Běh na lyžích - muži 50 km klasicky Vítěz: P. Northug jr. (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Běh na lyžích - muži 50 km klasicky

Vítěz: P. Northug jr. (NOR)

cz Nedeľa 01.03.2015, 13:30MS v klas. lyžovaní - beh na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z posledního závodu MS ve Falunu. Událost začíná v 13:30.
     
    Dnes končí MS ve Falunu a my se spolu podíváme na poslední závod, kterým je mužský závod na 50 km klasicky. Běžci budou startovat hromadně a je to také závod, ve kterém má Lukáš Bauer největší šanci na zisk medaile.
     
    K největším favoritům na vítězství budou patřit především výborní "klasici" a také zkušení závodníci, kteří si umí rozložit síly. K takovým patří jednoznačně stříbrný muž ze ZOH v Soči Maxim Vylegžanin, který zde vyhrál již skiatlon a bude chtít přidat další medaili. Zapomenout nesmíme ani na Daria Colognu, Martina Johnsruda Sundbyho, Pettera Northuga, Alexej Poltoranina či domácího Johana Olssona. Jedním z několika favoritů snad bude i nás Lukáš Bauer.
     
    Češi a Slováci v závodě
    č. 24 Martin Jakš
    č. 29 Lukáš Bauer
    č. 45 Aleš Razým

    č.43 Martin Bajčičák
     
    Ještě jednou vítejte u online přenosů z posledního závodu MS ve Falunu, kterým je "klasická padesátka" mužů. Závod začne za pár minut.
     
    Co se týče povětrnostních podmínek tak dnes jsou ve Falunu zhruba 3 stupně nad nulou a před chvílí začalo sněžit.
     
    START
    Zazněl výstřel a je odstartováno!
     
    Samozřejmě nemůžeme již od startu očekávat nějaké zběsile tempo. Zvykem je zhruba 20 či 30 km jet v klidu a až poté se většinou začíná opravdu závodit.
     
    Akira Lenting si píchl hůlku mezi lyže a šel k zemi. Na začátku závodu by to však neměl být problém a Lenting se samozřejmě udrží v této obrovské skupině.
     
    Australan Paul Kovacs a Američan Kris Freemen do dnešního závodu nenastoupili a v závodě tak máme "jen" 57 závodníků.
     
    1,5 km
    Na prvním mezičase byl první Martin Johnsrud Sundby, který zde dorazil za 4 minuty a 20 sekund. Za ním se táhne dlouhatánský vlak, ve kterém je všech 57 závodníků. Rozdíl mezi první a posledním je 27 sekund.
     
    Mezi první závodníky už se propracoval i Lukáš Bauer s číslem 29, který je momentálně zhruba na čtvrté, páté pozici.
     
    3,3 km
    3300 metrů dnešního dlouhého závodu je pryč, na prvním místě projíždí mezičas Didrik Tönseth. Lukáš Bauer je zde třetí, Martin Jakš devatenáctý, Martin Bajčičák jednatřicátý a Aleš Razým jednapadesátý.
     
    Pomalu nám začínají ztrácet první závodníci. Jsou jimi Krasovski, Achmadijev, Pohl a Watson.
     
    5,0 km
    Závodníci mají za sebou první okruh, je tady první možnost občerstvit se či vyměnit lyže. K druhému kroku však zatím nikdo pochopitelně nesáhl.
     
    Na prvním místě se střídají Norové, momentálně celý vlak táhne Martin Johnsrud Sundby, který vystřídal Didrika Tönsetha. Dopředu se posunul Martin Jakš, naopak Lukáš Bauer se zase trochu stáhl.
     
    6,2 km
    Střídání norských závodníků na prvním místě pokračuje. Nyní vede NIklas Dyrhaug, za ním se veze Tönseth, Vylegžanin, Harvay, Sundby a tak dále až po Karla Tammjarva, který uzavírá zhruba padesátičlennou skupinu.
     
    Imanol Rojo dnes cíl nespatří, Španěl po prvním okruhu skončil.
     
    7,8 km
    Vůbec poprvé se na čelo vytáhli Kanaďané. První je nyní Babikov, druhý Harvey. Na třetím místě se pohybuje Noah Hoffman, který patří k největším outsiderům.
     
    7,8 km
    A jak jsou na tom čeští a slovenští závodníci? Lukáš Bauer se vytáhl zpátky dopředu a je na tomto mezičase sedmý, poblíž Lukáše je i Martin Bajčičák ze Slovenska, který je na 11.pozici. Martin Jakš je pak třicátý, Aleš Razým 44.
     
    10 km
    Po dalších pěti kilometrech máme druhého odpadlíka, kterým je Callum Watson z Austrálie. Na čele se jede bez výraznějších změn. Problémy s hůlkou měl Niklas Dyrhaug, ale i tento závodník se drží v té první velmi početné skupině.
     
    Je tady první útok! Johan Olsson se snaží roztrhat skupinu a nasadil tempo. Za ním se vytáhl Vylegžanin, Harvey a Cologna. Lukáš Bauer se snaží dotáhnout, ale zatím s ostatními trochu ztrácí.
     
    Sundby, Bauer a Heikkinen nejvýrazněji stahují čtyřčlennou skupinu rychlíků.
     
    11,5km
    Johan Olsson je na dalším mezičase pochopitelně první, za ním je Vylegžanin, Cologna, Harvey a už i Sundby s Bauerem a ostatními favority, kteří museli zrychlit tempo.
     
    Olssonův záměr roztrhat tu početnou skupinu rozhodně vyšel a vepředu je zhruba 15 až 20 nejrychlejších. V této skupině je z českých závodníků je Lukáš Bauer a již i Martin Jakš. Výborná zpráva pro naše nejlepší závodníky.
     
    13,3km
    I na další mezičase vede Johan Olsson, který táhne 22 závodníků. Třiadvacátý Södergren již na dvaadvacátého Jošidu ztrácí pět vteřin.
     
    Na jednom z míst, kde se nachází čeští trenéři a servismani, ukázal Bauerovi s Jakšem šéftrenér české reprezentace Miroslav Petrásek červený terčík a to znamená, že naši závodníci zatím lyže měnit nebudou.
     
    15 km
    Norští závodníci mění lyže, stejně tak Dario Cologna či Calle Halfvarsson, který již má ztrátu na první skupinu.
     
    15 km
    Na první místo se díky výměně lyží několika favoritů dostal Matti Heikkinen, Lukáš Bauer je čtvrtý.
     
    Johan Olsson opět nastupuje. Švédský favorit zkouší využít absence závodníků, kteří měnili lyže a snaží se ještě více roztrhat čelo závodu.
     
    Lehce se oddělila šestice Olsson, Harvey, Vylegžanin, Poltoranin, Bessměrtnych a Heikkinen. Cologna s Bauerem je již ale opět dotahují a druhý atak Olssona je proto neúspěšný.
     
    S číslem 28 končí v závodě i Florian Notz, který se od začátku pohyboval v druhé polovině startovního pole a dnes mu to očividně nesedlo.
     
    16,2km
    Je tady další mezičas, na prvním místě je stále Olsson. Ještě jedenáctý Petter Northug jr. se vlezl do deseti sekund, v kontaktu se však drží i dalších zhruba deset závodníků.
     
    Olsson si nedá pokoj! Opět to Švéd zkusil a opět se utrhl s pěti závodníky. Bauer, Cologna, Sundby a i třeba Northug mají před sebou menší mezeru, kterou však dle mého názoru tito zkušení závodníci brzy stáhnou.
     
    17,8km
    Je to tak. Skupina uprchlíků již čítá 13 závodníků včetně Lukáše Bauera.
     
    17,8km
    Martin Jakš je na chvostu druhé skupiny se ztrátou zhruba 25 sekund, Bajčičák s Razýmem pak ztrácí výrazněji a nejsou v TOP 30.
     
    Didrik Tönseth už zase zvolnil tempo a nejede tak zběsile jako Olsson.
     
    20 km
    Závodníci jsou zpět na stadionu, uvidím, kdo bude měnit lyže.
     
    20 km
    Zdá se, že nikdo nemění a všichni pojedou na stejných lyžích. Vepředu je již 19 závodníků, posledním v této skupině je Kanaďan Ivan Babikov.
     
    20 km
    Lukáš Bauer se stále drží v přední skupině a je jedenáctý, Martin Jakš je se ztrátou třiceti sekund 25, Bajčičák s Razýmem zatím nedorazili na tento mezičas.
     
    Johan Olsson už je zase na prvním místě a snaží se trochu zrychlit. Sněžení je stále hustější a stopa začíná být místy hodně zasypaná.
     
    21,5km
    Na čele se docela zpomalilo a toho se snaží využít Martin Jakš který stáhl ztrátu na 19 sekund a téměř v kontaktu s nejrychlejšími. Dalším odpadlíkem je mezitím Lari Lehtonen, který skončil po 20 km.
     
    Vůbec poprvé se na první místo vytáhl Maxim Vylegžanin, který byl až doteď hodně nenápadný. Za ním je Mattia Pellegrin a Lukáš Bauer.
     
    První skupina už je opět velmi rozrostlá, což je výhodou pro Martina Jakše, který už je v kontaktu s prvními.
     
    23,3km
    Anders Södergren se dostal na první místo a zkouší to roztahat! Nikdo se však za ním nijak výrazněji nevytahuje.
     
    Karel Tammjarv se řadí do skupiny závodníků, kteří nedojedou do cíle.
     
    25 km
    Je tady polovina závodu, troufnu si říct, že většina závodníků bude měnit lyže.
     
    25 km
    Možná ne většina, ale hodně závodníků přezouvá. Mezi nimi nechybí Lukáš Bauer, Martin Jakš, Maxim Vylegžanin či Petter Northug jr.
     
    Vepředu je nyní Niklas Dyrhaug, který si trochu odskočil o ostatních. Baumann s Colognou táhnou skupinu, která má menší ztrátu na Dyrhauga.
     
    Již pětisekundový náskok má Dyrhaug, kterého chce stáhnout Olsson s Vylegžaninem. Právě tito závodníci patří k největším favoritům a nemohou si dovolit únik některého ze závodníků
     
    26,2km
    Sedm sekund činí ztráta na Dyrhauga, za kterým se snaží jet stále Vylegžanin. Celá skupina čítá 29 závodníků, poslední z nich je zatím Petter Northug jr.
     
    Dyrhaug stažen Vylegžaninem a celá skupina již je opět pohromadě. Mezi odpadlíky se po 25 kilometrech přidal Mark Starostin a Matthew Phillip Gelso.
     
    Alex Harvey se po nějaké té době objevil na čele skupiny. Na dalších pozicích jsou velmi silní závodníci jako Vylegžanin, Bauer či Poltorannin. V případně odtržení čela by toto byla velmi silná skupina.
     
    30 km
    Na stadionu poodjela šestice závodníků ve které je i Lukáš Bauer. Uvidíme, zda se tato skupina dokáže udržet.
     
    30 km
    Olsson nastupuje! Mocnou soupaží se snaží na stadionu urvat ostatním!
     
    Olsson, Vylegžanin, Poltoranin, Harvey a Bauer mají malinký náskok na ostatní.
     
    Stále se ke zmiňované pětici nedokázali napevno dotáhnout ostatní, ale na prvním místě už je Vylegžanin a ten zřejmě nebude spěchat.
     
    31,5km
    Maxim Vylegžanin se stále drží první, za ním je Lukáš Bauer, který podává velmi dobrý výkon. Martin Jakš je na tom také skvěle a je šestnáctý.
     
    Osmým závodníkem, který předčasně končí je Novozálanďan Andrew Pohl.
     
    33,3km
    Babikov s Harveym spolupracují na čele, za nimi se drží Södergren a Lukáš Bauer. První skupina čítá 30 závodníků a najdeme v ní i Martina Jakše.
     
    Možná trochu překvapivě končí Tim Tscharnke a Němci už mají v závodě jen Eisenlauera.
     
    Blíží se nám návrat na stadion, opět můžeme u některých závodníků očekávat výměnu lyží.
     
    35 km
    Patnáct kilometrů před cílem mění téměř všichni závodníci, jen Babikov s Bauerem pokračují na "starých" lyžích! To může být docela zásadní fakt!
     
    35 km
    Martin Jakš stejně jako většina favoritů vyměnil lyže. Lukáš Bauer však určitě ví, co dělá.
     
    Podle všeho neměnili lyže jen Babikov s Killickem (oba CAN), Lukáš Bauer a Algo Karp (EST).
     
    Anders Södergren ujel ostatním, ale na čelo skupiny už se zase dostal Johan Olsson, který se okamžitě snaží zlikvidovat ztrátu na svého švédského kolegu.
     
    Velké překvapení! Stanislav Volžencev se vzdává a skončil po 35 kilometrech.
     
    36,2km
    Již devět vteřin najel Södergren na Olssona a celá skupina se nám opět hodně natáhla. Nás může těšit, že Lukáš Bauer jede ve velké pohodě.
     
    Tak pozor! Anders Södergren už má náskok více než patnáct vteřin! Početnou skupinu od druhého místa nyní táhne Lukáš Bauer!
     
    A za Södergrenem už se vyváží Vylegžanin, který se ho snaží dotáhnout! Až nyní začíná závod!
     
    37,8km
    Vylegžaninovi se podařilo trochu stáhnout Södergrena a ztráta skupiny na první místo je devět sekund. Lukáš Bauer se drží devátý.
     
    Opět se blíží vjezd na stadion, Södergren bude za chvíli polapen. Lukáš Bauer má možná trochu menší krizi a nemá takovou frekvenci jako ostatní na čele.
     
    40 km
    Deset kilometrů před cílem se na prvním místě drží Anders Södergren, za zády už však má Manificata, Vylegžanina a další.
     
    40 km
    Nyní se samozřejmě nesmí měnit lyže a všichni pokračují. Bauer se propadl na šestnácté místo a ztrácí 15 sekund. Martin Jakš je poslední v této skupině, přesněji na 22.místě.
     
    Zdá se, že se na čele polevilo, což by mohlo vyhovovat oběma českým závodníkům.
     
    Krize je zažehnána a Lukáš Bauer je zpátky! Výborná zpráva!
     
    41,5km
    Södergren je stále první, ale důležitý je fakt, že Lukáš Bauer už se vytáhl na páté místo. Zajímavá je norská skupina na devátém až dvanáctém místě, ve které je Sundby, Tönseth, Dyrhaug a Northug.
     
    Lukáš jde dokonce na první místo a táhne celou skupinu, ve které je stále i Martin Jakš. Ten je dnes hodně nenápadný.
     
    43,3km
    Velmi pěkný pohled na klasifikaci na 43,3 km pro české fanoušky Lukáš Bauer je stále vepředu, přesněji na pátém místě, a Martin Jakš je sedmý.
     
    Hodně důležitým faktorem bude případná výměna lyží v podání Lukáše Bauera. Kdyby se na stadionu nejelo nikterak rychle, byly by to poté výhoda Lukáše. Naopak kdyby se jelo na stadionu velkou rychlostí, mohl by Bauer várazněji ztratit.
     
    45 km
    Závodníci jsou zpět na stadionu. Bude Lukáš Bauer přezouvat?
     
    45 km
    Ano! Lukáš mění, důležité bude jak zareagují ostatní!
     
    45 km
    Skvěle! Nikdo ze skupiny nenasadil k úniku a Lukáš Bauer se v pohodě vrátil zpět do skupiny se svými nejlepšími lyžemi.
     
    Dopředu se pomalu začínají dostávat velcí favorité, mezi nejlepší desítkou je už i Northug či Cologna, kteří dnes jeli hodně nenápadně.
     
    Skupinu však stále táhne Maurice Manificat, který zatím jede jednu ze svých nejlepších padesátek.
     
    Lukáš Bauer nastupuje! Je tady největší kopec na trati a Lukáš to prostě musí zkusit!
     
    46,2km
    Zatím to nebyl žádný velký nástup jen malé zrychlení, které pomohlo k utržení Martina Jakše.
     
    Patnáct závodníků je v absolutním kontaktu, šestnáctý Jakš již opravdu trochu ztrácí.
     
    Vepředu se formují opravdu obrovští favorité. První je Bauer, za ním pak Vylegžanin, Cologna, Olsson a další.
     
    Osobně si troufnu favorizovat Pettera Northuga, který se opět celý závod táhne a ve finiši bude hodně silný.
     
    Lukáš Bauer má dobré lyže a z kopce trochu odjel Vylegžaninovi. Rus však zvyšuje frekvenci a drží se.
     
    Lukáš jede opravdu výborně a snaží se ujet Vylegžaninovi, který již poněkolikáté zlikvidoval nástup některého ze závodníků.
     
    47,8km
    2200 metrů před cílem je stále první Bauer, nic se příliš nemění. Nebezpečný Northug je dvanáctý.
     
    Bauer jede z kopce opět výborně a stále se drží první! Teď už se jede na krev!
     
    Bauer, Vylegžanin, Olsson a Cologna trochu utekli, ale Poltoranin už se snaží dotáhnout!
     
    Posledních 750 metrů a čeká nás obrovské drama! Bauerovi se nedaří utrhnout ostatní závodníky!
     
    Northug už se tlačí dopředu!
     
    Lukáši pojď! Bauer je stále na čele, blíží se cílová rovinka!
     
    Poslední menší kopeček a Northug už jde na třetí místo před Olssona!
     
    To bylo obrovské drama, Northug je první, ale Lukáš Bauer je stříbrný! Fantazie!!!!!!
     
    Lukáš Bauer předvedl naprosto skvělý výkon a i v cílové rovince, kde byl hodně podceňovaný dokázal přespurtovat Vylegžanina s Olssonem!
     
    Třetí je nakonec Johan Olsson, který v samotném závěru předjel Vylegžanina. Ten končí bez medaile.
     
    Martin Jakš nakonec dojíždí na krásném šestnácté místě.
     
    Právě teď dojel do cíle i Aleš Razým, který ve finiši předjel Martina Bajčičáka a končí na 36.místě.
     
    Stupně vítězů
    1. Petter Northug jr. (NOR)
    2. Lukáš Bauer (CZE)
    3. Johan Olsson (SWE)
    Takto se v cíli radoval Lukáš Bauer, který si dojel pro stříbro

     
    Máme za sebou naprosto strhující závěr MS ve Falunu. V dnešní "klasické padesátce" vyhrál svým typickým způsobem Petter Northug jr., který se vyvezl celý závod v pozadí a následně zaútočil v cílové rovince. Na fantastickém druhém místě dojel dnes velmi aktivní Lukáš Bauer, který zajel jeden ze svých životních závodů. Pro bronz si pak dojel díky lepšímu finiši Johan Olsson, který odsoudil na bramborovou pozici Maxima Vylegžanina.
    Lukáš Bauer "sbírá" na sociálních sítích jednu gratulaci za druhou

     
    Ode mě je to vše a u dalších onlajnů ze zimních sportů se na vás bude těšit Lukáš Podleśny. (16:28:00)

    Lukáš Podleśny

    Štatistiky
    Výsledková listina
    1. Petter Northug jr. (NOR) 2:26:02.1
    2. Lukáš Bauer (CZE) +1.7
    3. Johan Olsson (SWE) +2.0
    4. Maxim Vylegžanin (RUS) +2.8
    5. Alex Harvey (CAN) +6.0
    6. Dario Cologna (SUI) +9.5
    7. Alexej Poltoranin (KAZ) +10.1
    8. Didrik Tönseth (NOR) +10.1
    9. Daniel Richardsson (SWE) +14.6
    10. Alexander Bessměrtnych (RUS) +17.5
    11. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +20.7
    12. Dietmar Nöckler (ITA) +21.6
    13. Niklas Dyrhaug (NOR) +22.2
    14. Maurice Manificat (FRA) +22.3
    15. Anders Södergren (SWE) +24.0
    16. Martin Jakš (CZE) +33.6
    17. Kejšin Jošida (JPN) +1:29.2
    18. Jonas Baumann (SUI) +1:35.9
    19. Gräme Killick (CAN) +1:44.1
    20. Matti Neikkinen (FIN) +1:49.3
    21. Algo Karp (EST) +1:50.8
    22. Giorgio Di Centa (ITA) +2:15.3
    23. Mattia Pellegrin (ITA) +2:23.6
    24. Calle Halfvarsson (SWE) +2:56.9
    25. Lars Nelson (SWE) +2:57.5
    26. Aivar Rehemaa (EST) +3:03.0
    27. Andrej Larkov (RUS) +3:13.5
    28. Bernhard Tritscher (AUT) +3:15.3
    29. Sami Jauhojärvi (FIN) +3:17.5
    30. Ivan Babikov (CAN) +3:48.4
    ---
    36. Aleš Razým (CZE) +6:34.8
    37. Martin Bajčičák (SVK) +6:37.2


    Startovní listina
    1. Dario Cologna (SUI)
    2. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
    3. Calle Halfvarsson (SWE)
    4. Petter Northug jr. (NOR)
    5. Niklas Dyrhaug (NOR)
    6. Maxim Vylegžanin (RUS)
    7. Maurice Manificat (FRA)
    8. Alexej Poltoranin (KAZ)
    9. Alex Harvey (CAN)
    10. Matti Heikkinen (FIN)
    11. Stanislav Volžencev (RUS)
    12. Daniel Richardsson (SWE)
    13. Didrik Tönseth (NOR)
    14. Alexander Bessměrtnych (RUS)
    15. Francesco De Fabiani (ITA)
    16. Jean Marc Gaillard (FRA)
    17. Dietmar Nöckler (ITA)
    18. Tim Tscharnke (GER)
    19. Andrej Larkov (RUS)
    20. Ivan Babikov (CAN)
    21. Lari Lehtonen (FIN)
    22. Johan Olsson (SWE)
    23. Lars Nelson (SWE)
    24. Martin Jakš (CZE)
    25. Anders Södergren (SWE)
    26. Jonas Baumann (SUI)
    27. Bernhard Tritscher (AUT)
    28. Florian Notz (GER)
    29. Lukáš Bauer (CZE)
    30. Andrew Musgrave (GBR)
    31. Sami Jauhojärvi (FIN)
    32. Kris Freeman (USA)
    33. Thomas Bing (GER)
    34. Noah Hoffman (USA)
    35. Giorgio Di Centa (ITA)
    36. Kejšin Jošida (JPN)
    37. Matthew Phillip Gelso (USA)
    38. Mattia Pellegrin (ITA)
    39. Akira Lenting (JPN)
    40. Gräme Killick (CAN)
    41. Hirojuki Mijazawa (JPN)
    42. Imanol Rojo (SPA)
    43. Martin Bajčičák (SVK)
    44. Algo Karp (EST)
    45. Aleš Razým (CZE)
    46. Takacugu Uda (JPN)
    47. Ristomatto Hakola (FIN)
    48. Erik Bjornsen (USA)
    49. Mark Starostin (KAZ)
    50. Sebastian Eisenlauer (GER)
    51. Karel Tammjarv (EST)
    52. Sergej Čerepanov (KAZ)
    53. Raido Rankel (EST)
    54. Aivar Rehemaa (EST)
    55. Jerdos Achmadijev (KAZ)
    56. Oleksij Krasovski (UKR)
    57. Andrew Pohl (NZL)
    58. Callum Watson (AUS)
    59. Paul Kovacs (AUS)