20.etapa St. Estevo Ribas Prt. Ancares Contador (kon.)
koniec udalosti
20.etapa St. Estevo Ribas Prt. Ancares

Contador

(Froome)

Sobota 13.09.2014, 12:30Vuelta a Espaňa
     
    Rodriguez preťal cieľovú čiaru ako štvrtý a Aru taktiež – prví piati pretekári teda prišli v rovnakom poradí v akom skončia celkovo na Vuelte, ak sa v zajtrajšej krátkej časovke na 9 km nič nepriaznivé nestane (pád, choroba). (17:45:47)
     
    Valverde prišiel do cieľa na treťom mieste so stratou 55 sekúnd a pripíše si fantastické tretie miesto na Vuelte.
     
    0,1
    Sto metrov pred cieľom sa španielsky velikán iba obzerá za seba a má na Frooma asi pätnásť sekúnd.
     
    0,4
    Štyristo metrov pred cieľom demonštruje svoju silu Alberto Contador a jednoducho odišiel Froomovi, ktorý skončí na Vuelte druhý, ak sa nič nepredvídateľné nestane!
     
    1,0
    Chris Froome sa snaží čo mu to sily stačia, ale Contador má lepšiu výkonnosť.
     
    2,0
    Rodriguez už stráca spoločne s Aruom – minútu pred métou 2 km do cieľa. Contador predvádza skvelé výkony. Drží sa Brita ako kliešť, ktorý sa snaží vyhrať 1,5 km pred cieľom aspoň etapu.
     
    2,6
    Pretekári sa dostávajú už na miernejšie pasáže, záverečné dva kilometre budú mať tiež vysoké percento 8,6 %.
     
    3,4
    Tri kilometre pre Contadora a Frooma – Valverde stráca asi osem sekúnd. Purito frustrovane už zvesil nohy z pedadiel.
     
    4,0
    Froome sa zbavil aspoň Rodrigueza, ktorý napokon už má za sebou aj Valverdeho, ktorý nastupuje Puritovi!
     
    4,3
    Cyklisti by mali mať už po tých najťažších úsekoch – Valverde stále nestačí a stráca okolo 18 sekúnd. Rodriguez "odpočíva" za Contadorom, keďže Froome sa stále snaží aspoň o etapové prvenstvo.
     
    4,8
    Froome nie je zdá sa vo svojej najlepšej forme, keďže stále si drží v háku svojich kolegov z boja o celkové prvenstvo.
     
    5,4
    Rodriguez sa spojil s Contadorom a Froomom, Brit stále skúša, ale nedarí sa mu osamotiť.
     
    5,8
    Froome nastupuje a už má pred sebou Rodrigueza, Contador zakaždým zareagoval. Vynikajúci výkon Španiela.
     
    6,0
    Christopher Froome nastupuje, už sa zbavil Valverdeho, na chvíľku trhol aj Contadora. Španiel však dokázal zareagovať.
     
    6,2
    Purito navyšuje svoje vedenie a má náskok 30 sekúnd.
     
    6,8
    Zaujímavé, že Valverde nezachytil nástup Rodrigueza, teraz neustále na čele pracuje Froome, do cieľa zostáva ešte 6,5 km.
     
    7,2
    Rodriguez má stále okolo 20 sekúnd. Froome raz nastúpil a otestoval si súperov, tí sa ho zatiaľ držia.
     
    7,4
    Froome nastupuje, snaží sa striasť Valverdeho a Contadora. Zatiaľ sa mu to nedarí.
     
    7,6
    Froome ide stále strojové tempo za Valverdem.
     
    8
    Rodriguez má 25 sekúnd na skupinu s Valverdem, Froome, Contador – Aru sa taktiež stále drží. Valverde doráža pre Frooma Rodrigueza.
     
    8,8
    Rodriguez nastupuje menej ako 9 km predd cieľom, zatiaľ si spolujazdec SKY snaží došliapnuť španielskeho jazdca, Froome ani Valverde nereagovali.
     
    9,2
    Sivcov z Bieloruska v tíme SKY odvádza neskutočnú robotu a odtrháva zvyšok jazdcov pre celkové poradie – už iba Froome, Contador, Valverde, Rodriguez, G. Caruso – Contador má ešte jedného kolegu – Aru je tam tiež.
     
    10,0
    Už iba 10 km do cieľa a Sky v štvorici na čele robí pozíciu pre svojho lídra!
     
    10,7
    Šprintérsku prémiu, netypicky na vrchole, vyhral Niemiec a hneď ďalšie dve sekundy si zobral Christopher Froome, ktorý stráca virtuálne na Contadora 1:17. Bude to však mať veľmi ťažké, keďže Contador je vyhlásený šampión.
     
    12,0
    Už iba dvanásť sekúnd do cieľa. A odteraz nasledujú najťažšie pasáže – hlavný balík sa poriadne stenčil a má už iba do 30 jazdcov.
     
    13,5
    O kilometer sa bude rozhodovať, od prvých metrov stúpania to je stále hore a hore. Stále vyššie percento stúpania a vyššie. Sky tam má stále 6 pretekárov Saxo – Tinkoff asi troch pomocníkov pre Contadora. Kaťuša je početnejšia ako Movistar.
     
    19
    Hlavná skupina, ktorá sa už nedá nazvať pelotónom stráca na osamoteného Poliaka Niemieca asi 45 sekúnd, Sky ide dolu dobre, nesnažia sa však briti ísť v klesaní na úplne maximum, pretože by mohli potrhať aj svoju skupinu na čele.
     
    21,5
    Pelotón prišiel zo stratou 40 sekúnd, pretože 100 m pred cieľovou páskou predposledného kopca na Vuelte sa cyklisti pripravili, nachystali fľašky a mierne občerstvili. Už neskôr nebude kde a kedy. Rozhodovať môže aj zjazd.
     
    22
    Vedúca trojica je už na vrchole stúpania iba 30 sekúnd a pelotón ide šialené tempo vďaka tímu SKY – dôležité bude klesanie, ktoré je 9,5 km no veľmi kostrbaté po viacerých serpentínach.
     
    24
    Nič sa nezmenilo, stále pätica cyklistov pred lídrom SKY, už ale iba minúta pre trojicu, ktorá je na čele po tom čo z vedúceho kvarteta odpadol Poels.
     
    27
    Keďže je prvých sedem kilometrov v priemere asi 8,3 % a sú takmer na vlas podobné, silové a tempárske tempo Sky v tomto kopci môže zúročiť britský celok a skúsenosti z dráhy taktiež využívajú jazdci pod vedením Ch. Frooma.
     
    27
    Daniel Martin má mierne problémy nachádza sa v strede asi 45 člennej skupiny a naozaj šlape s námahou do pedálov.
     
    29
    Britský tím už usmerňuje pelotón a vytvára pekelné tempo. Už iba 45 jazdcov a to sme iba na začiatku stúpania. Do záveru zostáva 28,5 km a do konca stúpania asi 6,8 – Froome bude zrejme skoro útočiť.
     
    37
    Hlavný balík je neustále poriadne natiahnutý. Tím Sky pro cycling predvádza peknú nielen taktiku, ale aj prácu.
     
    43
    Väčšinu času bojuje na čele hlavného balíka tím Astana, je tam však stále na výpomoci pretekár Sky, ďalšia pätica je okolo Frooma, tí sa šetria na posledné dva kopce. Taktika tohto britského tímu je veľmi strojová.
     
    47
    Pretekári teraz chvíľu idú do krátkeho kopca, ktorý je ale nehodnotený, no dáva najmä úniku čo-to zabrať. Potom 10 km zjazd a záverečné dva rozhodujúce kopce.
     
    52
    Pelotón pracuje spoločne, je natiahnutý ako had, no hlavné penzum práce vytvorí dvojička tímov Sky a Astana. Najmä kazažský tím si veľmi verí.
     
    59
    Neustále rovnaký obraz na Vuelte – 06:10 odstup. Pretekári predovšetkým čakajú na posledné dva kopce.
     
    63
    Pretekár tímu Sky skúsene podišiel na čelo pelotónu a trošku v ťažkých mokrých úsekoch spomalil, aby sa pelotón neprehustil a neboli zbytočné pády. Nsákok mierne vzrástol na 06:55.
     
    67
    Cyklistom začalo nepríjemne pršať – čo môže veľmi zamiešať karty, už začali niektorí jazdci padať. Zatiaľ žiadny favorit na zemi.
     
    71
    Po prvom stúpaní pracujú na čele jazdci Astany – pelotón stráca už len 06:47.
     
    75
    Výsledky prvej dnešnej horskej prémie č. 2
    1. Wouter POELS (175)
    2. Maxime MEDEREL (88)
    3. Jerome COPPEL (72)
     
    79
    Pelotón je poriadne natiahnutý a tempo je už naozaj vysoké – niet na čo čakať, posledná vážna etapa, zajtra už iba 9 km krátka časovka. Odstup klesol na 07:30.
     
    82
    Warren Barguil prežíva krušné chvíle, vyzerá že jazdec, ktorý sa v ťažkých etapách prezentoval veľmi svižne s mnohými nástupmi, by mohol mať aj problémy, nevedno či však sú fyzické rázu, alebo má zdravotný problém.
     
    87
    Počas prvého stúpania na kopec druhej kategórie dokázali pomocníci tímov Astany a SKY znížiť náskok už na 08:40.
     
    94
    Pelotón začal po občerstvení na 100 km viac šľapať do pedálov a náskok klesol o minútu na 09:20.
     
    102
    Na čele hlavného balíku pracujú najmä jazdci pretekárov pre celkové poradie Fabiu Ara (Astana) a Chrisa Frooma (SKY).
     
    110
    Ak by sa podarilo Poliakovi Niemiecovi uspieť aj v dnešnej etape, bolo by to fantastické. Pätnástu etapu si podmanil tento poľský pretekár a v tejto má našliapnuté k ďalšiemu dobrému výkonu – 10:00 náskok odvážlivcov.
     
    114
    Pretekári v úniku sa po miernom spomalení opäť nadýchli k veľkému výkonu a ich náskok postupne narastá až k desiatim minútam.
     
    124
    Ako prvá príde ale na rad šprintérska prémia, ktorá je asi za 30 km na programe. Nezabúdajme, že sa berú body no aj bonifikácie na týchto prémiách, ako aj v cieli. Tá druhá je tesne pred začiatkom posledného stúpania. Je teda možné, že SKY aj dnes zabojuje, čo by v prípade úspešného ataku proti Contadorovi, mohlo byť ešte zaujímavé, keďže odstup Contadora od Frooma nie je až taký nezdolateľný – 1:19. Španielsky pretekár je však vo vynikajúcej forme a otázkou je či britský pretekár má ešte dostatok síl na vylepšenie svojej pozície a na ataky pripomínajúce Tour de France 2013.
     
    125
    Všetky vrchárske prémie dnešnej etapy:

    Alto de Vilaesteva: 6,4 km (5,4 %) (2cat.)
    Alto de O Lago: 8,4 km (4,0 %) – (3cat.)
    Alto de Folgueiras de Aigas: 9,7 km (6,7 %) – (1cat.)
    12,7 km (8,7 %; max. 18 %) – (HC cat. cieľ)
     
    127
    Vo včerajšej etape sa mierne narušila lokomotíva tímu SKY, keď prišli o ďalší vozeň. Predtým odstúpil Knees, teraz vinou pádu výrazný pomocník Ch. Froome, Dario Cataldo – ten nemá po testoch nič zlomené, no doktor tímu mu odporučil pár dní nešľapať.

    Odstup znížil pelotón o pár sekúnd na 05:10.
     
    130
    Za posledných 5 km sa ale náskok už tak nezvyšuje – je na konštantnej hodnote 05:20. Pre pelotón je to prijateľná situácia.
     
    135
    Únik si teda potvrdzuje svoju pozíciu a postupne za viac ako 10 km narástol náskok na 04:20. Pelotón je teda spokojný s iba štvorčlenným únikom. Jednotlivci to budú skúšať v posledných dvoch kopcoch viac a ostatné tímy sa zmierili s tým, že vpredu nebude početná skupina, ktorá by mala väčšie predpoklady na úspešný záver.
     
    138
    Prvá hodinka mala slušný priemer, napriek niekoľkým kratším stúpaniam, ktoré ale hodnotené neboli. Priemer 45,4 km/h.
     
    142
    Štvorica pokračuje pravidelne a spolupráca je na vysokej úrovni. Nejedná sa až tak o silný únik, napriek tomu, že je to veľmi úspešná štvorica jazdcov. Najmä Niemiec a Coppel sú výborní vrchári. Náskok 1:10.
     
    147
    Po krátkom stúpaní sa vyprofiloval únik v nasledovnom zložení: Wouter POELS, Przemyslaw NIEMIEC, Jerome COPPEL, Maxime MEDEREL – zatiaľ si pätica drží 45 sekundový náskok.
     
    155
    Rovnaký obraz neustále. Skúšajú to pretekári, ktorí ešte neboli v úniku, aj tí ktorí už boli úspešní, napríklad Niemiec. Za pelotónom je ešte jedna skupinka, ktorá tvorí jazdcov, ktorí buď nestíhajú, alebo nemajú v dnešnej etape žiadne ambície.
     
    162
    Napriek vlnitému terénu (teraz napríklad jazdci prekonávajú asi päťkilometrové štvorpercentné stúpanie) sa ide veľmi rýchlo opäť s počiatočným priemerom takmer 50 km/h! Záver preto bude veľmi náročný a jazdci si už od úvodu nedarujú vôbec nič.
     
    170
    Skúšal to aj skúsený jazdec David Millar, o únik sa pokúšal aj Christopher Le Mevel, ale ani jeden pretekár si nevypracoval viac ako 10 sekúnd. Pelotón je opäť spolu.
     
    175
    Zatiaľ začala strácať iba skupinka jazdcov, ktorí tvoria typické grupetto. Niektorí pretekári mali aj defekt. Uvidíme ako sa zachovajú top tímy – Saxo – Tinkoff, Sky, Movistar a Kaťuša.
     
    178
    Zatiaľ máme takmer desaťčlennú skupinku vpredu, ktorá ma iba minimálny náskok. Nevypadá to zatiaľ na hlavný únik.
     
    180
    Klasicky ako to už býva sa snažia pretekári dostať do úniku od prvých metrov po štarte. Niet však na čo čakať, ak sme v sedemnástej etape videli prvých 60 km bez úniku, ani teraz to nie je vylúčené, keďže veľa tímov bude hrať šachovú partiu, teda takú aby tam mali svoje zastúpenie. Ide o poslednú etapu, a tak sa očakáva početný únik možno aj s viac ako 20 pretekármi v úniku.
     
    Predposledná etapa síce nie je kráľovská, ale môže sa kľudne nazývať tou etapou, ktorá môže byť najvýraznejšia. Pravda, ak sa v nej udeje niečo, čo naruší vládnutie Contadora. Parametre na to prirodzené má. Viď najmä 30 km pred cieľom sa to začne – takmer 10 km stúpanie s percentuálnym prevýšením 6,7 %, pričom najmä prvých sedem kilometrov má 8 % priemer, potom sa to zmierni, ale posledný kilometer bude osempercentný. Krátky zjazd a pripravovanie pozícii a 12,7 km dlhé stúpanie s (!) 8,7 priemerným prevýšením. Najmä pasáž od 4 km stúpania po deviaty kilometer vzbudzuje rešpekt, striedajú sa tam neustále 10 % až 18 % sklony a priemer týchto kilometrov je vražedný 12%. Môžeme očakávať mnohé nástupy, zaiste Ch. Froome sa bude snažiť urobiť ešte čo-to so svojim odstupom na Valverdeho a Rodrigueza a keďže o ňom vieme, že nerád vyčkáva a má rád svoje typické nástupy, určite sa bude snažiť utrhnuť Contadora skôr ako na posledných dvoch kilometroch. Zaujímavý bude súboj aj Samuela Sancheza alebo súboj D. Carusa z protivníkmi bojujúcich o umiestnenie v prvej desiatke.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:00.

    Jozef Čelestiak