Maďarsko – Francúzsko 25:26 (kon.) | Čierna Hora – Španielsko 18:19 (kon.) | Nórsko – Švédsko 29:25 (kon.)
koniec
Maďarsko
25:26 (13:16)
Francúzsko
cz Piatok 19.12.2014, 15:30 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Francie poráží v dnešním utkání domácí Maďarsko a v konečném pořadí na letošním EHF EURO 2014 tak končí mezi top 5 týmy házenkářské Evropy! Házenkářky země galského kohouta měly herně navrch po většinu zápasu, ale Maďarky dokázaly svou hru výrazně zlepšit ve druhém poločase a měly dokonce velmi blízko k výhře. Zápas začala chaoticky z obou stran dnešních soupeřů. V úvodních minutách se dokázaly dnešní celky prosadit jen střelbou z kratších vzdáleností. Francie však byla nejen v těchto chvílích dominantnějším týmem na palubovce. V průběhu hry si postupně Francouzky vybudovaly až pětibrankový náskok, který ale domácí Maďarky stáhly v závěru prvního poločasu na hratelný tříbrankový rozdíl. Maďarsko experimentovalo s několika obrannými systémy v obou poločasech, z nichž žádný nedokázal zastavit výbornou ofenzivu Francie. Maďarská brankářka však byla v mnoha chvílích svému týmu významnou oporou a dokázala udržet útočnou jízdu Francouzek na uzdě. Druhá polovina nám přinesla ze strany Maďarska daleko krásnější házenou, přesto měly Francouzky utkání pod kontrolou po dobu prvních patnácti minut. Maďarky ale zásluhou výborně fungujících obranných systému začaly jasné dýchat házenkářkám Francie na záda, když se dokázaly přiblížit na rozdíl jediné branky. Deset minut před koncem utkání dokázala srovnat Kovacsicsová a Francie se náhle ocitla ve velkých potížích! Maďarky dokonce dokázaly zásluhou Kovacsiczové strhnout utkání na svou stranu, když se na světelné tabuli rozzářil stav 23:22. V posledních minutách druhého poločasu však Francie znovu obrátila utkání ve svůj prospěch, když se házenkářkám země galského kohouta podařilo proměnit několik rychlých protiútoků, do kterých se dostaly po útočných chybách Maďarek. Francie se tak výhrou nad Maďarskem umístila na konečném páté místě. Maďarsko, které se v letošním roce stalo spolupořadtelskou zemí dámského mistrovství, se nakonec musí spokojit s místem šestým.

    Statistiky zápasu

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová – Triscsuková 10, Bulathová 3, Kovacsicsová 3, Planétová 3, Mayerová 2, Tomoriová 2, Kovacsiczová 1, Temesová 1, Szucsánszkiová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mészárosová, Erdösiová, Tothová

    Francie: Glauserová, Leynaudová – Nze Minková 7, Lacrabèreová 3, Landreová 3, Niomblová 3, Ayglonová 2, Kamto Njitamová 2, Pineauová 2, Baudouinová 1, Dembéléová 1, Prouvensierová 1, Zaadiová 1, Cisséová, Levequeová, Francoisová

    Střely na bránu: 35-38
    Sedmimetrové hody: 5/5 – 1/1
    Žluté karty: 3-4
    Dvouminutové tresty: 5-3
    Diváci: 3500 (18:11:40)
     
    60
    Konec zápasu. (25:26)
     
    59
    Ale Maďarky už to nestihnou! Házenkářky země galského kohouta poráží v dnešním utkání Maďarsko jednobrankovým rozdílem a končí tak mezi top 5 týmy házenkářské Evropy! (25:26)
     
    59
    Maďarky pravděpodobně svůj poslední útok v dnešním utkání nezvládly! Do postupného útoku přechází Francie, která už nikám nespěchá! (25:26)
     
    58
    Francouzské bránící hráčky jsou ve své obraně 0:6 doslova namačkány u svého brankoviště a nedávají tak nyní maďarské pivotmance ani dalším hráčkám příliš mnoho prostoru se prosadit. Francouzky se v těchto momentech soustředí na to, odkud přijde rána. (25:26)
     
    58
    Andras Nemeth reaguje na vývoj utkání oddechovým časem! (25:26)
     
    57
    Maďarsko opět chybuje v útoku a to Francouzky trestají brankou ze samostatného úniku na bránu v podání Lacrabéreové. (25:26)
     
    56
    A je opět srovnáno! Maďarky poslaly ve svém útoku do zakončení spojky, které se zasloužily o srovnání stavu utkání. (25:25)
     
    56
    A Pozor! Francie bere Maďarkám vedení! Maďarky po špatné rozehrávce přišly o svůj útok, což potrestala brankou z trháku Nze Minková. (24:25)
     
    56
    Francouzky proměňují nařízený sedmimetrový hod, kterým opět uvádí utkání do nerozhodného stavu! (24:24)
     
    55
    Triscsuková našla cestu až do středu brankoviště a svou přesnou pravačkou k tyči připisuje Maďarsku jednobrankové vedení. Maďarské házenkářky jsou v dnešním utkání podporované opravdu bouřlivou kulisou domácích fanoušků, kteří svým skandováním vytrhávají nabitou halu ze základů! (24:23)
     
    55
    Dvouminutový trest padl také na stranu Francie. Na lavičku si půjde nedobrovolně odpočinout Kamto Njitamová.
     
    55
    Vzadu u brankoviště nyní zůstává 5 bránících Maďarek, rozehrávku soupeře napadá vysunutá maďarská hráčka. Maďarky hrají tedy velmi populární styl obrany 1:5. (23:23)
     
    55
    Míč doputoval až na pravé křídlo k Ayglonové, která po náskoku z křídla srovnává stav utkání! Pět minut před koncem dnešního dramatického utkání s infarktovým závěrem se do postupného útoku přemisťují hráčky Francie. (23:23)
     
    55
    Temesová si vykoledovala dvouminutový trest. Maďarská hráčka však s výrokem českých rozhodčích není zcela ztotožněna. (23:22)
     
    55
    Pavel Válek píská Maďarkám útočné prorážení! Dopředu tak půjde reprezentační výběr Francie! (23:22)
     
    54
    Francie si žádá oddechový čas. (23:22)
     
    53
    A je to opět Kovacsicsová, která obrací vývoj utkání na stranu Maďarska. Kovacsicsová se dostala po uvolnění na křídle do náskoku a posílá Maďarky do vedení! (23:22)
     
    51
    A pozor! Maďarské házenkářky srovnávají stav utkání! Do individuální akce se dostala Kovacsicsová, která po odrazu z šestky nedala francouzské brankářce šanci. Po úspěšném střeleckém pokusu maďarské hvězdy se tak Francie dostává do velkých potíží! Maďarští fandové vytvářejí po srovnávací brance opravdu pekelnou atmosféru! Všichni maďarští příznivci skandují a přes celou halu se jasně rozléhá hlasitý křik ria, ria Hungaria! (22:22)
     
    50
    Maďarkám se před brankovištěm podařil učebnicový odblok, který bez váhání na spojce využila Planetaová. (21:22)
     
    49
    Tak tohle udělala Triscsuková skvěle! Zkušená ostrostřelkně se rozhodla v útočné jízdě Maďarek pro podstřel a nasměrovala svou prudkou ránu přímo mezi nohy francouzské brankářky. Ale pozor! Na druhé straně ji dokázala výbornou střelu konkurovat Zaadiová! Francouzská reprezentantka se na desíti metrech zavěsila do vzduchu a výborně přetáhla svou dynamickou ránu ke kratší tyči! (20:22)
     
    48
    Výborná obrana a ještě lepší rychlý protiútok! Díky těmto dvě bodům se posunují hráčky Francie do dvoubrankového vedení! Nze Minková dokázala šikovně vypíchnout přihrávku maďarských hráček a dostala se tak do samostatného úniku na bránu, kterým posunuje svůj tým do vedení již zmíňeným dvoubrankovým rozdílem! (19:21)
     
    47
    Triscsuková právě rozbušila tlukot v srdcích vše maďarských fandů! Ostřílená matadorka předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a snižuje na rozdíl jediné branky! Hvězda maďarské házenkářky jasně září na obloze házené! Maďarská hala je v euforii! (19:20)
     
    47
    Francie špatně rozehrála svou nacvičenou kombinaci a Maďarky se tak dostaly do rychlého útoku, který byl ale nakonec zastaven výborně bránícími hráčkami Francie. Maďarsko tak bude muset zahájit útok postupný. (18:20)
     
    46
    Na obou stranách hrací plochy padly v rychlém sledu branky. (18:20)
     
    45
    Jenže to už za chvílí přestává být pravdou! Dvoubrankové vedení vrací Francii Nze Minková. (17:19)
     
    44
    Hned po oddechovém čase dokázala svůj náskok z křídla proměnit Kovacsicsová. Maďarky i v početní nevýhodě snižují na rozdíl jediné branky! (17:18)
     
    44
    Andas Nemeth pokládá zelenou kartu na stůl časoměřičů a žádá si oddechový čas. (16:18)
     
    43
    Střela francouzských spojek orazítkovala pouze tyč! Do útoku pomalu přechází Maďarsko. (16:18)
     
    42
    Maďarky si zahrají v početní nevýhodě, což je voda na mlýn pro reprezentantky Francie. (16:18)
     
    42
    Hra se nám v těchto okamžicích přelévá z jedné strany na druhou. Ani jednomu z celků se nedaří vstřelit branku. (16:18)
     
    41
    Maďarská brankářka zneutralizovala střelecký pokus z křídel. (16:18)
     
    41
    Excelentní zákrok francouzské brankářky, která v souboji jedna proti jedné vystihla směr střely a posílá tak své spoluhráčky do postupného útoku. (16:18)
     
    40
    Francouzská obrana nedokázala na křídle uhlídat Planetaovou, která po náskoku z křídla zamířila přesně pod břevno. (16:18)
     
    39
    Dembeleová vidí za svůj zákrok dvouminutový trest. (15:18)
     
    38
    Ayglonová prolétla z pozice křídla šikmo ke středu brankoviště a vytáhla svou střelu na zadní tyč. (15:18)
     
    37
    Maďarky ve finální fázi rychlého útoku přicházejí kvůli nepřesné nahrávce o míč. Dopředu tak půjde Francie. (15:17)
     
    36
    Francouzské hráčky vsadily na pár rychlých přihrávek a střelu. V tomto případě se zavěsila do vzduchu Lacrabéreová , která mířila přesně do protipohybu maďarské brankářky. (15:17)
     
    36
    Maďarky budou v těchto okamžicích prožívat těžké chvíle! Zahrají si totiž v početní nevýhodě. (15:16)
     
    35
    Francouzky nedokázaly pokrýt náběh Tomoriové a trestány jsou za to brankou. Francouzky tak vedou v páté minutě druhého poločasu tím nejtěsnějším rozdílem jediné branky. Francouzský lodivod si okamžitě žádá oddechový čas. (15:16)
     
    34
    Lacrabéreová dokázala projít z útočného středu až na brankoviště, ale maďarská brankářka exceluje v bráně a posílá tak své spoluhráčky na opačnou stranu palubovky! (14:16)
     
    33
    Maďarky měly navíc k dispozici sedmimetrový hod, který proměnila střelou k pravé tyči Triscsuková. (14:16)
     
    32
    Dvouminutový trest padl také na hlavu Levequeové. Počet hráček na palubovce se nám tak vyrovná. (13:16)
     
    31
    Českými rozhodčími byl vyslán varovný signál pro pasivní hru, který donutil Francouzky k rychlému zakončení, ale francouzské spojky mířily vysoko nad bránu. (13:16)
     
    31
    A hned na úvod druhého poločasu si po ataku na devíti metrech půjde na lavičku odpočinout Pappné-Szamoránská. (13:16)
     
    31
    Začal druhý poločas. (13:16)
     
    Výhodu úvodního výhozu v druhém poločase mají vedoucí ženy dnešního utkání, které tak zahajují svůj první postupný útok druhé půle.
     
    Z prvního poločasu odchází vítězně do šaten házenkářky země galského kohouta, které vedou v dnešním souboji o páté místo tříbrankovým rozdílem. V dnešním duelu můžou být všichni příznivci házené svědky rychlého a velmi dramatického utkání, které po dobu prvního poločasu lépe zvládají francouzské reprezentantky a zaslouženě tak vedou tříbrankovým rozdílem.
     
    30
    První poločas skončil. (13:16)
     
    29
    A to se také Francii podařilo! Niomblová se dostala na devítce do výskoku a svou atraktivní ránou po ruce zařídila Francii tříbrankové vedení. (13:16)
     
    29
    Jenže Maďarky přestřelují bránu z křídel! Francie bude mít možnost minutu před koncem prvního poločasu navýšit své vedení. (13:15)
     
    28
    Maďarky však chybovaly v útočném předání míče a Francie se tak dostala do rychlého útoku, který ale zastavila perfektním zákrokem maďarská brankářka. Maďarky tak přechází na opačnou stranu palubovky! (13:15)
     
    28
    Maďarský útok zastavuje faul na devíti metrech. Rozehrávka tak bude probíhat z této oblasti. (13:15)
     
    27
    Kamto Njitamová se francouzském útoku zmocnila odraženého míče a následnou stelou z pádu vrací Francii dvoubrankové vedení. (13:15)
     
    26
    Čtyři minuty před koncem prvního poločasu byl ve prospěch Maďarek nařízen sedmimetrový hod, ve kterém opět nezaváhala Triscsuková. (13:14)
     
    25
    Maďarky snižují na rozdíl dvou branek! (12:14)
     
    24
    A to se Francii také podařilo! Francouzská kreativita v útoku vyústila v bezkonkurenční ránu z levé spojky. (11:14)
     
    23
    Tothová to zkoušela prudkou ránou z pozice spojky, francouzská brankářka však perfektně vykryla ránu! Dopředu se rychle ženou házenkářky země galského kohouta, které mají možnost navýšit své vedení na rozdíl tří branek. (11:13)
     
    22
    Maďarská brankářka se mění v čarodějku mezi tyčemi a likviduje dvě vyložené šance Francie hned dvakrát po sobě! Maďarští příznivci svým skandováním vytrhávají Papp László arénu ze základů! (11:13)
     
    21
    Z aktivního přístupu k obraně dokázaly Maďarky vytěžit rychlý protiútok, který završila točivou střelou Kovacsicsová. Francouzská strana neváhá a žádá si oddechový čas! (11:13)
     
    20
    Na sedmimetrový hod byla vyslána neomylná exekutorka sedmimetrových hodů Triscsuková, která se nemýlí. (10:13)
     
    20
    A Maďarky budou házet sedmimetrový hod! (9:13)
     
    19
    Francouzky poslaly do zakončení křídla, které ale nastřelují pouze tyč! Do postupného útoku za bouřlivé divácké kulisy přechází horkokrevné Maďarky! (9:13)
     
    18
    Francouzský útok byl zastaven přistrčením. Hra je tedy přerušena a následovat bude rozehrávka z čáry volného hodu. (9:13)
     
    17
    Maďarky hned po oddechovém čase přicházejí po rozehrávce o míč a to Francie trestá brankou z rychlého protiútoku, na jehož konci zazářila Nze Minková. Maďarky však na povel střední spojky bleskově rozehrály útočnou akci, kterou zakončila nepolapitelnou ránou Bulathová. (9:13)
     
    16
    Francouzská ofenzivní smršť vyústila ve čtyřbrankové vedení, na což okamžitě reaguje maďarská strana oddechovým časem. (8:12)
     
    15
    Maďarky ale okamžitě odpovídají z rukou Triscsukové, která se prezentovala vynikajícím podstřelem. (8:10)
     
    14
    Ve francouzském útoku si opět věřila Landreová, která se po náskoku z čáry brankoviště stává autorkou desáté branky Francouzek. (7:10)
     
    13
    Bránící hráčka Francie vstupem do brankoviště zmařila jasnou brankovou příležitost Maďarek, což vyústilo v nařízení sedmimetrového hodu, který bezpečně proměnila Triscsuková. (7:9)
     
    12
    Francouzské spojky posunuly nahrávkou až do rukou Lambreové, která se po uvolnění na šestce prosazuje přehozem. (6:9)
     
    12
    Po bleskových akcích se dokázali střelecky prosadit oba dnešní soupeři. (6:8)
     
    11
    Po úspěšném zákroku francouzské strážkyně brány přešly její spoluhráčky rychle do útoku, který zakončila atraktivní ránou z levé strany Pineauová. Francie se tak posunuje do vedení rozdílem dvou branek. (5:7)
     
    10
    Francouzská brankářka si nyní pohlídala pověstný přetah Bulathové na devíti metrech. (5:6)
     
    9
    Bulathová se zavěsila na devítce do vzduchu a svou dělovku k tyči nedala francouzské brankářce šanci. Francie se však po maďarském zaváhání dostává do rychlého útoku, kterým si připisuje opět jednobrankové vedení. (5:6)
     
    9
    Na obou stranách palubovky padly branky z rychlých útočných akcí. (4:5)
     
    8
    Jenže na to okamžitě odpovídá Lacrabéreová, která ze svého průniku připisuje Francouzkám čtvrtou branku v dnešním zápase. (3:4)
     
    7
    Tomoriová se v maďarském útoku připnula na devíti metrech do vzduchu a svým bezkonkurenčním přetahem zakončila střelou na kratší tyč. (3:3)
     
    6
    Francouzský útok neměl dlouhého trvání a útočit znovu budou domácí Maďarky. (2:3)
     
    5
    Maďarky však po nevydařeném útoku nedokázaly odpovědět a dopředu se znovu vrací reprezentantky země galského kohouta. (2:3)
     
    4
    Niomblová si dobře seběhla až na střed brankoviště a zakončila svůj střelecký pokus třetí brankou Francouzek. (2:3)
     
    3
    Za zmaření jasné brankové příležitosti byl ve prospěch Maďarek nařízen sedmimetrový hod, která bez problémů proměnila Triscsuková. (2:2)
     
    3
    Francouzky poslaly do zakončení křídla, které posílají Francii do vedení. (1:2)
     
    2
    Francouzský útok adresoval míč do rukou Dembeleové, která po náskoku z šestky zamířila přesně k tyči. Maďarky však následně s odpovědí dlouho nečekaly a srovnaly z identické situace stav utkání. (1:1)
     
    2
    Svůj první postupný útok tak podniknou házenkářky země galského kohouta. (0:0)
     
    1
    Maďarky rozjely svůj první útočný kolotoč, který se zastavil nepřesnou ránou z pozice střední spojky. (0:0)
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    Výhodu úvodního výhozu od středové čáry budou mít maďarské hráčky, které tak podniknou svůj první postupný útok.
     
    Zajímavostí tohoto šampionátu určitě je, že zájem médií je mnohem větší než na posledním ME mužů v Dánsku. Zápasy přenáší 85 televizních stanic. Je akreditováno 850 zástupců různých médií, 200 novinářů a 80 fotografů. Česká reprezentace žen se bohužel po červnové jednobrankové prohře s Polskem na tento evropský šampionát nekvalifikovala. Českou vlajku však na Euru 2014 opět uvidíme! Rozhodčími v dnešním utkání jsou pánové Jiří Opava a Pavel Válek (oba CZE).

    Čeští rozhodčí Jiří Opava a Pavel Válek za sebou nechávají velice kvalitně odpískané zápasy a zasloužená chvála se na ně valí přímo ze všech koutů házenkářské Evropy. Nerozlučná dvojice českých rozhodčích se tak prezentuje na 11. mistrovství Evropy v házené žen v tom nejlepším možném světle! Za všechny redaktory on-line přenosů bych chtěl dodatečně popřát všechno nejlepší, hodně štěstí, zdraví a pevných nervů do dalších utkání mezinárodnímu rozhodčímu Jiřímu Opavovi, který dne 15. prosince oslavil své narozeniny!
     
    Utkání nám odstartuje za několik málo okamžiků. Pojďme si přiblížit dnešní sestavy.

    Úvodní sestavy:

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová, Triscsuková, Szucsánszkiová, Kovacsicsová, Bulathová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mayerová, Planétová, Mészárosová, Erdösiová, Kovacsiczová, Temesová, Tomoriová, Tothová

    Francie: Galuserová, Leynaudová, Kamto Njitamová, Ayglonová, Cisséová, Pineauová, Landreová, Baudouinová, Zaadiová, Prouvensierová, Dembéléová, Levequeová, Nze Minková, Francoisová, Niomblová, Lacrabèreová

    Rozhodčí: Jiří Opava, Pavel Válek (oba CZE).
     
    Svou národní hymnu si také vyslechnou házenkářky země lázní, vína a ostrých jídel, tedy Maďarky.
     
    Nyní přijdou na řadu státní hymny obou zúčastněných zemí. Jako první zazní národní hymna házenkářek země galského kohouta.
     
    Dovolte, abych Vás dnes ještě jednou srdečně přivítal u dnešního utkání mezi Maďarskem a Francií. Utkání nám odstartuje přibližně za pět minut. Nyní jsou hlasatelem Papp László arény v Budapešti vyvolávána jména jednotlivých aktérek dnešního utkání.
     
    Vítáme Vás u on-line přenosu z pátečního utkání, ve kterém se v boji o páté místo utkají házenkářky země lázní, vína a ostrých jídel s reprezentantkami země galského kohouta.


    Velkým přáním maďarských házenkářek bylo odehrát veškerá svá utkání ve třech maďarských městech! Toto přání se nakonec stalo skutečností!


    Maďarky sehrály své základní boje ve skupině A v Györu, kde se umístily na druhém místě. Maďarská cesta letošním šampionátem dále pokračovala do vyřazovací fáze, která se odehrála v Debrecínu. Nyní se Maďarskou rozloučí s letošním EUREM utkáním v Budapešti!


    Maďarsko a Černá Hora jsou jedněmi z pouhých dvou týmů, které byly schopny prolomit dominanci dánských a norských házenkářek na EHF EURO událostech. Maďarky vyhrály EHF EURO v roce 2000, Černá Hora pak na letošním dámském mistrovství obhajuje titul z roku 2012. Maďarky dokázaly na své dlouhé pouti evropskými šampionáty přidat také evropský bronz v roce 1998, 2004 a 2012. Maďarský reprezentační výběr je poznamenaný nedávnou smrtí svého trenéra Karla Erika Bohna, který zemřel v únoru 2014. Po Bohnovi převzal otěže maďarské reprezentace Andras Nemeth, který dostal za úkol přidat další úspěch do maďarské sbírky. Cílem týmu bylo dostat se až do semifinále! Velkým snem maďarských fanoušků však bylo vyhrát EHF EURO, ve kterém se Maďarsko stalo spolupořadatelkou zemí. To se ale nakonec nepodařilo a Maďarky tak budou v dnešním utkání bojovat o páté místo s házenkářkami země galského kohouta.


    Maďarskou reprezentaci vede na tomto šampionátu Andras Nemeth. 61-letý Nemeth působil u ženského národního týmu již při dvou příležitostech. Poprvé zavítal Nemeth do maďarské reprezentace v roce 1998, podruhé v letech 2005-2008. V roce 1998 dosáhly Maďarky pod Nemethovým vedením na evropský bronz, v roce 2005 braly Maďarky na MS kov stejné hodnoty. Jeho opětovné působení u ženské reprezentace začalo letos, když převzal tým po tragické smrti Karla Erika Bohna. Jeho smlouva u ženského národního týmu běží až do léta 2016 a olympijských her v Riu, na kterých chce tým dosáhnout na medaile!


    Přehled maďarských EHF EURO úspěchů:

    1. 1994 – Německo – 4. místo
    2. 1996 – Dánsko – 10. místo
    3. 1998 – Nizozemsko – Bronz
    4. 2000 – Rumunsko – Zlato
    5. 2002 – Dánsko – 5. místo
    6. 2004 – Maďarsko – Bronz
    7. 2006 – Švédsko – 5. místo
    8. 2008 – Makedonie – 8.místo
    9. 2010 – Dánsko/Norsko – 10.místo
    10. 2012 – Srbsko – Bronz

    Tučně zvýrazněny jsou pořádající země.


    Maďarky byly nasazeny do poměrně těžké konkurenční skupiny A společně se Španělskem, Ruskem a semifinalistkami z loňského MS v Srbsku, tedy Polskem. Maďarky nakonec opouštěly svou skupinu z druhého místa a pokračovaly tak dále do vyřazovací fáze turnaje.


    První utkání vyřazovací fáze:

    Házenkářky země lázní, dobrého vína a ostrých jídel porazily v dramatickém utkání s bouřlivou diváckou kulisou rumunský reprezentační výběr jednobrankovým rozdílem! Lepší vstup do utkání zažily maďarské hráčky, které se sice až v šesté minutě ujaly vedení, ale dokázaly si jej bezpečně pohlídat až do konce prvního poločasu. Nutno podotknout, že maďarské hráčky měly po dobu první třicetiminutovky velkou oporu ve své brankářce, která se v mnoha chvílích proměnila v čarodějku mezi třemi tyčemi! Rumunské hráčky nalezly recept na skvěle chytající strážkyni brány až v desáté minutě prvního poločasu. Od té doby ji dokázaly překonat pouze sedmi trefami. Z prvního poločasu odcházely Maďarky do šaten za příznivého stavu 10:8. V druhém poločase se stále Maďarky nesly na vítězné vlně, kterou se domácím hráčkám podařilo udržet přibližně do konce osmé minuty. Od této chvíle dokázaly Rumunky zásluhou zlepšené obrany a výborného útoku poprvé strhnout vedení na svou stranu. Toto vedení ale Rumunkám nevydrželo příliš dlouho. Oba celky následně sehrály velmi vyrovnanou partii a začaly si předávat vedení z jedné strany na druhou. Deset minut před koncem druhého poločasu utekly Rumunky na rozdíl dvou branek a zdálo se, že budou mít blíže k vítězství. Jenže v těchto okamžicích předvedla se vynikající hráčské kvality maďarská Tothová, jejíž zásluhou snížily Maďarky na nejtěsnější rozdíl jediné branky. Tothová rozbušila tlukot v srdcích vše maďarských příznivců, když předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a právě touto střelou snížila na 18:19! Hvězda maďarské házenkářky v tomto momentě jasně zářila na obloze házené! Maďarští fandové po úspěšné trefě Tothové vytrhávali svým skandováním sportovní halu ze základů. Čtyři minuty před koncem měly navíc Maďarky k dispozici sedmimetrový hod, který úspěšně proměnily z rukou Kovacsiczové a vytvořily tak v divácky nabité hale opravdové peklo na zemi! Poslední branku Maďarska vstřelila Bognár-Bódiová, jejíž úspěšná trefa se nakonec stala vítěznou. Rumunské hráčky sice měly k dispozici devět sekund před koncem zápasu poslední útok, ale po špatné rozehrávce slavilo Maďarsko konečné vítězství 20:19. (23:33:02)

    V druhém utkání narazily Maďarky na reprezentantky Dánska. Dánky se překvapivě na začátku zápasu dokázaly dostat do vedení o tři branky, ke kterým velkou měrou přispěla Toftová úspěšnými zákroky. První branka Maďarek přišla až v 7. minutě a od té doby se hrála házená nahoru dolu ve velmi vysokém tempu, co se ženské házené týče. Maďarky se snažily, co jim ruce a nohy snažily, ale na více, než jednobrankové manko stav utkání stáhnout nedokázaly. I kvůli situaci, kdy se ani jeden tým čtyři minuty neprosadil, byl stav po poločase pouze 9:11 ve prospěch Dánska. Do druhého poločasu vstoupily mnohem lépe Maďarky, které se ihned o začátku snažily o vyrovnání, jenže Dánky je ne a ne pustit na víc, než rozdíl jedné branky. Od stavu 13:14 se maďarským střelkyním přestalo dařit, čehož Dánky vyžili pro čtyřbrankovou střeleckou šňůru, ale i když poté několikrát Maďarky odpověděly také přesným střeleckým pokusem, byly přeci jen Dánky hráčkami, které udávaly tempo hry. V jednu chvíli vedly Dánky už dokonce o sedm branek. Od té doby začala Kissová v bráně Maďarska kouzlit ještě více, než do této situace a pro Dánky se stalo vstřelení branky velmi obtížným krokem, čemuž odpovídá i jedna jediná vstřelená branka v posledních sedmi minutách! Tohoto faktu se snažily všechny reprezentantky Maďarska využít, ale ač nedosáhly v konečném součtu na více, než tříbrankové manko, mohou být se svojí předvedenou hrou velmi spokojeni. Nejvíce by potřeba vyzdvihnout výkon Kissové, která zneškodnila neuvěřitelných 48% střel Dánek. Po zásluze tak byla maďarská brankářka vybrána hráčkou zápasu za svojí zemi. Nesmíme zapomínat ani na Toftovou, která podržela Dánky v těch nejpotřebnějších chvílích a proto se mohla radovat se svými spoluhráčkami z výhry 23:20.

    Maďarky se s vyřazovací skupinou loučily utkáním proti dominantnímu celku ve světě ženské házené, tedy Norsku, které tehdy ještě neokusilo hořkost porážky. Maďarky před tímto utkáním věděly, že nemají šanci postoupit dále, přesto byl z jejich pohledu zápas důležitý, protože se stále mohly dostat do boje o konečnou 5. až 6. příčku. Norsko, které bylo až do středečního zápasu na šampionátu vždy dominantní, tentokrát nevyzrálo na protivnice reprezentující pořádající zemi! Hráčky domácího týmu se totiž postaraly o jednu z největších senzací letošního šampionátu, když zvládly svou velmi těžkou úlohu a porazily královny z Norska o 4 branky!


    Francie:

    Poté, co skončily deváté na EHF EURO 2012 v Srbsku, se francouzské házenkářky chtěly zlepšit a vrátit se mezi evropskou špičku. K tomu měly tu nejlepší příležitost na letošním 11. Mistrovství Evropy v házené žen!


    Pro trenéra Alaina Portese, který převzal národní tým v červnu 2013, bylo a je letošní mistrovství první EHF EURO událostí v jeho kariéře. Nejen pro francouzského lodivoda se stalo 11. mistrovství Evropy v házené žen premiérou. Francii totiž na dámském šampionátu reprezentují hráčky, pro které je účast na tomto turnaji první velkolepou událostí v jejich kariéře Z nějakého důvodu to vypadá tak, že francouzský národní tým má větší úspěch na mistrovstvích světa, než na EHF EURO akcích! Na EHF EURO v roce 2002 a 2006 dokázaly házenkářky země galského kohouta dosáhnout na bronzové medaile. Na uplynulých mistrovstvích světa se však Francie muže pochlubit ziskem dvou stříbrných a jedné zlaté medaile. Nicméně, pro francouzský reprezentační výběr byl turnaj v Maďarsku a Chorvatsku dalším evropským krokem. Francouzský výběr doslova hladověl po evropském úspěchu! Ženský národní tým nedosáhl semifinále od roku 2006. "Pokud se nám nepodaří získat medaili na EURO tentokrát, budeme muset vážně analyzovat, proč," prohlásil Portes. Trenér Portes už s jistotou ví, že analýza bude na místě. Francie se do bitev o cenné evropské kovy nakonec nepodívá a trenér Portes tak bude muset hledat příčinu francouzského neúspěchu. Francie se totiž se ziskem šesti bodů umístila na třetím místě ve vyřazovací skupině a na letošním dámském mistrovství tak musela na medaili zapomenout.


    Francouzské házenkářky vede na tomto šampionátu trenér Alain Portes, který v mysli všech pamětníků zajisté zůstane jako hráč, který měl rychlost, kvalitu a ruku ze zlata. Současný trenér Francie za dob své hráčské kariéry předváděl na všech světových palubovkách výkony hodné krále. Alain Portes také dokázal vyhrát bronzovou medaili na olympijských hrách v roce 1992. Od roku 2009 začal působit u reprezentace Tuniska, se kterou získal vítězství na mistrovství Afriky v roce 2012, následně se Portes zúčastnil i olympijských her v Londýně, kde Tunisko dokráčelo až do čtvrtfinále. V červnu 2013 převzal francouzský reprezentační výběr do svých rukou. Na jeho prvním velkém turnaji dosáhl s týmem na 6. místo na mistrovství světa 2013 v Srbsku.



    Přehled francouzských EHF EURO úspěchů:

    1. 2000 – Rumunsko – 5. Místo
    2. 2002 – Dánsko – Bronz
    3. 2004 – Maďarsko – 11. Místo
    4. 2006 – Švédsko – Bronz
    5. 2008 – Makedonie- 14. Místo
    6. 2010 – Dánsko/Norsko – 5. Místo
    7. 2012 – Srbsko – 9. místo

    Tučně zvýrazněny jsou opět pořádající země.


    Francouzské házenkářky postupovaly ze skupiny D v chorvatském Osijeku z prvního místa a měly k dobru čtyři body. Ve vyřazovací fázi turnaje čekalo Francii utkání se Švédskem, Německem a Holandskem.


    Cesta vyřazovací části turnaje:

    V prvním utkání v rámci vyřazovací fáze turnaje změřily francouzské házenkářky své síly se Švédskem. Reprezentantky země galského kohouta měly v tomto utkání velmi dobře rozehraný zápas, ale nakonec podlehly skandinávským házenkářkám tříbrankovým rozdílem. Francouzky nakopnuté výhrou ze zápasu nad úřadujícím mistrem z Černé Hory vstupovaly na palubovku v rolích mírných favoritek, o čemž nás přesvědčil i poločasový výsledek (14:12). Hned ve druhé minutě druhé půle se postaraly stříbrné medailistky z EURA 2010 o pořádné drama, když dokázaly srovnat na 14:14. Od této chvíle jsme mohli být svědky velmi vyrovnaného utkání, kde si oba celky předávaly vedení. Závěrečnou desetiminutovku však lépe zvládl švédský tým, a proto se zaslouženě radoval z vítězství.

    Utkání s Německem:

    Němky připravily v prvním poločase velmi velké překvapení a nejen v první půli. Od samotného úvodu se rozhodly ujmout role diktátorů zápasů. V páté minutě vedly Němky již 4:0! Velkou zásluhu na poločasovém výsledku má také brankářka Německa Schülkeová, která dostala šanci v bráně před Wolteringovou. V jednu chvíli to už sice vypadalo, že Francouzky dotáhnout brankové manko, ale to reprezentantky Německa nepřipustily, ale aspoň se velkým favoritkám tohoto zápasu, Francouzkám, povedlo snížit na tříbrankový rozdíl. První poločas byl ukončen za stavu 13:10 pro Německo. Skoro polovinu branek Německa vstřelila Geschkeová (6). K pojetí druhého poločasu přeci jen přistoupily Francouzky s větším důrazem, fyzické námahy a rozvahy v zakončení. Hráčky z Francie se během 10 minut přibližovaly mílovými kroky k nerozhodnému stavu, když se na světelné tabuli objevil čas 46, bylo vyrovnáno! Zdálo se, že Francie si už od té doby zápas pohlídá, ale nestalo se tak. Od té doby začala klasická přetahovaná o jednu branku. Němky se velmi dlouho držely ve vedení a vypadalo to, že odskočí dokonce na dvoubrankový rozdíl, ale nic takového se nestalo. Naopak Francouzky vyrovnaly patnáct sekund před koncem na 24:24 ze sedmimetrového hodu a svým soupeřkám už skórovat nedovolily. Velké překvapení vyřazovací skupiny II bylo tedy rázem na světě.


    Poslední utkání vyřazovací skupiny čekalo Francii s Holandskem, ve kterém musely Francouzky zvítězit. V případě prohry by totiž skončily ve skupině až na čtvrtém místě, které znamenalo propustku z turnaje. V případě výhry pak musely doufat v zaváhání Černé Hory, díky lepšímu vzájemnému zápasu jim stačilo, aby házenkářky Černé Hory uhrály maximálně bod. Horkokrevné házenkářky z Černé Hory si však v odpoledním utkání proti Švédsku připsaly jednobrankové vítězství a vybojovaly si tak prvenství ve skupině. Francouzky tak již před startem svého utkání s házenkářkami země tulipánů věděly, že si ve večerním souboji zahrají o konečné třetí místo v tabulce, které týmy katapultuje do souboje o konečnou pátou pozici. Francouzky nakonec ve vyrovnaném duelu se strhujícím finišem zvítězily od dvě branky. Holanďanky tak zakončily své působení ve vyřazovací fázi ziskem čtvrtého místa a s turnajem se rozloučily. Francie se tímto výsledkem posunula do bojů o 5. místo s Maďarskem!

    Neváhejte a sledujte prostřednictvím našich on-line přenosů dnešní atraktivní bitvu mezi horkokrevnými Maďarkami a francouzskými házenkářkami, která odstartuje pod dohledem českých rozhodčích v 15:30!

    Rozhodčími v dnešním utkání jsou pánové Jiří Opava a Pavel Válek (oba CZE).

    Čeští rozhodčí Jiří Opava a Pavel Válek za sebou nechávají velice kvalitně odpískané zápasy a zasloužená chvála se na ně valí přímo ze všech koutů házenkářské Evropy. Nerozlučná dvojice českých rozhodčích se tak prezentuje na 11. mistrovství Evropy v házené žen v tom nejlepším možném světle! Za všechny redaktory on-line přenosů bych chtěl dodatečně popřát všechno nejlepší, hodně štěstí, zdraví a pevných nervů do dalších utkání mezinárodnímu rozhodčímu Jiřímu Opavovi, který dne 15. prosince oslavil své narozeniny!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

    Martin Petřek

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová, Triscsuková, Szucsánszkiová, Kovacsicsová, Bulathová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mayerová, Planétová, Mészárosová, Erdösiová, Kovacsiczová, Temesová, Tomoriová, Tothová
    Francúzsko: Glauserová, Leynaudová, Kamto Njitamová, Ayglonová, Cisséová, Pineauová, Landreová, Baudouinová, Zaadiová, Prouvensierová, Dembéléová, Levequeová, Nze Minková, Francoisová, Niomblová, Lacrabèreová

    Rozhodca: Jiří Opava, Pavel Válek (oba CZE)

    Diváci: 3500