Ventspils – Helsinki 1:3 (kon.) | APOEL – Vardar 0:0 (kon.) | Midtjylland – Lincoln 1:0 (kon.)
Razgrad – Milsami 0:1 (kon.) | Skenderbeu – Crusaders 4:1 (kon.) | New Saints – Fehérvár 0:1 (kon.)
Molde – Pjunik 5:0 (kon.) | Hibernians FC – Tel Aviv 2:1 (kon.) | Maribor – Astana 1:0 (kon.)
Trenčín – FCSB 0:2 (kon.) | Partizan – Dila Gori 1:0 (kon.) | FK Sarajevo – Lech Poznań 0:2 (kon.)
koniec
FK Sarajevo
0:2 (0:1)
KKS Lech Poznań
cz Utorok 14.07.2015, 21:00 • Asim Ferhatović Hase Stadium (37 500 míst) • Liga majstrov (predkolá) • 2. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Dobrý večer přeji všem fanynkám a fanouškům evropské kopané! Champions League se nám už přehoupla do další fáze, tedy do druhého předkola, a já Vás dnes zvu ke sledování textového online přenosu z utkání mezi FK Sarajevo a KKS Lech Poznań. Úvodní výkop je naplánován na 21:00.
     
    FK Sarajevo

    Celek z hlavního města jednoho ze států ležících na Balkánském poloostrově si v loňské sezóně nakonec dokráčel pro titul v bosenské nejvyšší fotbalové soutěži, když o tři body předčil městského rivala, tedy Željezničar. Přípravných utkání odehrálo Sarajevo celkem pět a ve čtyřech z nich bylo úspěšné, výsledky budou vypsány níže. Naposledy se tým, který je vlastněn malajským businessmanem Vincentem Tanem, který mj. vlastní např. klub Cardiff City, představil v milionářské soutěži v sezoně 2007/08 a dokráčel až do třetího předkola, kde bylo nad síly Bosňanů Dynamo Kyjev.

    Výsledky přípravných utkání

    FK Sarajevo:FK Borac Jelah 5:0
    FK Sarajevo:RNK Split 1:0
    FK Sarajevo:NK Rijeka 3:1
    FK Sarajevo:FC Vorskla Poltava 0:3
    FK Sarajevo: FK Mladost DK 2:1
    Tým bosenského mistra představil nové dresy

     
    KKS Lech Poznań

    Tým z města, které je sídlem prvního polského biskupství, se v loňském ročníku Ekstraklasy nakonec mohl radovat z titulu, když o jediný bod uhájil prvenství před Legií Varšava. Právě tyto dva celky se minulý pátek utkaly v rámci polského Superpoháru. Hráči Poznaně byli po celý zápas lepším celkem a nakonec zaslouženě vyhráli 3:1. Kromě toho zvládli svěřenci kouče Skorzy odehrát ještě čtyři přípravné mače, v nichž byli stoprocentní. Naposledy se Poznaňští do Ligy mistrů kvalifikovali v sezoně 2010/11 a ve druhém předkole po penaltovém rozstřelu přešli přes Inter Baku, ovšem o kolo dál ztroskotali na pražské Spartě.

    Výsledky přípravných utkání

    KKS Lech Poznań:FK Atlantas 2:0
    KKS Lech Poznań:GKS Olimpia Grudziądz 2:1
    KKS Lech Poznań:APOEL FC 3:0
    KKS Lech Poznań:OKS Stomil Olsztyn 3:0
    Po vítězství nad Legií Varšava se mohli hráči Lechu Poznaň radovat ze zisku polského Superpoháru!

    Hostujících fanoušků přijelo do Sarajeva požehnaně.

     
    Úvodní sestavy:

    FK Sarajevo: Oštrakovič – Hebibovič, Stepanov, Barbarič, Puzigaca – Radovac, Cimirot "C" – Duljevič, Stojčev, Velkoski – Benko
    Náhradníci: Plakalo – Alispahič, Bekič, Berberovič, Okič, Protič, Rustemovič

    KKS Lech Poznań: Burič – Kedziora, Kaminski, Kadar, Douglas – Tralka, Linetty – Kownacki, Hamalainen, Pawlowski – Thomalla
    Náhradníci: Gostomski – Ceesay, Dudka, Formella, Jevtič, Robak, Tetteh

    Rozhodčí: Paolo Valeri – Fabiano Preti, Fabrizio Posado.
     
    Za bouřlivé atmosféry, která v Sarajevu panuje, oba celky nastupují na hrací plochu. Za malou chvíli budeme moci začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehrávky se ujali hosté, kteří nastupují v modrých dresech. Naopak domácí zvolili vínovou barvu, nové dresy představilo vedení Sarajeva minulý týden.
     
    2
    Pawlowski byl nedovoleně zastaven, bude z toho první volný přímý kop utkání.
     
    3
    K jeho exekuci se postavil obránce Douglas, avšak pro míč si nejvýše vyskočil Stepanov a odhlavičkoval ho do bezpečné vzdálenosti od domácí svatyně.
     
    4
    Dobrou kombinační akci Kownackého s Linettym zastavil dobře načasovaným skluzem Puzigaca, roh pro Poznaň.
     
    5
    Domácí se opět celkem v pohodě ubránili a míč se stěhuje ke středovému kruhu.
     
    6
    Pěkným individuálním průnikem se blýskl Pawlowski, nakonec centrem ještě hledal Thomallu, avšak toho k míči nepustil důrazný Barbarič.
    6.
     
    7
    Kadarův dlouhý nákop míří jen za postranní lajnu, následuje autové vhazování domácích, kterého se ujme Puzigaca.
     
    7
    Překvapivé střídání. Už v osmé minutě nahradí Linettyho Dariusz Dudka.
     
    8
    Dobrá šance domácích! Benko předstihl svého strážce a skákavý míč z první napálil jen kousek vedle levé tyče Buričovy branky.
    8.
     
    10
    Radovac ukázal jeden ze svých technicky vypiplaných kousků, ovšem jeho následný dlouhý nákop našel pouze hlavu obránce Kedziory, který ho posílá směrem k brankáři Buričovi.
     
    11
    Hamalainenovu ránu bez problému lapí sarajevský gólman Senedin Oštrakovič.
     
    11
    Střídající Dudka velice nepřesně přihrál a jeho spoluhráč Kownacki mu to velice hlasitě vyčítá.
     
    12
    Duljevič utancoval hned tři protihráče, za což si vysloužil potlesk od velice hlasitých domácích fanoušků.
     
    13
    Radovac hezkou uličkou vyslal na steč Stojčeva, který ještě elegantní patičkou hledal naběhnuvšího Benka, ovšem jeho záměr skvěle přečetl Tamas Kadar a má balón ve své moci.
     
    14
    Tentokrát se svými parádičkami zviditelnil Stojčev, avšak proti dvěma soupeřům si ukousl až příliš velké sousto a jeho ze začátku slibně vypadající akce tak končí neslavně.
     
    15
    Barbaričovu nepřesnou rozehrávku vystihl Hamalainen, avšak nechal kulatý nesmysl za sebou a nechal tak stopera Sarajeva napravit své předchozí zaváhání.
     
    16
    Stojčevův rohový kop odvrátil mimo vápno Kaminski, ale akce Bosňanů pokračovala, ovšem Stojčev si na jejím konci neporozuměl s Radovacem.
     
    17
    Stepanov se rozhodl pro nákop přes polovinu hřiště, jehož adresátem měl být Duljevič, avšak tento pas byl i pro rychlonohého záložníka úřadujících bosenských mistrů dlouhý.
     
    18
    Po Oštrakovičově výkopu se míč postupně dostal až k jeho oponentovi na druhé straně trávníku.
     
    19
    Další nepřesnost v kombinaci domácích. Tentokráte si Cimirot nerozuměl s útočníkem Benkem, aut pro hosty, konkrétně pro Kedzioru.
     
    20
    Dlouhý pas od Tralky nám zařídil sprinterský souboj mezi Puzigacou a Pawlowskim. Hostující hráč byl o něco pomalejší a tak si pomohl útočným faulem, což nemohl hlavní sudí ponechat bez povšimnutí.
     
    21
    Faul i na druhé straně, hříšníkem je Velkoski, který se následně pustil do menší výměny názorů s Kedziorou. Oba kohouty uklidňuje hlavní sudí Valeri.
     
    22
    Rohový kop hráčů Lechu nenabídl žádné větší pozdvižení, naopak Thomalla se dopustil faulu a Poznaňští jsou vyhnání z šestnáctky.
     
    24
    Na Stojčevův centrovaný balón si nejvýše vyskočil Hebibovič, ale jeho hlavička toho, co se týče přesnosti, moc nepobrala.
     
    25
    Hebibovič opět v akci, tentokráte se po nepřesném pasu zbytečně zbavuje míče. Domácím v posledních zhruba deseti minutách chybí trochu klidu a hlavně přesnosti.
     
    26
    Velkoski neměl komu nahrát, a tak to vzal na sebe, avšak dopadl stejně jako jeho kolegové před malou chvílí – o míč zbytečně přišel.
     
    27
    Domácí se teď usídlil na polovině svého soupeře. Vše vyústilo v Puzigacův centr, který těsně před čekajícím Benkem odhlavičkoval vracející se Tralka.
     
    28
    Trmu – vrmu ve středu hřiště vyřešil Radovac přihrávkou na brankáře Oštrakoviče, který se tak také zapojuje do kombinace.
     
    29
    Barbarič si počíhal na Kownackého a za svůj zákrok vidí po právu žlutou kartu.
     
    30
    První obrovská šance utkání! Po centru do vápna se míč dostal až k Hamalainenovi, který napálil břevno! Následné dorážky jeho spoluhráčů si cestu za Oštrakovičova záda také nenašly.
    30.
     
    32
    Šance i na druhé straně! Velkoski obdržel nádherný pas od Radovce, zpracoval si balón a zkusil to na zadní tyč, ale střela mu úplně nesedla.
    32.
     
    33
    Domácí teď mačkají svého soka jako citrón! Na pravé straně se ukázkově uvolnil Duljevič, nacentroval na Benka, který z první sklepl na Cimirota, ten však míří vedle.
     
    34
    Sarajevští nechali menší škvírku v obraně a Poznaň se tak mohla vrhnout směrem vpřed. Nakonec po Oštrakovičově zásahu vybojoval polský celek kop od rohového praporku.
     
    35
    Ve vápně se nepříjemně srazili dva hráči a vypadá to, že hostující Kownacki bude muset střídat.
     
    36
    Stále pokračuje ošetření obou plejerů. Domácí obránce Stepanov se zdá být lehce otřesen, ale měl by v utkání pokračovat.
     
    37
    Hamalainen převzal pas od Dudky a dokázal i vystřelit, ale Oštrakovič vytěsnil jeho ránu nad břevno. Rohový kop z toho ale nebude, protože pomezní sudí si všiml ofsajdového postavení hráče Poznaně.
     
    38
    Kownacki po střetu ve vápně nemůže pokračovat, na jeho místo nastoupí Dariusz Formella.
     
    40
    Lech Poznań právě vstřelil branku!
    Hosté jdou do vedení! Na hranici vápna si míč zpracoval Tralka, rychlým manévrem nechal svého strážce za sebou a odcentroval přesně na hlavu KASPERA HAMALAINENA, který se sám tváří v tvář brankáři nemýlil.
    40. HAMALAINEN - 0:1
     
    42
    Puzigaca nyní lehce zaváhal v rozehře, avšak naštěstí pro něj a pro celý tým Sarajeva se kulatý nesmysl odporoučel až za pomezní lajnu. Aut pro hosty.
     
    43
    Domácí od té doby, co inkasovali branku, většinu času drží u balónu, ale nedaří se jim prokousat se do Buričovy blízkosti. Navíc Cimirot nyní zbytečně ztratil kulatý nesmysl, ale protiútok polského mužstva zazdil nepřesným pasem Tralka.
     
    44
    Oba celky hrají hodně nepřesně. Změnit se to pokusil domácí středopolař Radovac a alespoň vybojoval rohový kop pro Sarajevo.
     
    44
    Žlutou kartu dostává Duljevič (FK Sarajevo).
     
    45
    Rozhodčí bude nastavovat dvě minuty.
     
    45+2
    Puzigacův dlouhý aut prodloužil Benko pouze do náruče připraveného Buriče. Zdá se, že v první půli se už nic nestane.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas dnešního mače je za námi. Zatím nesledujeme příliš atraktivní kopanou, viděli jsme pouze dvě vážné šance. Obě si vypracovali hosté a u obou byl Kasper Hamalainen. Nejprve orazítkoval horní tyč, podruhé už se v souboji s Buričem nemýlil. Domácí musí směrem dopředu hodně přidat, především by potřebovali do svých kombinačních akcí vnést více klidu. Zda se jim to podaří, se dozvíme zhruba ve 22:04.
    Po prvním poločase jsou na tom lépe hosté. Prozatím jediným střelcem utkání se stal Kasper Hamalainen.

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Duljevič teď ukázal, že má setsakramentsky rychlé a šikovné nohy, když přešel hned přes čtyři protihráče. Nakonec si kulatý nesmysl až příliš předkopl a jeho přízemní střela nenadělala Buričovi sebemenší potíže.
     
    47
    Navíc to vypadá, že si sarajevský záložník sám ublížil. Musí být ošetřen za postranní lajnou.
     
    48
    Zatímco jsou domácí stále u balónu, Duljevič se hlásí směrem k hlavnímu sudímu, který ho pouští zpět na hrací plochu.
     
    50
    Poprvé v druhé půli se k míči dostali hosté a hned z toho byla dobrá příležitost. Hamalainen z pravé strany centroval na Thomallu, avšak k němu se balón díky dobrému vyběhnutí Oštrakoviče nedostal.
     
    52
    Hosté se stále drží u balónu a vypadá to, že jejich taktika na druhou půli zní jasně – hlavně neinkasovat a vytvořit si do odvetného mače dobrou výchozí pozici.
     
    53
    Stojčev si nerozuměl s Belkem, zpět do hry pošle míč brankář Burič.
     
    54
    Dudka ve středu hřiště tvrdě atakoval Radovace, ale píšťalka sudího zůstala němá. Hosté se tedy mohli vrhnout do přečíslení, které však skončilo nepřesným centrem z kopačky Pawlowského.
     
    55
    Tentokráte už se Dudkův zákrok píská a domácí mají k dispozici volný přímý kop.
     
    56
    Kulatý nesmysl se dostal až k Duljevičovi, jenž se odhodlal ke střele levačkou, ale jeho ráně scházela přesnost.
     
    57
    Hebibovič se vydal na ofenzivní výlet, ale byl důrazně zastaven Douglasem.
     
    58
    Prvním hříšníkem z týmu Poznaně je Dariusz Formella, který nedovoleně zastavil pronikajícího Cimirota.
     
    60
    Puzigaca přenechal balón rozběhnutému Radovacovi, ten přešel přes dva hráče, ale následně neměl komu nahrát a byl tak nucen přesunout hru zpět na vlastní polovinu.
     
    61
    Duljevič dostal ideální míč do běhu, zvedl hlavu a našel v druhé vlně nabíhajícího Benka, jehož přízemní střela nepředstavovala pro Buriče vůbec žádný problém.
     
    62
    Lech Poznań právě vstřelil branku!
    Hosté jdou do vedení o dvě branky! Z volného přímého kopu z levé strany poslal do vápna načechraný balón Douglas, kulatý nesmysl prolétl celým vápnem až do míst, kde stál DENIS THOMALLA, který se hlavou trefil přesně na bližší tyč!
    62. THOMALLA - 0:2
     
    64
    Žlutou kartu dostává Kedziora (KKS Lech Poznań).
     
    65
    Domácí se po druhé inkasované brance zdají býti lehce opařeni. Celý zápas mají problémy s přesností a vypadá to, že tyto problémy se s nimi povlečou až do závěrečného hvizdu.
     
    66
    Střídání v týmu FK Sarajevo: ze hřiště odchází Stojčev, přichází Alispahič.
     
    67
    Pawlowski si nepohlídal ofsajdovou linii, rozhodčí si toho všiml, zvedá praporek a hra je přerušena.
     
    68
    Puzigacův přímý kop nebyl vůbec špatně kopnutý! Burič se celkem proletěl, ale nakonec zasahovat nemusel, poněvadž míč nezamířil mezi tři tyče.
     
    69
    Po zákroku na Pawlowského je levý bek domácích Puzigaca potrestán žlutým kartónkem.
     
    70
    Dudka si fantasticky naběhl za obranu, ale nedokázal míč propasírovat do vápna, proti byl Stepanov. Je z toho alespoň rohový kop pro Lech.
     
    71
    Vypadá to na další ošetření přímo na trávníku. Po rohovém kopu zůstává na zemi ležet Stepanov.
     
    72
    Alispahič si mezi dva protivníky netroufl, a proto přiťukl balón Velkoskému, který vybojoval roh pro domácí Sarajevo.
     
    73
    Střídání v týmu FK Sarajevo: ze hřiště odchází Velkoski, přichází Bekič.
     
    74
    Stepanov se po ošetření za postranní čárou vrací zpět na hřiště a vypadá to, že je v pořádku a dnešní klání dohraje.
     
    75
    Mezitím, co se hráči Sarajeva snaží aspoň snížit, probíhá v hledišti něco jako souboj obou kotlů, které jsou velice slyšet, atmosféra na stadionu je opravdu vynikající! Hostující fanoušci, kteří přijeli opravdu v hojném počtu, se početní převahy domácích příznivců rozhodně nezalekli a hlasitě podporují své oblíbence.
     
    76
    Další nedorozumění ve finální fázi akce Sarajeva. Duljevič byl ve velmi slibné pozici, ale ještě se snažil najít Benka, ovšem přihrál velice nepřesně. Zdá se, že domácím dnes prostě není souzeno vstřelit branku.
     
    78
    Střídání v týmu KKS Lech Poznań: ze hřiště odchází Pawlowski, přichází Jevtič.
    Střídání v týmu FK Sarajevo: ze hřiště odchází Radovac, přichází Rustemovič.
     
    80
    Bekičův střílený centr těsně před Buričem zablokoval Kaminski a odvrátil tak míč na rohový kop.
     
    81
    Z něhož však opět nic kloudného nevzniklo. Hráčům Sarajeva chybí v koncovce nějaký nápad, vše je příliš stereotypní.
     
    81
    Jevtič zhruba po třech minutách svého působení na hřišti vidí žlutou kartu.
     
    82
    Barbarič se ocitl ve velice dobré šanci, ale Burič vytáhl skvělý zákrok! Ovšem pomezní sudí ukázal, že sarajevský zadák stál v ofsajdovém postavení.
     
    83
    Duljevič se pokusem z nějakých pětatřiceti metrů pokusil otestovat Buričovu pozornost, ale ten se překvapit nenechal a celou situaci si zkušeně pohlídal.
     
    84
    Další roh Sarajeva a další poměrně klidné odvrácení hrozby v podání poznaňské obrany. Tentokráte si pro vysoký balón vyběhl sám brankář Burič a vyboxoval ho do bezpečné vzdálenosti od vlastní pokladnice.
     
    86
    Střelec dnešní první branky Hamalainen se nyní mohl vrhnout vpřed, ale finský záložník už radši pro své spoluhráče šetří cenné vteřinky.
     
    88
    Domácím zbývají poslední dvě minutky plus nějaké to nastavení, avšak hráči Sarajeva se stále ne a ne dostat do vážnější příležitosti. Povede se jim alespoň snížit?
     
    89
    Hráči Lechu Poznaň by si za závěr utkání zasloužili velkou pochvalu. Takticky se už nikam nehrnou, přihrávají si a především nedělají chyby. Sarajevu dochází čas...
     
    90
    Tak přece jen šance na snížení skóre. Sarajevo má k dispozici volný přímý kop.
     
    90
    Rozhodčí se rozhodl nastavit čtyři minuty!
     
    90+1
    Ani z této šance nedokázali domácí vytěžit kontaktní branku, Alispahič byl totiž v ofsajdu.
     
    90+2
    Za hlasitého skandování poznaňských fanoušků se dnešní utkání už jen dohrává.
     
    90+4
    Ne, domácí dnes gól prostě nedají. Opět se jim povedlo dostat se do bezprostřední blízkosti branky soupeře, ale celou akci poslal nepřesnou přihrávkou do hrobu Puzigaca.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec, Lech Poznaň po zásluze poráží FK Sarajevo 2:0 a vytváří si tak dobrou pozici pro odvetu, která se bude hrát příští týden. Domácí dnes byli doslova bezzubí v koncovce, jejich akce postrádaly přesnost a především klid. Naopak polský celek využil téměř všechny své šance, nejprve se prosadil Kasper Hamalainen a ve druhém poločase po Douglasově centru rozvlnil síť Denis Thomalla.
    První utkání ovládli hráči Poznaně, kteří se tak přiblížili postupu do třetího předkola Ligy mistrů!

     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji Vám dobrou nic a u dalších online přenosů se budu těšit, na počtenou! (23:04:12)

    Vojtěch Tůma

    Góly: 40. Hamalainen, 62. Thomalla

    Karty:   29. Barbarič (SAR), 44. Duljevič (SAR), 69. Puzigaca (SAR) – 58. Formella (LPO), 64. Kedziora (LPO), 81. Jevtič (LPO)


    FK Sarajevo: Oštrakovič – Hebibovič, Stepanov, Barbarič, Puzigaca – Radovac (78. Rustemovič), Cimirot "C" – Duljevič, Stojčev (66. Alispahič), Velkoski (73. Bekič) – Benko
    Náhradníci: Plakalo – Alispahič, Bekič, Berberovič, Okič, Protič, Rustemovič

    KKS Lech Poznań: Burič – Kedziora, Kaminski, Kadar, Douglas – Tralka, Linetty (7. Dudka) – Kownacki (38. Formella), Hamalainen, Pawlowski (78. Jevtič) – Thomalla
    Náhradníci: Gostomski – Ceesay, Dudka, Formella, Jevtič, Robak, Tetteh

    Rozhodca: Paolo Valeri – Fabiano Preti, Fabrizio Posado
    Streda 22.07.2015
    Lech Poznań - FK Sarajevo 1:0

    Góly: 6. Douglas

    Karty:   16. Dudka (LPO) – 20. Alispahic (SAR), 40. Tatomirovic (SAR), 59. Stepanov (SAR), 90+2. Barbarič (SAR)