SP v alpském lyžování, slalom mužů 1. kolo, Záhřeb Vítěz: M. Hirscher (AUT) (kon.) | SP v alpském lyžování, slalom mužů 2. kolo, Záhřeb Vítěz: M. Hirscher (AUT) (kon.)
koniec udalosti
SP v alpském lyžování, slalom mužů 2. kolo, Záhřeb

Vítěz: M. Hirscher (AUT)

cz Utorok 06.01.2015, 18:10Zjazdové lyžovanie
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (19:05:13)
    Hattrick v Záhřebu! Už potřetí se Marcel Hirscher radoval z vítězství na tomto světovém poháru:

     
    Konečné pořadí:

    1. Marcel Hirscher (AUT) 1:55,96
    2. Felix Neureuther (GER) +0,81
    3. Sebastian-Foss Solevaag (NOR) +1,04
    4. Mattias Hargin (SWE) +1,39
    5. Alexandr Chorošilov (RUS) +1,46
    6. Axel Bäck (SWE) +1,59
    7. Stefano Gross (ITA) +1,67
    8. Fritz Dopfer (GER) +1,68
    9. Jean-Baptiste Grange (FRA) +2,01
    10. Daniel Yule (SUI) +2,24
    11. Jens Byggmark (SWE) +2,27
    12. Anton Lahdenperae (SWE) +2,65
    13. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +2,84
    14. Markus Larsson (SWE) +3,05
    15. Filip Zubčič (CRO) +3,10
    ---
    22. Adam Žampa (SVK) +12,65
     
    Marcel Hirscher (AUT) potvrdil roli jasného favorita pro 2. kolo a dojel si v Záhřebu pro suverénní vítězství. Druhý Felix Neureuther (GER) může být také spokojený, posunul se totiž o dvě příčky dopředu. A stupně vítězů se nakonec trošku překvapivě týkaly i Sebastiana-Fosse Solevaaga (NOR), jenž zajel výborně druhé kolo!
     
    Závod skončil.
     
    1
    Tady jsme neměli o čem diskutovat... Marcel Hirscher (AUT) pořád navyšoval svůj náskok, a i když na prudším svahu mírně ztratil, dojel do cíle v součtu obou kol s luxusním náskokem 81 setin. Záhřeb patří tomuhle slalomáři.
     
    2
    Mattias Hargin (SWE) byl rychlejší po dvou mezičasech než Neureuther, jenže poslední část trošku zpackal. Bude nejhůře čtvrtý. Stupně vítězů mu asi utečou, protože Hirscher by si neměl nechat nic ujít. Harginova ztráta se zastavila na hodnotě 0,58 sekundy.
     
    3
    To je velká škoda! David Chodounsky (USA) skončil po prvním kole hodně překvapivě na třetím místě, jenže během 2. kola v polovině trati neprojel jednu z branek. Takže cíl záhřebské sjezdovky bohužel neuviděl.
     
    4
    Felix Neureuther (GER) se v cíli raduje, dostal se na první příčku o 23 setin! A hodil tak rukavici ještě dalším třem slalomářům. Vecpe se na stupně vítězů?
     
    5
    Ani jeden z velkých favoritů Fritz Dopfer (GER) se před Solevaaga nedostal! Už na druhém úseku byl pomalejší než Nor. Vejde se do první desítky, protože je pátý. Ale s výsledkem nemůže být moc spokojený. Němec má určitě na víc.
     
    6
    Alexandr Chorošilov (RUS) potvrdil, že se pomalu a jistě blíží do užší světové slalomářské špičky. Málem se dostal na první místo, nebýt chyby v poslední části trati. Každopádně se ztrátou 0,42 sekundy a průběžným druhým místem bude opět v první desítce.
     
    7
    Stefano Gross (ITA) byl po celou dobu o pár setinek pomalejší než vedoucí Nor. Závěr trati však tak dobře nezvládl, nakonec je průběžně až třetí díky ztrátě 0,63 sekundy.
     
    8
    Sebastian-Foss Solevaag (NOR) nasadil všem favoritům pěknou metu. Jeho celkový čas za dvě kola 1:57,00 bude těžkým oříškem pro všechny. Dostal se na čelo o 55 setin sekundy!
     
    Průběžné pořadí:

    1. Axel Bäck (SWE) 1:57,55
    2. Jean-Baptiste Grange (FRA) +0,42
    3. Daniel Yule (SUI) +0,65
     
    9
    Daniel Yule (SUI) v prvním kole rozhodně překvapil. Trať pro druhé kole přitom stavěl Švýcar Locher, takže mu měl slalom plně vyhovovat. To se však nedá říct po projetí cílem. Je třetí o 65 setin za vedoucím Bäckem.
     
    10
    Henrik Kristoffersen (NOR) patřil mezi úzkou špičku favoritů. Už první kolo ale naznačilo, že záhřebská sjezdovka není nic pro něj. Neporadil si s několika posledními brankami a nakonec závod nedokončil.
     
    11
    Axel Bäck (SWE) útočil na první pozici, na druhém úseku byl rychlejší o 3 setiny než Francouz Grange. Poslední úsek mu vyšel ještě lépe, a nakonec na první pozici poskočil díky náskoku 42 setin!
     
    12
    Jean-Baptiste Grange (FRA) jel na prvním úseku o sekundu rychleji než Byggmark, pak trošku zpomalil, ale nakonec se mohl radovat z průběžného vedení. Vytvořil si náskok 26 setin!
     
    13
    Ted Ligety (USA) jel konstantně, tak jak to u něj v případě slalomu bývá. Bohužel, poslední část trati je dnes prokletá. Ani Američan totiž tenhle úsek nezvládl, a do cíle tak nedojel!
     
    14
    Patrick Thaler (ITA) nebyl spokojený s prvním kolem. V tom druhém sice zabral, jel hodně riskantně, ale těžký úsek nezvládl. Neprojel jednu z branek, takže předčasně skončil.
     
    15
    Zkušený Benjamin Raich (AUT) odstartoval a hned po pár brankách chyboval tak, že do cíle ani dojíždět nemusel. Třetí závodník v tomto kole, který si připsal pouze DNF.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Jens Byggmark (SWE) 1:58,23
    2. Anton Lahdenperae (SWE) +0,38
    3. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0,57
     
    16
    Manfred Mölgg (ITA) útočil na vedoucí pozici, to tedy určitě ano! Balancoval někde na hranici času Byggmarka. Poslední část slalomu mu ale vůbec nevyšla, dojel se ztrátou 94 setin a umístil se až na sedmou pozici.
     
    17
    Markus Larsson (SWE), jeden z favoritů, se na první příčku nedostal. Na druhém úseku byl horší o 61 setin, nakonec do cíle dojel se ztrátou 78 setin. Je zklamaný.
     
    18
    Jonathan Nordbotten (NOR) je druhým závodníkem, který 2. kolo nedokončil. Chyboval někde v prostředku trati. Nor přitom v prvním kole určitě překvapil.
     
    19
    Adam Žampa (SVK) jel solidně, někde na úrovni Byggmarka. Pak ale ztropil obrovskou chybu a do branky se musel vracet. Škoda pro slovenského slalomáře. Do cíle dojel se ztrátou 10,38 sekundy a je až poslední.
     
    20
    Lahdenperae se na čele dlouho neohřál. Jens Byggmark (SWE) zajel skvěle především na druhém úseku a nakonec se před svého krajana vecpal o 38 setin.
     
    21
    Máme nového vedoucího závodníka! Anton Lahdenperae (SWE) jel po celou dobu konstantně, což mu vyneslo čas 1:58,61, a tedy náskok na Muffata-Jeandeta v podobě 19 setin.
     
    22
    Filip Zubčič (CRO) chorvatské fanoušky taktéž nepotěšil. I když jel rycyhleji než jeho kolega Kostelič, ztratil nakonec na první příčku 26 setin sekundy. Průběžně je třetí.
     
    23
    Veliá škoda pro Švéda! Přehlížený Calle Lindh (SWE) měl zase našlápnuto k úspěchu, jenže na prvním úseku neprojel jednu z branek a skončil.
     
    24
    Ivica Kostelič (CRO) měl velkou podporu publika. Na prvním úseku byl rychlejší než Muffat-Jeandet, jenže pak dost ztrácel. Závod si přesto užívá, i když dojel se ztrátou 1,31 sekundy a je až čtvrtý.
     
    25
    Steve Missillier (FRA) napodobil svého krajana. První dvě třetiny trati mu vyšly, v té další už to tak slavné nebylo. I když byl o 13 setin rychlejší než jeho kolega Muffat-Jeandet, byl nakonec diskvalifikován.
     
    26
    Bernhard Niederberger (SUI), to bylo asi největší překvapení prvního kola. S jeho postupem se moc nepočítalo. Tenhle Švýcar jel velmi, velmi dobře, jenže na prudkém svahu vyrobil velkou chybu. A nakonec dojel se ztrátou 2,34 sekundy.
     
    27
    Victor Muffat-Jeandet (FRA) jel až se startovním číslem 35, ale znovu prokázal, že tahle sjezdovka a tenhle slalom mu prostě sedí. Před Myhrera se dostal o 57 setin sekundy.
     
    28
    Wolfgang Hörl (AUT) byl po celou dobu pomalejší než Myhrer. Do cíle dojel se ztrátou 0,90 sekundy, ale byl nakonec lepší než Němec Strasser.
     
    29
    Andre Myhrer (SWE) jel někde na úrovni Strassera. Na prvním mezičase sice ztrácel, ale na druhém pak zabral a disponoval náskokem 47 setin. Poslední část mu vyšla skvěle, vytvořil si náskok 1 vteřiny 28 setin! Uvidíme, jak dlouho mu vedení vydrží.
     
    30
    Linus Strasser (GER) vjel jako první na trať druhého kola. Čas nestlačil pod dvě minuty, časomíra se zastavila na hodnotě 2:00,65.
     
    Závod začal.
    Zbývá jen pár minut do startu 2. kola. Fanoušci jsou natěšeni, především těch chorvatských je požehnaně. Údajně až 8 tisíc:

     
    Startovní listina:

    30. Linus Strasser (GER) +3,31
    29. Andre Myhrer (SWE) +3,20
    28. Wolfgang Hörl (AUT) +3,13
    27. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +3,05
    26. Bernhard Niederberger (SUI) +2,71
    25. Steve Missillier (FRA) +2,51
    24. Ivica Kostelič (CRO) +2,40
    23. Calle Lindh (SWE) +2,35
    22. Filip Zubčič (CRO) +2,34
    21. Anton Lahdenperae (SWE) +2,25
    20. Jens Byggmark (SWE) +2,19
    18. Adam Žampa (SVK) +2,17
    18. Jonathan Nordbotten (NOR) +2,17
    17. Markus Larsson (SWE) +2,06
    16. Manfred Mölgg (ITA) +2,04
    15. Benjamin Raich (AUT) +2,01
    14. Patrick Thaler (ITA) +1,95
    13. Ted Ligety (USA) +1,67
    12. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1,54
    11. Axel Bäck (SWE) +1,50
    10. Henrik Kristoffersen (NOR) +1,38
    9. Daniel Yule (SUI) +1,31
    8. Sebastian-Foss Solevaag (NOR) +1,22
    7. Stefano Gross (ITA) +1,19
    6. Alexandr Chorošilov (RUS) +0,99
    5. Fritz Dopfer (GER) +0,89
    4. Felix Neureuther (GER) +0,87
    3. David Chodounsky (USA) +0,79
    2. Mattias Hargin (SWE) +0,77
    1. Marcel Hirscher (AUT) 57,26
     
    Můžeme pouze konstatovat, že z českých a slovenských slalomářů se do dalšího kola probojoval pouze Adam Žampa, který odstartuje jako devatenáctý se ztrátou 2,17 sekundy na vedoucího Hirschera.
     
    Trať pro druhé kolo bude stavět Švýcar S. Locher, což by mělo plně vyhovovat švýcarským závodníkům. Například Daniel Yule přitom figuruje na skvělém devátém místě. Klidně může zaútočit i na stupně vítězů.
     
    Pokud Marcel Hirscher nic nepokazí nebo se nestane žádná zvláštní okolnost, měl by dotáhnout tenhle závod do úspěšného konce. Jeho náskok je vlastně luxusní.
     
    Marcel Hirscher vyjel na trať prvního kola jako první, zajel nejlepší čas, který už nikdo nepřekonal, a má tak nejlepší výchozí pozici pro kolo druhé. Druhý skončil Mattias Hargin, byl přitom pomalejší o 77 setin sekundy. Třetí je trošku překvapivě David Chodounsky, jenž zaostal o 79 setin.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:10.

    Patrik Sandev