Česká republika – Švýcarsko 5:6 (kon.) | Finsko - Česká republika 7:8 (kon.)
koniec udalosti
Finsko - Česká republika

7:8

(2:0, 0:2, 0:1, 1:0, 0:2, 1:0, 0:2, 2:0, 1:0, 0:1)

cz Sobota 28.03.2015, 23:35 • Scotiabank Centre, Halifax, Nové Skotsko, Kanada • Curling - MS mužů
    Takto to vypadá v hale 15 minut před začátkem 2. kola

     
    Finové budou hrát s červenými kameny, Češi se žlutými.
     
    1
    Bohužel, zápas pro nás nezačal příliš dobře. Finové využili své výhody velmi dobře, uhráli dvojku a jdou do vedení 2:0.
     
    1
    Na ostatních drahách se také hýbe skóre. Čína ukradla bod proti výhodě Norů, Kanada získala bod při své výhodě, pouze Japonci dohráli end s nulou a ponechali si výhodu i nadále.
     
    2
    Ve druhém endu mají výhodu posledního kamene Češi.
     
    2
    Výborně! Češi se nezalekli a svoji výhodu také proměňují v zisk dvou bodů! Je vyrovnáno 2:2 a trhák soupeře se nekoná.
     
    2
    Na ostatních drahách se to vyvíjí také zajímavě. Číňané získávají další bod, tentokrát při své výhodě, a vedou nad Nory 2:0. Japonci tentokrát již zahráli jedničku a ujímají se vedení 1:0 nad Skotskem. Američané využili svoji výhodu v zisk dokonce tří bodů a otáčí skóre s Kanadou na 3:1 ve svůj prospěch.
     
    3
    Ve třetí endu hází s výhodou posledního kamene Finové.
     
    3
    Finský skip dělá chybu, jeho poslední kámen je příliš krátký a ani nedojel ke kruhům! Nedokázal tak vyrazit český kámen na středu, Češi získávají bod proti a dostávají se do vedení 3:2.
     
    3
    Publikum jásá, Kanaďané oplatili Američanům trojku a překlápí vedení zpět na svoji stranu, 4:3. Japonci ukradli bod proti a vedou nad Skoty 2:0. Na dráze A se probudili Norové, zahráli při své výhodě trojku a rázem nad Čínou vedou 3:2.
     
    4
    Ve čtvrtém endu zůstává výhoda posledního kamene na finské straně.
     
    4
    Na dráze C se hraje nejrychleji. Finové při své výhodě tentokrát získávají bod a vyrovnávají na 3:3.
     
    5
    Do pátého endu půjdou s výhodou posledního kamene Češi.
     
    Na vedlejší dráze se dějou věci. Američané po měření získávají dokonce 4 body a přestřelku s Kanaďany podruhé otáčí ve svůj prospěch, vedou 7:4. Na zbylých drahách byl celkem klid, Číňané získali bod a srovnali s Norskem na 3:3, Skoti pak premiérovým bodem snížili s Japonskem na 1:2.
     
    5
    Češi využívají výhodu v zisk dalších 2 bodů a vedou 5:3 v polovině zápasu! Jirka Snítil zahrál přesný poslední kámen, kterým posunul svůj kámen před kruhy dovnitř, ten poté vyrazil finský kámen ze skórovací pozice, sám v ní zůstal a společně s dalším kamenem bokem připisuje ony dva body.
     
    Následuje krátká přestávka. Do šestého endu půjdou s výhodou posledního kamene Finové.
     
    5
    Na dráze B Japonci získali dva body a utíkají Skotům na tříbodový rozdíl, 4:1. Na dráze A Norové zahráli velmi dobrý poslední kámen, získali tři body a utíkají Číňanům taktéž na tříbodový rozdíl, 6:3. Jasně nejpomaleji se hraje na dráze D, kde Kanaďané dvěma body snížili s Američany na 6:7.
     
    6
    Před posledním finským kamenem se rýsuje šance na ukradnutí dvou bodů proti.
     
    6
    Nepovedlo se. Finský skip tentokrát zahrál poslední kámen fantasticky a odvrátil hrozbu v zisk jednoho bodu pro svůj tým. Take outem vyřadil jeden český kámen a odrazem poslal svůj kámen do nejlepší pozice. Češi přesto vedou 5:4.
     
    6
    Na dráze A Číňané zahráli blanked end, neboli end bez bodů. Stále tak prohrávají s Nory 3:6 a budou se snažit o vyšší bodový zisk. Na béčku udělali Skotové přesně totéž, takže stále prohrávají s Japonskem 1:4. Naopak na déčku udělal americký skip chybu a nepovedeným double take outem získali Kanaďané zdarma bod proti, čímž vyrovnali na 7:7.
     
    7
    V sedmém endu mají výhodu posledního kamene Češi.
     
    7
    Skvěle! Jiří Snítil jednoduchým take outem vyřadil finský kámen z nejlepší pozice. Bohužel poté český kámen odroloval příliš daleko, přesto je z toho zisk dvou bodů! Po 7. endu vede český tým 7:4, to již vypadá nadějně!
     
    7
    Číňané i Skotové hrají poslední dva endy naprosto shodně. V sedmém endu proměnili své výhody ve dvoubodový zisk a snižují ztrátu ve svých zápasech na jeden bod. Čína – Norsko 5:6, Skotsko – Japonsko 3:4. Američané tentokrát bod získali a vedou nad Kanadou 8:7.
     
    8
    V osmém endu budou mít výhodu posledního kamene Finové. Dá se očekávat, že pokud nebudou mít šanci na minimálně dvoubodový zisk, pokusí se zahrát blanked end.
     
    8
    Finové se nevzdávají a dokázali odpovědět dvěma body! Již před posledním hodem měl Kauste uprostřed nejlepší kámen, k němu přidal přesným hodem druhý a dává svým barvám naději. Snižuje na 6:7.
     
    8
    Japonci zahráli fantastický end, bez výraznějších potíží získali dokonce 5 bodů a Skotové to vzdávají! První zápas je u konce, Japonsko porazilo Skotsko 9:3 po 8. endu. Norsko na dvojku Číny odpovědělo vlastní dvojkou a vrací si tříbodový náskok, 8:5. Kanadský skip hodil poslední kámen špatně a nepovedeným take outem daroval Američanům bod proti, ti tak vedou již 9:7.
     
    9
    Češi mají přesto vše ve svých rukou. Jdou do devátého endu s výhodou posledního kamene a stačí ukočírovat hru na blanked end, aby si ponechali výhodu do závěrečného endu.
     
    9
    Číňané získávají dva body, avšak Norové stále vedou 8:7 a do posledního endu půjdou s výhodou posledního kamene. Kanadský skip předvedl fantastický hod, double take outem vyřadil dva nejlepší americké kameny a trojkou otáčí na 10:9 pro Kanadu! Američané však budou mít výhodu závěrečného kamene.
     
    9
    Český skip chtěl posledním kamenem přilepit svůj kámen na soupeřův ve středu a dosáhnout tak nejlepší pozice. Bohužel nehodil přesně a trefil guard před kruhy. Finové tak získávají bod proti a vyrovnávají na 7:7! Češi to však stále mají ve svých rukou.
     
    10
    Závěrečný end. Máme téměř jistotu, že prodlužovat se nebude. Kdo skóruje, vítězí. Výhodu posledního kamene mají Češi.
     
    10
    Norové si závěrečný end pohlídali, získali bod a vítězí nad Čínou 9:7.
     
    10
    Předposlední kámen Čechů. SItuace na kruzích je taková, že uprostřed je český kámen, částečně blokován finským v přední části kruhů.
     
    10
    Jiří Snítil vyráží finský kámen v přední části kruhů a nahrazuje ho svým.Finové musí hrát double take out, jinak prohrávají.
     
    10
    Poslední kámen Finska. Kauste rozhoduje o osudu utkání.
     
    10
    Kauste zkoušel vyrazit pouze středový český kámen, avšak jeho pokus byl příliš pomalý, finský kámen se pouze přilepil na český a nevyrazil ho! Češi již poslední kámen nemusí házet a vítězí 8:7!
     
    Utkání skončilo.
     
    Češi potvrzují papírové předpoklady a po úvodním dnu MS mají bilanci jedné výhry a jedné porážky. V tomto utkání sice Finové zpočátku vedli, avšak Češi získávali častěji body po dvou, kdežto Finové spíše po jednom. Po sedmém endu vedli Češi 7:4, avšak situaci si sami zkomplikovali a museli bojovat až do posledního endu. Ten však zvládli a připisují si první vítězství na turnaji.
     
    Na dráze D se dohrává ještě utkání USA – Kanada, na jehož konec samozřejmě zůstaneme, abychom mohli přinést i poslední dnešní výsledek.
     
    Hala se nakonec na druhé kolo zaplnila velmi slušně. Vidíme sice pouze na spodní polovinu hlediště, avšak pokud je vrchní část zaplněna stejně, může být v hale zhruba 7 tisíc diváků. A ti dostanou přídavek, Američané v 10. endu získali bod, vyrovnali na 10:10 a uvidíme extra end. V něm budou mít výhodu posledního kamene Kanaďané.
     
    Kanaďané plně využívají výhodu posledního kamene v extra endu! Skip Simmons trefil posledním hodem mezerou mezi dvěma soupeřovými kameny čistý střed a Kanada poráží USA 11:10. Po pravdě, nepamatuju si, kdy naposledy na velké curlingové akci nestačilo 10 bodů na vítězství. Na MS v posledních 10 letech taková situace nenastala. Tento zápas se tak pravděpodobně zapsal do curlingové historie.
     
    Výsledky 2. kola

    Norsko – Čína 9:7
    Japonsko – Skotsko 9:3 (po 8. endu)
    Finsko – Česko 7:8
    USA – Kanada 10:11 (po extra endu)
     
    Průběžné pořadí po 1. hracím dnu

    1. Japonsko 2/0
    2. Kanada 1/0
    2. Itálie 1/0
    2. Norsko 1/0
    2. Švédsko 1/0
    2. Švýcarsko 1/0
    7. Česko 1/1
    8. Čína 0/1
    8. Rusko 0/1
    8. USA 0/1
    11. Finsko 0/2
    11. Skotsko 0/2
     
    První hrací den skončil. Další zápas čeká český tým již za 15,5 hodiny, soupeřem mu bude Japonsko, které rozjelo tento turnaj velmi dobře. Utkáním vás provede Patrik Sandev. Přeji dobrou noc. (03:56:58)

    Libor Štěpán

    Výsledky endů
    1. end: 2:0
    2. end: 0:2
    3. end: 0:1
    4. end: 1:0
    5. end: 0:2
    6. end: 1:0
    7. end: 0:2
    8. end: 2:0
    9. end: 1:0
    10. end: 0:1


    Sestavy

    Finsko
    Lead: Janne Pitko
    Second: Pauli Jäämies
    Third: Kasper Hakunti
    Skip: Aku Kauste
    Náhradník: Leo Mäkelä

    Česko
    Lead: Jindřich Kitzberger
    Second: Martin Snítil
    Third: Lukáš Klíma
    Skip: Jiří Snítil
    Náhradník: Samuel Mokriš