10. etapa: Tarbes - La Pierre-Saint-Martin Víťaz: Christopher Froome (Sky) (kon.)
koniec udalosti
10. etapa: Tarbes - La Pierre-Saint-Martin

Víťaz: Christopher Froome (Sky)

Utorok 14.07.2015, 12:35Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:35.
     
    Príjemné utorkové popoludnie všetkým fanúšikom kvalitnej svetovej cestnej cyklistiky. Po voľnom dni na 102.ročníku Tour de France pokračuje pelotón smerom do Pyrenejí a tak si na svoje prídu vrchári, ktorým prvým týždeň určite nevyhovoval. Moje meno je Martin Platko a ja vás budem sprevádzať 10.etapou dlhou 167 kilometrov, ktorá povedie z Tarbes na cieľový kopec La Pierre-Saint-Martin. Stúpanie do cieľa bude prvou veľkou výzvou, keďže nesie označenie HC – horse category.
     
    O víťazovi tímovej časovky rozhodla len jedna sekunda!

    Bolo to skutočne tesné! Tím BMC vyhral tímovú časovku z Vannes do Plumelec len o jednu sekundu nad tímom SKY, ktorý však udržal Frooma v žltom drese.
    Ako prvá odštartovala na 28 kilometrovú trať austrálska Orica. Za iných okolností by boli favoritmi, ale teraz oslabení o troch pretekárov sa im veľké šance nedávali. Následne sa vydal do boja kontinentálny tím Bretagne a ten Oricu zdolal o tri minúty.
    Prvý zaujímavý čas zajazdil IAM Cycling pri priemernej rýchlosti 51,08km/h. Následne však prišla Astana, ktorý Švajčiarom nadelila tri sekundy. Nibali dával do časovky doslova všetko, ale prakticky v konečnom dôsledku nič nezískal. Avšak španielsky Movistar šiel oveľa lepšiu časovku a Quintana predstihol Nibaliho v celkovom poradí. Priemerná rýchlosť ich časovky bola 51,98km/h. Najväčšie šance sa však dávali Americkému BMC, ktorý je úradujúcim majstrom sveta v tímovej časovke. Silné SKY na ich výkon nakoniec nestačilo a Froomovci stratili jednú sekundu. Do samotného konca to bola dráma. Pred vstupom do kopcov tak ostáva v žltom drese Chris Froome, Peter Sagan klesol v celkovom poradí na štvrté miesto, ale udržal si zelený a biely dres.
     
    Pyreneje prichádzajú!

    Druhá kapitola Tour de France začína v Pyrenejách. Všetci favoriti sú stále v hre. Okrem veľkej štvorky sa však musí pozornosť upriamiť aj na Van Garderena, ktorý prišiel na Starú Dámu vo forme. Chris Froome ma mať podľa expertov problémy na veterných etapách či kockách, ale on nielen že tieto etapy skvele zvládol, dokonca sa ešte pred prvou horskou etapou obliekol do žltého dresu. Najväčším sklamaním môžu byť výkony minuloročného víťaza Nibaliho, ktorý stráca 2:22, ale stále to nie je tak veľa, aby nemohol pokračovať v reálnom boji o najcennejší dres. Dnešná etapa bude motiváciou aj pre cyklistov, ktorí už veľa stratili, ale v horách dokážu dať zo seba všetko a držať krok s elitou. Thibait Pinot patrí medzi nich, má manko 8 minút a táto etapa s cieľom na La Pierre Saint Martin by mu mohla sedieť. Záverečné stúpanie však bude prvým testom pre všetkých "čiernych koňov" Tour. Etapa povedie blízko Španielska a môžme očakávať, že tento fakt potlačí k dobrým výkonom všetkých cyklistov z Pyrenejského polostrova, najmä Purita, ktorý sa netají tým, že by chcel zabojovať o bodkovaný dres. Tak sa teda nechajme prekvapiť.
     
    Počas voľného dňa zažil tím Tinkoff-Saxo nepríjemné odstúpenie. 37-ročnému Talianovi Ivanovi Bassovi objavili malý nádor na semenníkoch a tak musel vzdať boj na 102.ročníku. Hneď by mal odcestovať do Milána, kde sa podrobí čo najskôr operačnému zákroku. Lekár tímu mu dáva veľké šance na úplné uzdravenie. My Ivanovi taktiež držíme palce v tomto boji!
     
    Pelotón sa už nachádza v neutrálnej zóne a postupne sa blíži na oficiálny štart 10.etapy. Vrchári si už brúsia zuby na záverečný kopec.
     
    Na štart sa dnes postaví 183 pretekárov, okrem Bassa musel odstúpiť aj Lars Boom (Astana), ktorý mal horúčky dva dni.
     
    Štart
    10.etapa 102.ročníka Tour de France práve odštartovala!
     
    166,0
    Keďže je dnes cieľ na vrchole stúpania bude sa udeľovať veľká porcia vrchárskych bodov. Víťaz si príde celkovo na 50 bodov a tak je skutočne o čo bojovať.
     
    164,0
    Okrem stúpanie kategórie HC v závere nás dnes čakajú aj tri prémie 4.kategórie:

    66.km: Cote de Bourgaber (1,4km; 6,2%)
    90.km: Cote de Vieilleségure (1,7km; 5,9%)
    134.km: Cote de Montory (1,8km; 6,3%)
     
    162,5
    Začalo sa v rýchlom tempe a pelotón je stále kompletný. Na únik si ešte kúsok počkáme.
     
    160,0
    Vpredu sme už videli štvorčlennú skupinu s Thomasom Voecklerom, ale nakoniec sa neodpútali. Teraz skúsil atakovať Pierrick Fédrigo, ale ani on nebude úspešný.
     
    158,5
    Predsa len sa podarilo Fédrigovi (Bretagne) udržať na čele, ale jeho náskok je zatiaľ len 15 sekúnd.
     
    157,0
    Do pelotónu sa už po technických problémoch dokázal vrátiť víťaz etapy na Mur de Bretagne Alexis Vuillermoz (AG2R).
     
    154,5
    Pierrick Fédrigo (Bretagne) má stále k dobru 15 sekúnd. Je možné, že sa k nemu nejakí cyklisti ešte dokážu pridať.
     
    151,5
    Kenneth Vanbilsen (Cofidis) sa pokúša stíhať vedúceho borca z tímu Bretagne.
     
    149,5
    Vanbilsen stráca na Fédriga 25 sekúnd. Vedúci Francúz má k dobru na pelotón 45 sekúnd.
     
    147,5
    Van Bilsen stále neúnavne doťahuje Fédriga, ktorý zvýšil odstup od balíka na 2:25.
     
    146,0
    Jazdec Cofidisu sa stále nedokáže priblížiť Fédrigovi a jeho strata činí 40 sekúnd.
     
    143,5
    Fédrigov náskok stúpol na 4 minúty, Van Bilsen stráca 50 sekúnd.
     
    142,0
    Každopádne pelotónu títo cyklisti čo sa týka celkového poradia neprekážajú. Ide len o to, či sa dokáže Van Bilsen dotiahnúť na čelného pretekára.
     
    140,0
    Za nami je 27.kilometrov a Pierrick Fédrigo stále navyšuje svoj náskok pri priemernej rýchlosti 49km/h. Aktuálne má k dobru 4:50. Naopak Van Bilsen stráca každým kilometrom. Momentálne je jeho manko 58 sekúnd.
     
    138,0
    To, že sa v úniku nachádzajú len dvaja pretekári musí maximálne vyhovovať šprintérom, ktorí by tak mohli na šprintérskej prémii bojovať o viac bodov ako možno očakávali. Náš Peter Sagan má v zelenom drese náskok 3 bodov na druhého André Greipela a tak bude dnes musieť tvrdo bojovať o každý jeden bod.
     
    135,5
    Fédrigo dostal o hlavného balíka doslova voľnosť a tak si vypracoval ďalšie desiatky sekúnd. Jeho náskok je aktuálne 5 minút a 50 sekúnd. Van Bilsen je o minútu pozadu.
     
    132,5
    Na 25,5.kilometri mal Fédrigo k dobru už 6 minút a 45 sekúnd, Van Bilsen strácal 1 minút a 10 sekúnd.
     
    131,0
    Van Bilsen podľa všetkého nedokáže dostihnúť vedúceho pretekára z tímu Bretagne. Francúz má veľmi dobré tempo a stále zvyšuje náskok.
     
    129,0
    David Moncoutié je posledným Francúzom, ktorý vyhral etapu na Deň dobytia Bastilly, presne pred 10 rokmi. Pierrick Fédrigo už vyhral štyri etapy, ale ani jednú 14 Júla a tak má dnes veľkú šancu.
     
    128,0
    Na 30.kilometri viedol Fédrigo už o 9 minút a 20 sekúnd. To je už veľmi slušný náskok.
     
    126,5
    Teraz je to už viac ako 10 minút a Van Bilsen dokonca stiahol na lídra stratu na 40 sekúnd.
     
    125,5
    Van Bilsen sa priblížil už na 27 sekúnd a tak všetko nasvedčuje tomu, že sa na čele predsa len sformuje dvojica!
     
    123,5
    Fédrigo už má Van Bilsena doslova za chrbtom! Pelotón stráca stále viac a viac.
     
    121,5
    Podarilo sa! To si teraz môže povedať Van Bilsen, ktorý sa po dlhých kilometroch stíhania dostal na čelo k Fédrigovi a s náskokom 11 minút môže táto dvojica spolupracovať.
     
    119,0
    Vedúca dvojica pokryla počas prvej hodiny dnešnej etapy 45,6 kilometrov!
     
    116,5
    Utečenci perfektne spolupracujú a ich náskok aktuálne činí viac ako 12 minút! Na predné pozície balíka si vystúpili borci zo Sky.
     
    114,0
    Ian Stannard vedie pelotón, ktorý stráca 12:10. Partia okolo Chrisa Frooma zatiaľ nezvyšuje tempo.
     
    111,0
    Napriek tomu, že je Sky na čele, strata stále narastá. Uvidíme do akého extrému to nechá pelotón zájsť. Je však pravda, že všetky karty majú stále vo svojej moci favoriti na celkové poradie.
     
    108,5
    Na trati stále nič nové. Dvaja utečenci vzorne spolupracujú a tímy na čele pelotónu ešte necítia potrebu znižovať stratu. Čoskoro príde a rad prvá horská prémia 4.kategórie na Cote de Bougarber, ktorej stúpanie bude dlhé 1,4 km s priemerným prevýšením 6,2%.
     
    106,0
    Duo Bilsen-Fedrigo prekonalo hranicu 13 minút. Už teraz je zdá sa jasné, že minimálne pod cieľový kopec do dokážu potiahnúť spoločne.
     
    102,0
    Vedúca dvojica je už na poslednom kilometri stúpania na prvú horskú prémiu 4.kategórie.
     
    100,0
    Prémiu na Cote de Bougarber vyhral Kenneth van Bilsen a pripísal si za to 1 bod.
     
    98,0
    Čelná skupinka sa nachádza v miernom zjazde, ich náskok po prémii stúpol už na 14:23.
     
    94,5
    Stále čakáme na reakciu pelotónu, ktorý necháva utečencom náskok štvrťhodiny aj po prvej prémii. Poďme si zatiaľ jazdcov z úniku predstaviť.
     
    92,0
    Najprv sa podrobnejšie pozrieme na Kennetha Vanbilsena. Tento 25-ročný belgický cyklista háji farby tímu Cofidis. V tomto roku sa tento domestik umiestnil na 2.mieste Grand Prix Cycliste la Marseilla.
     
    90,0
    Na čelo pelotónu sa dostala dvojica z Movistaru – Alex Dowsett a Imanol Erviti, ktorý možno zvýšia tempo.
     
    88,0
    Na sťahovanie straty je ešte čas, ale minimálne stabilizovať odstup sa Movistaru zo Sky zatiaľ darí.
     
    85,5
    Španielsky Movistar zvyšuje tempo na 70.kilometri a zdá sa, že strata sa zmenšuje.
     
    83,5
    Druhým členom úniku je Pierrick Fédrigo. Tento 36-ročný francúzsky cyklista jazdí v tíme Bretagne Séche Environnement. Na Tour de France už vyhral vo svojej kariére štyri etapy. Túto sezónu vyhral preteky Cholet-Pays de Loire a druhý skončil na klasike Paris – Camembert.
     
    81,0
    Dvojica Movistaru v pelotóne dokázala stiahnuť už jednú minútu z náskoku utečencov.
     
    79,5
    Mladý Warren Barguil (Giant) nepríjemne spadol v občerstvovacej zóne!
     
    76,0
    Medzičasom už utečenci prešli druhou horskou prémiou 4.kategórie na Core de Vieilleségure. Aj tentokrát bodoval Kenneth van Bilsen.
     
    73,5
    Okrem toho Movistar svojou prácou zmazal ďalšiu minútku z náskoku Van Bilsena a Fédriga. Aktuálne je to 12:37.
     
    71,0
    Za pomoci tímového kolegu Sinkeldama sa pokúša Barguil vrátiť do pelotónu. Pri páde si zranil pravé koleno.
     
    68,0
    Podľa všetkého majú španielskí cyklisti tímu Movistar dnes chuť získať etapové víťazstvo. Za niekoľko kilometrov totiž stiahli zo straty 2 minúty.
     
    65,5
    Warren Barguil sa za pomoci tímového kolegu dokázal vrátiť do pelotóne a tak môže v dnešnej etape pomýšľať na dobré umiestnenie.
     
    62,0
    Van Bilsen s Fédrigom stratil niečo zo svojho náskoku. Teraz vedú o menej ako 12 minút.
     
    59,0
    A máme tu druhý pád! Thomas Leezer z Lotto-Jumbo sa ocitol na vozovke a v etape bude pokračovať napriek poranenému nosu.
     
    56,5
    Približne o 14 kilometrov čaká pelotón šprintérska prémia v Trois Villes a tak bude nervozita stúpať.
     
    53,0
    Počas etapy Roger Tréhin, športový riaditeľ tímu Bretagne povedal: "Oseminútové vedenia bude potrebné pri začiatku záverečného stúpania pre víťazstvo v etape. Povedal som to aj Pierrickovi a Kennethovi, aby nasadili vyššie tempo."
     
    51,0
    Lenže ich náskok už klesol pod 11 minút a ak to takto pôjde ďalej, tak budú pohltení ešte pod kopcom.
     
    48,5
    Movistar už odpracoval dosť a tak prišiel na pomoc tím FDJ s dvojicou pretekárov. Utečenci sú blízko šprintérskej prémie.
     
    46,5
    Peter Sagan v zelenom dresu bude na prémii určite aktívny ak chce aj po tejto etape stáť na pódiu v tomto cennom drese. Vedúce duo už má šprintérsku prémiu nadosah.
     
    45,0
    Francúzsky FDJ pomohol k stiahnutiu náskoku úniku na 9 minút a 15 sekúnd. 2 kilometre do prémie.
     
    42,5
    Šprintérsku prémiu v Trois Villes vyhral Pierrick Fédrigo a pripísal si 20 bodov do bodovacej súťaže. Kenneth van Bilsen sa musí uspokojiť s druhým miestom.
     
    41,5
    Hlavný balík, ktorý stráca 8 minút a 30 sekúnd bude špurtovať o 15 bodov za 3.miesto.
     
    39,0
    Z pelotónu sa odpojila skupina šprintérov, ktorý budú o chvíľu bodovať o šprintérske body.
     
    37,5
    Źiaľ, André Greipel vyhral špurt pelotónu a pripísal si 15 bodov. Peter Sagan získal za 7.miesto na prémii 9 bodov a tak virtuálne stratil zelený dres. Nemec v tejto klasifikácii vedie o 3 body.
     
    36,0
    Za nami sú tri hodiny dnešnej etapy a priemerná rýchlosť je 42,6 km/h.
     
    35,0
    Unikajúca dvojica má na čele k dobru len 6 minút a 50 sekúnd. Ich čas pred balíkom je už spočítaný.
     
    Šprinterská prémia Trois-Villes

    1. Pierrick Fedrigo (BSE) 20 b.
    2. Kenneth van Bilsen (COF) 17
    3. André Greipel (LTS) 15
    4. Mark Cavendish (EQS) 13
    5. John Degenkolb (TGA) 11
    6. Jens Debusschere (LTS) 10
    7. Peter Sagan (TCS) 9
     
    33,5
    Cyklisti ako Contador či Quintana boli na malej potrebe a tak si museli do pelotónu doskočiť. Movistar a FDJ stále tiahnú pelotón.
     
    32,5
    Na Cote de Montory opäť bodoval Kenneth van Bilsen a získal v tejto etape už tretí vrchársky bod. Náskok utečencov je na hranici šiestich minút.
     
    30,0
    DO cieľa na La Pierre Saint Martin zostáva menej ako 30 kilometrov. Fédrigo s Van Bilsenom si držia náskok 5 minút a 45 sekúnd,ale stále rýchlo klesá.
     
    28,0
    Pelotón stále pracuje na čele s Movistarom a FDJ. Britské zoskupenie SKY okolo Chrisa Frooma sa šetrí na záverečné stúpanie a nechávajú pracovať iné tímy.
     
    26,0
    Fédrigo s Van Bilsenom si už museli uvedomiť, že nemajú šancu dnes uspieť, ich náskok je už pod hodnotou 5 minút.
     
    23,0
    Viacerí favoriti sa postupne posúvajú smerom na čelo pelotónu, kde budú chcieť získať čo najlepšiu pozíciu pred stúpaním.
     
    20,0
    20 kilometrov pred cieľom má vedúca dvojica náskok 3 minúty a 30 sekúnd.
     
    18,0
    Do stúpania na La Pierre Saint Martin ostávajú posledné tri kilometre. Cieľové stúpanie bude dlhé 15,3 km s priemerným prevýšením 7,4%.
     
    16,0
    Čelo pelotónu je už preplnené domestikmi vrchárov a to je neklamným znakom toho, že sa začína rozhodujúca fáza etapy.
     
    15,3
    Začalo sa stúpať a tak sa už vytvárajú prvé rozostupy v balíku. Dopredu sa vysunul aj doposiaľ neviditeľný Tinkoff-Saxo.
     
    13,8
    Peter Sagan už tiež vypustil a zaradil sa do jedného grupetta, kde sú aj ďalší šprintéri.
     
    13,5
    Fédrigo je už na čele osamotený, keďže Van Bilsen mlie z posledného. Hlavný balík stráca menej ako 2 minúty. Tinkoff-Saxo a Movistar tvoria tempo pelotónu.
     
    12,7
    Za iných okolností by sa na čele držal aj Michal Kwiatkowski, ale dnes sa na to jednoducho necíti a zaradil sa dozadu. Okrem neho je tam aj Rui Costa.
     
    12,0
    Van Bilsen bol pohltený hlavným balíkom a jeho kolega Fédrigo už má len minútový náskok!
     
    11,5
    Španielský Movistar ide nemilosrdné tempo a tak z pelotónu odpadol aj taký Talansky s Martinom. To je prekvapujúce.
     
    11,0
    Thibaut Pinot dnes napokon o víťazstvo bojovať nebude a už je za pelotónom. Prvý útok skúša Robert Gesink z Lotto Jumbo.
     
    10,7
    Pierrick Fédrigo sa už zaradil do pelotónu a teraz prichádzajú taktické manévre medzi favoritmi.
     
    10,4
    Predstavte si! Tempo Movistaru je privysoké aj pre Vincenza Nibaliho (Astana) a začína strácať sekundy.
     
    10,0
    10 kilometrov do cieľa! V skupine favoritov máme zastúpenie Movistaru, Sky, Tinkoff-Saxo a BMC. Valls z Lampre sa doťahuje na Gesinka, ktorý má k dobru pol minúty.
     
    9,0
    Purito Rodriguez dnes o víťazstvo bojovať nebude. 17-členná skupina okolo žltého Frooma už neobsahuje meno Romana Kreuzigera a tak pri Contadorovi zostáva len Majka.
     
    8,2
    Alejandro Valverde uniká tímu Sky a skúša sa dostať na dosah Gesinka, Valls už bol chytený.
     
    7,8
    Španiel chcel len rozhýbať tempo. Skupina sa opäť zmenšila. Contador už pri sebe pravdepodobne nemá ani jedného pomocníka.
     
    7,3
    Gesinka už majú favoriti na dohľad. Holanďan to už dlho nevydrží. Valverde to neustále skúša, ale Sky ho kontroluje.
     
    6,5
    Richie Porte zapol neuveriteľné turbo a odtrhol zo skupiny favoritov Valverdeho a Alberta Contadora!
     
    6,2
    Chris Froome nastupuje Quintanovi!
     
    6,0
    Nastúpil prekvapujúco skoro. Quintana nepanikári, keďže stále má Frooma na dosah.
     
    5,0
    5 kilometrov pred cieľom má Froome náskok 30 sekúnd pred Quintanom, 1 minútu na Van Garderena, 1:30 na Contadora a 3:15 na Nibaliho.
     
    4,4
    Contador stále bojuje, aby sa dokázal priblížiť aspoň do tretej skupiny Van Garderena.
     
    3,0
    Froome si ide po víťazstvo v tejto etape. Jeho náskok na Quintanu je už 50 sekúnd.
     
    1,4
    Porte sa oklepal z práce domestika a teraz doťahuje Quintanu. Nakoniec ešte bude bojovať o druhé miesto.
     
    0,5
    Posledný polkilometer pre Chrisa Frooma, ktorý si dnešným famóznym výkonom vybuduje veľký náskok na prvom mieste celkovej klasifikácie.
     
    Cieľ
    Christopher Froome (SKY) ukázal všetkým protivníkom v akej excelentnej forme sa nachádza a na La Pierre Saint Martin víťazí suverénnou 6 km sólo jazdou.
     
    Dokonca Richie Porte predstihol na posledných metroch Quintanu a tak dnes bude tím Sky oslavovať double.
     
    Gesink sa prekvapujúco udržal na štvrtom mieste a pripisuje si pekný výsledok v tejto náročnej etape.
     
    Contador prišiel na kopec poriadne utrápený so stratou až troch minút. Nibali stratil až štyri minúty. Prvá desiatka sa dnes poriadne premiešala.
     
    Poradie 10.etapy:

    1. Christopher Froome (SKY) – 4:22,07
    2. Richie Porte (SKY) +59s
    3. Nairo Quintana (Movistar) +1:04
    4. Robert Gesink (Lotto-Jumbo) +1:33
    5. Alejandro Valverde (Movistar) +2:01
    6. Geraint Thomas (SKY) +2:01
    7. Adam Yates (Orica) +2:04
    8. Pierre Roland (Europcar) +2:04
    9. Tony Gallopin (Lotto-Soudal) +2:22
    10. Tejay Van Garderen (BMC) +2:30
     
    Celková klasifikácia po 10.etape:

    1. Christopher Froome (SKY) – 35:56,09
    2. Tejay Van Garderen (BMC) +2:52
    3. Nairo Quintana (Movistar) +3:09
    4. Alejandro Valverde (Movistar) +4:01
    5. Geraint Thomas (SKY) +4:03
    6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +4:04
    7. Tony Gallopin (Lotto-Soudal) +4:33
    8. Robert Gesink (Lotto-NLJumbo) +4:35
    9. Warren Barguil (Giant-Alpecin) +6:12
    10. Vincenzo Nibali (Astana) +6:57
     
    Peter Sagan ešte stále neprišiel do cieľa a tak si počkáme na jeho dojazd. Pripomeňme, že dnes stratí zelený dres, ktorý sa vráti k André Greipelovi.
     
    Peťo Sagan prišiel do cieľa na 158.mieste so stratou 22 minút a 39 sekúnd na víťazného Frooma. V celkovej klasifikácii sa zosunul na 34.miesto.
     
    To je už odo mňa pre dnešok všetko. Dnes jasne demonštroval svoju silu Chris Froome, ktorý si v žltom drese vypracoval krásny náskok na druhého Van Garderena a tretieho Quintanu. Porte si v zajtrajšej etape oblečie bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára, ten zelený získal späť André Greipel a biely dres oddnes patrí Nairovi Quintanovi, ktorý v cieľovom stúpaní nestačil na Porteho a Frooma. (17:32:10)

    Martin Platko