Košice – Piešťany 5:2 (kon.) | Nitra – Martin 6:2 (kon.)
koniec
HK Nitra
6:2 (2:1, 4:0, 0:1)
HK VITAR Martin
Nedeľa 01.03.2015, 17:00 • Nitra aréna • Tipos Extraliga play-off
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní play-off našej najvyššej hokejovej súťaže! V druhom hracom dni sa v ňom odohrajú dva štvrťfinálové zápasy – Košice nastúpia proti Piešťanom a Nitra vyzve Martin. V tomto textovom prenose sa podrobne pozrieme na duel pod Zoborom, kde druhý tím po základnej časti privíta mužstvo, ktoré skončilo siedme.

    1. zápas: HK Nitra – MHC Mountfield Martin 9:2 (2:0, 2:2, 5:0), stav série 1:0
    Góly a asistencie:
    8. Stümpel (Tománek, Novák L.), 12. Bajtek (Tománek, Ordzovenský), 30. Stümpel (Tománek, Ordzovenský), 39. Mráz (Novák L.), 50. Novák L. (Stümpel, König P.), 51. Ručkay H. (Školiak, Slovák), 53. Stümpel (König, Tománek), 57. Lelkeš (Mráz, Mezei), 59. Lelkeš (Novák M., Ručkay J.) – 32. Fujerík (Brcko), 37. Brcko (Zucker, Macho)
    V prvom štvrťfinálovom zápase sme boli svedkami jasného víťazstva Corgoňov nad Kosačkami. Nitra si v polovici zápasu vypracovala trojgólový náskok, ale Martin nezložil zbrane a gólmi Fujeríka a Brcka znížil na rozdiel gólu. 95 sekúnd pred druhou sirénou pridal štvrtý gól domácich Mráz a hostia sa v záverečnej tretine už k ničomu nedostali. Nitra naopak predviedla svojim divákom exibícu, v poslednej časti hry nastrieľala Martinu ďalších 5 gólov a nakoniec zvíťazila 9:2. Mužom zápasu bol jednoznačne Jozef Stümpel, ktorý dosiahol hetrik a pridal aj jednu asistenciu. Sekundoval mu Roman Tománek so štyrmi gólovými prihrávkami. Zaujímavé je, že brankár Jakub Čech inkasoval všetkých 9 gólov hostí a pripísal si 22 úspečných zásahov, čím dosial úspešnosť zásahov 70,96%. Dá sa očakávať, že v dnešnom stretnutí ho nahradí jeho nádradník Michal Dzubina. Nitra sa tak po presvedčivom víťazstve ujala v sérii vedenia 1:0.


    Termíny série:
    28.2.2015 (Nitra Aréna): NR – MT
    1.3.2015 (Nitra Aréna): NR – MT
    4.3.2015 (Martin): MT – NR
    5.3.2015 (Martin): MT – NR
    8.3.2015 (Nitra Aréna): NR – MT
    10.3.2015 (Martin): MT – NR
    12.3.2015 (Nitra Aréna): NR – MT

    Všetky štatistiky základnej časti, pravidlá play-off, zaujímavosti z histórie a ešte oveľa viac si môžete prečítať TU.

    Z tohto zápasu vám v priamom prenose ponúkneme opis všetkého, čo sa udeje na ľadovej ploche i mimo nej, GIF-obrázky gólov a zaujímavých situácií, fotografie priamo zo štadióna a po skončení duelu aj ohlasy oboch trénerov.
     
    Cesta Nitry do štvrťfinále:
    Hokejisti Nitry vstúpia v sobotu už do svojho desiateho účinkovania v play-off hokejovej extraligy. Najväčší úspech zaznamenal klub v predchádzajúcej sezóne a to druhé miesto. Okrem toho Corgoni zaznamenali dvakrát tretie miesto a to v sezónach 2005/2006 a 2012/2013.
    V tomto ročníku obhájila Nitra druhé miesto po základnej časti so ziskom 110 bodov. Z toho doma dosiahla 65 a na klziskách súperov 45. Hráči striedali počas sezóny lepšie úseky s horším. Úvodné zápasy Nitranov prinášali strelecké hody, kedy veľa gólov hráči strelili, ale na druhej strane aj veľa inkasovali. Preto sa posilnili v priebehu sezóny na brankárskom poste príchodom Martina Valenta. Či bol toto dôvod zlepšenej obrannej činnosti nevedno. Faktom však je, že Nitra začala inkasovať menej gólov a najmä forma v októbri a novembri jej dopomohla k zisku druhého miesta.
    Najproduktívnejším hráčom mužstva sa stal so ziskom 62 bodov za 29 gólov a 33 asistencií Roman Tománek. Nitra vsietila počas základnej časti najviac gólov zo svojich súperov, konkrétne 201, na čo potrebovali jej hráči 2031 striel. Nitra zdolala svojho súpera v tejto sezóne 4:2 na zápasy, predpokladáme že podobným výsledkom sa skončí aj séria medzi oboma mužstvami.

    Cesta Martina do štvrťfinále:
    V prípade Martina sa jedná o trinástu účasť v play-off. Najlepším umiestnením je tretie miesto, ktoré získali Martinčania hneď v premiérovom ročníku slovenskej extraligy a pomohol im k tomu aj ich súčasný tréner Jaroslav Török. Tretie miesto dosiahol Martin aj v sezóne 2009/2010.
    Pred touto sezónou si Turčania dali smelé ciele. Minimálne play-off a v ňom pokus prelomiť štvrťfinálovú bariéru. Začiatok sezóny nasvedčoval, že diváci v Martine môžu azda konečne vnímať svoj tím aj z predných miest extraligovej tabuľky. Po pár kolách bol Martin druhý, no postupne začali prichádzať aj prehry – aj keď tesné. Neskúsený, no ctižiadostivý, kormidelník Daniel Babka mal priveľa práce s nevyrovnanými výsledkami a s nedisciplinovanou hrou ešte väčšie starosti. Keď sa prepadal Martin nižšie, prišli zmeny. Babku vystriedal Török a k nemu vedenie najskôr pripojilo aj Berana a Novotného, teda ďalších odchovancov Martina, ktorí dostali priestor na to, aby posunuli Martin so svojimi skúsenosťami čo možno najďalej.
    Martinské vedenie vsádza na jasnú kartu, a to úspech vo vyraďovacích bojoch. Škrt cez rozpočet však zakaždým urobilo nejaké to zranenie a to musíme podotknúť, že od polky októbra vari Martinčania ani raz nenastúpili kompletní. Aj kvôli zraneniam Martin bojoval v základnej časti len o siedme miesto, herne a hlavne papierovo to mohlo byť aj lepšie, no so skúsenou, odhodlanou a výborne hrajúcou Nitrou to zaiste bude súboj nielen plný nasadenia a bojovnosti, ale aj súboj urputnej snahy prejsť ďalej.
    Nitra Aréna sa zapĺňa
     
    Úvodné zostavy:

    HK Nitra: Lakosil – Ordzovenský, König P., Milo, Mezei, Novák M., Kuzma, Bednár, Piačka – Tománek, Stümpel, Novák L., Lelkeš, Štefanka, Pupák, Slovák, Školiak, Ručkay H., Mráz, Bajtek, Ručkay J.

    MHC Mountfield (Martin): Dzubina – Ďatelinka, Dlouhý, Smrek, Matejka, Kolba, Brcko, Dvořák, Rosina – Zucker, Svoboda, Bílek, Markovič, Galamboš, Varga, Török, Fujerik, Važan, Jokeľ, Dírer, Pokrivčák

    Rozhodca: Hradil, Mikula – Šefčík, Stanzel.
     
    Pred dnešným zápasom zostali domáci trénerí verní víťaznej zostave zo včera. Naopak hostia nastúpia bez Juráška, Šugára, Fila Lojeka, Macha a Podzinša. V bráne hostí sa od úvodu predstaví Dzubina.
     
    Dnes pred zápasom počas rozcvičky panovala oproti včerajšiemu zápasu komornejšia atmosféra. Oba fanúšikovské tábory si zrejme šetria hlasivky na zápas.
     
    Rozhodcovia sú už na ľadovej ploche, na hráčov oboch mužstiev stále čakáme.
     
    Na ľad nastupujú už aj hráči oboch mužstiev. Za hostí ako prvý brankár Dzubina, za domácich Bajtek,
     
    Hymna a o chvíľu začíname.
    Všetko je pripravené na začiatok zápasu!
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:13
    V prvom zakončení Pupák po Milovom nahodení puku. Dzubina pozorný.
     
    00:18
    Po buly páli König, druhý zákrok brankára hostí.
     
    00:37
    Zakázané uvolnenie Nitra.
     
    02:00
    Prvým vylúčeným hráčom je Henrich Ručkay a dostáva 2+2 minúty.
     
    02:54
    Martin dal gól!
    Martin využíva presilovku. Od modrej čiary nahodil puk na bránku Ján Dlouhý, jeho pokus tečoval TIBOR VARGA a puk skončil až za chrbtom domáceho brankára. Asistencie: Jan Dlouhý, Lukáš Matejka.
    VARGA - 0:1
     
    03:23
    Pomer síl sa vyrovnáva pri vylúčení Zuckera za podrazenie.
     
    04:18
    Vhadzuje sa pred Dzubinom.
     
    04:34
    Ďalším domácim hráčom na trestnej lavici je Milo a Martin hrá 4 na 3.
     
    05:26
    Do Kuzmovej strely si ľahol Smrek a zblokoval pokus domáceho hráča.
     
    06:37
    Domáci v plnom počte.
     
    07:45
    Hostia hrajú dnes o poznanie lepšie, zrýchlili pohyb a domáci hráči to budú mať dnes náročnejšie ako včera.
     
    08:39
    Nitra dala gól!
    JURAJ ŠTEFANKA vyrovnáva stav stretnutia, kedy osamotený dostal prihrávku spoza brány a rutinérsky blafákom na bekend do ľavého horného rohu prekonal brankára hostí. Asistencie: Filip Bajtek, Miroslav Pupák.
    ŠTEFANKA - 1:1
     
    09:15
    Reklamná prestávka.
     
    10:01
    Martin rozohráva akciu spoza vlastnej bránky.
     
    10:47
    Domáci tretí útok pritlačil hostí a tí sa oslobodzujú za cenu zakázaného uvoľnenia.
     
    11:02
    Puk na ochrannej sieti a vhadzuje sa pred Dzubinom.
     
    11:23
    Štefanka spravil kolotoč v útočnom pásma, vystrelil od modrej čiary a puk končí v lapačke brankára hostí.
     
    11:33
    Ofsajd Nitra.
     
    11:42
    Rozhodca dohovára domácemu trénerovi.
     
    12:24
    Stümpel poslal k ľadu Galamboša.
     
    13:11
    Hostia v príležitosti, zakončovali Fujerík aj Török, ktorý si po prikrytí puku Lakosilom vymenil pár nepekných slov s Michalom Novákom.
     
    13:50
    Zakázané uvoľnenie Nitra.
     
    14:26
    Rusina rozohráva od vlastnej bránky.
     
    15:15
    Ďatelinka hákoval Mráza a Nitra si zahrá presilovku.
     
    15:57
    Tománek tečoval Königovo nahodenie od modrej, akcia pokračovala a na jej konci bola strela Königa. V oboch prípadoch brankár hostí dobre zasiahol.
     
    16:25
    Kolba unikol v oslabení ale nezakončil presne.
     
    17:48
    Hostia v plnom počte.
     
    18:10
    Zucker v páde prihrával nepresne.
     
    18:28
    Vhadzuje sa pred Dzubinom.
     
    19:12
    Nitra dala gól!
    Nitra sa ujíma vedenia, kedy JAKUB RUČKAY dostal od Mráza prihrávku spoza brány, hostia ho opäť nedôsledne bránili a na dvakrát prekonal bezmocného brankára hostí. Asistencie: Richard Mráz.
    Ručkay J. - 2:1
     
    19:55
    Vhadzuje sa pred Dzubinom.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila sa prvá tretina, po ktorej vyhráva Nitra nad Martinom vďaka gólom Jakuba Ručkaya a Juraja Štefanku 2:1. Za hostí otvoril skóre stretnutia Tibor Varga.
     
    Štatistiky po prvej tretine:
    Góly: 2:1
    Vylúčení na dve min.: 3:2
    Presilovky: 0:1
    Oslabenia: 0:0
    Strely: 14:7
    Úspešnosť brankárov: 85.7%:85.7%
     
    Hráči už na ľadovej ploche, o pár sekúnd začne druhá tretina.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:28
    Nitra si v úvode tretiny zahrá presilovku pri vylúčení Matejku.
     
    21:20
    Nitra hrá doteraz presilovku veľmi zle, hostia v rohoch klziska zdržujú hru.
     
    21:54
    Nitra dala gól!
    Nitra využíva presilovku. Najskôr mohol v úniku pridať gól Slovák, ale neuspel. Hostia nevyhodili puk z pásma a Henrich Ručkay si nakočuloval na os klziska, kde dostal prihárvku a strelou k pravej tyčke zvyšuje náskok domácich. Asistencie: Marek Slovák.
    Ručkay H. - 3:1
     
    23:00
    Nitra si zahrá ďalšiu presilovku pri vylúčení Matejku, ktorý fauloval unikajúceho Štefanku.
     
    23:22
    Štefankova bomba minula bránku hostí, puk dorazil až k Lakosilovi.
     
    23:49
    Vhadzuje sa pred Dzubinom.
     
    24:05
    V hľadisku dnes pôsobia oveľa živšie aj hosťujúci fanúšikovia, ktorých tu je niekoľko desiatok.
     
    25:00
    Nitra dala gól!
    Sekundu pred naskočením Matejku využíva Nitra presilovku vďaka gólu ROMANA TOMÁNEKA, ktorý podobne ako pri predchádzajúcich góloch zužitkoval skvelú prihrávku spoza bránky a prekonal brankára hostí. Asistencie: Jozef Stümpel.
    TOMÁNEK - 4:1
     
    25:00
    Po góle Dzubinu strieda Čech.
     
    25:40
    Varga tečoval Smrekovo nahodenie.
     
    26:02
    Bednár po nastrelení pukom s bolestivou grimasou odkorčuloval na striedačku.
     
    26:15
    Vhadzuje sa pred Lakosilom.
     
    26:42
    Martin má šancu znížit pri vylúčení Jakuba Ručkaya.
     
    27:18
    Pomer síl sa vyrovná pri vylúčení Vargu.
     
    28:02
    Milova delovka minula bránku hostí.
     
    28:45
    Domáci v plnom počte.
     
    29:37
    Nitra dala gól!
    Nitra pridáva ďalší kedy sa domáci rútili v úniku 2 na 1. Brankár hostí najskôr dobre zakročil, ale na dorážku JOZEFA STÜMPELA nemal už nárok. Asistencie: Roman Tománek, Lukáš Novák.
    STÜMPEL - 5:1

     
    30:40
    Nitra opäť v útočnom pásme.
     
    31:21
    Ofsajd Martin. Reklamná prestávka.
     
    31:31
    Nitra dala gól!
    Ďalší domáci gól pridáva MAREK SLOVÁK, ktorý zužitkoval dobrú prihrávku od Henricha Ručkaya, položil si brankára hostí a puk na radosť domácich fanúšikov dopravil za jeho chrbát. Asistencie: Henrich Ručkay.
    SLOVÁK - 6:1
     
    31:31
    Oddychový čas hostí.
     
    32:00
    Niektorí fanúšikovia hostí sú otočení chrbtom k hracej ploche. Domáci diváci sa naopak dobre bavia a pýtajú si "desať".
     
    32:24
    Nitra si zahrá ďalšiu presilovku pri vylúčení Dominika Fujeríka.
     
    34:01
    Oliver Jokeľ zakončoval v oslabení.
     
    34:30
    Hostia v plnom počte.
     
    35:01
    Milovu rozohrávku vystihol Bílek, zakončoval spoza bránky ale Lakosil sa nedal nachytať.
     
    36:02
    Ďalšia domáca veľká šanca. Zakončovali Slovák a Henrich Ručkay. Brankár hostí podržal svoje mužstvo.
     
    36:29
    Lakosil kryje pred napádajúcim Vargom.
     
    36:51
    Puk na ochrannej sieťke a vhadzuje sa pred Lakosilom.
     
    37:31
    Bílekov pokus tesne minul Lakosilovu bránku.
     
    37:52
    Michal Novák fauloval unikajúceho Zuckera a Martin má pri presilovke šancu znížiť.
     
    38:06
    Kuzma si sadá k Novákovi na trestnú a hostia majú k dispozícii 107 sekúnd presilovku 5 na 3.
     
    38:41
    Hostia sa vlastnou chybou dostali von z pásma, a pri návrate sa dopustili ofsajdu.
     
    39:11
    Lakosil chytá Važanovu strelu z prvej a nasleduje vhadzovanie.
     
    39:31
    Školiak zabojoval a vypichol hosťom puk.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Skončila sa prostredná časť hry, v ktorej sme boli svedkami gólostroju domácich hráčom. Tí 4 gólmi zvýšili svoj náskok a pod dvoch tretinách vyhrávajú nad Martinom 6:1. Hostia svoju šancu pri presilovkách znížiť nevyužili a tak odchádzajú do kabín s päťgólovým mankom.
     
    Štatistiky po druhej tretine:
    Góly: 6:1
    Vylúčení na dve min.: 6:6
    Presilovky: 2:1
    Oslabenia: 0:0
    Strely: 28:15
    Úspešnosť brankárov: 78.6%:93.3%
     
    Hostia majú v úvode tretej tretiny k dispozícii 7 sekúnd presilovej hry. Pomer striel po dvoch tretinách je 28:15.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:08
    Domáci v plnom počte.
     
    41:10
    Na ľade sa ocitol Smrek v rohu klziska po súboji s Bajtekom. Toho prišiel pomstiť Dvořák, ale kohútov oddelili rozhodcovia. Bajtek inkasoval 5+DKZ.
     
    41:10
    Na scénu idú nosidlá, čo nevidíme radi. Smrekovi záchranári nasadzujú na krk ochranný golier. Dúfame, že to s hráčom hostí nebude vážne.
     
    41:10
    Bajtek inkasoval 5+DKZ za vrazenie na mantinel a 2 minúty za hrubosť. Dve minúty inkasoval za hrubosť aj Dvořák. Martin má k dispozícii päť minútovú presilovku 5 na 4.
     
    42:10
    Prvú minútu sa domáci dobre bránili a nepustili hostí do šance.
     
    42:50
    Nitra vyhadzuje cez všetky čiary.
     
    43:15
    Opäť sa domáci oslobodzujú.
     
    44:00
    V presilovke hostí sa Martinčania dopustili zakázaného uvoľnenia.
     
    44:30
    V domácom oslabení sa Nitra arénou valí mexická vlna.
     
    45:25
    Hostia si doposiaľ nevypracovali počas presilovky žiadnu príležitosť.
     
    45:54
    Martin si zahrá 16 sekúnd 5 na 3 pri vylúčení Kuzmu.
     
    46:01
    Vhadzuje sa pred Lakosilom.
     
    46:17
    Martin dal gól!
    Po naskočení domáceho hráča z trestnej lavice si JAROSLAV SVOBODA trúfol medzi dvojicu domácich obrancov, dostal sa až pred Lakosila, ktorého prekonal strelou k pravej tyčke. Bez asistencie.
    SVOBODA - 6:2
     
    46:17
    Po góle ešte dohadovanie medzi rozhodcami a domácou striedačkou, po ktorej končí na trestnej lavici Peter König za hákovanie po signalizovanom treste pred zakončením Svobodu.
     
    48:22
    Domáci v plnom počte.
     
    49:25
    Ofsajd Nitra. Reklamná prestávka.
     
    50:00
    Hostia aj napriek nepriaznivému skóre zbrane neskladajú a tretia tretina sa aj vďaka vylúčenia domácich hráčov odohráva zväčša pred Lakosilom.
     
    51:02
    Vhadzuje sa pred Lakosilom.
     
    51:46
    Za martinskou bránkou poslal Dvořák k ľadu Mráza rovno pred očami hlavného rozhodcu a Nitra si zahrá presilovku.
     
    51:49
    Presilovka domácich 5 na 3, kedy po buly sekol Kolba Slováka.
     
    53:31
    Domáci zovreli hostí pred Čechom, po góle volalo najmä zakončenie Henricha Ručkaya.
     
    54:00
    Hostia v plnom počte. Nasleduje vhadzovanie pred Dzubinom.
     
    54:23
    Nitra si zahrá ďalšiu presilovku opäť pri vylúčení Dvořáka.
     
    55:30
    Domáci sa nevedia usadiť v pásme. Hostia sa dokonca dopustili ofsajdu a bude sa vhadzovať v stredom pásme.
     
    56:01
    Martin sa dobre bráni a Nitra rozohráva od Lakosila.
     
    56:28
    Hostia v plnom počte.
     
    56:42
    Vhadzuje sa pred Lakosilom.
     
    57:05
    Zakázané uvoľnenie Nitra.
     
    57:56
    Lelkeš odstavený od puku Dírerom.
     
    58:18
    Vhadzuje sa pred Čechom.
     
    58:38
    Dnešné stretnutie sleduje 3056 divákov.
     
    59:10
    Posledná minúta sa odohráva pred potleskom domácich divákov v stoji.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
    Nitra môže právom oslavovať!
     
    Skončilo sa druhé štvrťfinálové stretnutie, v ktorom Nitra najmä vďaka dobrej druhej tretine, v ktorej strelila 4 góly, zdolala Martin 6:2 a ujala sa v sérii vedenia 2:0. Séria sa sťahuje do Martina, kde sa v stredu a vo štvrtok odohrajú ďalšie dva zápasy.
     
    Štatistiky po zápase:
    Góly: 6:2
    Vylúčení na dve min.: 9:10
    Presilovky: 2:2
    Oslabenia: 0:0
    Strely: 33:24
    Úspešnosť brankárov: 91.6%:81.8%
     
    Hlasy po zápase:
    Andrej Kmeč, asistent trénera HK Nitra:
    "Dnes sme začali oslabeniami, ktoré nás pribrzdili. Pomohol nám gól do šatne. Do druhej časti sme šli s tým, že si budeme hrať svoju hru, čo sa nám darilo a pridali sme góly. V tretej tretine sme mali veľa vylúčení a zápas sa iba dohrával. Uvidíme, čo nás čaká v Martine."

    Michal Beran, asistent trénera MHC Martin: "Do stavu 1:1 to bol zápas, ktorý spĺňal nejaké kritéria z našej strany. Škoda gólu v závere tretiny. Potom naše mužstvo upustilo od pohybu, Nitra začala dominovať a rozhodla. Zaregistrovali sme, že sa nám naši diváci otočili chrbtom. Ale je to play-off a nás musia nakopnúť aj takéto veci. Musíme sa sústrediť na to, aby bol ten herný prejav lepší ako dnes." (19:44:10)

    Dalibor Sklár

    Góly a asistencie: 9. Štefanka (Bajtek, Pupák), 20. Ručkay J. (Mráz), 22. Ručkay H. (Slovák), 25. Tománek, 30. Stümpel (Tománek, Novák L.), 32. Slovák (Ručkay H.) – 3. Varga (Dlouhý, Matejka), 47. Svoboda


    HK Nitra: Lakosil – Ordzovenský, König P., Milo, Mezei, Novák M., Kuzma, Bednár, Piačka – Tománek, Stümpel, Novák L., Lelkeš, Štefanka, Pupák, Slovák, Školiak, Ručkay H., Mráz, Bajtek, Ručkay J.
    HK VITAR Martin: Dzubina – Ďatelinka, Dlouhý, Smrek, Matejka, Kolba, Brcko, Dvořák, Rosina – Zucker, Svoboda, Bílek, Markovič, Galamboš, Varga, Török, Fujerik, Važan, Jokeľ, Dírer, Pokrivčák

    Rozhodca: Hradil, Mikula – Šefčík, Stanzel

    Diváci: 3056