Česká republika – Kanada 2:11 (kon.) | Česká republika – Skotsko 8:6 (kon.)
koniec udalosti
Česká republika – Skotsko

8:6

(0:2, 1:0, 0:2, 2:0, 0:1, 0:0, 2:0, 2:0, 0:1, 1:0)

cz Pondelok 30.03.2015, 19:30Curling - MS mužů
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme všechny curlingové fanoušky! Maraton zápasů na MS pokračuje a dnes odehraje český tým dva zápasy. Toto je druhý z nich. Soupeřem mu bude tradiční curlingová velmoc Skotsko, která však do šampionátu nevstoupila rozhodně ideálně.
     
    MS v curlingu mužů
    Mistrovství světa se koná každý rok, včetně let olympijských, vždy na přelomu března a dubna. Letos je dějištěm přístavní město Halifax v kanadské provincii Nové Skotsko. Turnaje se účastní 12 zemí, přičemž pouze pořadatel má předem jistou účast. 8 zemí vysílá do boje Evropa, 2 Amerika a 2 Asijsko-pacifická oblast. V těchto kvótách je započítán i pořadatel, takže letos mohl krom Kanady z Ameriky postoupit jen jeden jiný tým. Kvalifikacemi jsou oblastní šampionáty. Z Evropy postoupilo prvních 7 týmů z ME, plus vítěz série mezi osmým z ME výkonnostní skupiny A a vítězem skupiny B. Z Asijsko-pacifické oblasti finalisté tamního mistrovství. V Americe hrají curling pravidelně pouze Kanada a USA. Občas se objeví národní tým Brazílie, avšak ten některé roky ani nenastoupí do kvalifikace.
     
    Halifax, Nové Skotsko, Kanada
    Halifax je hlavním a největším městem provincie Nové Skotsko. Bylo založeno již v roce 1749 a má 300 000 obyvatel (s aglomerací 400 000). Je to nejvýchodnější velký přístav Severní Ameriky, díky čemuž má strategický význam nejen v námořní dopravě, ale i pro kanadské válečné loďstvo a NATO. Dříve byl Halifax jednou z hlavních vstupních bran pro přistěhovalce do Kanady. Po sportovní stránce je město známo hlavně hokejovým a lakrosovým fanouškům. V nedávné historii hostilo halové lakrosové MS (2007), hokejové MS juniorů (2003) a (společně s městem Québec) hokejové MS mužů elitní skupiny, které bylo prvním v historii na území Kanady (2008). Nyní zde změří své síly elitní curleři. Hraje se v krásné moderní hale Scotiabank Centre, která byla otevřena již v roce 1978 a koncem 90. let prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Hostila všechny výše zmíněné sportovní akce. Její kapacita pro hokej (a tím pádem i pro curling) je 10 595 diváků.
    V Halifaxu stále panuje zima. Ideální místo pro MS v curlingu

     
    Česko
    Češi zažívají nejlepší roky ve své krátké curlingové historii. Parta hráčů kolem skipa Jiřího Snítila vyzrála a nasbírala zkušenosti, které se jí však, až na jednu výjimku, nedaří přetavit ve výrazný úspěch. Jsou pravidelnými účastníky MS a ME a obvykle do poslední chvíle hrají o postup do bojů o medaile. Ve většině případů však na konci chybí jedno vítězství od vysněného cíle. Tak tomu bylo na 4 velkých turnajích poslední doby – MS 2013, MS 2014, ME 2014 a bohužel i v nešťastné olympijské kvalifikaci pro hry v Soči. Vždy chybělo jedno vítězství k postupu. Jediným medailovým úspěchem tak zůstává bronz z ME 2012. Češi si vydobyli respekt curlingového světa, avšak poslední krok do absolutní špičky stále ne a ne udělat. Snad se to povede právě teď.
     
    Skotsko
    Skotsko je zemí, kde curling vznikl. A dodnes si udržuje postavení světové velmoci v tomto sportu. Po roce 2000 je s bilancí 2 zlatých a 4 stříbrných medailí druhou nejúspěšnější zemí na MS (Za Kanadou). Avšak naposledy se stali Skoti mistry světa v roce 2009. Blízko velkému titulu byli loni na ZOH v Soči. Olympijský turnaj, na kterém se Skotům (pod vlajkou Velké Británie) nikdy nedařilo, dokázali zachránit na poslední chvíli a nakonec proklouzli až do finále. Avšak současný tým pod vedením skipa Ewana MacDonalda nezačal MS vůbec dobře a v době, kdy mají všichni odehrané 3 zápasy, je jediným týmem, který dosud nevyhrál. Letos to tak na žádný velký úspěch na MS nevypadá.
     
    Vzájemné zápasy
    Jakožto pravidelní účastníci velkých akcí (s výjimkou Česka na ZOH) se spolu Česko a Skotsko utkávají každoročně několikrát. Avšak zatímco český tým je v podstatě stále stejný, týmy reprezentující Skotsko se střídají. Ač má Česko se Skotskem bilanci negativní, tak jediný zápas proti týmu vedenému skipem MacDonaldem vyhrálo.

    Posledních 10 vzájemných zápasů na MS/ME
    ME 2014: Česko – Skotsko (Edwards) 5:6
    MS 2014: Česko – Skotsko (MacDonald) 6:5
    ME 2013: Česko – Skotsko (Murdoch) 5:9
    MS 2013: Česko – Skotsko (Murdoch) 3:7
    ME 2012: Česko – Skotsko (Brewster) 6:5
    MS 2012: Česko – Skotsko (Brewster) 6:9
    ME 2011: Česko – Skotsko (Murdoch) 8:4
    MS 2011: Česko – Skotsko (Brewster) 4:5
    ME 2010: Česko – Skotsko (McMillan) 4:7
    ME 2009: Česko – Skotsko (Murdoch) 3:2
     
    Sestavy

    Česko
    Lead: Jindřich Kitzberger
    Second: Martin Snítil
    Third: Lukáš Klíma
    Skip: Jiří Snítil
    Náhradník: Samuel Mokriš

    Skotsko
    Lead: Euan Byers
    Second: Ruairidh Greenwood
    Third: David Murdoch
    Skip: Ewan MacDonald
    Náhradník: Duncan Fernie
     
    Oba celky dnes již jednou hrály a oba na to budou chtít co nejrychleji zapomenout. Ani jeden nevydržel na dráze po celých deset endů. Skotové již po osmi endech uznali vítězství Norů při skóre 11:6. Češi zažili jednu z nejdrtivějších porážek posledních let. Nedařilo se jim vůbec nic a v nejkratším možném čase, po 6 endech, gratulovali Kanaďanům k vítězství 11:2. Čeká nás tak souboj dvou otřesených týmů. Skoti již jsou prakticky bez šancí na dobrý výsledek na MS, Češi tento zápas musí bezpodmínečně vyhrát, chtějí li si udržet reálnou šanci na postup do bojů o medaile.
     
    Průběžné pořadí před zápasy 7. kola

    1. Kanada 4/0
    2. Japonsko 3/1
    2. Norsko 3/1
    4. Itálie 2/1
    4. Švýcarsko 2/1
    6. Česko 2/2
    6. Finsko 2/2
    8. Rusko 1/2
    8. Švédsko 1/2
    10. Čína 1/3
    10. USA 1/3
    12. Skotsko 0/4
     
    Program 7. kola

    dráha A: Japonsko – Finsko
    dráha B: Švýcarsko – Itálie
    dráha C: Česko – Skotsko
    dráha D: Rusko – Švédsko
     
    Utkání začalo.
     
    1
    Do prvního endu vstupují s výhodou posledního kamene Skoti.
     
    1
    Skotsko využívá svoji výhodu a hned v prvním endu získává 2 body. Ujímá se tak vedení.
     
    1
    Na ostatních drahách se zatím nebodovalo. Až na jednu výjimku. Švédsko vstoupilo do zápasu ještě lépe než Skotsko a třemi body při své výhodě odskakuje Rusku již na začátku.
     
    2
    Ve druhém endu budou mít výhodu posledního kamene Češi.
     
    2
    Češi při své výhodě dokázali získat jeden bod. Snižují na 1:2.
     
    2
    Po dvou endech již není stav 0:0 na žádné dráze. Na áčku Japonci získali bod, jdou do vedení 1:0 a výhoda se přesouvá na stranu Finů. Na béčku se do toho Švýcaři pořádně obuli a hned 4 body nasazují k možná rozhodujícímu trháku v zápase s Itálií (4:0). Na déčku se ani Rusové, ani Švédové nedostali do výhodné pozice a odehráli end bez bodu. Výhodu si podrželi Rusové, ale prohrávají 0:3.
     
    3
    Výhoda posledního kamene se po bodovém zisku Čechů přesouvá ke Skotům.
     
    3
    Toto už ale nevypadá moc dobře. Skotský tým opakuje svůj výkon z prvního endu, opět připisuje při své výhodě 2 body a vede nad českým výběrem již 4:1.
     
    3
    Na dráze A Finové dvěma body při své výhodě otočili zápas s Japonskem na 2:1. Japonci však budou mít výhodu. Na dráze B nikdo neskóroval a výhoda zůstane na italské straně. Švýcaři však stále vedou 4:0. A na dráze D Rusové odpověděli na útok Švédů vlastní dvojkou a snížili na 2:3. Výhodu budou mít Švédové.
     
    4
    Češi drží kontakt! I oni teď dokázali zahrát dvojku a snižují na 3:4!
     
    4
    Na áčku Japonci výhodu přetavili v bod a vyrovnali s Finskem na 2:2. Na béčku se opět nebodovalo, Italové pokračují ve výhodě, ale Švýcaři stále vedou 4:0. Na déčku Švédové odrazili Rusy, dvěma body si vrací tříbodový náskok a vedou 5:2.
     
    5
    V pátém endu hají s výhodou posledního kamene Skotové.
     
    5
    Skotové uhráli bod a zvyšují vedení na 5:3.
     
    5
    Na dráze A Finové získávají bod a vedou nad Japonskem 3:2. Na dráze B se Italové dočkali prvního bodu v zápase, přesto však prohrávají se Švýcarskem 1:4. Švýcaři si navíc po dlouhých 3 endech zahrají s výhodou. Na dráze D Rusové získali pouze bod, prohrávají se Švédskem 3:5 a navíc budou mít Švédové výhodu.
     
    6
    V šestém endu mají výhodu posledního kamene Češi a pokud chtějí zápas otočit, bylo by dobré výrazněji bodovat.
     
    6
    Češi si nevybudovali dobrou pozici, zároveň však dokázali uhrát blanked end a ponechat si výhodu do dalšího endu. Stav je stále 3:5.
     
    6
    Blanked end byl k vidění také na áčku. Japonci si ponechali výhodu a stále prohrávají s Finy 2:3. Na béčku Švýcaři uhráli bod a mají relativně bezpečný náskok 5:1. S výhodou budou pokračovat Italové. Na déčku také ke skórování nedošlo, Švédové tak stále vedou nad Ruskem 5:3 a pokračují s výhodou na své straně.
     
    7
    Češi to teď již sehráli dobře, získali dva body a vyrovnávají na 5:5! Poprvé od začátku zápasu neprohrávají.
     
    7
    Na dráze A Japonci nejenže svoji výhodu ani napodruhé nevyužili, ale Finové naopak uhráli bod proti a vedou již 4:2. Výhoda tak zůstává na straně Japonců. Na dráze B se nebodovalo a výhoda zůstává na straně Italů. Švýcaři však vedou 5:1 a vzhledem k vývoji zápasu si troufám tvrdit, že tady je rozhodnuto. Kde je skutečně rozhodnuto, je na dráze D. Švédové sehráli skvělý end, získali 4 body, Rusové uznali porážku a rozloučili se. Konečný výsledek Rusko – Švédsko 3:9.
     
    8
    V osmém endu budou hrát s výhodou posledního kamene Skoti.
     
    8
    Češi sehráli vynikající end, naopak Skotové chybovali a výsledkem je krádež dvou bodů proti skotské výhodě! Češi jdou poprvé v zápase do vedení, 7:5!
     
    8
    Na áčku ještě bude drama, Japonci třetí end s výhodou v řadě konečně aspoň trochu využívají a snižují s Finy na 3:4. Je to jediný zápas, který bude souběžně pokračovat, neboť i na béčku je hotovo. Švýcaři také ukradli 2 body proti a Italové to za stavu 1:7 vzdali. Konečný výsledek Švýcarsko – Itálie 7:1.
     
    9
    V devátém endu zůstává výhoda na straně Skotů.
     
    9
    Skotové nezahráli end podle svých představ a jedním bodem pouze snižují na 6:7.
     
    9
    A na áčku je to kdo z koho! Japonci kradou bod při finské výhodě, vyrovnávají na 4:4 a kdo vyhraje poslední end, vyhraje zápas! Výhodu posledního kamene budou mít Finové.
     
    10
    Doufejme, že poslední end. Výhoda posledního kamene je na straně českého týmu. Stačí jen neudělat chybu a vítězství je Čechů.
     
    10
    Češi udrželi nervy, využili výhodu posledního kamene k zisku jednoho bodu a vítězí 8:6!
     
    10
    Finové také udrželi nervy a svoji výhodu proměnili v zisk vítězného bodu. Japonsko – Finsko 4:5.
     
    Utkání skončilo.
     
    Velmi důležité vítězství! Češi si spravili sebevědomí po výprasku od Kanady otočením zápasu se Skotskem, ve kterém prohrávali 1:4 a 3:5, aby nakonec zvítězili 8:6. Vrátili tak zápasovou bilanci do aktivního stavu a udržují naději na postup do bojů o medaile.
     
    Průběžné pořadí po zápasech 7. kola

    1. Kanada 4/0
    2. Norsko 3/1
    2. Švýcarsko 3/1
    4. Česko 3/2
    4. Finsko 3/2
    4. Japonsko 3/2
    7. Itálie 2/2
    7. Švédsko 2/2
    9. Čína 1/3
    9. Rusko 1/3
    9. USA 1/3
    12. Skotsko 0/5
     
    Dnes se ještě hraje jedno kolo, ale Češi již mají volno. Zítra je čekají další dva zápasy se Švédskem a Čínou a pokud chtějí útočit na postup, měli by oba vyhrát. Oba duely vám samozřejmě na onlajnech ukážeme. První ve 14:30, druhý v 19:30 našeho času. Dobrou noc! (22:35:12)

    Libor Štěpán

    Konečné výsledky
    dráha A: Japonsko – Finsko 4:5
    dráha B: Švýcarsko – Itálie 7:1 (po 8. endu)
    dráha C: Česko – Skotsko 8:6
    dráha D: Rusko – Švédsko 3:9 (po 7. endu)


    Sestavy

    Česko
    Lead: Jindřich Kitzberger
    Second: Martin Snítil
    Third: Lukáš Klíma
    Skip: Jiří Snítil
    Náhradník: Samuel Mokriš

    Skotsko
    Lead: Euan Byers
    Second: Ruairidh Greenwood
    Third: Duncan Fernie
    Skip: Ewan MacDonald