Tlačová konferencia IIHF (kon.)
koniec udalosti
Tlačová konferencia IIHF

Sobota 16.05.2015, 14:00Tlačové konferencie
     
    Ďakujeme za pozornosť, tlačová konferencia práve skončila. Ostaňte s nami, prinesieme vám aj priamy prenos zo zápasu Česko – Kanada! (14:34:23)
     
    Šampionát by podľa vyjadrení Fasela a Štěrbovej mal byť finančne v pluse. Boli sa sem pozrieť aj organizátori z Ruska či potom neskôr z Nemecka a Francúzska, ktorí získali viaceré dobré skúsenosti. Latka je podľa nich po tomto turnaji nastavená veľmi vysoko.
     
    René Fasel o ľade v Ostrave, ktorý mal údajne veľmi zlú kvalitu: ,,Dobrý bod, diskutovali sme to na stretnutí s organizátormi. Jedná sa aj o to, že ide o pôvodne staršiu halu, pričom na ľad sú kladené špeciálne nároky, aj preto kvalita bola horšia. Budeme to riešiť pre ďalšie MS v Rusku či neskôr, tam sa jedná o kompletne nové haly a malo by to byť v poriadku."
     
    René Fasel o sporných výrokoch rozhodcov: ,,Nie som sklamaný z výkonov rozhodcov. Je to len vec komunikácie, napr. pri neuznanom góle Fínska. Vtedy pískal nedovolené bránenie, preto gól nebol uznaný, ale nikto to v aréne nepočul, nevidel. Preto im pre budúci rok dáme vybavenie ako v NHL, že budú mať mikrofóny a budú môcť svoj verdikt vysvetliť celej hale."
     
    René Fasel o MS 2016 v Rusku: ,,Bude sa hrať v Moskve, v novej BBT Aréne (otvorenej nedávno), kde hráva svoje zápasy Dinamo Moskva. V Petrohrade sa nebude hrať v hlavnej aréne v Petrohrade, ale v menšej hale Jubiľejnij pre 7 000 divákov. Čo sa týka tímov, tak sa zreorganizujú aj podľa záujmu, ak napr. bude Fínsko vychádzať na skupine v Moskve, presunie sa do Petrohradu."
     
    René Fasel o novom formáte Svetového pohára, ZOH 2018, hráčoch NHL, a o formáte MS: ,,Cez 600 000 ľudí minulý rok, cez 700 000 ľudí tento rok – prečo hrať MS raz za dva roky? Nevidíme na to nijaký dôvod, nikto v IIHF nad tým, že by sa hralo raz dva roky, nepremýšľa. Čo sa týka Svetového pohára, tak sa tešíme, že sa to takto vyriešilo a teším sa na september 2016 v Toronte, bude to skvelá show. Čo sa týka ZOH 2018, mali sme niekoľko stretnutí, začali sme diskutovať s NHL, bude to zrejme ťažšie, než naposledy. V roku 2010 to bolo do Vancouveru blízko, v roku 2014 hokejová krajina v Rusku, Kórea 2018 bude niečo iné. Urobíme všetko pre to, aby tam mohli hrať aj hráči z NHL."
     
    René Fasel sa pri predchádzajúcej otázke odvolal na slovenský tím, keď musel cestovať pri zisku titulu v roku 2002. Nevedel si spomenúť na rok, po našej nápovede nás uviedol ako príklad, že cestovanie medzi miestami nemusí byť takou komplikáciou pri ďalšom postupe turnajom.
    Naša reprezentácia sa vtedy sťahovala na štvrťfinále do Karlstadu, zdolala Kanadu 3:2 a neskôr sa stala majstrom sveta.
     
    René Fasel o presune tímov na štvrťfinále (Česi mali garantované domáce prostredie v Prahe): ,,Vždy komunikujeme s organizátormi, aj kvôli lístkom a podobne. Nikdy nevieme, ktorý tím bude cestovať z miesta na miesto, teraz to boli Švédi, a nikto z nich sa nesťažoval."
     
    René Fasel o zostupovom kľúči: ,,Videli ste ten zápas? Podľa mňa určite nepodvádzali. Sledovali sme aj stávkové kancelárie, neboli žiadne zvláštne stávky ani kurzy. Nemyslím, že tam Lotyšsko a Francúzsko mali nejakú dohodu. Čo sa týka zostupového kľúča, považujem to za spravodlivé. Hráte 7 zápasov, ak máte najmenej gólov a bodov, tak smola a zostupujete."
     
    René Fasel: ,,Hokej a úsmev – to je motto šampionátu, čo viac povedať. Zobudím sa na hoteli a idem na recepciu, všetci sa smejú. Idem do haly, všetci sa usmievajú a majú dobrú náladu, napriek tomu, že sú už určite poriadne unavení. Sami vidíte, čo sa tu deje. Fantastické arény, veľa ľudí, ktorí si užívajú hokej. Nemali sme jediný problém s fanúšikmi vo fan-zónach, pritom sa tam pili ,,tony" piva (úsmev), a žiaden konflikt, žiaden policajný zásah, nič. Nemali sme jediný problém, žiadnu veľkú diskusiu, to sa ešte prakticky na MS nestalo. Sledujeme skvelé zápasy, výborné tímy. Sme šťastní."
     
    Markéta Štěrbová: ,,Dostala som od prezidenta nášho zväzu jedinú úlohu – pripraviť MS 2015 čo najlepšie, ako to pôjde. Myslím, že sa nám to podarilo najmä vďaka skvelým ľuďom. Ďakujem všetkým za podporu."
     
    Účastníci tlačovej konferencie:
    René Fasel: prezident IIHF
    Adam Steiss: komunikačný manažér IIHF
    Markéta Štěrbová: sekretárka ČSLH pre MS 2015
     
    Príjemný dobrý deň prajem z tlačového strediska v pražskej O2 Aréne. Ešte čakáme na príchod predstaviteľov IIHF, onedlho by sa tlačová konferencia mala začať.
     
    Prajeme vám príjemné popoludnie z pražskej O2 Arény. Ešte pred zápasmi semifinále je na pláne tlačová konferencia vedenia IIHF, na ktorej sú zúčastní prezident IIHF René Fasel a prezident Českého zväzu ľadového hokeja Tomáš Král.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.