Aktobe – FCSB 2:2 (kon.) | Karabach – Salzburg 2:1 (kon.) | AEL Limassol – Zenit 1:0 (kon.)
Dnipropetrovsk – Kodaň 0:0 (kon.) | Helsinki – APOEL 2:2 (kon.) | Grasshoppers – Lille 0:2 (kon.)
Feyenoord – Besiktas 1:2 (kon.) | Razgrad – Partizan 0:0 (kon.) | Liége – Panathinaikos 0:0 (kon.)
Aalborg – D. Záhreb 0:1 (kon.) | Maribor – Tel Aviv 1:0 (kon.) | Légia Varšava – Celtic 4:1 (kon.)
koniec
FC Dnipro Dnipropetrovsk
0:0 (0:0)
FC Kodaň
cz Streda 30.07.2014, 18:00 • Olympijský národní sportovní komplex, Kyjev • Liga majstrov (predkolá)
Predzápasové kurzy
     
    Příjemný večer při sledování úvodního utkání třetího předkola Ligy mistrů dvojzápasu Dněpr Dněpropetrovsk – FC Kodaň. Po včerejších třech zápasech pokračují boje o postup do největší evropské klubové soutěže dalšími zápasy a jeden z nich se odehraje na Olympijském stadiónu v Kyjevě, kde našli útočiště fotbalisté ukrajinského vicemistra z Dněpropetrovsku. Ti nemohou proti Kodani plnohodnotně využít domácího prostředí kvůli válečnému prostředí na východě Ukrajiny a musí tak vzít zavděk slavným stadiónem v národní metropoli.

    FC DNĚPR DNĚPROPETROVSK

    Ukrajinský celek prožil nejlepší léta své historie v osmdesátých letech. Během nich se dvakrát stal sovětským šampiónem (1983 a 1988), na což už později nedokázal navázat ani v samostatné ukrajinské lize. V té zatím na mistrovský primát čeká marně, loni ale druhým místem vyrovnal nejlepší umístění z roku 1993 a po deseti letech tým od řeky Dněpr získal ligové medaile. Rozhodně se ale fotbalisté Dněpru nebudou muset cítit jako hosté, neboť i mezi fanoušky Dněpru a Dynama Kyjev funguje přátelské pouto a při historické snaze o postup do Ligy mistrů se budou moci Ukrajinci opřít o silnou podporu v hledišti.

    Kvalifikaci o Ligu mistrů klub ještě nikdy nehrál, mezinárodní zkušenosti tak získával především v Evropské lize, kde mimochodem v posledních dvou sezónách dosáhl pokaždé na první jarní kolo.

    V kádru Dněpru působí dvojice českých fotbalistů, brankář Jan Laštůvka a obránce Ondřej Mazuch, ten by měl nastoupit v základní sestavě. Hlavní opory ale musíme hledat mezi jinými hráči. Tou největší je bezpochyby Jevgen Konopljanka, ukrajinského špílmachra každé léto lanaří celá řada špičkových evropských týmů, přesto zůstává věrný Dněpru. Velmi nebezpeční pro soupeřovy obrany pak jsou na hrotu další Ukrajinec Jevgen Selezňov a Chorvat Nikola Kalinič, jenž před příchodem do Dněpropetrovsku stačil odehrát během dvou let 44 zápasů v Premier League za Blackburn Rovers.

    FC KODAŇ

    Lvi z Kodaně jsou na evropských kolbištích daleko zkušenějším týmem. Za sebou mají tři účasti v hlavní soutěži Ligy mistrů během posledních osmi let a v sezóně 2010-11 dokonce jako první dánský tým v historii dokázali postoupit do osmifinále. V loňské sezóně dánské ligy se ale museli sklonit před Aalborgem a tak je čeká tuhý boj v nemistrovské části kvalifikace, která je o poznání složitější.

    Trenér Solbakken navíc musí řešit pořádný průvan v kádru, neboť mu z kádru zmizelo plno fotbalistů včetně zkušeného krajního obránce Jacobsena, padesátinásobného norského reprezentanta Braatena a také jednoho z tahounů úspěšné kostarické reprezentace Bolaňose. Nahradit je mají jiní, z Betisu přišel španělskou ligou ošlehaný brankář Andersen, Jacobsena nahradí na postu pravého beka Högli, o základní sestavu by pak měli bojovat i další nové tváře jako Argentinec Mussis, Ghaňan Amartey, Belgičan De Ridder či Švéd Augustinsson.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Dněpr Dněpropetrovsk: Bojko – Leo Matos, Mazuch, Douglas, Fedeckij – Kankava, Politylo – Matheus, Selezňov, Konopljanka – Kalinič
    Náhradníci: Laštůvka – Poljovij, Kravčenko, Chebarjačko, Bruno Gama, Bartulovič, Šachov

    FC Kodaň: Andersen – Högli, Nilsson, M. Jörgensen, Bengtsson – Amankwaa, Delaney, Amartey, Kadrii – Cornelius, N. Jörgensen
    Náhradníci: Wiland – Remmer, Claudemir, De Ridder, Pourie, Toutouh, Felfel

    Rozhodčí: Marriner – Cann, Lennard (vš. Anglie).
     
    Trojice anglických rozhodčích přivádí hlavní aktéry na pažit Olympijského stadiónu v Kyjevě.
     
    Zatímco například v Praze na Letné se znělka Ligy mistrů hraje až v případném playoff, tedy závěrečném předkole, tak v Kyjevě si ji fotbalisté vyslechli přímo na trávníku.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí hrají celí v bílém, hosté v oranžovém.
     
    2
    Úvodní desítky sekund odehráli s míčem na kopačkách domácí, přesto v závěru druhé minuty po ztrátě balónu se do rychlého brejku vydal Kadrii, výborným zákrokem mu ale stačil ukopnout míč do zámezí Leo Matos.
     
    4
    Velký problém pro Mathiase Jörgensena, kodaňský stoper zatáhl za rozběhnutého Kaliniče a velmi brzy vidí žlutou kartu v ruce anglického arbitra.
     
    5
    Z následné standardní situace odcentroval do pokutového území Konopljanka a do odraženého míče se opřel Kankava, domácí středopolař ovšem neprostřelil skrumáž těl před sebou.
     
    7
    Konopljanka směroval před hostující branku další centr, Bengtsson odhlavičkoval pouze ke zcela osamocenému Kaliničovi, ten ale střílel z těžké voleje výrazně vedle Andersenovy svatyně.
     
    9
    Domácí nadále zůstávají aktivnějším týmem, neujal se ale ani přízemní centr Lea Matose, který do pole odrazil Bengtsson.
     
    11
    Zatím vidíme velký rozdíl v aktivitě týmů, zatímco domácí napadají soupeřovu rozehrávku v několika hráčích už u jeho pokutového území, tak hosté se po ztrátě míče okamžitě stahují do hloubi vlastní poloviny a přenechávají taktovku hry Dněpru.
     
    12
    Matheus atakoval Delaneyho nad rámec pravidel a je za své počínání žlutě napomenut.
     
    13
    Cornelius se pokusil probít individuální cestou do pokutového území, nepřišel si ale na pozorného Douglase, který mu zatarasil cestu a ještě si vynutil faul dánského reprezentanta.
     
    14
    Mathias Anderson se při výskoku do hlavičkového souboje pořádně ostře opřel do Kaliniče a je mu pískán další nedovolený zákrok.
     
    16
    Další akci domácích vedl po levém křídle Konopljanka, byl ale včas ubráněn Nilssonem.
     
    18
    Utkání doprovází celá řada nepřesností a oba týmy se stěží dostávají k pokutovému území soupeře. Když už teď běžel Cornelius vstříc brankáři Bojkovi, zastavil jej zdvižený praporek pomezního rozhodčího.
     
    20
    Domácí budou mít možnost standardní situace v podobě rohového kopu.
     
    20
    Matheusův centr odvrátil těsně před Selezňovam Amartey na další roh.
     
    21
    Z opačné strany zahrával rohový kop Konopljanka, i jeho centr se ale nesetkal s úspěchem.
     
    22
    Žlutou kartou je potrestán také Ondřej Mazuch, ten zasáhl nepříjemným šlapákem Cornelia při zpracování míče.
     
    23
    Po sražené ráně Kadriiho měli první roh k dispozici také hosté, ani oni ale nedokázali soupeřovu branku nijak ohrozit.
     
    24
    Cornelius se srazil s Leo Matosem, který se jen těžce zvedal ze země, ale měl by být schopen v pořádku pokračovat v zápase.
     
    26
    Kalinič se pokusil ve středu pole umotat v kličkách hned dva soupeře najednou, snahu mu ale nečistým zákrokem překazil Amartey a domácí budou rozehrávat míč z klidu.
     
    28
    Selezňov podnikl rychlý výpad po pravém křídle, následný centr na Kaliniče je sražen na rohový kop. Ani z další standardní situace se ale poté domácí nedokázali vážněji prosadit.
     
    30
    Amartey si připisuje do statistik další nedovolený zákrok na Selezňova, z následné standardní situace centroval Konopljanka, v pokutovém území ale byl míč nadražen vysoko do vzduchu a poté už se stal lahůdkou pro zkušeného brankáře Andersena.
     
    31
    Po Kankavově kolmici do pokutového území Kalinič padá na zem po kontaktu s Mathiasem Jörgensenem, k hlasitému pískotu domácích fanoušků ale sudí Marriner nechává pokračovat ve hře. Počínání kodaňského stopera ale bylo při nejmenším sporné.
     
    33
    Konopljanka si na hranici pokutového území našel prostor pro střílenou přihrávku, ta ale nesměrovala ani na branku, ani na nabíhající Selezňova s Kaliničem, kterým chyběl k míči metr.
     
    35
    Na střely sice vedou domácí 4:1, ovšem mezi tři tyče ještě nesměroval ani jeden z těchto pokusů! Oba brankáři tak jsou zcela bez práce.
     
    36
    To se snažil změnit Kalinič, jeho centr ale před Selezňovem dokázal odhlavičkovat Mathias Jörgensen.
     
    36
    Až v závěru šestatřicáté minuty jsme viděli první střelu na bránu a to hned pořádně nebezpečnou! Konopljanka si posunul míč kolem dvou soků a z osmnácti metrů vypálil jedovatou ránu k tyči, Andersen ji vyrazil do strany, kam nabíhal Matheus, ten ale odkrytou branku z úhlu netrefil!
     
    38
    Centr Lea Matose zablokoval Kadrii, územní převaha domácích začíná nabírat na intenzitě.
     
    39
    Velmi nepřesný centr Fedeckého odvrací do pole Nilsson. Hosté už nenapadají soupeřovu rozehrávku ani třicet metrů od branky a jen čekají v hustém zataženém bloku na případné protiútoky.
     
    40
    Takřka výjimečná situace, Dánové hrají s míčem na kopačkách v okolí středové čáry.
     
    41
    Jejich souhra ale končí hlubokým ofsajdem Cornelia, na kterého sklapla výborně připravená ofsajdová past obranného kvarteta Dněpru.
     
    42
    Na Fedeckého nákop si za hostující obranu naběhl zcela osamocený Matheus, ten ale v těžké pozici stačil pouze prodloužit míč k Andersonovi. Akce velmi připomínala první branku Nizozemců na MS proti Španělsku, kde podobný nákop Blinda krásnou hlavičkou gólově zakončil Van Persie, Matheus ani zdaleka nebyl takto úspěšný.
     
    43
    Po souhře Fedeckého a Selezňova uvnitř pokutového území z otočky zakončoval Konopljanka, ve veliké šanci ale domácí špílmachr míjí branku zhruba o půl metru.
     
    45
    Po individuálním průniku Konopljanky centroval Fedeckij, jeho pas však přeletěl všechny hráče v pokutovém území a odkopávat od své branky bude Andersen.
     
    45+1
    Rozhodčí Marriner k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase hraje Dněpr s Kodaní 0:0 a nutno podotknout, že jediní spokojení zatím můžou být hosté. Ti snad ani nepřijeli uhrát jiný výsledek než právě tento, neboť pouze brání, faulují a kouskují hru.

    Dokazují to také statistiky, neboť na střely vede Dněpr 7:1 (byť na bránu pouze 1:0), na fauly naopak je stav 4:11.
     
    Fotbalisté obou celků se vrací z útrob stadiónu na pažit Olympijského stadiónu a během několika desítek sekund bude druhé dějství zahájeno.
     
    Podle očekávání vstupují oba týmy do boje v zahajovacích sestavách.
     
    Anglický rozhodčí ještě před úvodním výkopem svolává hráče zpět do útrob stadiónu!
     
    V Kyjevě se nakonec ještě určitě nějakou dobu hrát nebude, trávník je momentálně prázdný a naopak chumel lidí řeší situaci u tunelu z útrob stadiónu.
     
    Podle neoficiálních informací byl jeden fanoušek Kodaně pobodán domácími!
     
    Anglický rozhodčí už přivedl fotbalisty zpět na trávník a přeci jen bychom dnes ještě mohli vidět také fotbal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Kalinič vysokou nohou zasáhl do obličeje Mathiase Jörgensena, ten se skácel k zemi a byl chvíli velmi otřesen. Bude ale v pořádku.
     
    48
    Domácí získali možnost standardní situace nějakých třicet metrů od soupeřovy branky.
     
    49
    Konopljanka ale míjí Andersenovu svatyni o dobrý metr a půl.
     
    50
    Co vše způsobilo odklad začátku druhého poločasu o patnáct minut, budu zjišťovat, nicméně jisté je, že fanoušci Kodaně byli o přestávce hrubě napadeni domácími příznivci.
     
    52
    Kalinič hledal za hostující obranou Selezňova, ten po kontaktu s Jörgensenem padl k zemi, sudí Marriner ale rezolutně signalizuje pokračování ve hře.
     
    53
    Co se týká herního projevu, druhý poločas zatím navazuje na ten první, neboť domácí jen občas pouští soupeře k míči, proti zahuštěné defenzivě se ale sami stěží prosazují.
     
    55
    První změna v sestavě Dněpru, Kankavu nahrazuje Kravčenko.
     
    57
    Amartey se prohnal s míčem po pravém křídle, následný pas před branku srazil na rohový kop Fedeckij.
     
    58
    Na přetažený Bengtssonův centr si naběhl Cornelius, jeho hlavička je ale sražena na další rohový kop.
     
    59
    Bengtsson si přeběhl k opačnému rohovému praporku, po dalším centru před branku už je ale pískán útočný faul Mathiasi Jörgensenovi na Mazucha.
     
    60
    U domácí střídačky se do zápasového dresu obléká Bruno Gama, bude tak druhým žolíkem v sestavě Dněpru.
     
    61
    Konopljanka po přechodu na útočnou polovinu vybojoval rohový kop ve prospěch domácích.
     
    62
    Právě Konopljanka následným centrem od rohového praporku hledal před brankou Kaliniče, ten byl ale pokryt hostujícími zadáky.
     
    64
    Už přichází pracovní náplň pro Bruna Gamu, ten nahrazuje Jevgena Selezňova.
     
    64
    Kalinič se dravým průnikem probíjel útočnou polovinou, než jej srazil k zemi Amartey a hostující záložník je dalším žlutě potrestaným fotbalistou.
     
    66
    Do další příležitosti se v pokutovém území dral Nikola Kalinič, včas mu ale vběhl pod nohy brankář Andersen a ten vyrazil míč do bezpečí z hostujícího pohledu.
     
    67
    Když už měli hosté otevřený prostor k rychlejšímu přechodu do útoku, tak si Amankwaa neporozuměl v kombinaci s Nicolaiem Jörgensenem a Dánové se musí opět bránit.
     
    70
    Na chvíli se k míči dostali hosté, Delaney ale hledal Cornelia velmi nepřesně.
     
    71
    Z velké dálky napřáhl ke střele Politylo, jeho pokus ale proletěl vysoko nad hostující brankou.
     
    71
    První střídání hostů, Kadrii přepouští místo na hřišti Remmerovi.
     
    73
    Högliho centr Mazuch odhlavičkoval pouze k Amankwaaovi, ten si míč zpracoval na hruď a okamžitě pálil, ovšem velmi nepřesně.
     
    74
    Poprvé se do zakončení probil Bruno Gama, jeho rána z osmnácti metrů ale míjí hostující branku.
     
    75
    I v pětasedmdesáté minutě stále platí, že na střely na bránu vede Dněpr 1:0!
     
    77
    Konopljanka po dlouhé době protáhl Andersena, pálil sice k tyči, ovšem z veliké dálky a Andersen stačil jeho střelu vyrazit.
     
    78
    Dánové podruhé střídají, Toutouh si zahraje v závěru zápasu místo Delaneyho.
     
    80
    Po rohovém kopu Konopljanky se do odraženého balónu opřel Kravčenko, ovšem neprostřelil plno těl před sebou.
     
    82
    Chvíle prodlení při ošetření Högliho, které trvá již dobrou minutu a půl.
     
    83
    Högli ale bude moci pokračovat v zápase, hosté ušetřili další minuty a ve hře se může pokračovat.
     
    84
    Další útočná snaha Dněpru končí odmávaným ofsajem Fedeckého, výrok pomezního rozhodčího však byl velmi sporný a přikláněl bych se k tomu, že postavení domácího obránce v momentu Politylovy přihrávky bylo v souladu s pravidly.
     
    85
    Spekulace o pobodání dánského fanouška se nejspíše nepotvrdí, nicméně platí, že Dněpr s velkými výtržnostmi v hledišti během poločasové přestávky ještě bude mít dodatečně velké potíže na půdě evropské fotbalové asociace.
     
    87
    Poslední střídání fotbalistů z dánské metropole, Nicolai Jörgensen uvolnil místo na hřišti De Ridderovi.
     
    89
    Rozeběhla se 89. minuta a nevím, co by se muselo stát, abychom dnes viděli nějakou vstřelenou branku.
     
    90
    Až v devadesáté minutě hosté poprvé vystřelili na branku! To když se do Högliho centru zavěsil Cornelius a jeho hlavička sice mířila do středu branky, přesto je to ale významný moment, neboť domácí brankář Bojko si připisuje vůbec první zákrok v dnešním zápase.
     
    90+1
    Dnešní představení nevalné fotbalové kvality je prodlouženo o čtyři nastavené minuty.
     
    90+2
    Kalinič se nebojácně dral útočnou polovinou, proti obrovské přesile hostujících zadáků ale neměl šanci na úspěch.
     
    90+4
    Cornelius vybojoval faul ve středu pole a Dánové už rozhodně nikam spěchat nebudou.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Na Olympijském stadiónu v Kyjevě je dohráno. V úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů zde Dněpr Dněpropetrovsk hrál s Kodaní 0:0 a protože jsme viděli všehovšudy pouze tři střely na bránu, není tento výsledek sebemenším překvapením. Odveta se hraje za týden v dánské metropoli a postupové šance obou celků budou ještě hodně otevřené. (20:05:13)

    Tomáš Kohlmann

    Góly:

    Karty:   12. Matheus (DNP), 22. Mazuch (DNP) – 4. M. Jörgensen (KOD), 64. Amartey (KOD)


    FC Dnipro Dnipropetrovsk: Bojko – Leo Matos, Mazuch, Douglas, Fedeckij – Kankava (55. Kravčenko), Politylo – Matheus, Selezňov (64. Bruno Gama), Konopljanka – Kalinič
    Náhradníci: Laštůvka – Poljovij, Kravčenko, Chebarjačko, Bruno Gama, Bartulovič, Šachov

    FC Kodaň: Andersen – Högli, Nilsson, M. Jörgensen, Bengtsson – Amankwaa, Delaney (78. Toutouh), Amartey, Kadrii (71. Remmer) – Cornelius, N. Jörgensen (87. De Ridder)
    Náhradníci: Wiland – Remmer, Claudemir, De Ridder, Pourie, Toutouh, Felfel

    Rozhodca: Marriner – Cann, Lennard (vš. Anglie)
    Streda 06.08.2014
    Kodaň - Dnipropetrovsk 2:0

    Góly: 36. Cornelius (Bengtsson), 52. Kadrii

    Karty:   20. Nillson (KOD), 72. Amartey (KOD), 86. Cornelius (KOD), 87. M. Jorgensen (KOD) – 40. Konopljanka (DNP)