12. etapa Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne 1. Alexander Kristoff (Kaťuša) (kon.)
koniec udalosti
12. etapa Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne

1. Alexander Kristoff (Kaťuša)

Štvrtok 17.07.2014, 13:05Tour de France
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:05.
     
    Prajeme príjemné popoludnie všetkým priaznivcom kvalitnej svetovej cestnej cyklistiky. 101.ročník najslávnejších cyklistických etapových pretekov Tour de France dnes pokračuje už 12.etapou. Organizátori označili profil 185,5 kilometrov dlhej etapy za kopcovitý. Oficiálny štart je naplánovaný na 13:05 v Bour-Bresse a cieľ približne o 17:35 v tradičnom cieľovom meste Tour Saint-Étienne.. Táto zaujímavá etapa ponúkne štyri ľahšie stúpania a tak by sa v cieli mohol z víťazstva radovať aj špurtér. Všetko však za predpokladu, že jeho tím ukontroluje únik. Aj touto etapou vás bude od klávesnice sprevádzať dvojica Martin Platko a Tomáš Lengyel. Prajeme príjemný športový zážitok.
     
    Domáci Gallopin po ataku s druhým etapovým víťazstvom, Sagan skončil deviaty.

    Po prvom dni voľna sa viacerí pretekári postavili na štart plní nových síl a hlavne odhodlania. Od samotného štartu sme boli svedkami viacerých pokusom o atak. Sólo jazdu pred pelotónom, ktorý šiel priemernou rýchlosťou nad 50 km/h si vyskúšal na chvíľu aj Peter Sagan, ale nepodarilo sa mu vytvoriť únik dňa. Až po 30 kilometroch uspel so svojim atakom Martin Elmiger (IAM) a po chvíli sa k nemu pridala dvojica Cyril Lemoine (Cofidis) a Anthony Delaplace (Bretagne). Astane táto trojica z hľadiska celkového poradia vyhovovala a tak sa tempo okamžite spomalilo. Ich náskok postupne stúpol pod hranicu 7 minút a v tom čase sa už na čelo balíka presunuli tímy Cannondale a Orica, ktoré chceli odstup kontrolovať. Zvlnený terén narobil problémy Talanskemu, ktorý na pelotón strácal. Garmin k nemu neposlal kolegov a tak musel za hlavným balíkom bojovať sám, navyše s bolesťami chrbtice. Pri stúpaní na horskú prémiu 3.kategórie mala vedúca skupina náskok len 2 minúty. Američan Talansky v tom čase zosadol z bicykla a vyzeralo to tak, že odstúpi z Tour. Cyklista, ktorého prezývajú Pitbull však napokon pokračoval ďalej. Z vedúcej skupiny postupne odpadli Lemoine a Delaplace a z pelotónu atakoval Bakelants, Roche a Slagter. Prémiu na Côte de Rogna ešte dokázal vyhrať Martin Elmiger. Skupina prenasledovateľov na neho strácala okolo 40 sekúnd, pelotón 1:30.Cannondale s Oricou na čele vystriedali v zjazde Garmin. Druhú horskú prémiu 3.kategórie na Cote de Choux vyhral opäť Elmiger. Po nej ho už dostihli Roche s Bakelantsom a po prémii 4.kategórie na Cote de Désertin aj Herrada s Gautierom. Saganov Cannondale mal túto skupinu pod kontrolou a odstup držal na hodnote okolo 30 sekúnd. Pred posledným kategorizovaným stúpaním na Côte d'Échallon sa kolegov z úniku zbavil Roche a nich pohltil čoskoro pelotón. Lenže potom prišiel posledný dlhý zjazd, v ktorom sa na čele objavili na čele pelotónu pretekári Omegy s Tonym Martinom a Roche bol taktiež dostihnutý. Po tom čo sa pelotón čiastočne spojil, prišiel útok Gallopina. Sagan nechcel nič podceniť a držal sa v popredí. Ešte v zjazde sa k nemu pridali Rogers a Kwiatkowski a spoločne Gallopina dostihli. Táto štvorica však dlho spolu nevydržala, keďže Gallopin zaútočil po druh krát. Sagan sa snažil Rogersa a Kwiatkowskeho strhnúť k spolupráci, ale neúspešne. Gallopin už svoj tesný náskok dokázal na poslednom kilometri a pol udržať a tešil sa z druhého etapového víťazstva na tohtoročnej Tour de France. Náš Sagan bol kilometer pred cieľom chytený pelotónom a na záverečný špurt už nemal priestor a ani sily a tak skončil na deviatom mieste. Špurt hlavnej skupiny vyhral John Degenkolb pred Matteom Trentinom.
     
    V dvanástej etape sa dá očakávať úspech úniku alebo hromadný dojazd.

    Po veľmi zaujímavej včerajšej etape, verme, že nás aj dnes čaká etapa, ktorá ponúkne veľký súboj o víťazstvo. Štart etapy je naplánovaný na 13:05 v Bour -en-Bresse a od samotného začiatku sa dajú opäť očakávať pokusy o atak. Úvodných 40 kilometrov z dnešnej 185,5 kilometrov dlhej kopcovitej etapy bude viacmenej rovinatých a na méte 146 km pred cieľom čaká pretekárov šprintérska prémia v Romaneche-Thorins. O ďalších 19 kilometrov príde na rad prvé krátke stúpanie na horskú prémiu 4.kategórie Col de Brouilly dlhé 1,7 km s priemerným prevýšením 5,1%. Druhá horská prémia 102,5 km pred cieľom bude už 3.kategórie, ale taktiež nič náročné a špurtéri by mali vydržať. Po 100 kilometroch 12.etapy bude na rade bufet a potom už len posledné 2 horské prémie. 47,5 kilometrov pred cieľom príde na rad až 15,3 km dlhé stúpanie na Col des Brosses, ale len s priemerným prevýšením 3,3%. V prípade, že si únik udrží náskok, tak by mohol 20 kilometrov pred cieľom na poslednej horskej prémii 4.kategórie Cote de Grammond už reálne pomýšľať na etapové víťazstvo. Z tejto prémie nasleduje zjazd a potom rovina až do cieľa a tak by sme sa mohli dočkať aj hromadného dojazdu. Nechajme sa prekvapiť a verme, že aj dnes bude Peter Sagan bojovať o prvé víťazstvo.

    Horské prémie:

    1.horská prémia 4.kategórie: Col de Brouilly (stúpanie dlhé 1,7 km s priemerným prevýšením 5,1%)

    2.horská prémia 3.kategórie: Cote du Saule-d'Oingt (stúpanie dlhé 3,8 km s priemerným prevýšením 4,5%)

    3.horská prémia 3.kategórie: Col des Brosses (stúpanie dlhé 15,3 km s priemerným prevýšením 3,3%)

    4.horská prémia 4.kategórie: Cote de Grammond (stúpanie dlhé 9,8 km s priemerným prevýšením 2,9%)

    Šprintérska prémia:

    146 km pred cieľom: Romaneche-Thorins
     
    Profil 12.etapy.
     
    Peter Sagan poskytoval pred dnešným štartom rozhovory.


     
    Cyklisti absolvovali slávnostný štart a teraz sa cez neutrálnu zónu presunú na nultý kilometer etapy, kde by sa mali ocitnúť približne o 13:05.
     
    Včerajšiu etapu síce vyhral Tony Gallopin, no hrdinom sa stal Američan Andrew Talansky, ktorý napriek veľkým bolestiam prišiel do cieľa. Jazdec tímu Garmin-Sharp už zosadol z bicykla a chvíľu diskutoval so športovým riaditeľom, ale potom opäť šliapal do pedálov a s veľkým sebazaprením dokončil etapu. Jeho počin neušiel ani riaditeľovi pretekov Christian Prudhomme, ktorý ocenil jeho silný charakter. Talansky sa však nedokázal zotaviť a dnes sa rozhodol neštartovať.
     
    Odstúpenia na Tour de France 2014:
    Sacha Modolo (Lampre), Mark Cavendish (OPQS), Gregory Henderson (Lotto-Belisol), Andy Schleck (Trek), Christopher Froome (Sky), Xabier Zandio (Sky), Jegor Silin (Kaťuša), Jesus Hernandéz (Saxo-Tinkoff), Maximiliano Richeze (Lampre), Stef Clement (Belkin), John Darwin Atapuma (BMC), Danny Van Poppel (Trek), Bart De Clercq (Lotto-Belisol), Mathias Frank (IAM), Egoitz Garcia (Cofidis), Edward King (Cannondale), Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), Mathew Hayman (Orica), Fabian Cancellara (Trek) a Andrew Talansky (Garmin).
     
    V pelotóne je už len 178 jazdcov. Spomedzi tímov je na tom najhoršie Trek Factory Racing, ktorý má ako jediný k dispozícii iba šiestich cyklistov.
     
    Štart dnešnej etapy je situovaný do mesta Bourg-en-Bresse, ktoré sa nachádza v provincii Ain. Bourg-en-Bresse je etapovým mestom po tretíkrát v histórii. V roku 2002 tu finišoval etapa, ktorú vyhral Thor Hushovd a o päť rokov neskôr sa tešil z víťazstva Tom Boonen. Žije tu približne 40 000 obyvateľov.
     
    Začala sa 12. etapa 101. ročníka Tour de France z Bourg-en-Bresse do Saint-Étienne.
     
    183,5
    Úvod etapy je tradične rýchly. Viacero jazdcov sa bude snažiť skočiť do úniku, no už 40 kilometrov po štarte je pripravená šprintérska prémia, takže tu bude aj boj o body.
     
    182,0
    Je tu prvý atak. Dopredu sa vydal Poliak Bartosz Huzarski z tímu NetApp.
     
    180,0
    Huzarski už nie je pred pelotónom sám. Podľa najnovších správ k nemu pribudlo ďalších sedem jazdcov. Chvíľu si budeme musieť počkať, aby sa únik sformoval.
     
    178,0
    Napokon sa do úniku dostalo až deväť pretekárov, no jazdci na čele pelotónu im nedali šancu, a tak sa všetko spojilo.
     
    176,0
    Dnes by chcel atakovať aj skúsený Jens Voigt, ktorý sa vyjadril, že táto etapa mu sedí. Zároveň však dodal, že rovnaký plán ako on má aj ďalších 120 jazdcov.
     
    175,0
    Tentoraz to skúša Sebastian Langeveld z tímu Garmin-Sharp. Holandský majster využil to, že jeho celok už nemá lídra na celkové poradie, a tak sa vydal do úniku.
     
    173,0
    Langeveld je stále vpredu, ale jeho náskok pred hlavným balíkom je len necelých desať sekúnd.
     
    172,0
    V úniku je momentálne päť jazdcov, ktorí majú k dobru osemnásť sekúnd. Skupinu tvoria: Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp), Gregory Rast (Trek), Simon Clarke (Orica), David De La Cruz (NetApp) a Florian Vachon (Bretagne-Séché).
     
    170,0
    Zdá sa, že vedúca skupina sa sformovala a začína pracovať.
     
    167,0
    Vo včerajšej etape nedošlo k žiadnym výraznejším zmenám v celkovom poradí. Prekvapením bola akurát strata svetového šampióna Ruia Alberta Costu, ktorý prišiel o deviatu priečku a prepadol sa na 14. miesto.
     
    165,0
    Situácia na trati sa upokojila. Pelotón vedia Astana, ktorá stráca na unikajúcich pretekárov 1:05.
     
    162,0
    Po odstúpení Alberta Contadora dostali všetci pretekári Tinkoff-Saxo voľnú ruku, čo sa včera snažili využiť. Najskôr sa vydal do úniku Nicolas Roche, ktorý bol najagresívnejším jazdcom etapy a po ňom skúšal šťastie v zjazde z posledného kopca aj Michael Rogers. Ani jeden z tejto dvojice napokon neuspel, no ataky tímu ruského sponzora Olega Tinkova sa dajú očakávať aj v ďalšom priebehu Tour.
     
    160,0
    V pelotóne je podľa očakávania pokoj. Vpredu sa skupina snaží zvyšovať náskok, čo sa jej darí, pretože má k dobru už 2 minúty a 15 sekúnd.
     
    158,0
    Jazdci sa pomaly blížia k šprintérskej prémii, ktorá sa nachádza na 40. kilometri dnešnej etapy, číže 145,5 km pred cieľom.
     
    155,0
    Prvým pretekárom v úniku, ktorého si predstavíme je Gregory Rast. Švajčiar je momentálne na 85. priečke celkového poradia, a tak sa pokúša o úspech v etape. 34-ročný pretekár je momentálne na svojej štvrtej Tour de France, no stále čaká na prvé víťazstvo v etape. Jazdec Treku je dvojnásobným majstrom svojej krajiny z rokov 2004 a 2006.
     
    152,0
    Peter Sagan v rozhovore pre letour.com povedal, že dnes je to pre neho dobrá príležitosť na etapové víťazstvo. V porovnaní so včerajškom sa cíti lepšie aj po zdravotnej stránke, pretože menej kašle.
     
    150,0
    Rozdiel medzi skupinami medzičasom poriadne narástol. Únik má k dobru už štyri minúty.
     
    149,0
    Takto dnes vyzerá situácia na čele pretekov.


     
    148,0
    Kilometre dnes rýchlo ubúdajú a už o pár minút sa vedúca skupina objaví na šprintérskej prémii.
     
    146,5
    Doterajší rýchlostný priemer sa pohybuje na úrovni 49 km/h, čo je veľmi slušné. Odstup úniku pred pelotónom narástol na 5 minút.
     
    145,5
    Víťazom šprintérskej prémie v obci Romanéche-Thorins sa stal pretekár Florian Vachon z tímu Bretagne-Séche.
     
    143,0
    Náskok päťčlennej skupiny sa ustálil na úrovni piatich minút. V pelotóne musia pracovať hlavne tímy, ktorým ide o etapu, pretože Nibaliho nikto z úniku neohrozuje.
     
    140,0
    Druhým najlepšie postaveným jazdcom v celkom poradí v úniku je Austrálčan Simon Clarke. Člen tímu Orica-Greenedge vlani debutoval na Tour de France, keď obsadil 68. priečku. 27-ročný jazdec má za sebou zaujímavé výsledky, keď v tejto sezóne vyhral etapu na pretekoch Herald Sun Tour a bol tretí v jednej etape na Tirreno-Adriatico. Pred rokom obsadil na svetovom šampionáte výborné siedme miesto. Zajtra oslávi Simon Clarke 28. narodeniny.
     
    138,0
    Ešte predtým ako sa dostaneme na prvé kategorizované stúpanie dnešného dňa si predstavíme tretieho cyklistu v úniku. Je ním Sebastian Langeveld, ktorý aktuálne vlastní dres holandského šampióna. 29-ročný Holanďan je špecialistom na jednorázové preteky. V roku 2014 skončil ôsmy na Paríž-Roubaix, desiaty okolo Flámska a štrnásty na Miláno-San Remo. Vlani pôsobil Langeveld v Orice, teraz je členom celku Garmin-Sharp.
     
    135,0
    Šprintérska prémia – Romanéche-Thorins:

    1. Florian Vachon (Bretagne-Séché) – 20 bodov
    2. Gregory Rast (Trek) – 17
    3. Simon Clarke (Orica-GreenEdge) – 15
    4. David De La Cruz (NetApp) – 13
    5. Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) – 11
    6. Marcel Kittel (Giant-Shimano) – 10
    7. Bryan Coquard (Europcar) – 9
    8. Mark Renshaw (OPQS) – 8
    9. Romain Feillu (Bretagne) – 7
    10. André Greipel (Lotto) – 6
    11. Peter Sagan (Cannondale) – 5
    12. Fabio Sabatini (Cannondale) – 4
    13. Elia Viviani (Cannondale) – 3
    14. Tom Veelers (Giant) – 2
    15. Yohann Gène (Europcar) – 1
     
    133,0
    Prvá hodina dnešnej etapy sa išla priemernou rýchlosťou 45,9 km/h
     
    131,0
    Peter Sagan nechce plytvať silami na prémiách, a tak boduje už len symbolicky. Aj to mu však stačí, pretože v boji o zelený dres má pred druhým Coquardom náskok 133 bodov.
     
    129,0
    Po upršanom úvode Tour de France sa teraz musia pretekári vyrovnať s teplom. Dnes je na trati približne 30 stupňov Celzia.
     
    128,0
    Momentálne je na čele pelotónu tím Giant-Shimano, ktorý bol včera blízko etapového prvenstva. Degenkolb síce finišoval ako druhý, no aj to bolo pre neho víťazstvom, pretože ho stále trápia zdravotné problémy.
     
    127,5
    Únik už je v stúpaní na Col de Brouilly, kde víťaz získa jeden bod do súťaže o bodkovaný dres.
     
    127,0
    Prvú horskú prémiu zvládol najlepšie David de la Cruz, ktorý si pripísal spomínaný jeden bod na vrchole Col de Brouilly.
     
    124,0
    Štvrtým jazdcom v úniku je Florian Vachon. Francúz z kontinentálneho tímu Bretagne-Seche Eniveronment zažíva svoju premiéru na Tour de France. Momentálne je na 126. priečke celkového poradia so stratou 1h39m44s. Vo svojej profesionálnej kariére dosiahol Vachon 10 víťazstiev a 22-krát stál na pódiu. Dnes si pripísal 20 bodov na šprintérskej prémii.
     
    122,0
    Odstup pelotónu sa aktivitou Giantu znížil na pod štyri minúty. Šprintérsky tím tak jasne prejavil záujem o dnešnú etapu.
     
    120,0
    Tony Gallopin sa v tomto roku zaradil medzi najväčšie osobnosti, pretože si vďaka úniku vybojoval žltý dres a včera dokázal vyhrať etapu. Navyše mu v celkom hodnotení patrí výborná piata priečka.
     
    117,0
    Situácia na trati sa momentálne nemení. Vpredu je stále päťčlenná skupina, ktorá si udržiava takmer štvorminútový náskok pred pelotónom, kde diktuje tempo Giant-Shimano.
     
    114,0
    Posledným jazdcom, ktorý sa dnes dostal do úniku je David de la Cruz. 25-ročný Španiel je súčasťou kontinentálneho tímu NetApp. Nemecký celok dostal v tomto roku divokú kartu a vďaka tomu si užíva de la Cruz svoju prvú Tour de France. Na 101.ročníku sa dostal do úniku aj v druhej etape.
     
    112,0
    Giant-Shimano je stále na čele hlavného balíka. Tempo chvíľu udával aj jediný Číňan na Tour Ji Cheng, ktorý je jedným z hlavných pomocníkov Kittela na rovinatých etapách.
     
    110,0
    Za pelotónom sa na chvíľu ocitli aj zaujímavé mená. Vincenzo Nibali i Rui Alberto Costa by sa mali veľmi rýchlo dostať späť do čela.
     
    108,0
    Včerajšia strata Ruia Alberta Costu nebola náhodou, pretože portugalský pretekár je chorý a počas posledných dní bral antibiotiká. Jeho stav sa však zlepšil a svetový šampión bude chcieť ukázať svoje kvality už zajtra, v prvej alpskej etape.
     
    106,0
    Jazdci v úniku sa pomaly blížia k druhej horskej prémii dnešného dňa a ich náskok pred pelotónom je aktuálne 4:10.
     
    105,0
    Začalo sa stúpanie na Côte du Saule-d'Oingt, na vrchole ktorého získa prvý jazdec dva body.
     
    103,5
    Rozdiel medzi pelotónom a prvou skupinou sa pohybuje na úrovni 4 minút a 15 sekúnd.
     
    102,5
    Víťazom druhej horskej prémie dnešného dňa na Côte du Saule-d'Oingt sa stal Španiel David de la Cruz.
     
    100,0
    2.horská prémia 3.kategórie – Côte du Saule-d'Oingt:

    1. David de la Cruz (NetApp) – 2 body
    2. Gregory Rast (Trek) – 1
     
    98,0
    Na cyklistov momentálne čaká zjazd, po ktorom príde na stom kilometri (85,5 km pred cieľom) bufet.
     
    95,0
    V kopci stále diktoval tempo tím Giant-Shimano, ktorý nechcel príliš uťahať Marcela Kittela, a tak sa náskok skupiny vpredu zvýšil na takmer päť minút.
     
    94,0
    Veľmi nepríjemný pád v úniku. David de la Cruz v jednej zo zákrut spadol a nevyzerá to s ním vôbec dobre.
     
    93,0
    Europcar má dnes pripravené dve možnosti na záver etapy. V prípade, že prežije záverečné stúpania Coquard, tak by mal finišovať on, ale nahradiť ho môže Kevin Reza.
     
    92,5
    Do pádu bol zapletený aj Sebastian Langeveld, ale ten sa v zjazde snaží dostihnúť trojicu na čele.
     
    91,5
    Stále nie je jasné, či De La Cruz pôjde pokračovať. O tempo pelotónu sa chvíľu staral Cannondale, Giant-Shimano nechce ťahať sám.
     
    90,0
    Je to potvrdené! Španiel David De La Cruz si pravdepodobne zlomil kľučnú kosť a z Tour musel odstúpiť.
     
    88,0
    Europcar už prichystal pre svojich pretekárov tašky s občerstvením.
     
    86,0
    Medzičasom klesla strata hlavného balíka na vedúcu štvoricu na hodnotu 3:31.
     
    84,0
    Bývalý držiteľ žltého dresu z roku 2006 a etapový víťaz z roku 2008 Cyril Dessel opísal finálnu časť dnešnej etapy: "Posledných 60 kilometrov bude zvlnených, ale kopce nie sú náročné. Po prémii 4.kategórie to už veľmi rýchle a v závere by mohol byť špurt 80 – 100 jazdcov.
     
    82,0
    Pretekári už prešli občerstvovacou zónou a teraz ich čaká dlhé stúpanie na tretiu horskú prémiu.
     
    81,0
    Už aj pelotón, ktorého strata sa po páde Cruza znížila začína pozvoľne stúpať na Col des Brosses.
     
    78,0
    S deviatimi dňami v žltom drese, Vincenzo Nibali sa stáva šiestym Talianom, ktorý je lídrom Tour de France. Stále mu však veľa chýba na dostihnutie Fiorenza Magniho a Ottavia Bottecchia, ktorí strávili v žltom 34 dní, nasledovaní Bartalim (23), Coppim a Gimondim (19), ale stále má šancu prekonať Nenciniho, ktorý v roku 1960 vyhral Tour a žltý dres obliekal 14 dní.
     
    76,0
    Po ďalších kilometroch sa stiahol náskok vedúcej štvorice na 2:55. Do čele pelotónu sa vysunula dvojica Europcaru. Je tam Kevin Reza, ktorý by dnes mal pracovať pre Bryana Coquarda, ktorý je druhý v bodovacej súťaži a v tejto etape má záujem bojovať o víťazstvo.
     
    74,0
    Závodníci teraz obišli hlavné mesto departmentu Rhone-Alpes Lyon. Vyzerá to tak, že Thomas Voeckler z Europcaru by sa dnes tiež chcel ukázať v záverečných stúpaniach. Tak sa nechajme prekvapiť.
     
    71,0
    Štvorica Rast, Clarke, Langeveld, Vachon už v stúpaní nemá až taký luxusný náskok. Práca Giantu a teraz Europcaru ho znížila na 2 minúty a 20 sekúnd.
     
    68,0
    Za jazdcami je nekategorizované stúpanie a únik sa už blíži k 15,3 km dlhému stúpaniu na Col des Brosses s priemerným prevýšením 3,3%.
     
    66,0
    Čo si vybrať? Kone alebo bicykle?
     
    63,5
    Hlavný balík je v krátkom zjazde a zásluhou Europcaru sa odstup na utečencov ustálil. Štvorica na čele už cíti svoj koniec a tiež začalo tvrdo pracovať.
     
    61,0
    V tretej hodine dnešnej etapy prešla štvorica pretekárov z úniku 39,9 kilometrov. Priemerná rýchlosť prvých troch hodín etapy bola 40,6 km/h.
     
    59,5
    Pelotón a utečenci už stúpajú na horskú prémiu 3.kategórie Col des Brosses.
     
    58,5
    Arnaud Démare pri začiatku stúpania vypadol z hlavného balíka. Je pri tímovom vozidle a dostáva pomoc v podobe fľaše s vodou. Jeho strata je zatiaľ zmazateľná.
     
    56,0
    Aktuálny majster sveta Portugalčan Rui Costa dúfa, že sa dnes dostane do cieľa bez problémov. Vo včerajšej etape stratil na Nibaliho ďalšie desiatky sekúnd a prepadol sa na 14.miesto. Po etape navštívil lekára a bola mu diagnostikovaná akútna bronchitída.
     
    55,0
    Polovica stúpania je za nami a Cannondale sa drží v strede pelotónu, kde chráni Petra Sagana.
     
    54,0
    Francúz Vichon už nestačí na tempo kolegov z úniku a postupne sa počas stúpania prepadá do pelotónu.
     
    53,0
    Defekt postihol Thibauta Pinota, ale za pomoci dvoch tímových kolegov sa dokázal vrátiť do pelotónu.
     
    52,0
    Švajčiar Rast už taktiež nestačí na Clarkeho a Lagenvelda a vyzerá to tak, že na vrchol stúpania príde len dvojčlenný únik.
     
    51,0
    Už len necelých 5 kilometrov do cieľa 3.horskej prémie 3.kategórie.
     
    50,0
    Vachon bol už pohltený pelotónom, ktorý po čase opäť vedie tím Giant-Shimano.
     
    49,0
    Simon Clarke a Sebastian Langeveld sú 1,5 kilometra od cieľa horskej prémie. Pre túto dvojicu to bude veľmi ťažké udržať si náskok aj na poslednom kopci, ale všetko je možné.
     
    47,5
    Horskú prémiu 3.kategórie na Col des Brosses vyhral Sebastian Langeveld a pripísal si 2 body do vrchárskej súťaže.
     
    46,0
    3.horská prémia 3.kategórie na Col des Brosses:

    1. Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) – 2 body
    2. Simon Clarke (Orica) – 1
     
    45,0
    V cieli predposlednej horskej prémii pelotón na vedúcu dvojicu strácal 2 minúty a 12 sekúnd.
     
    44,0
    Teraz nasleduje zjazd a po ňom už stúpanie na poslednú horskú prémiu 4.kategórie Cote de Grammond.
     
    42,0
    Do pelotónu sa už zaradil aj Švajčiar Gregory Rast, ktorý bol členom skupiny v úniku.
     
    39,0
    Už o 9 kilometrov sa začne posledné stúpanie na Cote de Grammond, ktoré bude dlhé 9,8 kilometrov s priemerným prevýšením 2,9%.
     
    37,0
    Viacerí odborníci sa dnes zamýšľajú nad ambíciami Petra Sagana v tejto etape, keďže Cannondale ani raz nepracoval na čele. Najmä preto sa zaznievajú hlasy, že sa možno Peter necíti najlepšie alebo si všetky sily šetrí na záver etapy.
     
    35,5
    A možno to už prichádza! Pretekári tímu Cannondale sa pred koncom zjazdu postupne posúvajú do prednej časti pelotónu.
     
    33,0
    Langeveld a Clarke už dávajú do toho všetko a stále si držia náskok dvoch minút.
     
    31,0
    Vedúca dvojica už začína stúpať na poslednú horskú prémiu Core de Grammond, zatiaľ čo pre pelotón končí zjazd.
     
    30,0
    A máme tu pokus dvojice pretekárov Europcaru o atak. Je to dvojica Quémeneur a Gautier, ktorí sa budú snažiť dostihnúť utečencov. Spravili to šikovne, keďže ich kolegovia viedli pelotón na čele a oni zaútočili zo zadných priečok.
     
    28,5
    Giant-Shimano pokračuje vo vysokom tempe, ale predošlé tempo Europcaru nezvládol Marcel Kittel, ktorý už nestíha tempu pelotónu. Dnes to vyzerá tak, že Giant bude musieť staviť na Degenkolba.
     
    27,0
    Prenasledovatelia z Europcaru strácajú na Clarkeho s Langeveldom 43 sekúnd.
     
    26,0
    Z hry von je podľa všetkého aj Mark Renshaw z Omegy. Podarí sa udržať Andrému Greipelovi?
     
    25,0
    Simon Clarke sa rozhodol zaútočiť a osamostatniť na čele. Langeveld už očividne nemá sily. Pretekár Oricy by si mal uchmatnúť 1 bod za víťazstvo na horskej prémii 4.kategórie.
     
    24,0
    Simon Clarke pokračuje sám s motiváciou na úspech.
     
    23,0
    Dvojica prenasledovateľov z Europcaru už predbehla Langevelda a na Clarkeho stráca 24 sekúnd.
     
    22,0
    Pelotón si drží odstup 1 minúty a 10 sekúnd od vedúceho Clarkeho, Gautier a Quémeneur strácajú len 12 sekúnd.
     
    21,0
    Borci z Europcaru už Clarkeho dostihli a ten má problém sa za nimi vôbec udržať.
     
    20,0
    Peter Sagan si v pelotóne udržuje veľmi dobrú pozíciu za Johnom Degenkolbom. Hlavný balík stráca už len 50 sekúnd.
     
    19,0
    Vysúva sa už aj skvelý tempár Tony Martin spoločne s kolegami Kwiatkowskim a Trentinom.
     
    18,5
    Dlžíme vám ešte meno víťaza poslednej horskej prémie. Vyhral ju Simon Clarke.
     
    18,0
    4.horská prémia 4.kategórie na Cote du Grammond:

    1. Simon Clarke (Orica) – 1 bod
     
    17,0
    Dvojica Europcaru a Clarke robia všetko čo sa dá, ale ich náskok na pelotón sa stále zmenšuje. Momentálne činí 37 sekúnd.
     
    16,5
    Hlavný balík je v zjazde a poriadne sa natiahol. Petrovi Saganovi pomáhajú kolegovia z Cannondaleu.
     
    16,0
    Pretekári Europcaru v zjazde poriadne riskujú. Giant-Shimano sa stále drží na čele hlavného balíka.
     
    15,5
    Medzičasom strata pelotónu klesla pod hranicu 30 sekúnd.
     
    13,0
    Clarke sa stále drží medzi dvoma pretekármi Europcaru a ukazuje svoje dobré zjazdárske schopnosti. Giant Shimano poriadne natiahol pelotón a približuje sa ku utečencom.
     
    11,5
    Peter Sagan má pri sebe dvoch tímových kolegov, hlavný balík má už utečencov nadosah, keďže tí spolu nespolupracujú.
     
    10,0
    Do cieľa v Saint-Etienne zostáva 10 kilometrov a pelotón stráca 20 sekúnd.
     
    8,5
    Už sa preteká po uliciach cieľového mesta a Peter Sagan sa drží v pelotóne zhruba na 10-12 pozícii za Vincenzom Niballim.
     
    7,2
    Clarke a Gautier teraz bojujú o cenu pre najagresívnejšieho jazdca dnešnej etapy. Clarke už nemá sily na striedanie.
     
    6,0
    Šesť kilometrov pred cieľom už pelotón dostihol dvojicu Europcaru a Clarkeho a tak nás čaká hromadný dojazd.
     
    5,0
    Dopredu sa vysúva Sky aj Kaťuša, ktorá staví kartu na Kristoffa.
     
    4,0
    Peter Sagan má pred sebou dvoch kolegov z Cannondale a tí teraz ukazujú ako dnes ušetrili sily.
     
    3,5
    V prednej časti došlo k pádu a z hry vypadol André Greipel. Cannondale je po dlhom čase pekne zoradený na čele balíka. Držme im palce!
     
    3,0
    Greipel si vylieva svoju zlosť na Chavanela, ktorý zapríčinil jeho pád.
     
    1,5
    Stále vysoké tempo určuje jeden pretekár Cannondale, Peter je približne na šiestom mieste.
     
    1,0
    Začal sa posledný kilometer!
     
    Cieľ
    Tak to je už smola! Peter Sagan zrejme neskoro začal špurtovať a na Alexandra Kristoffa už nestačil a tak sa umiestnil na druhom mieste.
     
    Pre Petra Sagana tak zostáva víťazstvo stále zakliate. Na posledných metroch ho z pozície vytláčal Démare a zrejme aj to spôsobilo, že sa jazdec tímu Cannondale nedokázal zavesiť za Kristoffa do háku.
     
    Na 3.mieste skončil spomínaný Arnaud Démare (FDJ) a teraz už do cieľa prichádzajú aj ďalšie skupiny pretekárov.
     
    Prvé víťazstvo pre Alexandra Kristoffa.
     
    Štvrté druhé miesto Petra Sagana počas tohto ročníku Tour znamená, že jeho náskok v bodovacej súťaži stúpol na 152 bodov pred druhým Bryanom Coquardom.
     
    Do cieľa už prišlo aj grupeto s Marcelom Kittelom, ktorý stratil viac ako 10 minút.
     
    Konečné poradie 12.etapy:

    1. Alexander Kristoff (Kaťjuša) 4:32:11
    2. Peter Sagan (Cannondale) +0:00
    3. Arnaud Démare (FDJ)
    4. Michael Albasini (Orica)
    5. Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
    6. Matteo Trentin (OPQS)
    7. Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo)
    8. Bryan Coquard (Europcar)
    9. Daniel Oss (BMC)
    10. Samuel Dumoulin (AGR2 La Mondiale)
    --------------
    52. Peter Velits (BMC) – +0:00
     
    Peter Sagan si na pódiu opäť prevzal zelený dres a bolo vidieť, že už nie je narozdiel od prvých etáp smutný a berie to druhé miesto s nadhľadom. Verme, že ešte jeho šanca príde.
     
    Priebežné poradie po 12.etape:

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 51:31:34
    2. Richie Porte (Sky) +2:23
    3. Alejandro Valverde (Movistar) +2:47
    4. Romain Bardet (Ag2r) +3:01
    5. Thibaut Pinot (FDJ) +3:47
    6. Tejay Van Garderen (BMC) +3:56
    7. Jean-Christophe Peraud (Ag2r) +3:57
    8. Bauke Mollema (Belkin) +4:08
    9. Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) +4:18
    10. Jakob Fuglsang (Astana) +4:31
    --------------------
    30. Peter Velits (BMC) +24:24
    34. Peter Sagan (Cannondale) +41:08


    Žltý dres: Vincenzo Nibali (Astana)
    Zelený dres: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkovaný dres: Joaquim Rodriguez (Kaťuša)
    Biely dres: Romain Bardet (Ag2r)
    Červené tričko pre najagresívnejšieho jazdca etapy: Simon Clarke (Orica Green-Edge)
    Najlepší tím: AG2R
     
    S konštatovaním, že ani dnes Petrovi Saganovi v závere neprialo šťastie a pred ním ešte došpurtoval Alexander Kristoff sa s vami lúčime. Už zajtra sa pelotón presunie do Álp a tam by sa mohol pre zmenu ukázať Peter Velits. Od klávesnice sa pre dnešok lúčia Martin Platko a Tomáš Lengyel. Ďakujeme za pozornosť a veríme, že nám zachováte vašu priazeň aj v ďalších etapách. Zatiaľ dočítania. (18:04:49)

    Martin Platko

    Tomáš Lengyel