TK k zahájení nové futsalové sezony (kon.) | Tisková konference ČSLH k zahájení extraligy (kon.)
Tisková konference HC Škoda Plzeň (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference ČSLH k zahájení extraligy

cz Štvrtok 11.09.2014, 11:00Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Tisková konference začala.
     
    Tomáš Král: Velice zajímavá sezona, pokud bude finále na sedm zápasů, tak mistr bude znám pouze týden před startem domácího mistrovství světa.
     
    Tomáš Král: Naším cílem i z hlediska úpravy pravidel je to, aby se hrál co možná nejofenzivnější hokej. Změny nastanou také v hracích dnech play-off, rozlosování play-out a baráže.
     
    Král: Byla zároveň vytvořena hráčská komise, schválená výkonným výborem ČSLH 13.8.2014. Jejím předsedou je Aleš Pavlík, který je zároveň viceprezidentem ČSLH. Hlavním úkolem komise je tlumočit názory vrcholových hráčů a pomáhat jim řešit jejich problémy.
     
    Za ČSLH jsou členy komise i Martin Straka nebo Jan Peterek.
     
    Král: Zároveň byla zavedena nová trenérská licence s názvem C Hráč. Tato licence umožňuje v podstatě zapojení bývalých vrcholových hokejistů do trenérské činnosti. Tito hráči mohou trénovat v dospělém, mužském hokeji na postu hlavního kouče. Např. Martin Straka se může stát hlavním trenérem Plzně, ale vždy v tom daném trenérském týmu musí být trenér s licencí A.
     
    Král: Poslední věcí jsou trofeje, které se budou rozdělovat. Na nejlepší tým po základní části bude čekat Pohár prezidenta, na vítěze play-off pak Pohár Tomáše Garrique Masaryka.
     
    Hovoří ředitel soutěže Josef Řezníček.
     
    Řezníček: Do extraligy se probojovala dvě nová mužstva, začalo se odvíjet nové licenční řízení. Oba nové týmy se tohoto úkolu zhostily velice dobře a připravily tyto stadiony velice dobře. Výjimky pro extraligu si zažádaly týmy BK Mladá Boleslav, HC VERVA Litvínov a dodatečně HC Slavia Praha, kde by mohlo dojít ke kolizi při jiné akci v O2 Areně.
     
    Řezníček: Licence byly uděleny všem čtrnácti týmům. Byly splněny podmínky především po stránce stadionů. Musím pochválit řadu dalších týmů, že ačkoliv neměly povinnost, investují do zázemí a vylepšují své stadiony.
     
    Řezníček: Dlouhodobá část zůstává stejná. Základní část tedy i tentokrát bude mít 52 zápasů a startuje se v pátek. Končí se posledním kolem 1.3.2015. Týmy umístěné na 7. – 10. místě se střetnou o dvě postupová místa do play-off. Jak již bylo zmíněno, poslední zápas soutěže v play-off se může odehrát až 23.4.2015. Jinak se opět hraje play-out od 6.3.2015 do 22.3.2015, v baráži pak rovněž startují čtyři účastníci od 25.3.2015 do 19.4.2015.
     
    V předkole a play-off navíc dochází k úpravě času prodloužení, nyní se bude hrát na dvacet minut.
     
    Řezníček: Dvě utkání play-off se opět budou hrát v každém hracím dni, což jsme vyhodnotili po určité analýze. Televizní diváci by si tak měli přijít na své prakticky každý den. Úprava nastala také v otázce rozlosování play-out a baráže. Měly by se v pravidelnějším režimu střídat domácí a venkovní zápasy.
     
    Řezníček: Co se týče mladých hráčů, pravidlo zůstává stejné jako v sezoně 2013/2014. Na soupisce pro utkání je nejvýše 22 hokejistů, přičemž z toho jsou dva brankáři bez omezení věku a 20 hráčů. Dva hráči by měli být mladší dvaceti let.
     
    Řezníček o změnách v pravidlech: Nejmarkantnější změnou jsou nové rozměry pásem a tzv. hybridní icing. Čím kratší kluziště, tím menší je střední pásmo. ohledně hybridního icingu zatím slyším chválu, zatím jsme žádný konflikt nezaznamenali. Postavení na vhazování se také změnilo, teď se jako první staví bránící hráč. Změna nastala také při vychýlení branky. Rozhodčí budou benevolentnější a budou v těchto případech více uznávat branky.
     
    Řezníček: Novým pravidlem je také sevření kotouče. Za jakýkoliv prohřešek tohoto rázu rozhodčí od nové sezony musí udělit bezpodmínečně dvě minuty.
     
    Řezníček: Novým je rovněž zákaz otočky či lakrosového nabrání kotouče při samostatných nájezdech. Pokud se navíc hráč proviní nesportovním chováním, okamžitě inkasuje dvě minuty.
     
    Řezníček: Pro rozhodčí jsme během letní přestávky uspořádali několik seminářů, stejně tak i pro trenéry. Mým primárním cílem ale bylo upozornit především hráče, aby se to dostalo hlavně k nim.
     
    Řezníček: Podle nových pravidel se řídí utkání už od 4. srpna, prakticky od začátku Champions Hockey League.
     
    Řezníček o hlavních rozhodčích: Opustili nás Milan Minář, dále také Radek Husička, který se uchytí v Komisi rozhodčích. Dva rozhodčí přerušili činnost – p. Kalivoda a Antonín Jeřábek přijal nabídku pískat ruskou KHL. Z čarových rozhodčích končí Bádal, Kostka a Pouzar a skončili i někteří zkušení brankoví videorozhodčí.
     
    Máme celkem 22 hlavních rozhodčích: Fraňo, Hradil, Hribik, Hodek, Pešina, Šindler, Šír – profi, k nim přišlo také 6 nováčků (O. Hejduk, R. Mrkva, J. Smitka, Š. Souček, R. Svoboda, P. Úlehla)
     
    Řezníček: Sedm profi rozhodčích je placeno paušálně, mají neoemzený počet utkání, kam mohou být komisí rozhodčích nasazeni. Profíci mohou dostávat samozřejmě pokuty, nováčci pískající za menší paušály budou napomínáni, pokud však se toto bude opakovat, nebudou dostávat dále delegace.
     
    Řezníček: Z pravidel ledního hokeje navíc vypadla nadměrná tvrdost. Dříve se mohlo na základě tohoto pravidla a přestupku udělit až potrestání ve výši deseti zápasů.
     
    Řezníček: Dali jsme také klubům zvolit si barvu domácích dresů. Světlá barva dresů: Liberec, Litvínov, Olomouc, Brno, Zlín. Tmavá barva dresů: Mladá Boleslav, Pardubice, Karlovy Vary, Třinec, Plzeň, Hradec Králové, Vítkovice Steel, Sparta, Slavia.
     
    Jana Obermajerová (BPA): Sezona je to opravdu mimořádná. Završena nádhernou třešničkou na dortu v pdoobě mistrovství světa. Pro nás je to již dvacátá sezona v roli marketingového partnera soutěže.
     
    Obermajerová: Další poděkování patří i partnerům soutěže: Především pak Tipsportu, České Pojišťovně a Radegastu.
     
    Obermajerová: Poděkování samozřejmě patří i České televizi. Česká televize přináší již šedesátou hokejovou ligovou sezonu a patří mezi stálice v českém hokeji.
     
    Obermajerová: Snahou ČT je samozřejmě vysílat extraligu z každého hracího dne. Začátky vysílání jsou naplánovány na 18:00, s tím, že začátek utkání by měl nastat v 18:20. Zároveň pokračují internetové přenosy na adrese tvtipsport.cz/elh.
     
    Obermajerová: Pro všechny jsou tyto přenosy zdarma. V sezoně 2013/2014 realizováno 447 přenosů, nejsledovanějším utkáním byl souboj mezi Plzní a Kometou Brno (26.3.2014), které sledovalo až 47 tisíc diváků.
     
    Obermajerová: Novinkou navíc budou hokejové magazíny na televizi Sport 5. Obecně cílíme na široké spektrum sportovních odvětví. Pro diváky je Sport 5 dostupný na síti pozemního digitálního vysílání Multiplex 3. Je dostupný také přes satelit na základě Skylink. Sport 5 připravil vysílání dvou magazínů – Extraligová tříšť (věnuje se extralize a premiéra je 17.9. v 18:10). Moderovat ho bude Martin Procházka. Uvidíte třeba medailonky klubů Tipsport extraligy. Za podpory ČSLH budeme také vysílat magazín Hokejová pětka a ten se zabývá děním v první hokejové lize a mládežnickém hokeji. Také zde bude působit Martin Procházka. Součástí tohoto magazínu bude také diskuzní studio.
     
    Obermajerová: BPA navázala spolupráci se společností eSports.cz v rámci webu hokej.cz. Ti tento web vyvinuli a povedlo se spustit novou verzi hokej.cz.
     
    Obermajerová: Připravil se nový design, lepší dostupnost informací, multimediální obsah. Celkově by to mělo tento web posunout k lepšímu.
     
    Obermajerová: Pokračují též partnerské aktivity a soutěže, například Zlatá Helma Sencor, která bude probíhat již pošestnácté. Systém hlasování je stejný jako v předchozí sezoně. Zůstává také aktivita Nejlepšího hráče utkání ve spolupráci s Českou televizí. Vítěz bude oznámený na galavečeru Hokejista sezony.
     
    Obermajerová: Extraliga je již k dispozici na všech sociálních sítích. Byl spuštěn profil na Facebooku, Twitteru a nově také na Instagramu.
     
    Lubomír Ježek (Tipsport): Chci podtrhnout, že jde o nejvýznamnější sponzorskou spolupráci na českém trhu a chci zdůraznit, že těch sponzorských aktivit nemáme málo.
     
    Ježek: Jedním z důvodů našeho sponzorství jsou nové trendy, které ve společnosti vznikají a český hokej včetně jeho vedení na ně dokážou pravidelně reagovat. Jde to ruku v ruce s nějakými trendy, které se promítají i do sázení. Dnes již osmdesát procent všech sázek je podáno prostřednictvím internetu, což je dramatická změna oproti dřívějšku.
     
    Ježek: Tipsport samozřejmě nabízí také kurzy na zisk titulu. Pro ochutnávku: Třinec 4,50, Sparta 4,75, Kometa Brno 7,00....Olomouc 120,00.
     
    Tipsport má nyní již také své mobilní pobočky na stadionech, například na Spartě, na Kometě, v Liberci či v Pardubicích.
     
    Ježek: Chtěli jsme před začátkem nové sezony stihnout upgrade nové aplikace na mobilní sázení. Je zároveň možno sledovat každý zápas extraligy také na mobilu. Všechny zápasy budeme pro naše klienty přenášet pochopitelně i na našich webových stránkách v rámci přenosů na TV Tipsport.
     
    Ježek: Zatím je tato mobilní aplikace k dispozici pro androidy, ale připravujeme ji i pro další operační systémy.
     
    Obermajerová: Následují další aktivity našich partnerů. Opět je k vidění Charta Fair Play Hráče a Charta Fair Play Fanouška. To všechno v rámci České Pojišťovny.
     
    Obermajerová: Novinkou u Radegastu jsou hokejové hospody. Partner soutěže Škoda Auto dává k dispozici 14 nových vozů Škoda Fabia jako cenu pro vítěze dlouhodobé soutěže. Spolupráce rovněž pokračuje s deníkem Sport, každý týden navíc přichází hitparáda gólů a doprovodné speciální formáty. Novinkou budou nejzajímavější a komentované momenty kola.
     
    Obermajerová: Pokračuje také FANTASY extraliga, kde je hlavní cenou 100 000 korun, špičkové televize nebo pivo Radegast. Tvářemi soutěže jsou Petr Čáslava, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Radek Duda a Jaroslav Bednář.
     
    Obermajerová o prezentaci Radegastu: Samozřejmě pokračuje statistika Radegast Index jako v minulé sezoně. Na jejím základě bude vyhlášen hráč měsíce a ti pak budou nastupovat ve speciální zelené helmě.
     
    Obermajerová: Novinkou je také týmový Radegast Index. 1600 týmových RI bodů obdrží 5 sudů piva Radegast zdarma. Za 2 000 bodů je 5 sudů piva Radegast zdarma + fandící sety.
     
    Obermajerová: Novinkou je soutěž pro novináře, hlavní cenou je opět karton piva Radegast.
     
    Novým projektem jsou i Radegast hokejové hospody. Každý extraligový tým má svou hokejovou hospodou. Zde musí vysílat živě vždy venkovní zápas svého týmu.
     
    Novinkou je také edice hokejových plechovek Radegast. V prodeji jsou tyto kolekce do září do vyprodání zásob.
     
    Tím také končí oficiální část tiskové konference.
     
    Žádné další otázky ze strany novinářů již nepadly, tisková konference končí.
     
    Díky za pozornost a přeji příjemný zbytek dne.
     
    Tisková konference skončila. (12:00:44)

    Radek Barkman