Kometa Brno – Třinec 3:2 (kon.) | Litvínov – Chomutov 3:2 (2:0 po s.n.) | Liberec – Pardubice 2:1 (kon.)
Hradec Králové – Mladá Boleslav 1:2 (0:1 po s.n.)
koniec
Bílí Tygři Liberec
2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
HC Dynamo Pardubice
cz Nedeľa 22.11.2015, 17:00 • Home Credit Arena, Liberec. • Tipsport extraliga (ČR) • 22. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezký den, v liberecké Home Credit Areně se dnes v rámci 22. extraligového kola utkají domácí Bílí Tygři s Pardubicemi.
     
    Favorizovaní Severočeši budou bojovat o udržení první příčky, kterou nyní hájí jen s jednobodovým náskokem před druhou Plzní. Do zápasu jdou s dvěma porážkami v zádech (na Spartě a v Chomutově), doma ale ovládli tři z posledních čtyř partií.
     
    Pardubice se stále potácí v dolní polovině tabulky, byť mužstvo po příchodu nové trenérské dvojice Král, Zadina viditelně pookřálo: naposledy otočilo zápas s Olomoucí a předtím vyhrálo ve Vítkovicích.
     
    Liberci se však proti východočeského sokovi nebývale daří – porazil ho v šesti předchozích vzájemných zápasech včetně toho letošního v Pardubicích, kde vyhrál 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: Schwarz (Hosnedl) – Říha, Ševc, Šimek, Havlín, Výtisk "C", Plutnar, Kajínek – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Špaček, Lakatoš, Vlach – Ordoš.

    HC Dynamo Pardubice: Maxwell (Vejmelka) – Gregorc, Štajnoch, Čáslava "C", Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda, Havlík – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Moučka, Nahodil, Šimun – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Pipek, Kaut, Panna.

    Rozhodčí: Šír, Svoboda – Kajínek, Zavřel.
     
    Na úvodní vhazování se proti sobě staví Vampola a Redenbach.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:38
    Liberečtí poprvé zahrozili. Vampola u hrazení vydoloval puk zpod bruslí soupeře a z jeho práce později těžil Bakoš, jenž pálil z kruhu. Maxwell zasáhl betonem.
     
    01:23
    Tygři špatně rozehráli a zastavilo je zakázané uvolnění. O pár chvil později hledal Bulíř zadovkou před brankovištěm své spoluhráče, žádný z nich tam však neoperoval.
     
    02:26
    Liberec právě vstřelil branku!
    Třetí pardubická formace sice na okamžik zamkla soupeře před vlastním brankařem, ale Tygři bleskově vystřelili do protiútoku a poprvé slaví. Prosadil se JAKUB VALSKÝ, jenž nabral rychlost ve středu hřiště, přebruslil obránce a přímý souboj s Maxwellem zakončil ranou do horní poloviny branky. Asistence: Petr Jelínek – 1:0.
    02:26 Jakub VALSKÝ - 1:0
    Zdroj: www.tipsport.cz
     
    03:38
    Pardubice mohly bleskově odpovědět. Za libereckou defenzivou se zjevil Jakub Svoboda, jenž si dokázal Schwarze i položit. Kotouč už ale nezvedl nad jeho tělo.
     
    04:57
    Rozhodčí poprvé v zápase vylučují. Na trestnou lavici odešel za podražení Poulíček, po jehož ataku se hodně těžce zvedal Výtisk. Na střídačku odbruslil až za pomoci týmového lékaře.
     
    05:17
    Domácí mají tlak. Vampola si několikrát vyměnil puk se Ševcem a důrazný bek nakonec od modré čáry příklepem vystřelil. Trefil však jen clonícího soupeře, od nějž se kotouč odrazil do středního pásma.
     
    06:14
    Hra je pro postavení útočícího hráče v brankovišti přerušena a vykázána do neutrální zóny, kam se nyní hráči staví na vhazování.
     
    06:58
    Hosté jsou v pěti, početní převaze protivníka se ubránili bez úhony. Tygři však zůstávají u puku a také v útoku. Birner se tlačil do zakončení, na Maxwella si však nepřišel.
     
    07:58
    A další zákrok hostujícího strážce svatyně. Liberec je lepším týmem, hosté zatím především v obranném pásmu trochu zaostávají bruslařsky.
     
    08:33
    Poulíček byl v rohu kluziště hodně ostře namasírovaný na hrazení a hostující střídačka se zlobí na rozhodčího, že zákrok neposoudil jako nedovolený. U kotouče už jsou zase domácí.
     
    09:52
    Liberec právě vstřelil branku!
    Hosté špatně rozehráli a Tygři snadno přidávají druhý zásah. Řepík sebral volný puk na levé straně hřiště a posunul jej na střed volnému MICHALU BIRNEROVI. Tomu střela švihem zřejmě nesedla úplně ideálně, možná proto ale zaskočila připraveného Maxwella. Asistence: Michal Řepík – 2:0.
    09:52 Michal BIRNER - 2:0
    Zdroj: www.tipsport.cz
     
    11:14
    Hostující snahu o útočný kontr zastavil ofsajd. Voženílek se po odpískání ještě dostal do strkanice se soupeři a celou situaci musel uklidnit až rozhodčí.
     
    12:05
    Teď sledujeme trochu klidnější pasáž. Pardubice mají v poslední dvouminutovce poprvé kotouč častěji na holích, nemohou však přejít přes střední pásmo.
     
    13:19
    Zato Liberec hrozí! Především úderná první letka. Zleva krásně vypálil Birner a jen těsně minul. O chvíli později napřáhl Vampola a jeho projektil cinkl o levou tyč Maxwellovy klece.
     
    14:25
    Plutnarovo nahození od modré čáry lapil pardubický gólman v lapačce a přerušuje hru. Hostům krátká přestávka jednoznačně přijde vhod, vždyť v obraně jsou znovu v jednom kole.
     
    14:40
    Hostům se nedaří uklidnit hru ani založit kloudný útok. Navíc příliš často chybují. Teď měli štěstí, že Tygři lépe nenaložili s mizernou rozehrávkou Nedbala.
     
    15:47
    Pipek na druhé straně motal dvojici libereckých hráčů za brankou Schwarze, do šance si však nevybruslil a nedokázal ani přihrát.
     
    17:56
    Mezi mantinely se přiostřilo. Bokroš nejprve po tvrdém hitu málem přelétl na libereckou střídačku a o pár vteřin později si tvrďák Ščotka počkal na Valského. Tomu musel z ledu pomoci až lékař. Vylučovat se ovšem nebude.
     
    18:38
    Teď už se ale vylučovat bude a znovu na hostující straně. Na trestnou lavici odešel útočník Tomášek. jenž se provinil podražením.
     
    18:57
    Hřiště nyní připomíná spíše bitevní pole. Sudí poslali za katr za držení hostujícího Nahodila, krátce po přerušení však Ševc surově srazil Štajnoha a dostal trest 5 minut + do konce utkání. Liberec tedy hraje přesilovku čtyři na tři.
     
    19:38
    Ve výhodnější variantě početní převahy si domácí nepočínají vůbec špatně. Ale nemají dobře seřízená mířidla. Šimek například z dobré pozice trefil jen Maxwellovu hruď.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Domácí publikum vyprovází rozhodčí pískotem. Divákům se nelíbí hlavně trest pro Ševce, pro nějž zápas skončil. Liberec byl jinak jednoznačně aktivnějším týmem – na střely vyhrál uplynulou třetinu 20:6.
     
    Druhé dějství začne přibližně v 17:56.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:39
    Zkrácená přesilovka Bílých Tygrů skončila. Tomášek naskočil do hry a spoluhráč mu naservíroval pěknou přihrávku na kruh, útočníkovi ale střela vůbec nesedla.
     
    21:35
    Výhodu jednoho muže v poli teď za Ševcův faul mají Pardubice a pokud nevstřelí gól, užijí si ji ještě něco málo přes dvě minuty. Zatím se jim nedaří udržet v pásmu.
     
    23:10
    Gregorc na modré čáře posunul puk na Redenbacha a jeho slabý pokus se ostřel o gólmanovy betony. Domácí čtveřice už by nutně potřebovala vystřídat.
     
    24:16
    Už se hraje v pěti na obou stranách, Pardubice nedokázaly více než dvouminutovou přesilovku využít.
     
    25:05
    Hra se nicméně trochu vyrovnala. Zapotil se také Maxwell, jehož střelou z otočky prověřil Birner. Brankář Dynama byl pozorný a puk vytěsnil.
     
    25:21
    Severočeši budou hrát další početní převahu. Za nedovolené bránění si odpyká dvouminutový trest Panna.
     
    25:59
    Tygři drží útočné pásmo a ostřelují soupeřovu tvrz ze všech stran. Maxwell měl co dělat hlavně proti Jelínkovi, jenž se srdnatě pere na hranici brankoviště.
     
    26:42
    Velká šance domácích. Krenželok oslovil nádhernou přihrávkou volného Vampolu, který byl u branky úplně neobsazený a pálil k tyči, hbitý Maxwell se ale stihl přesunout.
     
    28:05
    Hosté jsou v pěti, leč stále pod tlakem. Teď se osvobodili jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    28:32
    Další vyloučení na pardubické straně. Za hákování si jde na trestnou lavici odpočinout útočník Pipek.
     
    29:12
    Tomášek obětavě padl do Šimkovy rány a z ledu se zvedá hodně těžce. Tygři v přesilovce soupeře drtí a snaží se pálit ze všech pozic, Maxwell však ve druhé části odolává.
     
    30:18
    Hostům hrozila třetí pohroma, ale měli štěstí, že Bulíř na brankovišti nezakončil. Měl přitom dostatek času i prostoru na to, aby vrtící se puk zametl do sítě. Trefil ovšem pouze brankářův beton.
     
    30:50
    Pardubice se znovu ubránily, dnes jsou zatím v oslabení stoprocentní. Tygři mají každopádně nad sokem jednoznačně navrch, chvílemi až o třídu.
     
    32:12
    Čáslavovi ruply nervy a pustil se do Vampoly, který předtím kapitána Dynama provokoval. Oba hráči se chvilku pošťuchovali na středu hřiště, pak jim sudí udělil shodný trest 2+2 minuty za hrubost.
     
    33:50
    Duel nyní příliš atraktivní podívanou nepřináší. Hra se často kouskuje a obě mužstva hodně chybují. Více práce má stále Maxwell, ale lehké střely z posledních minut pohodlně pochytal.
     
    34:36
    Další vyloučení: Tomášek příliš dlouho držel puk v rukavici a dostal trest za zdržování hry. Hosté ještě předtím utekli do přečíslení, ovšem Poulíčkova přihrávka adresáta nenašla.
     
    35:38
    Gólových příležitostí si Bílí Tygři vytváří dostatek. Tak jako teď Krenželok, jehož sražená střela se vznesla do výšin, svezla se po Maxwellově rameni a nakonec skončila jen těsně vedle.
     
    36:41
    Východočeši kompletní. Vlach a jeho spoluhráči se teď až příliš ukvapili a přibrzdil je ofsajd. Vhazování ve středním pásmu.
     
    37:59
    Další šance Bílých Tygrů. Jelínek nabral rychlost a ze strany si vybruslil až před Maxwella, jenže v lepším zakončení mu zamezil zezadu atakující obránce.
     
    39:21
    Bulíř nejprve nepřesně vypálil a později hlídkoval, jestli Maxwellovi nevypadne puk z lapačky. Nestalo se. Hra je přerušena a hráči se staví na buly po brankářově pravici.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá část skončila bez branek, byť bylo příležitostí ke změně skóre dostatek. Tygři potvrzují roli favorita a soka zatím ještě v podstatě k ničemu nepustili. Pardubice mohou děkovat hlavně americkému brankáři Maxwellovi, že není rozdíl mezi oběma celky ještě vyšší.
     
    Třetí dějství začne přibližně v 18:49.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:14
    Po čtrnácti vteřinách hry se opět vylučuje. K trestoměřičům si jde sednout Vampola, který hned po vhazování hákoval na středovém kruhu soupeře.
     
    41:12
    Ščotka vystavil své spoluhráče do ofsajdu. Hosté se za minutu přesilovky ještě nedostali do útočného pásma.
     
    42:38
    Vampola je zpátky na ledě, Dynamo nepředvedlo v početní výhodě vůbec nic. Zahrozit se teď snažil Nahodil, avšak z rohu si nedokázal vybruslit do lepší pozice.
     
    43:48
    Krenželokova střela měla gólové parametry, ale prolétla kousek vedle. Kajínek později hledal na modré čáře hlídkujícího spoluhráče, přihrávku však zachytil Nedbal.
     
    45:02
    Maxwell měl znovu plné ruce práce. V jeho brankovišti si hodně důrazně počínal Bakoš, jenž se snažil zamést puk za čáru i vleže. Z podobné pozice neuspěl ani Šimek.
     
    46:35
    Brankář Dynama vykopl do bezpečí i pokus Řepíka. Pardubice mají obrovské problémy s přechodem do útoku, většinou totiž ztratí puk už ve středním pásmu. Tak jako teď Tomášek.
     
    47:48
    A když o kotouč nepřijdou, zastaví hosty ofsajd. V něm byl nyní lapen Kaut a hra bude pokračovat po komerční přestávce.
     
    48:59
    Moučka chtěl přihrávkou z vlastní třetiny oslovit neobsazené spoluhráče, ale podklouzl a v pádu napálil puk jen na zakázané uvolnění. Pak v kleče oddychoval a kroutil hlavou. I takové situace zrcadlí zmar hostů v dnešním klání.
     
    49:10
    Pardubická obrana opět vyhlašuje stav nejvyššího nebezpečí. Sudí vylučují Tomáška za nedovolené bránění a hosté hrají další oslabení.
     
    49:49
    Znovu skvělý Maxwell! Opora hostů stáhla ze vzduchu nepříjemnou střelu Radivojeviče, kterou se snažil ještě tečovat Bulíř. Gólman Dynama je jednoznačně nejlepším hráčem svého týmu.
     
    51:11
    Schwarz odklepal poslední vteřiny liberecké přesilovky a hosté už jsou kompletní. Ihned dokonce vyrazili kupředu, ale Radenbach za brankou spoluhráče nepřetlačil.
     
    52:15
    Naděje Pardubic mizí v nedohlednu. Kvůli prohřešku Bokroše (hákování) budou totiž hosté opět hrát ve čtyřech.
     
    52:47
    Řepík si pěkně nabruslil až do výhodnější palebné pozice, ale na spolehlivého Maxwella si nepřišel. Hra je přerušena.
     
    53:58
    Liberečtí už nejsou v přesilovce tak aktivní. Snaží se hlavně držet kotouč na svých holích a možná se dostat i do co nejvýhodnější palebné pozice. Krenželok teď střílel z kruhu a trefil konstrukci branky.
     
    54:59
    Pozor, i hosté se v útoku probudili. V situaci dva na dva naznačil Redenbach střelu a pak přihrál Marcinkovi. Ten měl slušnou šanci, jenže vůbec netrefil branku.
     
    55:24
    Tak přeci jen ještě šance pro hosty? Budou hrát přesilovku, jelikož Kajínek pyká za sekání.
     
    56:16
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    A drama je na světě! Dosud neškodné Pardubice využívají přesilovku a mají na dosah vyrovnání. Prosadili se však hodně šťastně, jelikož Schwarz po sérii zákroků zůstal ležet v brankovišti. Voženílek ho nejprve nepřekonal, PATRIK POULÍČEK už ale ano. Asistence: Daniel Voženílek – 1:2.
    56:16 Patrik POULÍČEK - 2:1
     
    57:59
    Rozbíhá se poslední dvouminutovka třetí třetiny. Domácí šetří každou vteřinu a nikam nespěchají, Dynamo potřebuje v první řadě získat pásmo.
     
    58:23
    Dynamo si vyžádalo oddechový čas. Minutu a půl před koncem závěrečné periody se vhazuje ve středním pásmu.
     
    58:51
    Hráči se rvou o puk za brankou Schwarze. Maxwell dostal pokyn ze střídačky a pouští místo sebe na led šestého hráče!
     
    59:19
    Domácí vyhodili puk do bezpečí, Voženílek ho sebral a zakládá útočnou akci.
     
    59:35
    Vhazování před Schwarzem. Zbývá dvacet pět vteřin.
     
    59:56
    Ještě buly ve středním pásmu po ofsajdu Dynama. Je rozhodnuto.
     
    59:56
    Tak ještě jeden trest na závěr. Hostující střídačka obdržela menší trest za nesportovní chování. Odpyká ho Nahodil.
     
    Konec zápasu.
     
    Bílí Tygři vítězí naprosto zaslouženě, soka dokonce přestříleli neuvěřitelným způsobem 62:16. Dali však jen dva góly, přestože měli příležitostí nespočet. Pardubice držel skvělý brankář Maxwell, jenž pochytal několik šancí. Hosté nepředvedli pod Ještědem skoro nic, i tak se jim v závěru podařilo duel zdramatizovat. Vyrovnat však nestihli. Přeji příjemný zbytek dne. (19:32:49)

    Lukáš Šonský

    Góly a asistencie: 3. Valský (Jelínek), 10. Birner (Řepík) – 57. Poulíček (Voženílek)


    Bílí Tygři Liberec: Schwarz (Hosnedl) – Říha, Ševc, Šimek, Havlín, Výtisk "C", Plutnar, Kajínek – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Špaček, Lakatoš, Vlach – Ordoš.
    HC Dynamo Pardubice: Maxwell (Vejmelka) – Gregorc, Štajnoch, Čáslava "C", Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda, Havlík – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Moučka, Nahodil, Šimun – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Pipek, Kaut, Panna.

    Rozhodca: Šír, Svoboda – Kajínek, Zavřel.