Odovzdávanie Zlatej lopty (kon.)
koniec udalosti
Odovzdávanie Zlatej lopty

Pondelok 12.01.2015, 18:30Spoločenské udalosti
     
    20:08
    Game over. Pri vyhlasovaní víťaza Zlatej lopty sa nenastavujú žiadne minúty, môžete sa rozísť. Pekný večer a veľa futbalovej radosti všetkým želám. (20:17:49)
     
    20:05
    Potlesk pozvaných hostí v publiku, show must go on, ale už na futbalových trávnikoch.
     
    20:05
    Na pódium cupitá Ronaldo jr (zatiaľ CR 0,7) a drží sa tatkových gatí.
     
    20:03
    Cristiano Ronaldo si pred mikrofónom zhlboka vydýchol. Vie, že nevie, čo má povedať. Potom ďakuje a ďakuje a ďakuje. Na záver akési víťazné gesto, pri všetkej úcte, niečo ako jeleň v ruji. Nechápačka.
    Legendární útočník Thierry Henry předal cenu nejlepšímu fotbalistovi roku 2014 Cristianu Ronaldovi.

     
    20:02
    CR 7 !!!
     
    19:59
    Cenu pre najlepšieho hráča, Zlatú loptu, odovzdá Thierry Henry.
    Fotbalistkou roku 2014 se stala Němka Nadine Kesslerová.

     
    19:56
    Najlepšou hráčkou je ...chvíľka napätia...druhá chvíľka napätia...ešte vydržte... Nadine Kesslerová. Gratulujeme!

    Nadine má slzy na krajíčku a hovorí o tragickej smrti futbalistu (Malanda) vo Wolfsburgu. Smutné. A potom na veselšiu nôtu, ďakuje svojmu okoliu, spoluhráčkam, trénerom.
     
    19:53
    Na pódiu už stáli 3 najlepšie futbalistky, nikto nevyhlásil najlepšiu, tak sa vrátili do publika. Medzitým bola kategória o najkrajší gól. Teraz je zasa kategória žien. Nerozumiem tomu. Či je taký scenár alebo taký zmätok. Alebo som mimo ja.
     
    19:52
    Rozhovory sú hr hrrrrrrrrrr, niečo ako keď futbalisti trénujú rýchle nohy, tu sa trénuje rýchly jazyk. Zrejme časový sklz.
     
    19:51
    Manuel Neuer rekapituluje minulý rok – MS v Brazílii i úspechy Bayernu Mníchov. Pozdrav preňho prichádza na videu od Dirka Nowitzkeho, hviezdy NBA.

    Basketbalista Dallasu sa pýta, či Manuel hral v mladosti obrancu? Odpoveď – hrával som aj v poli, pretože kvalita trávnika v bráne nebola vždy najlepšia, tak som sa tlačil dopredu. Smejem.
     
    19:50
    Neuer vo svetle reflektorov. Ako vždy, ďaleko mimo svojej 16ky. Hovorí o ňom Pep Guardiola z videa. Samé superlatívy. Samé superlatívy. Samé superlatívy. Samé superlatívy. Samé superlatívy. Samé superlatívy. Ťapy ťap publika.
     
    19:49
    Rodríguez ďakuje tým, čo mu dali hlas. 5 sekúnd rozprával. Niežeby ho organizátori odstrčili od rečníckeho pultu, ale určite dostal pokyn, že má hovoriť krátko a múdro. Predovšetkým krátko. Televízny prenos nafukovací nie je.
    Nejhezčím gólem roku byla vyhlášena trefa Jamese Rodrígueze.

     
    19:48
    Cena pre najkrajší gooooooooooooooooooooooooooool. Christian Karambeu číta meno víťaza – James Rodríguez.
     
    19:45
    Na pódiu ex manžel našej Adriany Sklenaříkovej, Christian Karembeu. Aj on je Charlie.
     
    19:44
    Wambachová si robí žarty, bez vyhlásenia víťazky berie cenu a akože zdrhá do publika.
     
    19:43
    Všetky nominované si berú do rúk mikrofón a postupne jedna po druhej a druhá po tretej nám i publiku adresujú pár teplých slov o rozvoji a popularite ženského futbalu.
     
    19:42
    Dostávame sa k vyhláseniu najlepšej futbalistky za rok 2014.
     
    19:41
    Späť k futbalu po spievankove.
     
    19:38
    Krátka prestávka, hudobný predel, švajčiarska skupina (názov zanikol v potlesku) nás baví na playback. Pop. Spievajú v refréne niečo ako "tejk maj hend". Ale milé to je.
     
    19:36
    Predstavenie poslednej hráčky (nehovorí soccer, ale futbal) Abby Wambachovej. Pekne po americky rozpráva, kým na plátne ukazujú jej góly, body, sekundy.
     
    19:35
    Tréner i hráč hovoria veľmi sympaticky o tom, že nechcú ustrnúť a hľadajú nové motivácie a výzvy.
     
    19: 33
    S trofejou zo svetového šampionátu prichádza Philipp Lahm a Joachim s tým levím priezviskom, v ktorom neviem napísať o s dvomi bodkami (aj keď mi našepkávajú, že alt148). Žiaľ som v časovom strese, nemám čas teraz nad tým maturovať.
     
    19:31
    Obrazom návrat k Mundialu 2014.
    Lionelu Messimu pro změnu zanechal vzkaz jeho krajan Pablo Aimar.

     
    19:27
    Otázka pre Messiho od krajana Pabla Aimara: ako teraz vníma futbal, rovnako ako v tínedžerskom veku? Odpoveď – ..................... (nevedelos po španielskos, prepáčtos seňority a mučačos)
     
    19:26
    Nie som módny policajt, ani módny guru, ale Messi je oblečený top, najlepšie zo všetkých zúčastnených. Lesklé fialovo lilavé (poučujú ma, že bordové) sako , k tomu podobná košeľa i motýlik. Fešák. Keď budem veľký, aj ja si také kúpim.
     
    19:25
    Z plátna hovorí jeho barcelonský tréner Luis Enrique. Messi počúva. V médiách razantne odmietol, že by mal s trénerom verbálny konflikt, aj keď sa údajne na tréningu pohádali. Hm, ale Messi sa pri slovách svojho trénera tvári asi ako kelový prívarok.
     
    19:25
    Messi!
     
    19:23
    Zástupca dobrovoľníkov z USA ďakuje všetkým, predovšetkým rodinným príslušníkom. Ocenení dostávajú futbalové lopty. Bez dobrovoľníkov by to naozaj nešlo. Aj u nás robia niektorí ľudia futbal zadarmo (že, hráči Dukly BB), ale táto téma sem teraz nepatrí.
     
    19:20
    Na pódium prichádzajú 5 vybraní kandidáti na Cenu Fair play, symbolizujú dobrovoľníkov zo všetkých kontinentov, ktorí zabezpečujú futbalové podujatia.
     
    19:18
    Cena FIFA Fair play – vyhlasuje ju generálny sekretár.
     
    19:15
    Videovizitka Marty – najlepšej futbalistky za rok 2010. 28 ročná brazílska reprezentantka hovorí najmä o veľkej motivácii. Vždy zo seba dáva maximum, je ambiciózna a pracovitá, občas aj na úkor rodinného života.
     
    19:12
    Nemecký reprezentačný tréner ďakuje všetkým za ocenenie, hovorí o nemeckej ceste na vrchol, o budovaní silného tímu. Ďakuje spolupracovníkom za lojalitu, nápady, podporu. Žehlí si to aj u predstaviteľov nemeckého futbalového zväzu, ale zasa nikam sa im nepchá. Reční pomerne dlho, omnoho viac, než predchádzajúci ocenení.
     
    19:08
    Najlepší tréner mužského tímu. Nominácie – Carlo Ancelotti (Real Madrid), Joachim Low (repre Nemecka) a Diego Simeone (Atletico Madrid).

    Víťazom sa stáva Jorgi Low. Prepáčte, že komolím jeho priezvisko, neviem, ako sa na na klávesnici píšu dve bodky na písmenku o. Hanba mi. Ešte raz prepáčte vy i ocenený tréner.
     
    19:06
    Kategória- najlepší tréner ženského tímu. Nominácie – šéf lavičky ženského Wolfsburgu Ralf Kellermann, japonský repre tréner Norio Sasaki a Maren Meirentová z USA.

    Víťazom je Ralf Kellermann. Ďakuje v nemčine. Mladý sympaťák. Slzy v očiach. Hovorí o Malandovi, ktorý zomrel pri autonehode. Veľký potlesk.
    Cristiana Ronalda na dálku pozdravil také Rafael Nadal.

     
    19:02
    Cristianovi Ronaldovi sa z plátna prihovára Rafael Nadal. V španielčine. Pýta sa, na najemocionálnejší moment v jeho kariére. Nadal je pre CR7 inšpiráciou, príkladom a vzorom. A ten najemocionálnejší moment? CR7 váha a váha. Určite to nebudú MS. Napokon označil víťazstvo v minuloročnej ankete Zlatá lopta.
     
    19:00
    Prichádza Cristiano Ronaldo. Z video prezentácie o ňom rozpráva tréner Ancelotti. Vyzdvihuje všetky jeho najlepšie futbalové vlastnosti. Je preňho cťou trénovať takého hráča. Teraz rozpráva o trénerovi naopak CR7, vracia mu všetky komplimenty. Chváli ho najmä ako človeka. Já na bráchu, brácha na mně.
     
    18:59
    Sepp Blatter vo svojom príhovore oceňuje globálny prínos žurnalizmu pri rozvoji svetového futbalu a vracia sa k smutným udalostiam z Paríža – Všetci sme Charlie.
    Cenu prezidenta FIFA získal japonský novinář Hiroši Kagawa.

     
    18:55
    Po video prezentácii pristúpil Hiroshi Kagawa k rečníckemu pultu a prednáša svoj krátky prejav. Jeho angličtina sa vraj od roku 1979 nezlepšila (prvé stretnutie so Seppom Blatterom), pridáva želanie o autogramy veľkých hviezd v sále. Milý pán, baví publikum.
     
    18:54
    Pán Kagawa spomína na svoje stretnutia s veľkými futbalovými osobnosťami.
     
    18:53
    Cenu získava japonský novinár, 96 ročný Hiroshi Kagawa.
     
    18:51
    Cena Seppa Blattera za prínos vo futbale pôjde do Ázie, konkrétne do Japonska. Sepp Blatter rozpráva (jeho angličtina je taká kuchynská ako moja).
     
    18:49
    Videovizitka – predstavuje sa Nadine Kesslerová (Nemecko, Vfl Wolfsburg)
     
    18:48
    Fototermín pre najlepšiu jedenástku. Neuer – Ramos, David Luiz, Thiago Silva, Lahm – Di Maria, Kroos, Iniesta – Ronaldo, Messi, Robben.

    Zostava snov.
     
    18:46
    Otázka na všetkých, ktorý gól si cenia najviac vo svojej kariére: Robben spomína na gól z finále Ligy majstrov, CR 7 a LM hovoria, že si cenia všetky góly rovnako.
    Ideální jedenáctka roku 2014.

    Tak hráči sestavili nejlepší jedenáctku roku 2014.

     
    18:45
    Najlepšia trojica útočníkov. Tipujete správne. Arjen Robben, Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.
     
    18:44
    Moderátorka ohuruje svojimi jazykovými znalosťami, klobúk dolu. Ona sa snáď dohovorí aj po eskymácky či jazykom kmeňa Fru Fru.
     
    18:42
    Ideme do zálohy. Najlepší? Angel Di Maria, Toni Kroos a Andres Iniesta.
    Obránce Realu Madrid Sergio Ramos nechybí v nejlepší jedenáctce roku.

     
    18:39
    Ideálna obrana- Philipp Lahm a Sergio Ramos na krajoch. David Luiz a Thiago Silva. To sú top obrancovia. Lahm za svoj vzor označil Maldiniho, Ramos Hierra a rovnako Maldiniho.
     
    18:38
    Neuer – najlepší brankár. Nie je o čom.
     
    18:38
    Prichádza Del Piero. Bude sa vyhlasovať najlepšia jedenástka.
     
    18:36
    Stephania Roche.Parádny volej zo 16ky. Podobný gól ako ďalší kandidát na ocenenie – James Rodriguez. A do tretice famózna rybbička van Persieho na MS v Brazílii.
     
    18:34
    Cena Ferenca Puskása. Pamätáte? Pred dvomi rokmi získal cenu náš Miňo Stoch. Och! Na plátne bežia najkrajšie futbalové kanonády za minulý rok. Paráááááááááda.
     
    18:32
    Prichádzajú dvojice nominovaných, vždy kandidátka a kandidát na Zlatú loptu. Na pódiu 3 páry nominovaných.
    Na galavečeru nechybí ani legendární francouzský útočník Thierry Henry, který před nedávnem ukončil profesionální kariéru.

     
    18:31
    V publiku vidno známe tváre: Lahm, Del Piero, Henry.
     
    18:30
    Futbaloví prominenti z celého sveta sú už na svojich miestach v sále, futbalový Oscar začína.
     
    18:29
    Celým večerom nás bude sprevádzať anglická novinárka Kate Abdo, dnes ladená do zlata.
     
    18: 28
    Švajčiarski organizátori sú určite presní ako švajčiarske hodinky, lets ´go!
    Nominace na Gól roku – Stephanie Rocheová (Peamount United - Wexford Youths, 20. října 2013)

    Nominace na Gól roku – James Rodríguez (Kolumbie-Uruguay, 28. června 2014)

    Nominace na Gól roku – Robin van Persie (Nizozemsko-Španělsko, 13. června 2014)

     
    18: 25
    Ronaldo, Neuer, Messi? Tipnime ssi. Ja cítim v kostiach, že to bude Ronaldo, prezývaný aj Penaldo.
     
    18:22
    Za chvíľu to vypukne
     
    Ocenenie Zlatá lopta FIFA 2014 pre najlepšieho futbalistu roka získa jeden z trojice Lionel Messi (Arg./FC Barcelona), Manuel Neuer (Nem./Bayern Mníchov) a Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid)

    Výsledky vyhlásia dnes podvečer na slávnostnom večere FIFA Ballon d'Or Gala vo švajčiarskom Zürichu. Messi je laureátom z rokov 2009 – 2012. Cristiano Ronaldo triumfoval za rok 2008 aj vlaňajšok.

    Neuer má šancu stať sa len druhým brankárom v histórii na vrchole hodnotenia, dosiaľ jediným bol v roku 1963 Rus Lev Jašin.

    Medzi ženami sa o prvenstvo uchádzajú Nadine Kesslerová (Nem./VfL Wolfsburg), Marta (Braz./FC Rosengaard) a Abby Wambachová (USA/Western New York Flash).

    O primát najlepšieho trénera v mužskom futbale zabojujú Carlo Ancelotti z Realu Madrid, Joachim Löw, ktorý vedie nemeckú reprezentáciu, a taktiež kouč ďalšieho mužstva z metropoly Španielska, Diego Simeone z Atlética Madrid.

    Medzi trénermi v ženskom futbale majú šancu na ocenenie lodivod VfL Wolfsburg Ralf Kellermann, šéfka lavičky národných výberov Nemecka do 19 a 20 rokov Maren Meinertová a kormidelník japonskej reprezentácie Norio Sasaki.

    Historicky prvou ženou s Cenou Ferenca Puskása za najkrajší gól roka sa môže stať Stephanie Rocheová. Dvadsaťpäťročná Írka kandiduje s presným zásahom z 20. októbra 2013, keď v drese Peamountu United trafila do siete Wexfordu Youths v najvyššej írskej ženskej súťaži.

    Jej konkurentmi sú kolumbijské ofenzívne eso Realu Madrid James Rodríguez a holandský kanonier Manchestru United Robin van Persie. Obaja sa do užšej nominácie dostali vďaka gólom z majstrovstiev sveta v Brazílii.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 18:30.

    Vlado Goffa