Etapa 1: Puerto Banús - Marbella Víťaz: BMC (USA) (kon.)
koniec udalosti
Etapa 1: Puerto Banús - Marbella (17.4 km)

Víťaz: BMC (USA)

Sobota 22.08.2015, 18:40La Vuelta a Espaňa
     
    20:53
    S konštatovaním, že obom našim Petrom sa v prvej etape Vuelty darilo sa s vami lúčim. Peter Velits vyhral so svojim tímom BMC tímovú časovku a zajtra si oblečie červený dres pre lídra. Peter Sagan skončil s tímom Tinkoff-Saxo na druhom mieste a taktiež môže byť spokojný. Z cieľovej Marbella Playa sa už pretekári pomaly a isto začnú presúvať na hotel a zajtra ich čaká zaujímavá druhá etapa. To je už odo mňa všetko. Ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (20:53:49)
     
    20:47
    Konečné poradie 1.etapy:

    1. BMC 8'10"
    2. Tinkoff-Saxo +1"
    3. Orica-GreenEdge +1"
    4. LottoNL-Jumbo +8"
    5. Ettix-Quick Step +10"
     
    20:44
    1.etapa Vuelta de Espaňa sa práve skončila!
     
    20:43
    Ani Kaťuša nenarobila nič s časom tímu BMC a severoameričania víťazia v prvej etape 70.ročníka La Vuelta de Espaňa a Slovák Peter Velits sa ako prvý oblečie do červeného dresu pre priebežného lídra! To je paráda!
     
    20:38
    Bez problémov do cieľa prišiel aj tím Sky. Froome a spol. dosiahli čas 9:21.
     
    20:36
    Posledným tímom na štarte je Kaťuša, ktorý ako líder povedie Purito Rodriguez. Ruské zoskupenie bude pretekať na celkové poradie a tak môže Katalánec počítať s pomocou kolegov.
     
    20:33
    Španielsky Movistar finišuje tímovú časovku s časom 8:34 a to je solídny čas. Quintana prešiel páskou na prvej pozícii.
     
    20:30
    Na rad prišiel tím Sky a to znamená, že do Vuelty už zasiahne aj Chris Froome, ktorý vyhral Tour de France. Brit by mal byť v pohode, ale až samotná Grand Tour ukáže v akej forme prišiel.
     
    20:28
    Kazašská Astana prvých neohrozila a do cieľa prišla s časom 8:40.
     
    20:25
    Na štarte posledné tri tímy. Movistar má dvoch superlídrov Alejandra Valverdeho a Naira Quintanu. Čo nám predvedie tento španielsky tím?
     
    20:24
    Tak predsa prišla zmena na prvej pozícii. Tinkoff-Saxo zosadil BMC s časom 8:10 a potvrdil tak rolu favorita.
     
    20:20
    Tím, ktorý všetci odborníci označujú ako najsilnejší na tohtoročnej Vuelte odštartoval. Astana má vo svojom strede Nibaliho, Landu a Ara.
     
    20:18
    8:37 je čas pre taliansku Lampre Merida a to aktuálne stačí na 10.miesto.
     
    20:17
    Na rad prichádzajú majstri sveta v tejto disciplíne to pretekári tímu BMC. Tejay Van Garderen a Samuel Sánchez vedú tím za víťazstvom.
     
    20:13
    Celkom dobrý výsledok pre De Gendta. Lotto-Soudal zakončil časovku s časom 8:28.
     
    20:10
    Lampre-Merida taktiež na trati s borcami ako sú Rubén Plaza či Poliak Przemyslaw Niemiec.
     
    20:08
    Prvú pozíciu Tinkoffu neohrozil ani tím Etixx, ktorý zajazdil čas 8:20 a v top 3 dnes určite nebude.
     
    20:07
    Z rampy sa už odrazili jazdci tímu Lotto-Soudal, ktorý bude mať v pelotóne troch cyklistov, ktorí pôjdu na celkové poradie a to Van den Broeck, De Clerq a Monfort. Samozrejme nemôžme zabudnúť na Adama Hansena, ktorý odjazdí tretiu Vueltu v rade.
     
    20:05
    Giant-Alpecin je v Marbella na 12.mieste s časom 9:17.
     
    20:01
    Tesne pred ôsmou hodinou odštartovalo belgické zoskupenie Etixx-QuickStep, ktoré zastupuje aj Slovák Martin Velits. Lídrom by mal byť Niki Terpstra.
     
    19:59
    To je prakvapenie! Tinkoff-Saxo zajazdil čas 8:11 a tak sa o 5 desatín sekundy dostáva pred Oricu na priebežné prvé miesto.
     
    19:58
    Nemecký Giant-Alpecin budú chcieť na Vuelte spoliehať na Johna Degenkolba, ktorý žiaril počas minuloročnej edície. Teraz pre nich štartuje tímová časovka.
     
    19:54
    Austrálska Orica odolala tímu Trek, ktorý prišiel do cieľa s časom 8:21 a sú tretí.
     
    19:52
    Rad prišiel aj na Tinkoff-Saxo! Manažér tímu Hoffman dúfa, že táto Vuelta bude úspešná pre Majku a Sagana. "Máme veľké očakávanie od nášho tímu. Lídrom na celkové poradie bude Rafal Majka, ktorý zajazdil dobrú Tour s jedným víťazstvom v etape. Samozrejme, počítame aj s Petrom Saganom, ktorý však nie je v takej pozícii ako na Tour. Tentokrát ho zrejme neuvidíme v toľkých únikoch, ale môže počítať s podporou Bodnara a Bennatiho."
     
    19:48
    Austrálčania ukázali svoju silu a tak a mení priebežný líder! Orica dosiahla čas 8:11 a odsúva Lotto Jumbo na druhé miesto.
     
    19:46
    Tím okolo Fabiana Cancellaru Trek Factory má odštartované. Podarí sa im dostať na prvé miesto?
     
    19:40
    Odjazd veľkého austrálskeho zoskupenia Orica. Gerrans, Chaves, Impey či Ewan by mali na tejto Vuelte žiariť. Dočkáme sa už v prvej časovke náznakov?
     
    19:39
    Caja Rural zajazdil solídnu časovku. V cieli majú čas 8:28 a tak sa zaradia na priebežné druhé miesto.
     
    19:36
    Na trať sa vydal francúzsky Europcar, pre ktorého bude táto Vuelta extrémne dôležitá kvôli hľadaniu financií pre ďalšiu sezónu.
     
    19:34
    Cofidis skončil s časom 8:37, rovnako ako pred chvíľou IAM, ale ani to nestačí na prvý čas Lotto Jumbo.
     
    19:32
    Na rade je štart tímu Caja Rural, ktorý má veľmi úspešný rok. Športový riaditeľ v špurtoch počíta s Barberom, ktorý tento rok vyhral už päť etáp. Ale máme aj iných borcov, ktorí už na Vuelte štartovali a majú početné skúsenosti. Povedal Eugenio Goikoetxea.
     
    19:29
    Do Marbella však medzičasom dorazil IAM Cycling, ktorý do cieľa doviedol Chavanel s časom 8:37 a to stačí na priebežné druhé miesto za Lottom.
     
    19:26
    S dobrým rytmom začali boj proti chronometru jazdci tímu Cofidis. Treba si na nich dávať pozor lebo pokojne môžu prekvapiť.
     
    19:25
    Cannondale-Garmin dorazil do cieľa s časom 9:30 a je až na priebežnom poslednom mieste.
     
    19:21
    Čas prišiel aj na švajčiarsky kontinentálny tím IAM Cycling, ktorý bude spoliehať na skúsené duo Chavanel-Coppel.
     
    19:20
    Francúzskemu zoskupeniu AG2R to príliš nešlo a tak prišli do cieľa s časom 9:10 a stratou 52 sekúnd na Lotto-Jumbo.
     
    19:16
    Ako šiesti v poradí sa na trať vydali borci tímu Cannondale-Garmin. Podľa slov ich riaditeľa Weltza budú lídrami Talansky s Martinom, ale počas Vuelty sa z nich vyvinie len jeden líder. Uvidíme komu to pôjde lepšie.
     
    19:14
    Pozor! V cieli sa už nachádza LottoNL Jumbo a títo holanďania stanovili nový najlepší čas 8:18, čím posunuli MTN Qhubeka o 22 sekúnd na druhé miesto.
     
    19:11
    Tento ďalší francúzsky tím bude podľa slov riaditeľa Jurdieho pracovať len pre Pozzoviva, ktorý prišiel do Španielska veľmi čerstvý a plný síl.
     
    19:10
    Zároveň v tomto istom čase odštartoval z Puerto Banús tím AG2R v zložení: Pozzovivo, Bagdonas, Cherel, Gougeard, Kadri, Minard, Montaguti, Nocentini a Vansummeren.
     
    19:08
    Pred malo chvíľou dorazil do Marbella aj tím FDJ a s časom 8:54 stratil na lídrov z MTN až 14 sekúnd! To je príliš veľká strata.
     
    19:05
    V cieli už máme aj tím Colombia, ktorý stratil na MTN 3 sekundy.
     
    19:04
    Ako štvrtý celok v poradí odštartuje holandský LottoNL-Jumbo, ktorý by mohol prekvapiť s touto zostavou: Bennett, Keizer, Lindeman, Roosen, Teunissen, Tjallingii, Van Asbroeck, Van Winden, Wynants.
     
    19:02
    Francúzske FDJ má vo svojich radoch víťaza etapy v Angliru Kennyho Elissondeho.
     
    19:00
    V cieli na Marbella Playa už máme MTN Qhubeka, ktorý zvládol časovku s časom 8 minút a 40 sekúnd.
     
    18:58
    Na štartovej rampe je už zoradený celok FDJ, ktorý prišiel na Vueltu v zložení: Elissonde, Courteille, Delage, Fischer, Le Gac, Manzin, Pichon, Réza a Veikkanen. Uvidíme ako sa im bude dariť.
     
    18:54
    Na trati už máme aj nováčika na Vuelte a to tím Colombia, ktorý vedie Talian Claudio Corti, ktorý má so svojimi zverencami taktiež nejaké ciele: "Chceme byť aktívni v únikoch a pokúsiť sa získať vrchársky dres. Okrem toho sa spoliehame na úniky."
     
    18:52
    Športový riaditeľ MTN predstavil ambície svojho tímu pred Vueltou: "Po Tour de France sme začali hľadať sponzora pre nasledujúcu sezónu. Na Vuelte chceme ukázať, že tento tím má svoju kvalitu. Našim cieľom je vyhrať jednu etapu, ktorá by mohla končiť úspešne pre únik."
     
    18:50
    Na trati už máme prvý z 22 tímov a to juhoafrické zoskupenie MTN Qhubeka. Reprezentuje ich týchto 9 cyklistov:

    Natnael Berhane
    Stephen Cummings
    Songezo Jim
    Louis Meintjes
    Youcef Reguigui
    Kristian Sbaragli
    Robert Jay Thomson
    Johann Van Zyl
    Jacobus Venter
     
    18:48
    70.ročník Vuelta de Espaňa bol práve odštartovaný!
     
    Jednotlivé tímy budú v Puerto Banús štartovať v intervaloch 5 minút.
     
    Saganov Tinkoff-Saxo má naplánovaný štart na 19:48, Peter Velits sa vydá na trať s kolegami z BMC o 20:13 a Martin Velits pôjde vo farbách Etixxu od 19:58.
     
    Začiatok 70.ročníka La Vuelta de Espaňa je doslova na spadnutie. Dnes budú cyklisti bojovať s chronometrom na 7,4 kilometrovej trati. Ako prvý odštartuje túto časovku tímov MTN-Qhubeka o 18:48.
     
    Slovenská účasť

    Našu krajinu bude reprezentovať trojica pretekárov. Vo farbách Tinkoff-Saxo sa predstaví Peter Sagan, ktorý by sa na Vuelte chcel pripraviť na majstrovstvá sveta, ktoré sa budú tento rok konať v americkom Richmonde a zároveň sa podľa vlastných slov pokúsi vyhrať nejakú etapu. Žilinčan by mal okrem toho pomáhať tímovému lídrovi Rafalovi Majkovi, ktorý bude pretekať na celkové poradie. Contador ako minuloročný víťaz nebude štartovať. Americké zoskupenie BMC bude zastupovať Peter Velits, ktorého čakajú prvé väčšie preteky po zranení. Peťo bude pomáhať Van Garderenovi, ktorý musel z Tour de France odstúpiť a na španielskych cestách by si chcel dobrým umiestnením napraviť chuť. Tretím do partie Slovákov bude Martin Velits, ktorý pôjde v drese tímu Etixx. Tento belgický celok bude pretekať bez väčších mien, ale za lídra môžme považovať Nikiho Terpstru.
     
    O čo sa bude bojovať?

    Celková klasifikácia – červený dres

    Dres pre jazdca, ktorý príde prvý v celkovej klasifikácii podľa časov získaných v každej etape získava tento dres.

    Bodovacia súťaž – zelený dres

    Tento zelený dres získa pretekár, ktorý vyhrá bodovaciu súťaž. Body sa získavajú v cieľoch etáp a na šprintérskych prémiách.

    Vrchárska súťaž

    Bodkovaný dres pravidelne získava pretekár, ktorý pozbiera najviac bodov na každom vrchole stúpania. Tradične najviac bodov je možné získať v cieľových stúpaniach etáp.

    Kombinovaná súťaž

    Biely dres získava jej víťaz a to na základe umiestnení v predošlých troch klasifikáciách.

    Súťaž tímov

    Získava ju ten tím, ktorého súčet troch najlepších časov pretekárov tímu je najnižší.

    Víťaz etapy

    Pretekár, ktorý zvíťazí v etape získava taktiež zaujímavé ocenenie.

    Súťaž kombativity

    Ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy, o ktorom rozhodujú televízni diváci.

    Fair Play súťaž

    Ocenenie, ktoré sa dáva pretekárom, ktorí dosiahli čo najmenej penalizácii majú dobré umiestnenie v celkovej klasifikácii a taktiež tým, ktorí urobili nejaké športové gesto. Toto ocenenie sa bude odovzdávať v 10 etapách.
     
    Športové aspekty tohtoročnej Vuelty

    Na cyklistov čaká počas troch týždňov pretekania celkovo 21 etáp, ktoré pokryjú vzdialenosť 3357,1 kilometrov. Rozdeľme si to na drobné:

    6 rovinatých etáp
    13 kopcovitých a horských etáp
    1 tímová časovka
    1 individuálna časovka


    Tradične budú mať cyklisti 2 dni voľna, ktoré padnú určite počas týchto troch týždňov veľmi vhod. Okrem iného budú v tomto ročníku nové štartové a cieľové mestá.

    Nové štartové mestá

    Alhaurín de la Torre, Mijas, Rota, Jódar, Puebla de Don Fadrique, Torrevieja, Comillas, Roa, Medina del Campo.

    Nové cieľové mestá

    Caminito del Rey, Vejer de la Frontera, Alcalá de Guadaira, Sierra de Cazorla, La Alpujarra, Cumbre del Sol. Benitachell, Cortals d´Encamp, Fuente del Chivo, Sotres. Cabrales, Ermita de Alba. Quirós, Riaza, Cercedilla.
     
    Príjemný večer všetkým fanúšikom kvalitnej svetovej cestnej cyklistiky. Nastal čas a nás čaká posledná Grand Tour tejto sezóny a to na Pyrenejskom polostrove. Dnešným dňom začína La Vuelta de Espaňa 2015 a my budeme držať palce trom slovenským cyklistom, ktorí budú bojovať na španielskych cestách. Moje meno je Martin Platko a ja vás budem sprevádzať 1.etapou, ktorou tradične bude tímová časovka dlhá 17,4 km z Puerto Banús do Marbella. Pôjde sa po pobreží Costa del Sol a pretekári si budú môcť vychutnať tento luxusný rezort. Začiatok je naplánovaný na 18:40.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 18:40.

    Martin Platko