Barcelona – Leverkusen 2:1 (kon.) | Borisov – AS Rím 3:2 (kon.) | Bayern – D. Záhreb 5:0 (kon.)
Arsenal – Olympiakos 2:3 (kon.) | Tel Aviv – D.Kyjev 0:2 (kon.) | Porto – Chelsea 2:1 (kon.)
Lyon – Valencia 0:1 (kon.) | Zenit – Gent 2:1 (kon.)
koniec
Olympique Lyon
0:1 (0:1)
Valencia CF
Utorok 29.09.2015, 20:45 • Stade de Gerland • Liga majstrov • Skupina H
Predzápasové kurzy
     
    Príjemný večer všetkým fanúšikom kvalitného európskeho futbalu. Čakajú nás zápasy druhého kola skupinovej fázy Ligy Majstrov. Ja vás budem sprevádzať súbojom medzi Olympique Lyon a Valencia CF. Úvodný výkop je naplánovaný na 20:45 na Stade de Gerland. Hlavným rozhodcom bude Milorad Mažić.

    Olympique Lyon

    Olympique Lyon sa v minulej sezóne dokázal vrátiť na popredné pozície, keď dosiahol pozíciu vicemajstra. Do novej sezóny Ligue 1 ale zverenci trénera Fourniera nevstúpili práve najlepšie. Po ôsmich kolách majú na konte 12 bodov a patrí im až 8. priečka. V posledných 5 súťažných zápasoch dokázali len raz zvíťaziť, keď zdolali Bastiu 2:0. V prvom zápase skupiny Ligy majstrov bol Lyon v role favorita, no s belgickým Gentom iba remizoval 1:1. Francúzsky klub nedokázal využiť ani presilu o dvoch hráčov a v 88. minúte Alexandre Lacazette nepremenil penaltu. Lyon sa s Valenciou zatiaľ stretol dvakrát, no v oboch dueloch s netopiermi prehral. V dnešnom zápase budú chýbať Rafael, Bacary Koné, Henri Bedimo, Clément Grenier, Mapou Yanga-Mbiwa a Nabil Fekir.

    Valencia CF

    Valencia CF si vybojovala postup do Ligy majstrov cez AS Monako. Doma vyhrala nad francúzskym klubom 3:1, a tak jej na pôde kniežat stačila aj prehra 1:2. Do milionárskej súťaže ale netopiere vstúpili ešte horšie ako Lyon. Na štadióne Mestalla nezvládli zápas so Zenitom Petrohrad, ktorému podľahli 2:3. V domácej La Lige patrí zverencom trénera Santa 8. miesto so ziskom 9 bodov. Zatiaľ sa trápia v koncovke, keď v 6 dueloch strelili len 3 góly. Na druhej strane inkasovali len dvakrát a dobrú defenzívu potvrdili aj v poslednom kole, keď zdolali Granadu 1:0. V dnešnom zápase budú Valencii chýbať brankári Mat Ryan, Diego Alves i hráči ako André Gomes či José Gayá.
     
    Úvodné zostavy:

    Olympique Lyon: A. Lopes – Jallet, Umtiti, Biševac, Morel – Gonalons (C), Tolisso, Valbuena – Darder, Kalulu – A. Lacazette.
    Náhradníci: Gorgelin – Ghezzal, Ferri, Malbranque, Mvuemba, Beauvue, Cornet.

    Valencia CF: Doménech – Cancelo, Mustafi, Abdennour, Orbán – Feghouli, E. Pérez, Parejo, Fuego, Piatti – Negredo.
    Náhradníci: Y. Rodríguez – Santos, Barragán, Danilo, Alcácer, Rodrigo, Mina.

    Rozhodca: Milorad Mažić.
    Zaujímavé zábery z predzápasovej rozcvičky.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali futbalisti Valencie. Tí nastúpili vo svojich tradičných oranžových dresoch, naopak Lyon je v čisto bielej kombinácii.
     
    2
    Začiatok stretnutia sa odohráva v pokojnom tempe. Hrá sa väčšinou v strede ihriska. Na prvý útočný výpad zatiaľ čakáme.
     
    3
    Pre Lyon sa črtala dobrá príležitosť, no loptu si zle prebral krajný obranca Christophe Jallet. Domáci tak prichádzajú o loptu.
     
    4
    Milorad Mažić po prvýkrát píska nedovolený zákrok. Sergiho Darderera nedovolene zastavil Enzo Peréz.
     
    5
    Lyon zahral priamy kop nie príliš úspešne. Lopta končí iba v rukaviciach španielskeho brankára Jaumeho Doménecha.
     
    6
    Domáci sú predsa len v úvode aktívnejší. Z ľavej strany centroval Jallet, no svoje defenzívne povinnosti si do bodky splnil Shkodran Mustafi.
     
    7
    Na druhej strane bol nepríjemne zasiahnutý Pablo Piatti. Po faule Sergiho Darderera bude Valencia zahrávať nebezpečný priamy kop.
     
    8
    Priamy kop rozohral Cancelo, no ešte pred brankárom Lopesom odvrátil loptu Jérémy Morel. Nasledovať tak bude rohový kop.
     
    9
    Prvá šanca zápasu. Po rohovom kope sa dostal do hlavičkového zakončenia stopér Aymen Abdennouri, no tuniský obranca tesne minul domácu bránu.
    9. Aymen Abdennour (VAL)
     
    10
    Valencia sa predsa len postupom času viac osmelila a aktuálne kombinuje na polovici súpera.
     
    11
    Zápasu zatiaľ chýba spád. V blízkosti pokutového územia hostí si pýtal faul Jérémy Morel, no hlavný arbiter nepíska.
     
    12
    Lyonu sa naskytá výhoda priameho kopu. Z ľavej strany centroval Jérémy Morel a jeho center rukou zblokoval Shkodran Mustafi.
     
    13
    Obrancovia Valencie si ale s centrom domácich poradili a loptu odvrátili do bezpečia.
     
    15
    Po štvrťhodine hry registrujeme prvý ofsajd zápasu. V postavení mimo hry sa ocitol hosťujúci Lucas Orbán.
     
    16
    Alexandre Lacazette sa snažil ohroziť hosťujúceho brankára, no jeho strela bola zblokovaná. Lyon naďalej pokračuje vo svojej útočnej akcií.
     
    17
    V blízkosti pokutového územia sa dostal z pravej strany k centru Mathieu Valbuena. Domácemu futbalistovi ale center vôbec nevyšiel a odkopávať od svojej brány tak bude Jaume Doménech.
     
    18
    Druhá šanca na strane Valencie. Po centri Pabla Piattiho sa snažil predrať do zakončenia Parejo, no napokon sa lopta odrazila späť na Piattiho. Strelu argentínskeho futbalistu ale pohotovo vyrazil Anthony Lopes.
    18. Pablo Piatti (VAL)
     
    19
    João Cancelo sa po pravej strane snažil dostať k centru, no nakoniec pre svoj tím nevybojoval ani rohový kop.
     
    20
    Prvý náznak šance aj na strane domácich. Aldo Kalulu sám postupoval na Doménecha, no zbytočne si zasekával loptu. Práve kvôli tomu ho výborne odstavil Abdennouri.
     
    22
    Sériu nedovolených zákrokov ukončuje Milorad Mažić. Nasledovať bude priamy kop pre Lyon, keďže bol faulovaný Christophe Jallet.
     
    23
    Španielsky tím postupoval do rýchlej kontry, no nakoniec to nezvládol. Lopta končí iba v moci brankára Anthonyho Lopesa, ktorý pred malou chvíľou podržal svoj tím.
     
    24
    Valencia prebrala iniciatívu do vlastných rúk, no ich útočné akcie sú veľmi pomalé.
     
    25
    Center Lyonu zatiaľ vôbec nevychádzajú. Z pravej strane centroval Christophe Jallet, no jeho prízemný center bez problémov odvrátil Aymen Abdennouri.
     
    26
    Milorad Mažić je nekompromisný a píska nedovolený zákrok na Mathieuho Valbuenu v blízkosti pokutového územia Valencie. Lopta je približne 22 metrov od brány.
     
    27
    Fantastický zákrok v podaní Jaumeho Doménecha. Valbuena výborne obstrelil múr, no hosťujúci brankár loptu vyrazil s prispením žrde. Nasleduje rohový kop.
    27. Mathieu Valbuena (LYO)
     
    28
    Domáci zatlačili svojho súpera a konečne sa im dostalo aj podpory z domácich tribún. Napokon sa ale dokázali futbalisti Valencie ubrániť.
     
    30
    Tempo hry sa opäť upokojilo. Máme za sebou polhodinu hry, ktorej nechýbajú ani šance.
     
    31
    Výborný výkon v obrannej činnosti podáva Aymen Abdennouri. Opäť dokázal pozične zastaviť Alda Kaluluho.
     
    32
    Z hranice 20 metrov vystrelili Corentin Tolisso. Jeho pokus ale mieril vysoko nad bránu hosťujúceho tímu.
     
    33
    João Cancelo dostal peknú prihrávku za obranu, no jeho center z pravej strany bol zblkovaný na rohový kop.
     
    34
    Ďalší roh vybojoval Lucas Orbán, ktorého center zblokoval pre zmenu Jallet.
     
    35
    Aymen Abdennouri trafia po centri Piattiho ľavú žrď domácej brány. Tuniský obranca robí pri štandartných situáciach obrancom Lyonu veľké problémy.
    35. Aymen Abdennour (VAL)
     
    36
    Javi Fuego zastavil Corentina Tolissa nedovolene, a tak bude ďalší priamy kop zahrávať Valbuena.
     
    37
    Tento raz francúzsky stredopoliar trafil iba dobre postavený múr. Následná strela Jalleta bola zblokovaná.
     
    38
    Sergi Darder je v opatere lekárov, keďže si privodil menšie zranenie. Domáci hráč ale bude v poriadku.
     
    40
    Výborná akcia Valencie. Sofiane Feghouli dostal spätnú prihrávku do vyloženej šance, no z hranice piatich metrov trafil iba hornú žrď brány Lyonu.
     
    41
    Aldo Kalulu po ďalšom súboji s Aymenom Abdennourom spadol v pokutovom území hostí, no po jeho páde Milorad Mažić neukázal na biely bod.
     
    42
    Valencia dala gól! Hostia sa na konci prvého polčasu dostávajú do vedenia. Valencia rýchlo rozohrala akciu po faule v strede poľa, Pablo Piatti potiahol akciu po ľavej strane a následne ju posunul na SOFIANEA FEGHOULIHO. Alžírsky obranca napriahol z hranice šestnástky a nekompromisne prestrelil Lopesa.
    42. Sofiane FEGHOULI - 0:1
     
    43
    Tak predsa len musí domáci tréner striedať. Sergi Darder predčasne končí v zápase a na jeho miesto prichádza Jordan Ferri.
     
    44
    Domáci sa snažia v závere prvého polčasu ešte niečo vymyslieť, no zatiaľ nevedia prejsť cez dobre sformovanú obranu.
     
    45
    V prvom polčase sa budú nadstavovať 2 minúty.
     
    45+1
    Lyon mohol vyrovnať! Aldo Kalulu sa dostal k lopte v šestnástke súpera a jeho strela skončila s prispením Abdennoura iba na brvne. Následne sa dostal k dorážke Alexandre Lacazette, no ten v čistej šanci prestrelil bránu.
    45+1. Alexandre Lacazette (LYO)
     
    45+2
    Ďalšia obrovská šanca domácich. Po aktivite Kaluluho sa dostal k lopte úplne osamotený striedajúci Jordan Ferri, no z hranice 6 metrov trestuhodne minul bránu.
    45+2. Jordan Ferri (LYO)
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Máme za sebou zaujímavé prvé dejstvo. Po prvých 45 minútach môžu byť spokojnejší hostia, ktorí vďaka gólu Sofianea Feghouliho vedú 0:1. Lyon mal v závere prvého polčase veľké šance, no čisté šance domáci nevyužili. Podarí sa im to v druhom dejstve? Sledujte druhý polčas na onlajny.eu
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého polčasu vstúpila obe mužstvá v nezmenenej zostave, teda ak nerátame vynútené striedanie ešte v prvom polčase, keď nastúpil namiesto Dardera Jordan Ferri.
     
    47
    Lyon dobre zakombinoval na pravej strane. Napokon sa k centru dostal Jallet, no jeho pas nenašiel hlavu striedajúceho Ferriho.
     
    48
    Prvú strelu v druhom polčase vyslal Alexandre Lacazette. Jeho pokus Jaume Doménech vyrazil a následne loptu odkopol na roh obranca Abdennour.
     
    49
    K strele spoza šestnástky napriahol aj Mathieu Valbuena, no jeho strela končí vysoko nad bránou.
     
    50
    Veľký tlak Lyonu v úvode druhého polčasu. Strela Jordana Ferriho bola zblkovaná tesne pred Doménechom.
     
    51
    Prvý ofsajd v druhom polčase. V postavení mimo hry sa ocitol argentínsky futbalista Pablo Piatti, ktorý pripravil prvý gól zápasu.
     
    52
    Prvý potrestaným mužom dnešného stretnutia je Javi Fuego. Nasleduje priamy kop pre Lyon z nebezpečnej vzdialenosti.
    52. Žltá karta
     
    53
    K strele sa napokon odhodlal Corentin Tolisso, no jeho pokus netrafil bránu. Nasleduje tak iba odkop od brány Valencie.
     
    55
    Valencia sa od úvodu druhého dejstva stiahla na vlastnú polovicu ihriska a bude sa sústrediť najmä na rýchle brejky. Akcia Enza Peréza ale nepriniesla úspech.
     
    56
    Po rohovom kope Piattiho bol faulovaný domáci brankár Anthony Lopes. Domáci tak môžu rozohrávať ďalšiu útočnú akciu.
     
    57
    Akcia Lyonu sa skončila kvôli nedovolenému zákroku Ferriho, ktorý neunikol zraku Milorada Mažića. Falovaným hráčom bol, ak sa nemýlim, strelec jediného gólu Feghouli.
     
    58
    Je to tak faulovaný bol Sofiane Feghouli, no zrejme v dnešnom zápase bude môcť pokračovať.
     
    59
    Prvé striedanie Valencie. Z ihriska odchádza Aymen Abdennour a na jeho miesto prichádza Aderlan Santos.
     
    61
    Druhým potrestaným hráčom je Maxime Gonalons. Domáci hráč si počínal nedovolene v súboji s Pablom Piattim, ktorý patrí k najlepším hráčom Valencie.
    61. Žltá karta
     
    62
    Hra je teraz veľmi rozkúskovaná, čo oveľa viac vyhovuje hosťujúcemu tímu. Lyon sa nevie dostať k podobnému tlaku ako v úvode polčasu.
     
    63
    Milorad Mažić sa poriadne rozbehol v udeľovaní žltých kariet. ďalším potrestaným hráčom je Enzo Peréz.
    63. Žltá karta
     
    64
    Pekná akcia domácich. Aldo Kalulu poslal spätnú prihrávku na Christophea Jalleta, no ten z dobrej šance prestrelil bránu.
     
    65
    Z veľkej diaľky vypálil aj domáci stopér Samuel Umtili, no jeho pokus mieril vysoko nad bránu Valencie.
     
    66
    A ďalší tvrdý zákrok, tentokrát na Maximea Gonalonsa. Mažić tento raz do svojho vrecka nesiaha.
     
    67
    Ďalším potrestaným mužom je Aldo Kalulu, ktorý si vyšliapol na Joaoa Cancela.
    67. Žltá karta
     
    69
    Valencia rozohrala rýchly protiútok, ktorý sa napokon skončil centrom Enza Peréza. V obrane dobre zapracoval Umtili a odhlavičkoval loptu na rohový kop.
     
    70
    Domáci fanúšikovia cítia veľkú nevôľu. Jordan Ferri v pokutovom území spadol po súboji s Lucasom Orbánom, no slovinský arbiter penaltu nepíska.
     
    71
    Druhé striedanie Valencie. Z ihriska odišiel Álvaro Negredo, ktorého nahradil Rodrigo.
     
    72
    Nový muž na trávniku Rodrigo zbytočne stratil loptu, a tak môžu ísť dopredu domáci futbalisti.
     
    73
    Mathieu Valbuena je najaktívnejším hráčom domáceho tímu. Francúz vybojoval pre svoj tím ďalší roh, ktorý aj sám zahral. V hlavičkovom súboji sa ale jeden z domácich previnil útočným faulom.
     
    74
    Druhé striedanie Lyonu. Odišiel dnes nevýrazný Alexandre Lacazette a na ihrisko prišiel Claudio Beauvue.
     
    76
    Doterajší jediný strelec zápasu Sofiane Feghouli poslal z pravej strany nepríjemný center do domácej šestnástky, no svoje obranné povinnosti si splnil Milan Biševac.
     
    77
    O niekoľko sekúnd neskôr sa nedovoleným zákrokom previnil Rodrigo, a tak ostanú pri lopte domáci.
     
    78
    Posledné striedanie francúzskeho klubu. Odišiel Jérémy Morel a na záverečných 15 minút vybehol Rachid Ghezzal.
     
    79
    Lyon obieha pokutové územie súpera a stupňuje svoj tlak. Podarí sa mu ešte vyrovnať?
     
    80
    Mathieu Valbuena sa veľmi snaží. V štatistike striel Lyon dominuje 16:6, no stav zápasu je stále 0:1 po góle Feghouliho.
     
    81
    Domáci obrancovia teraz dobre zahrali ofsajdovú pascu a zachytili v nej Rodriga.
     
    82
    Lyon kombinuje stále veľmi ďaleko od brány. Objektívne treba povedať, že v druhom polčase ešte nemal vážnejšiu šancu.
     
    83
    A ďalší ofsajd Valencie. Podobne ako pred niekoľkými sekundami v ňom bol prichytený Rodrigo.
     
    84
    Posledné striedanie zápasu. V dnešnom zápase končí Enzo Pérez a obranné rady prichádza vystužiť Danilo.
     
    85
    Valbuena pekne preniesol hru na Jalleta, ktorý mal dostatok času na kvalitný center. Napokon ale hlavu Ferriho nenašiel, keďže pred ním zapracoval Aderlan Santos.
     
    86
    Jordan Ferri sa dostal v šestnástke do sľubnej šance, no namiesto strely zbytočne volil prihrávku na obsadeného spoluhráča. Veľká škoda pre Lyon.
     
    87
    Strelu Jalleta zblokoval na rohový kop Aderlan Santos. Domáci síce reklamovali ruku, no Milorad Mažić ostáva pokojný.
     
    88
    Rohový kop ale domácim vôbec nevyšiel a Valencia dokonca postupovala do rýchleho brejku. Nakoniec ale hostia definitívu poistku nepridali.
     
    89
    Po akcii Ghezzala sa akrobaticky snažil zakončiť Aldo Kalula, no jeho strela bola zblokovaná. Domáci, ako inak, opäť reklamovali ruku.
     
    90
    V dnešnom zápase sa budú nadstavovať ešte 3 minúty.
     
    90+1
    Za zdržovanie dostáva žltú kartu aj hosťujúci brankár Jaume Doménech.
     
    90+2
    Po rohovom kope Valbuenu sa dostal do zakončenia Corentin Tolisso, no skvelým zákrokom vytesnil loptu na rohový kop Jaume Doménech.
    90+2. Jaume Doménech (VAL)
     
    90+3
    Po rohovom kope domácich sa hráči Valencie vydali do rýchleho brejku. Taktickým faulom ich akciu zastavuje Jordan Ferri a zákonite vidí aj žltú kartu.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Je dobojovaný. Videli sme mimoriadne zaujímavé stretnutie, ktoré rozhodla situácia zo 42. minúty. Jediným strelcom gólu je Sofiane Feghouli, ktorý krásnou strelou spoza šestnástky rozhodol o dôležitých troch bodov pre Valenciu. Tá si tak napravila chuť po domácej prehre so Zenitom Petrohrad a v tabuľke H-skupiny je na druhom mieste. Lyon mal síce šance na vyrovnanie, na napokon nedokázal prekonať výborne chytajúceho Jaumeho Doménecha. Ja sa s vami lúčim a prajem ešte pekný večer. (22:45:45)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 42. Feghouli

    Karty:   61. Gonalons (LYO), 67. Kalulu (LYO), 90+3. Ferri (LYO) – 52. Fuego (VAL), 63. E. Pérez (VAL), 90+1. Doménech (VAL)


    Olympique Lyon: A. Lopes – Jallet, Umtiti, Biševac, Morel (78. Ghezzal) – Gonalons (C), Tolisso, Valbuena – Darder (43. Ferri), Kalulu – A. Lacazette (74. Beauvue).
    Náhradníci: Gorgelin – Ghezzal, Ferri, Malbranque, Mvuemba, Beauvue, Cornet.

    Valencia CF: Doménech – Cancelo, Mustafi, Abdennour (59. Santos), Orbán – Feghouli, E. Pérez (84. Danilo), Parejo, Fuego, Piatti – Negredo (71. Rodrigo).
    Náhradníci: Y. Rodríguez – Santos, Barragán, Danilo, Alcácer, Rodrigo, Mina.

    Rozhodca: Milorad Mažić