Veľká cena Mexika Nico Rosberg (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Mexika

Nico Rosberg (Mercedes)

Nedeľa 01.11.2015, 20:00Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 20:00.
     
    Seriál Formuly 1 sa po 23 rokoch sťahuje do Mexika. Hoci je už o majstrovi sveta rozhodnuté, určite sa aj dnes večer môžeme tešiť na mnoho predbiehacích manévrov a dramatických situácii. Monoposty sa na štartový rošt postavia presne o 20:00 SEČ.

    OKRUH

    Ako som už spomínal, Veľká cena Mexika veľmi dlho v kalendári F1 chýbala. Posledným víťazom sa v roku 1992 stal Nigel Mansell, pre ktorého to bolo druhé víťazstvo v krajine širokých sombrér, kaktusov či tequily. Rovnako dve víťazstva dosiahli aj Jim Clark a Alain Prost. Aktuálny okruh má byť po Monze druhým najrýchlejším a Nico Rosberg sa vyjadril, že mu pripomína preteky motokár. Nový okruh má 17 zákrut (7 ľavotočivých a 10 pravotočivých). Jazdí sa v smere hodinových ručičiek v nadmorskej výške 2 200 metrov nad morom. Dĺžka okruhu je 4 421 metrov a vrátane zahrievacieho kola ju piloti absolvujú presne 70-krát.

    CELKOVÉ PORADIE

    Už po pretekoch v americkom Austine je jasné, že po tretíkrát v kariére sa majstrom sveta stane britský pilot v službách Mercedesu, Lewis Hamilton. Mimoriadne zaujímavý však bude boj o celkovú druhú pozíciu, ktorú momentálne háji prekvapujúco Sebastian Vettel z Ferrari. Jeho náskok pred nemeckým krajanom Nicom Rosbergom je ale len 4-bodový a po dnešných pretekoch už môže byť poradie obrátené v neprospech štvornásobného majstra sveta.

    KVALIFIKÁCIA

    Vo včerajšej kvalifikácii dominovali Mercedesy. Z
    interného súboja vyšiel tento raz víťazne Nico Rosberg, ktorý tak odštartuje z pole position. Tímový kolega Lewis Hamilton za ním zaostal o takmer 2 desatiny a tretí Sebastian Vettel o necelé 4 desatiny. Treba ale povedať, že Vettel odjazdil v tréningoch a v kvalifikácii najmenej kôl, čím ušetril pneumatiky aj pre dnešné preteky. Na ďalších miestach sú vzorne zoradené monoposty Red Bullu a Williamsu v poradí: Danill Kvyat, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas a Felipe Massa. Sklamaním bolo 15. miesto Kimiho Räikkönena a Jenson Button zo stajne Honda pre problémy s motorom do kvalifikácie ani nenastúpil. Majster sveta z roku 2009 tak odštartuje z posledného miesta.
     
    Všetci piloti sú už v zahrievacom kole. Veľká cena Mexika sa tak začne už o niekoľko sekúnd. Pohodlne sa usaďte a užite si náš prenos.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    1
    Nico Rosberg mal výborný štart a udržal si svoje prvé miesto. Za chrbtom už ale má Lewisa Hamiltona, ktorý sa drží na druhej priečke. Naopak Sebastian Vettel stratil tretie mieste, keď sa cez neho dostal Daniil Kvyat.
     
    1
    Sebastian Vettel dostal defekt! Celé konto sa tak bude vliecť a dá sa predpokladať, že ku svojim mechanikom príde na konci štartového poľa.
     
    2
    Na začiatku druhého kola odstupuje z pretekov pre technické problémy Fernando Alonso z tímu Honda. Táto sezóna je pre neho ako zo zlého sna.
     
    3
    Štartové pole sa nám pekne zoradilo. Najrýchlejšie kolo pretekov si pripisuje na svoje konto Nico Rosberg. Medzitým je povolené používanie systému DRS.
     
    4
    Valtteri Bottas sa na dlhej rovinke snažil predbehnúť Daniela Ricciarda. Austrálčan si svoju pozíciu ale udržal a naďalej ostáva na 4. mieste.
     
    5
    O zábavu na trati sa nám starajú monoposty Williamsu. Kým Bottas sa snaží dostať cez Ricciarda, druhý jazdec Felipe Massa má zálusk na 6. miesto Maxa Verstapena.
     
    6
    Traťoví maršáli budú vyšetrovať súboj medzi Sebastianom Vettelom a Danielom Ricciardom. Práve po tom súboji totiž dostal nemecký jazdec defekt.
     
    7
    Kimi Räikkönen sa z konca štartového poľa dostáva vyššie a vyššie. Aktuálne je už na 14. priečke, keďže pred niekoľkými sekundami predbehol Felipeho Nasra.
     
    8
    Paráda. Iceman jazdí veľmi dobre a dostáva sa už na 13. miesto. Na rovinke poľahky predbehol Marcusa Ericssona zo stajne Sauber.
     
    9
    K svojim mechanikom zamieril už v 9. kole Valtteri Bottas. Fínsky jazdec sa vracia na trať na 16. mieste, keď je pred ním Jenson Button.
     
    10
    Aktuálne poradie: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Daniil Kvyat 4. Daniel Ricciardo 5. Max Verstapen. Medzičasom zamieril do boxov aj ďalší jazdec Williamsu, Felipe Massa.
     
    11
    Valtteri Bottas sa dostal na 10. miesto. V priebehu pár sekúnd totiž predbehol Jensona Buttona a Felipeho Nasra. Podľa najnovších správ sú práve monoposty Williamsu najrýchlejšie na trati.
     
    12
    Výborne jazdia aj jazdci Ferrari. Kimi Räikkönen je už ôsmy a Sebastian Vettel štrnásty. Nico Rosberg zajazdil ďalšie najrýchlejšie kolo, a tak sa jeho náskok na Hamiltona o niečo zväčšil.
     
    13
    Do boxov zamieril aj prvý jazdec tímu Toro Rosso. Je ním Carlos Sainz. Jeho zastávka prebehla bez najmenších problémov.
     
    14
    Nico Hülkenberg sa odstáva pred Jensona Buttona, ktorý dnes opäť nemá svoj deň. Medzičasom náskok Rosberga narástol už a takmer 2 sekundy.
     
    15
    Sebastian Vettel na najdlhšej rovinke okruhu predbehol Carlosa Sainza. Štvornásobný majster sveta je už na 12. priečke.
     
    16
    Daniil Kvyat síce dostal od svojich mechanikov pochvalu, no oba Mercedesy mu utekajú. Ruský pilot aktuálne stráca na Hamiltona už 8 sekúnd.
     
    17
    Ferrari je výkonnostne úplne inde ako McLearen Honda. Dokázal to aj Sebastian Vettel, ktorý bez najmenších problémov sa dostal cez Jensona Buttona.
     
    18
    Veľká chyba Sebastiana Vettela. Nemec dostal pretáčavý šmyk a skončil v hodinách. Prišiel tak o približne 4 pozície a opäť spadol na 15. miesto.
     
    19
    Jenson Button musí byť poriadne frustrovaný. Felipe Nasr je snáď už šiestym pilotom, ktorý majstra sveta z roku 2008 predbehol.
     
    20
    Aktuálne poradie: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Daniil Kvyat 4. Daniel Ricciardo 5. Max Verstapen. Zaujímavý moment sa udial v súboji Perez vs. Sainz. Po návrate z boxov si domáci pilot neudržal pozíciu a klesol na 11. miesto.
     
    21
    Lewis Hamilton zajazdil síce najrýchlejšie kolo pretekov, no na svojho tímového kolegu stráca už 2,6 sekundy.
     
    22
    Ako prvý jazdec z čela pretekov odchádza do boxov ruský mladík Daniil Kvyat. Ten sa zaradil na 5. miesto pred Kimiho Räikkönena.
     
    23
    Kimi Räikkönen v dnešných pretekoch končí! Vo fínskom súboji ho trafil Valtteri Bottas a svojmu krajanovi zlomil záves na pravom zadnom kolese.
     
    24
    Veľmi ľúto mi je Jensona Buttona, ktorý je opäť predbehnutý. Tento raz si na ňom pochutnal Pastor Maldonado. Samozrejme, incident medzi fínskymi pilotmi sa bude vyšetrovať.
     
    25
    Inžinieri Red Bullu sa trocha prerátali. Daniel Ricciardo sa po návrate z boxov zaradil až za oboch pilotov Williamsu, teda Bottasa a Massu.
     
    26
    Ako prvý z vedúcej dvojice zamieril k mechanikom Nico Rosberg. Nemal však žiadne problémy a pohodlne sa vracia na druhé miesto. Priebežným lídrom je tak Lewis Hamilton.
     
    27
    Sebastian Vettel má problémy s brzdami. Snáď už tretíkrát nedobrzdil do zákruty, a tak mu jeho predbiehací manéver na Romaina Grosjeana bol na nič.
     
    28
    Do boxov zamieril už aj Lewis Hamilton. O trošku viac sa zdržal v boxoch ako Rosberg, a tak sa jeho manko na nemeckého kolegu zväčšilo. Rosberg pohodlne preberá vedenie.
     
    29
    Po zastávkach v boxoch sa nám vytvorili pomerne veľké rozdieli medzi pilotmi. Zatiaľ si na predbiehacie manévre budeme musieť počkať.
     
    30
    Aktuálne poradie: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Daniil Kvyat 4. Valtteri Bottas 5. Felipe Massa. Medzitým ide ku svojim mechanikom aj Jenson Button.
     
    31
    Nico Rosberg zrejme urobil menšiu chybičku, keďže v priebehu jedného kola jeho náskok na Hamiltona klesol o 7 desatín. Majster sveta jazdí veľmi rýchle časy.
     
    32
    Televízne kamery si všímajú Sergia Peréza, ktorý dnes jazdí svoje domáce preteky. Aktuálne útočí na Carlosa Sainza.
     
    33
    Carlos Sainz si v súboji s Perézom poriadne skrátil trať, a tak musel mexického pretekára pustiť pred seba. Sergio Peréz sa dostáva na 9. miesto.
     
    34
    Pozrime sa opäť na čelo pretekov. Podľa Live timingu je náskok Rosberga na Hamiltona 2,3 sekundy. Oba Mercedesy majú pred tretím Red Bullom Daniila Kvyata už 22 sekúnd náskoku.
     
    35
    Sme v polovici dnešných pretekov. Do boxov zamieril Sebastian Vettel, no po návrate na trať bude celé jedno kolo nadelil Nico Rosberg.
     
    36
    Valtteri Bottas sa pomaličky približuje Daniilovi Kvyatovi. Náskok ruského pilota je už len necelé 2 sekundy.
     
    37
    Veľmi nevídaní pohľad. Na Sebastiana Vettela traťoví maršáli mávajú modrými vlajkami, čo znamená, že štvornásobný majster sveta musel pred seba pustiť Lewisa Hamiltona.
     
    38
    Na trati je teraz relatívne pokojne. Nico Rossberg zajazdil teraz lepšie kolá a jeho náskok sa zvýšil na 3 sekundy.
     
    39
    Daniel Ricciardo zo stajne Red Bull sa dostáva na dostrel Felipeho Massu. Ich rozostup je aktuálne 2,1 sekundy.
     
    40
    Aktuálne poradie: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Daniil Kvyat 4. Valtteri Bottas 5. Felipe Massa
     
    41
    Atmosféra priamo na okruhu je skutočne skvelá. Diváci si užívajú Veľkú cenu, hoci ich miláčik (Sergio Perez) je až na 9. mieste. Niet divu, veď preteky F1 zavítali do Mexika po 23 rokoch.
     
    42
    Sebastian Vettel sa dostal do nejakej slučky, odkiaľ niet úniku. Nemec jazdí za Lewisom Hamiltonom, no vie, že ho predbehnúť nemôže.
     
    43
    Sergio Perez sa doťahuje na Maxa Verstapena, ktorý sa po výbornom štarte prepadol na 8. miesto.
     
    44
    Do boxov po druhýkrát zavítal aj Carlos Sainz. Španiel sa zaradil na 13. miesto, tesne za Sebastiana Vettela.
     
    45
    Mercedesy jazdia veľmi vyrovnané časy, a tak ich rozdiel stále kulminuje okolo 3 sekúnd. Nico Rosberg teraz dostával túto správu od svojich mechanikov, no radšej sa sústreďuje na svoju jazdu.
     
    46
    Carlos Sainz poriadne prebrzdil svoju ľavú prednú pneumatiku. Našťastie ale ostal na trati a pokračuje v pretekoch.
     
    47
    Pomerne prekvapujúco zamieril do boxov Nico Rosberg, čo znamená zmenu taktiku v nemeckom tíme. Zamieri do nich aj Hamilton?
     
    48
    Hamilton ostáva na trati a snaží sa zajazdiť rýchle kolá, čím by trocha svoj náskok znížil.
     
    49
    Rozkazy tímu zneli jasne! Lewis Hamilton musel ísť do boxov, čím sa na čelo pretekov opäť vracia Nico Rosberg. Dokonca mám taký pocit, že sa náskok nemeckého pilota ešte zvýšil.
     
    50
    Aktuálne poradie: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Daniil Kvyat 4. Valtteri Bottas 5. Felipe Massa
     
    51
    Daniel Ricciardo sa snaží dostať cez Felipeho Massu. Brazílčan sa skúsene bráni, no vyzerá to tak, že Austrálčan je oveľa rýchlejší.
     
    52
    Je to tam! Na piate miesto sa dostáva Daniel Ricciardo, ktorý svojim typickým dravým spôsobom predbehol Felipeho Massu. Na ôsme miesto sa cez Carlosa Sainza dostáva aj Sergio Perez.
     
    53
    Sebastian Vettel v dnešných pretekoch končí. V druhom sektore havaroval, no našťastie je zdravotne v poriadku.
     
    54
    Na trati je aktuálne Safety car. Túto situáciu využívajú pretekári na prejazd boxov. K svojim mechanikom zamieril aj Valtteri Bottas.
     
    55
    Monopost Sebastiana Vettela je už odprataný z trate, no Bernd Mayländer stále ostáva na trati.
     
    56
    Aj 56. kolo sa začína v spoločnosti bezpečnostného vozidla. Táto situácia zrejme naviac vyhovuje Lewisovi Hamiltonovi, ktorý sa dotiahol na svojho tímového kolegu.
     
    57
    Takmer všetci piloti zahrievajú svoje pneumatiky, aby boli fit na záverečné kolá. Pripomínaním, že Veľká cena Mexika sa jazdí na 71 kôl. Safety car ide z trate!
     
    58
    Opäť sa jazdí! Valtteri Bottas sa dostáva na tretie miesto pred Daniila Kvyata. Nico Rosberg si udržal svoje prvé miesto pred Lewisom Hamiltonom.
     
    59
    A ďalšia nehoda. V zákrute číslo 12 neustriehol svoj monopost Felipe Nasr a v dnešných pretekoch končí.
     
    60
    Aktuálne poradie: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Valtteri Bottas 4. Daniil Kvyat 5. Daniel Ricciardo.
     
    61
    Nico Rosberg si na svojho tímového kolegu vypracoval 1,3 sekundy náskoku. Boj o tretie miesto bude mimoriadne zaujímavý, keďže Bottas-Kvyat-Ricciardo sú v rozmedzí 1,7 sekundy.
     
    62
    Najaktívnejším pilotom je Daniel Ricciardo, ktorý sa snaží dostať cez Daniila Kvyata. Ruský mladík si ale zatiaľ počína veľmi dobre.
     
    63
    Hamilton potrebuje stiahnuť ešte jednu desatinku, aby sa dostal do DRS zóny. Aktuálne stráca na Rosberga 1,1 sekundy. Dokáže predčasný majster sveta ešte zamiešať karty v dnešných pretekoch?
     
    64
    Pastor Maldonado mal v jednej zo zákrut veľké problémy a takmer havaroval. Venezuelčan to ale našťastie ustál.
     
    65
    Vyzerá to tak, že Valtteri Bottas sa odpútal od oboch Red Bullov. Na Daniila Kvyata má už 2,7 sekundový náskok a je veľmi blízko pódiového umiestnenia.
     
    66
    Nico Rosberg navýšil svoj náskok o 4 desatiny a pokiaľ neurobí v závere školácku jazdeckú chybu, zrejme sa stane víťazom dnešných pretekov.
     
    67
    O jeden bodík bojuje aj Pastror Madonado (11.), ktorý na Romaina Grosjeana z Lotusu stráca necelú sekundu.
     
    68
    Obaja piloti Mercedesu sa naťahujú o tisícinky. Hamilton sa ale nedokáže priblížiť svojmu rivalovi. Rosberg má tak na dosah prvú výhru od Veľkej ceny Rakúska.
     
    69
    Máme pred sebou posledné tri kolá. Aktuálne poradie na stupňoch víťazov je: 1. Nico Rosberg 2. Lewis Hamilton 3. Valtteri Bottas.
     
    70
    Pastor Maldonado sa stále snaží predbehnúť Romaina Grosjeana, no Francúz stále drží zisk jedného bodu.
     
    71
    Víťazom Veľkej ceny Mexika sa stáva systémom štart-cieľ nemecký pilot v službách Mercedesu – NICO ROSBERG.
     
    Koniec závodu.
     
    Prvú Veľkú cenu Mexika po 23 rokoch ovládol Nico Rosberg. V seriáli Formuly 1 sa tak dostáva na druhé miesto pred Sebastiana Vettela, ktorý dnešné preteky nedokončil. Druhý je majster sveta Lewis Hamilton a stupne víťazov uzatvára Valtteri Bottas. Teraz je už čas na oslavu so šampanským a s tradičným mexickým sombrérom. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. (22:01:12)

    Miroslav Kováčik

    Poradie na štarte
    1. rad: Nico Rosberg (Mercedes) - Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. rad: Sebastian Vettel (Ferrari) - Daniil Kvyat (Red Bull)
    3. rad: Daniel Ricciardo (Red Bull) - Valtteri Bottas (Williams)
    4. rad: Felipe Massa (Williams) - Max Verstapen (Toro Rosso)
    5. rad: Sergio Perez (Force India) - Nico Hülkenberg (Force India)
    6. rad: Carlos Sainz (Toro Rosso) - Romain Grosjean (Lotus)
    7. rad: Pastor Maldonado (Lotus) - Marcus Ericsson (Sauber)
    8. rad: Felipe Nasr (Sauber) - Alexander Rossi (Manor-Marussia)
    9. rad: Will Stevens (Manor-Marussia) - Fernando Alonso (McLearen Honda)
    10. rad: Kimi Räikkönen (Ferrari) - Jenson Button (McLearen Honda)

    Celkové poradie
    1. Nico Rosberg (Mercedes) 25b
    2. Lewis Hamilton (Mercedes) 18b
    3. Valtteri Bottas (Williams) 15b
    4. Daniil Kvyat (Red Bull) - 12b
    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) - 10b
    6. Felipe Massa (Williams) - 8b
    7. Nico Hülkenberg (Force India) - 6b
    8. Sergio Perez (Force India) - 4b
    9. Max Verstapen (Toro Rosso) - 2b
    10. Romain Grosjean (Lotus) - 1b
    11. Pastor Maldonado (Lotus)
    12. Marcus Ericsson (Sauber)
    13. Carlos Sainz (Toro Rosso)
    14. Jenson Button (McLearen Honda)
    15. Alexander Rossi (Manor-Marussia) + 2 kolá
    16. Will Stevens (Manor-Marussia) + 2 kolá

    Nedokončili:
    Felipe Nasr (Sauber)
    Sebastian Vettel (Ferrari)
    Kimi Räikkönen (Ferrari)
    Fernando Alonso (McLearen Honda)