1. etapa Leeds - Harrogate 1. Marcel Kittel (Giant-Shimanol) (kon.)
koniec udalosti
1. etapa Leeds - Harrogate

1. Marcel Kittel (Giant-Shimanol)

(2. Peter Sagan (Cannondale) 3. Ramunas Navardazskas (Garmin))

Sobota 05.07.2014, 12:10Tour de France
     
    Prvá etapa z trojice na anglickej pôjde je už minulosťou. Domáci sú po nešťastnom páde Marka Cavendisha v cieľovej rovinke poriadne smutní, keďže dnes to mal byť jeho deň a jeho etapa. Momentálne nie je jasné, či bude jazdec tímu Omega pokračovať na tohtoročnej Tour. Do žltého trička sa oblečie Marcel Kittel, ktorý dnes v záverečnom špurte zdolal naše želiezko v ohni Petra Sagana. Týmto sa s vami lúčime a ďakujeme za pozornosť.Veríme ,že v ďalších etapách nám zachováte vašu priazeň. Tou zajtrajšou vás bude od klávesnice sprevádzať opäť dvojica: Martin Platko a Michal Bakoš. Zatiaľ dočítania. (18:05:11)
     
    Konečné poradie 1. etapy: Leeds – Harrogate (190,5 km.)

    1. Marcel Kittel (Giant-Shimano) 4:44:07
    2. Peter Sagan (Cannondale) +0
    3. Ramunas Navardauskas (Garmin) +0
    4. Bryan Coquard (Europcar) +0
    5. Michael Rogers (Saxo Tinkoff) +0
    6. Chris Froome (Sky) +0
    7. Alexander Kristoff (Kaťuša) +0
    8. Sep Vanmarcke (Belkin) +0
    9. Joaquin Rojas (Movistar) +0
    10. Michael Albasini (Orica) +0
    ----------------
    45. Peter Velits (BMC) +0

    Žlté tričko: Marcel Kittel (Giant-Shimano)
    Biele tričko: Peter Sagan (Cannondale)
    Zelené tričko: Marcel Kittel (Giant-Shimano)
    Bodkované tričko: Jens Voigt (Trek)
    Červené tričko pre najagresívnješieho jazdca: Jens Voigt (Trek)
     
    Marcel Kittel sa po víťazstve v úvodnej etape oblečie do žltého dresu. Keďže bude držiteľom žltého dresu, tak zelený dres bude zajtra nosiť Peter Sagan, ktorý dnes skončil na 2.mieste.
     
    Konečné poradie 1.etapy Leeds – Harrogate:

    1. Marcel Kittel (Giant-Shimano)

    2. Peter Sagan (Cannondale)

    3. Ramunas Navardauskas (Garmin)

    4. Bryan Coquard (Europcar)
    5. Michael Rogers (Tinkoff)
    6. Chris Froome (Sky)
     
    Podľa oficiálneho webu skončil Peter Sagan na druhom mieste, čo je skvelý výsledok pre obhajcu zeleného dresu. Naopak najsmutnejším dnes určite bude Mark Cavendish, ktorý si pri páde zhruba 400 metov pred cieľom poranil rameno a musí byť ošetrovaný.
     
    Fotka zo záverečného špurtu. Kittel v tesnom súboji zdolal nášho Peťa Sagana!
     
    Cieľ
    Vo veľmi tesnom súboji nakoniec zvíťazil Marcel Kittel, druhý skončil buď Peter Sagan alebo jeden jazdec Garminu.
     
    0,3
    Tesne pred cieľom sa pádu nevyhol Mark Cavendish! Peter Sagan pokračuje v súboji s Marcelom Kittelom.
     
    1,0
    Zhruba kilometer pred cieľom sa o atak pokúša Fabian Cancellara!
     
    2,0
    Najlepšie to majú rozohrané tímy Cavendisha a Kittela.
     
    2,8
    Teraz sa do popredia dostáva Giant so silným Marcelom Kittelom!
     
    4,0
    Cavendish s Omegou už strieda Lotto a už ide do tuhého.
     
    5,0
    Posledných 5 kilometrov do cieľa 1.etapy Tour de France 2014!
     
    5,5
    Hlavný balík teraz tiahne Adam Hansen.
     
    7,0
    Omega už začína formovať vláčik pre Marka Cavendisha, okrem nich tam vidíme pracovať aj Lotto pre Hansena. Peter Sagan sa drží na dobrej pozícii.
     
    8,0
    Podľa očakávania bol za najbojovnejšieho pretekára 1.etapy zvolený Jens Voigt.
     
    9,0
    Cieľ v Harrogate sa nezadržateľne blíži. Toto mesto je rodiskom Cavendishovej matky a tak má Mark o motiváciu postarané. Samotný dojazd by mohol vyhovovať šprintérom, ktorý obľubujú mierne prevýšenie.
     
    10,0
    V pelotóne je to riadne tesné. Pripomeniem, že 3 kilometre pred cieľom začína ochranná zóna, ktorá v prípade pádu zaručuje pretekárovi čas víťaza, resp. vedúcej skupiny.
     
    11,0
    Cannondale sa 11 kilometrov pred cieľom ešte viac posúva dopredu a to je určite veľmi dobrá správa pre slovenského fanúšika.
     
    12,4
    Z dohľadu zmizol tím Sky s Chrisom Froomom, Saganov Cannondale je takmer presne v strede prednej časti pelotónu. Taktiež tím Astana, ktorý prišiel bojovať o čo najlepšie umiestnenie Nibaliho je prekvapujúco na ľavej strane celý zoradený.
     
    13,2
    Aj Kaťuša či IAM sa posunuli dopredu. Vyzerá to tak, že dnes každý myslí na víťazstvo.
     
    14,0
    Okrem šprintérskych tímov ako Cannondale či Lotto sa na čele balíka objavuje aj Movistar, ktorý by dnes nemal mať záujem o útok na víťazstvo v šprintérskom dojazde.
     
    15,0
    Boom sa už po kolízii s Clementom vracia do pelotónu. Greipel sa posunul o niečo vyššie, Sagan okamžite reaguje a radí sa za jeho zadné koleso.
     
    16,0
    Omega sa opäť posúva na čelo preteku, Lars Boom z Belkinu mal zrejme nejaký pád a tak sa zdržuje pri zdravotníckom vozidle.
     
    16,9
    Pred cieľom v Harrogate čaká pretekárov ešte niekoľko nekategorizovaných stúpaní, Peter Sagan je veľmi dobre ukrytý v prvej časti pelotónu a kontroluje situáciu.
     
    17,5
    Viaceré tímy sa už zoraďujú a chystajú tak na hromadný dojazd v šprinte. Uspeje niektorý zo štvorice Cavendish, Kittel, Greipel, Sagan alebo sa presadí niekto, od koho by sa to až tak nečakalo?
     
    19,3
    Na čele sa po čase zmenili stráže. Tím Garmin a Saxo zvyšujú tempo a šprintérske tímy im dýchajú na chrbát.
     
    Autobus tímu Orica GreenEDGE je tento rok pod kontrolou. Určite si spomínate, ako sa vlani zasekol v cieli a bol preto ohrozený celý špurt
     
    20,0
    Naspäť v pelotóne už sú aj Viviani s Chengom, ale taký Alessandro Petacchi a Max Richeze strácajú až 5 minút.
     
    22,5
    Závodníci prechádzajú mestom Ripon, ktoré je preslávené svojou gotickou katedrálou z 12.storočia, kde sídli biskup. Toto mesto je taktiež známe pre svoju dostihovú dráhu a dostihy. Cyklisti si tak môžu vychutnať ďalšiu malebnú časť Anglicka.
     
    25,0
    Kedže tempo je stále pomerne pomalé, tak sa niektorí ďalší odpadlíci dokázali vrátiť do pelotónu. To je presne prípad Delageho a Démereho.
     
    26,0
    V popredí pelotónu sa nachádzajú aj Froome s Thomasom, ktorý strúha rôzne úsmevy a z toho je jasné, že tempo je stále také pohodičkové.
     
    27,0
    Ďalšou dedinou na ceste do Harrogate je North Stanley, ktorá je známa hlavne zábavným parkom Lightwater Valley a jednou z najdlhších horských dráh v Európe.
     
    28,0
    Omega a Lotto pokračujú v určovaní tempa, pokiaľ Giant s Cannondale sú trošku viac vzadu, ale napriek tomu všetko smeruje k záverečnému šprintu medzi najrýchlejšími cyklistami na svete. Nechajme sa prekvapiť.
     
    29,0
    Niektoré tímy ešte doplňujú zásoby vody. Teraz je ešte na tento druh osvieženie čas, ale tempo by sa malo postupne zvyšovať.
     
    30,0
    Do cieľa zostáva už len 30 kilometrov a na čele si už svoje pozície strážia všetky šprintérskej tímy ako Cannondale, Lotto či Omega.
     
    32,0
    V pelotóne chýba celkovo šesť pretekárov. Konkrétne: Viviani (Cannondale), Petacchi (OPQS), Delage (FDJ), Ji (Giant), Cimolai and Modolo (Lampre). To môže priniesť problémy pri šprinte Petrovi Saganovi a už spomínanému Markovi Cavendishovi.
     
    34,0
    Teraz hlavný balík minul dedinku Mashaeim, už menšia skupinka odpadlíkov sa všemožne snaží o návrat do boja o dnešnú etapu.
     
    35,0
    Čas závodníkov na trati sa prehúpol už cez 4 hodiny. Vyzerá to tak, že dvorný pomocník Cavendisha Petacchi je stále mimo pelotónu. Napätia stúpa.
     
    37,0
    Pretekári sa postupne približujú k dedinke West Tanfield, zatiaľ v hlavnom balíku atmosféra, ktorá sa dá definovať ako ticho pred búrkou.
     
    39,0
    Podľa posledných záberov sme v pelotóne mohli vidieť aj Petra Velitsa, ktorého už dlhšie nebolo vidieť. Peter Sagan už nemá pred záverečným špurtom príliš veľkú podporu tímu.
     
    41,0
    Pozvoľné stúpanie po poslednom klasifikovanom stúpaní úvodnej etapy pomohlo viacerým odpadlíkom. Nabrali nové sily a postupne sa dotiahli do pelotónu, ktorý už dlhú dobu kontroluje Lotto Belisol, nedávno sa k ním pridala Omega Pharma – Quick Step. Zatiaľ sme nevideli žiadne pokusy o atak.
     
    42,0
    Pelotón vedie Tony Martin z Omegy a sprevádza ho krásne slnečné počasie pri teplote 17 stupňov Celzia.
     
    44,0
    Niektorí závodníci ako Pinot, Rodriguez, Horner, Navarro, Riblon už nadviazali s pelotónom kontakt, ale napríklad Petacchi s Modolom sa ešte stále trápia.
     
    46,0
    Cavendish sa spoločne so svojimi kolegami posúva na čelo pelotónu, presne za vláčik Lotta.
     
    48,4
    Skupina prenasledovateľov zhromaždená okolo Rodrigueza stále stráca približne 30 sekúnd.
     
    49,0
    Pelotón nedávno minul zrúcaninu hradu Middleham Castle, ktorý sa vo svojej bohatej histórii spájal s viacerými kráľmi ako Eduard VI., Henrich VI. a Richard III.
     
    50,0
    Dnešný únik bol až prekvapujúco skoro dostihnutý a 50 kilometrov pred cieľom v pelotóne nie je vidieť žiadne snahy o ďalší únik.
     
    52,0
    Blíži sa posledných 50 kilometrov dnešnej etapy a Horner s Rodriguezom sa vracajú späť do pelotónu. Lepšie povedané na jeho koniec.
     
    54,0
    Tempo nie je príliš vysoké, závodníci sú už na trati okolo 3 hodín a 40 minút. Priemerná rýchlosť etapy je zatiaľ 38,1 km/h.
     
    55,5
    Marcel Kittel z tímu Lotto – Belisol je veľmi umne ukrytý za svojimi kolegami na čele pelotónu. Nič nenecháva na náhodu.
     
    57,0
    V skupine odpadlíkov sa nachádza aj dvojica z tímu Sky – Zandio a Kiryienka, ktorí majú toho dosť, ale strata na čelo je len okolo pol minúty.
     
    59,0
    59 kilometrov pred cieľom je už dnešný hrdina Voigt v pelotóne a všetci najväčší favoriti sa snažia držať v prvej polovici, kde je to bezpečnejšie. Po krátkej rovinke čaká balík opäť zjazd.
     
    60,0
    Pelotón už na Voigta stráca len 20 sekúnd a postupne ho dostihne. Vzadu odpadol Petacchi, ktorý je dôležitým prvkom vláčiku Cavendisha pri hromadnom šprinte a dnes mu môže v závere chýbať.
     
    61,0
    Tretia horská prémia tretej kategórie na Cote de Griton Moor:

    1. Jens Voigt (Trek) – 2 body
    2. Lars Bak (Lotto) – 1
     
    62,0
    Stúpanie sa blíži ku svojmu koncu. Jens Voigt je v sólo úniku už 50 kilometrov! Po dnešnej etape sa teda oblečie do bodkovaného dresu a so 4 bodmi bude priebežným lídrom súťaže vrchárov.
     
    64,0
    Misia Jensa Voigta sa blíži postupne ku svojmu koncu. Jeho náskok klesol na 2 minúty a 22 sekúnd na pelotón, ktorý tiahne dvojica Lars Bak – Ted King.
     
    66,0
    Voigt práve prechádza dedinkou Reeth a stále drží veľmi slušné tempo. Čoskoro sa začne posledné stúpanie na Core de Griton Moor – 3.kategória. Stúpanie bude dlhé 3 km s prevýšením 6,6%.
     
    67,0
    V prvej skupine by sa mali nachádzať obaja slovenskí zástupcovia – Peter Velits a Peter Sagan. Voigt je pred pelotónom o 2 minúty a 40 sekúnd.
     
    69,2
    Je to potvrdené! Joaquim Rodriguez (Katusha) a taktiež Dani Navarro z Cofidisu sú v skupine odpadlíkov. To je veľké prekvapenie. Predpokladá sa, že v poslednom stúpaní títo pretekári nečakali vysoké tempo a zaspali na vavrínoch.
     
    70,0
    Ďalším, ktorý odpadol z pelotónu je Pinot (FDJ). Hlavný balík teraz jazdí v úplnej pohode a nikam sa ešte neponáhľa.
     
    71,0
    Približne 11 kilometrov pred horskou prémiou Côte de Griton Moor má Voigt náskok 3 minúty.
     
    72,5
    Tak a pelotón už zhltol aj Nicolasa Edeta z tímu Cofidis a pred sebou už len Jensa Voigta. Podarí sa Voigtovi vzdorovať zvýšenému tempu prenasledovateľov až do poslednej horskej prémie?
     
    74,0
    Voigt si drží náskok 3 minúty a 21 sekúnd, na čele pelotónu teraz pracuje Ted King z Cannondale, ktorý pre Petra Sagana kontroluje situáciu.
     
    75,0
    Trojicu top favoritov na zisk dnešnej etapy uzatvára André Greipel z tímu Lotto-Belisol. Tento skúsený Nemec bol väčšiu časť svojej kariéry brzdení tímovými úlohami, a tak nemohol naplno rozhvinúť svoj ohromný potenciál. Dlho totiž bol tým posledným článkom vo vláčiku Marka Cavendisha, ktorý aj jeho obrovským pričinením drvivej väčšine všetkých rovinatých etáp dominoval. Do pozície lídra sa dostal až po prestupe do Lota. Na Starej Dáme vyhral päť etáp, pričom najúspešnejší bol v roku 2012, kedy zvádzal krásne a vyrovnané súboje najmä s Petrom Saganom. Skúsený tridsiatnik ešte takisto nikdy žltý dres na sebe nemal, a tak sa ho pokúsi získať na britskom území.

    Predostreli sme vám viac informácii o troch borcoch, ktorých mená boli najviac skloňované v súvislosti s dnešným dojazdom. V pelotóne je však mnoho iných špurtérov, ktorí takisto budú chcieť do boja na cieľovej rovinke zapojiť. Uvidíme, ako to napokon všetko dopadne. Už zhruba o sedemdesiat kilometrov sa dozvieme, či sa presadí niekto z favorizovanej trojice alebo sa dočkáme prekvapenia.
     
    76,0
    Edet sa stále viac približuje k hlavnému balíku a spomínaní odpadlíci sa postupne vracajú naspäť do boja.
     
    77,0
    Lotto sa 77 kilometrov pred cieľom usadilo na čele pelotónu a stiahlo z náskoku Voigta už ďalších 30 sekúnd. Pri poslednom stúpaní sa vytvorili v zadnej časti balíka viaceré medzery a podľa neoficiálnych informácii odpadli cyklisti ako Horner, Chérel, Riblon, Viviani, Marino (Cannondale), Reza a Araširo (Europcar)
     
    80,0
    Pokiaľ Voigt vyhrá aj na poslednej horskej prémii dnešnej prvej etapy, tak sa v cieli oblečie do bodkovaného dresu pre priebežného lídra súťaže vrchárov.
     
    81,0
    Do ďalšej horskej prémie nás ešte čaká približne 20 kilometrov. Do hlavného balíka sa od tímových vozidiel vrátili Chris Horner a Andrew Talansky.
     
    83,0
    Vietor robí všetkým z pelotónu problémy, ale napriek tomu klesla strata na Voigta na 4 minúty a 5 sekúnd.
     
    84,0
    Pretekárov teraz čaká zjazd z druhej horskej prémie. Niektorí v zadnej časti hlavného balíka majú problémy, ako príklad môžme uviesť Katalánca Joaquima Rodrigueza.
     
    86,0
    Voigt dnes preukazuje veľkú bojovnosť a tak bude zrejme ocenený ako najbojovnejší jazdec etapy. Jarrier bude za niekoľko sekúnd pohltený pelotónom.
     
    87,0
    Druhá horská prémia tretej kategórie na Cote de Buttertubs:

    1. Jens Voigt (Trek) – 2 body
    2. Nicolas Edet (Cofidis) – 1bod
     
    Vychutnajte si tú neskutočnú atmosféru pri stúpaní Jensa Voigta na horskú prémiu.
     
    87,5
    Voigt je už v poslednom kilometri stúpania a stále maká naplno! Zvláda to skutočne bravúrne.
     
    88,0
    Na čele pelotónu začínajú pracovať tímy Lotto – Belisol a Cannondale. Medzitým si môžme opäť vychutnávať skvelých anglických priaznivcov. Atmosféra počas tejto 1.etapy je výnimočná a typická skôr pre horské etapy.
     
    89,0
    Super favoritom dnešného dojazdu je takisto aj nemecký špurtér Marcel Kittel z tímu Shimano, ktorý už vie, aký je to pocit, mať na sebe oblečený najprestížnejší dres na Tour de France. Vlani totiž dokázal vyhrať úvodnú etapu, ktorá sa išla na Korzike. Minulý ročník starej dámy bol pre tohto borca mimoriadne úspešný, vyhral na ňom až štyri etapy a dokázal, že je viac ako vyrovnaným súperom Markovi Cavendishovi. Jeho tím je vyložene šprintérsky, takže je jasné, že v závere etapy nebude Kittel chýbať. V prípade, že by sa niečo neočakávané prihodilo, čo, samozrejme, Nemcovi neželáme, Shimano má v zálohe ešte jedného špurtéra Johna Degenkolba.
     
    90,0
    Anglickí fanúšikovia poriadne povzbudzujú Jensa Voigta, ktorý sa približuje na vrchol horskej prémie a ide si po 2 body.
     
    Prvý pád na Tour sa privodil Mikaelovi Cherelovi
     
    91,0
    Jarrier, ktorý je virtuálnym lídrom vrchárskej súťaže bude spoločne s Edetom bojovať o zvyšný bod. Táto dvojica však už vzdala prenasledovanie Voigta a čoskoro sa prepadne do pelotónu.
     
    91,5
    Voigt už začína stúpanie na druhú horskú prémiu Cote de Buttertubs, ktoré je dlhé 4,5 kilometra s priemerným prevýšením 6,8% a vo výške 532 metrov nad morom. Je viac než pravdepodobné, že 2 body za 1.miesto si do vrchárskej súťaže pripíše práve jazdec tímu Trek Factory.
     
    93,0
    Pelotónu sa kvôli veternému počasiu nedarí znižovať stratu na utečencov a niektorí pretekári na konci hlavného balíka už začínajú mať problémy.
     
    94
    Vedúci Voigt už pomaly prechádza okolo mestečka Hawes, ktoré je známe svojim múzeom s parným vlakom a neďalekým vodopádom Hardraw Force, ktorý má výšku až 30 metrov a natáčal sa tam film Robin Hood – Kráľ zbojníkov.
     
    96,5
    Náskok belgického veterána na dvojicu Francúzov už stúpol na 1 minútu a 50 sekúnd! Hlavný balík na Voigta stráca cez 5 minút.
     
    98,0
    Približne 12 kilometrov zostáva do druhej horskej prémie prvej etapy, ktorý je 3.kategórie a Jens Voigt stále dokáže držať vysoké tempo. Pelotón môže obdivovať nádhernú prírodnú scenériu na ceste do Harrogate.
     
    100,0
    Situácia na britských cestách je nezmenená. Na čele je v samostatnom úniku Jens Voigt, ktorá má pred dvojicou Jarrier a Edet zhurba minútový náskok. Za touto trojicou je so stratou štyroch minút hlavný balík vedený borcami Lotta, či Omegy.
     
    Starý lišiak Voigt dáva do svojho úniku všetko.
     
    104,3
    Jens Voigt má na čele pred hlavným balíkom náskok na úrovni piatich minút. Nemecký veterán dáva do svojho úniku všetko, pri pohľade naňho sa zdá, akoby išiel individuálnu časovku. Uvidíme, či mu to vyjde až na dve horské prémie tretej kategórie, ktoré nás dnes ešte čakajú.
     
    106,0
    Rýchlostná prémia Newbbigin

    1. Jens Voigt 20 bodov (Trek)
    2. Nicolas Edet 17 bodov (Cofidis)
    3. Benoît Jarrier 15 bodov (Bertange)
    4. Bryan Couqard 13 bodov (Europcar)
    5. André Greipel 11 bodov (Lotto-Belisol)
    6. PETER SAGAN 10 bodov (Cannondale)
    7. Mark Cavendish 9 bodov (Omega Pharma-Quick Step)
    8. Kevin Reza (Europcar), 8 bodov
    9. Alessandro Petacchi (OPQS), 7 bodov
    10. Maciej Bodnar (Cannondale), 6 bodov
    11. Elia Viviani (Cannondale), 5 bodov
    12. Fabio Sabatini (Cannondale), 4 bodov
    13. Jurgen Roelandts (Lotto), 3 body
    14. Greg Henderson (Lotto), 2 body
    15. Lars Bak (Lotto), 1 bod
     
    108,5
    Na čele preteku tak momentálne vidíme osamostatneného Jensa Voigta, ktorý dokonale prekvapil francúzsku dvojicu Jarrier-Edet, ktorá neočakávala, že bude vo svojom ataku pokračovať aj po prémii.
     
    110,5
    Mark Cavendish s Marcelom Kittelom sa do špurtu na prémii nezapojili. Tá mala z pelotónu trošku prekvapujúceho víťaza, ktorým sa stal Bryan Coquard z Europcaru. Ten za sebou nechal ako Andrého Greipela, tak aj Petra Sagana a získal tak pre seba trinásť bodov.
     
    111,2
    Na čele hlavného balíka už vidíme sformovaný celý tím Cannondale, ktorý sa bude snažiť vytvoriť čo najlepšiu pozíciu pre Petra Sagana pre špurt na rýchlostnej prémii.
     
    113,6
    Jens Voigt sa predsa len zdvihol zo sedla, utiekol dvojici svojich kolegov z úniku a zobral dvadsať bodov za víťazstvo na rýchlostnej prémii. Nemec je tak momentálne virtuálnom lídrom súťaže o zelený dres. Vidíme však, že Voigt v ataku pokračuje aj po skončení prémie. Svojim súperom sa tak chce vzdialiť a získať najbližšu horskú prémiu pre seba!
     
    114,5
    Čelnú skupinu preteku delí od rýchlostnej prémiu už len tisíc metrov. V úniku sa s veľkou pravdepodobne o body do súťaže o zelený dres špurtovať nebude.
     
    116,5
    Najvýraznejší podiel bodov na rýchlostnej prémii bude brať trojica z úniku. V pelotóne, kde sa nachádzajú všetci top šprintéri, sa bude bojovať o trinásť a menej bodov.
     
    118,2
    Náskok vedúcej skupinky po horskej prémii vzrástol na hodnotu štyroch minút. Je to dané tým, že pri špurte o horskú prémiu sa tempo na čele výrazne zvýšilo, zatiaľ čo pelotón sa nikam neponáhľal.
     
    119,0
    Prvá horská prémia štvrtej kategórie, stúpanie na Cote de Cray(1.6 Km / 7.1%)

    1. Benoît Jarrier (Bretagne) 1 bod
     
    122,5
    Uniknutú skupinu vytiahol až pod samotný vrchol stúpania Jens Voight, ktorý následne ustúpil a nechal zabojovať o bod do súťaže vrchárov v čisto francúzskom súboji Jarriera s Edetom. Špurt napokon dopadol lepšie pre prvého menovaného, ktorý v tesnom súboji zvíťazil.
     
    123,7
    Po vystúpaní na horskú prémiu štvrtej kategórie čaká pretekárov kratučký zjazd, po ktorom uvidíme prvý šprintérsky súboj, ktorý sa odohrá na rýchlostnej prémii, kde sa budú rozdávať body do súťaže, ktorá slovenských fanúšikov najviac zaujíma.
     
    125,8
    Celkové tempo preteku sa pribúdajúcimi kilometrami pochopiteľne zvyšuje. Jazdci z úniku sa už blížia na prvú horskú prémiu tohtoročnej Tour de France.
     
    126,0
    Už sme v našom prenose spomenuli, že Nicolas Edet, ktorý sa nachádza v trojčlennom úniku, vlani vyhral súboj o kráľa vrchárov na Vuelte. Aj do dnešného úniku išiel pravdepodobne s touto ambíciou, nakoľko nás na trase dnešnej etapy čakajú tri vrchárske prémie.
     
    128,0
    Na Tour de France štartuje aj exotický pretekár z najľudnatejšej krajiny sveta, Ji Chceng, ktorý sa dostal do nominácie tímu Giant-Shimano. Pre 26- ročného cyklistu, ktorý v tomto tíme pôsobí od roku 2006, je to po vlaňajšom štarte na Giro di Talia ďalší historický míľnik.
     
    131,0
    Pretekári majú za sebou prvú hodinu ostrého pretekania, počas ktorej prešli 37,2 kilometrov. Aj tento údaj svedčí o tom, že tempo je zatiaľ na pohodovej úrovni.
     
    134,0
    Je tu prvý pád 101. ročníka Tour de France. Na zemi skončil domáci pretekár Mikael Cherel z tradičného francúzskeho tímu AG2R. Našťastie, z celej situácie vyviazol bez vážnejšieho zranenia. Po výmene bicykla by mal v etape pokračovať.
     
    135,0
    Na trati sa nič výrazne nezmenilo. Náskok úniku mierne vzrástol, no len o pár sekúnd, čo je zanedbateľné.
     
    139,0
    Prakticky od začiatku, ako sa určilo, že tohtoročná Tour de France bude štartovať na území Veľkej Británie, sa hovorí o tom, že najväčším favoritom úvodnej etapy bude domáci Mark Cavendish. Ten na Starej Dáme získal etapový vavrín už 25 krát, čo hovorí za všetko o kvalitách pravdepodobne najrýchlejšieho muža svetového pelotónu. 29- ročný cyklista dokázal vyhrať minimálne jednu etapu na každom z posledných šiestich ročníkov Tour de France. Vo svojej kariére šprintéra dokázal prakticky všetko, čo mohol, vrátane zisku zeleného dresu v roku 2011 a titulu svetového šampióna. Takým tým posledným hlavným cieľom pre Cavendisha je navlečenie sa do žltého trička. Dnes sa mu môže tento sen splniť v domácom prostredí, čo je určite Markovou extra motiváciou. Na druhej strane, v Británii sa nehovorí o ničom inom, a tak je Cavendish svojim spôsobom aj pod veľkým tlakom. Uvidíme, ako sa s ním dokáže vysporiadať.
     
    143,0
    Náskok vedúcej trojice sa pohybuje už niekoľko kilometrov na takmer konštantnej hodnote. Stále je to zhruba na hodnote troch minút.
     
    145,0
    Mnoho pretekárov počas troch týždňov Tour de France oslavuje narodeniny. Prvým z nich je víťaz slávnej klasiky Miláno-San Reno Alexander Kristoff, ktorý je jediným zástupcom nórskej cyklistike na najslávnejšom preteku sveta.
     
    147,0
    Pretekári na čele hlavného balíka s prehľadom kontrolujú dianie pretekov. Pretekárom v úniku nechávajú náskok troch minút. V popredí pelotónu sme zazreli už aj zelené dresy tímu Cannondale aj s našim Petrom Saganom.
     
    148,0
    Vedúca trojica, ktorú uzatvára práve legendárny Jens Voigt.
     
    149,0
    Už sme spomenuli, že najznámejším a najpopulárnejším cyklistom z úniku je legendárny Nemec Jens Voigt. Ten štartuje na Tour de France už po neuveriteľný sedemnásty krát. Na Starej Dáme dokázal v minulosti vyhrať dve etapy, plus so svojim tímom jednu spoločnú časovku. Na podujatiach Grand Tours sa mu však nikdy nepodarilo výraznejšie prehovoriť do bojov o celkovú umiestnenie. Jeho najlepším celkovým výsledkom na Tour je 35. miesto spred desiatich rokov.
     
    151,0
    Problémy so svojim bicyklom má aj pretekár tímu Netapp-Endura, Portugalčan José Mendes Costa Pimenta, ktorý sa ocitol za hlavným balíkom. Tempo pelotónu je však zatiaľ uvoľnené, a tak by sa mal do hlavnej skupiny bez väčších problémov vrátiť.
     
    153,0
    Pelotón prechádza mestom Skipton, ktoré je akousi pomyselnou bránou do národného parku Yorkshire Dales. Skipton je typický svojim 900 rokov starým hradom, ktorý má dve veže a patrí medzi najzachovalejšie v Anglicku. Počas anglickej občianskej vojny (1642-1651) bol tri roky obliehaný.
     
    155,0
    Celý hlavný balík, ktorý na pretekárov v úniku momentálne stráca niečo cez tri minúty, ťahá na špici jeden z pretekárov Lotto – Belisol.
     
    157,0
    Za pelotónom sa ocitla domáca nádej Demar, ktorý musel zacúvať ku svojmu tímovému autu a vyriešiť tak nejaké technické problémy. Jeden z jeho pomocníkov ho však už dokázal bez problémov doviesť späť do hlavného balíka.
     
    158,0
    Medzi trojicou pretekárov, ktorá vyprovokovala únik na začiatku dnešnej etapy, bol aj francúzsky pretekár Nicolas Edet. Ten preteká za tím Cofidis, v ktorom pôsobí od roku 2010. Pred dvoma rokmi získal na Tour v jednej etape cenu pre najbojovnejšieho jazdca, o ktorú sa môže uchádzať aj dnes. Jeho najvýraznejším úspechom v doterajšej kariére je bez diskusie zisk dresu pre najlepšieho vrchára na vlaňajšom ročníku španielskej Grand Tour, Vuelta.
     
    161,0
    Vedúca trojica dokázala zvýšiť svoj náskok nad hranicu troch minút. Momentálne pretekári absolvujú prvé menšie stúpanie, ktoré však nie je zaradené do žiadnej kategórie, a tak sa na jeho vrchole body do súťaže o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára, nerozdávajú.
     
    164,0
    Na čele hlavného balíka sú zoradené šprintérsky tímy, ktoré do dnešnej etapy dajú všetko. Pre ich lídrov je to totiž obrovská šanca na získanie žltého dresu. Ak by to bolo čo i len na jednu etapu, pre každého cyklistu je to obrovská pocta a splnenie sna.
     
    166,0
    Pretekári momentálne prechádzajú miestnym národným parkom s názvom Yorkshire Dales. Toto krásne prostredie ročne navštívi vyše osem miliónov turistov. Na území tohto národného parku žije a pracuje zároveň až 20 tisíc ľudí.
     
    169,0
    Do úvodného úniku 101. ročníka Tour de France sa dostal aj francúzsky pretekár Benoît Jarrier, ktorý je členom tímu Bretange – Seche. Toto zoskúpenie dostalo od organizátorov divokú kartu, vďaka ktorej si tak môže na Starej Dáme odbiť premiéru. Jarrier má 25 rokov a profesionálnej cyklistike sa venuje od roku 2012.
     
    171,0
    Čelná trojica stále navyšuje svoje tempo, čo sa prejavuje aj na hodnote ich náskoku. Ten sa už pomaličky začína šplhať k hranici troch minút. Vieme však, že pelotónu nerobí problém zlikvidovať aj oveľa výraznejšie náskoky uniknutých jazdcov.
     
    Kate Middleton v družnej debate s Markom Cavendishom.
     
    174,0
    Trojica pretekárov, ktorá sa nachádza momentálne na čele preteku, dokázala svoj náskok prehupnúť už cez hodnotu dvoch minút. Prvé technické problémy registrujeme u lídra francúzskeho tímu Europcar, Pierra Rollanda, ktorý musel vymeniť už takto skoro bicykel.
     
    176,0
    V štartovom poli tohto ročníka Starej Dámy sa nachádza štvorica štyridsiatnikov. Okrem už spomenutého Voighta, je to Chris Horner, taliansky špurtér Alessandro Petacchi a jeho krajan Matteo Tosatto, ktorý je spomedzi týchto matadorov najmladší.
     
    178,0
    Najznámejším jazdcom z unikajúcej skupinky je bezpochyby nemecký veterán Jens Voight, ktorý má už 42 rokov a Tour de France sa zúčastňuje so železnou pravidelnosťou. V posledných rokoch to skúša práve únikmi.
     
    180,0
    Vyzerá to tak, že pokus o prvý únik na tohtoročnej Tour môže byť úspešný. Jazdci na čele navýšili svoj náskok na hodnotu dvoch minút.
     
    184,0
    Spomenutá trojica si dokázala pred hlavným balíkom vytvoriť náskok minúty a pol. Pelotón vedú borci z Omeghy Pharmy-Quick Step, ktorí sa budú starať o svojho lídra Marka Cavendisha, tak ako sme u nich z predchádzajúcich ročníkov už zvyknutí.
     
    186,0
    Počas rovinatých etáp sa do únikov zvyknú púšťať najmä menej známi jazdci z francúzskych kontinentálnych tímov, ktorí úniky využívajú na prezentácia seba i svojho tímu.
     
    189,0
    O úvodný únik 101. ročníka Tour de France sa pokúša trojica pretekárov v zložení Benoît Jarrier (Bretagne), Jens Voigt (Trek) a Nicolas Edet (Cofidis). Uvidíme, či bude ich iniciatíva úspešná a vytvoria si pred pelotónom výraznejší náskok.
     
    190,3
    Po úvodných metroch ostrého pretekania sú v popredí pelotónu stále Chris Froome s Albertom Contadorom. Môžeme očakávať, že ich tam budeme vídať stále, predsa len na čele je to pre nich omnoho bezpečnejšie.
     
    Christian Prudhomme, ktorý je riaditeľom Tour de France od roku 2007, oficiálne odštartoval 101. ročník veľkého cyklistického dobrodružstva!
     
    Pred ostrým štartom ešte stihli s princom Williamom prehodiť pár slov Chris Froome, Alberto Contador a Andy Schleck. Výkonnosť posledného menovaného je veľkým otáznikom. Luxemburský pretekár kedysi zvádzal na Tour veľké súboje s Contadorom, či Evansom. Po rôznych zdravotných peripetiách však z najužšej svetovej špičky vypadol. Sme zvedaví, akými výkonmi sa na Tour bude člen tímu Trek Factory Racing prezentovať tento rok.
     
    Štvoricu britských pretekárov: Chrisa Frooma, Simona Yatesa, Gerainta Thomasa a Marka Cavendisha podporujú aj členovia kráľovskej rodiny, vojvodkyňa z Cambridge Catherine Middleton so svojim manželom, princom Williamom.
     
    Pri oficiálnom štarte doprevádzali pretekárov davy fanúšikov
     
    Na štarte, v meste Leeds vyprevádzalo pretekárov na súboj s prvými kilometrami slnečné počasie a na pocit príjemných 18 °C.
     
    Neutrálna zóna je dlhá 17,5 kilometra. Vzhľadom na to, že pretekári ňou prechádzajú v pozvoľnom tempe, zatiaľ z jej celkovej dĺžky ukrojili len niekoľko kilometrov. Naostro by sa malo začať pretekať o trinásť kilometrov.
     
    Cyklisti už sú v takzvanej neutrálnej zóne, na ktorej konci budú preteky oficiálne zahájené. V popredí balíka sa nachádza Mark Cavendish, ktorému robia spoločnosť Chris Froome a Alberto Contador, teda muži, ktorí by sa mali spoločne popasovať o to najcennejšie, čo sa dá na Starej Dáme získať.
     
    Všetci pretekári sa už nachádzajú na štarte. Ako sme už spomenuli, najväčším favoritom na víťazstvo v prvej etape je britský pretekár Mark Cavendish zo zoskúpenia Omega Pharma-Quick Step. Na etapový vavrín, a tým pádom aj oblečenie sa do žltého dresu, si však brúsia zuby aj iné šprintérske esá na čele s Andrém Greipelom a Marcelom Kittelom, ktorý vyhral úvodnú etapu vlaňajšieho ročníku. Všetci na Slovensku pevne veria, že do súboja týchto rýchlonohých borcov prehovorí aj naše želiezko v ohni, ktorým je Peter Sagan z Cannondale.
     
    Zábavné prirovnanie Petra Sagana k Wolverinovi – postave z X-Mena.
     
    Čo nás čaká v sobotňajšej 1.etape 101. ročníka Tour de France?

    Po druhýkrát v rade neštartuje TdF prológom. Začiatok etapy je naplánovaný na 12:10 SEČ v hospodárskom meste Leeds, ktoré sa nachádza v grófstve Yorksihire, severne od Londýna. Prvý žltý dres bude na konci 190,5 kilometrov dlhej zvlnenej etapy odovzdávať Vojvodkyňa z Cambridge. Na trati pretekárov čakajú 3 kategorizované stúpania. Najprv stúpanie 4.kategórie – Cray (na 68.kilometri) a potom 2 stúpania 3. kategórie – Buttertubs (103.kilometer) a Grinton Moor (129,5. kilometer). V tejto etape budú mať o žltý dres ako prví záujem šprintéri, ktorým tento profil hrá do karát. Azda najväčšiu motiváciu bude mať Mark Cavendish. Jednak preto, že sa Tour začína v Británii a navyše cieľové mestečko prvej etapy – Harrogate je rodisko jeho matky. Mark už obliekal všetky dresy, ale žltý dres ešte na sebe nemal, a tak dnes bude mať opäť veľkú príležitosť. Minuloročnú 1.etapu vyhral Marcel Kittel pred André Greipelom a slovenským tourminatorom Petrom Saganom. Podarí sa v úvodnej etape triumfovať niektorému z týchto borcov alebo sa z víťazstva bude tešiť niekto iný zo 219 – členného pelotónu. Tak či tak sa očakáva v cieľovom mestečku Harrogate hromadný šprint okolo 17:20 a určite sa máme všetci na čo tešiť.

    Horské a šprintérska prémia:

    horská prémia 4.kategórie: Côte de Cray (dlhá 1,6 km s priemerným prevýšením 7,1%)
    horská prémia 3.kategórie: Côte de Buttertubs (dlhá 4,5km s priemerným prevýšením 6,8%)
    horská prémia 3.kategórie: Côte de Griton Moor (dlhá 3 km s priemerným prevýšením 6,6%)
    šprintérska prémia: Newbiggen – 113,5 kilometrov pred cieľom.
     
    Peter Sagan si ide po tretí zelený dres, Velits domestikom Van Garderena

    Slovensko bude mať na Tour v podobe Petra Sagana a Petra Velitsa dvojnásobné zastúpenie, tak ako aj na predchádzajúcom stom ročníku. Tourminator Peter Sagan bude kapitánom a lídrom tímu Cannondale, s ktorým má jediný cieľ – zavŕšiť hetrik v zisku zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže, ktorú hviezda svetového pelotónu dokázala vyhrať aj na ostatných dvoch ročníkoch Starej Dámy.

    Saganovi sa v doterajšom priebehu sezóny podarilo na najvyšší stupienok päť krát. Okrem toho vyhral bodovaciu súťaž na etapových pretekoch Tirreno-Adriatico, Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska. Práve na posledne spomenutých pretekoch, ktoré sú pre svetovú špičku poslednou generálkou pred Tour, preukázal Peter svoju výbornú formu a pripravenosť na tohtoročný vrchol.
    Sagan si však veľmi dobre uvedomuje, že cesta za vytýčeným cieľom nebude jednoduchá, o čom svedčí aj jeho vyhlásenie spred začiatku Tour: "Vzhľadom na veľkú konkurenciu to nebudem mať jednoduché. V pelotóne bude minimálne päť adeptov na zelený dres."
    Peter Sagan, ktorého podporovateľmi budú v tíme Cannondale borci ako najmä Poliak Maciej Bodnar, Slovinec Kristjan Koren, Američan Ted King, Talian Fabio Sabatini, Francúz Jean-Marc Marino, či Talian Viviani, si myslí, že sa nachádza v ešte lepšej forme ako minulý rok.
    "Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať zo dňa na deň. Nepozeral som sa dopredu na profily jednotlivých etáp, urobím tak až večer pred štartom konkrétnej etapy. Myslím, že som v dobrej forme, možno o niečo lepšej ako vlani, no, samozrejme, ani konkurencia nespí. Chcem potešiť seba, tím i fanúšikov." povedal Peter Sagan pred štartom Tour de France.

    Pre druhého slovenského Petra, zo súrodeneckej dvojice Velitsovcov, to bude tento rok už šiesta účasť na Tour de France. Prvý krát však najslávnejšie preteky sveta absolvuje ako pretekár švajčiarsko-amerického zoskúpenia BMC Racing, ktorého jasným lídrom na celkové poradie je americký borec TJ Van Garderen. Toho Peter veľmi dobre pozná už z pôsobenia v tíme HTC a práve slovenský cyklista by mal byť tým mužom, ktorý Američanovi najvýraznejšie pomôže v horských etapách. Okrem takejto práce pre tím by Velits rád prehovoril do deja Starej Dámy aj svojim čiastkovým úspechom, za ktorý by sa považovalo zlepšenie tretieho miesta z tretej etapy na Tour pred dvomi rokmi.
    "Aj napriek tomu, že už idem svoju šiestu Tour, som v očakávaní a pociťujem nervozitu. Taktika tímu je postavená jasne – lídrom je Van Garderen a počas celého podujatia musí byť oň dobre postarané. Mojim osobným cieľom je posunúť sa opäť vyššie, budem sa snažiť zaknihovať čo najlepší výsledok." vyhlásil Peter Velits niekoľko dní pred štartom Tour.
     
    Nájde Froome svojho premožiteľa?

    Dominancia britského pretekára Chrisa Frooma na vlaňajšom ročníku vzbudzovala u jeho konkurentov doslova hrôzu a v cyklistickom svete sa v súvislosti s bravúrnymi výkonmi Brita začalo skloňovať slovo doping. Bolo totiž neuveriteľné, ako dokázal Froome zrýchľovať v horských etapách v momentoch, kedy jeho rivali ledva lapali po dychu.

    Najväčším vyzývateľom Frooma bude taj tento rok Alberto Contador, ktorý je pripravený pobiť sa o žltý dres. Výraznou komplikáciou za dosiahnutím tohto cieľa však môže byť fakt, že najväčší Španielov pomocník, český pretekár Roman Kreuziger, na Tour nebude pre problémy s dopingovou knižkou. Sám český cyklista rozhodnutie UCI nechápe, no nič s tým narobiť nemôže.

    Minimálne o pozíciu na bedni, sa budú chcieť popasovať aj Vincenzo Nibali – víťaz vlaňajšieho Gira a tretí muž Tour de France spred dvoch rokov, či španielsky vrchár z Movistaru Alejandro Valverde.
     
    Dresy a klasifikácie

    Žltý dres

    Je to najcennejší dres, ktorý môže pretekár na Tour de France nosiť a vyhrať. Udeľuje sa podľa súčtu časov zo všetkých etáp. Ten pretekár, ktorý si udrží žltý dres aj po poslednej etape sa stáva celkovým víťazom Starej Dámy.

    Aktuálnym držiteľom je: Chris Froome (Sky)

    Zelený dres

    Druhý najprestížnejší dres TdF získava vždy víťaz bodovacej súťaže. Pretekár zbiera body v každej z etáp a na jednotlivých šprintérskych prémiách. Najviac bodov je možné získať v etapách s rovinatým profilom.

    Aktuálny držiteľ: Peter Sagan (CAN)

    Bodkovaný dres:

    Tretím dresom v poradí o ktorý sa bude pretekať je biely dres s červenými bodkami, ktorý získa víťaz súťaže vrchárov. Cyklisti môžu bodu do tejto klasifikácie zbierať na horských prémiách a v dojazdoch do kopca. Dvojnásobné bodovanie je na cieľových výstupoch HC kategórie.

    Aktuálnym držiteľom dresu je: Nairo Quintana (MOV)

    Biely dres

    Pravdepodobne najmenšiu hodnotu má biely dres, ktorý získava najlepší pretekár do 25 rokov a väčšinou sa v tejto súťaži prezentujú vychádzajúce hviezdy.

    Okrem týchto dresov budeme na TdF vidieť aj 2 ďalšie súťaže:

    Súťaž tímov

    Výhrava ju ten tím, ktorého súčet časov troch najlepších jazdcov zo všetkých etáp je najlepší. Minulý rok túto klasifikáciu vyhral tím Saxo – Tinkoff.

    Najbojovnejší jazdec

    Po každej etape vyhlasuje direktoriát TdF pretekára, ktorý bol v tej ktorej etape najaktívnejší, bol dlho v úniku a preukázal dostatok agresivity. V ďalšej etape potom nosí na drese červené rozlíšenie.
     
    Etapy, bodovanie a odmeny

    Od soboty 5.júla do nedele 27.júla prejde pelotón počas 21 etáp až 3664 kilometrov.

    Poďme si týchto 21 etáp rozdeliť podľa profilu na drobné. Celkovo nás čaká:

    - 9 rovinatých etáp
    - 5 kopcovitých etáp
    - 6 horských etáp s piatimi finišmi v stúpaní
    - 1 individuálna časovka
    - 2 dni voľna

    101.ročník bude výnimočný aj tým, že ponúkne až 9 nových etapových miest:

    Leeds (štart 1.etapy)
    Harrogate (cieľ 1.etapy)
    York (štart 2.etapy)
    Sheffield (cieľ 2.etapy)
    Cambridge (štart 3.etapy)
    Ypres (cieľ 5.etapy)
    Oyonnax (cieľ 11.etapy)
    Risoul (cieľ 14.etapy)
    Maubourguet Pays du Val d’Adour (štart 19.etapy)

    Bodovanie v etapách a na šprintérskych prémiách:

    rovinaté etapy: 45-35-30-26-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2
    kopcovité etapy: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
    horské etapy: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
    individuálna časovka: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
    šprintérske prémie: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

    Bodovanie na horských prémiách jednotlivých kategórií:

    HC (horse category): 25-20-16-14-12-10-8-6-4-2
    1. kategória: 10-8-6-4-2-1
    2. kategória: 5-3-2-1
    3. kategória: 2-1
    4. kategória: 1

    Na Tour de France sa taktiež pripisujú aj body do rebríčka UCI.

    Celkové poradie: 200-150-120-110-100-90-80-70-60-50-40-30-24-20-16-12-10-8-6-4
    Umiestnenie v etape: 20-10-6-4-2

    Peňažné odmeny za jednotlivé umiestnenia:

    umiestnenie v etape: 1.) 8000 €, 2.) 4000 €, 3.) 2000 €
    konečné umiestnenie: 1.) 450 000 €, 2.) 200 000 €, 3.) 100 000 € a pre každého pretekára, ktorý dokončí TdF 400 €.
    víťaz zeleného a bodkovaného dresu: 25 000 €
    biely dres: 20 000 €
    tímová súťaž: 50 000 €

    Na odmeny celkovo organizátor vyčlenil 2 035 000 €
     
    Prajem príjemné poludnie všetkým priaznivcom svetovej cestnej cyklistiky. Po roku čakania sme sa konečne dočkali. Dnes odštartujú najslávnejšie cyklistické preteky sveta Tour de France a my počas celých troch týždňov trvania budeme pri tom. 101. ročník bude špecifický svojim začiatkom na Britských ostrovoch a pretekárov preverí počas viac ako 3600 kilometrov trate, ktoré verme, že až do konca absolvuje dvojica slovenských zástupcov – Peter Sagan a Peter Velits. Cyklistika je v Británii na veľkom vzostupe, na čom má výrazný podiel aj fakt, že poslední dvaja celkoví víťazi Tour sú práve z ostrovov. Britská vláda vyčlenila na organizačné pokrytie spomínaných troch etáp desať miliónov libier, čo takisto svedčí o tom, že Briti sú veľmi poctení tým, že sa môžu podieľať na organizácii najslávnejšieho cyklistického preteku a chcú, aby všetko fungovalo na sto percent. Toto veľké dobrodrúžstvo dnes odštartuje 1.etapou, ktorá bude dlhá 190,5 kilometrov a odštartuje v meste Leeds, ktorá leží v grófstve Yorkshire a cieľ tejto zvlnenej etapy je naplánovaný v mestečku Harrogate. Od klávesnice vám túto prvú etapu priblíži osvedčená dvojica – Martin Platko a Michal Bakoš. Prajeme príjemný športový zážitok.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:10.

    Martin Platko

    Michal Bakoš