SP v běhu na lyžích - sprint klasicky mužů i žen Vítěz: I. F. Östbergová a T. Northug (oba NOR) (kon.) | SP v severské kombinaci - skoky HS109, Seefeld Vítěz: T. Edelmann (GER) (kon.)
SP v severské kombinaci - běh 10 km, Seefeld Vítěz: E. Frenzel (GER) (kon.)
koniec udalosti
SP v běhu na lyžích - sprint klasicky mužů i žen, Otepää

Vítěz: I. F. Östbergová a T. Northug (oba NOR)

cz Sobota 17.01.2015, 10:00Klasické lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu ze Světového poháru v běhu na lyžích. Dnes se společně podíváme na sprinty mužů i žen klasickou technikou. Událost začíná v 12:00.
     
    Před týdnem skončil prestižní seriál Tour de Ski, který vyhráli Norové Martin Johnsrud Sundby a Marit Björgenová a závodníci se z Val di Fiemme přestěhovali do estonského Otepää, kde je čekají sprinty klasickou technikou a v neděli také sprinty týmové.
    Simeon Hamilton absolvuje závody v Otepää s novým účesem.

     
    Favorité závodu
    Největšími favority mužské části dnešních sprintů budou bezpochyby norští závodníci Finn Haagen Krogh a Eirik Brandsdal, kteří vynechali Tour de Ski a soustředili se jen na závody v Otepää. Finn Haagen Krogh je navíc celkovým lídrem sprinterského pořadí a Eirik Brandsdal zvítězil v dosud jediném sprintu klasickou technikou, který se jel v Kuusamu. Sekundovat se jim budou snažit ruští sprinteři Peťuchov, Krjukov a Usťugov a uvidíme, jak si povede Ital Pellegrino.

    Co se týče žen, tak tam jsou favoritky jasné a jsou jimi Norky. Především pak Maiken Caspersen Fallaová a Ingvild Flugstad Östbergová. Velmi dobrý výsledek může zajet i Katja Visnarová a absence Marit Björgenové se bude snažit využít i Polka Justyna Kowalczyková.
     
    Kvalifikace
    Dopolední kvalifikaci mužů ovládli Norové. Nejrychlejší čas zajel Paal Golberg, druhý byl Sondre Turvoll Fossli a třetí Eirik Brandsdal. Většina favoritů kvalifikaci také zvládla, avšak sprinterští specialisté Nikita Krjukov a Teodor Petersson se nepředvedli v nejlepším světle a skončili těsně za postupem. Krjukov byl první pod čárou na 31.místě a Petersson zajel 34.čas.

    Ženskou část zvládla nejlépe také norská závodnice a to Ingvild Flugstad Östbergová, která tak potvrdila roli největší favoritky. Druhý čas zajela Stina Nilssonová ze Švédska a třetí trochu překvapivě Kari Vikhagen Gjeitnesová. Další favoritky jako Katja Visnerová či Justyna Kowalczyková kvalifikaci také zvládly a uvidíme je v hlavním závodě.
     
    Češi a Slováci v závodě
    Dnes se nám bohužel nepředstaví žádný český či slovenský závodník.
     
    1 ČF Ž
    Je za námi první čtvrtfinále ženského sprintu a postup z prvního místa si suverénně pohlídala Ingvild Flugstad Östbergová. Na druhém postupovém místě dojela Ida Ingemarsdotterová. Harsemová s Matvějevovou budou čekat na čas.
     
    2 ČF Ž
    I v druhém čtvrtfinále si naprosto bez problémů zajistily postup jedna z favoritek. S téměř sekundovým náskokem dojela na prvním místě Celine Brun-lieová, druhá pak dojela Hanna Falková. Překvapením je třetí místo Katji Visnarové, která již nyní nemá šanci postoupit.
     
    3 ČF Ž
    Páni! První velké překvapení je tady. Třetí čtvrtfinále totiž vyhrává závodnice s číslem 25 Jennie Öbergová ze Švédska. pro druhé místo si dojela Anamarija Lampićová ze Slovinska a až třetí je Mona-Lisa Malvalehtová.
     
    4 ČF Ž
    Již i čtvrté čtvrtfinále je fuč a ve vyrovnaném finiši si vítězství zajistila Maiken Caspersen Fallaová. O setin za ní protla cílovou pásku Stina Nilssonová a na čas si zatím zajistila postup i Jevgenija Šapovalovová. Naopak Justyna Kowalczyková ze čtvrtého místa nepostoupí.
     
    5 ČF Ž
    Je tady páté čtvrtfinále, ve kterém se nám představí Gjeitnesová (NOR), Pajalaová (SWE), Docenková (RUS), Bjornsenová (USA), Settlinová (SWE) a Parmakoskiová (FIN).
     
    5 ČF Ž
    Od začátku se zatím drží na čele Pajalaová, avšak celé pole je pohromadě a vypadá to na vyrovnaný finiš.
     
    5 ČF Ž
    Evelina Settlinová padá a je mimo hru!
     
    5 ČF Ž
    Fantastický finiš předvedla Kari Vikhagen Gjeitnesová, která si zajistila přímý postup z prvního místa. V dramatickém finiši si druhé místo pohlídala Magdalena Pajalaová, která byla o 0,3 sekundy rychlejší než Docenková.
     
    5 ČF Ž
    Na čas nakonec ze čtvrtfinále postupují Jevgenija Šapovalovová a Kathrine Rolsted Harsemová.
     
    1 ČF M
    Připravuje se první mužské čtvrtfinále, ve kterém se nám předvede Paal Golberg (NOR), Üli Schnider (SUI), Ola Vigen Hattestad (NOR), Gianluca Cologna (SUI, Andrew Newell (USA) a Simeon Hamilton (USA).
     
    1 ČF M
    Žádné překvapení se nekoná a Paal Golberg postupujez prvního místa. Druhou pozici si s naprostým přehledem pohlídal Ola Vigen Hattestad a až více než tři sekundy po něm dojíždí oba Američané na třetím resp. čtvrtém místě.
     
    2 ČF M
    Ve druhém čtvrtfinále uvidíme Emila Jönssona (SWE), Tomase Northuga (NOR), Joviana Hedigera (SUI), Sebastiana Eisenlauera (GER) a ruskou dvojici Alexej Peťuchov, Andrej Parfenov.
     
    2 ČF M
    Andrej Parfenov se vysunul na první místo a mocnou soupaží udává tempo.
     
    2 ČF M
    Nyní je už ale zpátky na čele Emil Jönsson, oba rusové vyčkávají na zadních pozicích. Tomas Northug je druhý.
     
    2 ČF M
    Trojice Jönsson, Northug, Peťuchov se utrhla ostatním a rozdala si to ve finiši. První místo pro sebe nakonec urval Emil Jönsson před Tomasem Northugem. Alexej Peťuchov měl rychlejší čas než Hamilton s Newellem v prvním čtvrtfinále a bude čekat na postup jakožto šťastný poražený.
     
    3 ČF M
    Třetí čtvrtfinále by mělo být ve znamení norsko-ruského souboje. Největšími favority budou s čísly 5 a 6 Panžinskij s Usťugovem, avšak norské trio Krogh, Bakken, Palm i Švéd Svensson se budou chtít poprat o postup.
     
    3 ČF M
    Timo Andre Bakken nechce nechat ruské závodníky udávat tempo a jde do čela.
     
    3 ČF M
    Nyní už je ale první Alexander Panžinskij, který si za sebou veze norskou smečku. Usťugov bude útočit ze zadních pozic. Oskar Svensson je mimo hru.
     
    3 ČF M
    Vedoucí muž sprintérského hodnocení Finn Haagen Krogh překvapivě nezvládl toto čtvrtfinále a bude čekat na čas. První místo v těsném finiši vybojoval Sergej Usťugov, druhé Timo Andre Bakken a pouze o 0,04 za Bakkenem proťal cílovou pásku Alexander Panžinskij. On i Krogh jsou zatím na pozici šťastných poražených.
     
    4 ČF M
    V předposledním čtvrtfinále mužů uvidíme Sondre Turvolla Fossliho (NOR), Federica Pellegrina (ITA), Toniho Ketelä (FIN), Nikolaje Morilova (RUS) a švédské duo Johan Edin, Carl Quicklund.
     
    4 ČF M
    Nikolaj Morilov měl hned po startu problémy a ztratil kontakt s ostatními. Tempo zatím udávají švédští reprezentanti.
     
    4 ČF M
    Vypadá to, že Morilov je mimo hru, neboť na čele jedou stále velmi rychlé tempo.
     
    4 ČF M
    V krátkém sjezdu se utrhla čtveřice Pellegrino, Fossli, Ketelä, Quicklund a tito závodníci si to rozdají o postup.
     
    4 ČF M
    Toni Ketelä hodně překvapivě vítězí! Druhé místo získal Fossli a Quicklund s Pellegrinem jsou po vzájemném kontaktu a následné ztrátě bez šance postoupit.
     
    5 ČF M
    Je tady poslední čtvrtfinále mužských sprintů a o postup si to rozdá šestice Brandsdal, Nilsen, Nyeng (vš. NOR), Pentsinen, Hakola (oba FIN) a Miranda (FRA).
     
    5 ČF M
    Největší favorit toho čtvrtfinále Eirik Brandsdal se zatím drží na chvostu pole, ale Nor bude jistě v cíli těžit ze skvělé soupaže, kterou disponuje.
     
    5 ČF M
    Celá šestice se spolu vřítila do cílové rovinky a Eirik Brandsdal podle předpokladů vítězí. Druhý dojel jeho kolega Vegard Bjerkreim Nilsen a jelikož je toto čtvrtfinále jednoznačně nejpomalejší tak třetí Hakola ani čtvrtý Nyeng nepostupují. Jen pro srovnání. Nejrychlejší čtvrtfinále se jelo o 15 sekund rychleji!
     
    5 ČF M
    Jako lucky looser nakonec postupuje Alexander Panžinskij a také držitel červeného trikotu Finn Haagen Krogh.
     
    1 SF Ž
    Jdeme na semifinále žen! V prvním to bude čistě norsko-švédský souboj. Norsko zastupuje Ingvild Flugstad Östbergová, Celine Brun¨Lieová a Kathrine Rolsted Harsemová. Za Švédsko jede Jennie Öbergová, Ida Ingemardotterová a Hanna Falková.
     
    1 SF Ž
    Norsky se zatím drží na čele a udávají tempo tohoto semifinále.
     
    1 SF Ž
    Tak toto je velké norské vítězství. Östbergová s Brun-Lieovou si pohlídaly postup a splnily roli favoritek. třetí dojela Harsemová a všechny tři Švédky zůstaly až za Norkami. Na čas bude čekat Ida Ingemarsdotterová.
     
    2 ŠF Ž
    Kari Vikhagen Gjeitnesová (NOR), Maiken Caspersen Fallaová (NOR), Stina Nilssonová (SWE), Anamarija Lampicová (SLO), Magdalena Pajalaová (SWE) a Jevgenija Šapovalovová (RUS). To je složení druhého semifinále, které by mělo být velmi vyrovnané. Pět z šesti závodnic totiž má startovní číslo v rozmezí 2 až 9 a tudíž byly v kvalifikaci hodně rychlé.
     
    2 SF Ž
    Stina Nilssonová volí jinou taktiku než ve čtvrtfinále a udává tempo. Trochu překvapivě je na posledním místě Kari Vikhagen Gjeitnesová, která byla třetí ve kvalifikaci.
     
    2 SF Ž
    Maiken Caspersen Fallaová si nakonec dojela pro pohodové vítězství, druhá pak končí Stina Nilssonová. Jako šťastné poražené jdou do finále Šapovalovová s Pajalaovou. Gjeitnesová s Lampicovou, tudíž třetí a pátá z kvalifikace končí.
     
    1 SF M
    Začínají boje o mužské finále. V prvním semifinále uvidíme Paala Golberga (NOR), Emil Jönsson (SWE), Sergej Usťugov (RUS), Tomas Northug (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR) a Ola Vigen Hattestad (NOR).
     
    1 SF M
    Hodně překvapivě jsou na čele Jönsson s Usťugovem a všichni čtyři norští reprezentanti vyčkávají na zadních pozicích.
     
    1 SF M
    Tomas Northug zaškobrtnul, ale stále se drží v kontaktu. Finiš bude hodně zajímavý!
     
    1 SF M
    Usťugov s Northugem po vzájemném kontaktu velmi ztratili, ale Northug nakonec zvládl dojet aspoň čtvrtý. První dojel Krogh, druhý Hattestad a vítěz kvalifikace Golberg bude čekat na čas.
     
    2 SF M
    I druhé semifinále bude mít velké norské zastoupení. Představí se nám Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli, Vegard Bjerkreim Nilsen, Timo Andre Bakken (vš. NOR), Alexander Panžinskij (RUS) a Toni Ketelä (FIN).
     
    2 SF M
    Ve sněhové vánici zatím proráží stopu na první místě jedoucí Bakken, vedle něj jede velmi dobře Sondre Turvoll Fossli.
     
    2 SF M
    Tak to je velké překvapení! Toni Ketelä bude jako jediný mimonorský závodník ve finále, neboť vítězí v tomto semifinále. Druhý skončil po prozkoumání cílové fotografie Sondre Turvoll Fossli a obrovský favorit Eirik Brandsdal je třetí. Toto semifinále vylo navíc o 12 sekund pomalejší a jako šťastní poražení postupují norští reprezentanti Paal Golberg s Tomasem Northugem.
     
    FIN Ž
    Je tady ženské finále jehož složení je následující:
    Ingvild Flugstad Östbergová (NOR)
    Celine Brun-Lieová (NOR)
    Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    Stina Nilssonová (SWE)
    Magdalena Pajalaová (SWE)
    Jevgenija Šapovalovová (RUS)
     
    FIN Ž
    Nilssonová měla výborný start a jde na první místo. Za ní se drží favoritka číslo 1 Ingvild Flugstad Östbergová.
     
    FIN Ž
    Östbergová už jde na první místo, přes Nilssonovu jde i Fallaová! Šapovalovová s Pajalaovou mají menší ztrátu a jsou zdá se mimo hru.
     
    FIN Ž
    Ingvild Flugstad Östbergová nedala nikomu šanci a v pohodě vítězí! Druhá končí mladičká Stina Nilssonová a třetí Celine Brun-Lieová. Pro Maiken Caspersen Fallaovou zbyla bramborová medaile, Šapovalovová s Pajalaovou dojely na chvostu finálového pole.
     
    FIN M
    Poslední sprint dneška obstarají muži, kteří své finále pojedou ve složení:
    Paal Golberg (NOR)
    Sondre Turvoll Fossli (NOR)
    Tomas Northug (NOR)
    Ola Vigen Hattestad (NOR)
    Finn Haagen Krogh (NOR) a
    Toni Ketelä (FIN), který narušil toto malé norské mistrovství.
     
    FIN M
    Je odstartováno! Toni Ketelä, který má opravdu těžkou pozici je zatím na pátém místě.
     
    FIN M
    Tomas Northug za to pořádně vzal a najel si velký náskok! Dorazit se jej snaží Ketelä, ale Northugův náskok je opravdu obrovský.
     
    FIN M
    Tomas Northug si drží náskok a vypadá to na jeho jednoznačné vítězství!
     
    FIN M
    Je to tak! Tomas Northug si dojíždí pro naprosto pohodlné vítězství, o druhém místě rozhodne cílová fotografie. Velký souboj o tuto pozici svedl Hattestad s Keteläem.
     
    FIN M
    Ola Vigen Hattestad je druhý! Norský závodník se dostal za cílovou pásku snad jen o půl článku prstu rychleji než Toni Ketelä, který tak končí třetí.
     
    FIN M
    Největší favorité Paal Golberg, Finn Haagen Krogh a Sondre Turvoll Fossli ve finále ostrouhali a jsou bez medaile.
     
    Stupně vítězů
    Ženy
    1. Ingvild Flugstad Östbergová (NOR)
    2. Stina Nilssonová (SWE)
    3. Celine Brun-Lieová (NOR)

    Muži
    1. Tomas Northug (NOR)
    2. Ola Vigen Hattestad (NOR)
    3. Toni Ketelä (FIN)
    Složení mužského stupně vítězů

     
    Dnešní sprinty jsou tedy u konce a vítězství si v nich připsali opět norští reprezentanti. Mezi ženami byla nejrychlejší Ingvild Flugstad Östbergová, mužskou část pak vyhrál Tomas Northug. Ode mě je to vše a přeji vám příjemnou sobotu. (12:51:24)

    Lukáš Podleśny