Čile – Bielorusko 23:34 (kon.) | Slovinsko – Brazília 35:32 (kon.) | Irán – Rakousko 26:38 (kon.)
Katar – Španielsko 25:28 (kon.) | Bosna a Hercegovina – Tunisko 24:27 (kon.) | Macedónsko – Chorvátsko 26:29 (kon.)
koniec
Katar
25:28 (10:9)
Španielsko
cz Streda 21.01.2015, 17:00 • Lusail Multipurpose Hall, Lusail (Katar) • Majstrovstvá sveta mužov
Predzápasové kurzy
     
    58
    Ano, posunou! Opět neuvěřitelné vedení ruky španělského Canellase, který to v útoku Španělska okamžitě zkoušel prudkou ránou z postu spojky, kterou nedokázal zastavit ani vysoký dvojblok katarských házenkářů. Katarský lodivod, Valero Rivera, si okamžitě žádá oddechový čas. (25:27)
     
    58
    A pozor! Španělský strážce brány čaruje mezi třemi tyčemi a házenkáři z Pyrenejského poloostrova tak půjdou do útoku! Španělský brankář nádherně zneutralizoval prudkou ránou, která vyšla z útočného středu Kataru a posílá tak do postupného útoku své spoluhráče. Posunou se Španělé do vedení o dvě branky? Tak na to si počkejme! (25:26)
     
    56
    Za bránění v brankovišti měli Katařané k dispozici sedmimetrový hod, který s přehledem proměnil Markovič. (25:25)
     
    51
    Španělé budou prožívat deset minut před koncem utkání velmi dramatické chvíle na palubovce! Obhájce titulu si zahraje v pěti mužích na palubovce. (21:21)
     
    49
    Roine předvedl na spojce perfektní kličku s oklepem a zamířil bezchybně k dolní tyči. Tak tohle přesně umí kapitán českého celku Filip Jícha! (21:20)
     
    48
    Katar kombinuje obranné systémy. Tak tady jde jasně poznat dílo Valera Rivery. Vzadu u brankoviště zůstává 5 bránících hráčů, rozehrávku soupeře pak napadá jeden hráč. Katařané tak hrají populární styl obrany 1:5. Z této důsledné obrany se tak Kataru může naskytnout možnost přejít do rychlého protiútoku. Jenže Španělsko s tímto obranným systémem nemá nakonec problém. Španělský ostrostřelec Maqueda se excelentně vyhnul úhybnou kličkou bránícím Katařanům a zakončil svůj střelecký pokus krásnou trefou o palubovku. (20:20)
     
    42
    Obhájci titulu hrají v těchto chvílích klasický styl obrany 0:6. Španělští házenkáři jsou namačkání u svého brankoviště a nedávají tak pivotům ani dalším hráčům příliš mnoho prostoru se prosadit. Proti této variantě samozřejmě Katar volí spíše vhodnější vyváženou hru. (18:18)
     
    39
    Za zmaření jasné brankové příležitosti měli Španělé k dobru sedmimetrový hod, který bezpečně proměnil křídelní hráč Tomas.Tedy házenkář, který je díky svým vtípkům a humoru proslavený jako největší bavič úřadujícího mistra. (17:16)
     
    35
    Tohle je prostě světová házená! Canellas nesmí dostat volný prostor na spojce, protože to pro Katar znamená obrovské nebezpečí! Pyrenejský hráč to vzal ve španělském útoku na sebe a po výskoku ze spojky vymetl růžek katarské brány úchvatnou ránou z přetažení. Jenže Katar s odpovědí dlouho nečeká a po dobře sehrané akci si bere zpět dvoubrankové vedení! (15:13)
     
    31
    Za zmaření jasné brankové příležitosti měl Katar k dispozici sedmimetrový hod. Na sedmičku byl vyslán Markovič, který před zraky rozjásaných fandů vyškolil španělského strážce brány. (12:9)
     
    30
    Vážení čtenáři, dnešní utkání je doslova plné dechberoucích momentů! Tak tato situace, kterou předvedl španělský kanonýr Canellas, se nepochybně zapíše do nejkrásnějších momentů letošní nablýskané slavnosti! Po odpískání konce prvního poločasu měli úřadující mistři k dispozici volný devítimetrový hod. Před Canellasem se před brankovištěm vytvořila vysoká hradba házenkářů z oblasti Perského zálivu, kterou z devítky španělská hvězda bezkonkurenční ránou obstřelila! (10:9)
     
    28
    Španělé měli v závěru utkání k dispozici sedmimetrový hod, ale domácí brankář zavírá bránu a odhazuje od ní klíč! (9:8)
     
    25
    Rocas se dostal do výborné střelecké pozice na křídle, ale domácí brankář se mění v čaroděje mezi třemi tyčemi! (8:8)
     
    8
    Španělé házeli svou další sedmičku v dnešním utkání. Tentokrát však Rivera selhal! Katarský brankář výborně vystihl směr střely. (1:3)
     
    3
    Za zákrok v oblasti brankoviště měli obhájci titulu k dispozici sedmimetrový hod, který s přehledem proměnil Rivera. (0:2)

    Martin Petřek

    Katar: Šarič, Vidal, Stojanovič, Markovič, Mabrouk, Roine, Capote, Al-Karbi, Murad, Memiševič, Mallash, Benali, Damjanovič, Madadi, Hamdoon, Hassab Alla, Zakkar
    Španielsko: Sierra, Rodríguez, Rocas, Maqueda, Mindegía, Dujshebaev, Tomas, Enterríos, Aguinagalde, Ugalde, Andreu, Canellas, Morros, García, Rivera, Guardiola, Pérez de Vargas

    Rozhodca: Dušan Stojković, Nenad Nikolić (oba SRB)