Southampton – Aston Villa 6:1 (kon.) | Burnley – Stoke City 0:0 (kon.) | QPR – Newcastle 2:1 (kon.)
Sunderland – Leicester 0:0 (kon.) | Tottenham – Hull City 2:0 (kon.) | West Ham – Everton 1:2 (kon.)
Liverpool – Crystal Palace 1:3 (kon.)
koniec
Liverpool FC
1:3 (1:1)
Crystal Palace FC
Sobota 16.05.2015, 18:30 • Anfield Road (Liverpool) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Vitajte na Anfield Road, s ktorým sa v rámci predposledného kola anglickej Premier League možno definitívne rozlúči liverpoolska ikona – Steven Gerrard.

    Ako je už dlhšiu dobu známe, dlhoročný kapitán The Reds sa po skončení sezóny poberie propagovať futbal do zámorskej MLS. Klub od rieky Mersey hrá v poslednom kole na pôde Stoke City a lajtmotívom dnešného duelu teda bude emotívna Stevieho rozlúčka s domovským štadiónom.
    Červení sa i za jeho prispenia pokúsia definitívne potvrdiť rezerváciu do Európskej ligy UEFA, k čomu potrebujú zdolať londýnsky Crystal Palace. Liverpoolska forma však na konci ročníka nie je práve najideálnejšia. Rodgersovi zverenci vyhrali v posledných piatich súťažných stretnutiach len raz.

    Húsenková dráha Crystal Palace pokračuje v zošupe, po štyroch ligových víťazstvách prišli štyri porážky v rade! Eagles však svoju sezónu už prevažne iba dohrávajú. Po spomínanej zelenej sérii sa už Orlov záchranársky boj netýkal, pričom Európska liga UEFA zostáva nad ich momentálne sily.
    Stred ligovej tabuľky je ale vzhľadom na maximálne nepodarenú jeseň taktiež slušným výsledkom. Alanovi Pardewovi sa podarilo zopakovať jarnú krasojazdu, ktorú v Selhurst Parku pred rokom predviedol waleský manažér Tony Pulis.
     
    Úvodné zostavy:

    Liverpool FC: Mignolet – Can, Škrtel, Lovren – Ibe, Gerrard (C), Henderson, A. Moreno – Lallana, Sterling, Coutinho.
    Náhradníci: Ward – Johnson, K. Touré, Lambert, Lucas Leiva, Allen, Sinclair.

    Crystal Palace FC: Hennessey – Ward, Dann (C), Kelly, Souaré – Puncheon, Ledley, McArthur – Čung-Jong, Chamakh, Bolasie.
    Náhradníci: Speroni – Delaney, Jedinak, Campbell, Murray, Mutch, Zaha.

    Rozhodca: Jon Moss – D. England, S. Bennett – S. Attwell.
     
    -5
    Steven Gerrard naposledy vstúpil na svätú pôdu Anfield Road v sprievode svojich dcér s miernym odstupom po zvyšných aktéroch dnešného stretnutia, ktorí ho vo vytvorenom koridore uvítali potleskom. Dlhoročného kapitán The Reds naposledy privítala i nádherná choreografia domovského stánku liverpoolskeho FC či zborový pokrik vynášajúci červenú osmičku do nebies. Rozlúčka, akú si táto ikona anglického futbalu nepochybne zaslúžila!
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop stretnutia obstarali hostia hrajúci v žlto-modrej kombinácii. The Reds samozrejme celí v červenom sprava-doľava.
     
    2
    Z pohľadu nabitej tribúny The Kop to bude one man show Stevena Gerrarda, ktorý sa od úvodnej minútky teší veľkej podpore a vďake liverpoolskych priaznivcov.
     
    3
    Liverpool od úvodného výkopu zostáva na lopte, no zatiaľ kombinuje prevažne len v okolí stredovej čiary Anfieldu.
     
    4
    Mení sa to až po výživnej individuálnej akcii Coutinha, ktorý pre The Reds svojim sóličkom vybojoval rohový kop.
     
    5
    Hendersonov center od rohovej zástavky sa však Orlom podarilo odvrátiť do bezpečia. Pokračujeme za bezgólového stavu.
     
    6
    Jordon Ibe chcel na pravej strane nasadiť okolo Souarého, no senegalský obranca ho mal výborne prečítaného.
     
    7
    James McArthur ukázal, že dnes nebude brať ohľad na Stevieho rozlúčku. Červenú osmičku poslal nekompromisne na zem.
     
    8
    Coutinho sa snažil na pravej strane spolupracovať so Sterlingom, no anglický golden boy sa nachádzal v postavení mimo hru.
     
    9
    Vo vynikajúcej atmosfére Anfield Road tak zatiaľ márne čakáme na prvý ofenzívny náznak z jednej či druhej strany.
     
    10
    Aktívnejším celkom samozrejme domáci, ktorí sa však cez defenzívny blok Orlov dostávajú len veľmi obtiažne.
     
    11
    The Reds si to zatiaľ rozdávajú z jednej strany na druhú, no dopredu ich kombinácie zatiaľ nevedú. Za nami desať minút hry.
     
    12
    Pape Souaré zatiaľ dobre číta Ibeho kľučky. Anglický krajný záložník si v tomto prípade pomáhal nedovoleným zákrokom.
     
    13
    Mignolet rozohrával pod obrovským tlakom dobiedzajúceho Bolasieho, no loptu dokázal odpratať do bezpečia.
     
    14
    Joel Ward následne ako šialenec vyštartoval po Morenovi, ktorého našťastie svojim sklzom minul. Pri prípadnom kontakte by sa na Anfield Road určite červenalo ešte viacej.
     
    15
    Liverpool v úvodnej štvrťhodine hry držal loptu na svojich kopačkách v osemdesiatich percentách hry. Zatiaľ ich však nezúročili na úvodnú gólovku liverpoolskeho podvečera.
     
    16
    Nemení sa to ani po voľnom kope Stevena Gerrarda, ktorý našiel v šestnástke Martina Škrtela. Slovenský stopér sa však nepresadil cez Warda.
     
    17
    Pape Souaré sa z ľavej strany snažil nájsť v šestnástke Chamakha, no nad marockým útočníkom úradoval Simon Mignolet.

     
    18
    Ibe na pravej strane ešte stihol Coutinhovu rozohrávku do strany, no Lallana po jeho prihrávke pod seba centroval do priestoru nikoho.

     
    19
    Futbal dnes na Anfield Road zatiaľ zostáva v tieni emócii. Stále čakáme na úvodnú gólovú príležitosť zápasu, uvidíme, či sa to skončí po rohovom kope The Reds.
     
    20
    Zatiaľ ešte nie. Hendersonov rohový kop z pravej strany odvracia do bezpečia stopér Scott Dann, Dvadsať minút bez gólových príležitostí.
     
    21
    Crystal Palace so sympatickou kombinačnou akciou, na ktorej konci Chung-yong hľadal Bolasieho, no center bol privysoký.
     
    22
    Bolasie následne ťažil z pošmyknutia Martina Škrtela, no loptu už na hracej ploche nezachytil. Eagles teraz zaktívnili svoj pressing.
     
    23
    Yannick Bolasie sa na ľavej strane výborne zbavil Emreho Cana, aby následne skraja veľkého vápna vypálil smerom na Mignoleta. Ešte pred ním ale zasahoval Martin Škrtel.
     
    24
    Po teči slovenského kapitána sa rozohrával rohový kop, no liverpoolska obrana sa i v tomto prípade dokázala ubrániť.
     
    25
    Po Lovrenovom faule na Chamakha mohli Londýnčania rozohrávať voľný kop. Jeho exekúcie sa chopil Chung-yong Lee, no vo vzduchu úradoval práve Lovren.
    Adam LALLANA - 1:0


     
    26
    Liverpool dal gól!
    Odchovanec liverpoolskeho FC Martin Kelly si zaspomínal na časy strávené na Anfield Road a svojmu srdcovému klubu venuje ľahké vedenie! Univerzálny obranca prihrával nepresne na Scotta Danna, z čoho dokázal ťažiť pohotovo reagujúci ADAM LALLANA. Anglický technik v súboji frnkol Dannovi, aby sa v následnom nájazde na Hennesseyho nemýlil. Lallana švihol loptu do pravej šibenice Walesanovej bránky, zverenci Brendana Rodgersa sa ujímajú zaslúženého vedenia!
     
    28
    Na druhej strane sa v nebezpečnej pozícii ocitol Joe Ledley, ktorý však napálil odrazenú loptu len vysoko nad bránku Simona Mignoleta.
     
    30
    Po polhodine hry pokračujeme za stavu 1:0 s tým, že okrem Lallanovho gólu sme nevideli ani jednu príležitosť na jeho zaznamenanie.
     
    31
    Crystal Palace však po inkasovanom góle podkúril pod kotol a hneď v dvoch sľubných pozíciách mohol vyrovnať! Najskôr sa po Puncheonovej akcii dostal k odvrátenému centru Joe Ledley, ktorý pálil z hranice šestnástky asi meter nad bránku Simona Mignoleta. Hosťom potom vyšla vtipná kombinácia na osi ihriska, z ktorej mohol ťažiť Yannick Bolasie. Konžský krídelník však z pravej strany pálil ešte o niečo vyššie nad svätyňu liverpoolskeho favorita. Stav 1:0 zostáva i naďalej v platnosti.
     
    33
    Po dvoch polo-šanciach sme však na londýnskej strane zaznamenali prvú príležitosť, ktorú možno označiť za gólovú. Po Chamakhovej zadovke sa guľatého nezmyslu zmocnil agilný Jason Puncheon. Vo forme hrajúci krídelník sa presadil povedľa Morena, aby následne prudko vypálil smerom na Mignoleta. Ešte pred belgický strážcom svätyne zasahoval Martin Škrtel, ktorý loptu nepríjemne tečoval k pravej žrdi. Tam však našťastie pre The Reds úradovala pravica belgického brankára, ktorý vyrazil loptu aspoň do strany. LFC si povážlivo koleduje o vyrovnanie!
     
    35
    Desať minút pred zmenou strán však pokračujeme za priaznivého skóre pre hostiteľa dnešného stretnutia.
     
    37
    Coutinho na ľavej strane dovtedy sekal kľučky, až ho o loptu pripravil dobre čítajúci Joel Ward. Brazílčan si navyše pomáhal útočným faulom.
     
    39
    Lovrenov bezcieľny nákop končí len pri gólmanovi Hennesseym, ktorý rozoráva na Kellyho. Na Anfield opäť strácame tempo.
     
    40
    Steven Gerrard si nádherne vymenil loptu s Jordanom Hendersonom, no spoluprácu dvoch generácii prerušil Scott Dann.
     
    41
    Raheema Sterlinga následne v šestnástke poslal k zemi Joe Ledley, no pokutový kop sa po dôraznom zákroku Walesana kopať nebude.
     
    42
    Yannick Bolasie po niekoľkýkrát prehnal defenzívu The Reds. Konžskému krídelníkovi tentokrát nestačil Emre Can, ktorý ho i za cenu žltej karty poslal na trávnik.
    Jason PUNCHEON - 1:1


     
    43
    Crystal Palace dal gól!
    Ďaleko tvrdší trest však prichádza po následnej štandardke londýnskych Orlov! Z nejakých osemnástich či dvadsiatich metrov ju rozohrával tradičný exekútor Eagles – Jason Puncheon. Anglický technik si pred samotnou exekúciou štandardky skrýval tvár pod dres, no za prevedenie svojho kopu sa hanbiť rozhodne nemusel. Loptu napálil z priameho kopu na štýl Davida Beckhama na stranu gólmana Mignoleta, ktorý zostal stáť ako prikovaný s predtuchou, že Puncheonov kop bude letieť ponad červený múr. Crystal Palace gólom do šatne vyrovnáva!
     
    45
    Polčasový rezultát nadobudne svoju definitívnu platnosť po uplynutí jednej nadstavenej minútky, ktorú pridáva Jon Moss.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Rozlúčka Stevena Gerrarda s Anfield Road zatiaľ veľa vzrušenia neprináša, no napriek tomu sme v úvodnom dejstve videli po jednom presnom zásahu na oboch stranách. V 26. minúte z úvodnej zaujímavej príležitosti otvoril skóre Adam Lallana. Eagles potom preradili na vyšší prevodový stupeň, za čo boli odmenení vyrovnávajúcim gólom výborného Jasona Puncheona.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Druhé dejstvo práve odštartovalo v nezmenených jedenástkach oboch manažérov. Loptu do pohybu znovu uviedli domáci.
     
    47
    Yannick Bolasie sa už opäť rozbiehal po ľavej strane ihriska, no tentokrát ho zastavila zdvihnutá zástavka postranného arbitra.
     
    48
    Znovu Bolasie a po ňom Puncheon, ktorý zobral koncovku na seba, no z vyše dvadsiatich metrov pálil len vysoko nad.
     
    49
    Liverpoolčania v úvode druhej časti takmer prekabátili defenzívny blok Orlov, no Wayne Hennessey po druhýkrát v dnešnom stretnutí zatiaľ neinkasoval. Coutinho najskôr nádhere vysúval do šance Hendersona, ktorý si spracoval loptu na prsia, no následne už nevystrelil cez vracajúceho sa Souarého. Lopta sa však odrazila k Ibemu, ktorý sa pohral práve so senegalským zadákom, aby sa následne pokúsil prestreliť londýnskeho gólmana na bližšej žrdi. Jarný objav The Reds však napol len bočnú sieť Walesanovej klietky.
     
    51
    Lee Chung-yong sa na opačnej strane zrejme právom dožadoval pokutového kopu, no Jon Moss po Škrtelovom zákroku rozpažil!
     
    52
    Juhokórejský krídelník sa následne tlačil do šance z ľavej strany, no na konci svojho postupu pálil len mimo pravej žrde.
     
    53
    Zápas má teraz potrebnú šťavu a grády. Coutinho pálil spred šestnástky prudko, no iba nad bránku kontrolujúceho Hennesseyho.
     
    54
    Crystal Palace s peknou kombináciou na pravej strane, no nápaditý postup Orlov výborne prečítal vracajúci sa Alberto Moreno.
     
    55
    Yannick Bolasie sa tlačil do šance cez Škrtela až príliš dôrazne. Jon Moss po páde slovenského zadáka pískol útočný faul londýnskeho filigranta.
     
    56
    Po Gerrardovej kooperácii na ľavej strane s Albertom Morenom prišiel center prvého menovaného, ktorý takmer priniesol druhý gól v sieti Londýnčanov. Center domácej ikony bol síce jemne tečovaný, no lopta sa našťastie pre The Reds dostala presne na kopačku Jordana Hendersona. Gerrardov nástupca napálil loptu pravačkou nesmierne prudko, no z nejakých dvadsiatich metrov jeho stlačený pokus minul pravú žrď Hennesseyho svätyne.
     
    58
    Približne do rovnakého miesta následne páli i Jordon Ibe, ktorého strelecký pokus taktiež nevyšiel podľa predstáv.
    Wilfried ZAHA - 1:2


     
    59
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza Lee Čung-Jong, prichádza Wilfried Zaha.
     
    60
    Crystal Palace dal gól!
    Striedajúci WILFRIED ZAHA po niekoľkých sekundách strávených na hracej ploche dokončuje obrat londýnskych Orlov! Donedávna ešte krídelník Manchestru United teraz sakramentsky pomáha klubu z Old Trafford. Na začiatku všetko bol Joel Ward, ktorý na pravej strane vysunul Yannicka Bolasieho. Africký tanečník sa agilne pretiahol až do šestnástky, aby od bránkovej čiary centroval pred bránku Simona Mignoleta. Martin Kelly tam bol odtlačený Emre Canom, no Wilfried Zaha zostal úplne osamotený. Anglický talent následne napálil loptu do odkrytej časti liverpoolskej bránky. Tento zásah môže byť definitívou pre budúcoročnú účasť The Reds v Lige majstrov.
     
    62
    Liverpool sa už pred zápasom nachádzal v takmer neriešiteľnej pozícii, teraz už ale môže byť definitívne hotovo...
     
    64
    Steven Gerrard sa ale odmieta rozlúčiť porážkou. Zvnútra šestnástky zakončuje hlavou k ľavej žrdi, kde však úraduje Hennessey.
     
    65
    Brendan Rodgers reaguje na nepriaznivý stav dvojstriedaním. Hraciu plochu opúšťa Lallana a Ibe, na ich miesto naskakuje Lambert s Lucasom.
     
    66
    Fantastické predstavenie Crystal Palace na čele s Yannickom Bolasiem pokračuje, Eagles sa mohli ujať už dvojgólového vedenia! Joe Ledley z polovice ihriska geniálne vysúval rozbehnutého Bolasieho. Konžský krídelník sa presadil cez dvojicu Škrtel a Lovren, aby sa následne pokúsil obstreliť i padajúceho Mignoleta. To sa mu síce podarilo, no zvýšeniu na 3:1 zabránila horná konštrukcia liverpoolskej bránky. Na rieke Mersey tak ešte stále bude o čo hrať, Steven Gerrard sa nebude chcieť lúčiť porážkou!
     
    68
    Liverpoolčania sa však dopúšťajú stupídnych chýb v rozohrávke, kvôli ktorým sa stále nedokážu dostať do adekvátneho tempa.
     
    69
    Vyrovnanie neprináša ani Hendersonov obstrel z hranice šestnástky, ktorý míňa ľavú žrď asi o meter.
     
    70
    Po Coutinhovom centri nad Lambertom nečakane vyrástol ľavý obranca Pape Souaré, ktorý odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    72
    Raheem Sterling po Coutinhovej prihrávke okamžite otáčal na Gerrarda, no Angličanovu unáhlenú rozohrávku zachytil Dann.
     
    73
    Wilfried Zaha bol hokejovým spôsobom zastavený na hranici vápna, no Canov zásah ako nedovolený posúdený nebol.
     
    74
    Coutinho rozohrával rohový kop červeného tímu z mesta Beatles, no vo vzduchu znovu úradoval obranca Souaré.
     
    75
    Pre zmenu voľný kop opäť rozohrával Coutinho, no ani táto rozohrávka v červené zakončenie neviedla. Do konca ešte štvrťhodina.
     
    76
    Liverpool začína variť Orlov, no Londýnčania i napriek rastúcemu tlaku The Reds držia tesný jednogólový náskok.
     
    76
    O jeho udržanie sa bude najnovšie pokúšať i Jordon Mutch, ktorý na hracej ploche vymieňa nevýrazného útočníka Chamakha.
     
    78
    Liverpoolu sa naďalej nedarí dostať do požadovaného tempa, čas domácich sa pomaly, ale isto kráti.
     
    79
    Joel Ward zbytočne fauloval na súperovej polovici, pričom po svojom zákroku inkasuje i žlté napomínanie. Pre svoje mužstvo však nahromadil ďalšie sekundičky.
     
    81
    Steven Gerrard so snahou o vyrovnanie, ktorá však skončila nezdarom. Kapitán The Reds pálil zo šestnástky veľmi nepresne.
     
    82
    Aj domáci priaznivci sympaticky a športovo ocenili parádne predstavenie Yannicka Bolasieho. Afrického šamana nahrádza Murray.
     
    83
    James McAthur na ľavej strane zostrelil rozbehnutého Emre Cana, Jon Moss po tretíkrát siahol do svojej kapsy.
     
    84
    Rovnaký pohyb si zopakoval po Mutchovom nedovolenom zákroku na rozohrávajúceho Jordona Hendersona.
     
    85
    Puncheon sa na pravej strane natlačil na Sterlinga, ktorého podľa Jona Mossa fauloval. Priamy kop pre The Reds.
     
    86
    Prepadnutá lopta však namiesto Lovrenovej hlavy nachádza náruč Waynea Hennesseyho, pokračujeme za stavu 1:2.
     
    87
    Steven Gerrard sa zaslúženého, súkromného standing ovation dnes nedočká. Ako posledný hráč schádza Alberto Moreno, ktorého vymení Jerome Sinclair.
     
    88
    Rozhodca Jon Moss v závere nešetrí žltými kartami, za nešportové správanie vidí jednu i brazílsky špílmacher Coutinho.
     
    89
    Namiesto liverpoolskeho vyrovnania bolo v hre znovu navýšenie londýnskeho vedenia. Agilný Jason Puncheon sa pretiahol okolo chybujúceho Dejana Lovrena, aby sa následne pokúsil prestreliť Mignoleta na ľavej žrdi. Belgický gólman reagoval síce pohotovo, no loptu nedokázal udržať vo svojej náruči. Po dorážke sa tam ešte naťahoval Glenn Murray, ktorého zrazený pokus vykopával z bránkovej čiary Martin Škrtel, no Angličanova koncovka prišla každopádne z ofsajdu.
     
    90
    Vynikajúci Wilfried Zaha na samej hrane veľkého vápna prepadol cez striedajúceho Lucasa Leivu, Crystal Palace môže definitívne rozhodnúť o temnej rozlúčke Stevena Gerrarda s Anfield Road!
     
    90+1
    Glenn Murray (Crystal Palace FC) nepremenil pokutový kop.
    Glenn MURRAY - 1:3
     
    90+1
    Crystal Palace dal gól!
    Loptu si na biely bod postavil streidajúci kanonier GLENN MURRAY, ktorý má za sebou fantastickú jar, čo potvrdil i v tejto situácii. Pokutový kop síce formálne nepremenil, pretože Simon Mignolet dokázal vyraziť jeho strelu po pravej ruke, no následne sa lopta znovu dostala na kopačku Glenna Murrayho. Angličan sa už v dorážke nemýlil a zblízka povedľa domáceho gólmana rozhodol o troch bodov pre londýnskych Orlov!
     
    90+3
    Domáci fanúšikovia napriek tomu v stoji tlieskajú svojmu kapitánovi, Steven Gerrard si zaslúžil krajšiu rozlúčku so svojim domovom!
     
    90+4
    Koniec zápasu.

     
    Legendárny Steven Gerrard nebude na svoju rozlúčku s Anfield Road spomínať v dobrom. Jeho Liverpool sa síce v 26. minúte vďaka Lallanovi ujal vedenia, no potom už góly strieľali iba Londýnčania. Krátko pred prestávkou vyrovnával Jason Puncheon, aby po hodine hry dokonal hosťujúci obrat Wilfried Zaha. Porážku The Reds definitívne podškrtol striedajúci Glenn Murray. Hostiteľ dnešného duelu sa tak bude musieť do poslednej chvíle strachovať o účasť v ďalšej edícii Európskej ligy UEFA. Crystal Palace ukončilo sériu štyroch ligových porážok v rade! (20:31:41)

    Erik Farkaš

    Góly: 26. Lallana – 43. Puncheon, 60. Zaha, 90+1. Murray

    Karty:   42. Can (LIV), 88. Coutinho (LIV) – 79. Ward (CRP), 83. McArthur (CRP), 84. Mutch (CRP)

    Nepremenená penalta: 90+1. Murray (CRP), brankár Mignolet zneškodnil


    Liverpool FC: Mignolet – Can, Škrtel, Lovren – Ibe (65. Lucas Leiva), Gerrard (C), Henderson, A. Moreno (87. Sinclair) – Lallana (65. Lambert), Sterling, Coutinho.
    Náhradníci: Ward – Johnson, K. Touré, Lambert, Lucas Leiva, Allen, Sinclair.

    Crystal Palace FC: Hennessey – Ward, Dann (C), Kelly, Souaré – Puncheon, Ledley, McArthur – Čung-Jong (59. Zaha), Chamakh (76. Mutch), Bolasie (82. Murray).
    Náhradníci: Speroni – Delaney, Jedinak, Campbell, Murray, Mutch, Zaha.

    Rozhodca: Jon Moss – D. England, S. Bennett – S. Attwell