE) 204,2 b.
    11. Jan Matura (CZE) 199,1 b.
    12. Jakub Janda (CZE) 196,4 b.
    13. Jurij Tepeš (SLO) 194,8 b.
    14. Andreas Wank (GER) 191,7 b.
    15. Vincent Descombes Sevoie (FRA) 191,6.b
    Pořadí po prvním kole:
    1. Peter Prevc (SLO) 128,9 bodů.
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 120,5 b.
    3. Severin Freund (GER) 120,3 b.
    4. Stefan Kraft (AUT) 119,4 b.
    5. Andreas Wellinger (GER) 113,0 b.
    6. Anders Fannemel (NOR) 111,1 b.
    7. Daniel-André Tande (NOR) 110,3 b.
    8. Roman Koudelka (CZE) 108,1 b.
    9. Richard Freitag (GER) 105,9 b.
    10. Jan Matura (CZE) 105,2 b.
    11. Johann André Forfang (NOR) 103,3 b.
    12.Jakub Janda (CZE) 99,7 b.
    ...
    35. Lukáš Hlava (CZE) 84,1 b.

    Startovní listina:
    1. Andraž Pograjc (SLO)
    2. Michael Glasder (USA)
    3. Luca Egloff (SUI)
    4. Kevin Bickner (USA)
    5. Marat Žaparovu (KAZ)
    6. Ville Larinto (FIN)
    7. Jan Žiobro (POL)
    8. Jakub Wolny (POL)
    9. Denis Kornilov (RUS)
    10. Radik Žaparov (KAZ)
    11. Harri Olli (FIN)
    12. Vladislav Bojarincev (RUS)
    13. Philipp Aschenwald (AUT)
    14. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    15. Andrzej Stekala (POL)
    16. Karl Geiger (GER)
    17. Ilmir Hazetdinov (RUS)
    18. Michael Neumayer (GER)
    19. Jevgenij Klimov (RUS)
    20. Ronan Lamy Chappuis (FRA)
    21. Robert Kranjec (SLO)
    22. Jan Matura (CZE)
    23. Lauri Asikainen (FIN)
    24. Jurij Tepeš (SLO)
    25. Maciej Kot (POL)
    26. Phillip Deschwanden (SUI)
    27. Lukáš Hlava (CZE)
    28. Stefan Hula (POL)
    29. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    30. Manuel Poppinger (AUT)
    31. Stephan Leyhe (GER)
    32. Jakub Janda (CZE)
    33. Manuel Fettner (AUT)
    34. Anže Lanišek (SLO)
    35. Joachim Hauer (NOR)
    36. Andreas Wank (GER)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Anders Fannemel (NOR)
    39. Andreas Stjernen (NOR)
    40. Roman Koudelka (CZE)
    41. Andreas Wellinger (GER)
    42. Domen Prevc (SLO)
    43. Daniel-André Tande (NOR)
    44. Stefan Kraft (AUT)
    45. Richard Freitag (GER)
    46. Johann-André Forfang (NOR)
    47. Michael Hayböck (AUT)
    48. Kenneth Gangnes (NOR)
    49. Severin Freund (GER)
    50. Peter Prevc (SLO)