koniec udalosti
20 .etapa Bergerac - Périgueux
Časovka jednotlivcov

1. Tony Martin (Omega Pharma - Quick Step)

Sobota 26.07.2014, 10:50Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:00.
     
    Všetkým cyklistickým priaznivcom prajeme príjemnú a pohodovú sobotu. Tour de France sa blíži ku svojmu absolutnému vyvrcholeniu. Pretekárov, ako aj fanúšikov, čaká posledný víkend najslávnejšieho etapového preteku. Predposledné etapa pred slávnostným dojazdom do Paríža je venovaná jedinej časovke 101. ročníka Starej Dámy. Všetko zaujímavé z tejto etapy vám sprostredkuje komentátorské duo – Michal Bakoš a Martin Platko.
     
    Navardauskas zabezpečil etapový vavrín pre Litvu, Sagan tesne pred cieľom spadol

    19. etapa bola označená ako rovinatá a pelotónom mala po náročných dňoch v Pyrenejách previesť do mesta, v ktorom sa pôjde jediná časovka aktuálneho vydania najslávnejších etapových pretekov sveta. 207,5 kilometrov dlhá etapa mala byť predposlednou šancou pre špurtérov a posledno pre cyklistov, ktorí radi atakujú. Proti úplne klasickému hromadnému dojzadu s vláčikmi jednotlivých špurtérskych tímov bolo počasie aj krátke, no za to poriadne prudké stúpanie umiestnené trinásť kilometrov pred cieľom. Po absolvovaní úvodných kilometrov sa vyprofiloval únik dňa, v ktorom sa nachádzala táto štvorica cyklistov: Tom-Jelte Slagter (Garmin), Cyril Gautier (Europcar), Martin Elminger (IAM Cycling), Arnaud Gérard (Bretagne). Tá si dokázala vypracovať najviac náskok siahajúci k hranici štyroch minút. Na čele hlavného balíka sa následne usadili borci z tímov Giant-Shimano, Lotto-Belisol a v neposlednom rade aj Cannondale, ktorí stiahli postupne stiahli náskok štvorice utečencov na dve minúty a na tejto hranici ho udržiavali prakticky až do záverečnej fázy celej etapy. Zhruba dvadsať kilometrov pred koncom ostal na čele z pôvodného úniku už len Slagter, trojicu jeho kolegov pohltil hlavný balík.Práve Slagter vyhral prémiu štvrtej kategórie situovanú štrnásť kilometrov pred koncom. V stúpaní na Cote de Monbazillac zaútočil Slagterov tímový kolega z Garminu Ramunas Navardauskas, ktorý si dokázal rýchlo vypracovať dvadsať sekundový náskok. V tomto stúpaní nestačil Marcel Kittel, a ani Arnuad Demáre. Pelotón bol v týchto momentoch značne preriedený, čo Navardauskasovi náramne vyhovovalo. Až päť kilometrov pred koncom sa na čele hlavnej skupinky usadila pätica pretekárov tímu Omega Pharma-Quick Step, ktorá sa snažila zabezpečiť dojazd jednej skupiny pre Marka Renshawa. Peter Sagan ostal vpred s jedným svojim spolujazdcom, bol veľmi dobre zabudovaný, no bohužiaľ sa ocitol v hromadnom páde. Žilinčan po etape priznal, že to bol práve on, kto ho zavinil. Ramunas Navardauskas aj zásluhou svojich výborných tempárskych kvalít už dotiahol svoj únik do víťazneho konca. Litva sa tak stala v poradí 33. krajinou, ktorá sa môže popýšiť etapovým vavrínom na Tour de France. Špurt o druhú priečku vyhral pred Kristoffom John Degenkolb. Peter Sagan i Peter Velits prišli do cieľa so stratou, no nakoľko sa už nachádzali v ochrannej zóne, dostali čas víťaza. Líder tímu Cannondale a držiteľ zeleného dresu sa pri páde opäť doudieral a obnovil si zranenia, ktoré sa mu privodili ešte v prvom týždni. Našťastie, sa však žilinskému blesku nič vážne nestalo a v Tour môže bez problémov pokračovať. Peter Velits sa pádu úspešne vyhol a spoločne s Tejayom Van Garderenom prišli do cieľa v skupine s Vincenzom Nibalim.
     
    Časovkári sa dočkali svojej špeciality

    Organizátori Starej Dámy sa oproti minulým ročníkom rozhodli do programu Tour zoradiť len jednu časovku jednotlivcov, ktorá je však poriadne dlhá. Na každého člena pelotónu čaká 54 kilometrov boja s časom. O tom, kto je najväčším favoritom nemusíme vôbec pochybovať. Každý, kto sa aspoň trošku vážnejšie zaujíma o cyklistiku, bude súhlasiť, že najväčšie šance na etapový vavrín má niekoľkonásobný majster sveta v tejto disciplíne, Tony Martin. Člen tímu Omega Pharma-Quick Step svoje tempárske kvality potvrdil už na 101. ročníku v jednej etape potvrdil, kedy sa vydal do samostatného úniku a takisto zhruba 60 kilometrov absolvoval sám a etapu dotiahol do víťazného konca. Nemecký pretekár tak môže zaznamenať druhý etapový vavrín na aktuálnej edícii Starej Dámy. Z favoritov na celkové poradie patrí k najzdatnejším časovkárom trojica – Nibali, Valverde a Van Garderen. Hlavne druhý a tretí menovaný by v jazde proti chronometru mali poriadne získať. Ak sa naplnia papierové predpoklady, ktoré jasne hovoria o tom, že Peraud s Pinotom by v časovke Valverdemu nemali stačiť, španielsky líder tímu Movistar by si mal zabezpečiť v celkovej klasifikácii druhé miesto. Vynikajúcim časovkárom je aj Tejay Van Garderen, ktorý vyhlásil, že stále pomýšľa v celkovom poradí na pódiové umiestnenie. Američan však na to musí získať v časovke na svojich súperov viac ako štyri minúty, čo už vyzerá byť nereálne. Zvedaví sme aj na výkon Petra Velitsa, ktorému časovky veľmi dobre idú. Časovkárska jazda Peťa Sagana sa bude niesť hlavne v znamení príprav a regenerácie pred nedeľným špurtom na Elizejských poliach.
     
    Priebežné poradie po 19. etape

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 85:29:26
    2. Thibaut Pinot (FDJ) +7:10
    3. Jean-Christophe Péraud (AG2R) +7:23
    4. Alejandro Valverde (Movistar) +7:25
    5. Romain Bardet (AG2R) +9:27
    6. Tejay Van Garderen (BMC) +11:34
    7. Bauke Mollema (Belkin) +13:56
    8. Laurens ten Dam (Belkin) +14:15
    9. Leopold König (NetApp) +14:37
    10. Haimar Zubeldia (Trek) +16:25
    ...........................................
    28. Peter Velits (BMC) + 01:18:27
    62. Peter Sagan (Cannodale) + 02:48:43


    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
    Biely dres: Thibaut Pinot (FDJ)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy:
    Tom Slagter (Garmin-Sharp)
     
    V časovke sa štartuje v obrátenom poradí. Pretekári z elitnej desiatky celkovej klasifikácie sa tak na trať vydajú až v samotnom závere.
     
    Ako prvý sa vydá bojovať s časom historicky prvý čínsky pretekár, ktorý sa dostal na Tour de France, Ji Cheng z tímu Giant-Shimano. Ten v celkovom poradí uzatvára výsledkovú listinu.
     
    Ďalší pretekári budú na trať púšťaní v dvojminútových rozostupoch.
     
    Na štart slovenských Petrov si budeme musieť hodnú chvíľku počkať. Peter Sagan sa vydá na trať zo štartovej rampy ako 102. v poradí, Peter Velits z tímu BMC až ako 136.
    Štartová rampa v Bergerac

     
    20. etapa 101. ročníka bola práve odštartovaná.
     
    10:54
    Na trati už máme prvých dvoch pretekárov. Okrem už spomínaného Ji Chenga a Davideho Cimolaia. Ďalším pretekárom na štarte je Elia Viviani z tímu Cannondale, od ktorého sa očakávalo, že bude v záverečných dojazdoch najviac pomáhať Petrovi Saganovi. Zatiaľ však bol počas celých troch týždňov neviditeľný.
     
    10:58
    Časovka sa začala už aj pre dvoch šprintérov – Marcela Kittela (Giant-Shimano) a Arnauda Demáreho (FDJ). Najmä prvý menovaný si brúsi zuby na triumf v zajtrajšej poslednej etape.
     
    11:02
    Prvý medzičas čaká na pretekárov na devätnástom kilometri, kde sa budú porovnávať časy všetkých pretekárov. Druhé meracie stanovište je umiestnené na 39 kilometri a záverečné tretie je na 48 kilometri.
     
    11:10
    V týchto momentoch štartujú najmä pretekári špurtérskych tímov.
    Profil dnešnej časovky

     
    11:21
    Ji Cheng z tímu Giant-Shimano už prešiel prvým medzičasom. Čas, s ktorým sa budú zatiaľ porovnávať ostatní pretekári je 27:20.
     
    11:25
    Odštartovalo už sedemnásť pretekárov, prví traja prešli prvým medzičasom. Najrýchlejší je zatiaľ Davide Cimolai. Ešte horší čas ako Ji Cheng mal Elia Viviani.
     
    11:27
    Marcel Kittel ide v úvode časovky veľmi slušným tempom. Na prvom medzičase stratil na zatiaľ najrýchlejšieho Cimolaia len šesť sekúnd.
     
    11:29
    Adrien Petit (Cofidis) je novým priebežným lídrom prvého medzičasu s časom 25:46.
     
    11:34
    Štart majú za sebou už aj André Greipel (Lotto-Belisol), Alessandro Petacchi (Omega Pharma-Qucik Step) a Mark Renshaw (Omega Pharma-Quick Step). Medzitým na prvom medzičase z pozície lídra zosadil Petita Vladimis Isajčev.
     
    11:38
    Pretekár britského tímu Sky Danny Pate na prvom medzičase nadelil Isajčevovi takmer minútu. Doposiaľ najrýchlejší čas má hodnotu 24:38.
     
    11:45
    Zdá sa, že Danny Pate nasadil latku dostatočne vysoko a líder prvého medzičasu sa tak skoro meniť nebude. Ji Cheng už má za sebou aj druhý medzičasom, ktorým prešiel s časom 21:57.
     
    11:53
    Svoju individuálnu časovku odštartoval už aj litovský pretekár a víťaz včerajšej etapy Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp).
     
    12:03
    Druhý medzičas má za sebou deväť pretekárov. Zatiaľ na ňom s časom 50:08 americký pretekár Danny Pate, ktorý druhému Isajčevovi nadelil dve minúty. Skúsený pretekár britského tímu Sky jasne ukazuje, že je z pretekárov, ktorí doposiaľ odštartovali, jasne najlepším časovkárom.
    Ji Cheng (Giant-Shimano) sa blíži do cieľa svojej časovky

     
    12:11
    V cieli máme prvého pretekára! Davide Cimolai (Lampre-Merida) na trati predstihol Ji Chenga, ktorý štartoval pred ním. 01:16:17 je čas, s ktorým sa budú porovnávať ostatní štartujúci.
    Prvý pretekár zo štartovej listiny má časovku za sebou

     
    12:20
    Danny Pate (Sky), ktorý je lídrom na prvom i druhom medzičase, je už takisto v cieli. Jeho čas 01:09:22 je zo všetkých pretekárov v cieli doposiaľ najrýchlejší.
     
    12:30
    Odštartované má päťdesiat pretekárov. V cieli máme dvanástku cyklistov. Stále platí, že Danny Pate je najrýchlejší na všetkých troch medzičasoch.
     
    12:40
    Kanadský pretekár Oricy Green-Edge Svein Tuft sa dokázal na prvom medzičase vyrovnať Dannymu Pateovi, na tom druhom však o šestnásť sekúnd zaostal. Uvidíme, ako to bude vyzerať na treťom medzičase a v cieli.
     
    12:54
    Luke Dubridge z austrálskeho zosúpenia Orica Green-Edge bude zdá sa vážnym ohrozením doposiaľ v cieli prvého Patea. Po prvom medzičase totiž naňho stráca len päť sekúnd.
     
    12:56
    Zároveň je už isté, že Svein Tuft nastolené tempo z prvého medzičasu nevydrží až do cieľa a neposunie sa tak na priebežne prvú priečku.
     
    12:58
    Máme zmenu na čele prvého medzičasu! Poľský pretekár tímu Cannondale Maciej Bondar sa s o sekundu lepší časom posunul na prvé miesto pred Dannyho Patea.
     
    13:05
    Luke Dubridge nedokázal vydržať v tempe, akým prešiel prvý medzičas. Na druhom už zaostáva viac ako tridsať sekúnd. Zaujímať nás teraz bude Macije Bodnar, ktorý na prvom medzičase stále vedie.
     
    13:15
    Odštartoval už aj poľský talentovaný pretekár Michal Kwiatkowski, ktorý je výborným časovkárom, no je otázne v akej pohode sa bude po ťažkých pyrenejských etapách, v ktorých zaostal, nachádzať.
     
    13:23
    Druhým medzičasom presvišťal už aj Maciej Bodnar, ktorý oproti tomu prvému dokázal náskok na Patea navýšiť len o jednu sekundičku. Bude to ešte mimoriadne zaujímavé.
     
    13:35
    Poliakovi Bodnarovi začínajú dochádzať sily. Zatiaľ, čo na druhom medzičase mal oproti Pateovi k dobru dve sekundy, na tom treťom už stráca jedenásť. Danny Pate si zo všetkých pretekárov, ktorí už prešli aspoň jedným medzičasom najlepšie rozložil sily.
     
    13:41
    Bodnar (Cannondale) je už v cieli. Dlho to vyzeralo, že môže z priebežne prvej pozície zosadiť Dannyho Patea, no v druhej polovici stratil svoj tesný náskok. V cieli napokon stratil dvanásť sekúnd a posunul sa na druhú priečku. V cieli už máme viac ako 50 pretekárov.
     
    14:00
    Odštartované má už viac ako polovica z celkového počtu pretekárov. Situácia na čelnej pozícii je stále nezmenená, už dlhú dobu sa na nej drží Danny Pate (Sky).
     
    14:04
    Na trati sa už objavil aj prvý český pretekár Jan Barta, ktorý sa blíži ku prvému medzičasu na 19 kilometri.
     
    14:06
    Číňan Ji Cheng dnes neskončí na poslednom mieste, keďže Luca Paolini zajazdil o 17 sekúnd pomalší čas.
    Legendárny Jens Voigt dokončil poslednú časovku na TdF.

     
    14:13
    Ako 102. v poradí sa na dnešnú časovku vydal Japonec Araširo z tímu Europcar. Peter Sagan bude štartovať za ním!
     
    14:15
    A je to tu! Náš Peter Sagan v zelenom drese a pretekár tímu Cannondale odštartoval boj s chronometrom a prechádza ulicami Bergeracu.
     
    14:17
    Máme tu zmenu na prvom medzičase. Jan Bárta z NetAppu zdolal s časom 24:08 Bodnara o 29 sekúnd!
     
    14:19
    Na záverečných 15 kilometroch sa predpovedá riziko búrok. Momentálne fúka bočný vietor zo západu.
     
    14:21
    V dnešnom štartovom meste – Bergerac vyhral časovku v roku 1994 Miguel Indurain. Táto časovka bola taktiež dosť dlhá a merala 64 km. Španiel zajazdil takmer o 2 minúty rýchlejšie ako Tony Rominger a to pri priemernej rýchlosti 50,539 kmh.
     
    14:30
    Z štartovacej rampy sa na trať spustil už aj TJ Slagter, ktorý včera strávil deň v úniku. Na štarte je pripravených ešte 54 jazdcov.
     
    14:33
    Katalánec Joaquim Rodriguez z ruského zoskupenia Kaťuša je už taktiež v boji. Tento vrchár chcel počas tohto ročníka získať bodkový dres, ale nakoniec ho tromfol Rafal Majka.
     
    14:35
    V blízkosti štartovej rampy sa objavil veľký favorit z Omega Pharma QuickStep Tony Martin. Uspeje dnes svetový šampión v časovke?
     
    14:37
    Portugalčan Nelson Oliveira z Lampre zajazdil dobrý čas a v cieli sa zaradil na 4.miesto s časom 1:09:51.
     
    14:39
    Nemec Tony Martin sa vydal na boj proti chronometru s cieľom vyhrať dnešnú časovku!
     
    14:41
    Na prvom medzičase po 19 kilometroch bol Peter Sagan klasifikovaný na 26.mieste so stratou 1:22. Aj to hovorí o tom, že dnes sa bude šetriť.
     
    14:44
    Bárta už má za sebou aj druhý medzičas, kde mal čas 49:31, čo ho radí na 1.miesto pred Bodnara o 35 sekúnd.
     
    14:46
    Pred chvíľou sa do 20.etapy vydal Talian Alessandro De Marchi, ktorý bol ocenený ako najagresívnejší jazdec celej Tour de France 2014 vďaka svojim piatim únikom, prevažne v horských etapách.
     
    14:49
    A teraz prišiel rad aj na Rafala Majku, ktorý na tohtoročnej Tour vyhral pre Tinkoff – Saxo 2 etapy a v Paríži sa oblečie do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára.
    Saganov kolega De Marchi odštartoval s titulom najagresívnejší jazdec Tour.

     
    14:54
    Tak si to predstavte! Jan Bárta ukazuje naďalej svoje schopnosti v časovke a na treťom medzičase po 48 kilometroch je prvý s náskokom 1:03 pred Patem.
     
    14:56
    Miláčik domácich fanúšikov Thomas Voeckler sa vydal v ústrety 54 kilometrovej trate 20.etapy.
     
    14:57
    Martin Elmiger, ktorý sa na 101.ročníku často objavoval v únikoch končí v cieľovom Périgueuxe na 2.mieste so stratou 11 sekúnd.
     
    15:00
    Klobúk dole pre českým cyklistom Janom Bártom! Jazdec tímu NetApp – Endura porazil Pateho s časom 1:08:08 o 1 minútu a 14 sekúnd.

     
    15:05
    Tony Martin predstihol Rudyho Molarda, ktorý štartoval 2 minúty pred ním a na prvom medzičase prešiel s časom 23:33 a náskokom 35 sekúnd na Bártu.
     
    15:08
    Na trati už máme aj pretekárov ako Nicolas Roche, Tom Dumoulin, Greg Van Avermaet.
     
    15:10
    Do cieľa už prišlo dokopy 93 pretekárov, na štarte je pripravených ešte posledných 35. Medzičasom prešiel Irizar tretím medzičasom, kde stratil na Bártu 36 sekúnd.
     
    15:11
    Peter Sagan má za sebou druhý medzičas po 39 kilometroch. Klasifikovaný bol na 35.mieste so stratou 3:02 na Bartu.
     
    15:13
    Daniel Oss (BMC) je druhým pretekárom, ktorý v cieli predstihol Pateho a so stratou 1:11 sa zaradil na 2.miesto.
     
    15:15
    Tohto roku nie až tak výrazný Sylvain Chavanel z IAM má už taktiež svoj štart za sebou.
     
    15:17
    Španiel Markel Irizar na Bartu stratil v poslednom úseku ešte ďalšie sekundy a tak mu priebežne patrí 2.miesto so stratou 52 sekúnd.
     
    15:21
    Už len 30 pretekárov je pripravených na štarte v Bergeracu. Teraz sa domáci tešia z štartu Tonyho Gallopina, ktorý jednú etapu nosil žltý dres.
     
    15:23
    Peter Sagan je na treťom medzičase na priebežnom 31.mieste so stratou 3:44 na Bártu.
     
    15:25
    Na trati už máme aj druhého Slováka Petra Velitsa, ktorý by chcel určite napodobniť 4.miesto spred dvoch rokov z podobne dlhej časovky.
     
    15:27
    Poliak Michal Kwiatkowski už rovnako bojuje proti chronometru. Pretekár Omegy určite nie je spokojný s touto Tour, keďže vo vrchoch veľa strácal.
     
    15:29
    Rýchlik Tony Martin už predbehol aj Joaquima Rodrigueza, ktorý štartoval 6 minút pred ním a na tretej méte vedie o 1:28 pred Bártom.
     
    15:31
    Peter Sagan je už v cieli a priebežne mu patrí 36.miesto so stratou 4:44 na Bártu.
     
    15:33
    Michael Roger, Jan Bakelants, Geraint Thomas pred chvíľou zišli zo štartovej rampy.
     
    15:35
    V cieli máme už 105 pretekárov. Pôvodný domestik Chrisa Frooma Richie Porte už vyšiel na 54 kilometrovú trať.
     
    15:37
    Žralok zo Sicílie, Vincenzo Nibali sa už tiež pripravuje na svoj štart. Momentálne sa potrebuje rozjazdiť.
     
    15:41
    Zatiaľ čo sa na trať vydal Nieve a Horner, Tony Martin prešiel posledným medzičasom s náskokom 1:38 pred Bártom.
     
    15:45
    Tony Martin je v cieli s časom 1 hodina 6 minút a 21 sekúnd a pred druhým Bártom má náskok 1:47.
     
    15:49
    Prvým medzičasom už prešiel aj Peter Velits a bol klasifikovaný na 9.mieste so stratou 1:09 na Martina.
     
    15:51
    Tom Dumoulin je po 19 kilometroch na 2.mieste so stratou 33 sekúnd, Kwiatkowski a Chavanel strácali 38 sekúnd.
     
    15:53
    Belgičan Jurgen Van den Broeck chcel na tejto Tour skončiť v prvej desiatke, ale to sa mu už nepodarí, keďže veľa stráca. Ukáže niečo v časovke?
     
    16:00
    Na štarte je už len najlepšia desiatka celkovej klasifikácie. Ako prvý z nej odštartuje Haimar Zubeldia z tímu Trek Factory.
     
    16:03
    Pred chvíľou odštartoval Leopold Konig (NetApp), ktorý by dnes mohol skončiť v prvej desiatke.
     
    16:09
    Bauke Mollema a Laurens Ten Dam z Belkinu majú svoje štarty za sebou a tak zostáva už len 7 pretekárov na rampe.
     
    16:13
    Teejay Van Garderen, ktorá je kolegom Petra Velitsa v tíme BMC začal boj proti chronometru.
     
    16:16
    Peter Velits prešiel druhým medzičasom po 39 kilometroch na 11.mieste so stratou 2:33.
     
    16:18
    Španiel Alejandro Valverde, či Francúz Bardet z prvej päťky sú na trati a budú bojovať o druhé miesto, ktoré pred dnešnou časovkou patrilo Pinotovi. Valverde by však 15 sekúndovú stratu mohol stiahnuť.
     
    16:19
    Holanďan Tom Dumoulin prišiel do cieľa napokon na 2.mieste, keď na Martina stratil 1:39.
     
    16:21
    Sylvain Chavanel v cieli nestačil svojim časom na Jana Bartu a zatiaľ mu patrí 4.miesto so stratou 2:36 na Martina.
     
    16:24
    Teraz už veľké ovácie pre druhého muža celkového poradia Thibauta Pinota z tímu FDJ, ktorý bude na diaľku bojovať s krajanom Péraudom, ale aj Španielom Valverdem.
     
    16:27
    Prvý muž celkového poradia Vincenzo Nibali z tímu Astana sa vydal na trať a tak sa štartový box môže uzavrieť!
     
    16:28
    Na treťom medzičase po 48 kilometroch Peter Velits strácal 3:09 a patrilo mu 11.miesto.
     
    16:29
    Do časovky veľmi dobre vstúpil Leopold Konig, ktorému patrí na prvom medzičase 6.miesto so stratou 48 sekúnd na Martina.
     
    16:31
    Peraud začal fantasticky a čas Pinota už stiahol pred prvým medzičasom.
    Štart žraloka zo Sicíie.

     
    16:34
    Peter Velits finišoval nakoniec na 11.mieste so stratou 3:24 na Tonyho Martina.
     
    16:36
    Holanďan Ten Dam už pri prvom medzičase stráca 2:08 a tak je viac než reálne, že sa Konig posunie v celkovom poradí.
     
    16:37
    Ani Bauke Mollema, ďalší jazdec Belkinu, ktorý je v prvej desiatke stráca na 19. kilometroch viac ako 2 minút a tak je Leopold Konig virtuálne na 7.pozícii.
     
    16:39
    Prvý medzičas už absolvoval aj Van Garderen a klasifikovaný bol na 6.mieste so stratou 47 sekúnd.
     
    16:42
    Romain Bardet stráca na prvom medzičase 1:46 a tak je to dobrá správa pre Van Garderena, ktorý tak zmazal už polovicu zo straty na tohto Francúza v celkovom poradí.
     
    16:44
    Teejay Van Garderen ide skutočne dobre, keďže teraz obehol Mollemu, ktorý štartoval o tri minúty skôr.
     
    16:46
    To je zlé! Alejandro Valverde môže zrejme na pódium v Paríži definitívne zabudnúť, keďže na prvom medzičase stráca už 1:50 a patrí mu 41.miesto.
     
    16:47
    Francúz Péraud je klasifikovaný ako šiesty na prvom medzičase so stratou 42 sekúnd na Martina.
     
    16:52
    Thibaut Pinot stráca po prvom medzičase 1:07 a patrí mu 13.miesto.
     
    16:54
    Talian Nibali si kontroluje svoj náskok na čele celkovej klasifikácie. Sicílsky žralok prešiel ako posledný prvým medzičasom a jeho strata na Martina bola 48 sekúnd, čo stačilo na 9.miesto.
     
    16:56
    Perfektný Konig! Cyklista spoza rieky Moravy bol na druhom medzičase tretí so stratou 1:17 na Martina.
     
    17:00
    Do cieľa už dorazilo 146 pretekárov zo 164, ktorí zasiahli do dnešnej individuálnej časovky.
     
    17:04
    Peraud menil bicykel a stratil niekoľko sekúnd! Boj o druhé miesto bude zaujímavý.
     
    17:05
    Teejay Van Garderen bol na treťom medzičase klasifikovaný na 3.mieste so stratou 1:24.
     
    17:06
    Bauke Mollema prišiel na druhý medzičas až na 134.mieste so stratou 6:46.
     
    17:09
    Leopold Konig prešiel tretím medzičasom na 3.mieste so stratou 1:38.
     
    17:10
    Druhý medzičas vo Font de Meaux prešiel Romain Bardet so stratou 3:11 a to stačí na 25.miesto.
     
    17:12
    Španiel Zubeldia prešiel cieľom so stratou 3:45 čo znamená, že sa priebežne zaradí na 16.miesto.
     
    17:13
    Konig napokon na posledno úseku niečo stratil a v cieli sa zaradila až na 4.miesto za Bártu so stratou 2:02.
     
    17:14
    Francúz Péraud po páde zabojoval a na druhom medzičase stráca na Martina 1:52.
     
    17:16
    Pinot prešiel druhým medzičasom na 11.mieste so stratou 2:16.
     
    17:18
    Tretí medzičas prešiel Van Garderen so stratou 1:50, čo mu priebežne stačilo na 5.miesto.
     
    17:19
    A Vincenzo Nibali uzavrel druhý medzičas s časom 49:25 a na Martina stratil 1:22. Talian je priebežne štvrtý.
     
    17:21
    Romain Bardet prešiel tretím medzičasom na 20.mieste so stratou 3:37 a navyše potom musel meniť bicykel.
     
    17:22
    V cieľovom meste časovky Perigueux je už aj Teejay Van Garderen, ktorý stratil na Martina 2 minúty a 8 sekúnd, čiže je na 5.mieste za Konigom.
     
    17:24
    Alejandro Valverde stratil na treťom medzičase až 4:07 a zaradil sa na priebežné 28.miesto.
     
    17:26
    Bardet prišiel do cieľa so stratou 4:17 na 23.mieste a v celkovom poradí pôjde o 2 sekundy za Van Garderena.
     
    17:29
    Už to je zrejme jasné! Jean Christophe Peraud bude v Paríži na pódiu na 2.mieste, keďže na 3.medzičase mu patrí 6.miesto so stratou 2:07, zatiaľ čo Pinotovi 11.miesto so stratou 2:43.
     
    17:31
    Vincenzo Nibali uzavrel tretí medzičas s časom 1:04:42 a na Martina stratil 1:33. Zatiaľ je tretí.
     
    17:32
    Péraud je v cieli na 6.mieste so stratou 2:27 na víťaza Tonyho Martina.
     
    17:35
    Thibaut Pinot prišiel do cieľa na 11.mieste so stratou 3:12.
     
    Cieľ
    Vincenzo Nibali dnes končí napokon na 4.mieste so stratou 1:58 za víťazným Tonym Martinom z tímu Omega Pharma-QuickStep.
     
    Tony Martin tak vyhral na 101.ročníku Tour de France už druhú etapu a potvrdil rolu favorita.
     
    20.etapa sa práve skončila!
    Nibaliho finiš.

     
    Konečné poradie 20.etapy:

    1. MARTIN Tony (OPQS) 1h 06' 21''
    2. DUMOULIN Tom (Giant-Shimano) +1:39'
    3. BARTA Jan (NetApp) +1:47'
    4. NIBALI Vincenzo (Astana) +1:58
    5. KONIG Leopold (NetApp) +2:02
    6. VAN GARDEREN (BMC) +2:08
    7. PÉRAUD Jean-Christophe (AG2R) +2:27
    8. CHAVANEL Sylvain (IAM) +2:36'
    9. IRIZAR ARRANBURU Markel (Trek) +2:39
    10. OSS Daniel (BMC) +2:58
    -------------------
    16.VELITS Peter (BMC) +3:24
    68. SAGAN Peter (Cannondale) +6:31
     
    Priebežné poradie po 20.etape:

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 86:37:52
    2. Jean Christophe Péraud (AG2R) +7:52
    3. Thibaut Pinot (FDJ) +8:24
    4. Alejandro Valverde (Movistar) +9:55
    5. Teejay Van Garderen (BMC) +11:44
    6. Romain Bardet (AG2R) +11:46
    7. Leopold Konig (NetApp) +14:41
    8. Haimar Zubeldia (Trek) +18:12
    9. Laurens Ten Dam (Belkin) +18:20
    10. Bauke Mollema (Belkin) +21:24
    ---------
    27. Peter Velits (BMC) +1:19:53
    61. Peter Sagan (Cannondale) +2:53:16


    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
    Biely dres: Thibaut Pinot (FDJ)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy:
    Alessandro De Marchi (Cannondale)
    Peter Sagan si zajtra v Paríži prevezme po tretí krát v kariére zelený dres.

     
    S konštatovaním, že Tony Martin potvrdil dnes rolu favorita a s prehľadom individuálnu časovku sa s vami pomaly a isto lúčime. Vincenzo Nibali si udržal svoj komfortný náskok na čele, Valverde napokon nedosiahol na druhé miesto, ale na pódiu sa zajtra v Paríži objavia Péraud s Pinotom, čo bude pre Francúzov niečo nevídané. Od klávesnice vás touto 20.etapou sprevádzala dvojica komentátorov – Martin Platko a Michal Bakoš. Ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na vás už zajtra pri veľkolepom finále 101.ročníka Tour de France. Verme, že na slávnom Champs-Elysées o víťazstvo v špurte zabojuje ja Peter Sagan. Zatiaľ dočítania. (18:04:26)

    Martin Platko

    Michal Bakoš