Tour des Flandres Kristoff (kon.)
koniec udalosti
Klasika: Tour des Flandres

Kristoff

(Terpstra)

Nedeľa 05.04.2015, 10:20 • Brugge - Oudenaarde • Cyklistika
     
    S konštatovanám, že slovenský cyklista Peter Sagan skončil na cyklistickej klasike Tour des Flandres sa s vami pre dnešok lúčime, želáme príjemný zvyšok Veľkonočných sviatkov a veríme, že nášmu portálu Onlajny.eu i naďalej zachováte svoju priazeň. Dočítania priatelia. (18:58:35)
     
    1. Aleksander Kristoff
    2. Nicki Terpstra
    3. Greg Van Avermet
    4. Peter Sagan

    V posledných momentoch sa snažil Terpstra nastúpiť Kristoffovi, ktorý dnešné preteky zvládol takticky na výbornú. Greg Van Avermet nastúpil Saganovi, ktorý sa snažil v poslednom kilometri zísť dvojicu v popredí.
     
    2
    Menej ako dva kilometre a 14 sekúnd, Terpstra vyčkáva a necháva Kristoffa ťahať na čele, aby si vypracoval pozíciu na atak. Pretože ak by mu potiahol povestný kilometer, zrejme by mu Kristoff poľahky nastúpil.
     
    3
    Tri kilometre do cieľa a náskok vedúcej dvojky 17 sekúnd.
     
    4
    Terpstra začína už taktizovať s Kristoffom, čo môže nahrať do karát pre nášho jazdca, no do cieľa je už iba veľmi málo.
     
    5
    Necelých päť kilometrov do cieľa a 25 sekúnd náskoku pre Terpstru a Kristoffa, slovenskému lídrovi to nevyjde, ak sa nič očakávané nestane.
     
    6,5
    Už to nemajú ďaleko! Peter Sagan spolu so svojim kolegom zdá sa nebudú mať sily na dotiahnutie dvoch jazdcov vpredu, aj keď už tam pomaly ale iste naskákala aj hodnota odstupu 14 sekúnd. Opäť je to na hranici 20 sekúnd.
     
    8
    Terpstra je fantastický časovkár, no hlavne Kristoff ukazuje vynikajúcu aktivitu vpredu už vyše 15 kilometrov.
     
    9
    Deväť kilometrov pred cieľom a pätnásť sekúnd rozdielu, je to stále sekunda čo sekunda – plus a mínus. Je to boj no zatiaľ vyhráva Terpstra a Kristoff.
     
    10
    Terpstra a Kristoff majú 10 km do cieľa a náskok asi 17 sekúnd. Greg Van Avermet a Peter Sagan pracujú spoločne, no nie je to taká rýchla spolupráca ako v ostatnej skupinke 10 jazdcov.
     
    12
    Van Avermet a Sagan majú odstup od Terpstrom a Kristoffom 15 sekúnd. Ďalších desať sekúnd je za Saganom a Avermetom.
     
    13
    Terpstra stále spolu s Kristoffom náskok asi 18 sekúnd! Za nimi Peter Sagan a Greg Van Avermet a o päť sekúnd Thomas, Štybar a ostatní favoriti.
     
    14,5
    Terpstra trimfoval na vlaňajšom Paris Rouibax, kde uchmatol víťazstvo v závere atakom asi 5 km pred cieľom, vyzerá že ide o veľký náskok pred ťažkým no nie až tak siahlym stúpaním s kockami Paterbergom.

    Terpstra, Kristoff 30 sekúnd pred asi pätnásťčlennou skupinou.
     
    15
    Terpstra a Kristoff majú náskok asi 25 sekúnd po Kwaremonte, Thomas najprv zaútočil, no potom ubrali z plynu spolu s Štybarom a dorazil si ich neskôr Peter Sagan.
     
    16
    Terpstra a Kristoff sú stále spolu a majú náskok asi 15 sekúnd na Thomasa, Štybara a prichádza aj Peter Sagan.
     
    17
    Geraint Thomas odchádza za veľkého ataku spolu so Zdeňkom Štybarom! Peter Sagan stráca asi päť sekúnd.
     
    18
    Pri nájazde na Kwaremont majú Kristoff a Terpstra náskok 22 sekúnd!
     
    19
    Dva kilometre pred Kwaremontom majú Nórsky a Belgický jazdec 28 sekúnd náskoku pred asi 25 člennou skupinou s ostatnými favoritmi, kde je aj Peter Sagan či Zdenek Štybar.
     
    23
    Terpstra a Kristoff majú náskok asi 28 sekúnd 22,5 km pred cieľom. Astana je tam v trojici, zoskupovať sa začína aj BMC. Jedine spoločnou silou je možné ako tak stiahnuť náskok dvojice pred Kwaremontom.
     
    25
    Terpstra a Kristoff majú náskok asi 25 sekúnd, Sky tam je už len vo dvojici. V prvej skupine sa nepracuje až tak aktívne ako vo dvojici kde je Terpstra a Kristoff. No už sa snaží tím SKY vyvíjať čoraz väčšiu aktivitu pred duom záverečných stúpaní – Ode Kwaremont a Paterberg.
     
    26
    Sep Vanmarck v problémoch – zubami-nechtami sa snaží držať prvej skupiny, z ktorej odišiel Terpstra a prekvapujúco sa ho udržal aj Kristoff.
     
    26
    Terpstra znenazdajky zaútočil v čase, kedy pretekári vyšli na asfalt. Thomas nenechal nič na náhodu a musel zareagovať, ihneď si ho držal Štybar a o niekoľko málo pozícii bol ďalej aj Peter Sagan.
     
    28
    Pretekári už stúpajú na Kruisberg, ktoré je strmé 500 m kockaté stúpanie.
     
    30
    Skupinka okolo Terpstru stále stráca okolo 20 sekúnd na skupinku s favoritmi – Sagan, Štybar, Avermet, Kristoff, Thomas.
     
    32
    O šesť kilometrov príde ďalšie kockové stúpanie – Kruisberg. To už bude ale zostávať iba 25 km do cieľa a tam už rozhodne nebude na čo čakať.
     
    33
    Vidíme asi dve skupiny bojujúce medzi sebou – okolo 25 jazdcov. Zatiaľ je náskok minimálny asi desať sekúnd.
     
    35
    Nicki Terprstra teraz musí sťahovať dieru, ktorá vznikla medzi dvomi skupinami. V tej prvej je Sagan, Thomas, Avermet, Štybar a ostatní favoriti.
     
    36
    Terpstra skúšal atakovať – zrejme iba brnkaním na nervy. Potom ale skúsil nastúpiť aj Greg Van Avermet, teda všetko jazdci, ktorí patria medzi hlavných favoritov. Peter Sagan to možno prekvapujúco letmo prehliadal, no momentálne je v dobrej pozícii asi na dvadsiatom mieste. 35,5 km pred cieľom.
     
    37
    Vpredu stále Alesey Lutsenko z tímu Astana. Sky tam má opäť dvoch pomocníkov pre Thomasa, Ian Stannard pracuje vynikajúco. Stijn Vandenberg je tam taktiež aj keď dlhú dobu nebol nadohľad.

    Taaienberg a 16 % stúpanie. Pomaly ale iste prichádzajú ataky.
     
    38
    Lutsenko má náskok desať sekúnd pred dvojicou Greipel a Chavanel – tí zase rovnaký náskok pred hlavnou skupinou.
     
    39
    Vpredu máme A. Lutsenka a za ním sa vydali S. Chavanel a neúnavný A. Greipel.
     
    40
    Postupne sa niektorí jazdci vrátili do prvej skupiny a tú tvorí teraz približne 40 pretekárov.
     
    43
    Už nemôžeme úplne tak hovoriť o pelotóne, Peter Sagan nebol na Koppenbegu a v nájazde naň v najlepšej pozícii, no predsa len ho vidíme vpredu v asi tridsaťčlennej skupine jazdcov.
     
    44
    Greipel s ivybudoval dostatočný náskok, aby zvládol kopec na prvom mieste. Za ním už bol ale ihneď výborne bojujúci Geraint Thomas. Peter Sagan nebol úplne vpredu a hlavne jeho pomocníci z tímu boli úplne vzadu.
     
    45,5
    Krátko pred dôležitým úsekom flandier si opäť odskočil Greipel od hlavného balíku.
     
    47
    Greipel pracuje pre svoj tím pred Koppenbergom, SKY opäť ukazuje celistvosť a vytrvalú kompaktnú prácu na čele pelotónu.
     
    49
    Koppenberg je kopec s kockami a s maximálnym sklonom 22 %, určite tam uvidíme mnohé taktické varianty, v ktorých pôjde o to, aby jazdci nestratili dobrú pozíciu do záverešných 40 km, kde budú opäť nasledovať úseky, ktoré budú minimálne rovnako bolieť ako legendárny Koppenberg.
     
    51
    Paterberg zvládol najlepšie Gaudin, za ním už zrejme z posledných síl bojujúci Lars Bak. Prekvapujúco sa do pelotónu vrátili asi dve desiatky pretekárov a stále sme nevideli nejaký ucelenejší únik.
     
    52
    Nasleduje Paterberg, teda kombinácia Ode Kwaremont – Paterberg, ktorá bude po méte 20 km do cieľa na rade ešte jeden krát. Aj v týchto chvíľach však ide o jednu z rozhodujúcich chvíľ, kde netreba príliš nechávať odstup atakujúcim pretekárom.
     
    53
    Je výborné, že má naša nádej okolo seba minimálne dvoch jazdcov, ktorí by mu mohli v týchto stíhacích momentoch pomôcť.
     
    54
    Gaudin to zobral zostra, snaží sa vydržať v úniku čo najdlhšie a potiahnuť náskok čo – to pôjde. Pelotón sa pretriedil, no stále sa to všetko zoskupí do celku približne 60 jazdcov. Sagan, Thomas vpredu.
     
    55
    Geraint Thomas, John, Degenkolb a ostatní favoriti sú tesne pri sebe a nenechávajú si príliš veľa priestoru na odstup.
     
    55,7
    Začína Ode Kwaremont a pelotón v počte asi 90 ľudí pocíti pvé väčšie triedenie.
     
    56
    Gaudin a Bak majú v týchto momentoch náskok 50 sekúnd po tom, čo SKY na krátky moment dovolilo prevziať iniciatívu pelotónu do rúk tímu BMC.
     
    58
    Petra Sagana sme videli necelé dva kilometre pred ťažkým sústom troch náročných úsekov – v prvej tretine pelotónu.
     
    60
    Necelých šesťdesiatkilometrov do cieľa a náskok Baka s Gaudinom je už len na hranici 1:15!
     
    61
    Tím SKY pracuje neskutočne usilovne, britský tím ich už má nadohľad. Zostáva už iba 1:40 pelotónu od Gaudina a Baka.
     
    63
    Dvanásťčlenná skupina má náskok na pelotón asi 40 sekúnd. na Baka a Gaudina odstup 1:30.

    Do Ode Kwaremont zostáva asi 7 km.
     
    65
    Viacerí jazdci, ktorí si dokázali odskočiť do asi dvanásťčlennej skupiny pred pelotónom, dúfajú v podporu svojho lídra. SKY stále určuje tempo pelotónu a dvojica Gaudin, Bak má náskok už iba 02:15.
     
    68
    Aktivita Greipela našla pochopenie aj u iných jazdcov a vidíme početnejšiu skupinu, ktorá sa snaží dostihnúť vedúcu dvojicu.
     
    69
    Pelotón stráca už iba dve minúty a tridsať sekúnd na Baka a Gaudina.
     
    70
    André Greipel opäť sympaticky útočí na Kanariebergu.
     
    71
    Trojica Jensen, Docker a Vanspeyberck, ktorí odišli v krátkom stúpaní asi 10 km dozadu, nemajú tak výrazný náskok, ktorý by mohol pomôcť svojim lídrom.
     
    72
    Bak a Gaudin práve stúpajú na Kanarieberg, ktorý je asfaltovým povrchom no prirodzene ide o strmé flámske stúpanie.
     
    74
    Momentálna situácia na pretekoch Okolo Flámska: Lars Bak zúžitkoval svoje skúsenosti a dobrú výkonnosť. Odskočil si od ostatných jazdcov a udržal sa ho iba Gaudin z francúzskeho AG2R.

    Za nimi sú ostatní nestíhajúci jazdci, ku ktorým sa snažia dotiahnuť Docker, Jensen spolu s ďalším jazdcom, ktorí sa chytil tejto unikajúcej dvojky.

    Pelotón stráca celkovo 3:05.
     
    74
    Z pelotónu si odskočili traja jazdci a opäť je tam výborne bojujúci Jensen z Tinkoff Saxa. Mohol by to byť zaujímavý variant pre tím Petra Sagana.
     
    75
    Opäť ďalšia kolízia auta s jazdcom! Pretekár tímu FDJ na zemi potom, čo jedno auto narazilo do druhého, ktoré nabralo pretekára, ktorý dostal úder síce v nie veľkej rýchlosti – no okamžite narazil na tvrdý asfalt.
     
    77
    Únik prirodzene stráca, keďže sila balíku je neporovnateľne silnejšia.
     
    80
    Dostávame sa dôležitých momentov dnešných pretekov. Aj keď nasledujúce dva asfaltové stúpanie, Kaperij, Kanarieberg nie sú tou podstatnou časťou, kedy by sa mal hlavný balík poriadne preriediť, už teraz sa začínajú zoskupovať hlavné tímy, ktoré chcú dnes uspieť. Sky už je aj s Wigginsom, ktorý zrejme potreboval pár kilometrov na zotavenie z pádu a už využíva na čele pelotónu svoje časovkárske danosti.

    Ode Kwaremont je na méte 55 km pred cieľom, ktorý odštartuje prvé rozhodujúce momenty.
     
    84
    Jeden z jazdcov Tinkoff Saxo sa pokúsil zvýšiť tempo v pelotóne nástupom. Ťažko predpokladať o čo sa zrejme Jensen pokúšal, no chytil sa ho protivník z Etixxu – Quick Step a nedovolil mu odísť a urobiť tak prievan po dlhom čase v hlavnom balíku.
     
    86
    Nasleduje občerstvovacia zóna, ktorá je poslednou väčšou a hromadnou príležitosťou na kľudnejšie konzumovanie dôležitých tekutín a stravy. Potom už nasledujú úseky, z ktorých sa budú deliť tí najodolnejší jazdci s cieľom uchmatnúť si triumf.
     
    88
    Valkgenberg otvára poslednú tretinu pretekov Okolo Flámska – pelotón už nemá na čo čakať. Ide o asfaltový kopec s typickým belgickým prudkým sklonom.
     
    92
    Tím Sky je síce na čele no Wiggins stále nie je pri svojich piatich kolegov, ktorí sa snažia robiť svoju prácu na čele. Zrejme je to aj následkom pádu, kedy mierne kríval tento známy britský športovec.
     
    94
    Čelná skupina je na Beledriese – 940 metrov a 7 % priemer, pelotónu zrejme aj vyhovuje momentálny odstup na únik – 03:35.
     
    95
    Haaghoek nepriniesol žiadne nepríjemné momenty a úsek mačacích hláv bol našťastie pozitívny pre všetkých vrátane pelotónu.

    Momentálne sa jazdci nachádzajú na asfaltovom stúpaní – Leberg.
     
    99
    Siedmi pretekári majú opäť čoraz menej minút náskoku – momentálne je ich odstup na hranici 03:30.
     
    100
    Tinkoff – Saxo predviedlo zdá sa výbornú robotu, pomohlo sa zoskupiť do celistvého tímu, ktorý je teraz na čele presne 100 km pred cieľom a už sa dostávame k ďalším dôležitým momentom flandier.

    Haaghoek a úsek mačacích hláv.
     
    101
    Sep Vanmarcka postihli taktiež problémy, Pelotón stratil niekoľko desiatok jazdcov, a tak už nie je najpočetnejší, no predsa len už musia byť tí najlepší v strehu.
     
    103
    Pelotón je skonsolidovaný a Peter Sagan je v prvej tretine pelotónu, čo je pre slovenských fanúšikov konečne dobrá správa.
     
    105
    Peter Sagan sa vracia do čela pelotónu za pomoci svojich jazdcov a veríme, že má za sebou najhorší moment pretekov Okolo Flámska.

    Medzitým sme boli svedkami kuriózneho momentu, kedy sprevádzajúce vozidlo Tímu Shimano malo kolíziu s jazdcom tímu Trek Factory – Jessym Sergentom. Málo vídaný moment.
     
    107
    Ciolek na zemi. V čase, kedy sa vracal Peter Sagan sa v závere pelotónu zrodil pád, ktorý MTN – Quebeka mierne naštrbil plány, keď ich líder Ciolek skončil v dnešných pretekoch.

    Pozitívom pre nášho lídra je fakt, že sa okolo neho zoskupilo najmenej päť pretekárov Tinkoff Saxo s cieoľm pomôcť mu dostať sa k čelu pelotónu, keďže sa blíži méta 100 km do cieľa.
     
    110
    V pelotóne sa zdá sa opäť na chvíľu prestalo "závodiť" na plné obrátky a to môže byť akousi menšou náplasťou pre nášho Petra Sagana, ktorý mal mierne problémy v čase, kedy sú predsa len tie najdôležitejšie fázy pretekov pomerne ďaleko.
     
    114
    Peter Sagan s problémami. Zatiaľ nevieme presne určiť či tam bol pád, no predné koleso potreboval líder Tinkoff Saxo vymeniť, asistoval mu pritom Rus Pavel Brutt. Nie príliš potešujúca správa, keď máme do konca síce ešte 114 km, no predsa len začína sa pretekať veľmi rýchlo a už sa neberie ohľad na nepríjemností lídrov.
     
    115
    Gesto nemeckého rýchlika zrejme nebolo vypočuté – líder Lotta pre šprinty nedokázal na seba naviazať viac pretekárov, ktorí by mohli zaujímavým spôsobom ovplyvniť začínajúci sa záver týchto pretekov.
     
    116
    Veľmi prekvapivý moment. Gorila, ako ho prezývajú cyklistickí priaznivci – André Greipel, zaútočil na Molenbergu a snažil sa potrhať hlavné pole. Mierne sa mu to darí. Sympatické je, že aj takýto jazdec dokáže určovať zaujímavosť týchto pretekov.
     
    117
    Na čele pelotónu začínajú výdatne pracovať Lampre a Lotto.
     
    119
    Podľa všetkých predpokladov – únik nemá príliš veľa možností na určovanie týchto legendárnych pretekov. Karty sú rozdané v pelotóne, ktorý drží hlavné tromfy – kedy to rozbalí a kedy preletí podstatnými úsekmi a rozdelí hlavný balík do takej miery, akej to vyhovuje favoritom.

    04:20 odstup bojujúcej skupinky od pelotónu.
     
    121
    Brammeieri si zrejme iba na určitý úsek odstúpil od svojej skupinky, predsa len bolo by trúfalé myslieť si, že ho nechajú odísť a že mu to vydrží aspoň 50 kilometrov.
     
    123
    Aktivita Švajčiarov spôsobila, že päť kilometrov usilovnej práce a únik stráca sekundu po sekunde – náskok už iba 5:05.
     
    124
    Pelotón podľa očakávaní zvyšuje tempo súvisle s čoraz menším počtom km do cieľa – o túto aktivitu sa postaral tím IAM zo Švajčiarska, ktorý má vo svojich radoch pár jazdcov, ktorí chcú sťažiť najväčším favoritom na víťazstvo svoje plány a určite sa títo agilní pretekári pokúsia zatraktívniť preteky niekoľkými nástupmi tesne pred samotným vrcholom.
     
    126
    Matthew Brammeieri zobral opraty náročnejšieho úseku do vlastných rúk a snažil sa odpútať od hlavného úniku týchto chvíľ. Zatiaľ sa mu to darí.
     
    129
    Osmička jazdcov prešla Wolvenbergom a v pelotóne si na pár momentov oddýchol celok SKY.

    Kapitán tímu – Kaťuša, Luca Paolini mal mierne technické problémy, no jeho tímové vozidlo nebolo ďaleko, pomohlo mu nestratiť veľa a okamžite vymeniť bicykel.
     
    130
    Zaujímavosťou je, že víťaz Tour de France, výborný časovkár a celkom slušný jazdec na tempárske úseky na flandrách – Wiggins, stále nie je na čele pri svojom tíme, ktorý váha viac zrýchliť, čím by pomohol ešte viac skomplikovať návrat svojho lídra pre záver v znamení podpory Thomasa.
     
    133
    Etixx – Quick Step zatiaľ nie je tak aktívny na popredných miestach pelotónu, ako SKY či miestami Kaťuša, Tinkoff je tesne za britským celkom.
     
    135
    Matthew Brammeieri určuje tempo v úniku na kockách a zdá sa, že v SKY sa konečne zhodli, zoskupili a rozhodli zvýšiť tempo na pretekárskejšiu proveň.
     
    137
    Eikenberg bude v poradí štvrté stúpanie, druhé s kockami a štartuje sériu siedmych náročnejších úsekov v nasledujúcich tridsiatich kilometroch. Hlavný balík je zatiaľ konzervatívny v zrýchlení a v riedení pelotónu. 06:30 náskok atakujúcich jazdcov zo samého úvodu.
     
    140
    Po vyše 50 km vidíme fakt, že pelotón má nakoniec ešte celkom dosť času – 06:05 si vylepšili jazdci z úniku.

    Medzitým sme videli na stúpaní v náročnom úseku mierne spomalenie v pelotóne a opäť museli niektorí cyklisti na asfalt, zaobišlo sa to však zrejme bez podobného pádu, aký sme videli v podobe Wigginsa.
     
    143
    Náskok úniku pred hlavnou skupinou je po absolvovaní prudkého stúpania – 05:55.
     
    145
    Keďže bolo pred pár minútami 160 km do cieľa a prvý náročnejší úsek, pelotón bol benevolentný. Už sa však čakať nebude tak, ako by si možno niektorí jazdci želali, keďže na klasikách býva zvykom, že jazdiť sa začína už po méte 100 km do cieľa.

    Únik je pred stúpaním, ktoré ma 800 m a je asfaltovým povrchom – no s maximum na 21%, a je aj novinkou na pretekoch Okolo Flámska.
     
    148
    Po Kwaremonte sa únik mierne vzchopil a aj za pomoci jazdcov z tímu SKY, ktorý tlmili vášne na prvých kockách, navýšil náskok na 05:40.
     
    150
    Aj keď máme za sebou prvé stúpanie s kockami, ktoré urobilo pelotónu iba drobné problémy, nedá sa očakávať, že by malo byť jednoduché pre hlavný balík v ďalších kilometroch.

    Usporiadatelia to vymysleli vynikajúco – 50 km pred cieľom – Ode Kwaremont, Paterberg, necelých päť kilometrov a Koppenberg, ktorý sa ide iba raz, no je to náročné legendárne stúpanie s kockami, v ktorom jazdci poväčšine tlačia bicykel do kopca, ako súvisle atakujú. Po týchto úsekoch bude zostávať už niečo menej ako 40 km do cieľa a bude zrejme vyprofilovaná finálna skupina jazdcov (alebo jazdec) ktorí budú siahať na víťazstvo v tomto monumente.
     
    151
    Tím Sky zvládol situáciu bravúrne – dostal sa na čelo, kedy mal problém ich hlavný pomocník a zároveň aj líder – Wiggins, spomalil a určil tak tempo britský tím, čím si zabezpečili bezproblémový prechod komplikovaným Kwaremontom.
     
    153
    Bradley Wiggins na začiatku Ode Kwaremont mierne kríva! Pelotón nastúpil do ostrej zákruty typicky flámskej uličky, ktorá otvára kocky a stúpanie, veľmi ostro a odnieslo si to pár jazdcov. Wiggins však bude zrejme v poriadku.
     
    154
    Prvý najdôležitejší kockový úsek 1/3 Ode Kwaremont (2,2km) 4 % priemer stúpania a nepríjemné kocky s maximom na stúpaní 11,6 % – prvá skupina prichádza s náskokom 5:30.
     
    159
    Vedúca čelná skupina si udržuje síce náskok tesne pod šiestimi minútami, no v pelotóne už začínajú usilovnejšie pracovať skupiny jazdcov, ktorí majú medzi seba absolútneho lídra na samotný záver.
     
    162
    K práci na čele pelotónu sa pridáva čelok Kaťuša – predsa len, možno jeden z najhlavnejších favoritov pretekov Okolo Flámska – Kristoff, ašpiruje na svoje prvé veľké víťazstvo. Belgičania dúfajú v úspech Vanmarcka, ktorý by mal zúročiť svoje typické zručnosti na kockách.
     
    166
    Tím Sky zrejme urobí v dnešnom dni veľkú prácu pre svojho lídra – Gerainta Thomasa. Ian Stannard a aj Bradley Wiggins, ktorý sa prezentoval v uplynulých kockových klasikách v poslednom roku celkom slušne, budú oporné múry pre húževnatého Brita vo forme. Oporu vo svojom tíme majú aj Terpstra a Štybar. Nemožno z hlavných favoritov vylúčiť prirodzene ani Grega Van Avermeta, ktorý obhajuje druhé miesto z vlaňajška.
     
    168
    Pretekári sa blížia k méte 100km, čo značí typickú cyklistickú zónu na občerstvenie.

    Pelotón pôsobí celistvo, prvé možné komplikácie sa tak azda môžu čakať iba na úseku č.1 – Ode Kwaremont.
     
    170
    V Belgickom flámsku prevláda solídne počasie, teplota nie je až tak atraktívna (10°C), no pozitívom je že neprší a príliš nefúka, čo by narobilo jazdcom obrovské problémy, prirodzene najmä spomínaný dážď, ktorý by urobil kocky neznesiteľnými ešte viac ako už sú.

    Prirodzeným javom na tomto type klasík býva vysoký výskyt pádov a nakoľko je aj pelotón početnejší ako obvykle, môže to hlavné pole poriadne preriediť.
     
    Čelo pretekov – únik: Matthew Brammeier (MTN – Qhubeka), Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Ralf Matzka (Bora), Clément Venturini (Cofidis), Dylan Groenewegen (Team Roompot), Lars Ytting Bak (Lotto Soudal), a Marco Frapporti (Androni).

    náskok na 90 km – 06:25
     
    190
    Pretekári z hlavného úvodného úniku sú iba krátko od prvých stúpaní, typických bergov. V tomto ročníku už začínajú povestné flámske úseky od 87 km, potom však po méte 100 km nasleduje po prvýkrát Ode Kwaremont, od ktorého sa očakáva hlavné rozuzlenie v dnešných pretekoch v samotnom závere.
     
    V online prenose budeme pokračovať o 12:30.
     
    234
    Šesť jazdcov sa momentálne nachádza pred pelotónom: Brammeier (MTN-Qhubeka), Venturini (Cofidis), Matzka (Bora), Sergent (Trek), Groenewegen (Team Roompot) a Gaudin (AG2R). Do tejto skupiny sa snaží doskočiť Matthias Brändle (IAM Cycling).
     
    238
    Stále nie je únik a ani pád. Minulý rok už bol na zemi Johan Vansummeren a Tom Boonen. Vansummeren mal neskôr ťažký pád, keď narazil do ženy, ktorá mala ťažké poranenia, no našťastie prežila.
     
    244
    Po dvadsiatich kilometroch to vyzerá, že pelotón je stále v jednom celku a na únik sa stále čaká.
     
    248
    Hugo Derycke sa rozhodol, že trasu Tour des Flandres prebehne bez zastavenia. 264km zdolal za 38 hodín a jeho výkon je viac než obdivuhodný.
     
    253
    Pelotón je pokope a stále čakáme na partiu odvážlivcov, ktorí chcú veľkú časť dnešného preteku stráviť v úniku.
    Šance na víťazstvo jednotlivých nižšie spomínaných favoritov.
     
    258
    Holandský fanúšikovia môžu byť radi, pretože na štarte je aj nevyspytateľný Sebastian Langeveld jazdiaci za tím Cannondale-Garmin, ktorý minulý rok finišoval na 10. mieste. Pred týždňom na E3 Harelbeke však spadol a opustil preteky na nosítkach takže uvidíme, či sa mu podarilo dať dokopy po ťažkom páde, v ktorom sa odpísal Fabian Cancellara.
    Dnes sa okolo trate očakáva vyše milión ľudí a ihneď od úvodu vidíme, že ako po minulé roky toto číslo prekonať nereálne nebude.
     
    260
    Malý náskok si vybojovala dvojica Sean Archbold – Jarl Salomein.
     
    263
    Okamžite po štarte sa začal na čele pelotónu boj o to, kto bude v úniku dňa. Veľmi aktívny je tímový kolega Petra Sagana Pavel Brutt, no s ním aj Hurel (Europcar), Archbold (Bora), Gougeard (AG2R) a Salomein (Topsport).
     
    264
    Je odštartované!!!
    Peter Sagan pred štartom.
     
    Favoritov je na štarte hneď niekoľko a ja spomeniem azda najväčších podľa formy, ktorú mali pred dnešným pretekom: Alexander Kristoff (Kaťuša), Geraint Thomas (SKY), Stijn Vandenbergh (Etixx – Quick Step), Zdeněk Štybar (Etixx – Quick Step), Niki Terpstra (Etixx – Quick Step), Sep Vanmarcke (Lotto Jumbo), John Degenkolb (Giant), Greg Van Avermaet (BMC), Bradley Wiggins (SKY), Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal),...
     
    Jediným bývalým víťazom na štarte je pri neúčasti Toma Boonena a Fabiana Cancellaru tímový kolega Švajčiara Stijn Devolder, ktorý naposledy skončil 2. v celkovom poradí na preteku 3 Dni v De Panne, kde vyhral obrovský favorit dnešného dňa Nór Alexander Kristoff.
     
    Po 9.2 kilometroch v neutrálnej zóne, ktorú lemuje niekoľko tisíc nadšených divákov, budeme svedkami ostrého štartu.
     
    Jazdci akurát putujú Bruggami v neutrálnej zóne a o chvíľu bude oficiálny štart 99. ročníka Ronde van Vlaanderen alebo Tour des Flandres.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:20.

    Jozef Čelestiak

    Roland Hric

    Štatistiky
    Trek Factory Racing

    1. DEVOLDER Stijn
    2. IRIZAR Markel
    3. POPOVYCH Yaroslav
    4. RAST Gregory
    5. ROULSTON Hayden
    6. SERGENT Jesse
    7. STUYVEN Jasper
    8. BEPPU Fumiyuki

    Etixx – Quick Step
    11. TERPSTRA Niki
    12. KEISSE Iljo
    13. LAMPAERT Yves
    14. MAES Nikolas
    15. ŠTYBAR Zdeněk
    16. TRENTIN Matteo
    17. VAN KEIRSBULCK Guillaume
    18. VANDENBERGH Stijn

    Lotto Soudal
    21. ROELANDTS Jurgen
    22. BAK Lars Ytting
    23. BENOOT Tiesj
    24. DE BIE Sean
    25. BROECKX Stig
    26. DEBUSSCHERE Jens
    27. GREIPEL André
    28. SIEBERG Marcel

    AG2R La Mondiale
    31. VANSUMMEREN Johan
    32. BAGDONAS Gediminas
    33. GAUDIN Damien
    34. GOUGEARD Alexis
    35. HOULE Hugo
    36. JAUREGUI Quentin
    37. MINARD Sébastien
    38. TURGOT Sébastien

    Astana Pro Team
    41. BOOM Lars
    42. BOZIC Borut
    43. DE VREESE Laurens
    44. FOMINYKH Daniil
    45. GRIVKO Andriy
    46. GRUZDEV Dmitriy
    47. LUTSENKO Alexey
    48. TLEUBAYEV Ruslan

    BMC Racing Team
    51. VAN AVERMAET Greg
    52. BURGHARDT Marcus
    53. DILLIER Silvan
    54. DRUCKER Jean-Pierre
    55. OSS Daniel
    56. QUINZIATO Manuel
    57. SCHAR Michael
    58. LODEWYCK Klaas
    This roster is confirmed! FDJ
    61. BONNET William
    62. BOUCHER David
    63. DELAGE Mickaël
    64. DéMARE Arnaud
    65. CHAVANEL Sébastien
    66. LADAGNOUS Matthieu
    67. OFFREDO Yoann
    68. SARREAU Marc

    IAM Cycling
    71. CHAVANEL Sylvain
    72. DEVENYNS Dries
    73. ELMIGER Martin
    74. HAUSSLER Heinrich
    75. HOLLENSTEIN Reto
    76. KLUGE Roger
    77. REYNES Vicente
    78. BRäNDLE Matthias

    Lampre – Merida
    81. POZZATO Filippo
    82. BONIFAZIO Niccolo
    83. CIMOLAI Davide
    84. MODOLO Sacha
    85. PIBERNIK Luka
    86. RICHEZE Ariel Maximiliano
    87. OLIVEIRA Nelson
    88. FERRARI Roberto
    This roster is confirmed! Movistar Team
    91. ERVITI Imanol
    92. GADRET John
    93. LOBATO Juan José
    94. QUINTANA Dayer
    95. ROJAS José Joaquín
    96. SANZ Enrique
    97. SüTTERLIN Jasha
    98. VENTOSO Fran

    Orica GreenEDGE
    101. BEWLEY Sam
    102. DOCKER Mitchell
    103. DURBRIDGE Luke
    104. HAYMAN Mathew
    105. BLYTHE Adam
    106. KEUKELEIRE Jens
    107. HOWSON Damien
    108. CORT Magnus

    Team Cannondale – Garmin
    111. BAUER Jack
    112. NORMAN HANSEN Lasse
    113. KOREN Kristijan
    114. LANGEVELD Sebastian
    115. MARANGONI Alan
    116. SKJERPING Kristoffer
    117. VAN BAARLE Dylan
    118. ZEPUNTKE Ruben

    Team Giant – Alpecin
    121. DEGENKOLB John
    122. ARNDT Nikias
    123. CURVERS Roy
    124. DE BACKER Bert
    125. DE KORT Koen
    126. SINKELDAM Ramon
    127. TIMMER Albert
    128. WAEYTENS Zico

    Team Katusha
    131. KRISTOFF Alexander
    132. GUARNIERI Jacopo
    133. HALLER Marco
    134. KUZNETSOV Viacheslav
    135. PAOLINI Luca
    136. PORSEV Alexander
    137. BYSTRøM Sven Erik
    138. TSATEVICH Alexey

    Team LottoNL-Jumbo
    141. VANMARCKE Sep
    142. FLENS Rick
    143. LEEZER Tom
    144. TANKINK Bram
    145. TJALLINGII Maarten
    146. VAN ASBROECK Tom
    147. WAGNER Robert
    148. WYNANTS Maarten

    Team Sky
    151. WIGGINS Bradley
    152. EISEL Bernhard
    153. VIVIANI Elia
    154. KNEES Christian
    155. PUCCIO Salvatore
    156. ROWE Luke
    157. STANNARD Ian
    158. THOMAS Geraint

    Tinkoff – Saxo
    161. SAGAN Peter
    162. BODNAR Maciej
    163. BRESCHEL Matti
    164. JUUL-JENSEN Christopher
    165. MøRKøV Michael
    166. BRUTT Pavel
    167. TOSATTO Matteo
    168. TRUSOV Nikolay

    Androni Giocattoli
    171. GATTO Oscar
    172. BANDIERA Marco
    173. CHICCHI Francesco
    174. DALL'ANTONIA Tiziano
    175. FRAPPORTI Marco
    176. NARDIN Alberto
    177. PADOUR František
    178. TABORRE Fabio

    Bora-Argon 18
    181. ARCHBOLD Shane
    182. THWAITES Scott
    183. MATZKA Ralf
    184. PFINGSTEN Christoph
    185. SCHILLINGER Andreas
    186. SCHWARZMANN Michael
    187. THURAU Bjorn
    188. VOSS Paul

    Cofidis, Solutions Crédits
    192. JõEääR Gert
    193. LEMOINE Cyril
    194. PETIT Adrien
    195. SENECHAL Florian
    196. VAN STAEYEN Michael
    197. VENTURINI Clément
    198. VERHELST Louis

    MTN – Qhubeka
    201. BRAMMEIER Matthew
    202. GOSS Matthew
    203. CIOLEK Gerald
    204. FARRAR Tyler
    205. JANSE VAN RENSBURG Reinardt
    206. STAUFF Andreas
    207. REGUIGUI Youcef
    208. THOMSON Jay Robert

    Team Roompot Oranje Peloton
    211. DE VRIES Berden
    212. GROENEWEGEN Dylan
    213. HOOGERLAND Johnny
    214. KERKHOF Tim
    215. KREDER Wesley
    216. SLIK Ivar
    217. VAN GINNEKEN Sjoerd
    218. VAN GOETHEM Brian

    Team Europcar
    221. BERNAUDEAU Giovanni
    222. DUCHESNE Antoine
    223. ENGOULVENT Jimmy
    224. GENE Yohann
    225. HUREL Tony
    226. JEROME Vincent
    227. MARTINEZ Yannick
    228. TULIK Angelo

    Topsport Vlaanderen – Baloise
    231. VAN LERBERGHE Bert
    232. NAESEN Oliver
    233. SALOMEIN Jarl
    234. THEUNS Edward
    235. VAN HECKE Preben
    236. VAN HOECKE Gijs
    237. VANSPEYBROUCK Pieter
    238. WALLAYS Jelle

    Wanty – Groupe Gobert
    241. BACKAERT Frederik
    242. JANS Roy
    243. ANTONINI Simone
    244. LEUKEMANS Bjorn
    245. MARCATO Marco
    246. SELVAGGI Mirko
    247. VANLANDSCHOOT James
    248. VEUCHELEN Frederik