3. etapa Cambridge - Londýn 1. Marcel Kittel (GiantShimano) (kon.)
koniec udalosti
3. etapa Cambridge - Londýn

1. Marcel Kittel (GiantShimano)

(2. Peter Sagan (Cannondale) 3. Mark Renshaw (Omega Pharma-Quick Step)

Pondelok 07.07.2014, 13:25Tour de France
     
    Z našej strany je to pre dnes všetko. Ďakujeme vám za pozornosť a veríme, že nám vašu priazeň zachováte aj v nasledujúcich dňoch. (17:32:10)
     
    Najkrajší moment pre slovenské fanúšika, ktorý zažívame už so železnou pravidelnosťou tretím rokom. Peter Sagan sa dva krát ocitol na pódiu, kde si obliekol zelený a biely dres. Z ruchových mikrofónoch sa ozývalo: "Peťo si najlepší". Nádherné momenty!
     
    Do cieľa dnešnej etapy zavítaj aj slávny futbalový tréner, José Mourinho, ktorý prišiel podporiť svojho krajana Rui Alberto Faria da Costa.
     
    Držitelia dresov

    Žlté tričko (Celková klasifikácia): Vincenzo Nibali (Astana)
    Biele tričko (Najlepší jazdec do 25 rokov): Peter Sagan (Cannondale)
    Zelené tričko (Bodovacia súťaž): Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkované tričko (Vrchárska súťaž): Cyril Lemoine (Cofidis)
    Červené tričko pre najagresívnješieho jazdca: Jan Bárta (NetApp)
     
    Výsledky druhej etapy

    1. Marcel Kittel (Giant-Shimano) 3:38:30
    2. PETER SAGAN (Cannondale) +0
    3. Mark Renshaw (OPQS) +0
    4. Bryan Coquard (Europcar) +0
    5. Alexander Kristoff (Katusha) +0
    6. Danny van Poppel (Trek) +0
    7. Heinrich Haussler (IAM)
    8. José Joaquin Rojas Gil (Movistar) +0
    9. Romain Feillu (Bretagne)
    10. Daniel OSS (BMC)
    ---------------
    57. PETER VELITS (BMC Racing) +0
     
    Priebežné poradie po 2.etape:

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 9:52:43
    2. Peter Sagan (Cannondale) +2
    3. Michael Albasini (Orica) +2
    4.Greg van Avermaet (BMC) +2
    5. Chris Froome (Sky) +2
    6. Bauke Mollema (Belkin) +2
    7. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) +2
    8. Alejandro Belmonte Valverde +2
    9. Jurgen Van Den Broeck (Lotto) +2
    10. Romain Bardet (AG2R)
    ---------------
    34.PETER VELITS (BMC) – +35
     
    Foto z cieľovej pásky pred Buckinghamským palácom.
     
    V žiadnej zo súťaží sa dnes nič nemení. Nás môže tešiť, že Peter Sagan si opäť postrážil svoje zelené tričko a navýšil náskok v bodovacej súťaži.
     
    Tretí skončil Mark Renshaw, na ktorého dnes jazdila Omega Pharma-Quick Step. Do samotnej špurtérskej koncovky sa nedostal André Greipel, ktorého aktuálny ročník Starej Dámy zrejme nezastihol v najlepšej forme.
     
    Tretia etapa Tour de France, ktorá bola poslednou na britskom území, sa skončila.
     
    0,1
    Marcel Kittel ukázal, že je vo svojej súčasnej forme šprintérskou jednotkou a pripísal si tak druhý etapový vavrín na tohtoročnej Tour de France! Peter Sagan si dnes do poslednej možnej chvíle držal zadné koleso nemeckého pretekára, priestor na ošpurtovanie tam už nebol, no náš pretekár obsadil fantastické druhé miesto!
     
    1,0
    Peter Sagan si to pozične všetko veľmi dobre kontroluje, tak ako sme uňho už zvyknutý. Je tu však pád, ktorý spôsobil jeden z pretekárov Cofidisu.
     
    2,0
    Už sa nachádzame v ochrannej zóne, takže aj v prípade nejakého pádu, či inej straty sa pretekárom bude v cieli účtovať čas víťaza, respektíve hlavnej skupinky.
     
    3,0
    GiantShimano, Omega Pharma – Quick Step, či Lotto-Belisol sú tam podľa očakávaní veľmi silno zoradené. Do jedného z týchto vláčikov sa snaží zaradiť aj Peter Sagan.
     
    4,0
    Viviani už svoju prácu pre Petra Sagana skončil. V záverečných a rozhodujúcich kilometroch etapy sa tak náš cyklista bude musieť spoľahnúť opäť len sám na seba a na svoju orientáciu v pelotóne.
     
    5,0
    Bárta je späť v pelotóne, veľmi dobre sú zoradení opäť borci z Omegy Pharmy – Quick Step. Uvidíme, kto bude z tohto zoskúpenia špurtovať po odstúpení Marka Cavendisha.
     
    6,0
    Takmer na čele pelotónu sa pohybuje španielsky favorit na žltý dres Alberto Contador, ktorý však tri kilometre pred cieľom z tejto pozíciu určite trošku ustúpi.
     
    7,0
    Jan Bárta sa už takisto čoskoro zaradí do hlavného poľa. Peťo Sagan tam má v závere už len jedného pomocníka, ako sme predpokladali.
     
    8,0
    Jan Bárta je na tom s fyzickými silami podstatne lepšie ako jeho kolega z úniku. Český pretekár ostal na čele hlavného balíka sám, čím si výrazne žiada o ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
     
    9,0
    Niektorí pretekári pohybujúci sa na chvoste hlavného balíka už majú nejaké straty, a tak je pravdepodobné, že do cieľa prídu so stratou.
     
    10,0
    Hlavné pole ide v týchto momentoch rýchlosťou 56 kilometrov za hodinu.
     
    11,0
    Náskok uniknutej skupinky rapídne klesá, je len otázkou dvoch, možno troch kilometrov a Bárta s Bideauom sa zaradia späť do pelotónu.
     
    12,0
    Sila hlavného balíka je však neporovnateľne vyššia, čo nám signalizuje aj údaj o strate pelotónu, ktorá už je menej ako minútová.
     
    13,0
    Dvojici utečencov v posledných kilometroch ťahá najmä český pretekár Jan Bárta, ktorý je veľmi dobrým časovkárom a videli sme, že sa v určitých fázach dnešnej etapy sa šetril a nechal ťahať Bideaua, takže to môže rozbaliť naplno teraz.
     
    14,0
    Vedúca dvojica využíva to, že záver dnešnej etapy je technicky náročný, a tak pelotón do zákrut za daždivého počasia nemôže ísť úplne na maximum.
     
    15,0
    Peťa Sagana tam vidíme v prvej tretine hlavného balíka spoločne s dvojicou pomocníkov. V závere sa bude náš cyklista musieť spoľahnúť už len na Vivianiho.
     
    16,0
    Na samotnom čele teraz jazdia pretekári Astany. V Londýne prší, čo môže záverečný špurt výrazným spôsobom ovplyvniť. V takýchto podmienkach je mimoriadne dôležité sa držať v popredí.
     
    18,0
    Tempo v hlavnom balíku bude s každým pribúdajúcim kilometrom čoraz pekelnejšie. Prejavuje sa to aj na hodnote náskoku vedúcej dvojice, ktorý pomaly stále klesá.
     
    19,0
    Na špici hlavného balíka to už do svojich rúk uchopili borci z Lotta-Belisol a GaintuShimano, od ktorých sa to očakávalo aj najviac.
     
    20,0
    Opäť menšie problémy pri krajnici, kde sa takmer do kontaktu s divákmi dostal Kadri, ktorý bol vo včerajšej etapy najbojovnejším jazdcom, a tak dnes jazdí s červeným označením.
     
    22,4
    Britskí fanúšikovia si plnými dúškami vychutnávajú posledné kilometre tohto ročníka Starej Dámy na ich cestách. Ktovie, kedy sa najslávnejší cyklistický pretek opäť na územie Veľkej Británie vráti.
     
    25,0
    V prvej tretine pelotónu sa okrem šprintérskych hviezd nachádzajú aj najväčší favoriti na celkové víťazstvo, ktorých týmto spôsobom ich tímy chránia pred pádmi, či inými nepríjemnosťami, ktoré by mohli viesť k časovej strate.
     
    28,0
    Fanúšikov je pri cestách v predmestských častiach Londýna skutočne obrovské množstvo. Škoda, že je medzi nimi aj kopec bezohľadných ľudí, ktorí svojim vystrkovaním sa na cestu ohrozujú pretekárov, o čom sa presvedčil borec zo Sky, David Lopéz.
     
    30,0
    Ťažkosti pre spolujazdca Peťa Sagana, Kinga, či bývalého víťaza Tour de France, Andyho Schleka, ktorí sa zaplietli od menšej kolízie. Obaja by však mali byť v poriadku a hlavný balík by sa im ešte mohlo podariť doskočiť.
     
    32,0
    Dvojica utečencov na konci svojho úniku vydáva zo seba maximum, zatiaľ čo v pelotóne to ešte nikto poriadne nerozbalil. Rozdiel medzi únikom a hlavným poľom je momentálne dvojminútový.
     
    36,0
    Pred záverečnou časťou etapy, v ktorej pôjde pelotón na doraz, si pretekári jazdiaci na čele hlavného poľa momentálne zobrali takpovediac oddychový čas, čo sa prejavilo aj na opätovnom navýšení čelnej skupiny.
     
    38,0
    Jean-Marc Bideau sa už pozrel za seba, kde videl kolónu jazdiacu pred hlavným štartovým poľom. Obaja cyklisti v popredí si už určite veľmi dobre uvedomujú, že ich únik bude čoskoro minulosťou. Možno sa ešte budú snažiť bojovať o ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca etapy, ktoré sa dnes bude určovať ťažko, vzhľadom na to, že na trati nebola ani jedna vrchárska prémia a obaja cyklisti sa na vytváraní tempa podieľali približne rovnako.
     
    40,0
    V momente, kedy je pred cyklistami posledných štyridsať kilometrov dnešnej etapy, sa pohybuje náskok vedúcej dvojičky už len tesne nad hranicou jednej minúty.
     
    42,0
    Zábery z Londýna, ktorý je dnes cieľovým mestom tretej etapy, nám prezradili, že v hlavnom meste Anglicka mierne popŕcha.
     
    44,3
    Do špurtu hlavného balíka sa nezapojil ani jeden z dvojice hlavných favoritov na víťazstvo v dnešnej etape. André Greipel aj Marcel Kittel sa naplno sústredia na záver dnešnej etapy, ktorý nás čaká o niečo viac ako štyridsať kilometrov.
     
    46,0
    Do tretice dokázal vyhrať na 101. ročníku Starej Dámy špurt pelotónu na prémii Bryan Coquard, za ktorým finišoval Peter Sagan. Ten si tak s prehľadom stráži líderskú pozíciu v bodovacej súťaži, na prémii nešpurtoval naplno.
     
    47,0
    Vo vedúcej skupinke bol menší náznak špurtu, ktorý napokon dopadol lepšie pre pretekára Bretagne, Jeana-Marca Bideaua, ktorý tak získal dvadsať bodov. Jan Bárta si do bodovacej súťaže pripísal sedemnásť bodov!
     
    49,5
    Formuje sa už aj vláčik Europcaru pre domáceho špurtéra a prekvapenie doterajšieho priebehu Tour, Coquarda, ktorý zatiaľ na prémiách dokázal zo šprintérov pozbierať najviac bodov.
     
    50,0
    Do popredia balíka sa už začínajú pretláčať aj zelené dresy tímu Cannondale spoločne s Petrom Saganom, ktorý môže na rýchlostnej prémii získať maximálne pätnásť bodov.
     
    52,0
    Dvojica utečencov dorazí na rýchlostnú prémiu za päť kilometrov. Jej náskok pred hlavným poľom sa stále drží nad hranicou dvoch minút, takže s určitosťou už môžeme konštatovať, že únik bude zlikvidovaný až po prémii.
     
    55,0
    Na špici hlavného balíka sa pri určovaní tempa striedajú pretekári z Lotta-Belisol, už spomínaného FDJ, či Astany, ktorá má vo svojom strede cyklistu so žltým dresom.
     
    56,0
    Stále sa nič nemení, Bárta s Bideauom by si mali na rýchlostnej prémii rozdeliť prvé dve miesta a pelotón bude špurtovať o tretie miesto.
     
    58,0
    Bárta s Bideauom majú k dobru 2 minúty a 12 sekúnd.
     
    60,0
    Vedúca dvojica prešla mestečkom Moreton, pelotón sa stále snaží znižovať ich stratu.
     
    62,0
    Tím FDJ.fr sa ukazuje na popredných pozíciách v pelotóne s Jéremym Royom, ktorý pomáha Lottu-Belisol a Giantu – Shimano. Športový manažér Yvon Madiot pre letour.fr povedal: "Arnaud Dímare je po včerajšom páde zranený a počas etapy pociťuje bolesti v zápästí. Sme tu pre to, aby som ho doviedli do záverečného špurtu."
     
    64,0
    Do šprintérskej prémie zostáva ešte 17 kilometrov, dvojica utečencov bude mať problém svoj náskok dovtedy udržať.
     
    V Londýne je už všetko pripravené na dojazd pelotónu.
     
    66,0
    Bárta s Bideauom sa blížia do krásneho kraja Epping Forrest. Ich náskok klesol na 2 minúty a 15 sekúnd.
     
    68,5
    Smoliar Jan Bakelants mal ďalšiu nehodu a teraz čaká na pomoc svojich kolegov, ktorí by ho mali dostať späť do pelotónu.
     
    72,6
    Približne o dvadsať kilometrov čaká na pretekárov rýchlostná prémia. Vedúcej dvojici by to pri ich aktuálnom náskoku na prémiu ešte malo vyjsť. V pelotóne sa tak bude bojovať o tretie miesto, ktoré ponúka zaujímavý počet bodov.
     
    73,5
    Náskok vedúcej dvojky už klesol pod hranicu dva a pol minúty, a to aj napriek tomu, že v hlavnom balíku je momentálne kvôli prechode bufetom pokoj.
     
    76,5
    Závodníkov teraz čaká bufet v meste Chelmsford a tempo na chvíľu upadne. Bárta s Bideauom by si ešte nejaký ten čas mohli udržať svoj trojminútový náskok.
     
    78,0
    Strata hlavného balíka je konštantných 2:50 a v ňom je také ticho pred búrkou. To najdôležitejšie čo nás dnes čaká ešte len príde.
     
    80,0
    Pretekári majú za sebou približne polovicu dnešnej rovinatej etapy a od šprintérskej prémie sú vzdialení približne 30 kilometrov.
     
    81,0
    Povedzme si niečo o André Greipelovi, ktorý svoju formu potvrdil víťazstvom na nemeckých majstrovstvách minulý víkend a viacerí očakávali, že včera sa v prvej skupine udrží o niečo dlhšie. "Keď začal mať problémy, radili sme mu, aby to nechal." Manažér Lotto-Belisol povedal: "V Londýne bude ďalšia šanca na veľký šprint a my tam chceme hrať veľkú rolu."
     
    83,0
    Cheng si plní svoju robotu pre tím veľmi dobre a náskok vedúcej dvojice opäť padol na 2:44.
     
    85,0
    Bárta s Bideauom opäť zvýšil náskok na 3 minúty, práve keď sa blížia do mestečke Great Waltham.
     
    86,5
    Ji Cheng, prvý čínsky jazdec na TdF určuje tempo na čele pelotónu a podporuje tak lídra svojho tímu Giant Shimano, Marcela Kittela. Jeho schopnosti sa pričínili o zníženie straty na 2:45.
     
    88,0
    Hlavný balík teraz drží stratu na úrovni 2 minút a 55 sekúnd. Takto to tímom Lotto-Belisol či Giant-Shimano vyhovuje.
     
    90,0
    Takto fanúšikovia vítali pelotón v mestečku Finchingfield
    href="http://t.co/YhSA6OqzEm">pic.twitter.com/YhSA6OqzEm

    — Cannondale Pro (@cannondalePro) July 7, 2014
     
    90,8
    Španielsky Movistar sa snaží Valverdeho držať čo najviac vpredu, aby nedošlo k podobnému pádu ako minulý rok, kedy stratil veľa minút a šancu na dobré umiestnenie.
     
    92,0
    Utečenci už prešli mestečkom Felsted a tešia sa z veľkej podpory fanúšikov. Ich náskok však naďalej klesá a tak by si mali tieto obrázky vychutnávať. Petacchi dnes trpí, Bakelants zrejme pri tom páde utrpel nejaké zranenia a tak má Omega už na začiatku Tour veľa problémov.
     
    93,0
    Jana Bakelantsa už môžme vidieť na konci natiahnutého pelotónu, rovnako sa do neho vrátil aj Degenkolb.
     
    95,0
    Čoskoro príde na rad bufet, konkrétne 76.kilometrov pred cieľom v Chelmsforde. Náskok Bártu s Bideauom je aktuálne 3:12.
     
    96,5
    Priemerná rýchlosť je stále okolo 40 km/h, vietor však postupne zosilnel a to neuľahčí prácu v pelotóne.
     
    98,0
    Pelotón prešiel cez Rayne a Giant-Shimano začal sťahovať stratu na utečencov. Momentálne činí 3:30.
     
    99,5
    Menej ako 100 kilometrov do cieľa v Londýne a Bárta s Bideauom už vedú s náskokom o hodnote len 3:55 a stále klesá.
     
    100,5
    Minuloročný víťaz 2.etapy v Ajaccio Jan Bakelants (OPQS) mal na 45.kilometri nehodu a potreboval vymeniť bicykel. Po kontakte s Vachonom (Bretagne) spadol na zem , ale vyzerá to tak, že aj on sa dokáže do pelotónu veľmi rýchlo vrátiť.
     
    101,5
    John Degenkolb (Giant) dostal defekt zadného kolesa, ale nerobí žiadnu paniku, keďže pelotón ide pomalým tempom a dokáže sa do neho vrátiť bez pomoci tímových kolegov. Nemec bude hrať veľmi dôležitú rolu v záverečnom špurte Marcela Kittela.
     
    104,5
    Mladá francúzska nádej Thibaut Pinot (FDJ.fr) stratil v závere včerajšej etapy kontakt s vedúcou skupinou a nazbieral stratu 16 sekúnd na Nibaliho. Pinot pre L´Equipe povedal: "Dnes to bol skutočný Amstel Gold Race, s tým rozdielom, že som nikdy nešiel Amstel!" Pinot povedal: "Tento druh trate sa mi páči najmenej, ale dokončil som ju. Mal som bronchitídu a viem, že môj výkon sa bude len zlepšovať."
     
    Presne podľa očakávania. Ani dnes sa nenechali fanúšikovia zahanbiť a vytvorili skutočne elektrizujúcu atmosféru.
     
    106,0
    Na 50.kilometri má vedúca dvojica Bárta – Bideau k dobru 4 minúty a 6 sekúnd.
     
    108,0
    Pelotón má pod kontrolou kazašské zoskupenie Astana, za nimi je tím Sky a rovnako Saxo s Contadorom, ktorý to bude mať na tohtoročnej Tour bez Kreuzigera náročné. Cannondale s Petrom Saganom je niekde v polovici.
     
    110,5
    Spomínaná dvojica sa už blíži do mestečka Shalford a pomáha im zadný vietor.
     
    Vedúci muži 3.etapy. Aspoň pre túto chvíľu.
     
    111,0
    Teda je predpoklad, že dnešná etapa skončí skôr ako sa očakávalo. Bárta s Bideauom naďalej skvele spolupracujú a ich náskok stúpol na 4:40.
     
    112,5
    Za prvú hodinu 3.etapy Bárta s Bideauom prešli 42 kilometrov trate.
     
    113,0
    V dnešnej etape, ako iste viete, nie sú žiadne kategorizované stúpania a tak si Cyril Lemoine z Cofidisu udrží bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára aj po cieli v Londýne.
     
    115,0
    Hlavný balík stále vedie Lotto-Belisol s Giant-Shimano. Astana je v tesnom závese za nimi a Nibali veľmi dobre ukrytý. V takejto pokojne etape bude mať čas aj na prehodenie niekoľkých slov s Petrom Saganom.
     
    117,0
    Dvojica nováčikov Tour – Barta a Bideau to spolu stále tiahne a do šprintérskej prémie by im to mohlo vydržať. Smer vetra im vyhovuje a už dlhšie sa ich náskok drží nad hranicou štyroch minút. Mimochodom, Bideau je na tejto Tour už po tretí krát v úniku.
     
    119,0
    Belgické zoskupenie Omega Pharma- Quick Step sa plánuje v záverečnom špurte spoliehať po strate lídra Cavendisha na Marka Renshawa. Jeho kolega Petacchi má tento rok len samé problémy. Dnes pred začiatkom etapy ho poštípala včela a následne dostal alergickú reakciu. Počas etapy to teda bude pre neho opäť veľký boj.
     
    121,0
    Závodníci už majú za sebou viac ako 30 kilometrov, počasie je stále veľmi príjemné a bočný vietor je mierny. Najväčšie nebezpečenstvo je možné až v Londýne, kde sa očakáva dážď a na dlažovných kockách to môže byť veľmi nepríjemné.
     
    124,0
    Bideau s Bártom si stále držia konštantný náskok na hodnote 4:30 pred pelotónom, ktorý vedie Astana. Tento ročník je pre kontinentálny tím Bretagne prvým na Tour de France a tak aj prvá účasť Bideaua v kariére. Medzi najväčšie úspechy tohto profesionála od roku 2007 patria víťazstvá na klasike Paris – Troyes v rokoch 2012 a 2013.
     
    126,0
    Pri pohľade do celkovej klasifikácie je jasné, že obaja strácajú na Nibaliho už viac ako 10 minút a tak ho stále neohrozujú.
     
    128,0
    Bárta s Bideauom už dosiahli náskok piatich minút, ale ten veľmi rýchlo klesol na hodnoty okolo 4:30. Šprintéri ako Greipel, Kittel a Sagan budú mať záujem tento dvojčlenný únik ulikvidovať ešte pred šprintérskou prémiou. Nemal by to byť problém.
     
    130,0
    Za nami je prvá polhodina závodenia. 130 kilometrov pred cieľom v Londýne je strata najväčšej skupiny na únik rovné 4 minúty.
     
    132,0
    Šprintérske tímy sa postupne na čele pelotónu striedajú. O tempo sa teraz stará Lotto-Belisol a Giant-Shimano. Okrem iných tam pracuje aj jediný Číňan v pelotónu Tour – Ji Cheng.
     
    134,0
    Utečenci na chvíľu ubrali z tempa a odstup klesol opäť pod štyri minúty.
     
    136,0
    Situácia je pokojná a tak si môžme predstaviť prvého muža z úniku, ktorým je český cyklista kontinentálneho tímu NetApp – Endura Jan Bárta. Tento 29-ročný pretekár je špecialistom na horské etapy a časovky. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí víťazstvo na Národných MS Česka v časovke v rokoch 2012 a 2013.
     
    138,0
    Aj o poslednú etapu na pôde Veľkej Británie je veľký divácky záujem. Fanúšikovia sú cyklistom v pätách na každom kilometri a mohutne povzbudzujú. Medzičasom stúpol náskok Bártu s Bideauom už nad 4 minúty!
     
    140,0
    Po celkom rýchlo úvode tretej etapy teraz tempo upadlo a priemerná rýchlosť je okolo 43 km/h. Hlavný balík nepotrebuje reagovať a tak dvojica pretekárov na čele tento fakt využíva. Napriek tomu je málo pravdepodobne, že to vydržia až do cieľa v Londýne.
     
    141,0
    Únik sa už stabilizoval a jeho momentálny náskok je 3 minúty a 45 sekúnd, stále stúpa. Barta s Bideauom sa poctivo striedajú.
     
    142,5
    Niektorí jazdci majú zo začiatku etapy radšej pomalšie tempo, keďže cítia bolesti po pádoch z prvých dvoch dní Tour. Mikael Chérel z AG2R pre letour.fr povedal: Nebudem môcť pretekať veľmi dobre, keďže moju pravú ruku mi zranenie nedovoľuje používať na brzdenie. Všetky vibrácie bolia. Dúfam, že sa to bude zlepšovať a že prežijeme náročnú 5.etapu.
     
    144,0
    Hlavný balík vedie podľa očakávania tím Astana, ktorý chráni žltý dres svojho lídra Vincenza Nibaliho. Talian by si veľmi rád udržal pozíciu lídra Tour čo najdlhšie. Uvidíme, ako dnes ukontroluje šprintérov.
     
    145,5
    Českých fanúšikov určite teší účasť Jana Bártu v tomto malom úniku. Medzičasom stúpla strata pelotónu nad 3 minúty.
     
    147,0
    Dnešná rovinatá etapa tak začala presne tak ako sa očakávalo. Dvaja cyklisti v úniku nemôžu pelotón ohroziť a viacmenej sa chcú len zviditeľniť. Na ôsmom kilometri je ich náskok 2:40. Čoskoro si Bártu s Bideauom bližšie predstavíme.
     
    148,5
    Spolupráca Bártu a Bideaua pokračuje. Spoločne si vypracovali náskok 2 minúty a 28 sekúnd.
     
    150,0
    Oproti včerajšku je tempo veľmi vysoké. Ide sa totiž priemernou rýchlosťou okolo 50 km/h.
     
    151,0
    V hlavnom balíku je je situácia pokojná, strata na dvoch borcov v úniku narástla veľmi rýchlo na 1:30. Nibaliho môžme sledovať v druhej rade, kde debatuje s Vanottim a Vivianim (Cannondale).
     
    152,0
    Barta s Bideauom si vypracovali 25 sekundový náskok. Pelotón vyzerá byť po včerajšku unavený a tak utečencov necháva a nezvyšuje tempo.
     
    153,0
    Týmto dvom borcom z kontinentálnych tímov sa darí svoj náskok postupne zvyšovať. Je pravdepodobné, že by sa ich mohla vydať stíhať ďalšia skupina.
     
    154,0
    Už v úvode sme sa podľa očakávania dočkali atakov. Do úniku sa pokúsila vydať dvojica pretekárov. Konkrétne Jan Barta z tímu NetApp Endura a Jean-Marc Bideau z tímu Bretagne.
     
    Štart
    3.etapa Tour de France 2014 bola oficiálne odštartovaná!
     
    Okrem Marka Cavendisha do dnešnej etapy nezasiahne ani Sasha Modolo z tímu Lampre, ktorý taktiež utrpel pád na konci 1.etapy s cieľom v Harrogate.
     
    Oficiálny web TdF ponúkol zaujímavé informácie ohľadom Petra Sagana a zeleného dresu. Mladý Žilinčan dnes tento dres pre lídra bodovacej súťaže oblečie už po 39-krát a to tento rok len jeho tretí na Tour. Pred treťou etapou Tour de France 2014, pre Petra 45. v kariére Grand Tou, vedie v bodovacej súťaži o 22 bodov pred Bryanom Coquardom a 24 bodov pred Marcelom Kittelom.
     
    Posledný deň v Anglicku prinesie pravdepodobne bitku šprintérskych tímov. Profil tomu výrazne nahráva.
     
    Pretekári už opustili štartovú zónu v univerzitnom meste Cambridge a pred sebou majú 4,9 kilometrov dlhú neutrálnu zónu. Obloha je zatiaľ modrá a teplota je veľmi príjemná – 20 stupňov Celzia.
     
    Vincenzo Nibali (Astana) vedie celkovú klasifikáciu po včerajšom veľmi dobre načasovanom ataku a tak je na štarte v Cambridge vedľa Petra Sagana v zelenom, bývalého kolegu, z čias, keď pôsobil v Cannondale.
     
    Pred štartom dnešnej etapy, ktorá by mala byť rajom pre čistokrvných šprintérov sa ešte môžme obhliadnuť za vyjadrením Petra Sagana po jeho včerajšom 4.mieste: "Mám radosť z Vincenzovho víťazstva, pretože sme kamaráti a v minulosti mi pomohol. Som spokojný aj s touto etapou, keďže som sa opäť vyhol pádom a získal zelený dres. V závere etapy sa na mňa všetci sústredili a tak to bolo náročné vyhrať."
     
    Peter Sagan vymenil v Sheffielde biely dres za svoj obľúbený zelený.
     
    Priebežné poradie po 2.etape:

    1. Vincenzo Nibali (Astana) 9:52:43
    2. PETER SAGAN (Cannondale) +2
    3. Greg van Avermaet (BMC)
    4. Michael Albasini (Orica)
    5. Chris Froome (Sky)
    6. Bauke Mollema (Belkin)
    7. Jurgen Van Den Broeck (Lotto)
    8. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
    9. Tejay Van Gardener (BMC)
    10. Jakob Fuglsang (AST)
    ---------------
    41.PETER VELITS (BMC) – +35

    Držitelia dresov

    Žlté tričko: Vincenzo Nibali (Astana)
    Biele tričko: Peter Sagan (Cannondale)
    Zelené tričko: Peter Sagan (Cannondale)
    Bodkované tričko: Cyril Lemoine (Cofidis)
    Červené tričko pre najagresívnješieho jazdca: Blel Kadri (AG2R)
     
    Aká bude tretia etapa 101. ročníka Tour de France?

    Pri pohľade na profil dnešnej etapy si určite mydlia ruky všetci čistokrvní špurtéri, ktorí včera oddychovali a do cieľa prišli v grupete s obrovskou stratou. Tretia a zároveň posledná etapa na britskom území vedie z Cambridge do Londýna a má iba 155 km, aj preto je jej štart oproti prvým dvom dňom naplánovaný o hodinu neskôr. Na jej trase nenájdeme ani jedno kategorizované stúpanie. Rýchlostná prémia čaká jazdcov až v druhej časti etapy, konkrétne na 108 kilometri. Najväčšími favoritmi na etapový vavrín sú bezpochyby Nemci – Greipel s Kittelom. Pre Britov je obrovská škoda, že Mark Cavendish bude chýbať, pretože táto etapa je postavená vyslovene naňho. Na cieľovej rovinke, ktorá je pri Buckinghamskom paláci a bol na nej aj dojazd olympijskeho preteku pred dvomi rokmi, sa však dopredu bude určite tlačiť viac borcov, či už vrátane francúzskej špurtérskej nádeje Coquarda, ktorý bol v predchádzajúcich dvoch etapách aktívny hlavne na prémiách, alebo nášho Petra Sagana. Takáto etapa mu síce úplne nesedí, no Peter sa bude určite chcieť pobiť minimálne o to pódiové umiestnenie, ktoré by mu zaručovalo prísun bodov do súťaže o zelený dres. Po zajtrajšej etape sa určite nebude meniť bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Možno očakávať, že krátko po štarte sa opäť vyprovokuje nejaký únik, v ktorom budú jazdci s ambíciou zviditeľniť seba i svoj tím. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, priebeh etapy by mal byť v jej prvej polovici doslova nudný. Potom už môžeme očakávať zoraďovanie šprintérských tímov, ktoré zaručia svojim lídrom hromadný dojazd a v ňom čo najlepšiu pozíciu.

    Rýchlostná prémia

    Km 108 Epping Forest
     
    Druhú etapu ukoristil po záverečnom úniku Vincenzo Nibali, Peter Sagan nemal v závere dostatok síl

    Včerajšiu etapu z Yorku do Sheffieldu pred štartom prirovnávali viacerí odborníci k Liege – Bastogne – Liege, slávnej klasike. Pretekárov čakalo až 9 kopcov, prevažne tretej a štvrtej kategórie, ale aj jeden druhej, kde sa mal lámať chlieb. Poďme pekne po poriadku. Už na úvodných kilometroch sa do úniku vydala šestica závodníkov, menovite: Matthew Busche (Trek), Blel Kadri (Ag2r), Perrig Quemenuer (Europcar), David de la Cruz (NetApp), Armindo Fonseca (Bretagne-Séché) a Cyril Lemoine (Cofidis), ku ktorým sa ešte prepracoval aj Bart de Clerq z Lotta Belisol. Situáciu v pelotóne kontrolovalo Giant-Shimano a rovnako Cannondale, takže náskok úniku zostával konštantný. Prvú horskú prémiu 4.kategórie na Côte de Blubberhouses: 1,8 km (6,1 %) zvládol najlepšie Cyril Lemoine. Pri zjazde sa pelotón natiahol a do pádu boli zatiahnutí cyklisti ako Barta, Konig či Van Garderen. Potom nasledovala šprintérska prémia v Keighley, ktorú bez boja získal Blel Kadri. Hlavný balík tak mohol bojovať len o 8 bodov, ktoré napokon ukoristil Coquard, Peter Sagan získal za 4.miesto 5 bodov a stal sa virtuálnym držiteľom zeleného dresu. Na vrchole kopca Côte d'Oxenhope Moor: 3,1 km (6,4 %) bodoval Quemeneur, keďže tempo upadlo, pelotón strácal viac ako tri minúty. Šprintérske tímy si v polovici etapy chránili svojich lídrov a únik svoj náskok o hodnote dvoch minút. Tretiu horskú prémiu 3.kategórie na Côte de Ripponden: 1,3 km (8,6 %) získal opäť Cyril Lemoine, rovnako ako o 7 kilometrov prémiu Côte de Greetland: 1,6 km (6,7 %) a stal sa virtuálnym lídrom vrchárskej súťaže. Tímy ako Tinkoff-Saxo, Sky, Movistar či Astana začali stupňovať tempo a niektorí jazdci sa už ocitali v problémoch. Utečenci začínali tušiť ich koniec na čele pretekov, keďže náskok klesol pod 1 minútu. Ešte pred stúpaním na kopec 2.kategórie – Côte de Holme Moss: 4,7 km (7 %) prišiel nepríjemný stret Rocheho s Portem a Saganova návšteva pri sprievodných vozidlách. Našťastie sa veľmi rýchlo dokázal vrátiť na popredné priečky v hlavnom balíku. Na čele sa odpútal Kadri, ktorého sa vydal stíhať Voeckler. Vďaka tempu zoskupenia Sky vypadli z pelotónu špurtéri ako Greipel a Kittel, ktorý má navyše aj defekt. Prémiu nakoniec vyhral Kadri, pred Edetom a Voecklerom. Pri zjazde sa do balíka stihli niektorí odpadlíci vrátiť, napríklad Porte. 37 km pred cieľom v Sheffielde bol už únik minulosťou. Šieste stúpanie na kopec 3.kategórie – Côte de Midhopestones: 2,5 km (6,1 %) prinieslo atak dvojice Garminu Slagter – Talansky a z pelotónu vypadávali pre vysoké tempo ďalší jazdci, tvorili sa menšie skupiny. Hlavný balík sa ešte dokázal dať dokopy a bolo v ňom zhruba 60 závodníkov. Na predposlednom stúpaní 3.kategórie – Côte d'Oughtibridge: 1,5 km (9,1 %) skúsila šťastie dvojica Rolland a Peraud, ale ich 12 sekundový náskok aj vďaka výbornej práci Cannondale veľmi rýchlo zmizol. Sagan v bielom drese pre najlepšieho pretekára do 25 sa snažil držať na výhodných pozíciách vpredu. Pri poslednom stúpaní 4.kategórie na Côte de Jenkin Road: 0,8 km (10,8 %) sa na čele osamostatnila skupina najväčších favoritov na celkové prvenstvo TdF, medzi nimi Contador, Froome a Nibali a očakávali sa nástupy. Náš Sagan dokázal viaceré včas zlikvidovať, ale na ten Nibaliho približne 2 kilometre pred cieľom už nemal síl. O druhé miesto si to v špurte rozdala malá skupina, najrýchlejší bol Van Avermaet, na treťom mieste preťal pásku Kwiatkowski a štvrtý skončil Peter Sagan – všetci o 2 sekundy za víťazom Vincenzom Nibalim z Astana Pro Team. Druhý Slovák v pelotóne Tour skončil na 41.mieste so stratou 35 sekúnd. Peter Sagan sa vďaka 4.miestu udržal na 2.mieste v celkovej klasifikácii, okrem toho stále vedie súťaž do 25 rokov a dnes sa oblečie do zeleného dresu. V bodovacej súťaži má už sľubný 22-bodový náskok.
     
    Prajeme príjemné a cyklistické popoludnie všetkým nadšencom kvalitnej cestnej cyklistiky, ktorú Tour de France bezpochyby prináša. Už 101.ročník Starej Dámy má za sebou prvé dve etapy na území Veľkej Británie, ktoré priniesli veľké množstvo zaujímavých momentov. Videli sme nešťastné odstúpenie Cavendisha po páde v cieľovej rovinke, pre nás potešujúce výsledky Petra Sagana a jeho obliekanie do zeleného a bieleho dresu či davy fanúšikov, ktorí vytvárali atmosféru podobnú horským etapám v Alpách. Dnes sa po včerajšom trápení Kittela či Greipela očakáva ich návrat do povedomia, keďže etapa z univerzitného mesta Cambridge do Londýna, dlhá len 155 kilometrov bude mať výhradne rovinatý profil a to je voda na mlyn pre najrýchlejších mužov pelotónu a ich tímy. My veríme, že o dobré umiestnenie sa pobije aj Slovák v zelenom a líder tímu Cannondale Peter Sagan a udrží si tak pozíciu na čele bodovacej súťaže. Aj touto 3.etapu, poslednou v Anglicku, vás bude od klávesnice sprevádzať dvojica – Martin Platko a Michal Bakoš. Všetkým prajeme príjemný športový zážitok!
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:15.

    Martin Platko

    Michal Bakoš