koniec zavodu
Kvalifikace VC Belgie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Sobota 22.08.2015, 14:00 • Okruh: Spa-Francorchamps, Spa, Belgie • Formula 1
     
    S konstatováním, že Lewis Hamilton urval šesté pole position v řadě, což se naposledy stalo na přelomu milénia v podání Miky Häkkinena a Michaela Schumachera, se s vámi loučím a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Hezkou sobotu. (15:20:36)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Belgie, kterou opanoval Lewis Hamilton před stájovým kolegou Nicem Rosbergem. Oběma pilotům bude na zítřejším startu patřit první řada. Tu druhou obsadí Valtteri Bottas a Sergio Pérez, protože Grosjeana čeká penalizace.


    Pořadí po kvalifikaci se ještě trochu změní, protože už před samotným závodem byly uděleny penalizace Buttonovi a Alonsovi za výměnu komponent pohonné jednotky. Oba jezdci McLarenu tak odstartují z poslední řady. Romain Grosjean ztratí pět míst za předčasnou výměnu převodovky.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Belgie: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Bottas, 4. Grosejan, 5. Pérez, 6. Ricciardo, 7. Massa, 8. Maldonado, 9. Vettel, 10. Sainz, 11. Hülkenberg, 12. Kvjat, 13. Ericsson, 14. Räikkönen, 15. Verstappen, 16. Nasr, 17. Button, 18. Alonso, 19. Stevens, 20. Merhi.
     
    Konec závodu.
     
    0:00
    Lewis Hamilton v posledním kole svůj čas ještě o čtvrt sekundy vylepšil a Nico Rosberg na to nenašel adekvátní odpověď. Pole position tak patří Britovi!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    0:59
    Pakliže se před víkendem říkalo a psalo, že největším soupeřem Mercedesu bude Ferrari, tak v kvalifikaci to tak úplně neplatí, protože Hamiltonovi s Rosbergem dýchají na záda Bottas s Massou.
     
    2:57
    Lewis Hamilton opustil boxy, přičemž Nico Rosberg jej záhy nápodobil. Na trať se vrací i Sebastian Vettel a závěrečné boje o pole position tak mohou začít.
     
    4:44
    Všichni jezdci kromě Daniela Ricciarda zamířili do garáží a na trati tak panuje klid před závěrečnou bouří.
     
    6:30
    Nico Rosberg měl vzápětí šanci svého týmového parťáka porazit, jenže byl o půl vteřiny pomalejší a musel vzít zavděk druhým místem.
     
    6:56
    Lewis Hamilton proťal pomyslnou cílovou pásku a časem 1:47.449 se dostal na první pozici.
     
    8:06
    Nico Rosberg byl o něco rychlejší v prvním sektoru než Lewis Hamilton. Obecně se čeká, že souboj o pole position se bude odehrávat znovu mezi těmito dvěma závodníky.
     
    10.23
    V garáži naopak zůstává Daniel Ricciardo, který svými zavřenými oči budil dojem, že v monopostu usnul, ale samozřejmě se jednalo o hluboké soustředění.
     
    11:45
    Tradičně jako první vyrazil do boje Valtteri Bottas na Williamsu, jemuž budou dělat společnost Romain Grosjean, Lewis Hamilton a Nico Rosberg.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších neprošli Hülkenberg, Kvjat, Ericsson, Räikkönen a Verstappen.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:15
    V dosavadním průběhu víkendu přeje všem zainteresovaným ve Velké ceně Belgie počasí, které, jak známo, je v Ardenách hodně nevyzpytatelné.
     
    3:20
    Na scénu vyjel i Sebastian Vettel, který patří k té skupince závodníků, kteří v prostředním segmentu dosud nezajeli měřený čas.
     
    4:39
    Během nucené přestávky zaviněné odstoupením Kimiho Räikkönena skončila kvalifikace také pro Maxe Verstappena.

    Michal Šandor