Paralelní obří slalom mužů, Alta Badia Vítěz: K. Jansrud (NOR) (kon.)
koniec udalosti
SP - paralelní obří slalom mužů, Alta Badia

Vítěz: K. Jansrud (NOR)

cz Pondelok 21.12.2015, 18:00Zjazdové lyžovanie
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (19:18:49)
     
    Konečné pořadí:

    1. Kjetil Jansrud (NOR)
    2. Aksel Lund Svindal (NOR)
    3. Andre Myhrer (SWE)
    4. Dominik Schwaiger (GER)
    5. Alexis Pinturault (FRA)
    6. Massimiliano Blardone (ITA)
    7. Gino Caviezel (SUI)
    8. Mathieu Faivre (FRA)
     
    Uvidíme, jestli tento typ závodu uvidíme ve světových pohárech i v další sezóně. Pro diváky byl určitě atraktivní. Vyhrál ho nakonec Kjetil Jansrud (NOR) před svým kolegou Akselem Lundem Svindalem (NOR), třetí pak skončil Andre Myhrer (SWE).
     
    Finále skončilo.
    Finálová jízda Jansruda a Svindala:
     
    4heat
    Kjetil Jansrud (NOR) porazil svého reprezentačního kolegu o 22 setin sekundy a stává se historicky prvním vítězem paralerního obřího slalomu! Aksel Lund Svindal (NOR) byl v tomhle heatu horší a nakonec musel uznat porážku. Je na druhé příčce.
     
    3heat
    Andre Myhrer (SWE) porazil soupeře o 27 setin sekundy a skončil na bedně! Dominik Schwaiger (GER) nakonec musel vzít za svou bramborovou medaili. A už se těšme na závěrečný souboj Jansruda se Svnidalem.
     
    2heat
    Alexis Pinturault (FRA) měl náskok zhruba tak půl branky a v pohodě náskok udržel. Vyhrál o 48 setin sekundy. Massimiliano Blardone (ITA) skončil na šestém místě, Francouz na konečném pátém. Už nám zbývají jen dva heaty – o 3. místo a finále.
     
    1heat
    Mathieu Faivre (FRA) souboj o sedmé místo prohrál. Gino Caviezel (SUI) může být se svým výkonem nakonec spokojený, svého soupeře na závěr porazil.
     
    Finále začalo.
     
    Ve finále si to rozdají o vítězství Aksel Lund Svindal (NOR) a Kjetil Jansrud (NOR), o 3. místo Andre Myhrer (SWE) a Dominik Schwaiger (GER), o 5. místo Massimiliano Blardone (ITA) a Alexis Pinturault (FRA) a o 7. příčku Gino Caviezel (SUI) a Mathieu Faivre (FRA).
     
    Semifinále skončilo.
     
    4heat
    Aksel Lund Svindal (NOR) měl lepší start, a i když Dominik Schwaiger (GER) bojoval, Nor vyhrál o 12 setin sekundy. Svindal bude soupeřit o vítězství s Jansrudem! To bude skvělé finále, dva sjezdaři specialisté v tomhle speciálním závodu!
     
    3heat
    Alexis Pinturault (FRA) vs. Mathieu Faivre (FRA), to byl souboj takzvaného "malého" semifinále o konečné umístění. A o 14 setin sekundy vyhrál prvně jmenovaný jedoucí v modré dráze.
     
    2heat
    Kjetil Jansrud (NOR) vyhrál o 32 setin sekundy! A popere se o celkové prvenství. Andre Myhrer (SWE) bude muset soupeřit jen o třetí pozici. Parádní výkon Nora.
     
    1heat
    Massimiliano Blardone (ITA) v souboji o 5. místo porazil Gina Caviezela (SUI). A postupuje do další fáze o toto lepší umístění.
     
    Semifinále začalo.
     
    Kjetil Jansrud (NOR), Andre Myhrer (SWE), Dominik Schwaiger (GER) a Aksel Lund Svindal (NOR), to je čtveřice, která si to rozdá o konečné vítězství. Dva Norové, navíc specialisté sjezdaři, to je rozhodně zajímavá dvojice pro tuhle fázi. Čekají nás také ale souboje o umístění mezi poraženými čtvrtfinalisty.
     
    Čtvrtfinále skončilo.
     
    4heat
    Mathieu Faivre (FRA) padl o dvě setinky! Také Aksel Lund Svindal (NOR) se stává překvapivým postupujícím. Zatím je to hodně, hodně zajímavé čtvrtfinále.
     
    3heat
    Alexis Pinturault (FRA) nezvládl trať čtyři branky před koncem, takže daroval postup svému soupeři. Další favorit je venku. Dominik Schwaiger (GER) je senzačně dalším semifinalistou!
     
    2heat
    Andre Myhrer (SWE) vyhrál o jednu jedinou setinku! Gino Caviezel (SUI) nakonec z tohoto souboje vzešel jako poražený.
     
    1heat
    Kjetil Jansrud (NOR) je dalším semifinalistou! Skvělý výsledek od Nora. Massimiliano Blardone (ITA) prohrál o 39 setin sekundy. Velké překvapení.
     
    Čtvrtfinále začalo.
     
    Osm nejlepších závodníků se nyní porve o postup do semifinále. Chybí mezi nimi Victor Muffat-Jeandet (FRA), ale jeho kolega Alexis Pinturault (FRA) je stále ve hře. Nechybí trošku překvapivě ani sjezdaři Kjetil Jansrud (NOR) a Aksel Lund Svindal (NOR).
     
    Osmifinále skončilo.
     
    8heat
    Aksel Lund Svindal (NOR) byl nakonec lepší, měl totiž agresivnější start. Cyprien Richard (FRA) se specialistou sjezdařem nakonec prohrává.
     
    7heat
    Mathieu Faivre (FRA) vyhrál o 47 setin sekundy. Manuel Feller (AUT) totiž v červené dráze dost chyboval a nemohl v žándém případě už manko stáhnout.
     
    6heat
    Christoph Nösig (AUT) padl o dvanáct setin sekundy. Dominik Schwaiger (GER) byl nakonec rychlejší v červené dráze, souboj to byl ale hodně vyrovnaný.
     
    5heat
    Alexis Pinturault (FRA) nechyboval v závěru trati jako Tim Jitloff (USA) a byl nakonec rychlejší o osm setinek. Francouz je pátým čtvrtfinalistou.
     
    4heat
    Victor Muffat-Jeandet (FRA) padl o jednu setinku sekundy! Andre Myhrer (SWE) měl velké štěstí. Tenhle rozdíl musel Francouze určitě naštvat. A další favorit je ze hry venku.
     
    3heat
    Leif Kristian Haugen (NOR) nakonec prohrál o pouhých šest setin sekundy! Gino Caviezel (SUI) je dalším čtvrtfinalistou.
     
    2heat
    Roberto Nani (ITA) udělal velkou chybu, i když se zdálo, že má postup v kapse. A Massimiliano Blardone (ITA) toho plně využil a postoupil.
     
    1heat
    Kjetil Jansrud (NOR) vyhrál o šest desetin sekundy a postoupil do čtvrtfinále. Riccardo Tonetti (ITA) vypadává.
     
    Osmifinále začalo.
     
    První fázi máme za sebou. A je vidět, že nejlepší slalomáři se s novinkou dobře nevypořádali. Vypadli už Neureuther, Hirscher, Kristoffersen i Ligety. Osmifinále by mělo začít za pár okamžiků. Teď už nás čeká pouze jedna jízda.
     
    1/16 finále skončilo.
     
    16heat
    Poslední heat nezvládl ani další z favoritů Ted Ligety (USA)! Cyprien Richard (FRA) postoupil!
     
    15heat
    Aksel Lund Svindal (NOR) byl lepší o 13 setin sekundy a nakonec si zajistil postup do další fáze. Stefan Luitz (GER) vypadává.
     
    14heat
    Mathieu Faivre (FRA) se nakonec raduje z postupu. I druhé kolo zvládl lépe než Rasmus Windingstad (NOR).
     
    13heat
    I přesto, že Manuel Feller (AUT) neměl hůlku, dokázal si poradit. A favorizovaný Thomas Fanara (FRA) vypadává.
     
    12heat
    I Henrik Kristoffersen (NOR) vypadává z tohoto závodu! Neureuther, Hirscher a teď Nor. Dominik Schwaiger (GER) senzačně postoupil dále.
     
    11heat
    Florian Eisath (ITA) jako by druhé kolo vypustil, ani možná nechtěl postoupit. Z toho se naopak raduje soupeř Christoph Nösig (AUT).
     
    10heat
    Tim Jitloff (USA) postoupil do další fáze. Andrew Weibrecht (USA) odstartoval hůře a to mu srazilo vaz.
     
    9heat
    Alexis Pinturault (FRA) měl dobrý start, Trevor Philp (CAN) navíc i podruhé chyboval, takže Francouzovi snadno přenechal postup.
     
    8heat
    Neklidně jel Žan Kranjec (SLO). Victor Muffat-Jeandet (FRA) tak celkem suverénně postoupil do další fáze.
     
    7heat
    Andre Myhrer (SWE) si postup pohlídal, byť měl problém na skoku. Philipp Schörghofer (AUT) v závodě skončil.
     
    6heat
    Leif Kristian Haugen (NOR) byl nakonec v obou jízdách lepší než Justin Murisier (SUI). A raduje se z postupu do osmifinále.
     
    5heat
    Gino Caviezel (SUI) porazil Felixe Neureuthera (GER)! A máme tu další velké překvapení poté, co ze závodu odpadl také Hirscher.
     
    4heat
    Massimiliano Blardone (ITA) vyhrál o 47 setin sekundy, Fritz Dopfer (GER) neměl šanci v tomhle heatu. A v závodě zaslouženě končí.
     
    3heat
    Roberto Nani (ITA) vyhrál i napodruhé. Manfred Mölgg (ITA) se tak bude moci připravovat jen na zítřejší závod.
     
    2heat
    Kjetil Jansrud (NOR) porazil svého soupeře znovu, tentokráte o 12 setin, takže Marcus Sandell (FIN) v závodě končí.
     
    1heat
    Marcel Hirscher (AUT) se dostal mimo trať, což znamená výpadek rakouského závodníka! Překvapení se událo hned na začátek. Riccardo Tonetti (ITA) má velkou radost.
     
    Máme za sebou odjeté první jízdy. Teď si všichni lyžaři své dráhy vymění – ten kdo jel v červené, pojede v modré a naopak. Následuje krátká úprava trati a pak už se druhé kolo 1/16 finále naplno rozběhne.
     
    16heat
    Cyprien Richard (FRA) vyhrál o devět setin sekundy. Ted Ligety (USA) překvapivě prohrál.
     
    15heat
    Aksel Lund Svindal (NOR) využil chyby soupeře a nakonec do cíle dojel jako první. Stefan Luitz (GER) bude muset ve druhém kole zabrat.
     
    14heat
    Mathieu Faivre (FRA) jel sice v červené dráze, přesto dokázal uspět. Rasmus Windingstad (NOR) musel skousnout porážku.
     
    13heat
    Thomas Fanara (FRA) minul jednu branku, takže vítězství připadlo do rukou Manuelovi Fellerovi (AUT).
     
    12heat
    Dominik Schwaiger (GER) porazil hodně překvapivě Henrika Kristoffersena (NOR). A měl v cíli velkou radost.
     
    11heat
    Florian Eisath (ITA) neprojel správně branou, takže víězství připadlo do rukou jeho soupeři. Christoph Nösig (AUT) zvládl na úvod trať dobře.
     
    10heat
    Americký souboj vyhrál Andrew Weibrecht (USA). Tim Jitloff (USA) udělal velkou chybu a neměl nárok v tomhle runu uspět.
     
    9heat
    Trevor Philp (CAN) neprojel správně tratí, takže Alexis Pinturault (FRA) má postup vlastně v kapse. Kanaďan totiž je penalizován ztrátou 50 setin sekundy.
     
    8heat
    Bylo to těsné, nakonec ale Victor Muffat-Jeandet (FRA) vyhrál o 9 setin sekundy před soupeřem Žanem Kranjecem (SLO).
     
    7heat
    Andre Myhrer (SWE) byl lepší než Philipp Schörghofer (AUT) o třináct setin sekundy. Využil té rychlejší modré trati.
     
    6heat
    Leif Kristian Haugen (NOR) vyhrál i přesto, že jel v červené dráze, která se zdá být pomalejší. Justin Murisier (SUI) se musí ve druhém kole polepšit.
     
    5heat
    Felix Neureuther (GER) trošku překvapivě prohrál. Gino Caviezel (SUI) byl nakonec rychlejší, i když Němec v závěru hodně stahoval.
     
    4heat
    Massimiliano Blardone (ITA) vyhrál o půl sekundy. Fritz Dopfer (GER) neměl v tomhle heatu prakticky žádnou šanci.
     
    3heat
    Roberto Nani (ITA) porazil svého kolegu Manfreda Mölgga (ITA). O dvanáct setin sekundy.
     
    2heat
    Kjetil Jansrud (NOR) byl lepší o 41 setin než Marcus Sandell (FIN). Tento heat byl jednoznačný.
     
    1heat
    Marcel Hirscher (AUT) jako jeden z velkých favoritů prohrál v prvním kole s Riccardem Tonettim (ITA) o pouhou jednu setinu sekundy! Má tedy ve druhém kole co napravovat.
     
    1/16 finále začalo.
    Florian Eisath (ITA) se na domácí závod hodně těší:

     
    1/16 finále:

    1. Marcel Hirscher (AUT)
    32. Riccardo Tonetti (ITA)

    16. Marcus Sandell (FIN)
    15. Kjetil Jansrud (NOR)

    9. Roberto Nani (ITA)
    24. Manfred Mölgg (ITA)

    8. Fritz Dopfer (GER)
    25. Massimiliano Blardone (ITA)

    5. Felix Neureuther (GER)
    28. Gino Caviezel (SUI)

    12. Leif Kristian Haugen (NOR)
    21. Justin Murisier (SUI)

    13. Philipp Schörghofer (AUT)
    20. Andre Myhrer (SWE)

    4. Victor Muffat-Jeandet (FRA)
    29. Žan Kranjec (SLO)

    3. Alexis Pinturault (FRA)
    30. Trevor Philp (CAN)

    14. Tim Jitloff (USA)
    19. Andrew Weibrecht (USA)

    11. Florian Eisath (ITA)
    22. Christoph Nösig (AUT)

    6. Henrik Kristoffersen (NOR)
    27. Dominik Schwaiger (GER)

    7. Thomas Fanara (FRA)
    26. Manuel Feller (AUT)

    10. Mathieu Faivre (FRA)
    23. Rasmus Windingstad (NOR)

    15. Stefan Luitz (GER)
    18. Aksel Lund Svindal (NOR)

    2. Ted Ligety (USA)
    31. Cyprien Richard (FRA)
     
    Protože historicky první závod tohoto typu měl přísná kritéria pro účastnění se ho, nezasáhne do něj žádný český ani slovenský závodník.
     
    Celkem se o vítězství v Alta Badii popere 32 lyžařů. Pojede se systémem play-off, přičemž v první fázi závodníci absolvují dvě kola, jednou na modré a jednou na červené trati. Od osmifinále se pak pojede na náhlou smrt. Branky by měly být v maximální vzdálenosti 23-24 metrů, celkově by jedna jízda měla trvat 20 až 22 sekund.
     
    Během vzniku světového poháru alpských lyžařů v roce 1967 existoval jen slalom, obří slalom a sjezd. V roce 1975 přibyla do programu kombinace a závody ve městech, v roce 1982 SuperG a v roce 2005 superkombinace. Bude rok 2015 tím, který zavede s pravidelností paralelní obří slalom?
     
    FIS bude v rámci světového poháru zkoušet zbrusunovou disciplínu s názvem paralelní obří slalom, který se letos pojede poprvé a naposledy. Všichni si slibují, že závod se chytí i pro následující ročníky a že bude atraktivní jak pro závodníky, tak pro diváky.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.

    Patrik Sandev

    1/16 finále:
    1. Marcel Hirscher (AUT)
    32. Riccardo Tonetti (ITA)

    16. Marcus Sandell (FIN)
    15. Kjetil Jansrud (NOR)

    9. Roberto Nani (ITA)
    24. Manfred Mölgg (ITA)

    8. Fritz Dopfer (GER)
    25. Massimiliano Blardone (ITA)

    5. Felix Neureuther (GER)
    28. Gino Caviezel (SUI)

    12. Leif Kristian Haugen (NOR)
    21. Justin Murisier (SUI)

    13. Philipp Schörghofer (AUT)
    20. Andre Myhrer (SWE)

    4. Victor Muffat-Jeandet (FRA)
    29. Žan Kranjec (SLO)

    3. Alexis Pinturault (FRA)
    30. Trevor Philp (CAN)

    14. Tim Jitloff (USA)
    19. Andrew Weibrecht (USA)

    11. Florian Eisath (ITA)
    22. Christoph Nösig (AUT)

    6. Henrik Kristoffersen (NOR)
    27. Dominik Schwaiger (GER)

    7. Thomas Fanara (FRA)
    26. Manuel Feller (AUT)

    10. Mathieu Faivre (FRA)
    23. Rasmus Windingstad (NOR)

    15. Stefan Luitz (GER)
    18. Aksel Lund Svindal (NOR)

    2. Ted Ligety (USA)
    31. Cyprien Richard (FRA)