Dortmund – Hannover 0:1 (kon.) | Augsburg – Freiburg 2:0 (kon.) | Hoffenheim – Paderborn 1:0 (kon.)
Hertha – Hamburger 3:0 (kon.) | Frankfurt – Stuttgart 4:5 (kon.) | Leverkusen – Schalke 1:0 (kon.)
koniec
Bayer Leverkusen
1:0 (0:0)
FC Schalke 04
Sobota 25.10.2014, 18:30 • BayArena (Leverkusen) • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Je dobojované, Leverkusen je dnes víťazným mužstvom, počas celého zápasu mali domáci hráči navrch, ich súper dnes v útoku nepredviedol takmer nič, a zásluhou krásneho gólu Çalhanoğlua zostávajú všetky tri body doma.

    Leverkusen tak po dnešnom zápase poskočí už na 4. miesto v tabuľke, kde sa zaradí za Borussiu Mönchengladbach, naopak Schalke zotrvá na nelichotivom 12. mieste.

    Odomňa je to všetko, ďakujem Vám za pozornosť a prajem Vám pekný zvyšok večera. (21:22:56)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Draxler to vyriešil katastrofálne, poslal loptu len do miest kde sa nachádzali hráči v červenom, tí dlhým odkopom posielajú loptu ďaleko od brány.
     
    90+2
    Hostia naberajú na obrátkach, až teraz sa im podarilo pritlačiť súpera, môže byť už neskoro, pretože Draxler bude zahrávať priamy kop a bude to zrejme posledná akcia v zápase.
     
    90+1
    Štvrtý rozhodca signalizuje, že nad rámec riadnej hracej doby sa budú nadstavovať ešte extra 3 minúty.
     
    90
    Prichádza posledné taktické striedanie na strane Bayeru, zápas končí pre Bellarabiho, na nadstavený čas na ihrisko vybehne Hilbert.
     
    89
    Leverkusenu sa aj naďalej darí držať loptu ďaleko od brány, ba dokonca nedá vydýchnuť obrancom Schalke, ktorého hráči sú dnes v útoku naozaj bezzubí.
     
    88
    Domáci hráči z rohu nevyťažili nič, prichádza teda posledné striedanie na strane Schalke, Högera na ihrisku vystrieda Meyer.
     
    87
    Priamy kop bol zrazený mimo hracej plochy, Leverkusen tak získa ďalšie cenné sekundy, keďže bude pre zmenu zahrávať roh.
     
    86
    Domáci hráči vyviezli loptu ďaleko od svojej brány, navyše po faule Uchidu budp zahrávať aj priamy kop. Uchida za svoj faul vidí aj kartu žltej farby.
    ČK - Jedvaj (Leverkusen)
     
    85
    Veľké prekvapenie, domáci hráči kontrolovali hru, no v strednej časti ihriska ju stratili takže dopredu mohol postupoval Kirchhoff. Toho však zboku veľmi necitlivo v sklze zostrelil mladík Jedvaj, hlavný rozhodca neváha a ukazuje mu červenú kartu.
     
    84
    Kießling to vyskúšal z veľkej diaľky, nepresnou strelou aspoň postrašil obranu Schalke, lopta totiž letela vysoko nad bránu.
     
    83
    Spahić si vypýtal faul na svojej vlastnej polovici ihriska, s rozohrávkou sa pochopiteľne neponáhľa, domáci tím bude zrejme zbierať každú cennú sekundu.
     
    82
    Prichádza druhé striedanie na strane Bayeru Leverkusen, za hlasného potlesku ihrisko opúšťa strelec zatiaľ jediného gólu Çalhanoğlu, jeho miesto zaujme Papadopoulos.
     
    81
    Začala sa nám posledná desaťminútovka, žltú kartu po nepeknom faule na Heung-Min Sona uvidí aj Huntelaar.
     
    80
    Hráčom hostí sa navyše čoraz častejšie nepáčia verdikty postranných, ale aj hlavného rozhodcu, zásluhu na tom má pravdepodobne stupňujúca sa frustrácia z nepriaznivého stavu.
     
    79
    Leverkusen sa čoraz viac zameriava na obrannú hru, hostia si vymieňajú loptu na jeho polovici, k strele sa ale zatiaľ vôbec nedostávajú.
     
    78
    Ďalšia nakopávaná lopta na Huntelaara, ten ani tentoraz netrafil bránu, navyše v momente prihrávky sa ocitol v postavení mimo hry.
     
    77
    Na konci kombinácie po rohovom kope sa ocitol Bellarabi, strela mu však absolútne nesadla a lopta preletela vysoko nad bránu.
     
    76
    Kießling si na súperovej časti ihriska vypýtal faul vo vzdušnom súboji, Bayer získava ďalší priamy kop.
     
    75
    Hostia nevedie vymyslieť smerom dopredu absolútne nič, ďalšia nakopávaná lopta nenašla adresáta a tak bude od brány odkopávať Leno.
     
    74
    Domáci hráči si znova nerozumeli pri súhre s vlastným gólmanom, toho pri malej domov dostali do ťažkej pozície, napokon to hráči zvládli aj keď za cenu vhadzovania na ich polovici ihriska, ktoré darovali súperovi.
     
    73
    Dobrým a najmä dôležitým obranným zákrokom sa tentoraz predviedol Höwedes, ten na pravom krídle za cenu rohového kopu zneškodnil postupujúceho Kießlinga.
     
    72
    Hostia sa po tejto nebezpečnej strele stiahli, Ayhan si vymieňa loptu len s Höwedesom a vlastným brankárom, s ďalšou rozohrávkou sa príliš neponáhľa.
     
    71
    Çalhanoğlu je dnes pri streleckej chuti, ukazuje nám svoje kvality, tentoraz z viac ako dvadsiatich metrov len tesne minul pravú tyč.
     
    70
    Prichádza druhé striedanie na strane Schalke 04, z ihriska odišiel Neustädter, opačnou stranou vybieha Kirchhoff.
     
    69
    Na štadióne vládne výborná atmosféra, domáci priaznivci sa tešia z tesného vedenia svojho tímu a hlasno ich ženú vpred.
     
    68
    Po chybičke v obrannej hre Leverkusenu sa takmer dokázal presadil Huntelaar! Wendell sa pošmykol, čo otvorilo priestor holandskému zakončovateľovi, jeho strela však bola v poslednej chvíli tečovaná a tak sa nevmestila do priestoru medzi troma žrďami.
     
    67
    Na opačnej strane to individuálne skúšal Huntelaar, jeho pokus z hranice šestnástky preletel okolo pravej tyče.
     
    66
    Ďalšou ďalekonosnou strelou sa nám predviedol Çalhanoğlu, jeho strela ešte bola mierne tečovaná, lopta sa síce dostala k Kießlingovi, no ten už nestihol vystreliť.
     
    65
    Schalke sa po dlhej dobe vydalo na útočný výlet, ten sa ale hráčom nevydaril, po nepresnej prihrávke sa lopta ledva dokotúľala k Lenovi.
     
    64
    Hráči v červených dresoch znova pohrozili, po ďalšom rohu hlavou zakončoval Jedvaj, avšak len presne do miest kde stál pripravený Fährmann.

     
    63
    Nevyzerá to až tak zle, hra pokračuje aj s Wendellom, po útočnom faule Huntelaara bude loptu od brány odkopávať Leno.
     
    62
    Po osobnom súboji v strednej časti ihriska sa na zemi ocitol Wendell, na ihrisko vybieha aj lekársky tím, Wendell sa drží za pravý členok.
     
    61
    Çalhanoğlu posielal pred bránu poriadnu bombu, ktorou trafil blízko stojaceho Uchidu, toho takáto bomba doslova posadila na zadok, zdá sa však že bude v poriadku.
     
    60
    Nie však nadlho, Bellarabi znova dobre zahral na ľavom krídle a jeho zásluhou bude Çalhanoğlu zahrávať ďalší rohový kop.
     
    59
    Domáci hráči sa síce po rohovom kope dostali do kontaktu s loptou, strela na bránu to však nebola, Spahić center skôr len predĺžil, Schalke sa následne oslobodilo.
     
    58
    Po zblokovanej strele získava Leverkusen rohový kop, uvidíme, či sa dočkáme ďalšej príležitosti na skórovanie.
     
    57
    Hra sa presunula do strednej časti ihriska, loptu aj naďalej viac ovláda domáce mužstvo, ktoré by určite rado navýšilo svoje vedenie.
     
    56
    Hostia reagujú na inkasovaný gól striedaním, z ihriska sa porúča Obasi, jeho miesto na ihrisku zaujme Sam.
     
    55
    A mohlo byť už 2:0! Heung-Min Son potiahol loptu do útoku, tam našiel dobre postaveného Bellarabiho, ktorý parádne zatočenou technickou strelou len tesne minul tentoraz ľavú šibenicu!
     
    54
    Gól v sieti Schalke bolo len logické vyústenie stupňujúceho sa tlaku Leverkusenu a vlažnej hry hostí. Uvidíme, ako sa s nepriaznivým stavom vysporiada Schalke.
    ÇALHANOğLU - 1:0
     
    53
    Bayer Leverkusen dal gól! Jeho krajan sa Ayhanovi za faul odvďačil najmenej potešujúcim spôsobom, HAKAN CALHANOGLU totiž krásnou strelou do pravej šibenice otvára skóre dnešného zápasu.
     
    52
    Schalke je čoraz pod väčším tlakom, po faule Ayhana na svojho krajana Çalhanoğlua bude Leverkusen zahrávať priamy kop a Ayhan môže byť rád že nevidí žltú kartu.
     
    51
    Obrana Schalke zahrala dobre, nedovolila súperovi zakončiť, márne domáci hráči protestujú, ďalší rohový kop k dispozícii mať nebudú.
     
    50
    Prudká strela z priameho kopu bola zneškodnená Fährmannom, Leverkusen sa však znova rýchlo nasťahoval pred bránu súpera. Z aktívnej hry pramení aspoň rohový kop.
     
    49
    Hostia domáci tím vyhnali od brány, tí sa ale do útoku vrátili veľmi rýchlo, pričom Aogo nešťastne zahral rukou za čo vidí žltú kartu a Leverkusen získava priamy kop z veľmi výhodnej pozície.
     
    48
    A znova Bellarabi sa tentoraz dostal za obranné línie súpera na pravom krídle, pričom sa vyhol tesnému ofsajdu, v poslednej chvíli bola jeho strela zrazená na roh.
     
    47
    Leverkusen na svojho súpera vybehol, Bellarabi ale na ľavom krídle nepochodil, hostia sa oslobodili pomerne ľahko.
     
    46
    Druhý polčas sa nám začal, počas prestávky neregistrujeme žiadne striedanie, jedinou výmenou hráčov tak zostáva nútený odchod z ihriska Reinartza, ktorý dohral pre zranenie.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Hráči oboch tímov po druhý raz opúšťajú svoje šatne, o malú chvíľu pokračujeme.
     
    Prvý polčas je za nami, gól sme v ňom nevideli, viac z hry mali domáci hráči, na vyložene gólovú príležitosť jedného z tímov stále čakáme. Uvidíme, čo nám prinesie druhý polčas, ktorý začne zhruba o 19:31.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+1
    V nej sa polčas viac menej len dohráva, lopta sa nachádza najmä v stredne časti ihriska.
     
    45+1
    Štvrtý rozhodca nám signalizuje, že nad rámec riadnej hracej doby bude nadstavovať jednu minútu.
     
    45
    Nebude to vážne, Kießling bdue môcť pokračovať, okamžite do útoku vyštartoval Bellarabi, jeho pokus z hranice šestnástky pokryl Fährmann.
     
    44
    Kießling v jednom zo vzdušných súbojov inkasoval nepríjemný úder do hlavy, Çalhanoğlu zámerne zakopáva loptu a tak je hra prerušená.
     
    43
    Pred vlastným gólmanom teraz trošku zazmätkoval Aogo, ten nepresnou malou domov dal takmer možnosť skórovať súperovi, Fährmann to napokon zvládol a tesne pred dobiedzajúcim hráčom loptu odohral.
     
    42
    Čas do konca prvého polčasu rýchlo ubieha, na prvý gól v zápase stále čakáme, uvidíme či sa v prvej polovici zápasu ešte dočkáme nejakej vážnejšej akcie.
     
    41
    Dočasnú presilovku sa snažil využiť Heung-Min Son, ten s loptou prenikol až do šestnástky súpera, najlepší čas na strelu však premrhal, navyše sa mu lopta zaplietla medzi nohy. V rýchlosti napokon vystrelil Jedvaj, ten však mieril nad.
     
    40
    Domáci hráči sa oslobodili, hra je však prerušená, Obasi nemôže pokračovať v hre, má problém s kopačkou a tak ho hlavný rozhodca vyzýva aby si šiel dať výstroj do poriadku za postrannú čiaru.
     
    39
    Draxler postupoval po ľavom krídle, jeho prudká strela skončila len na bočnej sieti. Jeho pokus bol tečovaný, takže uvidíme roh v podaní Schalke.
     
    38
    Tak napokon to bola ďalšia dlhá nakopávaná lopta na Huntelaara, tentoraz ale neslávila úspech, loptu stihol schmatnúť Leno.
     
    37
    Schalke sa nikam neponáhľa, hráči s loptou vyčkávajú na vlastnej polovici, uvidíme aký spôsob vymyslia na prechod do útoku.
     
    36
    Po ľavom krídle si to potiahol Çalhanoğlu, ten bol dobre pokrytý Uchidom, ten navyše súperovi nedaroval ani len rohový kop.
     
    35
    Na opačnej strane si výborne na dlhočiznú nakopávanú loptu nabehol Huntelaar, ten bol tiesnený dvojicou stopérov, zakončiť sa mu nepodarilo a nepríde ani pokutový kop, pretože napriek jeho protestom hlavný rozhodca penaltu neodpíska.
     
    34
    Leverkusen získal ďalší priamy kop na súperovej polovici, ten hráči zahrali narýchlo a tak to aj dopadlo, nepresný center chytil Fährmann.
     
    33
    Hostia sa opäť snažia ukľudniť hru, v napádaní sú však domáci hráči čoraz nepríjemnejší a svojmu súperovi tak robia veľké problémy.
     
    32
    Bender to zobral na seba, potiahol loptu po ľavej strane, kde pred brankárom našiel výborne postaveného Kießlinga, ktorý sa vyhol ofsajdu, v sklze sa mu v rozhodujúcej chvíli však nepodarilo trafiť loptu a tak uvidíme len odkop od brány.
     
    31
    Z hry aj naďalej majú viac domáci hráči, tí sa s loptou nachádzajú v strednej časti ihriska, uvidíme po ktorej strane to vyskúšajú tentokrát.
     
    30
    Çalhanoğlu to znova vyskúšal z veľkej diaľky, strela mu však tentoraz nesadla tak dobre ako pred malou chvíľou a tak mieril vysoko nad.
     
    29
    Letiacu loptu z rohového kopu hlavou predĺžil Huntelaar, Leverkusen tak bude zahrávať aspoň vhadzovanie takmer pri rohovej zástavke.
     
    28
    Veľmi peknou strelou z otočky a najmä veľkej diaľky sa nám prezentoval domáci Çalhanoğlu, Fährmann mal veru čo robiť aby jeho delovku vytlačil na roh.
     
    27
    Obidva priamy kope dopadli na vlas rovnako, útočiaci hráči nemali proti obrane súpera šancu a lopta sa znovu nachádza v strednej časti ihriska.
     
    26
    Schalke sa pustilo do útoku, no Huntelaar bol pri svojom postupe faulovaný. Hostia teda budú zahrávať priamy kop z podobnej pozície ako jeho súper pred malou chvíľou.
     
    25
    Reinartz už nebude schopný znova zasiahnuť do zápasu, ani po ošetrení už do hry nezasiahne, preto ho na ihrisku vymení len osemnásťročný Jedvaj.
     
    24
    Leverkusen vďaka dobrému pressingu získavajú priamy kop, ktorý bude zahrávať Çalhanoğlu, tentoraz z veľmi veľkej vzdialenosti od brány.
     
    23
    Hostia trošku ukľudňujú hru, držia loptu len na svojej polovici ihriska, kde si ju vymieňajú obrancovia.
     
    22
    Napokon to ovocie v podobe ohrozenia brány neprinieslo, loptu už ovládajú hráči v červenom, Leverkusen ešte stále hrá len v desiatich, Reinartz sa stále nezapája do hry.
     
    21
    Tentoraz sa už Leverkusen oslobodil bez väčších problémov, Schalke však zvyšuje tempo a čoraz viac sa tlačí do útoku.
     
    20
    Hráči si celú štandardnú situáciu zopakujú, jeden z domácich hráčov totiž hral na istotu a poslal loptu mimo hracej plochy.
     
    19
    Reinartz musel opustiť hraciu plochu a nechať sa ošetriť za postrannou čiarou dvojicou lekárov. Hra medzitým pokračuje a vďaka aktivite Aoga bude Schalke zahrávať svoj prvý rohový kop.
     
    18
    Žltú kartu uvidí aj hráč hostí Höger, ten Reinartza nepríjemne trafil lakťom priamo do oka.
     
    17
    Dočkali sme sa prvej strely na bránu, jej autorom bol Çalhanoğlu, ktorý zahrával priamy kop z úctyhodnej vzdialenosti, a aj preto nemal Fährmann s jeho pomerne prudkým pokusom veľa roboty.
     
    16
    Nebude to zrejme tak zlé, domáci hrotový hráč napokon vstáva a bude sa môcť znova zapojiť do hry.
     
    15
    Kießling napádal malú domov, ktorá smerovala na Fährmann, medzi ním a brankárom hostí sa objavil maličký kontakt, no domáci hráč sa zložil k zemi a len veľmi ťažko vstáva, držiac sa za ľavé koleno.
     
    14
    Počas prechodu do útoku hostí Huntelaara k zemi poslal zozadu Toprak, za čo vidí aj prvú žltú kartu v zápase.
     
    13
    Hostia sa dostali do útoku znova vďaka Choupo-Motingovi, ten sa však pri kombinácii na chvíľu ocitol v ofsajde, nanešťastie pre hostí to bolo zrovna vtedy keď mu bola adresovaná prihrávka.
     
    12
    Leverkusen napáda rozohrávku súpera, hostia teraz majú pomerne veľké problémy dostať sa z vlastnej polovice ihriska.

     
    11
    Heung-Min Son až pomerne ľahko prenikol na pravej strane do pokutového územia Schalke, prudkou krížnou prihrávkou hľadal Kießlinga, vďaka dobrému zákroku obrancu sa však k nemu nedostala.
     
    10
    Na domácu polovicu sa pre zmenu nasťahovali hostia, avšak aj z ich strany sledujeme pomerne opatrnú hru, takže ani domáci brankár sa v prvých desiatich minútach príliš nezapotil.
     
    9
    Hráči Leverkusenu sa rýchlo vrátili pred šestnástku súpera, tam si chvíľu vymieňali loptu, k strele ich pozorná obrana nepustila.
     
    8
    V útoku si nerozumeli ani domáci hráči, aj v tomto prípade skončila vzdušná prihrávka len v rukaviciach gólmana.
     
    7
    Až teraz sa podarilo Choupo-Motingovi postúpiť dopredu po pravom krídle, odkiaľ posielal pred bránu prudký center, ktorý však končí len v náručí Lena.
     
    6
    Hra sa presunula do strednej časti ihriska, loptu aj naďalej majú na svojich kopačkách prevažne domáci hráči, Schalke na prvý útok stále čaká.
     
    5
    Prudký center tureckého stredopoliara síce našiel hlavu jeho spoluhráča, ten ale zakončoval z ťažkej pozície a bránu vôbec netrafil.
     
    4
    Hráči v červených dresoch ale zostanú v útoku aj naďalej, Çalhanoğlu bude totiž zahrávať priamy kop po tom ako bol jeden z domácich hráčov faulovaný na pravom krídle.
     
    3
    Pekná kombinácia domácich, Bellarabimu sa však nepodarilo pretlačiť finálnu prihrávku na Kießlinga a lopta tak skončila na kopačkách hostí.
     
    2
    Prvý útočný pokus Leverkusenu, center pred bránou našiel len pozorného Fährmanna. Ten loptu uchmatol ešte vo vzduchu.
     
    1
    Úvodnej rozohrávky sa zhostili práve domáci hráči, tí loptu okamžite poslali vlastnému gólmanovi, ktorý ju dlhým odkopom vrátil na súperovu polovicu.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Obidva tímy sa už nachádzajú na hracej ploche, domáci hráči dnes budú hrať v červených dresoch, zatiaľ čo hostia nastúpia v bielom.
     
    Úvodné zostavy:

    Bayer Leverkusen: Leno – Wendell, Spahić, Toprak, Donati – Bender, Reinartz – Heung-Min Son, Çalhanoğlu, Bellarabi – Kießling
    Náhradníci: Kresic – Drmic, Hilbert, Papadopoulos, Jedvaj, Brandt, Kruse

    FC Schalke 04: Fährmann – Aogo, Höwedes, Ayhan, Uchida – Höger, Neustädter – Draxler, Choupo-Moting, Obasi – Huntelaar
    Náhradníci: Wetklo – Kirchhoff, Meyer, Clemens, Sam, Fuchs, Barnetta

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Voss.
     
    História vzájomných zápasov:

    Leverkusen 1-2 Schalke
    Schalke 2-0 Leverkusen
    Schalke 2-2 Leverkusen
    Leverkusen 2-0 Schalke
    Schalke 2-0 Leverkusen
     
    Pekné sobotňajšie popoludnie Vám prajem a vítam Vás pri zápase 9. kola najvyššej nemeckej Bundesligy. V dnešnom zápase proti sebe nastúpia Bayer Leverkusen a FC Schalke 04.

    Bayer Leverkusen

    Dnešnému domácemu tímu po ôsmych kolách patrí 6. miesto so ziskom 13 bodov. Táto časť tabuľke však veľmi vyrovnaná, veď rozdiel medzi tretí Mainzom a 11. Hannoverom sú len 4 body. Leverkusen stráca na trojicu Hoffenheim, Mainz a Wolfsburg jediný bod, naopak na chrbát mu dýcha ďalšia trojica tímov, konkrétne sa jedná o Paderborn, Frankfurt a Kolín. Domáci hráči by určite uvítali lepšie umiestnenie, no v posledných zápasoch pomerne často zbytočne strácali body na úkor slabších súperov. Posledné tri zápasy sa totiž skončili iba remízami s Freiburgom, Paderbornom a Stuttgartom. Pred nimi si hráči po prehre s Wolfsburgom aspoň čiastočne zlepšili náladu tesným víťazstvom nad Augsburgom. Uvidíme teda, či sa aj dnes dočkáme nerozhodného výsledku, alebo sa bude z plného bodového zisku tešiť jeden z dvojice tímov.

    FC Schalke 04

    Schalke sa konečne po zbabranom úvode sezóny stavia opäť na nohy, z posledných piatich zápasov totiž hráči získali dokopy 10 bodov, keď len v jedinom prípade podľahli Hoffenheimu, ktorý naopak prežíva výborný vstup do sezóny. Schalke postupne zvíťazilo nad Brémami, Borussiou Dortmund aj Herthou Berlín. Zápas spred štyroch kôl sa skončil remízou s Frankfurtom 2:2. Schalke pomaličky stúpa v tabuľke nahor, momentálne má na svojom konte 11 bodov za čo mu patrí 10. miesto v tabuľke. Po dnešnom zápase môže v tabuľke predbehnúť aj Leverkusen, keďže naň stráca len dva body, na Kolín, Frankfurt a Paderborn je to jeden bod.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Andrej Marienka

    Góly: 53. Çalhanoğlu

    Karty:   14. Toprak (LVR) – 18. Höger (SCH), 49. Aogo (SCH), 81. Huntelaar (SCH), 86. Uchida (SCH)   85. Jedvaj (LVR)


    Bayer Leverkusen: Leno – Wendell, Spahić, Toprak, Donati – Bender, Reinartz – Heung-Min Son, Çalhanoğlu, Bellarabi – Kießling
    Náhradníci: Kresic – Drmic, Hilbert, Papadopoulos, Jedvaj, Brandt, Kruse

    FC Schalke 04: Fährmann – Aogo, Höwedes, Ayhan, Uchida – Höger, Neustädter – Draxler, Choupo-Moting, Obasi – Huntelaar
    Náhradníci: Wetklo – Kirchhoff, Meyer, Clemens, Sam, Fuchs, Barnetta

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Voss