12. etapa: Lannemezan - Plateau de Beille Víťaz: Joaquim Rodriguez (Kaťuša) (kon.)
koniec udalosti
12. etapa: Lannemezan - Plateau de Beille

Víťaz: Joaquim Rodriguez (Kaťuša)

Štvrtok 16.07.2015, 11:15Tour de France
     
    Ďakujem za pozornosť, prajem príjemný zvyšok štvrtkového večera a nezabudnite ani na sledovanie zajtrajšej etapy! (17:21:01)
     
    S konštatovaniami, že v umiestneniach top favoritov nenastala žiadna zmena, Joaquim Rodriguez sa stal víťazom etapy a Peťo Sagan si udržal zelený dres, sa pre dnes s vami lúčim.
     
    Celkové poradie po 12. etape

    1. Christopher Froome (SKY) 46:50.32
    2. Tejay van Garderen (BMC) +2:52
    3. Nairo Quintana (MOV) +3:09
    4. Alejandro Valverde (MOV) +3:58
    5. Geraint Thomas (SKY) +4:03
    6. Alberto Contador (TCS) +4:04
    7. Robert Gesink (TLJ) +5:32
    8. Tony Gallopin (LTS) +7:32
    9. Vincenzo Nibali (AST) +7:47
    10. Bauke Mollema (TFR) +8:02

    Žltý dres: Chris Froome (Sky)
    Zelený dres: Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
    Bodkovaný dres: Chris Froome (Sky)
    Biely dres: Nairo Quintana (Movistar
     
    Výsledky 12. etapy

    1. Joaquim Rodríguez (KAT) 5:40.14
    2. Jakob Fuglsang (AST) +1:12
    3. Romain Bardet (ALM) +1:49
    4. Gorka Izagirre (MOV) +4:34
    5. Louis Meintjes (MTN) +4:38
    6. Jan Bárta (BOA) +5:47
    7. Romain Sicard (EUC) +6:03
    8. Mikael Cherel (ALM) +6:28
    9. Alejandro Valverde (MOV) +6:46
    10. Christopher Froome (SKY) +6:47
     
    Niekoľko nástupov dnes k videniu bolo, ale ani jeden z nich nebol natoľko vážny, aby tím Sky a Chrisa Frooma nejako výraznejšie vyviedol z miery. V prípade britského cyklistu to vyzerá na podobnú spanilú jazdu ako pred dvomi rokmi.
     
    Cieľ
    Alejandro Valverde pri koncovke naplno preukázal, že má spomedzi favoritov najväčšie rýchlostné danosti a možno dve sekundy získal na Frooma, zároveň s ktorým finišoval Nairo Quintana. Contador s Nibalim už nejako na to nemali, aby pred cieľom ešte zrýchlili.
     
    Cieľ
    Jan Bárta zaznamenáva veľmi pekný výsledok, keď finišuje na šiestej pozícii.
    Kráľ najťažšej pyrenejskej etapy

     
    Cieľ
    Druhé miesto patrí Fuglsangovi, ako tretí zdolal záverečné stúpanie HC kategórie Romain Bardet. Obaja títo cyklisti si určite polepšia v celkovom poradí.

    Minuloročný víťaz bieleho dresu Romain Bardet po dvoch dňoch trápenia predviedol výkon hodný svojich možností.
     
    Cieľ
    Skúsený španielsky borec Joaquim Rodriguez dorovnal Andrého Greipela a stáva sa druhým cyklistom, ktorému sa na 102. ročníku podarilo triumfovať v dvoch etapách!
     
    1,0
    Nairo Quintana to opäť skúša, chytajú sa ho Froome aj Alberto Contador. Znovu sa ale jednalo len o chabý pokus. Kolumbijský cyklista síce nastúpil, ale ihneď bol chytený a tempo skupiny favoritov razom veľmi kleslo.
     
    1,6
    Froome bol chvíľu bez domestika, čo sa snažil využiť Alejandro Valverde, ale líder žltej klasifikácie si nástup dokázal zachytiť sám a už má späť po ruke aj Gerainta Thomasa.
     
    1,8
    Chris Froome so svojím typickým zrýchlením v kopci bez toho, aby sa dvihol zo sedla. Na nástup dokázali reagovať Valverde, Quintana, Contador i Van Garderen.
     
    2,5
    Purito Rodriguez so zaťatými zubami zdoláva kopec, na ktorého vrchole sa bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou tešiť z etapového triumfu! Fuglsang už viac ako minútové manko vygumuje len horko-ťažko.
     
    3,0
    Súperi tímu Sky nevedia na Chrisa Frooma nič vymyslieť. Atakovať sa snažili Contador, Nibali, Valverde a naposledy i Nairo Quintana, ale všetky tieto pokusy, a predovšetkým ten Quintanov, boli len propagačné.
     
    3,4
    V momente, kedy zaútočil Nairo Quintana, už špicu skupiny favoritov opustil Richie Porte, ktorého úlohu prevzal Geraint Thomas.
     
    4,0
    Joaquim Rodriguez má výrazným spôsobom nakročené k zisku druhého etapového vavrínu. Strata Jakoba Fuglsanga na Purita sa začína šplhať už k hranici jednej minúty.
     
    4,4
    Pokus Nibaliho a Valverdeho možno označiť ako neúspešný, Richie Porte udávaním konštantného a rýchleho tempa všetky medzery zacelil.
     
    5,0
    Alejandro Valverde zavelil takisto k zrýchleniu tempa, utrhnúť sa mu ale nepodarilo ani jedného z domestikov tímu Sky, akurát celú skupinu priblížil bližšie k Nibalimu.
     
    5,8
    Po ataku Contadora ide dopredu i Vincenzo Nibali, ktorý stratil včera i v utorkovej etape, a tak sa dnes snaží ukázať, že dvanásta etapa ho zastihla v podstatne lepšej pohode.
     
    6,5
    Šesť a pol kilometra pod vrcholom kopca ide zo sedla prvý favorit. Alberto Contador sebe vlastným štýlom jazdy v kopci vyskúšal pohnúť ľadmi medzi favoritmi, ale veľmi rýchlo bol dostihnutý.
     
    7,0
    Potom, čo svoju prácu na čele skupiny favoritov dokončil Majka s Kreuzigorom, to na špici opäť všetko režíruje pravá ruka Chrisa Frooma, Richie Porte.
     
    8,0
    Joaquim Rodriguez sa celú etapu ukrýval v závetrí, teraz začína ukazovať, že dostatočne našetril a uniká nielen Bardetovi s Fuglsangom, ale doslova preletel aj cez Kwiatkowskeho.
    Michal Kwiatkowski svoj únik pravdepodobne nedotiahne do úspešného konca

     
    8,8
    Najlepšie postavený francúzsky cyklista v celkovom poradí, Tony Gallopin, už stratil kontakt s poľom hlavných favoritov a jeho postavenie v elitnej desiatke môže byť ohrozené.
     
    9,8
    Kwiatkowskeho ambícia získať etapový vavrín dostáva vážne trhliny. Trojica veľmi kvalitných vrchárov z jeho náskoku pomaly, ale isto ukrajuje.
     
    10,6
    Zatiaľ čo tempo skupine favoritov udáva tím Tinkoff-Saxo, si dovolím konštatovať, že víťazom dnešnej etapy sa stane Michal Kwiatkowski alebo jeden z trojice Romain Bardet, Jakob Fuglsang a Joaquim Rodriguez.
     
    11,0
    Fuglsangovi sa nepáčilo, akým tempom ide partia prenasledujúca Michala Kwiatkowskeho, a tak sa zdvihol zo sedla, zrýchlil a hneď niekoľkých cyklistov utrhol. V jeho spoločnosti ešte ostali Romain Bardet a Joaquim Rodriguez.
     
    12,0
    Pelotón sa snažili rozhýbať borci tímu Lotto-Jumbo, ale po chvíli znovu prebrali iniciatívu na špici hlavnej skupiny domestici tímu Sky, ktorých má Froome po ruke ešte štyroch.
     
    13,7
    Michal Kwiatkowski už ostal v súboji s bezmála šestnásť kilometrovým horským monumentom osamotený, Vanmarcke už nemal na to, aby s Poliakom pokračoval.
     
    14,7
    Plateau de Beille má vo svojich úvodných stovkách metrov sklon deviatich percent. Na týchto pasážach sa už začína ukazovať, že Vanmarcke asi v kopci Kwiatkowskemu stačiť nebude.
     
    18,0
    Michal Kwiatkowski so Sepom Vanmarckom už začínajú boj nielen s mimoriadne ťažkým záverečným stúpaním, ale aj s poriadne hustým dažďom.
     
    20,0
    Pred pelotónom sa ešte pohybujú dve skupiny. Jedna so siedmymi a druhá s tromi cyklistami.
     
    22,0
    Pri manku skupiny favoritov, ktorý vzrástol nad hranicu jedenástich minút, je už zrejme definitívne jasné, že víťaz vzíde z jednej z dvoch unikajúcich skupín.
     
    23,0
    Čelná dvojica vzorne spolupracuje, pretekári sa v pravidelných intervaloch striedajú pri vytváraní tempa. Podobný obrázok bude zrejme k videniu až na začiatok cieľového stúpania, kde už bude musieť ísť každý sám za seba.
     
    28,6
    Pretekári sa už musia boriť s avizovaným dažďom. Kwiatkowski s Vanmarckom majú oproti svojim prenasledovateľom početnú nevýhodu, ale aj tak sa im darí hodnotu ich náskoku navyšovať.
     
    34,0
    V závere predchádzajúceho kopca mala skupina prenasledovateľov okolo Romaina Bardeta a Joaquima Rodrigueza vedúcu dvojicu nadohľad. Kwiatkowski s Vanmarckom si však v zjazde vypracovali minútový náskok.
     
    38,0
    Zábery z cieľa teda nezobrazujú nič príjemné. Aktuálne na vrchole kopca Plateau de Beille dokonca padajú krúpy.
     
    40,0
    Louis Mentjes v zjazde nevybral jednu zo zákrut a skončil mimo cesty. Našťastie, juhoafrický cyklista by mal z tejto nepríjemnosti vyviaznuť bez vážnejších problémov.
     
    42,0
    Horská prémia – Port de Lers – 1.kategórie

    1. Michal Kwiatkowski (EQS) 10 b.
    2. Sep van Marcke (TLJ) 8 b.
    3. Mikael Cherel (ALM) 6 b.
    4. Louis Meintjes (MTN) 4 b.
    5. Romain Bardet (ALM) 2 b.
    6. Jakob Fuglsang (AST) 1 b.
     
    47,0
    Cyklistov zatiaľ v priebehu dvanástej etapy sprevádza slnečné počasie. V cieli však vládne diametrálne odlišná situácia.
     
    50,0
    Vrcholom horskej prémie Port de Lers sa prešlo bez toho, aby sa bojovalo o body. Prvý preťal pomyselnú pásku Michal Kwiatkowski, ktorý sa okamžite pustil do zjazdu.
     
    52,0
    Daniel Martin obetoval pre včerajšie druhé miesto obrovské množstvo síl, ktoré mu dnes citeľne chýbajú, pretože cyklista tímu Garmin-Cannondale už prestáva stačiť tempu pelotónu.
     
    54,0
    V pelotóne sa už predsa len začalo výraznejším spôsobom šliapať do pedálov, čo má okamžite za následok skresanie náskoku Kwiatkowskeho s Vanmarckom na hranici desiatich minút a tridsiatich sekúnd.
     
    56,0
    V momente, kedy ostáva dokonca predposledného stúpania etapy päť kilometrov, to má smerom k dostihnutiu vedúceho dua veľmi dobre rozbehnuté skupina v zložení Meintjes (MTN), Fuglsang (Astana), Romain Bardet (AG2R), Sicard (Europcar), Rodriguez (Kaťuša).
     
    57,0
    Osemnásť člennej skupine prenasledovateľov nastúpil český cyklista Jan Bárta. Z čelnej trojice už pravdepodobne bude len vedúce duo, pretože tempu Kwiatkowskeho s Vanmarckom už prestal stačiť Georg Preidler.
     
    58,0
    V pelotóne zatiaľ stále vládne absolútny pokoj zbraní. Výraznejšie selekcie, prípadne ataky a nástupy možno očakávať v skupine favoritov až na cieľovom kopci.
     
    60,0
    Skupina prenasledovateľov má manko tesne nad hranicou jednej minúty. Na spojení dvoch vedúcich skupín pracuje Lieuwe Westra, ktorý odovzdáva sily pre Jakoba Fuglsanga.
     
    68,0
    Na trase dvanástej etapy sa to ustálilo tak, že za trojicou, ktorá sa pohybuje na čele etapy, je partia osemnástich cyklistov, kde nechýbajú Fuglsang, Rodriguez ani Bardet.
    Takéto počasie aktuálne panuje v cieli

     
    72,0
    Partia okolo aktuálneho majstra sveta Michala Kwiatkowskeho má pred pelotónom vedeným tímom Sky k dobru takmer dvanásť minút.
     
    74,0
    Trojica Kwiatkowski, Van Marcke a Preidler sa do toho poriadne obula a od zvyšku utečencov sa dokázala odpútať.
     
    75,0
    Pelotón v týchto chvíľach takmer zastal, veľa cyklistov si odskakuje vykonať potreby.
     
    78,0
    Lieuwe Westra (Astana) a Dani Navarro (Cofidis) v zjazde nabrali len menšiu stratu, takže si bez väčších problémov doskočili na samotné čelo.
     
    80,0
    V zjazde sa nakoniec veľmi početná čelná skupina rozdrobila na niekoľko častí. Úplne vpredu teraz pokope jazdí trinásť cyklistov.
     
    86,0
    Jednému z pretekárov vedúcej skupiny nevyšiel ideálne prejazd takzvaným bufetom, keď skončila jeho taška s nápojmi a jedlom na zemi.
     
    89,0
    Vedúca skupina sa v zjazde rozdelila, medzi jednotlivými pretekármi vznikli určité medzery, ale zatiaľ nie nejaké výrazné.
     
    95,0
    Horská prémia – Col de la Core – 1. kategórie

    1. Kristijan Durašek (LAM) 10 b.
    2. Georg Preidler (BOA) 8 b.
    3. Mikael Cherel (ALM) 6 b.
    4. Matthieu Ladagnous (FDJ) 4 b.
    5. Sylvain Chavanel (IAM) 2 b.
    6. Romain Bardet (ALM) 1 b.
     
    99,0
    Mark Cavendish stratil kontakt s pelotónom, z ktorého si vystúpil už aj Peter Sagan. Ten sa oberá za seba a čaká na ostatných šprintérov.
     
    102,0
    Kristjian Durasek (Lampre) prejavil spomedzi cyklistov z úniku najvýraznejší záujem o zisk tejto horskej prémie. Durasek nastúpil približne tristo metrov pod vrcholom kopca a bez toho, aby musel s niekym výraznejšie bojovať, získal desať bodov.
     
    102,0
    Riblon, Coquard a Kwiatkowski, ktorí si pred niekoľkými minútami prežili v stúpaní krízu, sa dokázali dotiahnuť späť k svojim kolegom z úniku. Na čele etapy sa tak opäť nachádza 22 cyklistov.
     
    104,0
    Aktuálne je rozdiel medzi favoritmi a vedúcou partiou niekoľko sekúnd pod hranicou deviatich minút.
     
    106,0
    Práve pokojné tempo pelotónu nahráva do karát utečencom. Hodnota ich náskoku má stúpajúcu tendenciu.
     
    108,0
    Vzhľadom na to, že z vedúcej skupinky nikto priamo neohrozuje prvenstvo Chrisa Frooma v celkovej klasifikácii, nemá tím Sky dôvod nasadiť výraznejšie tempo, ako ide doposiaľ.
     
    110,0
    V úvodnej polovici 14,1 km dlhého Col de la Core sa vedúca skupina začala deliť. Zaostáva Bryan Coquard, čo sa dalo vzhľadom na jeho pretekársky profil čakať. V problémoch je ale aj Michal Kwiatkowski, ktorého Tour tento rok nezastihla v práve ideálnej vrchárskej forme.
     
    113,0
    Tím Sky kompletne zoradený na špici pelotónu. Na posledných dvoch pozíciach sú v tímovom vláčiku Richie Porte v bodkovanom a Chris Froome v žltom drese.
     
    115,0
    Rozdiel medzi čelom etapy a jeho prenasledovateľom Marcelom Siebergom vzrástol na úroveň dvoch minút. Predsa len, početná prevaha vedúcej partie je v tomto prípade natoľko výrazná, že Sieberg si to zrejme sám doskočiť nedokáže.
     
    117,0
    Pred začatím prvého z dvoch kopcov prvej kategórie má unikajúca skupina náskok približne siedmych minút.
     
    122,0
    Pelotón aktuálnej edície Starej dámy je opäť o čosi ochudobnený. Z pretekov odstúpili Alex Dowsett (MOV) a Zakkari Dempster (BOA).
    Peter Sagan si naplno plní úlohu pomocníka

     
    127,0
    V zjazde z dnešného prvého stúpania sa rozdelila dvojica Angélo-Sieberg. Druhý menovaný bude stíhať vedúcu skupina samostatne. Nemecký pretekár potrebuje stiahnuť takmer minútu a pol.
    Pamätník Fabia Casartelliho

     
    130,0
    Horská prémia – Col de Portet-d'Aspet (1 069 m) – 2. kategórie

    1. Georg Preidler (TGA) 5 b.
    2. Jérémy Roy (FDJ) 3 b.
    3. Lieuwe Westra (AST) 2 b.
    4. Anthony Delaplace (BSE) 1 b.
     
    137,5
    Zo zisku piatich bodov za prvenstvo na kopci Col de Portet-d'Aspet sa tešil austrálsky pretekár Georg Preidler (Giant).
     
    142,0
    Tulik Angélo a Marcel Sieberg majú pred hlavným balíkom náskok troch minút a štyridsiatich sekúnd, na vedúcu 22-člennú partiu ale strácajú už viac ako dve minúty.
     
    144,0
    Na čele pretekov sú títo borci Lieuwe Westra, Jakob Fuglsang (Astana), Matthieu Ladagnous, Jérémy Roy (FDJ), Gorka Izagirre (Movistar), Michal Kwiatkowski (Etixx), Romain Bardet, Mickaël Chérel, Christophe Riblon (AG2R), Jan Barta (Bora), Bryan Coquard, Romain Sicard (Europcar), Kristjian Durasek (Lampre), Dani Navarro (Cofidis), Sylvain Chavanel, Jérôme Coppel (IAM), Joaquim Rodriguez (Katusha), Frédéric Brun, Anthony Delaplace (Bretagne-Séché), Louis Meintjes (MTN), Georg Preidler (Giant), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo).
     
    149,0
    Na úpätí úvodného stúpania dňa má únik pred pelotónom takmer šesť minútový náskok. Medzi balíkom a utečencami sa nachádzajú ešte dvaja borci. Tí na vedúcu skupinu strácajú dve minúty.
     
    153,0
    Utečenci sa pomaly blížia k prvému stúpaniu dnešného dňa. S kopcom 2. kategórie, ktorý nesie názov Col de Portet-d'Aspet, sa spája jedna tragická udalosť. Pred dvadsiatimi rokmi bolo toto stúpanie takisto zaradené do itinerára Tour de France. Pri zjazde z neho sa odohral hromadný pád, ktorý mal katastrofálne následky. 24-ročný taliansky cyklista Fabio Casartelli narazil hlavou do betónového stĺpika. Zdravotnícka pomoc mu bola síce poskytnutá prakticky okamžite, ale poranenia hlavy a krčnej chrbtice boli natoľko závažné a rozsiahle, že sa už mladému športovcovi nedalo pomôcť.

    Na mieste nehody sa dnes nachádza pamätník, na ktorom sú vyryté tri dátumy – dátum narodenia Casartelliho, dátum úmrtia a deň, kedy sa Fabio tešil zo zisku zlatej medaily na letnej olympiáde v Barcelone.
     
    153,0
    Pred pelotónom sa s náskokom minúty a pol pohybujú Tulik Angélo a Marcel Sieberg. Tí to budú mať v snahe pripojiť sa do čelnej partie veľmi náročné.
     
    157,0
    Aktualizujeme informácie o skupinke utečencov. S náskokom viac ako štyroch minút je vpredu 22 pretekárov, ktorých nasleduje ešte ďalšie duo. Z najzaujímavejších mien čelnej skupiny sme nespomenuli Jakoba Fuglsanga, ktorého tímový riaditeľ Astany Vinokurov pred médiami označil pred včerajšou etapou za nového lídra kazašského tímu, odvolávajúc sa na trápenie Vincenza Nibaliho.
     
    161,0
    Manko pelotónu na únik je tesne nad hranicou dvoch minút, čo je však dôležitejšie, vedúca skupinka sa rozrástla o ďalších desať cyklistov. Coquard sa nakoniec do úniku predsa len dostal. Vpredu mu robí spoločnosť mnoho Francúzov, spomínaní Rodriguez s Bardetom, ale najnovšie aj Michal Kwiatkowski.
     
    164,0
    Na trase dvanástej etapy sa to aktuálne ustálilo tak, že vpredu je štrnásťčlenná skupina. V tej sa nachádza duo Westra-Meintjes doplnené o ďalších dvanásť borcov, medzi ktorými vyčnievajú mená ako Joaquim Rodriguez či Romain Bardet.
     
    167,0
    Talentovaný domáci špurtér Bryan Coquard si svoj atak zrejme predstavoval inak, pretože vpredu sa príliš dlho nezdržal a už je späť v pelotóne, z ktorého nastúpila dvanástka cyklistov.
     
    168,0
    Aj africké zoskúpenie MTN chce mať vpredu svojho človeka, a tak sa pred pelotón vysunul Louis Meintjes.
     
    170,0
    Po prémii vyprovokoval útok Lieuwe Westra (Astana), ktorý sa v úniku objavil aj včera, no príliš dlho pred pelotónom nevydržal. Spoločne so skúseným holandským pretekárom nastúpil i Francúz Bryan Coquard.
     
    175,0
    Rýchlostná prémia – Saint-Bertrand-de-Comminges

    1. André Greipel (LTS) 20 b.
    2. John Degenkolb (TGA) 17 b.
    3. Peter Sagan (TCS) 15 b.
    4. Mark Cavendish (EQS) 13 b.
    5. Jens Debusschere (LTS) 11 b.
    6. Lieuwe Westra (AST) 10 b.
    7. Bryan Coquard (EUC) 9 b.
    8. Koen de Kort (TGA) 8 b.
    9. Roy Curvers (TGA) 7 b.
    10. Nicolas Edet (COF) 6 b.
    11. Romain Sicard (EUC) 5 b.
    12. Imanol Erviti (MOV) 4 b.
    13. Kristjian Durašek (LAM) 3 b.
    14. Matthieu Ladagnous (FDJ) 2 b.
    15. Thomas Voeckler (EUC) 1 b.
     
    175,0
    Na rýchlostnej prémii dokázal André Greipel zúročiť prácu svojich tímových kolegov na víťazstvo. V deň svojich narodenín si tak Nemec dal takýto darček. Zelený dres ale zostáva v držaní Petra Sagana, ktorý obsadil v špurte tretie miesto a na čele súťaže aktivity ostáva s náskokom dvoch bodov!
     
    179,0
    Žiadny z pretekárov sa nepokúšal dostať pred pelotón. Všetci pochopili, že priestor na ataky bude až potom, čo balík prejde rýchlostnou prémiou.
     
    186,0
    Fanúšikovia Petra Sagana pevne veria, že na rýchlostnej prémii nevznikne taký rozdiel v umiestneniach, ktorý by posunul do čela bodovacej súťaže Andrého Greipela. Aktuálny rozdiel medzi Saganom a skúseným nemeckým šprintérom činí sedem bodov.
     
    189,0
    Thomas De Gent a Adam Hansen idú na špici hlavného balíka tak ostré tempo, aby sa z neho nikomu nepodarilo nasadiť k ataku. Cieľ tímu Lotto-Soudal je jasný – zabezpečiť na prémii hromadný špurt.
     
    191,0
    Na štarte dnešnej etapy bolo pripravených 177 cyklistov. Z rôznych príčin tak už na Starej dáme po jej prvej polovici nepokračuje 21 cyklistov.
     
    193,0
    Od samotného ostrého štartu sa tím Lotto-Soudal zoradil na popredné pozície pelotónu, čo je neklamným signálom toho, že domestici Andrého Greipela už začínajú pripravovať svojmu lídrovi pozíciu smerom k rýchlostnej prémii.
     
    12. etapa 102. ročníka Tour de France práve odštartovala.
     
    Celkové poradie po jedenástej etape:

    1. C. Froome (Sky)
    2. T. Van Garderen (BMC) +2:52
    3. N. Quintana (MOV) +3:09
    4. A. Valverde (MOV) +3:59
    5. G. Thomas (SKY) +4:03
    6. A. Contador (TSX) +4:04
    7. T. Gallopin (LSO) +4:33
    8. R. Gesink (Lotto NL-Jumbo) +4:35
    9. W. Barguil (TGA) +6:44
    10. B. Mollema (TFR) +7:05
    ---
    42. P. Sagan (TCS) +42:46

    Žltý dres: Chris Froome (Sky)
    Zelený dres: Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
    Bodkovaný dres: Chris Froome (Sky)
    Biely dres: Nairo Quintana (Movistar)
     
    Kráľovná všetkých cyklistických pretekov zajtra pokračuje treťou a zároveň záverečnou pyrenejskou etapou, ktorá vedie z Lannemezan do Plateau de Beille a bez piatich kilometrov meria 200 kilometrov.

    Tinkoff Saxo s víťaznou etapou vďaka Majkovi, Sagan späť do zeleného dresu, medzi favoritmi pokoj zbraní

    Od úvodu jedenástej etapy sa išlo v pelotóne poriadne vysoké tempo. Na horskej prémii tretej kategórie sa tímu Tinkoff-Saxo podarilo striasť šprintérov a predovšetkým Andrého Greipela. Peter Sagan tak mohol na rýchlostnej prémii bojovať o víťazstvo. To mu síce uniklo, no vďaka zisku 17 bodov sa slovenská superstar svetovej cyklistiky vrátila do čela bodovacej súťaže. André Greipel sa ešte stačil do špurtu na prémii zapojiť, ale obsadil v ňom len deviate miesto, a tak má skúsený nemecký rýchlik aktuálne na Sagana desať bodové manko.

    Po ďalších prémiách tretej a štvrtej kategórie sa do úniku prepracovala skupina o ôsmych členoch. Pri stúpaní na legendárny Col du Tourmalet z nej ako prvý odpadol francúzsky šprintér Arnaud Demare. Zhruba šesť kilometrov pod vrcholom Tourmaletu nasadil k ataku Rafal Majka. Ten si vybudoval náskok, ktorý mu vystačil nielen na vrchol tejto horskej prémie najťažšej kategórie, ale až do samotného cieľa, pred ktorým bol ešte jeden kopec, ktorý organizátori zaradili do tretej kategórie.

    Poľský cyklista a vlaňajší držiteľ bodkovaného dresu prišiel do cieľa s minútovým náskokom pred Danielom Martinom, ktorý si za svoj výkon vyslúžil cenu pre najbojovnejšieho jazdca etapy. Na spomínanom stúpaní, ktorého vrchol bol situovaný niečo viac ako tri kilometre pred cieľom etapy, sa zo sedla dvihol Bauke Mollema. Ten dokázal získať pár sekúnd aj na Frooma, Valverdeho, Quintanu, Van Garderena a Contadora, ktorí finišovali spolu, no predovšetkým si zabezpečil poskočenie na desiate miesto celkového poradia. To mu prepustil Vincenzo Nibali, ktorého aj dnes postretla kríza, nie však na Tourmalete, ale na Côte de Cauterets. Obhajca prvenstva v celkovej klasifikácii prišiel do cieľa so stratou 50 sekúnd na Frooma s Quintanom a Contadorom.

    Tretia pyrenejská etapa s možným prívlastkom kráľovská

    Pyrenejské dobrodružstvo vyvrcholí v tretí deň 195 kilometrovou etapou, ktorá má vo svojom profile jedno stúpanie 2. kategórie, dve stúpania 1. kategórie a jedno tej najťažšej. Na tejto horskej prémii bude zároveň etapa finišovať.

    Etapa ponúka dostatočný priestor na to, aby sme sledovali nádherné zápolenie tých najlepších a najsilnejších jazdcov na celkové poradie. S napätím sa budú očakávať predovšetkým ataky od Quintanu a Contadora, ktorí už jednoducho nemôžu vyčkávať a ak chcú Frooma po prvý raz v aktuálnom ročníku Starej dámy dostať do nejakých problémov, musia sa o to pokúsiť už dnes.

    Rýchlostná prémia ja na programe hneď v úvodnej pasáži etapy, takže by sa jej mali zúčastniť všetci elitní špurtéri. Otázkou však ostáva, o koľko bodov budú bojovať, čo záleží od toho či a aký silný únik bude na 20 kilometri vytvorený.

    Prémie, body v cieli a bonifikačné sekundy

    175 km – rýchlostná prémia - Saint-Bertrand-de-Comminges
    137,5 km horské prémia 2. kategórie - Col de Portet-d'Aspet: 4,3 km (9,7 %)
    102 km – horská prémia 1. kategórie - Col de la Core: 14,1 km (5,7 %)
    51 km – horská prémia 1. kategórie - Port de Lers: 12,9 km (6 %)
    Cieľ – horská prémia HC kategórie - Plateau de Beille: 15,8 km (7,9 %)

    body v cieli: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
    bonifikačné sekundy v cieli: 10-6-4
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:15.

    Michal Bakoš

    Výsledky
    Celkové poradie po 12. etape

    1. Christopher Froome (SKY) 46:50.32
    2. Tejay van Garderen (BMC) +2:52
    3. Nairo Quintana (MOV) +3:09
    4. Alejandro Valverde (MOV) +3:58
    5. Geraint Thomas (SKY) +4:03
    6. Alberto Contador (TCS) +4:04
    7. Robert Gesink (TLJ) +5:32
    8. Tony Gallopin (LTS) +7:32
    9. Vincenzo Nibali (AST) +7:47
    10. Bauke Mollema (TFR) +8:02

    Žltý dres: Chris Froome (Sky)
    Zelený dres: Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
    Bodkovaný dres: Chris Froome (Sky)
    Biely dres: Nairo Quintana (Movistar)

    Výsledky 12. etapy

    1. Joaquim Rodríguez (KAT) 5:40.14
    2. Jakob Fuglsang (AST) +1:12
    3. Romain Bardet (ALM) +1:49
    4. Gorka Izagirre (MOV) +4:34
    5. Louis Meintjes (MTN) +4:38
    6. Jan Bárta (BOA) +5:47
    7. Romain Sicard (EUC) +6:03
    8. Mikael Cherel (ALM) +6:28
    9. Alejandro Valverde (MOV) +6:46
    10. Christopher Froome (SKY) +6:47

    Horská prémia – Port de Lers – 1.kategórie

    1. Michal Kwiatkowski (EQS) 10 b.
    2. Sep van Marcke (TLJ) 8 b.
    3. Mikael Cherel (ALM) 6 b.
    4. Louis Meintjes (MTN) 4 b.
    5. Romain Bardet (ALM) 2 b.
    6. Jakob Fuglsang (AST) 1 b.

    Horská prémia – Col de la Core – 1. kategórie

    1. Kristijan Durašek (LAM) 10 b.
    2. Georg Preidler (BOA) 8 b.
    3. Mikael Cherel (ALM) 6 b.
    4. Matthieu Ladagnous (FDJ) 4 b.
    5. Sylvain Chavanel (IAM) 2 b.
    6. Romain Bardet (ALM) 1 b.

    Horská prémia – Col de Portet-d'Aspet (1 069 m) – 2. kategórie

    1. Georg Preidler (TGA) 5 b.
    2. Jérémy Roy (FDJ) 3 b.
    3. Lieuwe Westra (AST) 2 b.
    4. Anthony Delaplace (BSE) 1 b.

    Rýchlostná prémia - Saint-Bertrand-de-Comminges

    1. André Greipel (LTS) 20 b.
    2. John Degenkolb (TGA) 17 b.
    3. Peter Sagan (TCS) 15 b.
    4. Mark Cavendish (EQS) 13 b.
    5. Jens Debusschere (LTS) 11 b.
    6. Lieuwe Westra (AST) 10 b.
    7. Bryan Coquard (EUC) 9 b.
    8. Koen de Kort (TGA) 8 b.
    9. Roy Curvers (TGA) 7 b.
    10. Nicolas Edet (COF) 6 b.
    11. Romain Sicard (EUC) 5 b.
    12. Imanol Erviti (MOV) 4 b.
    13. Kristjian Durašek (LAM) 3 b.
    14. Matthieu Ladagnous (FDJ) 2 b.
    15. Thomas Voeckler (EUC) 1 b.

    Celkové poradie po jedenástej etape:

    1. C. Froome (Sky)
    2. T. Van Garderen (BMC) +2:52
    3. N. Quintana (MOV) +3:09
    4. A. Valverde (MOV) +3:59
    5. G. Thomas (SKY) +4:03
    6. A. Contador (TSX) +4:04
    7. T. Gallopin (LSO) +4:33
    8. R. Gesink (Lotto NL-Jumbo) +4:35
    9. W. Barguil (TGA) +6:44
    10. B. Mollema (TFR) +7:05
    ---
    42. P. Sagan (TCS) +42:46

    Žltý dres: Chris Froome (Sky)
    Zelený dres: Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
    Bodkovaný dres: Chris Froome (Sky)
    Biely dres: Nairo Quintana (Movistar)