Vstup hokejistov do siene slávy IIHF (kon.) | Tisková konference Tomáše Krále (kon.)
koniec udalosti
Vstup hokejistov do siene slávy IIHF

Nedeľa 17.05.2015, 12:00Tlačové konferencie
     
    Slávnostný ceremoniál v pražskom hoteli Clarion Congress, počas ktorého bolo do siene slávy IIHF uvedených sedem osobností medzinárodného hokeja, sa pred niekoľkými okamihmi skončil.

    Ďakujeme vám za pozornosť pri sledované tohto prenosu a nenechajte si na onlajnoch ujsť dnešné vyvrcholenie tohtoročných majstrovstiev sveta. Pozývame vás sledovať boje o cenné kovy. Do ich začatia prajeme ešte príjemné nedeľné popoludnie. (13:18:05)
    Dominik Hašek
     
    Hašek je jednou z legiend tohto športu, ako prvý začal s brankárskym štýlom nazývaným ako ,,butterfly," čiže viac padá na ľad a využíva betóny, čo spočiatku v Kanade odmietali. Vo svojom príhovore ďakuje rodičom a gratuluje ďalším oceneným v Sieni slávy IIHF. Zdôrazňuje význam titulu zo ZOH z Nagana a apeluje na NHL, aby sa jej najlepší hráči mohli zúčastniť aj na ďalších ZOH v roku 2018.
     
    Hašek získal 6 trofejí pre najlepšieho brankára NHL. Získal 2 Stanley Cupy a s Pardubicami v roku 2010 získal vo veku 45 rokov titul v českej extralige.
     
    Na záver bude ocenená veľká legenda českého a svetového hokeja – Dominik Hašek, resp. Dominátor. Keď slávny tréner Scotty Bowman odpovedal na otázku, ktorého brankára by si vybral do brány, povedal, že by vždy mal v tíme najradšej skvelého Dominika Hašeka. Rodák z Pardubíc sa preslávil na ZOH 1998 v Nagane, kde Čechom vychytal zlato. V NHL chytal za Buffalo a neskôr za Detroit, kde sa dočkal vytúženého Stanley Cupu .
     
    Rooth je šťastná, že môže vstúpiť do Siene slávy, je pyšná na švédsky ženský hokej. Ďakuje za podporu rodičom, ktorí jej pomáhali pri hokejových začiatkoch. Mohla hrať pod skvelými trénermi, aj tým je vďačná za podporu a pomoc.
     
    Ďalšou uvedenou do siene slávy je Švédka Maria Rooth, hrala na 9 deviatich svetových šampionátov za Švédsko, hokej hrala aj na univerzite za morom. Zúčastnila sa na 4 olympijských hrách za Švédsko, v roku 2006 premenila v semifinále rozhodujúci nájazd proti USA, Švédky potom prehrali vo finále s Kanadou. Najlepšia švédska hokejistka – Maria Rooth.
     
    Niedermayera si pamätáme ako skvelého obrancu s nebezpečnou a prudkou strelou od modrej čiary. Dnes sa tu zúčastniť nemôže, nakoľko je pracovne v Chicagu za morom. Prezident kanadského hokejového zväzu v jeho mene ďakuje za ocenenie tejto hokejovej legendy.
     
    Ďalším oceneným je Scott Niedermayer z Kanady. Je členom Triple Gold Clubu – v roku 2002 a 2010 získal s Kanadou zlato na ZOH, v roku 2004 vyhral s Kanadou MS v Česku a vyhral aj Stanley Cup, ten posledný v roku 2007 s Anaheimom.
     
    Monique Scheier – Schneider dostáva cenu za budovanie hokeja v Luxembursku. Robila tak na dobrovoľníckej báze, rovnako ako teraz množstvo dobrovoľníkov na MS, ktorí pomáhajú ľuďom s orientáciou, trhajú pri vstupe lístky či pracujú so štatistikami. Scheier – Schneider práve takéto niečo v hokeji začala v nepríliš hokejovom Luxmbursku. ,,Hokej je môj život," tak zakončila svoj príhovor.
     
    Nasleduje cena Paula Loicqa, je to najvýznamnejšia individuálna cena, ktorú IIHF vyhlasuje. Preberie si ju Monique Scheier – Schneider z Luxemburska.
    Lucio Topatigh
     
    Topatigh nastúpil na 18 MS IIIHF, z toho 14 v elitnej kategórii. Hral na 4 olympijských turnajoch, v roku 2006 v Turíne už ako 40-ročný. Teraz si prebral slávnostný taliansky hokejový dres a s typickým talianskym prízvukom prednáša príhovor. V prvom rade ďakuje svojej krajine Taliansku, kde hokej nie je národným športom, ale stále sú tam ľudia, ktorí hokej majú radi a podporujú ho, najmä na severe Talianska.
     
    Hokej nie je len o medailistoch, víťazoch či tých najlepších. Hrajú ho aj slabšie tímy, ako napríklad Taliansko. Práve z Talianska pochádza Lucio Topatigh, najlepší hokejista v histórii krajiny.
    Fran Rider
     
    Fran Rider ešte v roku 1975 založila OWHA (Ontario Women Hockey Association), ktorá mala za úlohu pomôcť rozvoju ženského hokeja. Bolo jej významnou zásluhou, že sa začali konať MS žien a že ženský hokej získal miesto na olympiáde. Rider v prvom rade ďakuje za ocenenia. Vo svojom príhovore predovšetkým ďakuje všetkým, ktorí jej pomáhali pri rozvoji ženského hokeja. Je pre ňu špeciálnym ocenením, že ako Kanaďanka z hokejovej krajiny môže vstúpiť do Siene slávy IIHF.
     
    Pred 25 rokmi sa uskutočnili prvé MS v hokeji žien, na olympiáde hrali prvý raz v roku 1998 v Nagane. Do siene slávy bude za zásluhy pri ženského hokeja uvedená Kanaďanka Fran Rider.
    Robert Reichel
     
    Robert Reichel: ,,Je pre mňa cťou, že môžem byť v Sieni slávy s tými skvelými ľuďmi, ktorí tam tiež sú. V prvom rade ďakujem svojím rodičom, ktorí mi umožnili hrať hokej na takejto úrovni. Neustále spomínam na tie skvelé pocity z Nagana, kde sme ako úžasný tím získali zlato."
     
    Ako prvý bude uvedený ,,malý chlapík z Litvínova," technicky výborne vybavený hráč a jeden z najvýznamnejších lídrov v českej hokejovej histórii. Nastúpil v 830 zápasoch NHL, najväčšie úspechy však dosiahol s českou reprezentáciou, ktorú doviedol k titulu v Nagane 1998, v Rusku 2000 či v Nemecku 2001.