9. etapa Carboneras Aramón Valdelin. Winner Anacoma (Lampre-Merida) (kon.)
koniec udalosti
9. etapa Carboneras Aramón Valdelin.

Winner Anacoma (Lampre-Merida)

Nedeľa 31.08.2014, 13:00Vuelta a Espaňa
     
    Nairo Quintana má na čele celkovej klasifikácie pred Contadorom len troj sekundový náskok. Osem sekúnd je oproti víťazovi Gira 2014 pozadu Alejandro Valverde a deväť dnešný hrdina Winner Anacona! Froome dnes nepredviedol práve najideálnejší výkon a v celkovom hodnotení je oproti Quintanovi pozadu už o viac ako tridsať sekúnd. Každopádne, takto vyrovnané čelo celkovej klasifikácie nám dáva do najbližších etáp záruku poriadnej zápletky a určite sa môžeme tešiť aj na veľké množstvo atakov. Pelotón Vuelty si zajtra užíva prvý voľný deň, už v utorok však na pretekárov čaká mimoriadne dôležitá časovka, ktorú si rozhodne nenechajte v našom prenose ujsť. Z našej strany je to na dnes všetko. Lúčia sa s vami komentátori dnešnej etapy Dávid Švec a Michal Bakoš. (17:36:14)
     
    Deviata etapa španielskej Vuelty sa práve skončila.
     
    Cieľ
    Quintana si mohutným finišom vybojoval červený dres. Novým lídrom sa tak napokon stal tento kolumbijský cyklista, ktorý tak na čele celkového poradia vystriedal tímového kolegu Alejandra Valverdeho! Anacona sa tak musí uspokojiť s etapovým víťazstvom, ktoré však preňho určite má cenu zlata.
     
    Cieľ
    Zásluhou záverečného špurtu dokázali Rodriguez s Quintanom dostihnúť zadné koleso Alberta Contadora. Ten tak v konečnom dôsledku svojim atakom na túto dvojicu svojich konkurentov nič nezískal, no oproti Froomeovi s Valverdem si polepšil a najmä ukázal, že sa s ním musí bez najmenších pochybností počítať!
     
    Cieľ
    Winner Anacona zvládol aj posledné stovky metrov z cieľového stúpania a na jeho vrchole sa môže tešiť z etapového víťazstva. Kolumbijský dnes potvrdil, že nie nadarmo mu dali rodičia meno Winner. Bude to však stačiť aj na červený dres?
     
    0,8
    Martinov atak bol len predzvesťou ofenzívy, ktorú aktuálne predvádza Alberto Contador. Španielsky matador nastúpil svojim konkurentom sebe tradičným spôsobom, ako-tak sa ho dokázali chytiť len Rodriguez a takisto aj Qunitana.
     
    0,9
    Anacona sa už blíži do cieľa. O etapový vavrín už s určitosťou nepríde. Momentálne má pred Valverdem už len bezmála štyridsať sekundový náskok! Vystačí to Talianovi?
     
    1,2
    Martinov atak síce nebol úspešný, no aspoň vyprovokoval favoritov k intenzívnejšiemu výkonu. V skupine favoritov sa ujal tvorenia tempa Joaquim Rodriguez.
     
    1,7
    Už to vyzeralo tak, že dnes zo skupiny favoritov nikto nebude atakovať a pretekári na celkové poradie sa budú len kontrolovať. Z omylu nás však vyviedol Dan Martin, ktorý sa postavil zo sedla a pokúša sa vybudovať si náskok.
     
    2
    Na vrchol Aramón Valdelinares má Winner Anacona ešte dva kilometre. Osobne si dovolím tvrdiť, že to už Talian zvládne a okrem etapového vavrínu sa dnes stane aj novým lídrom celkovej klasifikácie. Bude to však veľmi, veľmi tesné.
     
    2,5
    Aj napriek nepriaznivému počasiu lemuje okraje ciest na záverečnom stúpaní slušný počet ľudí, ktorí sa snažili Anaconu vybičovať k ešte lepšiemu výkonu.
     
    3
    V poli hlavných favoritov nevidíme ani najmenšie náznaky atakov, či snahu o potrhanie skupinky, na ktorej čele udávajú strojové tempo domestici Chrisa Froomea.
     
    3,9
    Anacona predvádza fantastický výkon, na základe ktorého si dovolím tvrdiť, že ak sa nič nečakané nestane, o etapový vavrín ho v dnešnej etape nepripraví už nikto. Anacona však bojuje o to, aby prišiel do cieľa s náskokom väčším ako dve minúty pred Valverdem.
     
    4,8
    Atak dvojice Martin-Uran (Omega Pharma-Quick Step) tak úspešný nebol. Winner Anacona sa poriadne zahryzol do cieľovej horskej prémie a vydáva na nej skutočne všetky svoje sily. Talian si veľmi dobre uvedomuje, čo je v hre.
     
    5
    Spomínaný Valverde sa nachádza v hlavnej skupinke, ktorá je už poriadne vyselektovaná. Aktuálne sa v nej nachádza už len zhruba dvadsať pretekárov, ktorí na Anaconu strácajú bez desiatich sekúnd štyri minúty.
     
    5,8
    Winner Anacona nastúpil aj Morenovi z Movistaru a vydal sa bojovať zo záverečnými kilometrami deviatej etapy úplne sám. Pripomíname, že v podaní talianskeho pretekára sa nejedná len o atak na etapové víťazstvo, ale aj o boj s Alejandrom Valverdem.
     
    6,5
    S najťažším kopcom dňa Aramón Valdelinares, ktorý je zaradený do prvej kategórie, už bojuje na čele pretekov len dvojica pretekárov.
     
    7,5
    Pri prvom horskom dojazde na aktuálnom ročníku Vuelty až prekvapujúco skoro odpadol zo skupiny favoritov Rigoberto Uran. Ten by to dnes chcel veľmi rád odčiniť, a tak sa pokúša o atak. Spoločne s ním nastúpil z hlavného balíka aj jeho tímový kolega Tony Martin. Zaujímavý ťah Omegy Pharmy – Quick Step!
     
    9
    Deväť kilometrov pred cieľom deviatej etapy sa podarilo pelotónu stiahnuť manko na uniknutšiu trojicu pod hranicu piatich minút. S blížiacim sa koncom sa to čoraz lepšie vyvíja pre Anaconu. Nesmieme však zabudnúť na to, že to najhoršie na pretekárov ešte len čaká. Talian, ktorý pred dvomi rokmi obsadil na Vuelte v celkovom hodnotení 19. miesto, sa tak ešte rozhodne nemôže radovať.
     
    11
    Medzičasom už vedúca trojica zdolala predposledné stúpanie, ktoré je dnes na programe. Z najväčšieho prídelu bodov do vrchárskej súťaže sa na jeho vrchole tešil Javier Moreno (Movistar).

    Dávid Švec

    Michal Bakoš