1. etapa Jerez de la Frontera 1. Tím Movistar (kon.)
koniec udalosti
1. etapa Jerez de la Frontera

1. Tím Movistar

Sobota 23.08.2014, 19:00Vuelta a Espaňa
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 19:00.
     
    Zajtra začína posledný z troch najväčších vrcholov sezóny, čo sa týka známych podnikov Grand Tour. La Vuelta Espaňa, ako hovoria cyklistickí znalci preteku okolo Španielska, bude v znamení nielen silného obsadenia štartového poľa, čo sa týka favoritov na celkové poradie, ale aj pre nás bude mať špeciálnu príchuť. Na trať sa predstaví podľa predpokladov Martin Velits, ktorý už dávnejšie ako tak tušil, že v Španielsku bude štartovať. Po Tour de France sa definitívne rozhodol aj Peter Sagan, že si pripíše svoj druhý štart na španielskom území, pred tromi rokmi vyhral supertalent zo Žiliny tri etapy a môžeme očakávať, že aj v tomto roku Peter Sagan zabojuje nielen o jeden etapový vavrín.

    Vuelta je v tomto ročníku síce naďalej v znamení náročného kopcovitého terénu, no cyklisti absolvujú aj tri boje proti chronometru, a to hneď v prvej etape si vyskúšajú prvú väčšiu tímovú skúšku v podobe tímovej časovky. Môžeme očakávať silu Omegy, ktorá je štandartne rýchla čo sa týka časoviek. Silné bude zoskupenie Oricy Greenedge, ktorí majú prepracovanú tímovú časovku a majú dostatok rýchlych jazdcov. Presadiť sa budú snažiť zaiste aj jazdci tímov SKY či Movistar, ktorí majú mnoho časovkárskych špecialistov vo svojich radoch. Nesmieme zabudnúť ani na dva tímy, ktoré sa v nadchádzajúcu sezónu spoja a vytvoria fúziu – Cannondale a Garmin. V prvom máme Petra Sagana, ktorý dokáže v krátkych časovkách skvele využiť svoj potenciál výbušnosti a spolu s Bodnarom, ktorý patrí medzi dvadsať najlepších časovkárov môžu potiahnuť taliansko-americké zoskupenie možno až k prvej päťke.
     
    Onedlho sa nám začne tímová časovka družstiev – ako prvé na trať sa nám vydá zoskupenie bývalého víťaza – Chrisa Hornera, ten však užíval kvôli chorobe určitý druh lieku, ktorý je pre antidopingovú komisiu nepriaznivý, a tak sa rozhodli predstavitelia tímu Lampre Merida – že sa predstavia bez víťaza minulého ročníka Vuelty – Hornera, aj keď to znie prekvapujúco, reakcia je v duchu pravidiel a pokiaľ bolo prekročené určité množstvo danej látky, aj keď pravdepodobne vplyvom lieku, musí sa zachovať rovnaký meter. Čo sa týka Hornera, tak jemu vyskočila podozrivo určitá hladina, či však preskočila dovolené množstvo – nevedmo. Pre podobný problém neštartuje na Vuelte ani Roman Kreuziger, ktorý sa na ňu dlho pripravoval. Toto pravidlo podčiarkuje fakt, že cyklistika je najpostihovanejší šport, čo sa týka možnosti dopovania. Trestá sa skutočne všetko.
     
    Trať meria iba 12,6 km – je však veľmi technická, teda z pohľadu časovky to nie je až tak veľa, no odborníci upozorňujú že etapa bude veľmi technická, v Jereze je množstvo zákrut a krkolomných zmien tempa. Nás len teší, že medzi najlepších jazdcov na krátke časovky a hlavne samotnú techniku v peletóne patrí Peter Sagan.
     
    Za polovicou trate bude jediný priebežný merač času – na témet 6,5 km uvidíme kto na tom ako priebežne je.
     
    Napokon sa na štart prvej etapy vydalo ako prvé zoskupenie Juhoafrického tímu MTN – Qhubeka, ktoré štartuje na Vuelte ako tím z divokej karty. 69. ročník pretekov okolo Španielska, pod naturálnym názvom ako ho poznáme Vuelta je teda odštartovaný a nás môže tešiť, že v tejto obrovskej konkurencii štartuje aj dvojica našich cyklistov – Martin Velits a Peter Sagan.

    1. MTN – Qhubeka 19:04
    2. Cofidis, Solutions Crédits 19:08
    3. Team Europcar 19:12
    4. Team Giant – Shimano 19:16
    5. AG2R La Mondiale 19:20
    6. Caja Rural – Seguros RGA 19:24
    7. IAM Cycling 19:28
    8. Orica GreenEdge 19:32
    9. Cannondale Pro Cycling 19:36
    10. FDJ.fr 19:40
    11. Lampre – Merida 19:44
    12. BMC Racing Team 19:48
    13. Trek Factory Racing 19:52
    14. Belkin Pro Cycling Team 19:56
    15. Garmin Sharp 20:00
    16. Lotto Belisol 20:04
    17. Astana Pro Team 20:08
    18. Team Katusha 20:12
    19. Team SKY 20:16
    20. Omega Pharma – Quick-Step 20:20
    21. Tinkoff – Saxo 20:24
    22. Movistar Team 20:28
     
    Na technickej trati majú možnosť vidieť diváci a priaznivci cyklistiky už tri tímy, ako prvé zoskupenie ktoré môže zamiešať poradím určite musíme uviesť dobre pripravené Giant – Shimano a zaiste aj špecialistov na rýchly boje proti chronometru – Oricu GreenEdge, ktorá štartuje v prvej polovici štartového poľa pre dnešnú časovku.
     
    Prvé družstvo čo sa vydalo na náročnú trať, MTN – Qhubeka, zatiaľ vedie s časom 14:42, zrejme si svoje vedenie aj udrží, kedže druhý tím čo vyštartoval Cofidis, stráca po prvom medzičase tri sekundy a ani tím Europcar zatiaľ nejde až tak rýchlo. Pri krátkych časovkách sú však predpoklady márne.
     
    Tím Europcar stráca možno prekvapujúco až 21 sekúnd po 6,5 km. Juhoafrický tím to teda rozbehol svižne a bude na prvom mieste po troch tímoch v cieli.
     
    Holandský celok Giant Shimano zobral opraty doterajšej časovky do vlastných rúk a skvelé tempárske predpoklady ukazujú už po prvom medzičase – keď prekonávajú čas MTN – Qhubeka – o jedenásť sekúnd. Uvidíme zrejme onedlho výmenu na čele.
     
    Tím Europcar zaostal až o 34 sekúnd v cieli za MTN – Qhubeka, ktorý ale o pár sekúnd prekoná dobre rozbehnuté Giant – Shimano.
     
    Posledné dva kilometre už išli pretekári z holandského tímu po šiestich, a tak podľa pravidla z tímových časoviek, kedy sa ráta v cieli čas piateho pretekára, museli mierne zvoľniť tempo, aby nerozbili celok a aby si udržali výborný priebežný čas – ten sa zastavil na hranici 14:29.
     
    Francúzsky tím – AG2R La Mondiale je priebežne tretí po 12,6 km v tímovej časovke s časom 14:46.
     
    Už máme ale na trati špecialistov z tímu Orica Greenedge, a tak môžeme očakávať zmenu na prvej pozícií, aj keď Giant-Shimano dnes kľudne môže atakovať prvú päťku.
     
    Po prvom medzičase si zobrala Orica GreenEdge vedenie do vlastných rúk, no iba o jednu sekundu čo podčiarkuje fakt, že Giant – Shimano sa pripravilo na túto časovku naozaj zodpovedne a kvalitne.
     
    Orica má problémy, dvaja jazdci asi 4 km pred cieľom mierne ušli svojim spolujazdcom, čo neskôr spomalilo tempo celej skupiny, a tak si zrejme udrží holandský celok prvé miesto.
     
    Cannondale ide skvele! Tím okolo Petra Sagana a De Marchiho je o sedem sekúnd priebežne prvý pred Oricou na druhom medzičase a to už máme polovicu tímov na štarte, veríme že si pekelné tempo Cannondale udrží a pôjde do čela.
     
    Napokon Orica zapla na plné obrátky a ukázala veľký cit pre vzniknutú situáciu, kedy museli čakať na vlastných pretekárov po tom čo na chvíľku prepálili tempo skupiny – 14:20 nový čas lídra.
     
    Skvelý výkon v druhej polovici časovky tímov Orice napokon nestačil – Petrov Saganov tím Cannondale ide do na prvé miesto o jednu sekundu! Nový čas prvého tímu priebežne: 14:19
     
    V predbežných kalkuláciách nemôžeme nespomenúť tím Fabiana Cancellaru, Trek Factory Racing, ktorý má množstvo skvelých časovkárskych špecialistov.
     
    Ďalší favorit tejto disciplíny tím BMC stráca po 6,5 km pätnásť sekúnd na celok taliansko-amerických majiteľov Cannondale, ktorý sa po sezóne zlúči s tímom Garmin. Bude Peter Sagan s tímom v prvej trojke dnes?
     
    Trek Factory Racing stráca 6 sekúnd na tím okolo Petra Sagana, bude to napínavé, no nie ešte stratené pre Cancellarov tím, pripomeňme, že tím Cannondale mal lepšiu prvú časť.
     
    Favoriti sú samozrejme ešte len na štarte, za najväčšieho favorita dnešného dňa sa považuje tím najlepšieho jazdca proti chronometru Tonyho Martina – Omega Pharma Quick – Step.
     
    Trek Factory Racing dal do toho zrejme všetko, no nestačilo to na famózny výkon už končiaceho Cannondale – priebežne tretí 14:22 Trek.
     
    Tím Belkin jazdí priebežne na slušnej úrovni po prvom medzičase – strata iba osem sekúnd.
     
    Belkin Pro Cycling Team stratil 13 sekúnd a zaradí sa v dnešnej časovke presne na koniec prvej polovice výsledkovej listiny.
     
    Priebežná prvá desiatka:

    1. Cannondale 14' 19''
    2. Orica + 0''
    3. Trek + 3''
    4. Giant + 10''
    5. Belkin + 13''
    6. BMC + 15''
    7. Lampre + 19''
    8. MTN + 23''
    9. AG2R + 27''
    10. IAM + 34''
     
    Cannondale tak podľa doterajších informácií vedie o jednu desatiny sekundy!
     
    Lotto Belisol stráca viac ako dvadsať sekúnd a budú v druhej polovici výsledkovej listiny.
     
    Tím Sky bojuje na trati statočne, jeden z favoritov Froome, má vo svojich radoch množstvo šikovných tempárov. Medzitým Astana si pohorší oproti prvému medzičasu – strata 24 sekúnd.
     
    Tím Sky Procycling stráca po prvom meraní času 16 sekúnd, čo je mierne prekvapenie. Ohroziť tím Petra Sagana môže ale možno najlepšie mužské združenie, čo sa týka tejto disciplíny – a to Omega Pharma – Quick-step.
     
    Kaťuša stráca príliš – Rodriguezov tím a strata 32 sekúnd.
     
    Omega Pharma zaostáva za Cannondale až sedem sekúnd, čo je mierne prekvapenie, no Tony Martin vydrží zrejme ťahať do konca a Belgičania sa zaiste nevzdajú iba tak, môže to byť opäť dráma, keď sa zameriame na čas ako napríklad zrýchlila Orica GreenEdge v posledných troch kilometroch.
     
    Tím Sky Procycling – 21 sekúnd zaostal za prvým tímom pod vedením Petra Sagana, ktorý je najväčšou hviezdou tohto zoskupenia.
     
    Momentálne prvá päťka:

    1. Cannondale 14' 19''
    2. Orica + 0''
    3. Trek + 3''
    4. Giant + 10''
    5. Belkin + 13''
     
    Omega Pharma – Quick-Step zabojovala neskutočne,no tím okolo Petra Sagana má namierené k víťazstvu v tímovej časovke, fantastický výkon, pretože belgické zoskupenie prišlo do cieľa s časom 14:24!
     
    Movistar to rozbehol parádne a musíme skloniť klobúk dole, pretože po dlhom čase sa vystriedal nejaký tím na druhom mieste, čo sa týka merania na úvodnom a jedinom medzičase – po 6,5 km – 2. Movistar 5 sekúnd strata.
     
    Jediným tímom ktorý môže poraziť Cannondale je Movistar, na ktorý netreba zabudnúť, pretože mnoho jazdcov z tohto tímu si časovku vychutnáva. Movistar má karty rozohraté dobre, stačí im vydržať v nastolenom tempe a potiahnuť so všetkými jazdcami posledné tri kilometre.
     
    Movistar obdivuhodne zabral v druhej polovici. S priemernou rýchlosťou 53,1 km/h prekonali Cannondale o šesť sekúnd! Druhá polovica trate bola ukážková z pohľadu tohto španielského tímu. 1. Tím Movistar 2. Cannondale 3. Orica GreenEdge
     
    Držiteľom červeného trička je Jonathan Castrovijeho, ktoré získal pretekár Movistaru, keďže ako prvý preťal cieľovú čiaru. Náš Peter Sagan má ale skvelú možnosť ísť v ďalších etapách do pozície lídra, keďže jeho tím spolu s ním zajazdil vynikajúcu tímovú časovku.

    Výsledky dnešnej etapy:

    1. Movistar 14' 13''
    2. Cannondale + 6''
    3. Orica + 6''
    4. Trek + 9''
    5. Omega + 11''
    6. Giant + 16''
    7. Tinkoff + 19''
    8. Belkin + 19''
    9. BMC + 21''
    10. Lampre + 25''
    11. SKY + 27''
    12. MTN + 29''
    13. Astana + 30''
    14. Lotto + 30''
    15. AG2R + 33''
    16. Katusha + 38''
    17. IAM + 40''
    18. Garmin + 41''
    19. FDJ + 45''
    20. Caja Rural + 48''
    21. Cofidis + 51''
    22. Europcar + 1' 03'' (20:49:06)

    Jozef Čelestiak