Getafe – Malaga 1:0 (kon.) | La Coruña – Almería 0:1 (kon.) | Sociedad – Valencia 1:1 (kon.)
Córdoba – Espanyol 0:0 (kon.)
koniec
Cordoba CF
0:0 (0:0)
RCD Espanyol Barcelona
Nedeľa 28.09.2014, 21:00 • Estadio Nuevo Arcángel (Córdoba) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Definitívnu bodku za programom šiesteho kola španielskej Primera División dá stretnutie na Estadio Nuevo Arcángel.

    Tabuľkové postavenie:

    20. Córdoba: 0 – 2 – 3; skóre 3:10; body 2
    11. Espanyol: 1 – 2 – 2; skóre 7:8; body 5

    Domáci sú so ziskom dvoch bodov jediným celkom La Ligy, ktorý ešte neokúsil chuť víťazstva. Córdoba dokonca ani v jednom zápase ešte v tejto sezóne nevyhrávala! Po „automatickej" prehre na Santiago Bernabéu (Real Madrid 0:2) sa s trojbodovým zápisom rátalo v dvojzápase proti schodnejším celkom.
    Domáci duel so Celtou Vigou, i následný výlet do Almeríe však zhodne priniesol len deľbu bodov po remíze 1:1. Následne dostával nováčik prvoligovú lekciu od favoritov zo Sevilly (1:3) či Valencie (0:3). Dnes by CF mal konečne aspoň bodovať.

    Na Estadio Nuevo Arcángel ale prichádza druhý klub z katalánskej metropoly Espanyol, ktorý rozhodne nepatrí k „otĺkankom" španielskej Primera División.
    Po nepresvedčivom vstupe do sezóny posledne zaznamenal prvé čisté konto, ktoré napomohlo k prvému triumfu ročníka.
    Na ten by sa Espanyol pokúsil nadviazať i dnes, pretože dosť bodov už stratil na začiatku sezóny. Domáce prehra so Sevillou (1:2) alebo vo Valencii (1:3) sa ešte dali prehltnúť, ale zo súbojov v Almeríi (1:1) či doma s Málagou (2:2) si priaznivci žiadali tri body. Dnes by sa im ale táto túžba mohla naplniť.

    Absencie:

    Domácim dnes bude určite chýbať Carlos Caballero, Jose Carlos Fernández a taktiež aj Eduard Campabadal.
    Neistý zostávať štart dvojice Xisco a López Silva, o ktorých štarte sa bude rozhodovať až tesne pred nedeľným zápasom.

    Barcelone dnes s určitosťou nepomôže Héctor Moreno, zatiaľčo štart zranenej dvojice Víctor Álvarez a Francisco Montaňés zostáva neistý.
     
    Úvodné zostavy:

    Córdoba CF: J. Carlos – Gunino, Í. López, Pantič, J. Crespo – Ekeng, Luso (C) – B. García, F. Rossi, Cartabia – Ghilas
    Náhradníci: Saizar – Bouzón, X. Jiménez, Fidel, Garai, Pinillos, Vico
    Manažér: Albert Ferrer (ESP)

    RCD Espanyol Barcelona: Casilla – J. López, Á. González, Colotto, Fuentes – V. Sánchez, Caňas – L. Vázquez, S. Sevilla, Stuani – S. García (C)
    Náhradníci: P. López – Mattioni, Álex, Lanzarote, Caicedo, Arbilla, E. Bertrand
    Manažér: Sergio González Soriano (ESP)

    Rozhodca: Santiago Jaime – J. Bueno, I. Rubio – C. Lixandru.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Posledný duel šiesteho kola španielskej Primera División práve odštartoval. Úvodný výkop obstarali domáci v bielych dresoch so zelenými pruhmi. Espanyol celý v modrom sprava-doľava.
     
    2
    Vášne hneď v úvode zápasu vzbudil kapitán hostí Sergio García, ktorý padol po zásahu Patricka Ekonga. Nezdalo sa ale, že tomu niečo pridával.
     
    3
    Espanyol každopádne na začiatku zápasu podstatne aktívnejší, snaží sa prevziať taktovku nad večerným stretnutím.
     
    4
    Nedovolený zákrok si následne vypýtal i Borja García, ktorého fauloval hosťujúci ľavý bek Fuentes. Voľný kop pre Córdobu.
     
    5
    Práve center od faulovaného Garcíu objavil v šestnástke Ghilasa, ktorý sa odpútal od brániaceho Sáncheza, no loptu poslal hlavou iba nad bránku.
     
    6
    José Crespo pre zmenu na ľavej strane dohral Vázqueza. Zatiaľ hráme pre španielsku ligu netypicky pekne od podlahy.
     
    7
    No a ďalšie prerušenie hry. Tentokrát fauloval Stuani, ktorý nenechal prevziať si loptu Patricka Ekenga. Hrať môžu domáci.
     
    8
    Patrick Ekeng je zatiaľ pri všetkom podstatnom. Teraz vyprášil svoju pravačku, no loptu poslal z úctyhodnej vzdialenosti iba nejaký meter nad bránku.
     
    9
    Córdoba postupne vyrovnala hru, ba čo viac, teraz má dokonca viacej z hry. Rohový kop z pravej strany zakončoval Luso, ktorý hlavičkou zamestnal Casillu. Strela domáceho kapitána ale smerovala do stredu bránky.
     
    10
    Po Vázquezovej prihrávke mohol hrať na druhej strane Stuani, ktorého ale nedovolene zastavil Luso. Voľný kop i pre Barcu.
     
    11
    Ani modrí sa však presadiť nedokázali, keď situáciu do bezpečia ukľudňoval stopér López. Domáci navyše môžu vhadzovať.
     
    12
    Nuž, toto bola komplikovaná malá domov od Gunina, ktorá narobila Carlosovi nemalé problémy, no domáci gólman napokon stačil obohrať loptu.
     
    13
    Borja García si na pravej strane šikovne obhadzoval Caňasa, ktorý ale jeho kľučku nešportovo zastavil rukou. Arbiter Jaime bol po prvýkrát prinútený siahnuť do kapsy.
     
    14
    Voľný kop bielo-zelených ale žiadnu hrozbu neznamenal. Centrovaná lopta z pravej strany totiž preletela šestnástkou bez zásahu.
     
    15
    Dobre sa teraz po pravej strane prehnal Gunino, ktorý následne posielal mäkučký center na zadnú žrď, no tam operoval iba Álvaro González.
     
    16
    Po štvrťhodine hry tak hráme bez gólov i bez šancí. Córdoba sa ale odvažuje čoraz viacej a momentálne je na trávniku nebezpečnejším tímom.
     
    17
    Sergio García i naďalej pokračuje na hrane. Tentokrát fauloval on sám, keď zašiel do gólmana Carlosa, ktorý chytal loptu na hranici šestnástky. Napokon sa to zaobišlo bez podstatného verdiktu hlavného rozhodcu.
     
    18
    Patrick Ekeng už v doterajšom priebehu zápasu stihol vyprodukovať 4 fauly! Kamerunský stredopoliar hrá pekne do tela.
     
    19
    Po dlhšom čase sa hosťom podarilo usadiť na polovici súpera, kde si začínajú vymieňať loptu. Zatiaľ je to ale ďaleko od Carlosa.
     
    20
    Nabil Ghilas s prvou nebezpečnou a v prvom rade nápaditou koncovkou, ktorá mohla znamenať otvárací gól zápasu. V strede ihriska zapracoval neúnavný defenzívny pes Patrick Ekeng, ktorý vybojoval loptu pre Garcíu. Ten okamžite posielal do šance alžírskeho zakončovateľa Ghilasa, ktorý dobre postrehol vybehnutého gólmana Casillu, ktorého sa z pravej strany šestnástky pokúsil prehodiť. Vtipnému oblúčiku nechýbalo veľa, aby zapadol pod brvno hosťujúcej svätyne. Každopádne pokračujeme bez gólov.
     
    21
    Platí to i po centrovanej lopte sprava na druhej strane, na ktorú si naskakoval Caňas. Ten bol ale dobre bránený Lópezom.
     
    22
    Sledovať sme tak mohli i rohový kop Barcelony, ktorý zakončoval Colotto, no ten našiel len hruď stopéra Pantiča.
     
    23
    V krátkom slede zahrávali hostia i ďalší rohový kop, ktorý ani v tomto prípade nepriniesol nebezpečnú koncovku smerom na Carlosa.
     
    24
    V polovici úvodného dejstva tak i naďalej hráme bez gólov. Córdoba ale mohla ísť do vedenia skorej, než mierny favorit duelu.
     
    25
    Prvá karta už smeruje i do domácich radov. Jej adresátom je konkrétne José Crespo, ktorý na ľavej strane dohrával Vázqueza.
     
    26
    Následný voľný kop ale nepriniesol prakticky nič, keď lopta pristála iba u kapitána Córdoby s číslom šesť Lusa.
     
    27
    Fausto Rossi na ľavej strane uštrikoval Lópeza, no následne odcentroval loptu iba presne do náruče gólmana modrých Casillu.
     
    28
    Potlesk Alberta Ferera, ktorý je s výkonom svojich zverencov zatiaľ spokojný. Hostí ešte nepustili k ničomu nebezpečnému.
     
    29
    Sami pritom mohli ísť v jednom či dvoch prípadoch do vedenia. Po polhodine hry ale stále hráme bez gólov.
     
    30
    Ekeng teraz ukázal i niečo zo svojho ofenzívneho repertoáru, keď sa krásnou kľučkou zbavil Caňasa, no Sánchez ho už ďalej nepustil i za cenu faulu.
     
    31
    Poriadny závar teraz priniesla domáca štandardka z pravej strany, no dvojica Pantič a Íňigo López napokon loptu do siete nepretlačila.
     
    32
    Domáci ale stále platia za nebezpečnejší a odvážnejší celok. V tomto prípade sa však budú musieť brániť priamemu kopu, ktorý znovu vypracoval kapitán Sergio García.
     
    33
    Priamy kop z vyše dvadsiatich metrov rozohrával Víctor Sánchez, ktorý dokázal prestreliť múr, no loptu napálil len do stredu bránky.
     
    34
    Guninov center z pravej strany na druhom konci ihriska neznamenal pre Casillu ani najmenší problém. Ghilas zostal vypojený.
     
    35
    Nezmení sa to ani po dlhej lopte, ktorú preňho sklepával Cartabia, pretože Ghilas tentokrát vybiehal z postavenia mimo hru.
     
    36
    Ďalším potrestaným hráčom zápasu sa stáva ľavý bek hostí Juan Fuentes, ktorý pri postrannej čiare zostrelil aktívneho Gunina.
     
    37
    Následný voľný kop už nebezpečie nepriniesol. Lopta pristala na Rossiho hlave, ktorý však zakončoval iba do stredu bránky.
     
    38
    Na druhej strane sa zas rozohrával rohový kop, ktorý obetavo zastavil rybičkou útočník Ghilas. Túto výhodu si modrí môžu zopakovať.
     
    39
    Tentokrát už nezasahoval vypomáhajúci útočník Ghilas, ale stopér Íňigo Martínez. Córdoba sa ale v každom prípade ubránila.
     
    40
    Na fauly je to zatiaľ 9-7 pre hosťujúcu Barcelonu. Na góly i vyložené príležitosti zatiaľ čakáme. Najväčšiu mal Ghilas, ktorý loboval Casillu nepresne.
     
    41
    Pri lopte momentálne Córdoba, ktorá sa snaží niečo vytvoriť komináciou z vlastnej polovice ihriska, ale takto to pôjde ťažko.
     
    42
    Chýba tomu väčšia rýchlosť a priamočiarosť, navyše po nedovolenom zákroku Fuentesa sa na zemi znovu ocitá bojovník Ekeng.
     
    43
    Na Estadio Nuevo Arcángel je to i naďalej predovšetkým boj a nie pohľadný futbal. Futbalovejšiemu Espanyolu to nemôže vyhovovať.
     
    44
    Práve domáci ale dnes pôsobia technickejším dojmom. Potvrdiť to môžu po nedovolenom zákroku na agilného Cartabiu.
     
    45
    Práve on rozohrával voľný kop od pravej postrannej čiary, no loptu zakrútil presne do náuče pripraveného gólmana Kika Casillu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Na Estadio Nuevo Arcángel sme sledovali nezáživný a nudný futbal. Okrem gólov sme sa žiaľ nedočkali ani žiadnej vyloženej príležitosti na jednej či druhej strane. Najväčšmi zaujal nepresný oblúčik z kopačky Ghilasa, ktorý loboval Casillu nepresne. Inak sme sledovali prevažne boj, ktorý nás na španielskych trávnikoch až tak neuchvacuje.

    Po prvom dejstve teda hráme bez gólov. Pri snáď lepšej druhej časti sa znovu stretneme približne o 22:01.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    V polčasovej prestávky sme podľa všetkého nestriedali, pokračovať teda budú totožné základné jedenástky na oboch stranách.
     
    47
    Caňas so žltou kartou si hneď v úvode dovolil nedovolený zákrok, ktorý mu zatiaľ ešte prešiel. Zrejme už ale naposledy.
     
    48
    Cartabiov center do vápna bol ale každopádne odvrátený defenzívou hostí. Córdoba ale môže pokračovať rohovým kopom.
     
    49
    Tomu sa ale borci v modrých dresoch taktiež ubránili, aj keď domáci hráči začínajú druhý polčas veľmi odvážne.
     
    50
    Caňasovi sa to pomaly zbiera. V krátkom slede po druhýkrát nedovolene zastavoval Cartabiu. Uvidíme, dokedy mu to ešte bude Jaime tolerovať.
     
    51
    Fausto Rossi zo stredu ihriska vysúval na pravo bežiaceho Ghilasa, ktorý mal ale za loptou ďaleko a napokon ju na hracej ploche udržať nedokázal.
     
    52
    Córdoba pokračuje v ofenzívnom ťažení na súperovej polke, no zatiaľ sa hráčom v bielo-zelených dresoch nedarí výraznejšie presadiť.
     
    53
    Zmenu nepriniesol ani Guninov center od pravej postrannej čiary, ktorý si v šestnástke hlavou pokryl stopér Álvaro González.
     
    54
    Zatiaľ to skutočne nie je futbal, ktorý by dvíhal zo sedadiel. Córdoba je možno o niečo spokojnejšia. Espanyol ale na svojom štýle nič nemení.
     
    55
    Sergio García sa už po niekoľkýkrát ocitol v naťahovačke s Ekengom, ktorý si pripisuje ďalší nedovolený zákrok a premiérovo i žltú kartu.
     
    56
    V úvodnej desaťminútovke druhej časti sa ale hosťom aspoň takto darí dostať k lopte. Inak zväčša kombinujú bielo-zelení.
     
    57
    Praktikoval to i aktívny pravý bek Adrián Gunino, ktorý sa prehnal po pravej strane, odkiaľ centroval do náruče Casillu.
     
    58
    Ten sa po centroch z pravej strany dotkol lopty viacej krát, než napríklad krídelník v modrom Stuani, ktorý sa zatiaľ príliš do hry nedostáva.
     
    59
    Na druhej strane už po niekoľkýkrát center z pravej strany od Vázqueza, ktorý znovu nenašiel hlavu Sergia Garcíu.
     
    60
    Zatiaľ v tomto zápase skutočne niet gólového východiska. Dlho som už nesledoval tak nudný priebeh, ako je tomu dnes.
     
    61
    Prakticky sme nesledovali ani jednu zaujímavú príležitosť na jednej či druhej strane. Snáď sa to v poslednej tretine zápasu zmení.
     
    62
    Aspoň čiastočne sa o to pokúsil Cartabia, ktorý sa po pravej strane prehnal až do šestnástky, odkiaľ centroval na Ghilasa, no pred ním zasahoval pohotový Casilla.
     
    63
    Schátralý stroj dnešného zápasu sa snaží namazať jedine mužstvo Córdoby. Hostia dnes hrajú bez nároku na honorár.
     
    64
    Až mi je ľúto domácich priaznivcov, ktorí zamierili na štadión a zaujato svojich miláčikov ženú vpred. Aspoň čiastočne sa im zavďačil Luso, ktorý z veľkej vzdialenosti skúsil streľbu. Mieril ale iba do stredu bránky.
     
    65
    Po chudobnej dvadsaťminútovke druhej časti tu máme prvé striedanie na strane pasívnych hostí. Namiesto Sevillu prichádza Mattioni.
     
    66
    Na zemi teraz Lucas Vázquez, ktorého poslal k zemi Cartabia. Kmeňový hráč madridského Realu sa na nohy nedvíha a už aj mňa to začína otravovať.
     
    67
    Málokedy zaujatý teraz prajem domácej Córdobe, ktorá nám smerom dopredu predsa len ponúka aktívnejší futbal.
     
    68
    Zatiaľ najaktívnejší hráč Córdoby Cartabia teraz vybojoval pre svojich dôležitú štandardku, ktorú doprevádzala i žltá karta pre pomalého Álvara Gonzáleza.
     
    69
    Práve sám faulovaný Fede Cartabia rozohral túto štandardnú situáciu a poriadne ňou natiahol hosťujúceho gólmana Casillu. Šikovný krídelník, ktorý tu hosťuje z Valencie strieľal z vyše dvadsiatich metrov. Loptu posielal šikovne okolo múriku tak, aby lopta zapadla k pravej žrdi. Kiko Casilla však mal vďaka slabšej razancii Cartabiovho pokus dostatok času, aby sa stihol presunúť k svojej pravej žrdi a vyraziť jeho pokus do strany. V Córdobe sa dnes asi gólov nedočkáme.
     
    71
    Predovšetkým nie zo strany hostí, čo je vzhľadom na predzápasové očakávania veľkým sklamaním. Od Barcy sa čakalo viacej.
     
    72
    I naďalej hrajú predovšetkým hráči Córdoby, ktorý teraz útočili po ľavej strane, kde sa ale Gómezovi nepodarilo odcetnrovať.
     
    73
    Kmeňový hráč turínskeho Juventusu Fausto Rossi opúšťa hraciu plochu. Na záverečnú štvrťhodinu ho vymení ďalší požičaný hráč Fidel.
     
    74
    Ten tu pre zmenu hosťuje z Elche. Aj títo požičaní hráči ale dávajú do hry srdiečko, čo sa o väčšine v modrom prevedení nedá povedať.
     
    75
    Fanúšikovia na Estadio Nuevo Arcángel stále veria v plný bodový zisk, ktorý by si Córdoba za svoju snahu možno i zaslúžila.
     
    76
    Súpera dokázali prestrieľať jasným pomerom 10:2. Na bránku je to zatiaľ 4:1 pre domáceho outsidera.
     
    77
    Hodnú chvíľu to už vyzeralo, že domáca Córdoba sa konečne ujala vedenia, no futbalová spravodlivosť si dnes zrejme vybrala voľno. Fede Cartabia rozohrával z pravej strany ďalší nebezpečný voľný kop, ktorý posielal na zadnú žrď, kde poza modro-bielu hradbu nabiehal srbský stopér Aleksandar Pantič. Ten dokázal pohotovou hlavičkou prekonať Casillu, no jeho gólovú radosť v zápätí negoval postranný rozhodca, ktorý veľmi správne signalizoval jeho postavenie mimo hru. Eufória na Estadio Nuevo Arcángel bola zbytočná.
     
    78
    Krátko po neuznanom góle domácich sme sledovali striedanie Alberta Ferera, ktorý na hraciu plochu poslal útočníka Xisca. Opačný smerom putoval Borja García.
     
    80
    Xisca si viacerí pamätáme predovšetkým ako hráča Newcastle United, kde sa však nikdy naplno nedokázal presadiť.
     
    81
    Lucas Vázquez sa pridáva na listinu napomínaných hráčov, keď na polovici ihriska nedovolene bránil stredopoliara Lusa.
     
    82
    Atmosféra v Córdobe sa opäť trochu upokojila. Približne desať minút pred koncom smerujeme k bezgólovej remíze.
     
    83
    Tú udržal v platnosti i v druhej časti nezamestnaný stopér Ínigo López, ktorý odvracal center z pravej strany od Mattioniho.
     
    84
    Teraz si ale domáci musia dať pozor i na druhej strane ihriska, odkiaľ budú Katalánci rozohrávať rohový kop. Veľa ich v druhej časti k dispozícii nemali.
     
    85
    Nuž a aj tento končí iba v náruči domáceho gólmana Juana Carlosa, ktorý s prehľadom chytá loptu do svojho náručia.
     
    86
    Ďalším potrestaným hráčom je striedajúci Felipe Mattioni, ktorý sa okolo Ekenga presadzoval basketbalovo, volejbalovo, len nie futbalovo. Hlavný rozhodca mu za hru rukou ukazuje žltú kartu.
     
    87
    Aspoň troškou humoru dnes Katalánci prispeli k zaujímavosti tohoto stretnutia. Okrem jednej zrazenej strely Caňasa boli totiž márni.
     
    88
    Potvrdil to i Sánchez, ktorý nezvládol spracovanie pri postrannej čiare. Lopta mu odskočila za, hrať budú domáci.
     
    89
    Kartovému napomínaniu sa za svoj nedovolený zákrok nevyhol ani Víctor Sánchez. Pre Espanyol je to už šiesta karta v zápase, čiže si ju zblízka prezrela polovica hráčov v modrých dresoch!
     
    90
    Tí sa budú musieť brániť ešte počas dvoch nadstavených minút. Viacej sa pridávať skutočne nemalo začo.
     
    90+1
    Úvodná snaha domácich v nadstavení priniesla lapený rohový kop, ktorý smeroval ku Casillovi. Viacej sa už dnes asi nestane.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Slabučké stretnutie v Córdobe je už našťastie minulosťou. Na tvárach hosťujúcich hráčov sa dokonca objavujú úsmevy. Zrejme im tréner prisľúbil, že domov nebudú musieť ísť pešo. Poldruha hodiny trvajúce „snaženie" Barcelony neprinieslo ani jednu gólovú príležitosť. To na druhej strane za ne môžeme považovať jeden-dva náznaky a predovšetkým gólovú koncovku Pantiča, ktorá ale pre ofsajdové postavenie srbského stopéra nebola uznaná. Na Estadio Nuevo Arcángel teda končíme bez gólov. Viac si tento zápas ani nezaslúžil.

    Týmto smutným konštatovaním sa s vami lúčim. Verím, že prežijete úspešnejší vstup do pracovného týždňa, než akým sa s tým uplynulým lúčili borci v Córdobe. Dobrú noc. (22:54:14)

    Erik Farkaš

    Góly:

    Karty:   25. J. Crespo (COR), 55. Ekeng (COR) – 13. Caňas (EBA), 36. Fuentes (EBA), 68. Á. González (EBA), 81. L. Vázquez (EBA), 86. Mattioni (EBA), 89. V. Sánchez (EBA)


    Cordoba CF: J. Carlos – Gunino, Í. López, Pantič, J. Crespo – Ekeng, Luso (C) – B. García, F. Rossi, Cartabia – Ghilas
    Náhradníci: Saizar – Bouzón, X. Jiménez, Fidel, Garai, Pinillos, Vico
    Manažér: Albert Ferrer (ESP)

    RCD Espanyol Barcelona: Casilla – J. López, Á. González, Colotto, Fuentes – V. Sánchez, Caňas – L. Vázquez, S. Sevilla, Stuani – S. García (C)
    Náhradníci: P. López – Mattioni, Álex, Lanzarote, Caicedo, Arbilla, E. Bertrand
    Manažér: Sergio González Soriano (ESP)

    Rozhodca: Santiago Jaime – J. Bueno, I. Rubio – C. Lixandru