Kombinace - muži slalom, Vail/Beaver Creek Vítěz: M. Hirscher (AUT) (kon.) | Kombinace - ženy sjezd, Vail/Beaver Creek Vítěz: T. Mazeová (SLO) (kon.)
Kombinace - ženy slalom, Vail/Beaver Creek Vítěz: T. Mazeová (SLO) (kon.)
koniec udalosti
Kombinace - ženy sjezd, Vail/Beaver Creek

Vítěz: T. Mazeová (SLO)

cz Pondelok 09.02.2015, 18:00MS v alpskom lyžovaní
     
    Z mé strany vše, těšte se s námi na vyvrcholení této kombinace, která začne zhruba patnáct minut po desáté. (20:37:18)
     
    Pořadí po sjezdu:

    1. Tina Mazeová (SLO) 1:45,25
    2. Lara Gutová (SUI) +0,02
    3. Anna Fenningerová (AUT) +0,26
    4. Nicole Hospová (AUT) +0,90
    5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,07
    6. Ilka Štuhecová (SLO) +1,14
    7. Lindsey Vonnová (USA) +1,31
    8. Michaela Kirchgasserová (AUT) +1,33
    9. Francesca Marsagliová (ITA) +1,40
    10. Laurenne Rosová (USA) +1,46
    11. Kathrin Zettelová (AUT) +1,75
    12. Veronique Hroneková (GER) +2,06
    13. Maria Therese Tvibergová (NOR) +2,09
    14. Margot Bailetová (FRA) +2,24
    15. Elena Fanchiniová (ITA) +2,31
    16. Edit Miklósová (HUN) +2,51
    17. Julia Mancusová (USA) +2,67
    18. Jacqueline Wilesová (USA) +2,88
    19. Priska Nuferová (SUI) +2,97
    20. Vanja Brodniková (SLO) +3,01
    21. Johanna Schnarfová (ITA) +3,28
    22. Klára Křížová (CZE) +3,44
    23. Greta Smallová (AUS) +3,76
    24. Ana Buciková (SLO) +4,76
    25. Noelle Barahonová (CHI) +6,07
    26. Andrea Komšičová (CRO) +6,60
    27. Macarena Simariová Birknerová (ARG) +7,42
    ---
    Elena Curtoniová (ITA) DNF
    Marie-Michèle Gagnonová (CAN) DNF
    Valérie Grenierová (CAN) DNF
    Leona Popovičová (CRO) DNF
    Alexandra Colettiová (MON) DNF
     
    Klára Křížová se umístila na 22. místě a odstartuje do slalomové části jako šestá v pořadí. Pět závodnic se jinak nedočkalo cíle a Maďarka Edit Miklósová se rozhodla do druhé poloviny kombinace nakonec vůbec nenastoupit. Takže Startovní listina slalomové části čítá jen 26 žen.
     
    Sjezd se naopak nepovedl Lindsey Vonnové, která bude mít velké problémy s umístěním na stupních vítězů. Naopak slalomářky Nicole Hospová nebo Michaela Kirchgasserová zajely v první části kombinace slušně a určitě mohou pomýšlet na příčky nejvyšší.
     
    Tina Mazeová byla po sjezdové části první a rozhodně hodila rukavici všem soupeřkám. Slalom je totiž rovněž její silná disciplína, takže pokud ho výrazně nepokazí, měla by si dojít pro zlato. Druhá skončila Lara Gutová, která zaostala o 2 setiny, a o dalších 26 setin pozadu pak skončila Anna Fenningerová.
     
    Závod skončil.
    Alexandra Colettiová těžký sjezd nezvládla, byla vyčerpaná:
     
    32
    Poslední závodnice Alexandra Colettiová (MON) rovněž nedokončila. Zhruba v polovině trati ztrácela reprezentantka Monaka už 3,06 sekundy. Byla úplně vyčerpaná, jako by naprosto odešla fyzicky.
     
    31
    Leona Popovičová (CRO) brala závod hodně emotivně. jedna zatáčka jí vyhodila mimo trať. Ihned na to se Chorvatka rozbrečela, ječela neštěstím na celý svah.
    Ilka Štuhecová zajela překvapivě dost povedenou jízdu:
     
    30
    Ilka Štuhecová (SLO) rozhodně překvapila! Průběžně je na šestém místě, na svojí krajanku Mazeovou ztratila 1,14 sekundy. Určitě musí být nadmíru spokojená.
     
    29
    Elena Fanchiniová (ITA) si připsala slušný výsledek, zaznamenala ztrátu 2,31 sekundy. Určitě by mohla zabojovat o umístění v první desítce.
     
    28
    Valérie Grenierová (CAN) je další závodnicí, která nedojela do cíle. Chybovala zhruba v půlce trati. Možná že až moc chtěla, jinak by cílovou pásku proťala.
     
    27
    Macarena Simariová Birknerová (ARG) byla dokonce horší než Chorvatka Komšičová. Ztráta 7,42 sekundy je opravdu obrovská. Ale Argentina je ráda, že může vůbec startovat.
    Závěr sjezdu u Kláry Křížové:
     
    26
    Klára Křížová (CZE) nezajela vyloženě špatně. Ztráta 3,44 sekundy na Mazeovou není úplně vysoká. V cíli podpořila Ondřeje Banka, aby se rychle uzdravil. Po jeho těžkém pádu měla na rukavici krátký vzkaz.
     
    26
    Klára Křížová (CZE) na trati!
     
    25
    Andrea Komšičová (CRO) měla velký respekt ze sjezdovky, dost brzdila, nezajela prostě ideální čas. Nakonec si v cíli připsala ztrátu 6,60 sekundy, což jí zařadilo na poslední místo.
     
    24
    Maria Therese Tvibergová (NOR) dojela do cíle se ztrátou 2,09 sekundy. Zařadila se na 12. místo. Dá se říci, že je to výkon, jaký si představovala.
     
    23
    Johanna Schnarfová (ITA) je další závodnicí v cíli po krátké reklamní přestávce. Ztratila 3,28 sekundy, což jí zařadilo na chvost průběžného pořadí.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Tina Mazeová (SLO) 1:45,25
    2. Lara Gutová (SUI) +0,02
    3. Anna Fenningerová (AUT) +0,26
     
    22
    Ragnhild Mowinckelová (NOR) ztratila 1,07 sekundy. Zařadila se na páté místo. Tohle není určitě špatný čas pro norskou závodnici. Uvidíme, co předvede ve slalomu.
    Nicole Hospová absolvovala svůj sjzed. Může být rovněž spokojená:
     
    21
    Nicole Hospová (AUT) rozhodně zvládla svou úlohu ve sjezdu dobře! Nakonec dojela se ztrátou 90 setin sekundy. Pro slalomářku je průběžné čtvrté místo opravdu skvělé!
    Anna Fenningerová zajela velmi dobře:
     
    20
    Anna Fenningerová (AUT) jela někde na úrovni Mazeové a potvrdila, že zde na mistrovství světa se jí rozhodně daří. Za Slovinkou zaostala jen o 26 setin sekundy. Bezchybná jízda, jako jsme u Rakušanky zvyklí.
    Ještě jednou se vraťme ke včerejšímu děsivému pádu Ondřeje Banka. Právě Lindsey Vonnová napsala na svůj Twitter, že se za českého borce modlí. A že to od americké krásky sedí, sama totiž moc dobře ví, co to znamená tvrdý pád...

    Lindsey Vonnová zase příliš nezazářila:
     
    19
    Lindsey Vonnová (USA) na domácím šampionátu zatím svoje fanoušky příliš netěší. Ani tenhle sjezd nezvládla dobře. A za Mazeovou zaostala o 1,31 sekundy. Tohle není dobrá výchozí pozice pro Američanku.
     
    18
    Julia Mancusová (USA) si nevyhledala úplně ideální stopu, byla rozhodně horší než Mazeová. O medaile by domácí závodnice bojovat neměla, dojela do cíle se ztrátou 2,67 sekundy.
    Tina Mazeová zajela sjezd výborně!
     
    17
    Tina Mazeová (SLO) předjela Gutovou o dvě setinky! A řekla si hodně o další zlato, ve slalomu bude mít oproti sjezdařkám obrovskou výhodu. Hodila rukavici všem závodnicícm, všem favoritkám, které ještě pojedou.
    Chyba Marie-Michéle Gagnonové:
     
    16
    Marie-Michéle Gagnonová (CAN) v půlce trati chybovala, takže o medaili zabojovat nemůže. Škoda, někteří experti jí pasovali do role černého koně tohoto závodu.
    Michaela Kirchgasserová byla v cíli nadmíru spokojená:
     
    15
    Michaela Kirchgasserová (AUT) může být určitě spokojená! Silnější část totiž přijde na řadu ve slalomu. Ztráta 1,31 sekundy na a průběžné druhé místo, to je luxusní výsledek.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Lara Gutová (SUI) 1:45,27
    2. Francesca Marsagliová (ITA) +1,38
    3. Laurenne Rosová (USA) +1,44
    Problémy na dopadu u Laurenne Rosové:
     
    14
    Tohle bylo dost těsné! Laurenne Rosová (USA) měla velké problémy v cíli a málem upadla. Bankův pád ze včerejška se ale naštěstí neopakoval. Na Gutovou ztratila 1,44 sekundy.
     
    13
    Priska Nuferová (SUI) dojela na osmém místě, ztratila na svou krajanku Gutovou, specialistku na rychlostní disciplíny, bez pěsti setin rovné tři vteřiny.
    Lara Gutová s touhle jízdou bude na předních pozicích:
     
    12
    Lara Gutová (SUI) potvrdila roli favoritky v této části závodu a zajela doposud nejlepší sjezd. Vytvořila si luxusní náskok 1,38 sekundy, který by měly překonat opravdu jen ty nejlepší závodnice.
     
    11
    Greta Smallová (AUS) neobjíždí světový pohár tak často. Na své poměry předvedla sjezd, který se asi dal očekávat – nezklamala, nepřekvapila. Ztratila 2,36 sekund a je na osmé příčce.
     
    10
    I Francesca Marsagliová (ITA) zajela velmi dobře. Na všech úsěcích byla rychlejší než Zettelová, Rakušanku nakonec porazila o 35 setin sekundy.
    Kathrin Zettelová je ve vedení! Rozhodně s ní musíme počítat:
     
    9
    Kathrin Zettelová (AUT) musí být rozhodně spokojená! Jako slalomářka se dostala na první místo c časem 1:47,00. Rozhodně se s ní do slalomové části bude muset počítat, to můžeme říci rovnou.
     
    8
    Veronique Hroneková (GER) jakžto sjezdařka potvrdila, že by jí mohla tahle část závodu vyjít. Dostala se na první místo o 18 setin sekundy. Předvedla opravdu povedenou jízdu.
     
    7
    Ana Buciková (SLO) vjela na trať jako sedmá v pořadí, a ačkoli jela klidněji než její kolegyně Brodniková, nenabrala tu správnou rychlost. Do cíle dojela se ztrátou 2,52 sekund a je průběžně na páté příčce.
     
    6
    Vanja Brodniková (SLO) udělala dost chyb, s těžkým sjezdem se dobře nepopasovala. Pak ale svou jízu srovnala a nakonec její ztráta není tak vysoká. 77 setin jí řadí na průběžné čtvrté místo.
     
    5
    Edit Miklósová (HUN) ve světovém poháru letos jednou překvapila, když skončila na třetím místě. Takže určitě potenciál má. Tentokráze ztratila na vedoucí Bailetovou celkem 27 setin. Rozhodně to není špatný výkon.
    Elena Curtoniová nezvládla jednu ze zatáček:
     
    4
    První výpadek v této superkombinaci! Elena Curtoniová (ITA) nedokázala najet do jedné z branek a skončila zhruva v polovině trati. Chyba nebyla nijak velká, ale nakonec jí stála závod.
     
    3
    Domácí závodnice Jacqueline Wilesová (USA) nebyla tak rychlá jako Bailetová. Ztratila na ní 64 setin a zařadila se na druhé místo.
     
    2
    Pochopitelně že Margot Bailetová (FRA) byla rychlejší než její kolegyně před ní, a to dokonce o 3,83 sekundy. Především její poslední skok byl hodně, hodně dlouhý. Zasloužené vedení.
     
    1
    Noelle Barahonová (CHI) si svou jízdu užila a v cíli divákům mávala. Její čas 1:51,32 rozhodně nebude patřit k nejlepší. Ale o to téhle reprezentantce nejde. Chce hlavně reprezentovat svou zem.
     
    Zácod začal.
     
    Startovní listina:

    1. Noelle Barahonová (CHI)
    2. Margot Bailetová (FRA)
    3. Jacqueline Wilesová (USA)
    4. Elena Curtoniová (ITA)
    5. Edit Miklósová (HUN)
    6. Vanja Brodniková (SLO)
    7. Ana Buciková (SLO)
    8. Veronique Hroneková (GER)
    9. Kathrin Zettelová (AUT)
    10. Francesca Marsagliová (ITA)
    11. Greta Smallová (AUS)
    12. Lara Gutová (SUI)
    13. Priska Nuferová (SUI)
    14. Laurenne Rosová (USA)
    15. Michaela Kirchgasserová (AUT)
    16. Marie-Michèle Gagnonová (CAN)
    17. Tina Mazeová (SLO)
    18. Julia Mancusová (USA)
    19. Lindsey Vonnová (USA)
    20. Anna Fenningerová (AUT)
    21. Nicole Hospová (AUT)
    22. Ragnhild Mowinckelová (NOR)
    23. Johanna Schnarfová (ITA)
    24. Maria Therese Tvibergová (NOR)
    25. Andrea Komšičová (CRO)
    26. Klára Křížová (CZE)
    27. Macarena Simariová Birknerová (ARG)
    28. Valérie Grenierová (CAN)
    29. Elena Fanchiniová (ITA)
    30. Ilka Štuhecová (SLO)
    31. Leona Popovičová (CRO)
    32. Alexandra Colettiová (MON)
    Největší favoritce na vítězství Tině Mazeové se evidentně v Coloradu líbí. Zatím je to pro ní úspěšné mistrovství světa:

     
    České barvy bude hájit Klára Křížová, které bylo přiděleno startovní číslo dvacet šest. Žádná slovenská závodnice se do superkombinace nepřihlásila.
     
    Na startovní listině je napsáno pouhých 32 závodnic, které v šest odpoledne našeho času absolvují nejprve sjezd a patnáct minut po desáté také slalom. Start sjezdové pasáže je posazený do výšky 3440 metrů nad mořem, cíl bude ve výšce 2730 metrů nad mořem. Trať postaví pan J. Vulliet, celkem na závodnice čeká 41 branek.
     
    Superkombinace je ovšem tak nevyzpytatelnou soutěží, a především pak v ženském podání, že jen těžko odhadovat, kdo nakonec stane na stupínku nejvyšším. Tina Mazeová je tu ve skvělé formě, získala již zlato ze sjezdu a stříbro ze Super-G. V roce 2011 i 2013 skončila v superkombinaci na mistrovství světa druhá a tentokráte chce již smůlu prolomit. Její všestrannost by měla být pravou zárukou. Nicole Hospová stanula za posledních osm let v superkombinaci hned sedmkrát na stupních vítězů, jednou dokonce vyhrála, ale zlato ze světového šampionátu jí stále chybí. Příliš se naopak nepočítá s Annou Fenningerovou, ovšem pozor! Rakouská kráska už zlato z Garmisch-Partenkirchenu z roku 2011 má. A Lindsey Vonnová? Tu bude hnát dopředu domácí publikum. "Dám do toho 110 procent. Doufám, že na mě Amerika bude hrdá. Slalom jsem nejela dva a půl roku, takže to bude pořádná legrace," říkala.
     
    Není pochyb o tom, že největší favoritkou na vítězství je slovinská obojživelnice Tina Mazeová. Pokud výrazně nepokazí sjezdovou část, ve slalomové by měla mít oproti ostatním favoritkám obrovskou výhodu. Šlapat na paty by jí měla určitě Nicole Hospová, ta ovšem není tak silná v rychlostních disciplínách. Uvidíme, co naopak ve slalomu předvedou typické sjezdařky Lindsey Vonnová, Anna Fenningerová nebo Lara Gutová.
    Klára Křížová, která jako jediná bude hájit české barvy v dnešním závodu, popřála Ondřeji Bankovi, jenž včera během superkombinace utrpěl těžký pád, hodně štěstí a brzké uzdravení:

     
    Mistrovství světa v americkém Vailu nabídne divákům poprvé v této sezóně ženskou superkombinaci. Ta je mimochodem na programu během letošního světového poháru pouze jednou, a to v bulharském Bansku na přelomu února a března. Titul z této disciplíny před dvěma roky získala na světovém šampionátu Němka Maria Höflová-Rieschová, ta ovšem po loňské sezóně ukončila kariéru.

    Patrik Sandev