SP v alpském lyžování - Super-G žen, Cortina Vítěz: L. Vonnová (USA) (kon.)
koniec udalosti
SP v alpském lyžování - Super-G žen, Cortina d'Ampezzo

Vítěz: L. Vonnová (USA)

cz Pondelok 19.01.2015, 10:45Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Světový pohár v alpském lyžování má na programu své další pokračování. Na start Super-G v italském Cortina d'Ampezzo se postaví ženy. Závody byly přesunuty z tohoto víkendu právě na dnešek, a to kvůli tomu, že v neděli se jel právě odložený sjezd. Jsou to letos taková velká "škatulata, hejbejte se." Alespoň tedy co se programu světového poháru týče.
     
    Snad již nám počasí nezkazí závody, které bohužel zřejmě přijdou o většinu fanoušků, jež s nimi počítali do neděle, ale nedá se nic dělat. Trať pro dnešní super obří slalom stavěl A. Fuerbeck z Německa. Posadil celkem 46 branek, závodnice budou muset absolvovat celkem 40 změn směru. Startovat se bude v nadmořské výšce 2160 metrů nad mořem, končit ve výšce 1560 metrů nad mořem.
     
    V opravdu parádní formě je Lindsey Vonnová z USA, která vyhrála včerejší sjezd a brousí si logicky zuby i na dnešní Super-G. Favoritek na vítězství bychom v tomhle závodě ale našli více. Například Rakušanky Elisabeth Görglová a Anna Fenningerová, Němka Viktoria Rebensburgová, Švýcarka Lara Gutová nebo univerzálka Tina Mazeová, ty všechny mohou stanout na stupních vítězů.
     
    Mezi 58 startujícími jsou na listině také jedna Češka, a to Klára Křížová, a Slovenka Barbara Kantorová. Obě pojedou až po úvodní třicítce závodnic, konkrétně jako čtyřicátá, respektive jako padesátá pátá v pořadí.
     
    Startovní listina:

    1. Ragnhild Mowinckelová (NOR)
    2. Elena Curtoniová (ITA)
    3. Francesca Marsagliová (ITA)
    4. Tessa Worleyová (FRA)
    5. Fabienne Suterová (SUI)
    6. Daniela Merighettiová (ITA)
    7. Regina Sterzová (AUT)
    8. Julia Mancusová (USA)
    9. Nadia Fanchiniová (ITA)
    10. Viktoria Rebensburgová (GER)
    11. Dominique Gisinová (SUI)
    12. Cornelia Huetterová (AUT)
    13. Verena Stufferová (ITA)
    14. Nicole Schmidhoferová (AUT)
    15. Kajsa Klingová (SWE)
    16. Lara Gutová (SUI)
    17. Anna Fenningerová (AUT)
    18. Elisabeth Görglová (AUT)
    19. Tina Mazeová (SLO)
    20. Tina Weiratherová (LIE)
    21. Nicole Hospová (AUT)
    22. Lindsey Vonnová (USA)
    23. Carolina Ruizová Castillová (ESP)
    24. Ilka Štuhecová (SLO)
    25. Jennifer Piotová (FRA)
    26. Mirjam Puchnerová (AUT)
    27. Stacey Cooková (USA)
    28. Veronique Hroneková (GER)
    29. Marie Marchandová-Arvierová (FRA)
    30. Laurenne Rossová (USA)
    ---
    40. Klára Křížová (CZE)
    55. Barbara Kantorová (SVK)
    Tahle se Lindsey Vonnová (USA) raovala z vítězství ve sjezdu. Co dnešní Super-G, jak jí vyjde?

     
    Závod začal.
     
    1
    Ragnhild Mowinckelová (NOR) nezajela příliš dobře. K ideálu chybělo daleko, přece jenom neměla takovou rychlost. Na druhou stranu jela celkem čistě. Uvidíme, co čas 1:29,27 udělá s jejími šancemi na dobré umístění.
     
    2
    Elena Curtoniová (ITA) zajela poslední dva úseky celkem slušně, tam se rozhodla trošku riskovat a zvolila trošku jinou, neobvyklou trasu. Nakonec byla rychlejší než Mowinckelová o pouhé 4 setiny sekundy.
     
    3
    Francesca Marsagliová (ITA) zrychlila na posledních metrech! Předposlední mezičas ukazoval ztrátu 22 setin, ale nakonec byla rychlejší než doposud vedoucí Italka o jednu setinku.
     
    4
    Tessa Worleyová (FRA) zatím zajela nejhorší čas na dnešním Super-G. Na vedoucí Marsagliovou ztratila 1,20 vteřiny.
     
    5
    Fabienne Suterová (SUI) si vytvořila v průběhu celé jízdy dokonce náskok 85 setin! Jenže jednu branku si dost podjela a to asi ve finále rozhodlo. Nakonec se dostala na třetí místo, byla o 4 setinky pomalejší.
     
    6
    Au, tohle zabolelo! Daniela Merighettiová (ITA) nezvládla jednu zatáčku a narazila hlavou do jedné z branek. Tohle vypadalo dost nebezpečně. Italka se ze země těžce zvedá. Závod je na chvilku přerušen.
    Nepříjemný pád Daniely Merighettiové:
     
    7
    Zatím všechny závodnice, tedy až na Worleyovou, jedou vlastně dost podobně. Regina Sterzová (AUT) nakonec o krátké pauze dojela se ztrátou 27 setin sekundy a je pátá.
     
    8
    Dnes budou opravdu rozhodovat jen setinky. Právě pouze jedna jediná nyní posunula Juliu Mancusovou (USA) na druhé místo. Hned pět závodnic je vměstnáno do rozdílu pouhých pěti setin sekundy!
     
    9
    Nadia Fanchiniová (ITA) je novou vedoucí závodnicí. První dva úseky nezajela nejlépe, pak ale zrychlila. A nakonec byla rychlejší o 62 setin sekundy.
     
    10
    Viktoria Rebensburgová (GER) jela velmi, velmi dobře. Jenže na jedné se zatáček se jí rozjely lyže, takže pak tohle Super-G vzdala. Přitom v jednu dobu disponovala náskokem skoro osmi desetin.
    Chyba Viktorie Rebensburgové:
     
    11
    Dominique Gisinová (SUI) také tenhle závod nedokončí! Nezvládla jeden průjezd do zatáčky. Naštěstí se jí nic vážného nestalo, i když na první pohled vypadalo vše hrůzostrašně.
    Dominique Gisinová také dost nepříjemně upadla. Snad by měla být v pořádku:
     
    12
    Na čele je nyní Cornelia Huetterová (AUT)! V cíli měla obrovskou radost. Byla prakticky po celou dobu lepší než doposud vedoucí Fanchiniová, nakonec ještě zrychlila a zajela lépe o 58 setin sekundy.
     
    13
    Verena Stufferová (ITA) přední příčky rozhodně neohrozila. Její čas 1:30,57 a ztráta 2,55 sekundy znamená až desáté, tedy poslední místo.
     
    14
    Nicole Schmidhoferová (AUT) je už čtvrtou závodnicí, která dnešní super-G jednoduše nedokončila. Těžko říci, proč tomu tak je, trať není vyloženě těžká. Asi se spíše více riskuje než je zdrávo.
    Závod nedokončila ani Nicole Schmidhoferová:
     
    15
    Kajsa Klingová (SWE) je v cíli spokojená. Ačkoli nepředjela vedoucí Huetterovou, je za druhé místo a ztrátu 28 setin evidentně hodně ráda. Následovat nyní bude sedmička nasazených. Právě v tuhle chvíli by se mělo rozhodovat.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Cornelia Huetterová (AUT) 1:28,02
    2. Kajsa Klingová (SWE) +0,28
    3. Nadia Fanchiniová (ITA) +0,58
     
    16
    Lara Gutová (SUI) jela někde na úrovni Huetterové, ale nakonec zajela o 17 setin pomaleji. Byl tp vyrovnaný souboj až do cíle. Ale Rakušanku prostě nepředjela.
     
    17
    Anna Fenningerová (AUT) jela po celou dobu ve vajíčku, a i když se drobných chybiček nevyvarovala, vše nahradila rychlostí a dobrým výběrem stopy. Rakušanka je o 14 setin sekundy na prvním místě!
    Anna Fenningerová je na prvním místě. Tohle byly její závěrečné metry:
     
    18
    Elisabeth Görglová (AUT) tohle super-G nezajela dobře. Především na jednom ze skoků dost chybovala. Nakonec dojela do cíle se ztrátou 72 setin sekundy. To bude stačit na umístění někde ve druhé desítce.
     
    19
    Tina Mazeová (SLO) nakonec není lepší než vedoucí Fenningerová! I když Slovinka postupně zrychlovala, byla o čtrnáct setin pomalejší než Rakušanka. Je ale se svým časem na druhém místě.
     
    20
    Fenningerová stále na čele. Tina Weiratherová (LIE) je ale v cíli šťastná, raduje se. Zajela jen o 7 setin pomaleji, přesto po včerejším sjezdu zaznamená určitě daleko lepší výsledek.
     
    21
    Ani Nicole Hospová (AUT) se o stupně vítězů nepoprala. Nevybrala ideální stopu, i proto byla o 1 vteřinu a 4 setinky pomalejší. Je až na deváté příčce. Fenningerová stále vede.
     
    22
    Lindsey Vonnová (USA) držela na prvních dvou mezičasech náskok nějakých dvou až tří desetin. A v prostředku ještě více zrychlila. Její skoky byly čistě provedené, stopa byla vybrána také velmi dobře. Fenningerovou odsunula na druhou příčku o 85 setin!
    Lindsey Vonnová je novou vedoucí závodnicí: Touto jízdou do cíle dojela s náskokem 85 setin na druhou Fenningerovou:
     
    Průběžné pořadí:

    1. Lindsey Vonnová (USA) 1:27,03
    2. Anna Fenningerová (AUT) +0,85
    3. Tina Weiratherová (LIE) +0,92
     
    23
    Carolina Ruizová Castillová (ESP) zajela čas 1:29,64, což znamená ztrátu 2,61 sekundy a průběžné sedmnácté místo. Na body do svěťáku by tenhle výkon stačit měl.
     
    24
    Ilka Štuhecová (SLO) dojela se ztrátou tří sekund, tedy bez jedné setinky. Na první dvacítku by tenhle výkon stačit neměl, ale na body do světového poháru ano.
     
    25
    Jennifer Piotová (FRA) je další závodnicí, která si připsala DNF na své konto. Za prvním mezičasem udělala drobnou chybičku, která jí prostě rozhodila natolik, že následně nedojela.
     
    26
    Také Mirjam Puchnerová (AUT) neprojela branku. Po skoku nevybrala ideální stopu a zajela mimo trať. Pak nestačila zahranit tak, aby se vrátila zpátky na trať.
     
    27
    Stacey Cooková (USA) jela technicky celkem slušně, je ale pravda, že prostě nedisponovala takovou rychlostí. Alespoň ztrátu stlačila pod tři sekundy, konkrétně na hodnotu 2,94. S tímhle časem je osmnáctá.
     
    28
    Veronique Hroneková (GER) nemůže být spokojená, za vedoucí Vonnovou totiž zaostala o 3,92 sekundy. To je opravdu obrovská ztráta. Němka zajela vůbec ten nejhorší čas tohoto závodu.
     
    29
    Marie Marchandová-Arvierová (FRA) je v cíli se ztrátou 2,96 sekundy. V podstatě žádná z nynějších závodnic nedokázala stáhnout ztrátu na Američanku pod dvě sekundy. Dostala se alespoň pro tuto chvíli do první dvacítky.
     
    30
    Laurenne Rossová (USA) je aktuálně na 17. příčce. Čas 1:29,63 a ztráta 2,60 by mohla nakonec stačit na první dvacítku.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Lindsey Vonnová (USA) 1:27,03
    2. Anna Fenningerová (AUT) +0,85
    3. Tina Weiratherová (LIE) +0,92
    Vedoucí trojice tohoto závodu. Zleva Anna Fenningerová, uprostřed Lindsey Vonnová, vpravo Tina Weiratherová:
     
    31
    Corine Suterová (SUI) na třetím úseku ztrácela již 3,86 vteřiny. Nakonec ale v posledním úseku chybovala, a ani ona se do výsledkové listiny nedostane s úspěšným výsledkem.
     
    32
    Marion Rollandová (FRA) na body do světového poháru nedosáhne, protože závod nedokončila. Už na druhém úseku ztrácela 1,78 setin sekundy. A prožila dost nepříjemný pád. Francouzka by ale měla být v pořádku.
    Nepříjemný pád Francouzky Marion Rollandové:
     
    33
    Ramona Siebenhoferová (AUT) zajela čas vyšší než je minuta a půl. Se ztrátou 3,12 sekundy se zařadila do třetí desítky.
     
    34
    Larisa Yurkiwová (CAN) v prostředku trati chybovala, i ona tenhle závod nakonec nedokončila.
     
    35
    Margot Bailetová (FRA) dojela do cíle se ztrátou 3,94 sekundy. Aktuálně je na 26. místě.
     
    36
    Tamara Tipplerová (AUT) je další závodnicí, která si připsala na své konto pouze DNF. Je tedy "jubilejní" desátou závodnicí, která se do cíle nedostala. Opravdu vysoké číslo těchto neúspěšných závodnic.
     
    37
    Priska Nuferová (SUI) je na 25. příčce, ztráta 3,57 sekundy možná ani nebude stačit na body do světového poháru.
     
    38
    Anna Hoferová (ITA) nebude spokojená. Zajela totiž vůbec nejhorší čas dosavadního průběhu Ztráta 4,40 sekundy je obrovská.
     
    39
    Katie Ryanová (USA) dost často chybovala a je až na poslední příčce. Ztráta 5,92 sekundy na body do svěťáku určitě stačit nebude.
     
    40
    Klárá Křížová (CZE) zajela především třetí úsek dost špatně, tam ztratila skoro vteřinu a půl. Se ztrátou 4,42 se zařadila na předposlední místo. Byla horší o dvě setinky než Hoferová, alespoň porazila Ryanovou.
     
    41
    Wiles Jacquelineová (USA) se zařadila za Křížovou. Ztráta se totiž nakonec vyhoupla na 4,77 sekundy.
     
    42
    Francouzkám tohle Super-G jednoduše nesedlo. Marion Pesllissierová (FRA) tohle tvrzení potvrdila, protože ani ona nakonec neprojela cílovou čárou.
     
    43
    Edit Miklósová (HUN) jela velmi slušně na své poměry, například na druhém úseku ztrácela jen 1,39 sekundy. Možná že si připíše body do světového poháru, se ztrátou 3,51 sekundy je na 24. místě.
     
    44
    Johanna Schnarfová (ITA) je další závodnicí, která do cíle nedojela. Chybovala někde v prostředku trati.
     
    45
    Jasmine Fluryová (SUI) také toto Super-G nezvládla. Na jejím kontě bude svítit pouze výsledek DNF.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Lindsey Vonnová (USA) 1:27,03
    2. Anna Fenningerová (AUT) +0,85
    3. Tina Weiratherová (LIE) +0,92
     
    46
    Ann-Katrin Maggová (GER) po krátké přestávce odstartovala, jenže se svým výsledkem nebude spokojená. Ztráta 6,92 sekundy jí zařadila na poslední, tedy 33. místo.
     
    47
    Marianne Abderhaldenová (SUI) do závodu nakonec nenastoupila.
     
    48
    Adeline Baudová (FRA) rozhodně nemá v oblibě rychlostní disciplíny, ale chtěla si prostě Super-G vyzkoušet a případně připsat nějaký ten bodík do svěťáku. Bude to těsné, ztráta 4,17 sekundy totiž znamená aktuální 29. pozici.
     
    49
    Alice McKennisová (USA) se dostala o jednu setinku před Baudovou a vystřídala jí na 29. příčce. Na startu zbývá ještě devět závodnic.
     
    50
    Andrea Fischbacherová (AUT) stlačila ztrátu pod čtyři sekundy, konkrétně na hodnotu 3,66 sekundy. Možná by se mohla vejít do první třicítky.
     
    51
    Federica Brignoneová (ITA) je na 28. místě. Ani ona není lyžařkou, která by se specializovala na rychlostní disciplíny. Nezajela vyloženě špatně, ztráta 3,84 sekundy není úplně vysoká.
     
    52
    Patrizia Dorschová (GER) po delší odmlce jiných úspěšných výsledků nebude spokojená, protože po prvním měřeném úseku chybovala a závod nedokončila.
     
    53
    Elena Fanchiniová (ITA) dojela do cíle na 35. místě. Byla o jednu desetinku horší než Křížová.
     
    54
    Alexandra Prokopjevová (RUS) sice projela druhý měřený úsek, po něm ale chybovala. Připsala si pouze DNF.
     
    55
    Barbara Kantorová (SVK) na druhém úseku ztrácela už 2,72 sekundy, na třetím již 4,91 sekundy. Určitě si představovala lepší jízdu. Nakonec však v závěru chybovala a závod nedokončila.
     
    56
    Vanja Brodniková (SLO) sotva vyjela na trať, už chybovala. Tohle nebylo vůbec úspěšné působení této Slovinky. Závody jsou kvůli této skutečnosti na chvilku pozdrženy, trať není kvůli jejímu pádu volná. Na startu jinak zbývají ještě dvě závodnice.
     
    57
    Ana Drevová (SLO) po opravdu delší pauze nakonec vyjela na trať jako předposlední. Jenže byla zpočátku dost pomalá, například o 6 km/h než Vonnová. Do cíle dojela se ztrátou 6,75 sekundy.
     
    58
    Alexandra Colettiová (MON) vyjela na trať jako poslední. Cílovou čárou projela v čase 1:32,50 se ztrátou 5,47 sekundy a je na 37. místě.
     
    Závod skončil.
     
    Lindsey Vonnová (USA) zopakovala vítězství z víkendového sjezdu a druhou Annu Fenningerovou (AUT) porazila o 85 setin sekundy. Třetí nakonec skončila velmi spokojená Tina Weiratherová (LIE), kterou od druhé příčky dělilo jen 7 setin vteřiny.
     
    Lindsey Vonnová (USA) se stala vůbec nejúspěšnější lyžařkou všech dob právě díky dnešnímu vítězství. Zaznamenala totiž celkové 63. vítězství ve světovém poháru a překonala tak 35 let starý rekord rakouské sjezdařky Annemarie Moserové-Pröllové.
    Gratulace přicházejí Vonnové ze všech koutů světa:

     
    Klára Křížová nakonec skončila na 34. místě, body do světového poháru jí unikly zhruba o půl vteřinku. Slovenka Barbara Kantorová závod nedokončila.
     
    Konečné pořadí:

    1. Lindsey Vonnová (USA) 1:27,03
    2. Anna Fenningerová (AUT) +0,85
    3. Tina Weiratherová (LIE) +0,92
    4. Tina Mazeová (SLO) +0,99
    4. Cornelia Huetterová (AUT) +0,99
    6. Lara Gutová (SUI) +1,16
    7. Kajsa Klingová (SWE) +1,27
    8. Elisabeth Görglová (AUT) +1,57
    8. Nadia Fanchiniová (ITA) +1,57
    10. Nicole Hospová (AUT) +1,89
    11. Francesca Marsagliová (ITA) +2,19
    12. Julia Mancusová (USA) +2,20
    12. Elena Curtoniová (ITA) +2,20
    14. Fabienne Suterová (SUI) +2,23
    15. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +2,24
    ---
    34. Klára Křížová (CZE) +4,42
    Barbara Kantorová (SVK) DNF
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (13:12:35)

    Patrik Sandev